Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    વજ્જિપુત્તકવત્થુવણ્ણના

    Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā

    ૪૩. વેસાલી નિવાસો એતેસન્તિ વેસાલિકાતિ આહ ‘‘વેસાલિવાસિનો’’તિ. વજ્જીસુ જનપદે વસન્તા વજ્જિનો, વજ્જીનં પુત્તકા વજ્જિપુત્તકાતિ આહ ‘‘વજ્જિરટ્ઠે વેસાલિયં કુલાનં પુત્તા’’તિ. ઞાતીનં બ્યસનન્તિ ઞાતીનં વિનાસો. સો પન ઞાતીનં વિનાસો રાજદણ્ડાદિકારણેન હોતીતિ આહ ‘‘રાજદણ્ડબ્યાધિમરણવિપ્પવાસનિમિત્તેના’’તિ. ભોગાનં બ્યસનં વિનાસો ભોગબ્યસનં. તઞ્ચ હિરઞ્ઞસુવણ્ણદાસિદાસાદીનં ઉપભોગપરિભોગવત્થૂનં રાજદણ્ડાદિના વિનાસોતિ આહ ‘‘એસ નયો દુતિયપદેપી’’તિ. ન બુદ્ધં ગરહામાતિ ‘‘અસબ્બઞ્ઞુ બુદ્ધો’’તિઆદિના બુદ્ધં ન ગરહામ. ન ધમ્મગરહિનોતિ ‘‘અનિય્યાનિકો ધમ્મો’’તિઆદિના ધમ્મં ન ગરહામ. ન સઙ્ઘગરહિનોતિ ‘‘દુપ્પટિપન્નો સઙ્ઘો’’તિઆદિના સઙ્ઘં ન ગરહામ. અટ્ઠતિંસારમ્મણેસૂતિ દસ કસિણા દસ અસુભા દસાનુસ્સતિયો ચત્તારો બ્રહ્મવિહારા ચત્તારો આરુપ્પા ચતુધાતુવવત્થાનં આહારે પટિકૂલસઞ્ઞાતિ ઇમેસુ ચત્તાલીસકમ્મટ્ઠાનેસુ પાળિયં અનાગતત્તા આલોકાકાસકસિણદ્વયં ઠપેત્વા અવસેસાનિ ગહેત્વા વુત્તં. વિભત્તા કુસલા ધમ્માતિ ‘‘ઇમસ્મિં આરમ્મણે ઇદં હોતી’’તિ એવં વિભત્તા ઉપચારજ્ઝાનેન સદ્ધિં પઠમજ્ઝાનાદયો મહગ્ગતકુસલા ધમ્મા . તેવ ધમ્મેતિ તે એવ કુસલે ધમ્મે. મજ્ઝિમયામો ભિક્ખૂનં નિદ્દાકિલમથવિનોદનોકાસત્તા ન ગહિતોતિ આહ ‘‘પઠમયામઞ્ચ પચ્છિમયામઞ્ચા’’તિ. સચ્ચાનિ બુજ્ઝતિ પટિવિજ્ઝતીતિ બોધિ, અરહત્તમગ્ગઞાણં. ઉપકારકત્તેન તસ્સ પક્ખે ભવા બોધિપક્ખિયાતિ આહ ‘‘બોધિસ્સ પક્ખે ભવાનં, અરહત્તમગ્ગઞાણસ્સ ઉપકારકાન’’ન્તિ. ચત્તારો સતિપટ્ઠાના, ચત્તારો સમ્મપ્પધાના, ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા, પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ, પઞ્ચ બલાનિ, સત્ત બોજ્ઝઙ્ગા, અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગોતિ ઇમે સત્તતિંસ બોધિપક્ખિયધમ્મા. ‘‘ગિહિપલિબોધં આવાસપલિબોધઞ્ચ પહાયા’’તિ ઇમેસંયેવ દ્વિન્નં પલિબોધાનં ઉપચ્છેદસ્સ સુદુક્કરભાવતો વુત્તં. યુત્તપયુત્તાતિ સમ્મદેવ યુત્તા.

    43. Vesālī nivāso etesanti vesālikāti āha ‘‘vesālivāsino’’ti. Vajjīsu janapade vasantā vajjino, vajjīnaṃ puttakā vajjiputtakāti āha ‘‘vajjiraṭṭhe vesāliyaṃ kulānaṃ puttā’’ti. Ñātīnaṃ byasananti ñātīnaṃ vināso. So pana ñātīnaṃ vināso rājadaṇḍādikāraṇena hotīti āha ‘‘rājadaṇḍabyādhimaraṇavippavāsanimittenā’’ti. Bhogānaṃ byasanaṃ vināso bhogabyasanaṃ. Tañca hiraññasuvaṇṇadāsidāsādīnaṃ upabhogaparibhogavatthūnaṃ rājadaṇḍādinā vināsoti āha ‘‘esa nayo dutiyapadepī’’ti. Na buddhaṃ garahāmāti ‘‘asabbaññu buddho’’tiādinā buddhaṃ na garahāma. Na dhammagarahinoti ‘‘aniyyāniko dhammo’’tiādinā dhammaṃ na garahāma. Na saṅghagarahinoti ‘‘duppaṭipanno saṅgho’’tiādinā saṅghaṃ na garahāma. Aṭṭhatiṃsārammaṇesūti dasa kasiṇā dasa asubhā dasānussatiyo cattāro brahmavihārā cattāro āruppā catudhātuvavatthānaṃ āhāre paṭikūlasaññāti imesu cattālīsakammaṭṭhānesu pāḷiyaṃ anāgatattā ālokākāsakasiṇadvayaṃ ṭhapetvā avasesāni gahetvā vuttaṃ. Vibhattā kusalādhammāti ‘‘imasmiṃ ārammaṇe idaṃ hotī’’ti evaṃ vibhattā upacārajjhānena saddhiṃ paṭhamajjhānādayo mahaggatakusalā dhammā . Teva dhammeti te eva kusale dhamme. Majjhimayāmo bhikkhūnaṃ niddākilamathavinodanokāsattā na gahitoti āha ‘‘paṭhamayāmañca pacchimayāmañcā’’ti. Saccāni bujjhati paṭivijjhatīti bodhi, arahattamaggañāṇaṃ. Upakārakattena tassa pakkhe bhavā bodhipakkhiyāti āha ‘‘bodhissa pakkhe bhavānaṃ, arahattamaggañāṇassa upakārakāna’’nti. Cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅgā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggoti ime sattatiṃsa bodhipakkhiyadhammā. ‘‘Gihipalibodhaṃ āvāsapalibodhañca pahāyā’’ti imesaṃyeva dvinnaṃ palibodhānaṃ upacchedassa sudukkarabhāvato vuttaṃ. Yuttapayuttāti sammadeva yuttā.

    આસયન્તિ અજ્ઝાસયં. સિક્ખં અપ્પચ્ચક્ખાય ભિક્ખુભાવે ઠત્વા પટિસેવિતમેથુનાનં તેસં વજ્જિપુત્તકાનં ઉપસમ્પદં અનુજાનન્તો ભગવા ‘‘પારાજિકો હોતિ અસંવાસો’’તિ એવં પઞ્ઞત્તસિક્ખાપદં સમૂહનતિ નામાતિ આહ – ‘‘યદિ હિ ભગવા…પે॰… પઞ્ઞત્તં સમૂહનેય્યા’’તિ. ‘‘યો પન ભિક્ખૂ’’તિ વુત્તત્તા પન સિક્ખં પચ્ચક્ખાય પટિસેવિતમેથુનસ્સ ઉપસમ્પદં અનુજાનન્તો ન સમૂહનતિ નામ. ન હિ સો ભિક્ખુ હુત્વા પટિસેવતિ. ‘‘સો આગતો ન ઉપસમ્પાદેતબ્બો’’તિ વચનતો સામણેરભૂમિ અનુઞ્ઞાતાતિ આહ ‘‘સામણેરભૂમિયં પન ઠિતો’’તિઆદિ. ઉત્તમત્થન્તિ અરહત્તં નિબ્બાનમેવ વા.

    Āsayanti ajjhāsayaṃ. Sikkhaṃ appaccakkhāya bhikkhubhāve ṭhatvā paṭisevitamethunānaṃ tesaṃ vajjiputtakānaṃ upasampadaṃ anujānanto bhagavā ‘‘pārājiko hoti asaṃvāso’’ti evaṃ paññattasikkhāpadaṃ samūhanati nāmāti āha – ‘‘yadi hi bhagavā…pe… paññattaṃ samūhaneyyā’’ti. ‘‘Yo pana bhikkhū’’ti vuttattā pana sikkhaṃ paccakkhāya paṭisevitamethunassa upasampadaṃ anujānanto na samūhanati nāma. Na hi so bhikkhu hutvā paṭisevati. ‘‘So āgato na upasampādetabbo’’ti vacanato sāmaṇerabhūmi anuññātāti āha ‘‘sāmaṇerabhūmiyaṃ pana ṭhito’’tiādi. Uttamatthanti arahattaṃ nibbānameva vā.

    વજ્જિપુત્તકવત્થુવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વજ્જિપુત્તકવત્થુવણ્ણના • Vajjiputtakavatthuvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વજ્જિપુત્તકવત્થુકથાવણ્ણના • Vajjiputtakavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact