Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    ૧૦. ઉટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના

    10. Uṭṭhānasuttavaṇṇanā

    ૩૩૪. ઉટ્ઠહથાતિ ઉટ્ઠાનસુત્તં. કા ઉપ્પત્તિ? એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરન્તો રત્તિં જેતવનવિહારે વસિત્વા પુબ્બણ્હસમયં ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરિત્વા પાચીનદ્વારેન નગરા નિક્ખમિત્વા મિગારમાતુપાસાદં અગમાસિ દિવાવિહારત્થાય. આચિણ્ણં કિરેતં ભગવતો રત્તિં જેતવનવિહારે વસિત્વા મિગારમાતુપાસાદે દિવાવિહારૂપગમનં, રત્તિઞ્ચ મિગારમાતુપાસાદે વસિત્વા જેતવને દિવાવિહારૂપગમનં. કસ્મા? દ્વિન્નં કુલાનં અનુગ્ગહત્થાય મહાપરિચ્ચાગગુણપરિદીપનત્થાય ચ. મિગારમાતુપાસાદસ્સ ચ હેટ્ઠા પઞ્ચ કૂટાગારગબ્ભસતાનિ હોન્તિ, યેસુ પઞ્ચસતા ભિક્ખૂ વસન્તિ. તત્થ યદા ભગવા હેટ્ઠાપાસાદે વસતિ, તદા ભિક્ખૂ ભગવતો ગારવેન ઉપરિપાસાદં નારુહન્તિ. તં દિવસં પન ભગવા ઉપરિપાસાદે કૂટાગારગબ્ભં પાવિસિ, તેન હેટ્ઠાપાસાદે પઞ્ચપિ ગબ્ભસતાનિ પઞ્ચસતા ભિક્ખૂ પવિસિંસુ. તે ચ સબ્બેવ નવા હોન્તિ અધુનાગતા ઇમં ધમ્મવિનયં ઉદ્ધતા ઉન્નળા પાકતિન્દ્રિયા. તે પવિસિત્વા દિવાસેય્યં સુપિત્વા સાયં ઉટ્ઠાય મહાતલે સન્નિપતિત્વા ‘‘અજ્જ ભત્તગ્ગે તુય્હં કિં અહોસિ, ત્વં કત્થ અગમાસિ, અહં આવુસો કોસલરઞ્ઞો ઘરં, અહં અનાથપિણ્ડિકસ્સ, તત્થ એવરૂપો ચ એવરૂપો ચ ભોજનવિધિ અહોસી’’તિ નાનપ્પકારં આમિસકથં કથેન્તા ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દા અહેસું.

    334.Uṭṭhahathāti uṭṭhānasuttaṃ. Kā uppatti? Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharanto rattiṃ jetavanavihāre vasitvā pubbaṇhasamayaṃ bhikkhusaṅghaparivuto sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pācīnadvārena nagarā nikkhamitvā migāramātupāsādaṃ agamāsi divāvihāratthāya. Āciṇṇaṃ kiretaṃ bhagavato rattiṃ jetavanavihāre vasitvā migāramātupāsāde divāvihārūpagamanaṃ, rattiñca migāramātupāsāde vasitvā jetavane divāvihārūpagamanaṃ. Kasmā? Dvinnaṃ kulānaṃ anuggahatthāya mahāpariccāgaguṇaparidīpanatthāya ca. Migāramātupāsādassa ca heṭṭhā pañca kūṭāgāragabbhasatāni honti, yesu pañcasatā bhikkhū vasanti. Tattha yadā bhagavā heṭṭhāpāsāde vasati, tadā bhikkhū bhagavato gāravena uparipāsādaṃ nāruhanti. Taṃ divasaṃ pana bhagavā uparipāsāde kūṭāgāragabbhaṃ pāvisi, tena heṭṭhāpāsāde pañcapi gabbhasatāni pañcasatā bhikkhū pavisiṃsu. Te ca sabbeva navā honti adhunāgatā imaṃ dhammavinayaṃ uddhatā unnaḷā pākatindriyā. Te pavisitvā divāseyyaṃ supitvā sāyaṃ uṭṭhāya mahātale sannipatitvā ‘‘ajja bhattagge tuyhaṃ kiṃ ahosi, tvaṃ kattha agamāsi, ahaṃ āvuso kosalarañño gharaṃ, ahaṃ anāthapiṇḍikassa, tattha evarūpo ca evarūpo ca bhojanavidhi ahosī’’ti nānappakāraṃ āmisakathaṃ kathentā uccāsaddamahāsaddā ahesuṃ.

    ભગવા તં સદ્દં સુત્વા ‘‘ઇમે મયા સદ્ધિં વસન્તાપિ એવં પમત્તા, અહો અયુત્તકારિનો’’તિ મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ આગમનં ચિન્તેસિ. તાવદેવ આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો ભગવતો ચિત્તં ઞત્વા ઇદ્ધિયા આગમ્મ પાદમૂલે વન્દમાનોયેવ અહોસિ. તતો નં ભગવા આમન્તેસિ – ‘‘એતે તે, મોગ્ગલ્લાન, સબ્રહ્મચારિનો પમત્તા, સાધુ ને સંવેજેહી’’તિ. ‘‘એવં ભન્તે’’તિ ખો સો આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો ભગવતો પટિસ્સુણિત્વા તાવદેવ આપોકસિણં સમાપજ્જિત્વા કરીસભૂમિયં ઠિતં મહાપાસાદં નાવં વિય મહાવાતો પાદઙ્ગુટ્ઠકેન કમ્પેસિ સદ્ધિં પતિટ્ઠિતપથવિપ્પદેસેન. અથ તે ભિક્ખૂ ભીતા વિસ્સરં કરોન્તા સકસકચીવરાનિ છડ્ડેત્વા ચતૂહિ દ્વારેહિ નિક્ખમિંસુ. ભગવા તેસં અત્તાનં દસ્સેન્તો અઞ્ઞેન દ્વારેન ગન્ધકુટિં પવિસન્તો વિય અહોસિ, તે ભગવન્તં દિસ્વા વન્દિત્વા અટ્ઠંસુ . ભગવા ‘‘કિં, ભિક્ખવે, ભીતત્થા’’તિ પુચ્છિ, તે ‘‘અયં, ભન્તે, મિગારમાતુપાસાદો કમ્પિતો’’તિ આહંસુ . ‘‘જાનાથ, ભિક્ખવે, કેના’’તિ? ‘‘ન જાનામ, ભન્તે’’તિ. અથ ભગવા ‘‘તુમ્હાદિસાનં, ભિક્ખવે, મુટ્ઠસ્સતીનં અસમ્પજાનાનં પમાદવિહારીનં સંવેગજનનત્થં મોગ્ગલ્લાનેન કમ્પિતો’’તિ વત્વા તેસં ભિક્ખૂનં ધમ્મદેસનત્થં ઇમં સુત્તમભાસિ.

    Bhagavā taṃ saddaṃ sutvā ‘‘ime mayā saddhiṃ vasantāpi evaṃ pamattā, aho ayuttakārino’’ti mahāmoggallānattherassa āgamanaṃ cintesi. Tāvadeva āyasmā mahāmoggallāno bhagavato cittaṃ ñatvā iddhiyā āgamma pādamūle vandamānoyeva ahosi. Tato naṃ bhagavā āmantesi – ‘‘ete te, moggallāna, sabrahmacārino pamattā, sādhu ne saṃvejehī’’ti. ‘‘Evaṃ bhante’’ti kho so āyasmā mahāmoggallāno bhagavato paṭissuṇitvā tāvadeva āpokasiṇaṃ samāpajjitvā karīsabhūmiyaṃ ṭhitaṃ mahāpāsādaṃ nāvaṃ viya mahāvāto pādaṅguṭṭhakena kampesi saddhiṃ patiṭṭhitapathavippadesena. Atha te bhikkhū bhītā vissaraṃ karontā sakasakacīvarāni chaḍḍetvā catūhi dvārehi nikkhamiṃsu. Bhagavā tesaṃ attānaṃ dassento aññena dvārena gandhakuṭiṃ pavisanto viya ahosi, te bhagavantaṃ disvā vanditvā aṭṭhaṃsu . Bhagavā ‘‘kiṃ, bhikkhave, bhītatthā’’ti pucchi, te ‘‘ayaṃ, bhante, migāramātupāsādo kampito’’ti āhaṃsu . ‘‘Jānātha, bhikkhave, kenā’’ti? ‘‘Na jānāma, bhante’’ti. Atha bhagavā ‘‘tumhādisānaṃ, bhikkhave, muṭṭhassatīnaṃ asampajānānaṃ pamādavihārīnaṃ saṃvegajananatthaṃ moggallānena kampito’’ti vatvā tesaṃ bhikkhūnaṃ dhammadesanatthaṃ imaṃ suttamabhāsi.

    તત્થ ઉટ્ઠહથાતિ આસના ઉટ્ઠહથ ઘટથ વાયમથ, મા કુસીતા હોથ. નિસીદથાતિ પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા કમ્મટ્ઠાનાનુયોગત્થાય નિસીદથ. કો અત્થો સુપિતેન વોતિ કો તુમ્હાકં અનુપાદાપરિનિબ્બાનત્થાય પબ્બજિતાનં સુપિતેન અત્થો. ન હિ સક્કા સુપન્તેન કોચિ અત્થો પાપુણિતું. આતુરાનઞ્હિ કા નિદ્દા, સલ્લવિદ્ધાન રુપ્પતન્તિ યત્ર ચ નામ અપ્પકેપિ સરીરપ્પદેસે ઉટ્ઠિતેન ચક્ખુરોગાદિના રોગેન આતુરાનં એકદ્વઙ્ગુલમત્તમ્પિ પવિટ્ઠેન અયસલ્લઅટ્ઠિસલ્લદન્તસલ્લવિસાણસલ્લકટ્ઠસલ્લાનં અઞ્ઞતરેન સલ્લેન રુપ્પમાનાનં મનુસ્સાનં નિદ્દા નત્થિ, તત્થ તુમ્હાકં સકલચિત્તસરીરસન્તાનં ભઞ્જિત્વા ઉપ્પન્નેહિ નાનપ્પકારકિલેસરોગેહિ આતુરાનઞ્હિ કા નિદ્દા રાગસલ્લાદીહિ ચ પઞ્ચહિ સલ્લેહિ અન્તોહદયં પવિસિય વિદ્ધત્તા સલ્લવિદ્ધાનં રુપ્પતં.

    Tattha uṭṭhahathāti āsanā uṭṭhahatha ghaṭatha vāyamatha, mā kusītā hotha. Nisīdathāti pallaṅkaṃ ābhujitvā kammaṭṭhānānuyogatthāya nisīdatha. Ko attho supitena voti ko tumhākaṃ anupādāparinibbānatthāya pabbajitānaṃ supitena attho. Na hi sakkā supantena koci attho pāpuṇituṃ. Āturānañhi kā niddā, sallaviddhāna ruppatanti yatra ca nāma appakepi sarīrappadese uṭṭhitena cakkhurogādinā rogena āturānaṃ ekadvaṅgulamattampi paviṭṭhena ayasallaaṭṭhisalladantasallavisāṇasallakaṭṭhasallānaṃ aññatarena sallena ruppamānānaṃ manussānaṃ niddā natthi, tattha tumhākaṃ sakalacittasarīrasantānaṃ bhañjitvā uppannehi nānappakārakilesarogehi āturānañhi kā niddā rāgasallādīhi ca pañcahi sallehi antohadayaṃ pavisiya viddhattā sallaviddhānaṃ ruppataṃ.

    ૩૩૫. એવં વત્વા પુન ભગવા ભિય્યોસોમત્તાય તે ભિક્ખૂ ઉસ્સાહેન્તો સંવેજેન્તો ચ આહ – ‘‘ઉટ્ઠહથ…પે॰… વસાનુગે’’તિ. તત્રાયં સાધિપ્પાયયોજના અત્થવણ્ણના – એવં કિલેસસલ્લવિદ્ધાનઞ્હિ વો, ભિક્ખવે, કાલો પબુજ્ઝિતું. કિં કારણં? મણ્ડપેય્યમિદં, ભિક્ખવે, બ્રહ્મચરિયં, સત્થા સમ્મુખીભૂતો, ઇતો પુબ્બે પન વો દીઘરત્તં સુત્તં, ગિરીસુ સુત્તં, નદીસુ સુત્તં, સમેસુ સુત્તં, વિસમેસુ સુત્તં, રુક્ખગ્ગેસુપિ સુત્તં અદસ્સના અરિયસચ્ચાનં, તસ્મા તસ્સા નિદ્દાય અન્તકિરિયત્થં ઉટ્ઠહથ નિસીદથ દળ્હં સિક્ખથ સન્તિયા.

    335. Evaṃ vatvā puna bhagavā bhiyyosomattāya te bhikkhū ussāhento saṃvejento ca āha – ‘‘uṭṭhahatha…pe… vasānuge’’ti. Tatrāyaṃ sādhippāyayojanā atthavaṇṇanā – evaṃ kilesasallaviddhānañhi vo, bhikkhave, kālo pabujjhituṃ. Kiṃ kāraṇaṃ? Maṇḍapeyyamidaṃ, bhikkhave, brahmacariyaṃ, satthā sammukhībhūto, ito pubbe pana vo dīgharattaṃ suttaṃ, girīsu suttaṃ, nadīsu suttaṃ, samesu suttaṃ, visamesu suttaṃ, rukkhaggesupi suttaṃ adassanā ariyasaccānaṃ, tasmā tassā niddāya antakiriyatthaṃ uṭṭhahatha nisīdatha daḷhaṃ sikkhatha santiyā.

    તત્થ પુરિમપાદસ્સત્થો વુત્તનયો એવ. દુતિયપાદે પન સન્તીતિ તિસ્સો સન્તિયો – અચ્ચન્તસન્તિ, તદઙ્ગસન્તિ, સમ્મુતિસન્તીતિ, નિબ્બાનવિપસ્સનાદિટ્ઠિગતાનમેતં અધિવચનં. ઇધ પન અચ્ચન્તસન્તિ નિબ્બાનમધિપ્પેતં, તસ્મા નિબ્બાનત્થં દળ્હં સિક્ખથ, અસિથિલપરક્કમા હુત્વા સિક્ખથાતિ વુત્તં હોતિ. કિં કારણં? મા વો પમત્તે વિઞ્ઞાય, મચ્ચુરાજા અમોહયિત્થ વસાનુગે , મા તુમ્હે ‘‘પમત્તા એતે’’તિ એવં ઞત્વા મચ્ચુરાજપરિયાયનામો મારો વસાનુગે અમોહયિત્થ, યથા તસ્સ વસં ગચ્છથ, એવં વસાનુગે કરોન્તો મા અમોહયિત્થાતિ વુત્તં હોતિ.

    Tattha purimapādassattho vuttanayo eva. Dutiyapāde pana santīti tisso santiyo – accantasanti, tadaṅgasanti, sammutisantīti, nibbānavipassanādiṭṭhigatānametaṃ adhivacanaṃ. Idha pana accantasanti nibbānamadhippetaṃ, tasmā nibbānatthaṃ daḷhaṃ sikkhatha, asithilaparakkamā hutvā sikkhathāti vuttaṃ hoti. Kiṃ kāraṇaṃ? Mā vo pamatte viññāya, maccurājā amohayittha vasānuge, mā tumhe ‘‘pamattā ete’’ti evaṃ ñatvā maccurājapariyāyanāmo māro vasānuge amohayittha, yathā tassa vasaṃ gacchatha, evaṃ vasānuge karonto mā amohayitthāti vuttaṃ hoti.

    ૩૩૬. યતો તસ્સ વસં અનુપગચ્છન્તા યાય દેવા મનુસ્સા ચ…પે॰… સમપ્પિતા, યાય દેવા ચ મનુસ્સા ચ અત્થિકા રૂપસદ્દગન્ધરસફોટ્ઠબ્બત્થિકા, તં રૂપાદિં સિતા નિસ્સિતા અલ્લીના હુત્વા તિટ્ઠન્તિ, તરથ સમતિક્કમથ એતં નાનપ્પકારેસુ વિસયેસુ વિસટવિત્થિણ્ણવિસાલત્તા વિસત્તિકં ભવભોગતણ્હં. ખણો વો મા ઉપચ્ચગા, અયં તુમ્હાકં સમણધમ્મકરણક્ખણો મા અતિક્કમિ. યેસઞ્હિ અયમેવરૂપો ખણો અતિક્કમતિ, યે ચ ઇમં ખણં અતિક્કમન્તિ, તે ખણાતીતા હિ સોચન્તિ નિરયમ્હિ સમપ્પિતા, નિરસ્સાદટ્ઠેન નિરયસઞ્ઞિતે ચતુબ્બિધેપિ અપાયે પતિટ્ઠિતા ‘‘અકતં વત નો કલ્યાણ’’ન્તિઆદિના નયેન સોચન્તિ.

    336. Yato tassa vasaṃ anupagacchantā yāya devā manussā ca…pe… samappitā, yāya devā ca manussā ca atthikā rūpasaddagandharasaphoṭṭhabbatthikā, taṃ rūpādiṃ sitā nissitā allīnā hutvā tiṭṭhanti, taratha samatikkamatha etaṃ nānappakāresu visayesu visaṭavitthiṇṇavisālattā visattikaṃ bhavabhogataṇhaṃ. Khaṇo vo mā upaccagā, ayaṃ tumhākaṃ samaṇadhammakaraṇakkhaṇo mā atikkami. Yesañhi ayamevarūpo khaṇo atikkamati, ye ca imaṃ khaṇaṃ atikkamanti, te khaṇātītā hi socanti nirayamhi samappitā, nirassādaṭṭhena nirayasaññite catubbidhepi apāye patiṭṭhitā ‘‘akataṃ vata no kalyāṇa’’ntiādinā nayena socanti.

    ૩૩૭. એવં ભગવા તે ભિક્ખૂ ઉસ્સાહેત્વા સંવેજેત્વા ચ ઇદાનિ તેસં તં પમાદવિહારં વિગરહિત્વા સબ્બેવ તે અપ્પમાદે નિયોજેન્તો ‘‘પમાદો રજો’’તિ ઇમં ગાથમાહ. તત્થ પમાદોતિ સઙ્ખેપતો સતિવિપ્પવાસો, સો ચિત્તમલિનટ્ઠેન રજો. તં પમાદમનુપતિતો પમાદાનુપતિતો, પમાદાનુપતિતત્તા અપરાપરુપ્પન્નો પમાદો એવ, સોપિ રજો. ન હિ કદાચિ પમાદો નામ અરજો અત્થિ. તેન કિં દીપેતિ? મા તુમ્હે ‘‘દહરા તાવ મયં પચ્છા જાનિસ્સામા’’તિ વિસ્સાસમાપજ્જિત્થ. દહરકાલેપિ હિ પમાદો રજો, મજ્ઝિમકાલેપિ થેરકાલેપિ પમાદાનુપતિતત્તા મહારજો સઙ્કારકૂટો એવ હોતિ, યથા ઘરે એકદ્વેદિવસિકો રજો રજો એવ, વડ્ઢમાનો પન ગણવસ્સિકો સઙ્કારકૂટો એવ હોતિ. એવં સન્તેપિ પન પઠમવયે બુદ્ધવચનં પરિયાપુણિત્વા ઇતરવયેસુ સમણધમ્મં કરોન્તો, પઠમવયે વા પરિયાપુણિત્વા મજ્ઝિમવયે સુણિત્વા પચ્છિમવયે સમણધમ્મં કરોન્તોપિ ભિક્ખુ પમાદવિહારી ન હોતિ અપ્પમાદાનુલોમપટિપદં પટિપન્નત્તા. યો પન સબ્બવયેસુ પમાદવિહારી દિવાસેય્યં આમિસકથઞ્ચ અનુયુત્તો, સેય્યથાપિ તુમ્હે, તસ્સેવ સો પઠમવયે પમાદો રજો, ઇતરવયેસુ પમાદાનુપતિતો મહાપમાદો ચ મહારજો એવાતિ.

    337. Evaṃ bhagavā te bhikkhū ussāhetvā saṃvejetvā ca idāni tesaṃ taṃ pamādavihāraṃ vigarahitvā sabbeva te appamāde niyojento ‘‘pamādo rajo’’ti imaṃ gāthamāha. Tattha pamādoti saṅkhepato sativippavāso, so cittamalinaṭṭhena rajo. Taṃ pamādamanupatito pamādānupatito, pamādānupatitattā aparāparuppanno pamādo eva, sopi rajo. Na hi kadāci pamādo nāma arajo atthi. Tena kiṃ dīpeti? Mā tumhe ‘‘daharā tāva mayaṃ pacchā jānissāmā’’ti vissāsamāpajjittha. Daharakālepi hi pamādo rajo, majjhimakālepi therakālepi pamādānupatitattā mahārajo saṅkārakūṭo eva hoti, yathā ghare ekadvedivasiko rajo rajo eva, vaḍḍhamāno pana gaṇavassiko saṅkārakūṭo eva hoti. Evaṃ santepi pana paṭhamavaye buddhavacanaṃ pariyāpuṇitvā itaravayesu samaṇadhammaṃ karonto, paṭhamavaye vā pariyāpuṇitvā majjhimavaye suṇitvā pacchimavaye samaṇadhammaṃ karontopi bhikkhu pamādavihārī na hoti appamādānulomapaṭipadaṃ paṭipannattā. Yo pana sabbavayesu pamādavihārī divāseyyaṃ āmisakathañca anuyutto, seyyathāpi tumhe, tasseva so paṭhamavaye pamādo rajo, itaravayesu pamādānupatito mahāpamādo ca mahārajo evāti.

    એવં તેસં પમાદવિહારં વિગરહિત્વા અપ્પમાદે નિયોજેન્તો આહ – ‘‘અપ્પમાદેન વિજ્જાય, અબ્બહે સલ્લમત્તનો’’તિ, તસ્સત્થો – યસ્મા એવમેસો સબ્બદાપિ પમાદો રજો, તસ્મા સતિઅવિપ્પવાસસઙ્ખાતેન અપ્પમાદેન આસવાનં ખયઞાણસઙ્ખાતાય ચ વિજ્જાય પણ્ડિતો કુલપુત્તો ઉદ્ધરે અત્તનો હદયનિસ્સિતં રાગાદિપઞ્ચવિધં સલ્લન્તિ અરહત્તનિકૂટેન દેસનં સમાપેસિ. દેસનાપરિયોસાને સંવેગમાપજ્જિત્વા તમેવ ધમ્મદેસનં મનસિ કરિત્વા પચ્ચવેક્ખમાના વિપસ્સનં આરભિત્વા પઞ્ચસતાપિ તે ભિક્ખૂ અરહત્તે પતિટ્ઠહિંસૂતિ.

    Evaṃ tesaṃ pamādavihāraṃ vigarahitvā appamāde niyojento āha – ‘‘appamādena vijjāya, abbahe sallamattano’’ti, tassattho – yasmā evameso sabbadāpi pamādo rajo, tasmā satiavippavāsasaṅkhātena appamādena āsavānaṃ khayañāṇasaṅkhātāya ca vijjāya paṇḍito kulaputto uddhare attano hadayanissitaṃ rāgādipañcavidhaṃ sallanti arahattanikūṭena desanaṃ samāpesi. Desanāpariyosāne saṃvegamāpajjitvā tameva dhammadesanaṃ manasi karitvā paccavekkhamānā vipassanaṃ ārabhitvā pañcasatāpi te bhikkhū arahatte patiṭṭhahiṃsūti.

    પરમત્થજોતિકાય ખુદ્દક-અટ્ઠકથાય

    Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya

    સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથાય ઉટ્ઠાનસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suttanipāta-aṭṭhakathāya uṭṭhānasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi / ૧૦. ઉટ્ઠાનસુત્તં • 10. Uṭṭhānasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact