Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
(૯) ૪. થેરવગ્ગો
(9) 4. Theravaggo
૧-૮. વાહનસુત્તાદિવણ્ણના
1-8. Vāhanasuttādivaṇṇanā
૮૧-૮૮. ચતુત્થસ્સ પઠમે વિમરિયાદીકતેનાતિ નિમ્મરિયાદીકતેન. ચેતસાતિ એવંવિધેન ચિત્તેન વિહરતિ. તત્થ દ્વે મરિયાદા કિલેસમરિયાદા ચ આરમ્મણમરિયાદા ચ. સચે હિસ્સ રૂપાદિકે આરબ્ભ રાગાદયો ઉપ્પજ્જેય્યું, કિલેસમરિયાદા તેન કતા ભવેય્ય. તેસુ પનસ્સ એકોપિ ન ઉપ્પન્નોતિ કિલેસમરિયાદા નત્થિ. સચે પનસ્સ રૂપાદિધમ્મે આવજ્જેન્તસ્સ એકચ્ચે આપાથં નાગચ્છેય્યું, એવમસ્સ આરમ્મણમરિયાદા ભવેય્ય. તે પનસ્સ ધમ્મે આવજ્જેન્તસ્સ આપાથં અનાગતધમ્મો નામ નત્થીતિ આરમ્મણમરિયાદાપિ નત્થિ. ઇધ પન કિલેસમરિયાદા અધિપ્પેતાતિ આહ ‘‘કિલેસમરિયાદં ભિન્દિત્વા’’તિઆદિ. તતિયાદીસુ નત્થિ વત્તબ્બં.
81-88. Catutthassa paṭhame vimariyādīkatenāti nimmariyādīkatena. Cetasāti evaṃvidhena cittena viharati. Tattha dve mariyādā kilesamariyādā ca ārammaṇamariyādā ca. Sace hissa rūpādike ārabbha rāgādayo uppajjeyyuṃ, kilesamariyādā tena katā bhaveyya. Tesu panassa ekopi na uppannoti kilesamariyādā natthi. Sace panassa rūpādidhamme āvajjentassa ekacce āpāthaṃ nāgaccheyyuṃ, evamassa ārammaṇamariyādā bhaveyya. Te panassa dhamme āvajjentassa āpāthaṃ anāgatadhammo nāma natthīti ārammaṇamariyādāpi natthi. Idha pana kilesamariyādā adhippetāti āha ‘‘kilesamariyādaṃ bhinditvā’’tiādi. Tatiyādīsu natthi vattabbaṃ.
વાહનસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vāhanasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya
૧. વાહનસુત્તં • 1. Vāhanasuttaṃ
૨. આનન્દસુત્તં • 2. Ānandasuttaṃ
૩. પુણ્ણિયસુત્તં • 3. Puṇṇiyasuttaṃ
૪. બ્યાકરણસુત્તં • 4. Byākaraṇasuttaṃ
૫. કત્થીસુત્તં • 5. Katthīsuttaṃ
૬. અધિમાનસુત્તં • 6. Adhimānasuttaṃ
૭. નપ્પિયસુત્તં • 7. Nappiyasuttaṃ
૮. અક્કોસકસુત્તં • 8. Akkosakasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)
૧-૩. વાહનસુત્તાદિવણ્ણના • 1-3. Vāhanasuttādivaṇṇanā
૪. બ્યાકરણસુત્તવણ્ણના • 4. Byākaraṇasuttavaṇṇanā
૫-૬. કત્થીસુત્તાદિવણ્ણના • 5-6. Katthīsuttādivaṇṇanā
૭. નપ્પિયસુત્તવણ્ણના • 7. Nappiyasuttavaṇṇanā
૮. અક્કોસકસુત્તવણ્ણના • 8. Akkosakasuttavaṇṇanā