Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
૮. ઉય્યુત્તસેનાસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
૩૧૧. અટ્ઠમે – અબ્ભુય્યાતોતિ અભિઉય્યાતો; પરસેનં અભિમુખો ગમિસ્સામીતિ નગરતો નિગ્ગતોતિ અત્થો. ઉય્યુત્તન્તિ કતઉય્યોગં; ગામતો નિક્ખન્તન્તિ અત્થો.
311. Aṭṭhame – abbhuyyātoti abhiuyyāto; parasenaṃ abhimukho gamissāmīti nagarato niggatoti attho. Uyyuttanti katauyyogaṃ; gāmato nikkhantanti attho.
૩૧૪. દ્વાદસપુરિસો હત્થીતિ ચત્તારો આરોહકા એકેકપાદરક્ખકા દ્વે દ્વેતિ એવં દ્વાદસપુરિસો હોતિ. તિપુરિસો અસ્સોતિ એકો આરોહકો દ્વે પાદરક્ખકાતિ એવં તિપુરિસો હોતિ. ચતુપુરિસો રથોતિ એકો સારથિ એકો યોધો દ્વે આણિરક્ખકાતિ એવં ચતુપુરિસો હોતિ. ચત્તારો પુરિસા સરહત્થાતિ આવુધહત્થા ચત્તારો પુરિસાતિ અયં પચ્છિમકોટિયા ચતુરઙ્ગસમન્નાગતા સેના નામ. ઈદિસં સેનં દસ્સનાય ગચ્છતો પદે પદે દુક્કટં. દસ્સનૂપચારં વિજહિત્વાતિ કેનચિ અન્તરિતા વા નિન્નં ઓરુળ્હા વા ન દિસ્સતિ; ઇધ ઠત્વા ન સક્કા દટ્ઠુન્તિ અઞ્ઞં ઠાનં ગન્ત્વા પસ્સતો પયોગે પયોગે પાચિત્તિયન્તિ અત્થો.
314.Dvādasapuriso hatthīti cattāro ārohakā ekekapādarakkhakā dve dveti evaṃ dvādasapuriso hoti. Tipuriso assoti eko ārohako dve pādarakkhakāti evaṃ tipuriso hoti. Catupuriso rathoti eko sārathi eko yodho dve āṇirakkhakāti evaṃ catupuriso hoti. Cattāro purisā sarahatthāti āvudhahatthā cattāro purisāti ayaṃ pacchimakoṭiyā caturaṅgasamannāgatā senā nāma. Īdisaṃ senaṃ dassanāya gacchato pade pade dukkaṭaṃ. Dassanūpacāraṃ vijahitvāti kenaci antaritā vā ninnaṃ oruḷhā vā na dissati; idha ṭhatvā na sakkā daṭṭhunti aññaṃ ṭhānaṃ gantvā passato payoge payoge pācittiyanti attho.
૩૧૫. એકમેકન્તિ હત્થિઆદીસુ ચતૂસુ અઙ્ગેસુ એકમેકં; અન્તમસો એકપુરિસારુળ્હકહત્થિમ્પિ એકમ્પિ સરહત્થં પુરિસં. અનુય્યુત્તા નામ રાજા ઉય્યાનં વા નદિં વા ગચ્છતિ; એવં અનુય્યુત્તા હોતિ.
315.Ekamekanti hatthiādīsu catūsu aṅgesu ekamekaṃ; antamaso ekapurisāruḷhakahatthimpi ekampi sarahatthaṃ purisaṃ. Anuyyuttā nāma rājā uyyānaṃ vā nadiṃ vā gacchati; evaṃ anuyyuttā hoti.
૩૧૬. આપદાસૂતિ જીવિતબ્રહ્મચરિયન્તરાયેસુ સતિ એત્થ ગતો મુઞ્ચિસ્સામીતિ ગચ્છતો અનાપત્તિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. એળકલોમસમુટ્ઠાનં – કિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, લોકવજ્જં, કાયકમ્મં, અકુસલચિત્તં, તિવેદનન્તિ.
316.Āpadāsūti jīvitabrahmacariyantarāyesu sati ettha gato muñcissāmīti gacchato anāpatti. Sesamettha uttānameva. Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ, akusalacittaṃ, tivedananti.
ઉય્યુત્તસેનાસિક્ખાપદં અટ્ઠમં.
Uyyuttasenāsikkhāpadaṃ aṭṭhamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૮. ઉય્યુત્તસેનાસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૮. ઉય્યુત્તસેનાસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૮. ઉય્યુત્તસેનાસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮. ઉય્યુત્તસેનાસિક્ખાપદં • 8. Uyyuttasenāsikkhāpadaṃ