Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૬. વઙ્ગન્તપુત્તઉપસેનત્થેરગાથા

    6. Vaṅgantaputtaupasenattheragāthā

    ૫૭૭.

    577.

    ‘‘વિવિત્તં અપ્પનિગ્ઘોસં, વાળમિગનિસેવિતં;

    ‘‘Vivittaṃ appanigghosaṃ, vāḷamiganisevitaṃ;

    સેવે સેનાસનં ભિક્ખુ, પટિસલ્લાનકારણા.

    Seve senāsanaṃ bhikkhu, paṭisallānakāraṇā.

    ૫૭૮.

    578.

    ‘‘સઙ્કારપુઞ્જા આહત્વા 1, સુસાના રથિયાહિ ચ;

    ‘‘Saṅkārapuñjā āhatvā 2, susānā rathiyāhi ca;

    તતો સઙ્ઘાટિકં કત્વા, લૂખં ધારેય્ય ચીવરં.

    Tato saṅghāṭikaṃ katvā, lūkhaṃ dhāreyya cīvaraṃ.

    ૫૭૯.

    579.

    ‘‘નીચં મનં કરિત્વાન, સપદાનં કુલા કુલં;

    ‘‘Nīcaṃ manaṃ karitvāna, sapadānaṃ kulā kulaṃ;

    પિણ્ડિકાય ચરે ભિક્ખુ, ગુત્તદ્વારો સુસંવુતો.

    Piṇḍikāya care bhikkhu, guttadvāro susaṃvuto.

    ૫૮૦.

    580.

    ‘‘લૂખેનપિ વા 3 સન્તુસ્સે, નાઞ્ઞં પત્થે રસં બહું;

    ‘‘Lūkhenapi vā 4 santusse, nāññaṃ patthe rasaṃ bahuṃ;

    રસેસુ અનુગિદ્ધસ્સ, ઝાને ન રમતી મનો.

    Rasesu anugiddhassa, jhāne na ramatī mano.

    ૫૮૧.

    581.

    ‘‘અપ્પિચ્છો ચેવ સન્તુટ્ઠો, પવિવિત્તો વસે મુનિ;

    ‘‘Appiccho ceva santuṭṭho, pavivitto vase muni;

    અસંસટ્ઠો ગહટ્ઠેહિ, અનાગારેહિ ચૂભયં.

    Asaṃsaṭṭho gahaṭṭhehi, anāgārehi cūbhayaṃ.

    ૫૮૨.

    582.

    ‘‘યથા જળો વ મૂગો વ, અત્તાનં દસ્સયે તથા;

    ‘‘Yathā jaḷo va mūgo va, attānaṃ dassaye tathā;

    નાતિવેલં સમ્ભાસેય્ય, સઙ્ઘમજ્ઝમ્હિ પણ્ડિતો.

    Nātivelaṃ sambhāseyya, saṅghamajjhamhi paṇḍito.

    ૫૮૩.

    583.

    ‘‘ન સો ઉપવદે કઞ્ચિ, ઉપઘાતં વિવજ્જયે;

    ‘‘Na so upavade kañci, upaghātaṃ vivajjaye;

    સંવુતો પાતિમોક્ખસ્મિં, મત્તઞ્ઞૂ ચસ્સ ભોજને.

    Saṃvuto pātimokkhasmiṃ, mattaññū cassa bhojane.

    ૫૮૪.

    584.

    ‘‘સુગ્ગહીતનિમિત્તસ્સ, ચિત્તસ્સુપ્પાદકોવિદો;

    ‘‘Suggahītanimittassa, cittassuppādakovido;

    સમં અનુયુઞ્જેય્ય, કાલેન ચ વિપસ્સનં.

    Samaṃ anuyuñjeyya, kālena ca vipassanaṃ.

    ૫૮૫.

    585.

    ‘‘વીરિયસાતચ્ચસમ્પન્નો , યુત્તયોગો સદા સિયા;

    ‘‘Vīriyasātaccasampanno , yuttayogo sadā siyā;

    ન ચ અપ્પત્વા દુક્ખન્તં, વિસ્સાસં એય્ય પણ્ડિતો.

    Na ca appatvā dukkhantaṃ, vissāsaṃ eyya paṇḍito.

    ૫૮૬.

    586.

    ‘‘એવં વિહરમાનસ્સ, સુદ્ધિકામસ્સ ભિક્ખુનો;

    ‘‘Evaṃ viharamānassa, suddhikāmassa bhikkhuno;

    ખીયન્તિ આસવા સબ્બે, નિબ્બુતિઞ્ચાધિગચ્છતી’’તિ.

    Khīyanti āsavā sabbe, nibbutiñcādhigacchatī’’ti.

    … ઉપસેનો વઙ્ગન્તપુત્તો થેરો….

    … Upaseno vaṅgantaputto thero….







    Footnotes:
    1. આહિત્વા (ક॰)
    2. āhitvā (ka.)
    3. લૂખેનપિ ચ (બહૂસુ)
    4. lūkhenapi ca (bahūsu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૬. વઙ્ગન્તપુત્તઉપસેનત્થેરગાથાવણ્ણના • 6. Vaṅgantaputtaupasenattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact