Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૦. ઉય્યોધિકસિક્ખાપદં

    10. Uyyodhikasikkhāpadaṃ

    ૩૨૨. દસમે યુજ્ઝન્તીતિ સંપહરન્તિ. ‘‘બલસ્સ અગ્ગં એત્થા’’તિઇમિના ભિન્નાધિકરણબાહિરત્થસમાસં દસ્સેતિ. ‘‘જાનન્તી’’તિપદં અત્થસમ્પુણ્ણત્થાય પક્ખિત્તં. અગ્ગન્તિ કોટ્ઠાસં. બલં ગણીયતિ એત્થાતિ બલગ્ગન્તિ વચનત્થોપિ યુજ્જતિ. તેનાહ ‘‘બલગણનટ્ઠાન’’ન્તિ. ઇદઞ્હિ વચનં અમ્બસેચનગરુસિનનયેન વુત્તં. કથં? ‘‘બલગણનટ્ઠાન’’ન્તિ વદન્તેન અટ્ઠકથાચરિયેન ‘‘બલસ્સ અગ્ગં જાનન્તિ એત્થાતિ બલગ્ગ’’ન્તિ વચનત્થસ્સ પિણ્ડત્થો ચ ઞાપીયતિ, ‘‘બલં ગણીયતિ એત્થાતિ બલગ્ગ’’ન્તિ વચનત્થો ચ દસ્સીયતિ. વિયૂહીયતે સમ્પિણ્ડીયતે બ્યૂહો, સેનાય બ્યૂહો સેનાબ્યૂહોતિ અત્થં દસ્સેતિ ‘‘સેનાય વિયૂહ’’ન્તિઆદિના. અણતિ ભેરવસદ્દં કરોતીતિ અણીકં, મુદ્ધજણકારો, હત્થીયેવ અણીકં હત્થાણીકં. એસેવ નયો સેસેસુપિ. યો હત્થી પુબ્બે વુત્તો, તેન હત્થિનાતિ યોજનાતિ. દસમં.

    322. Dasame yujjhantīti saṃpaharanti. ‘‘Balassa aggaṃ etthā’’tiiminā bhinnādhikaraṇabāhiratthasamāsaṃ dasseti. ‘‘Jānantī’’tipadaṃ atthasampuṇṇatthāya pakkhittaṃ. Agganti koṭṭhāsaṃ. Balaṃ gaṇīyati etthāti balagganti vacanatthopi yujjati. Tenāha ‘‘balagaṇanaṭṭhāna’’nti. Idañhi vacanaṃ ambasecanagarusinanayena vuttaṃ. Kathaṃ? ‘‘Balagaṇanaṭṭhāna’’nti vadantena aṭṭhakathācariyena ‘‘balassa aggaṃ jānanti etthāti balagga’’nti vacanatthassa piṇḍattho ca ñāpīyati, ‘‘balaṃ gaṇīyati etthāti balagga’’nti vacanattho ca dassīyati. Viyūhīyate sampiṇḍīyate byūho, senāya byūho senābyūhoti atthaṃ dasseti ‘‘senāya viyūha’’ntiādinā. Aṇati bheravasaddaṃ karotīti aṇīkaṃ, muddhajaṇakāro, hatthīyeva aṇīkaṃ hatthāṇīkaṃ. Eseva nayo sesesupi. Yo hatthī pubbe vutto, tena hatthināti yojanāti. Dasamaṃ.

    અચેલકવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Acelakavaggo pañcamo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૦. ઉય્યોધિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Uyyodhikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૦. ઉય્યોધિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Uyyodhikasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧૦. ઉય્યોધિકસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Uyyodhikasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact