Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૬. છક્કનિપાતો

    6. Chakkanipāto

    ૧. ઉરુવેળકસ્સપત્થેરગાથા

    1. Uruveḷakassapattheragāthā

    ૩૭૫.

    375.

    ‘‘દિસ્વાન પાટિહીરાનિ, ગોતમસ્સ યસસ્સિનો;

    ‘‘Disvāna pāṭihīrāni, gotamassa yasassino;

    ન તાવાહં પણિપતિં, ઇસ્સામાનેન વઞ્ચિતો.

    Na tāvāhaṃ paṇipatiṃ, issāmānena vañcito.

    ૩૭૬.

    376.

    ‘‘મમ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, ચોદેસિ નરસારથિ;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, codesi narasārathi;

    તતો મે આસિ સંવેગો, અબ્ભુતો લોમહંસનો.

    Tato me āsi saṃvego, abbhuto lomahaṃsano.

    ૩૭૭.

    377.

    ‘‘પુબ્બે જટિલભૂતસ્સ, યા મે સિદ્ધિ પરિત્તિકા;

    ‘‘Pubbe jaṭilabhūtassa, yā me siddhi parittikā;

    તાહં તદા નિરાકત્વા 1, પબ્બજિં જિનસાસને.

    Tāhaṃ tadā nirākatvā 2, pabbajiṃ jinasāsane.

    ૩૭૮.

    378.

    ‘‘પુબ્બે યઞ્ઞેન સન્તુટ્ઠો, કામધાતુપુરક્ખતો;

    ‘‘Pubbe yaññena santuṭṭho, kāmadhātupurakkhato;

    પચ્છા રાગઞ્ચ દોસઞ્ચ, મોહઞ્ચાપિ સમૂહનિં.

    Pacchā rāgañca dosañca, mohañcāpi samūhaniṃ.

    ૩૭૯.

    379.

    ‘‘પુબ્બેનિવાસં જાનામિ, દિબ્બચક્ખુ વિસોધિતં;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ઇદ્ધિમા પરચિત્તઞ્ઞૂ, દિબ્બસોતઞ્ચ પાપુણિં.

    Iddhimā paracittaññū, dibbasotañca pāpuṇiṃ.

    ૩૮૦.

    380.

    ‘‘યસ્સ ચત્થાય પબ્બજિતો, અગારસ્માનગારિયં;

    ‘‘Yassa catthāya pabbajito, agārasmānagāriyaṃ;

    સો મે અત્થો અનુપ્પત્તો, સબ્બસંયોજનક્ખયો’’તિ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo’’ti.

    … ઉરુવેળકસ્સપો થેરો….

    … Uruveḷakassapo thero….







    Footnotes:
    1. નિરંકત્વા (સ્યા॰ ક॰)
    2. niraṃkatvā (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧. ઉરુવેલકસ્સપત્થેરગાથાવણ્ણના • 1. Uruvelakassapattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact