Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. વણિજ્જસુત્તવણ્ણના
9. Vaṇijjasuttavaṇṇanā
૭૯. નવમે તાદિસા વાતિ તંસદિસાવ તંસરિક્ખકાવ. છેદગામિની હોતીતિ છેદં ગચ્છતિ. યં પત્થિતં, તં સબ્બં નસ્સતીતિ અત્થો. ન યથાધિપ્પાયા હોતીતિ યથાજ્ઝાસયા ન હોતિ. પરાધિપ્પાયા હોતીતિ પરજ્ઝાસયા અજ્ઝાસયતો અધિકતરફલા હોતિ. સમણં વા બ્રાહ્મણં વાતિ એત્થ સમિતપાપબાહિતપાપતાહિ સમણબ્રાહ્મણતા વેદિતબ્બા. વદતુ, ભન્તે, પચ્ચયેનાતિ, ભન્તે, ચતુબ્બિધેન ચીવરાદિના પચ્ચયેન વદેય્યાસીતિ એવં પવારેતિ નિમન્તેતિ. યેન પવારેતીતિ પરિચ્છિન્દિત્વા યત્તકેન પવારેતિ. તં ન દેતીતિ તં સબ્બસોવ ન દેતિ. ન યથાધિપ્પાયં દેતીતિ યથા તસ્સ અજ્ઝાસયો, એવં દાતું ન સક્કોતિ, હાપેત્વા અપ્પકં દેતિ. યથાધિપ્પાયં દેતીતિ યત્તકં સો ઇચ્છતિ, તત્તકમેવ દેતિ. પરાધિપ્પાયં દેતીતિ અપ્પકં પવારેત્વા અવત્થરિત્વા બહું દેતિ.
79. Navame tādisā vāti taṃsadisāva taṃsarikkhakāva. Chedagāminī hotīti chedaṃ gacchati. Yaṃ patthitaṃ, taṃ sabbaṃ nassatīti attho. Na yathādhippāyā hotīti yathājjhāsayā na hoti. Parādhippāyā hotīti parajjhāsayā ajjhāsayato adhikataraphalā hoti. Samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vāti ettha samitapāpabāhitapāpatāhi samaṇabrāhmaṇatā veditabbā. Vadatu, bhante, paccayenāti, bhante, catubbidhena cīvarādinā paccayena vadeyyāsīti evaṃ pavāreti nimanteti. Yena pavāretīti paricchinditvā yattakena pavāreti. Taṃ na detīti taṃ sabbasova na deti. Na yathādhippāyaṃ detīti yathā tassa ajjhāsayo, evaṃ dātuṃ na sakkoti, hāpetvā appakaṃ deti. Yathādhippāyaṃ detīti yattakaṃ so icchati, tattakameva deti. Parādhippāyaṃ detīti appakaṃ pavāretvā avattharitvā bahuṃ deti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. વણિજ્જસુત્તં • 9. Vaṇijjasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. વણિજ્જસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Vaṇijjasuttādivaṇṇanā