Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૧૦. (ઉત્તર) પાયાસિવિમાનવત્થુ

    10. (Uttara) pāyāsivimānavatthu

    ૧૧૦૮.

    1108.

    ‘‘યા દેવરાજસ્સ સભા સુધમ્મા, યત્થચ્છતિ દેવસઙ્ઘો સમગ્ગો;

    ‘‘Yā devarājassa sabhā sudhammā, yatthacchati devasaṅgho samaggo;

    તથૂપમં તુય્હમિદં વિમાનં, ઓભાસયં તિટ્ઠતિ અન્તલિક્ખે.

    Tathūpamaṃ tuyhamidaṃ vimānaṃ, obhāsayaṃ tiṭṭhati antalikkhe.

    ૧૧૦૯.

    1109.

    ‘‘દેવિદ્ધિપત્તોસિ મહાનુભાવો, મનુસ્સભૂતો કિમકાસિ પુઞ્ઞં;

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo, manussabhūto kimakāsi puññaṃ;

    કેનાસિ એવં જલિતાનુભાવો, વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvo, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ૧૧૧૦.

    1110.

    સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૧૧૧૧.

    1111.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતો, રઞ્ઞો પાયાસિસ્સ અહોસિં માણવો;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, rañño pāyāsissa ahosiṃ māṇavo;

    લદ્ધા ધનં સંવિભાગં અકાસિં, પિયા ચ મે સીલવન્તો અહેસું;

    Laddhā dhanaṃ saṃvibhāgaṃ akāsiṃ, piyā ca me sīlavanto ahesuṃ;

    અન્નઞ્ચ પાનઞ્ચ પસન્નચિત્તો, સક્કચ્ચ દાનં વિપુલં અદાસિં.

    Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.

    ૧૧૧૨.

    1112.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰ …વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe. …vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    (ઉત્તર) પાયાસિવિમાનં 1 દસમં.

    (Uttara) pāyāsivimānaṃ 2 dasamaṃ.

    પાયાસિવગ્ગો છટ્ઠો નિટ્ઠિતો.

    Pāyāsivaggo chaṭṭho niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    દ્વે અગારિનો ફલદાયી, દ્વે ઉપસ્સયદાયી ભિક્ખાય દાયી;

    Dve agārino phaladāyī, dve upassayadāyī bhikkhāya dāyī;

    યવપાલકો ચેવ દ્વે, કુણ્ડલિનો પાયાસીતિ 3;

    Yavapālako ceva dve, kuṇḍalino pāyāsīti 4;

    પુરિસાનં દુતિયો વગ્ગો પવુચ્ચતીતિ.

    Purisānaṃ dutiyo vaggo pavuccatīti.







    Footnotes:
    1. ઉત્તરવિમાનં (સી॰ સ્યા॰ અટ્ઠ॰)
    2. uttaravimānaṃ (sī. syā. aṭṭha.)
    3. પાઠભેદો નત્થિ
    4. pāṭhabhedo natthi



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧૦. (ઉત્તર) પાયાસિવિમાનવણ્ણના • 10. (Uttara) pāyāsivimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact