Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૨. ઉરુવેલપાટિહારિયકથા

    12. Uruvelapāṭihāriyakathā

    ૩૮. પરિયાદિયેય્યન્તિ એત્થ દાધાતુસ્સ પરીતિ ચ આતિ ચ ઉપસગ્ગવસેન અભિભવનત્થોતિ આહ ‘‘અભિભવેય્ય’’ન્તિ.

    38.Pariyādiyeyyanti ettha dādhātussa parīti ca āti ca upasaggavasena abhibhavanatthoti āha ‘‘abhibhaveyya’’nti.

    ૩૯. પચ્છા પક્ખિત્તાતિ સઙ્ગીતિતો પરં પોત્થકારૂળ્હેહિ ઠપિતાતિ અત્થો.

    39.Pacchāpakkhittāti saṅgītito paraṃ potthakārūḷhehi ṭhapitāti attho.

    ૪૪. ‘‘એવં વદન્તો વિય ઓણતો’’તિ ઇમિના ‘‘આહરહત્થો’’તિપદસ્સ તદ્ધિતભાવં દસ્સેતિ. વિત્થિણ્ણમુખત્તા મન્દં હીનં અતિમુખમેતાસન્તિ વચનત્થેન અગ્ગિકપાલા મન્દામુખિયોતિ વુચ્ચન્તીતિ આહ ‘‘અગ્ગિભાજનાનિ વુચ્ચન્તી’’તિ.

    44. ‘‘Evaṃ vadanto viya oṇato’’ti iminā ‘‘āharahattho’’tipadassa taddhitabhāvaṃ dasseti. Vitthiṇṇamukhattā mandaṃ hīnaṃ atimukhametāsanti vacanatthena aggikapālā mandāmukhiyoti vuccantīti āha ‘‘aggibhājanāni vuccantī’’ti.

    ૫૧. યસ્મા યો નાગદમનકાલો ચિરં પતતિ પવત્તતિ, તસ્મા સો ચિરપતિકોતિ વુચ્ચતિ, તસ્મા ચિરપતિકા પટ્ઠાય અભિપ્પસન્નાતિ યોજના. ઇતિ ઇમમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ચિરકાલતો પટ્ઠાયા’’તિ.

    51. Yasmā yo nāgadamanakālo ciraṃ patati pavattati, tasmā so cirapatikoti vuccati, tasmā cirapatikā paṭṭhāya abhippasannāti yojanā. Iti imamatthaṃ dassento āha ‘‘cirakālato paṭṭhāyā’’ti.

    ૫૨. સબ્બત્થાતિ સબ્બેસુ ‘‘જટામિસ્સ’’ન્તિઆદિપદેસુ. ખારિકાજન્તિ એત્થ કમણ્ડલુઆદિકા તાપસપરિક્ખારા ખારીતિ વુચ્ચન્તિ, ખારિસઙ્ખાતેન ભારેન પૂરિતો કાજો ખારિકાજોતિ અત્થં એકદેસેન દસ્સેન્તો આહ ‘‘ખારિભારો’’તિ.

    52.Sabbatthāti sabbesu ‘‘jaṭāmissa’’ntiādipadesu. Khārikājanti ettha kamaṇḍaluādikā tāpasaparikkhārā khārīti vuccanti, khārisaṅkhātena bhārena pūrito kājo khārikājoti atthaṃ ekadesena dassento āha ‘‘khāribhāro’’ti.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૨. ઉરુવેલપાટિહારિયકથા • 12. Uruvelapāṭihāriyakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ઉરુવેલપાટિહારિયકથા • Uruvelapāṭihāriyakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ઉરુવેલપાટિહારિયકથાવણ્ણના • Uruvelapāṭihāriyakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ઉરુવેલપાટિહારિયકથાવણ્ણના • Uruvelapāṭihāriyakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ઉરુવેલપાટિહારિયકથાવણ્ણના • Uruvelapāṭihāriyakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact