Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૪. વડ્ઢિસુત્તં

    4. Vaḍḍhisuttaṃ

    ૭૪. ‘‘દસહિ , ભિક્ખવે, વડ્ઢીહિ વડ્ઢમાનો અરિયસાવકો અરિયાય વડ્ઢિયા વડ્ઢતિ, સારાદાયી ચ હોતિ વરાદાયી કાયસ્સ. કતમેહિ દસહિ? ખેત્તવત્થૂહિ વડ્ઢતિ, ધનધઞ્ઞેન વડ્ઢતિ, પુત્તદારેહિ વડ્ઢતિ, દાસકમ્મકરપોરિસેહિ વડ્ઢતિ, ચતુપ્પદેહિ વડ્ઢતિ, સદ્ધાય વડ્ઢતિ, સીલેન વડ્ઢતિ, સુતેન વડ્ઢતિ, ચાગેન વડ્ઢતિ, પઞ્ઞાય વડ્ઢતિ – ઇમેહિ ખો, ભિક્ખવે, દસહિ વડ્ઢીહિ વડ્ઢમાનો અરિયસાવકો અરિયાય વડ્ઢિયા વડ્ઢતિ, સારાદાયી ચ હોતિ વરાદાયી કાયસ્સાતિ.

    74. ‘‘Dasahi , bhikkhave, vaḍḍhīhi vaḍḍhamāno ariyasāvako ariyāya vaḍḍhiyā vaḍḍhati, sārādāyī ca hoti varādāyī kāyassa. Katamehi dasahi? Khettavatthūhi vaḍḍhati, dhanadhaññena vaḍḍhati, puttadārehi vaḍḍhati, dāsakammakaraporisehi vaḍḍhati, catuppadehi vaḍḍhati, saddhāya vaḍḍhati, sīlena vaḍḍhati, sutena vaḍḍhati, cāgena vaḍḍhati, paññāya vaḍḍhati – imehi kho, bhikkhave, dasahi vaḍḍhīhi vaḍḍhamāno ariyasāvako ariyāya vaḍḍhiyā vaḍḍhati, sārādāyī ca hoti varādāyī kāyassāti.

    ‘‘ધનેન ધઞ્ઞેન ચ યોધ વડ્ઢતિ,

    ‘‘Dhanena dhaññena ca yodha vaḍḍhati,

    પુત્તેહિ દારેહિ ચતુપ્પદેહિ ચ;

    Puttehi dārehi catuppadehi ca;

    સ ભોગવા હોતિ યસસ્સિ પૂજિતો,

    Sa bhogavā hoti yasassi pūjito,

    ઞાતીહિ મિત્તેહિ અથોપિ રાજુભિ.

    Ñātīhi mittehi athopi rājubhi.

    ‘‘સદ્ધાય સીલેન ચ યોધ વડ્ઢતિ,

    ‘‘Saddhāya sīlena ca yodha vaḍḍhati,

    પઞ્ઞાય ચાગેન સુતેન ચૂભયં;

    Paññāya cāgena sutena cūbhayaṃ;

    સો તાદિસો સપ્પુરિસો વિચક્ખણો,

    So tādiso sappuriso vicakkhaṇo,

    દિટ્ઠેવ ધમ્મે ઉભયેન વડ્ઢતી’’તિ. ચતુત્થં;

    Diṭṭheva dhamme ubhayena vaḍḍhatī’’ti. catutthaṃ;







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૩-૪. ઇટ્ઠધમ્મસુત્તાદિવણ્ણના • 3-4. Iṭṭhadhammasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૪. આકઙ્ખસુત્તાદિવણ્ણના • 1-4. Ākaṅkhasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact