Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૧૦. ઉત્તરમાતુપેતિવત્થુ

    10. Uttaramātupetivatthu

    ૩૩૧.

    331.

    દિવાવિહારગતં ભિક્ખું, ગઙ્ગાતીરે નિસિન્નકં;

    Divāvihāragataṃ bhikkhuṃ, gaṅgātīre nisinnakaṃ;

    તં પેતી ઉપસઙ્કમ્મ, દુબ્બણ્ણા ભીરુદસ્સના.

    Taṃ petī upasaṅkamma, dubbaṇṇā bhīrudassanā.

    ૩૩૨.

    332.

    કેસા ચસ્સા અતિદીઘા 1, યાવભૂમાવલમ્બરે 2;

    Kesā cassā atidīghā 3, yāvabhūmāvalambare 4;

    કેસેહિ સા પટિચ્છન્ના, સમણં એતદબ્રવિ.

    Kesehi sā paṭicchannā, samaṇaṃ etadabravi.

    ૩૩૩.

    333.

    ‘‘પઞ્ચપણ્ણાસવસ્સાનિ, યતો કાલઙ્કતા અહં;

    ‘‘Pañcapaṇṇāsavassāni, yato kālaṅkatā ahaṃ;

    નાભિજાનામિ ભુત્તં વા, પીતં વા પન પાનિયં;

    Nābhijānāmi bhuttaṃ vā, pītaṃ vā pana pāniyaṃ;

    દેહિ ત્વં પાનિયં ભન્તે, તસિતા પાનિયાય મે’’તિ.

    Dehi tvaṃ pāniyaṃ bhante, tasitā pāniyāya me’’ti.

    ૩૩૪.

    334.

    ‘‘અયં સીતોદિકા ગઙ્ગા, હિમવન્તતો 5 સન્દતિ;

    ‘‘Ayaṃ sītodikā gaṅgā, himavantato 6 sandati;

    પિવ એત્તો ગહેત્વાન, કિં મં યાચસિ પાનિય’’ન્તિ.

    Piva etto gahetvāna, kiṃ maṃ yācasi pāniya’’nti.

    ૩૩૫.

    335.

    ‘‘સચાહં ભન્તે ગઙ્ગાય, સયં ગણ્હામિ પાનિયં;

    ‘‘Sacāhaṃ bhante gaṅgāya, sayaṃ gaṇhāmi pāniyaṃ;

    લોહિતં મે પરિવત્તતિ, તસ્મા યાચામિ પાનિય’’ન્તિ.

    Lohitaṃ me parivattati, tasmā yācāmi pāniya’’nti.

    ૩૩૬.

    336.

    ‘‘કિં નુ કાયેન વાચાય, મનસા દુક્કટં કતં;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    કિસ્સ કમ્મવિપાકેન, ગઙ્ગા તે હોતિ લોહિત’’ન્તિ.

    Kissa kammavipākena, gaṅgā te hoti lohita’’nti.

    ૩૩૭.

    337.

    ‘‘પુત્તો મે ઉત્તરો નામ 7, સદ્ધો આસિ ઉપાસકો;

    ‘‘Putto me uttaro nāma 8, saddho āsi upāsako;

    સો ચ મય્હં અકામાય, સમણાનં પવેચ્છતિ.

    So ca mayhaṃ akāmāya, samaṇānaṃ pavecchati.

    ૩૩૮.

    338.

    ‘‘ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં;

    ‘‘Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ;

    તમહં પરિભાસામિ, મચ્છેરેન ઉપદ્દુતા.

    Tamahaṃ paribhāsāmi, maccherena upaddutā.

    ૩૩૯.

    339.

    ‘‘યં ત્વં મય્હં અકામાય, સમણાનં પવેચ્છસિ;

    ‘‘Yaṃ tvaṃ mayhaṃ akāmāya, samaṇānaṃ pavecchasi;

    ચીવરં પિણ્ડપાતઞ્ચ, પચ્ચયં સયનાસનં.

    Cīvaraṃ piṇḍapātañca, paccayaṃ sayanāsanaṃ.

    ૩૪૦.

    340.

    ‘‘એતં તે પરલોકસ્મિં, લોહિતં હોતુ ઉત્તર;

    ‘‘Etaṃ te paralokasmiṃ, lohitaṃ hotu uttara;

    તસ્સ કમ્મસ્સ વિપાકેન, ગઙ્ગા મે હોતિ લોહિત’’ન્તિ.

    Tassa kammassa vipākena, gaṅgā me hoti lohita’’nti.

    ઉત્તરમાતુપેતિવત્થુ દસમં.

    Uttaramātupetivatthu dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. અહૂ દીઘા (ક॰)
    2. યાવ ભૂમ્યા’વલમ્બરે (?)
    3. ahū dīghā (ka.)
    4. yāva bhūmyā’valambare (?)
    5. હિમવન્તાવ (ક॰)
    6. himavantāva (ka.)
    7. પુત્તો મે ભન્તે ઉત્તરો (ક॰)
    8. putto me bhante uttaro (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧૦. ઉત્તરમાતુપેતિવત્થુવણ્ણના • 10. Uttaramātupetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact