Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૨. ઉય્યોજનસિક્ખાપદં
2. Uyyojanasikkhāpadaṃ
૨૭૪. દુતિયે પટિક્કમનઅસનસાલસદ્દાનં પરિયાયત્તા વુત્તં ‘‘અસનસાલાયપી’’તિ. ભત્તસ્સ વિસ્સજ્જનં ભત્તવિસ્સગ્ગોતિ કતે ભત્તકિચ્ચન્તિ આહ ‘‘ભત્તકિચ્ચ’’ન્તિ. સમ્ભૂધાતુસ્સ પપુબ્બઅપધાત્વત્થત્તા વુત્તં ‘‘ન પાપુણી’’તિ.
274. Dutiye paṭikkamanaasanasālasaddānaṃ pariyāyattā vuttaṃ ‘‘asanasālāyapī’’ti. Bhattassa vissajjanaṃ bhattavissaggoti kate bhattakiccanti āha ‘‘bhattakicca’’nti. Sambhūdhātussa papubbaapadhātvatthattā vuttaṃ ‘‘na pāpuṇī’’ti.
૨૭૬. વુત્તાવસેસન્તિ વુત્તેહિ માતુગામેન સદ્ધિં હસિતુકામતાદીહિ અવસેસં. તસ્મિન્તિ ઉય્યોજિતભિક્ખુમ્હિ. અત્થતોતિ વિજહન્તવિજહિતભિક્ખૂનં અવિનાભાવસઙ્ખાતઅત્થતો. ઇતરેનાતિ ઉય્યોજકભિક્ખુના. તત્થાતિ ‘‘દસ્સનૂપચારં વા સવનૂપચારં વા’’તિવચને. એત્થાતિ નિદ્ધારણસમુદાયો, દસ્સનૂપચારસવનૂપચારેસૂતિ અત્થો. ‘‘તથાતિઇમિના દ્વાદસહત્થપમાણં અતિદિસતિ. તેહીતિ કુટ્ટાદીહિ. તસ્સાતિ દસ્સનૂપચારાતિક્કમસ્સ. ‘‘વુત્તપકારમનાચાર’’ન્તિ ઇમિના ‘‘ન અઞ્ઞો કોચિ પચ્ચયો’’તિ એત્થ અઞ્ઞસદ્દસ્સ અપાદાનં દસ્સેતિ, ‘‘કારણ’’ન્તિઇમિના પચ્ચયસદ્દસ્સત્થં.
276.Vuttāvasesanti vuttehi mātugāmena saddhiṃ hasitukāmatādīhi avasesaṃ. Tasminti uyyojitabhikkhumhi. Atthatoti vijahantavijahitabhikkhūnaṃ avinābhāvasaṅkhātaatthato. Itarenāti uyyojakabhikkhunā. Tatthāti ‘‘dassanūpacāraṃ vā savanūpacāraṃ vā’’tivacane. Etthāti niddhāraṇasamudāyo, dassanūpacārasavanūpacāresūti attho. ‘‘Tathātiiminā dvādasahatthapamāṇaṃ atidisati. Tehīti kuṭṭādīhi. Tassāti dassanūpacārātikkamassa. ‘‘Vuttapakāramanācāra’’nti iminā ‘‘na añño koci paccayo’’ti ettha aññasaddassa apādānaṃ dasseti, ‘‘kāraṇa’’ntiiminā paccayasaddassatthaṃ.
૨૭૭. કલિસદ્દસ્સ પાપપરાજયસઙ્ખાતેસુ દ્વીસુ અત્થેસુ પાપસઙ્ખાતો કોધોતિ આહ ‘‘કલીતિ કોધો’’તિ. ‘‘આણ’’ન્તિઇમિના સાસનસદ્દસ્સત્થં દસ્સેતિ. વુત્તઞ્હિ ‘‘આણા ચ સાસનં ઞેય્ય’’ન્તિ. કોધવસેન વદતીતિ સમ્બન્ધો. દસ્સેત્વા વદતીતિ યોજના. ઇમસ્સ ઠાનં નિસજ્જં આલોકિતં વિલોકિતં પસ્સથ ભોતિ યોજના. ઇમિનાપીતિ અમનાપવચનં વચનેનાપીતિ. દુતિયં.
277.Kalisaddassa pāpaparājayasaṅkhātesu dvīsu atthesu pāpasaṅkhāto kodhoti āha ‘‘kalīti kodho’’ti. ‘‘Āṇa’’ntiiminā sāsanasaddassatthaṃ dasseti. Vuttañhi ‘‘āṇā ca sāsanaṃ ñeyya’’nti. Kodhavasena vadatīti sambandho. Dassetvā vadatīti yojanā. Imassa ṭhānaṃ nisajjaṃ ālokitaṃ vilokitaṃ passatha bhoti yojanā. Imināpīti amanāpavacanaṃ vacanenāpīti. Dutiyaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. ઉય્યોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Uyyojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૨. ઉય્યોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Uyyojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૨. ઉય્યોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Uyyojanasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. ઉય્યોજનસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Uyyojanasikkhāpadavaṇṇanā