Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    21. மஹானிபாதோ

    21. Mahānipāto

    1. வங்கீ³ஸத்தே²ரகா³தா²

    1. Vaṅgīsattheragāthā

    1218.

    1218.

    ‘‘நிக்க²ந்தங் வத மங் ஸந்தங், அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Nikkhantaṃ vata maṃ santaṃ, agārasmānagāriyaṃ;

    விதக்கா உபதா⁴வந்தி, பக³ப்³பா⁴ கண்ஹதோ இமே.

    Vitakkā upadhāvanti, pagabbhā kaṇhato ime.

    1219.

    1219.

    ‘‘உக்³க³புத்தா மஹிஸ்ஸாஸா, ஸிக்கி²தா த³ள்ஹத⁴ம்மினோ 1;

    ‘‘Uggaputtā mahissāsā, sikkhitā daḷhadhammino 2;

    ஸமந்தா பரிகிரெய்யுங், ஸஹஸ்ஸங் அபலாயினங்.

    Samantā parikireyyuṃ, sahassaṃ apalāyinaṃ.

    1220.

    1220.

    ‘‘ஸசேபி எத்தகா 3 பி⁴ய்யோ, ஆக³மிஸ்ஸந்தி இத்தி²யோ;

    ‘‘Sacepi ettakā 4 bhiyyo, āgamissanti itthiyo;

    நேவ மங் ப்³யாத⁴யிஸ்ஸந்தி 5, த⁴ம்மே ஸம்ஹி 6 பதிட்டி²தோ.

    Neva maṃ byādhayissanti 7, dhamme samhi 8 patiṭṭhito.

    1221.

    1221.

    ‘‘ஸக்கீ² ஹி மே ஸுதங் ஏதங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி³ச்சப³ந்து⁴னோ;

    ‘‘Sakkhī hi me sutaṃ etaṃ, buddhassādiccabandhuno;

    நிப்³பா³னக³மனங் மக்³க³ங், தத்த² மே நிரதோ மனோ.

    Nibbānagamanaṃ maggaṃ, tattha me nirato mano.

    1222.

    1222.

    ‘‘ஏவங் சே மங் விஹரந்தங், பாபிம உபக³ச்ச²ஸி;

    ‘‘Evaṃ ce maṃ viharantaṃ, pāpima upagacchasi;

    ததா² மச்சு கரிஸ்ஸாமி, ந மே மக்³க³ம்பி த³க்க²ஸி.

    Tathā maccu karissāmi, na me maggampi dakkhasi.

    1223.

    1223.

    ‘‘அரதிஞ்ச 9 ரதிஞ்ச பஹாய, ஸப்³ப³ஸோ கே³ஹஸிதஞ்ச விதக்கங்;

    ‘‘Aratiñca 10 ratiñca pahāya, sabbaso gehasitañca vitakkaṃ;

    வனத²ங் ந கரெய்ய குஹிஞ்சி, நிப்³ப³னதோ² அவனதோ² ஸ 11 பி⁴க்கு².

    Vanathaṃ na kareyya kuhiñci, nibbanatho avanatho sa 12 bhikkhu.

    1224.

    1224.

    ‘‘யமித⁴ பத²விஞ்ச வேஹாஸங், ரூபக³தங் ஜக³தோக³த⁴ங் கிஞ்சி;

    ‘‘Yamidha pathaviñca vehāsaṃ, rūpagataṃ jagatogadhaṃ kiñci;

    பரிஜீயதி ஸப்³ப³மனிச்சங், ஏவங் ஸமேச்ச சரந்தி முதத்தா.

    Parijīyati sabbamaniccaṃ, evaṃ samecca caranti mutattā.

    1225.

    1225.

    ‘‘உபதீ⁴ஸு ஜனா க³தி⁴தாஸே, தி³ட்ட²ஸுதே 13 படிகே⁴ ச முதே ச;

    ‘‘Upadhīsu janā gadhitāse, diṭṭhasute 14 paṭighe ca mute ca;

    எத்த² வினோத³ய ச²ந்த³மனேஜோ, யோ ஹெத்த² ந லிம்பதி முனி தமாஹு 15.

    Ettha vinodaya chandamanejo, yo hettha na limpati muni tamāhu 16.

    1226.

    1226.

    ‘‘அத² ஸட்டி²ஸிதா ஸவிதக்கா, புது²ஜ்ஜனதாய 17 அத⁴ம்மா நிவிட்டா²;

    ‘‘Atha saṭṭhisitā savitakkā, puthujjanatāya 18 adhammā niviṭṭhā;

    ந ச வக்³க³க³தஸ்ஸ குஹிஞ்சி, நோ பன து³ட்டு²ல்லகா³ஹீ 19 ஸ பி⁴க்கு².

    Na ca vaggagatassa kuhiñci, no pana duṭṭhullagāhī 20 sa bhikkhu.

    1227.

    1227.

    ‘‘த³ப்³போ³ சிரரத்தஸமாஹிதோ, அகுஹகோ நிபகோ அபிஹாலு;

    ‘‘Dabbo cirarattasamāhito, akuhako nipako apihālu;

    ஸந்தங் பத³ங் அஜ்ஜ²க³மா முனி, படிச்ச பரினிப்³பு³தோ கங்க²தி காலங்.

    Santaṃ padaṃ ajjhagamā muni, paṭicca parinibbuto kaṅkhati kālaṃ.

    1228.

    1228.

    ‘‘மானங் பஜஹஸ்ஸு கோ³தம, மானபத²ஞ்ச ஜஹஸ்ஸு அஸேஸங்;

    ‘‘Mānaṃ pajahassu gotama, mānapathañca jahassu asesaṃ;

    மானபத²ம்ஹி ஸ முச்சி²தோ, விப்படிஸாரீஹுவா சிரரத்தங்.

    Mānapathamhi sa mucchito, vippaṭisārīhuvā cirarattaṃ.

    1229.

    1229.

    ‘‘மக்கே²ன மக்கி²தா பஜா, மானஹதா நிரயங் பபதந்தி;

    ‘‘Makkhena makkhitā pajā, mānahatā nirayaṃ papatanti;

    ஸோசந்தி ஜனா சிரரத்தங், மானஹதா நிரயங் உபபன்னா.

    Socanti janā cirarattaṃ, mānahatā nirayaṃ upapannā.

    1230.

    1230.

    ‘‘ந ஹி ஸோசதி பி⁴க்கு² கதா³சி, மக்³க³ஜினோ ஸம்மா படிபன்னோ;

    ‘‘Na hi socati bhikkhu kadāci, maggajino sammā paṭipanno;

    கித்திஞ்ச ஸுக²ஞ்சானுபோ⁴தி, த⁴ம்மத³ஸோதி தமாஹு தத²த்தங்.

    Kittiñca sukhañcānubhoti, dhammadasoti tamāhu tathattaṃ.

    1231.

    1231.

    ‘‘தஸ்மா அகி²லோ இத⁴ 21 பதா⁴னவா, நீவரணானி பஹாய விஸுத்³தோ⁴;

    ‘‘Tasmā akhilo idha 22 padhānavā, nīvaraṇāni pahāya visuddho;

    மானஞ்ச பஹாய அஸேஸங், விஜ்ஜாயந்தகரோ ஸமிதாவீ.

    Mānañca pahāya asesaṃ, vijjāyantakaro samitāvī.

    1232.

    1232.

    ‘‘காமராகே³ன ட³ய்ஹாமி, சித்தங் மே பரிட³ய்ஹதி;

    ‘‘Kāmarāgena ḍayhāmi, cittaṃ me pariḍayhati;

    ஸாது⁴ நிப்³பா³பனங் ப்³ரூஹி, அனுகம்பாய கோ³தம.

    Sādhu nibbāpanaṃ brūhi, anukampāya gotama.

    1233.

    1233.

    ‘‘ஸஞ்ஞாய விபரியேஸா, சித்தங் தே பரிட³ய்ஹதி;

    ‘‘Saññāya vipariyesā, cittaṃ te pariḍayhati;

    நிமித்தங் பரிவஜ்ஜேஹி, ஸுப⁴ங் ராகூ³பஸங்ஹிதங் ( ) 23.

    Nimittaṃ parivajjehi, subhaṃ rāgūpasaṃhitaṃ ( ) 24.

    1234.

    1234.

    ‘‘அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்;

    ‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    ஸதி காயக³தா த்யத்து², நிப்³பி³தா³ப³ஹுலோ ப⁴வ.

    Sati kāyagatā tyatthu, nibbidābahulo bhava.

    1235.

    1235.

    ‘‘அனிமித்தஞ்ச பா⁴வேஹி, மானானுஸயமுஜ்ஜஹ;

    ‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    ததோ மானாபி⁴ஸமயா, உபஸந்தோ சரிஸ்ஸஸி.

    Tato mānābhisamayā, upasanto carissasi.

    1236.

    1236.

    ‘‘தமேவ வாசங் பா⁴ஸெய்ய, யாயத்தானங் ந தாபயே;

    ‘‘Tameva vācaṃ bhāseyya, yāyattānaṃ na tāpaye;

    பரே ச ந விஹிங்ஸெய்ய, ஸா வே வாசா ஸுபா⁴ஸிதா.

    Pare ca na vihiṃseyya, sā ve vācā subhāsitā.

    1237.

    1237.

    ‘‘பியவாசமேவ பா⁴ஸெய்ய, யா வாசா படினந்தி³தா;

    ‘‘Piyavācameva bhāseyya, yā vācā paṭinanditā;

    யங் அனாதா³ய பாபானி, பரேஸங் பா⁴ஸதே பியங்.

    Yaṃ anādāya pāpāni, paresaṃ bhāsate piyaṃ.

    1238.

    1238.

    ‘‘ஸச்சங் வே அமதா வாசா, ஏஸ த⁴ம்மோ ஸனந்தனோ;

    ‘‘Saccaṃ ve amatā vācā, esa dhammo sanantano;

    ஸச்சே அத்தே² ச த⁴ம்மே ச, ஆஹு ஸந்தோ பதிட்டி²தா.

    Sacce atthe ca dhamme ca, āhu santo patiṭṭhitā.

    1239.

    1239.

    ‘‘யங் பு³த்³தோ⁴ பா⁴ஸதி வாசங், கே²மங் நிப்³பா³னபத்தியா;

    ‘‘Yaṃ buddho bhāsati vācaṃ, khemaṃ nibbānapattiyā;

    து³க்க²ஸ்ஸந்தகிரியாய, ஸா வே வாசானமுத்தமா.

    Dukkhassantakiriyāya, sā ve vācānamuttamā.

    1240.

    1240.

    ‘‘க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞோ மேதா⁴வீ, மக்³கா³மக்³க³ஸ்ஸ கோவிதோ³;

    ‘‘Gambhīrapañño medhāvī, maggāmaggassa kovido;

    ஸாரிபுத்தோ மஹாபஞ்ஞோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி பி⁴க்கு²னங்.

    Sāriputto mahāpañño, dhammaṃ deseti bhikkhunaṃ.

    1241.

    1241.

    ‘‘ஸங்கி²த்தேனபி தே³ஸேதி, வித்தா²ரேனபி பா⁴ஸதி;

    ‘‘Saṅkhittenapi deseti, vitthārenapi bhāsati;

    ஸாலிகாயிவ நிக்³கோ⁴ஸோ, படிபா⁴னங் உதி³ய்யதி 25.

    Sālikāyiva nigghoso, paṭibhānaṃ udiyyati 26.

    1242.

    1242.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் தே³ஸயந்தஸ்ஸ, ஸுணந்தி மது⁴ரங் கி³ரங்;

    ‘‘Tassa taṃ desayantassa, suṇanti madhuraṃ giraṃ;

    ஸரேன ரஜனீயேன, ஸவனீயேன வக்³கு³னா;

    Sarena rajanīyena, savanīyena vaggunā;

    உத³க்³க³சித்தா முதி³தா, ஸோதங் ஓதெ⁴ந்தி பி⁴க்க²வோ.

    Udaggacittā muditā, sotaṃ odhenti bhikkhavo.

    1243.

    1243.

    ‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸே விஸுத்³தி⁴யா, பி⁴க்கூ² பஞ்சஸதா ஸமாக³தா;

    ‘‘Ajja pannarase visuddhiyā, bhikkhū pañcasatā samāgatā;

    ஸங்யோஜனப³ந்த⁴னச்சி²தா³, அனீகா⁴ கீ²ணபுனப்³ப⁴வா இஸீ.

    Saṃyojanabandhanacchidā, anīghā khīṇapunabbhavā isī.

    1244.

    1244.

    ‘‘சக்கவத்தீ யதா² ராஜா, அமச்சபரிவாரிதோ;

    ‘‘Cakkavattī yathā rājā, amaccaparivārito;

    ஸமந்தா அனுபரியேதி, ஸாக³ரந்தங் மஹிங் இமங்.

    Samantā anupariyeti, sāgarantaṃ mahiṃ imaṃ.

    1245.

    1245.

    ‘‘ஏவங் விஜிதஸங்கா³மங், ஸத்த²வாஹங் அனுத்தரங்;

    ‘‘Evaṃ vijitasaṅgāmaṃ, satthavāhaṃ anuttaraṃ;

    ஸாவகா பயிருபாஸந்தி, தேவிஜ்ஜா மச்சுஹாயினோ.

    Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyino.

    1246.

    1246.

    ‘‘ஸப்³பே³ ப⁴க³வதோ புத்தா, பலாபெத்த² ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Sabbe bhagavato puttā, palāpettha na vijjati;

    தண்ஹாஸல்லஸ்ஸ ஹந்தாரங், வந்தே³ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴னங்.

    Taṇhāsallassa hantāraṃ, vande ādiccabandhunaṃ.

    1247.

    1247.

    ‘‘பரோஸஹஸ்ஸங் பி⁴க்கூ²னங், ஸுக³தங் பயிருபாஸதி;

    ‘‘Parosahassaṃ bhikkhūnaṃ, sugataṃ payirupāsati;

    தே³ஸெந்தங் விரஜங் த⁴ம்மங், நிப்³பா³னங் அகுதோப⁴யங்.

    Desentaṃ virajaṃ dhammaṃ, nibbānaṃ akutobhayaṃ.

    1248.

    1248.

    ‘‘ஸுணந்தி த⁴ம்மங் விமலங், ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தே³ஸிதங்;

    ‘‘Suṇanti dhammaṃ vimalaṃ, sammāsambuddhadesitaṃ;

    ஸோப⁴தி வத ஸம்பு³த்³தோ⁴, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தோ.

    Sobhati vata sambuddho, bhikkhusaṅghapurakkhato.

    1249.

    1249.

    ‘‘‘நாக³னாமோ’ஸி ப⁴க³வா, இஸீனங் இஸிஸத்தமோ;

    ‘‘‘Nāganāmo’si bhagavā, isīnaṃ isisattamo;

    மஹாமேகோ⁴வ ஹுத்வான, ஸாவகே அபி⁴வஸ்ஸஸி.

    Mahāmeghova hutvāna, sāvake abhivassasi.

    1250.

    1250.

    ‘‘தி³வா விஹாரா நிக்க²ம்ம, ஸத்து²த³ஸ்ஸனகம்யதா;

    ‘‘Divā vihārā nikkhamma, satthudassanakamyatā;

    ஸாவகோ தே மஹாவீர, பாதே³ வந்த³தி வங்கி³ஸோ.

    Sāvako te mahāvīra, pāde vandati vaṅgiso.

    1251.

    1251.

    ‘‘உம்மக்³க³பத²ங் மாரஸ்ஸ, அபி⁴பு⁴ய்ய சரதி பபி⁴ஜ்ஜ கீ²லானி;

    ‘‘Ummaggapathaṃ mārassa, abhibhuyya carati pabhijja khīlāni;

    தங் பஸ்ஸத² ப³ந்த⁴பமுஞ்சகரங், அஸிதங்வ பா⁴க³ஸோ பவிப⁴ஜ்ஜ.

    Taṃ passatha bandhapamuñcakaraṃ, asitaṃva bhāgaso pavibhajja.

    1252.

    1252.

    ‘‘ஓக⁴ஸ்ஸ ஹி நிதரணத்த²ங், அனேகவிஹிதங் மக்³க³ங் அக்கா²ஸி;

    ‘‘Oghassa hi nitaraṇatthaṃ, anekavihitaṃ maggaṃ akkhāsi;

    தஸ்மிஞ்ச அமதே அக்கா²தே, த⁴ம்மத³ஸா டி²தா அஸங்ஹீரா.

    Tasmiñca amate akkhāte, dhammadasā ṭhitā asaṃhīrā.

    1253.

    1253.

    ‘‘பஜ்ஜோதகரோ அதிவிஜ்ஜ² 27, ஸப்³ப³டி²தீனங் அதிக்கமமத்³த³ஸ 28;

    ‘‘Pajjotakaro ativijjha 29, sabbaṭhitīnaṃ atikkamamaddasa 30;

    ஞத்வா ச ஸச்சி²கத்வா ச, அக்³க³ங் ஸோ தே³ஸயி த³ஸத்³தா⁴னங்.

    Ñatvā ca sacchikatvā ca, aggaṃ so desayi dasaddhānaṃ.

    1254.

    1254.

    ‘‘ஏவங் ஸுதே³ஸிதே த⁴ம்மே, கோ பமாதோ³ விஜானதங் த⁴ம்மங்;

    ‘‘Evaṃ sudesite dhamme, ko pamādo vijānataṃ dhammaṃ;

    தஸ்மா ஹி தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே, அப்பமத்தோ ஸதா³ நமஸ்ஸமனுஸிக்கே².

    Tasmā hi tassa bhagavato sāsane, appamatto sadā namassamanusikkhe.

    1255.

    1255.

    ‘‘பு³த்³தா⁴னுபு³த்³தோ⁴ யோ தே²ரோ, கொண்ட³ஞ்ஞோ திப்³ப³னிக்கமோ;

    ‘‘Buddhānubuddho yo thero, koṇḍañño tibbanikkamo;

    லாபீ⁴ ஸுக²விஹாரானங், விவேகானங் அபி⁴ண்ஹஸோ.

    Lābhī sukhavihārānaṃ, vivekānaṃ abhiṇhaso.

    1256.

    1256.

    ‘‘யங் ஸாவகேன பத்தப்³ப³ங், ஸத்து² ஸாஸனகாரினா;

    ‘‘Yaṃ sāvakena pattabbaṃ, satthu sāsanakārinā;

    ஸப்³ப³ஸ்ஸ தங் அனுப்பத்தங், அப்பமத்தஸ்ஸ ஸிக்க²தோ.

    Sabbassa taṃ anuppattaṃ, appamattassa sikkhato.

    1257.

    1257.

    ‘‘மஹானுபா⁴வோ தேவிஜ்ஜோ, சேதோபரியகோவிதோ³;

    ‘‘Mahānubhāvo tevijjo, cetopariyakovido;

    கொண்ட³ஞ்ஞோ பு³த்³த⁴தா³யாதோ³, பாதே³ வந்த³தி ஸத்து²னோ.

    Koṇḍañño buddhadāyādo, pāde vandati satthuno.

    1258.

    1258.

    ‘‘நக³ஸ்ஸ பஸ்ஸே ஆஸீனங், முனிங் து³க்க²ஸ்ஸ பாரகு³ங்;

    ‘‘Nagassa passe āsīnaṃ, muniṃ dukkhassa pāraguṃ;

    ஸாவகா பயிருபாஸந்தி, தேவிஜ்ஜா மச்சுஹாயினோ.

    Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyino.

    1259.

    1259.

    ‘‘சேதஸா 31 அனுபரியேதி, மொக்³க³ல்லானோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Cetasā 32 anupariyeti, moggallāno mahiddhiko;

    சித்தங் நேஸங் ஸமன்வேஸங் 33, விப்பமுத்தங் நிரூபதி⁴ங்.

    Cittaṃ nesaṃ samanvesaṃ 34, vippamuttaṃ nirūpadhiṃ.

    1260.

    1260.

    ‘‘ஏவங் ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னங், முனிங் து³க்க²ஸ்ஸ பாரகு³ங்;

    ‘‘Evaṃ sabbaṅgasampannaṃ, muniṃ dukkhassa pāraguṃ;

    அனேகாகாரஸம்பன்னங், பயிருபாஸந்தி கோ³தமங்.

    Anekākārasampannaṃ, payirupāsanti gotamaṃ.

    1261.

    1261.

    ‘‘சந்தோ³ யதா² விக³தவலாஹகே நபே⁴, விரோசதி வீதமலோவ பா⁴ணுமா;

    ‘‘Cando yathā vigatavalāhake nabhe, virocati vītamalova bhāṇumā;

    ஏவம்பி அங்கீ³ரஸ த்வங் மஹாமுனி, அதிரோசஸி யஸஸா ஸப்³ப³லோகங்.

    Evampi aṅgīrasa tvaṃ mahāmuni, atirocasi yasasā sabbalokaṃ.

    1262.

    1262.

    ‘‘காவெய்யமத்தா விசரிம்ஹ புப்³பே³, கா³மா கா³மங் புரா புரங்;

    ‘‘Kāveyyamattā vicarimha pubbe, gāmā gāmaṃ purā puraṃ;

    அத²த்³த³ஸாம ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ங்.

    Athaddasāma sambuddhaṃ, sabbadhammāna pāraguṃ.

    1263.

    1263.

    ‘‘ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, முனி து³க்க²ஸ்ஸ பாரகூ³;

    ‘‘So me dhammamadesesi, muni dukkhassa pāragū;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா பஸீதி³ம்ஹ, ஸத்³தா⁴ 35 நோ உத³பஜ்ஜத².

    Dhammaṃ sutvā pasīdimha, saddhā 36 no udapajjatha.

    1264.

    1264.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, க²ந்தே⁴ ஆயதனானி ச;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, khandhe āyatanāni ca;

    தா⁴துயோ ச விதி³த்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Dhātuyo ca viditvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    1265.

    1265.

    ‘‘ப³ஹூனங் வத அத்தா²ய, உப்பஜ்ஜந்தி ததா²க³தா;

    ‘‘Bahūnaṃ vata atthāya, uppajjanti tathāgatā;

    இத்தீ²னங் புரிஸானஞ்ச, யே தே ஸாஸனகாரகா.

    Itthīnaṃ purisānañca, ye te sāsanakārakā.

    1266.

    1266.

    ‘‘தேஸங் கோ² வத அத்தா²ய, போ³தி⁴மஜ்ஜ²க³மா முனி;

    ‘‘Tesaṃ kho vata atthāya, bodhimajjhagamā muni;

    பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனஞ்ச, யே நிராமக³தத்³த³ஸா.

    Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, ye nirāmagataddasā.

    1267.

    1267.

    ‘‘ஸுதே³ஸிதா சக்கு²மதா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா;

    ‘‘Sudesitā cakkhumatā, buddhenādiccabandhunā;

    சத்தாரி அரியஸச்சானி, அனுகம்பாய பாணினங்.

    Cattāri ariyasaccāni, anukampāya pāṇinaṃ.

    1268.

    1268.

    ‘‘து³க்க²ங் து³க்க²ஸமுப்பாத³ங், து³க்க²ஸ்ஸ ச அதிக்கமங்;

    ‘‘Dukkhaṃ dukkhasamuppādaṃ, dukkhassa ca atikkamaṃ;

    அரியங் சட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், து³க்கூ²பஸமகா³மினங்.

    Ariyaṃ caṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, dukkhūpasamagāminaṃ.

    1269.

    1269.

    ‘‘ஏவமேதே ததா² வுத்தா, தி³ட்டா² மே தே யதா² ததா²;

    ‘‘Evamete tathā vuttā, diṭṭhā me te yathā tathā;

    ஸத³த்தோ² மே அனுப்பத்தோ, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Sadattho me anuppatto, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    1270.

    1270.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    ஸுவிப⁴த்தேஸு 37 த⁴ம்மேஸு, யங் ஸெட்ட²ங் தது³பாக³மிங்.

    Suvibhattesu 38 dhammesu, yaṃ seṭṭhaṃ tadupāgamiṃ.

    1271.

    1271.

    ‘‘அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிப்பத்தோ, ஸோததா⁴து விஸோதி⁴தா;

    ‘‘Abhiññāpāramippatto, sotadhātu visodhitā;

    தேவிஜ்ஜோ இத்³தி⁴பத்தொம்ஹி, சேதோபரியகோவிதோ³.

    Tevijjo iddhipattomhi, cetopariyakovido.

    1272.

    1272.

    ‘‘புச்சா²மி ஸத்தா²ரமனோமபஞ்ஞங், தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே யோ விசிகிச்சா²னங் செ²த்தா;

    ‘‘Pucchāmi satthāramanomapaññaṃ, diṭṭheva dhamme yo vicikicchānaṃ chettā;

    அக்³கா³ளவே காலமகாஸி பி⁴க்கு², ஞாதோ யஸஸ்ஸீ அபி⁴னிப்³பு³தத்தோ.

    Aggāḷave kālamakāsi bhikkhu, ñāto yasassī abhinibbutatto.

    1273.

    1273.

    ‘‘நிக்³ரோத⁴கப்போ இதி தஸ்ஸ நாமங், தயா கதங் ப⁴க³வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ;

    ‘‘Nigrodhakappo iti tassa nāmaṃ, tayā kataṃ bhagavā brāhmaṇassa;

    ஸோ தங் நமஸ்ஸங் அசரி முத்யபேகோ², ஆரத்³த⁴வீரியோ த³ள்ஹத⁴ம்மத³ஸ்ஸீ.

    So taṃ namassaṃ acari mutyapekho, āraddhavīriyo daḷhadhammadassī.

    1274.

    1274.

    ‘‘தங் ஸாவகங் ஸக்க மயம்பி ஸப்³பே³, அஞ்ஞாதுமிச்சா²ம ஸமந்தசக்கு²;

    ‘‘Taṃ sāvakaṃ sakka mayampi sabbe, aññātumicchāma samantacakkhu;

    ஸமவட்டி²தா நோ ஸவனாய ஸோதா 39, துவங் நோ ஸத்தா² த்வமனுத்தரோஸி’’.

    Samavaṭṭhitā no savanāya sotā 40, tuvaṃ no satthā tvamanuttarosi’’.

    1275.

    1275.

    சி²ந்த³ நோ விசிகிச்ச²ங் ப்³ரூஹி மேதங், பரினிப்³பு³தங் வேத³ய பூ⁴ரிபஞ்ஞ;

    Chinda no vicikicchaṃ brūhi metaṃ, parinibbutaṃ vedaya bhūripañña;

    மஜ்ஜே²வ நோ பா⁴ஸ ஸமந்தசக்கு², ஸக்கோவ தே³வான ஸஹஸ்ஸனெத்தோ.

    Majjheva no bhāsa samantacakkhu, sakkova devāna sahassanetto.

    1276.

    1276.

    ‘‘யே கேசி க³ந்தா² இத⁴ மோஹமக்³கா³, அஞ்ஞாணபக்கா² விசிகிச்ச²டா²னா;

    ‘‘Ye keci ganthā idha mohamaggā, aññāṇapakkhā vicikicchaṭhānā;

    ததா²க³தங் பத்வா ந தே ப⁴வந்தி, சக்கு²ஞ்ஹி ஏதங் பரமங் நரானங்.

    Tathāgataṃ patvā na te bhavanti, cakkhuñhi etaṃ paramaṃ narānaṃ.

    1277.

    1277.

    ‘‘நோ சே ஹி ஜாது புரிஸோ கிலேஸே, வாதோ யதா² அப்³ப⁴க⁴னங் விஹானே;

    ‘‘No ce hi jātu puriso kilese, vāto yathā abbhaghanaṃ vihāne;

    தமோவஸ்ஸ நிவுதோ ஸப்³ப³லோகோ, ஜோதிமந்தோபி ந பபா⁴ஸெய்யுங் 41.

    Tamovassa nivuto sabbaloko, jotimantopi na pabhāseyyuṃ 42.

    1278.

    1278.

    ‘‘தீ⁴ரா ச பஜ்ஜோதகரா ப⁴வந்தி, தங் தங் அஹங் வீர ததே²வ மஞ்ஞே;

    ‘‘Dhīrā ca pajjotakarā bhavanti, taṃ taṃ ahaṃ vīra tatheva maññe;

    விபஸ்ஸினங் ஜானமுபாக³மிம்ஹ, பரிஸாஸு நோ ஆவிகரோஹி கப்பங்.

    Vipassinaṃ jānamupāgamimha, parisāsu no āvikarohi kappaṃ.

    1279.

    1279.

    ‘‘கி²ப்பங் கி³ரங் ஏரய வக்³கு³ வக்³கு³ங், ஹங்ஸோவ பக்³க³ய்ஹ ஸணிகங் நிகூஜ;

    ‘‘Khippaṃ giraṃ eraya vaggu vagguṃ, haṃsova paggayha saṇikaṃ nikūja;

    பி³ந்து³ஸ்ஸரேன ஸுவிகப்பிதேன, ஸப்³பே³வ தே உஜ்ஜுக³தா ஸுணோம.

    Bindussarena suvikappitena, sabbeva te ujjugatā suṇoma.

    1280.

    1280.

    ‘‘பஹீனஜாதிமரணங் அஸேஸங், நிக்³க³ய்ஹ தோ⁴னங் வதெ³ஸ்ஸாமி 43 த⁴ம்மங்;

    ‘‘Pahīnajātimaraṇaṃ asesaṃ, niggayha dhonaṃ vadessāmi 44 dhammaṃ;

    ந காமகாரோ ஹி 45 புது²ஜ்ஜனானங், ஸங்கெ²ய்யகாரோ ச 46 ததா²க³தானங்.

    Na kāmakāro hi 47 puthujjanānaṃ, saṅkheyyakāro ca 48 tathāgatānaṃ.

    1281.

    1281.

    ‘‘ஸம்பன்னவெய்யாகரணங் தவேத³ங், ஸமுஜ்ஜுபஞ்ஞஸ்ஸ ஸமுக்³க³ஹீதங்;

    ‘‘Sampannaveyyākaraṇaṃ tavedaṃ, samujjupaññassa samuggahītaṃ;

    அயமஞ்ஜலி பச்சி²மோ ஸுப்பணாமிதோ, மா மோஹயீ ஜானமனோமபஞ்ஞ.

    Ayamañjali pacchimo suppaṇāmito, mā mohayī jānamanomapañña.

    1282.

    1282.

    ‘‘பரோபரங் அரியத⁴ம்மங் விதி³த்வா, மா மோஹயீ ஜானமனோமவீரிய;

    ‘‘Paroparaṃ ariyadhammaṃ viditvā, mā mohayī jānamanomavīriya;

    வாரிங் யதா² க⁴ம்மனி க⁴ம்மதத்தோ, வாசாபி⁴கங்கா²மி ஸுதங் பவஸ்ஸ.

    Vāriṃ yathā ghammani ghammatatto, vācābhikaṅkhāmi sutaṃ pavassa.

    1283.

    1283.

    ‘‘யத³த்தி²கங் ப்³ரஹ்மசரியங் அசரீ, கப்பாயனோ கச்சிஸ்ஸதங் அமோக⁴ங்;

    ‘‘Yadatthikaṃ brahmacariyaṃ acarī, kappāyano kaccissataṃ amoghaṃ;

    நிப்³பா³யி ஸோ ஆது³ ஸஉபாதி³ஸேஸோ 49, யதா² விமுத்தோ அஹு தங் ஸுணோம.

    Nibbāyi so ādu saupādiseso 50, yathā vimutto ahu taṃ suṇoma.

    1284.

    1284.

    ‘‘‘அச்செ²ச்சி² தண்ஹங் இத⁴ நாமரூபே,

    ‘‘‘Acchecchi taṇhaṃ idha nāmarūpe,

    (இதி ப⁴க³வா) கண்ஹஸ்ஸ ஸோதங் தீ³க⁴ரத்தானுஸயிதங்;

    (Iti bhagavā) kaṇhassa sotaṃ dīgharattānusayitaṃ;

    அதாரி ஜாதிங் மரணங் அஸேஸங்’, இச்சப்³ரவி ப⁴க³வா பஞ்சஸெட்டோ².

    Atāri jātiṃ maraṇaṃ asesaṃ’, iccabravi bhagavā pañcaseṭṭho.

    1285.

    1285.

    ‘‘ஏஸ ஸுத்வா பஸீதா³மி, வசோ தே இஸிஸத்தம;

    ‘‘Esa sutvā pasīdāmi, vaco te isisattama;

    அமோக⁴ங் கிர மே புட்ட²ங், ந மங் வஞ்சேஸி ப்³ராஹ்மணோ.

    Amoghaṃ kira me puṭṭhaṃ, na maṃ vañcesi brāhmaṇo.

    1286.

    1286.

    ‘‘யதா² வாதீ³ ததா² காரீ, அஹு பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாவகோ;

    ‘‘Yathā vādī tathā kārī, ahu buddhassa sāvako;

    அச்செ²ச்சி² மச்சுனோ ஜாலங், ததங் மாயாவினோ த³ள்ஹங்.

    Acchecchi maccuno jālaṃ, tataṃ māyāvino daḷhaṃ.

    1287.

    1287.

    ‘‘அத்³த³ஸ ப⁴க³வா ஆதி³ங், உபாதா³னஸ்ஸ கப்பியோ;

    ‘‘Addasa bhagavā ādiṃ, upādānassa kappiyo;

    அச்சகா³ வத கப்பானோ, மச்சுதெ⁴ய்யங் ஸுது³த்தரங்.

    Accagā vata kappāno, maccudheyyaṃ suduttaraṃ.

    1288.

    1288.

    ‘‘தங் தே³வதே³வங் வந்தா³மி, புத்தங் தே த்³விபது³த்தம;

    ‘‘Taṃ devadevaṃ vandāmi, puttaṃ te dvipaduttama;

    அனுஜாதங் மஹாவீரங், நாக³ங் நாக³ஸ்ஸ ஓரஸ’’ந்தி.

    Anujātaṃ mahāvīraṃ, nāgaṃ nāgassa orasa’’nti.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ தே²ரோ கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā vaṅgīso thero gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    மஹானிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Mahānipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    ஸத்ததிம்ஹி நிபாதம்ஹி, வங்கீ³ஸோ படிபா⁴ணவா;

    Sattatimhi nipātamhi, vaṅgīso paṭibhāṇavā;

    ஏகோவ தே²ரோ நத்த²ஞ்ஞோ, கா³தா²யோ ஏகஸத்ததீதி.

    Ekova thero natthañño, gāthāyo ekasattatīti.

    நிட்டி²தா தே²ரகா³தா²யோ.

    Niṭṭhitā theragāthāyo.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    ஸஹஸ்ஸங் ஹொந்தி தா கா³தா², தீணி ஸட்டி²ஸதானி ச;

    Sahassaṃ honti tā gāthā, tīṇi saṭṭhisatāni ca;

    தே²ரா ச த்³வே ஸதா ஸட்டி², சத்தாரோ ச பகாஸிதா.

    Therā ca dve satā saṭṭhi, cattāro ca pakāsitā.

    ஸீஹனாத³ங் நதி³த்வான, பு³த்³த⁴புத்தா அனாஸவா;

    Sīhanādaṃ naditvāna, buddhaputtā anāsavā;

    கே²மந்தங் பாபுணித்வான, அக்³கி³க²ந்தா⁴வ நிப்³பு³தாதி.

    Khemantaṃ pāpuṇitvāna, aggikhandhāva nibbutāti.

    தே²ரகா³தா²பாளி நிட்டி²தா.

    Theragāthāpāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. த³ள்ஹத⁴ன்வினோ (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    2. daḷhadhanvino (sī. aṭṭha.)
    3. ஏததோ (ஸங்॰ நி॰ 1.209)
    4. etato (saṃ. ni. 1.209)
    5. ப்³யாத²யிஸ்ஸந்தி (?)
    6. த⁴ம்மெஸ்வம்ஹி (ஸ்யா॰ க॰)
    7. byāthayissanti (?)
    8. dhammesvamhi (syā. ka.)
    9. அரதிங் (ப³ஹூஸு)
    10. aratiṃ (bahūsu)
    11. நிப்³ப³னதோ² அரதோ ஸ ஹி (ஸங்॰ நி॰ 1.210)
    12. nibbanatho arato sa hi (saṃ. ni. 1.210)
    13. தி³ட்டே² ஸுதே (ஸீ॰)
    14. diṭṭhe sute (sī.)
    15. தங் முனிமாஹு (ஸங்॰ நி॰ 1.210)
    16. taṃ munimāhu (saṃ. ni. 1.210)
    17. புதூ² ஜனதாய (ஸங்॰ நி॰ 1.210)
    18. puthū janatāya (saṃ. ni. 1.210)
    19. து³ட்டு²ல்லபா⁴ணீ (ஸங்॰ நி॰ 1.210)
    20. duṭṭhullabhāṇī (saṃ. ni. 1.210)
    21. அகி²லோ (ஸீ॰), அகி²லோத⁴ (ஸங்॰ நி॰ 1.211)
    22. akhilo (sī.), akhilodha (saṃ. ni. 1.211)
    23. (ஸங்கா²ரே பரதோ பஸ்ஸ, து³க்க²தோ மா ச அத்ததோ; நிப்³பா³பேஹி மஹாராக³ங், மா த³ய்ஹித்தோ² புனப்புனங்;) (ஸீ॰ ஸங்॰ நி॰ 1.212) உத்³தா³னகா³தா²யங் ஏகஸத்ததீதிஸங்க்²யா ச, தே²ரகா³தா²ட்ட²கதா² ச பஸ்ஸிதப்³பா³
    24. (saṅkhāre parato passa, dukkhato mā ca attato; nibbāpehi mahārāgaṃ, mā dayhittho punappunaṃ;) (sī. saṃ. ni. 1.212) uddānagāthāyaṃ ekasattatītisaṅkhyā ca, theragāthāṭṭhakathā ca passitabbā
    25. உதீ³ரயி (ஸீ॰), உதீ³ய்யதி (ஸ்யா॰), உத³ய்யதி (?) உட்ட²ஹதீதி தங்ஸங்வண்ணனா
    26. udīrayi (sī.), udīyyati (syā.), udayyati (?) uṭṭhahatīti taṃsaṃvaṇṇanā
    27. அதிவிஜ்ஜ² த⁴ம்மங் (ஸீ॰)
    28. அதிக்கமமத்³த³ (ஸீ॰ க॰)
    29. ativijjha dhammaṃ (sī.)
    30. atikkamamadda (sī. ka.)
    31. தே சேதஸா (ஸங்॰ நி॰ 1.218)
    32. te cetasā (saṃ. ni. 1.218)
    33. ஸமன்னேஸங் (ஸங்॰ நி॰ 1.218)
    34. samannesaṃ (saṃ. ni. 1.218)
    35. அத்³தா⁴ (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    36. addhā (sī. aṭṭha.)
    37. ஸவிப⁴த்தேஸு (ஸீ॰ க॰)
    38. savibhattesu (sī. ka.)
    39. ஹேதுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰) ஸுத்தனிபாதட்ட²கதா² பஸ்ஸிதப்³பா³
    40. hetuṃ (sī. syā.) suttanipātaṭṭhakathā passitabbā
    41. ந ஜோதிமந்தோபி நரா தபெய்யுங் (ஸு॰ நி॰ 350)
    42. na jotimantopi narā tapeyyuṃ (su. ni. 350)
    43. படிவேதி³யாமி (ஸீ॰ க॰)
    44. paṭivediyāmi (sī. ka.)
    45. ஹோதி (ஸீ॰ க॰)
    46. வ (ப³ஹூஸு)
    47. hoti (sī. ka.)
    48. va (bahūsu)
    49. அனுபாதி³ஸேஸா (ஸீ॰), அனுபாதி³ஸேஸோ (க॰)
    50. anupādisesā (sī.), anupādiseso (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. வங்கீ³ஸத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Vaṅgīsattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact