Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
9. வாஸெட்ட²ஸுத்தவண்ணனா
9. Vāseṭṭhasuttavaṇṇanā
ஏவங் மே ஸுதந்தி வாஸெட்ட²ஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அயமேவ யாஸ்ஸ நிதா³னே வுத்தா அத்த²வண்ணனங் பனஸ்ஸ வுத்தனயானி உத்தானத்தா²னி ச பதா³னி பரிஹரந்தா கரிஸ்ஸாம. இச்சா²னங்க³லோதி கா³மஸ்ஸ நாமங். ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலானங் சங்கீ தாருக்கோ² தோதெ³ய்யோதி வோஹாரனாமமேதங். பொக்க²ரஸாதி ஜாணுஸ்ஸோணீதி நேமித்திகங். தேஸு கிர ஏகோ ஹிமவந்தபஸ்ஸே பொக்க²ரணியா பது³மே நிப்³ப³த்தோ, அஞ்ஞதரோ தாபஸோ தங் பது³மங் க³ஹெத்வா தத்த² ஸயிதங் தா³ரகங் தி³ஸ்வா ஸங்வட்³டெ⁴த்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸி. பொக்க²ரே ஸயிதத்தா ‘‘பொக்க²ரஸாதீ’’தி சஸ்ஸ நாமமகாஸி. ஏகஸ்ஸ டா²னந்தரே நேமித்திகங். தேன கிர ஜாணுஸ்ஸோணினாமகங் புரோஹிதட்டா²னங் லத்³த⁴ங், ஸோ தேனேவ பஞ்ஞாயி.
Evaṃme sutanti vāseṭṭhasuttaṃ. Kā uppatti? Ayameva yāssa nidāne vuttā atthavaṇṇanaṃ panassa vuttanayāni uttānatthāni ca padāni pariharantā karissāma. Icchānaṅgaloti gāmassa nāmaṃ. Brāhmaṇamahāsālānaṃ caṅkī tārukkho todeyyoti vohāranāmametaṃ. Pokkharasāti jāṇussoṇīti nemittikaṃ. Tesu kira eko himavantapasse pokkharaṇiyā padume nibbatto, aññataro tāpaso taṃ padumaṃ gahetvā tattha sayitaṃ dārakaṃ disvā saṃvaḍḍhetvā rañño dassesi. Pokkhare sayitattā ‘‘pokkharasātī’’ti cassa nāmamakāsi. Ekassa ṭhānantare nemittikaṃ. Tena kira jāṇussoṇināmakaṃ purohitaṭṭhānaṃ laddhaṃ, so teneva paññāyi.
தே ஸப்³பே³பி அஞ்ஞே ச அபி⁴ஞ்ஞாதா அபி⁴ஞ்ஞாதா ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலா கஸ்மா இச்சா²னங்க³லே படிவஸந்தீதி? வேத³ஸஜ்ஜா²யனபரிவீமங்ஸனத்த²ங். தேன கிர ஸமயேன கோஸலஜனபதே³ வேத³கா ப்³ராஹ்மணா வேதா³னங் ஸஜ்ஜா²யகரணத்த²ஞ்ச அத்தூ²பபரிக்க²ணத்த²ஞ்ச தஸ்மிங்யேவ கா³மே ஸன்னிபதந்தி. தேன தேபி அந்தரந்தரா அத்தனோ போ⁴க³கா³மதோ ஆக³ம்ம தத்த² படிவஸந்தி.
Te sabbepi aññe ca abhiññātā abhiññātā brāhmaṇamahāsālā kasmā icchānaṅgale paṭivasantīti? Vedasajjhāyanaparivīmaṃsanatthaṃ. Tena kira samayena kosalajanapade vedakā brāhmaṇā vedānaṃ sajjhāyakaraṇatthañca atthūpaparikkhaṇatthañca tasmiṃyeva gāme sannipatanti. Tena tepi antarantarā attano bhogagāmato āgamma tattha paṭivasanti.
வாஸெட்ட²பா⁴ரத்³வாஜானந்தி வாஸெட்ட²ஸ்ஸ ச பா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ ச. அயமந்தராகதா²தி யங் அத்தனோ ஸஹாயகபா⁴வானுரூபங் கத²ங் கதெ²ந்தா அனுவிசரிங்ஸு, தஸ்ஸா கதா²ய அந்தரா வேமஜ்ஜே²யேவ அயங் அஞ்ஞா கதா² உத³பாதீ³தி வுத்தங் ஹோதி. ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோதி ஸங்ஸுத்³த⁴குச்சி²கோ, ஸங்ஸுத்³தா⁴ய ப்³ராஹ்மணியா ஏவ குச்சி²ஸ்மிங் நிப்³ப³த்தோதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ஸமவேபாகினியா க³ஹணியா’’திஆதீ³ஸு ஹி உத³ரக்³கி³ ‘‘க³ஹணீ’’தி வுச்சதி. இத⁴ பன மாதுகுச்சி². யாவ ஸத்தமாதி மாது மாதா, பிது பிதாதி ஏவங் படிலோமேன யாவ ஸத்த ஜாதியோ. எத்த² ச பிதாமஹோ ச பிதாமஹீ ச பிதாமஹா, ததா² மாதாமஹோ ச மாதாமஹீ ச மாதாமஹா, பிதாமஹா ச மாதாமஹா ச பிதாமஹாயேவ. பிதாமஹானங் யுக³ங் பிதாமஹயுக³ங். யுக³ந்தி ஆயுப்பமாணங். அபி⁴லாபமத்தமேவ சேதங், அத்த²தோ பன பிதாமஹாயேவ பிதாமஹயுக³ங். அக்கி²த்தோதி ஜாதிங் ஆரப்³ப⁴ ‘‘கிங் ஸோ’’தி கேனசி அனவஞ்ஞாதோ . அனுபக்குட்டோ²தி ஜாதிஸந்தோ³ஸவாதே³ன அனுபக்குட்ட²புப்³போ³. வதஸம்பன்னோதி ஆசாரஸம்பன்னோ. ஸஞ்ஞாபேதுந்தி ஞாபேதுங் போ³தே⁴துங், நிரந்தரங் காதுந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஆயாமாதி க³ச்சா²ம.
Vāseṭṭhabhāradvājānanti vāseṭṭhassa ca bhāradvājassa ca. Ayamantarākathāti yaṃ attano sahāyakabhāvānurūpaṃ kathaṃ kathentā anuvicariṃsu, tassā kathāya antarā vemajjheyeva ayaṃ aññā kathā udapādīti vuttaṃ hoti. Saṃsuddhagahaṇikoti saṃsuddhakucchiko, saṃsuddhāya brāhmaṇiyā eva kucchismiṃ nibbattoti adhippāyo. ‘‘Samavepākiniyā gahaṇiyā’’tiādīsu hi udaraggi ‘‘gahaṇī’’ti vuccati. Idha pana mātukucchi. Yāva sattamāti mātu mātā, pitu pitāti evaṃ paṭilomena yāva satta jātiyo. Ettha ca pitāmaho ca pitāmahī ca pitāmahā, tathā mātāmaho ca mātāmahī ca mātāmahā, pitāmahā ca mātāmahā ca pitāmahāyeva. Pitāmahānaṃ yugaṃ pitāmahayugaṃ. Yuganti āyuppamāṇaṃ. Abhilāpamattameva cetaṃ, atthato pana pitāmahāyeva pitāmahayugaṃ. Akkhittoti jātiṃ ārabbha ‘‘kiṃ so’’ti kenaci anavaññāto . Anupakkuṭṭhoti jātisandosavādena anupakkuṭṭhapubbo. Vatasampannoti ācārasampanno. Saññāpetunti ñāpetuṃ bodhetuṃ, nirantaraṃ kātunti vuttaṃ hoti. Āyāmāti gacchāma.
600. அனுஞ்ஞாதபடிஞ்ஞாதாதி ‘‘தேவிஜ்ஜா தும்ஹே’’தி ஏவங் மயங் ஆசரியேஹி ச அனுஞ்ஞாதா அத்தனா ச படிஜானிம்ஹாதி அத்தோ². அஸ்மாதி ப⁴வாம. உபோ⁴தி த்³வேபி ஜனா. அஹங் பொக்க²ரஸாதிஸ்ஸ, தாருக்க²ஸ்ஸாயங் மாணவோதி அஹங் பொக்க²ரஸாதிஸ்ஸ ஜெட்ட²ந்தேவாஸீ அக்³க³ஸிஸ்ஸோ, அயங் தாருக்க²ஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயேன ப⁴ணதி ஆசரியஸம்பத்திங் அத்தனோ ஸம்பத்திஞ்ச தீ³பெந்தோ.
600.Anuññātapaṭiññātāti ‘‘tevijjā tumhe’’ti evaṃ mayaṃ ācariyehi ca anuññātā attanā ca paṭijānimhāti attho. Asmāti bhavāma. Ubhoti dvepi janā. Ahaṃ pokkharasātissa, tārukkhassāyaṃ māṇavoti ahaṃ pokkharasātissa jeṭṭhantevāsī aggasisso, ayaṃ tārukkhassāti adhippāyena bhaṇati ācariyasampattiṃ attano sampattiñca dīpento.
601. தேவிஜ்ஜானந்தி திவேதா³னங். கேவலினோதி நிட்ட²ங்க³தா. அஸ்மஸேதி அம்ஹ ப⁴வாம. இதா³னி தங் கேவலிபா⁴வங் வித்தா²ரெந்தோ ஆஹ – ‘‘பத³கஸ்மா…பே॰… ஸாதி³ஸா’’தி. தத்த² ஜப்பேதி வேதே³. கம்முனாதி த³ஸவிதே⁴ன குஸலகம்மபத²கம்முனா. அயஞ்ஹி புப்³பே³ ஸத்தவித⁴ங் காயவசீகம்மங் ஸந்தா⁴ய ‘‘யதோ கோ² போ⁴ ஸீலவா ஹோதீ’’தி ஆஹ. திவித⁴ங் மனோகம்மங் ஸந்தா⁴ய ‘‘வதஸம்பன்னோ’’தி ஆஹ. தேன ஸமன்னாக³தோ ஹி ஆசாரஸம்பன்னோ ஹோதி.
601.Tevijjānanti tivedānaṃ. Kevalinoti niṭṭhaṅgatā. Asmaseti amha bhavāma. Idāni taṃ kevalibhāvaṃ vitthārento āha – ‘‘padakasmā…pe… sādisā’’ti. Tattha jappeti vede. Kammunāti dasavidhena kusalakammapathakammunā. Ayañhi pubbe sattavidhaṃ kāyavacīkammaṃ sandhāya ‘‘yato kho bho sīlavā hotī’’ti āha. Tividhaṃ manokammaṃ sandhāya ‘‘vatasampanno’’ti āha. Tena samannāgato hi ācārasampanno hoti.
602-5. இதா³னி தங் வசனந்தரேன த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘அஹஞ்ச கம்முனா ப்³ரூமீ’’தி. க²யாதீதந்தி ஊனபா⁴வங் அதீதங், பரிபுண்ணந்தி அத்தோ². பேச்சாதி உபக³ந்த்வா. நமஸ்ஸந்தீதி நமோ கரொந்தி. சக்கு²ங் லோகே ஸமுப்பன்னந்தி அவிஜ்ஜந்த⁴காரே லோகே, தங் அந்த⁴காரங் வித⁴மித்வா லோகஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³அத்த²ஸந்த³ஸ்ஸனேன சக்கு² ஹுத்வா ஸமுப்பன்னங்.
602-5. Idāni taṃ vacanantarena dassento āha – ‘‘ahañca kammunā brūmī’’ti. Khayātītanti ūnabhāvaṃ atītaṃ, paripuṇṇanti attho. Peccāti upagantvā. Namassantīti namo karonti. Cakkhuṃ loke samuppannanti avijjandhakāre loke, taṃ andhakāraṃ vidhamitvā lokassa diṭṭhadhammikādiatthasandassanena cakkhu hutvā samuppannaṃ.
606. ஏவங் அபி⁴த்த²வித்வா வாஸெட்டே²ன யாசிதோ ப⁴க³வா த்³வேபி ஜனே ஸங்க³ண்ஹந்தோ ஆஹ – ‘‘தேஸங் வோ அஹங் ப்³யக்கி²ஸ்ஸ’’ந்திஆதி³. தத்த² ப்³யக்கி²ஸ்ஸந்தி ப்³யாகரிஸ்ஸாமி. அனுபுப்³ப³ந்தி திட்ட²து தாவ ப்³ராஹ்மணசிந்தா, கீடபடங்க³திணருக்க²தோ பபு⁴தி வோ அனுபுப்³ப³ங் ப்³யக்கி²ஸ்ஸந்தி ஏவமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ வேதி³தப்³போ³, ஏவங் வித்தா²ரகதா²ய வினேதப்³பா³ ஹி தே மாணவகா. ஜாதிவிப⁴ங்க³ந்தி ஜாதிவித்தா²ரங். அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோதி தேஸங் தேஸஞ்ஹி பாணானங் ஜாதியோ அஞ்ஞா அஞ்ஞா நானப்பகாராதி அத்தோ².
606. Evaṃ abhitthavitvā vāseṭṭhena yācito bhagavā dvepi jane saṅgaṇhanto āha – ‘‘tesaṃ vo ahaṃ byakkhissa’’ntiādi. Tattha byakkhissanti byākarissāmi. Anupubbanti tiṭṭhatu tāva brāhmaṇacintā, kīṭapaṭaṅgatiṇarukkhato pabhuti vo anupubbaṃ byakkhissanti evamettha adhippāyo veditabbo, evaṃ vitthārakathāya vinetabbā hi te māṇavakā. Jātivibhaṅganti jātivitthāraṃ. Aññamaññā hi jātiyoti tesaṃ tesañhi pāṇānaṃ jātiyo aññā aññā nānappakārāti attho.
607. ததோ பாணானங் ஜாதிவிப⁴ங்கே³ கதே²தப்³பே³ ‘‘திணருக்கே²பி ஜானாதா²’’தி அனுபாதி³ன்னகானங் தாவ கதே²துங் ஆரத்³தோ⁴. தங் கிமத்த²மிதி சே? உபாதி³ன்னேஸு ஸுக²ஞாபனத்த²ங். அனுபாதி³ன்னேஸு ஹி ஜாதிபே⁴தே³ க³ஹிதே உபாதி³ன்னேஸு ஸோ பாகடதரோ ஹோதி. தத்த² திணானி நாம அந்தோபெ²க்³கூ³னி ப³ஹிஸாரானி. தஸ்மா தாலனாளிகேராத³யோபி திணஸங்க³ஹங் க³ச்ச²ந்தி. ருக்கா² நாம ப³ஹிபெ²க்³கூ³ அந்தோஸாரா. திணானி ச ருக்கா² ச திணருக்கா². தே உபயோக³ப³ஹுவசனேன த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘திணருக்கே²பி ஜானாதா²’’தி. ந சாபி படிஜானரேதி ‘‘மயங் திணா, மயங் ருக்கா²’’தி ஏவம்பி ந படிஜானந்தி. லிங்க³ங் ஜாதிமயந்தி அபடிஜானந்தானம்பி ச தேஸங் ஜாதிமயமேவ ஸண்டா²னங் அத்தனோ மூலபூ⁴ததிணாதி³ஸதி³ஸமேவ ஹோதி. கிங் காரணங்? அஞ்ஞமஞ்ஞா ஹி ஜாதியோ, யஸ்மா அஞ்ஞா திணஜாதி, அஞ்ஞா ருக்க²ஜாதி; திணேஸுபி அஞ்ஞா தாலஜாதி, அஞ்ஞா நாளிகேரஜாதீதி ஏவங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங்.
607. Tato pāṇānaṃ jātivibhaṅge kathetabbe ‘‘tiṇarukkhepi jānāthā’’ti anupādinnakānaṃ tāva kathetuṃ āraddho. Taṃ kimatthamiti ce? Upādinnesu sukhañāpanatthaṃ. Anupādinnesu hi jātibhede gahite upādinnesu so pākaṭataro hoti. Tattha tiṇāni nāma antopheggūni bahisārāni. Tasmā tālanāḷikerādayopi tiṇasaṅgahaṃ gacchanti. Rukkhā nāma bahipheggū antosārā. Tiṇāni ca rukkhā ca tiṇarukkhā. Te upayogabahuvacanena dassento āha – ‘‘tiṇarukkhepi jānāthā’’ti. Na cāpi paṭijānareti ‘‘mayaṃ tiṇā, mayaṃ rukkhā’’ti evampi na paṭijānanti. Liṅgaṃ jātimayanti apaṭijānantānampi ca tesaṃ jātimayameva saṇṭhānaṃ attano mūlabhūtatiṇādisadisameva hoti. Kiṃ kāraṇaṃ? Aññamaññā hi jātiyo, yasmā aññā tiṇajāti, aññā rukkhajāti; tiṇesupi aññā tālajāti, aññā nāḷikerajātīti evaṃ vitthāretabbaṃ.
தேன கிங் தீ³பேதி? யங் ஜாதிவஸேன நானா ஹோதி, தங் அத்தனோ படிஞ்ஞங் பரேஸங் வா உபதே³ஸங் வினாபி அஞ்ஞஜாதிதோ விஸேஸேன க³ய்ஹதி. யதி³ ச ஜாதியா ப்³ராஹ்மணோ ப⁴வெய்ய, ஸோபி அத்தனோ படிஞ்ஞங் பரேஸங் வா உபதே³ஸங் வினா க²த்தியதோ வெஸ்ஸஸுத்³த³தோ வா விஸேஸேன க³ய்ஹெய்ய, ந ச க³ய்ஹதி, தஸ்மா ந ஜாதியா ப்³ராஹ்மணோதி. பரதோ பன ‘‘யதா² ஏதாஸு ஜாதீஸூ’’தி இமாய கா³தா²ய ஏதமத்த²ங் வசீபே⁴தே³னேவ ஆவிகரிஸ்ஸதி.
Tena kiṃ dīpeti? Yaṃ jātivasena nānā hoti, taṃ attano paṭiññaṃ paresaṃ vā upadesaṃ vināpi aññajātito visesena gayhati. Yadi ca jātiyā brāhmaṇo bhaveyya, sopi attano paṭiññaṃ paresaṃ vā upadesaṃ vinā khattiyato vessasuddato vā visesena gayheyya, na ca gayhati, tasmā na jātiyā brāhmaṇoti. Parato pana ‘‘yathā etāsu jātīsū’’ti imāya gāthāya etamatthaṃ vacībhedeneva āvikarissati.
608. ஏவங் அனுபாதி³ன்னேஸு ஜாதிபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸெத்வா உபாதி³ன்னேஸு தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ததோ கீடே’’தி ஏவமாதி³மாஹ. தத்த² கீடாதி கிமயோ. படங்கா³தி படங்கா³யேவ. யாவ குந்த²கிபில்லிகேதி குந்த²கிபில்லிகங் பரியந்தங் கத்வாதி அத்தோ².
608. Evaṃ anupādinnesu jātibhedaṃ dassetvā upādinnesu taṃ dassento ‘‘tato kīṭe’’ti evamādimāha. Tattha kīṭāti kimayo. Paṭaṅgāti paṭaṅgāyeva. Yāva kunthakipilliketi kunthakipillikaṃ pariyantaṃ katvāti attho.
609. கு²த்³த³கேதி காளககண்ட³காத³யோ. மஹல்லகேதி ஸஸபி³ளாராத³யோ. ஸப்³பே³ ஹி தே அனேகவண்ணா.
609.Khuddaketi kāḷakakaṇḍakādayo. Mahallaketi sasabiḷārādayo. Sabbe hi te anekavaṇṇā.
610. பாதூ³த³ரேதி உத³ரபாதே³, உத³ரங்யேவ யேஸங் பாதா³தி வுத்தங் ஹோதி. தீ³க⁴பிட்டி²கேதி ஸப்பானஞ்ஹி ஸீஸதோ யாவ நங்கு³ட்டா² பிட்டி² ஏவ ஹோதி, தேன தே ‘‘தீ³க⁴பிட்டி²கா’’தி வுச்சந்தி. தேபி அனேகப்பகாரா ஆஸீவிஸாதி³பே⁴தே³ன.
610.Pādūdareti udarapāde, udaraṃyeva yesaṃ pādāti vuttaṃ hoti. Dīghapiṭṭhiketi sappānañhi sīsato yāva naṅguṭṭhā piṭṭhi eva hoti, tena te ‘‘dīghapiṭṭhikā’’ti vuccanti. Tepi anekappakārā āsīvisādibhedena.
611. ஓத³கேதி உத³கம்ஹி ஜாதே. மச்சா²பி அனேகப்பகாரா ரோஹிதமச்சா²தி³பே⁴தே³ன.
611.Odaketi udakamhi jāte. Macchāpi anekappakārā rohitamacchādibhedena.
612. பக்கீ²தி ஸகுணே. தே ஹி பக்கா²னங் அத்தி²தாய ‘‘பக்கீ²’’தி வுச்சந்தி. பத்தேஹி யந்தீதி பத்தயானா. வேஹாஸே க³ச்ச²ந்தீதி விஹங்க³மா. தேபி அனேகப்பகாரா காகாதி³பே⁴தே³ன.
612.Pakkhīti sakuṇe. Te hi pakkhānaṃ atthitāya ‘‘pakkhī’’ti vuccanti. Pattehi yantīti pattayānā. Vehāse gacchantīti vihaṅgamā. Tepi anekappakārā kākādibhedena.
613. ஏவங் த²லஜலாகாஸகோ³சரானங் பாணானங் ஜாதிபே⁴த³ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி யேனாதி⁴ப்பாயேன தங் த³ஸ்ஸேஸி, தங் ஆவிகரொந்தோ ‘‘யதா² ஏதாஸூ’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² ஸங்கே²பதோ புப்³பே³ வுத்தாதி⁴ப்பாயவண்ணனாவஸேனேவ வேதி³தப்³போ³.
613. Evaṃ thalajalākāsagocarānaṃ pāṇānaṃ jātibhedaṃ dassetvā idāni yenādhippāyena taṃ dassesi, taṃ āvikaronto ‘‘yathā etāsū’’ti gāthamāha. Tassattho saṅkhepato pubbe vuttādhippāyavaṇṇanāvaseneva veditabbo.
614-6. வித்தா²ரதோ பனெத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஸயமேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ந கேஸேஹீ’’திஆதி³மாஹ. தத்ராயங் யோஜனா – யங் வுத்தங் ‘‘நத்தி² மனுஸ்ஸேஸு லிங்க³ங் ஜாதிமயங் புதூ²’’தி, தங் ஏவங் நத்தீ²தி வேதி³தப்³ப³ங். ஸெய்யதி²த³ங், ந கேஸேஹீதி. ந ஹி ‘‘ப்³ராஹ்மணானங் ஈதி³ஸா கேஸா ஹொந்தி, க²த்தியானங் ஈதி³ஸா’’தி நியமோ அத்தி² யதா² ஹத்தி²அஸ்ஸமிகா³தீ³னந்தி இமினா நயேன ஸப்³ப³ங் யோஜேதப்³ப³ங். லிங்க³ங் ஜாதிமயங் நேவ, யதா² அஞ்ஞாஸு ஜாதிஸூதி இத³ங் பன வுத்தஸ்ஸேவத்த²ஸ்ஸ நிக³மனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்ஸ யோஜனா – ததே³வ யஸ்மா இமேஹி கேஸாதீ³ஹி நத்தி² மனுஸ்ஸேஸு லிங்க³ங் ஜாதிமயங் புது², தஸ்மா வேதி³தப்³ப³மேதங் ‘‘ப்³ராஹ்மணாதி³பே⁴தே³ஸு மனுஸ்ஸேஸு லிங்க³ங் ஜாதிமயங் நேவ யதா² அஞ்ஞாஸு ஜாதீஸூ’’தி.
614-6. Vitthārato panettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ sayameva dassento ‘‘na kesehī’’tiādimāha. Tatrāyaṃ yojanā – yaṃ vuttaṃ ‘‘natthi manussesu liṅgaṃ jātimayaṃ puthū’’ti, taṃ evaṃ natthīti veditabbaṃ. Seyyathidaṃ, na kesehīti. Na hi ‘‘brāhmaṇānaṃ īdisā kesā honti, khattiyānaṃ īdisā’’ti niyamo atthi yathā hatthiassamigādīnanti iminā nayena sabbaṃ yojetabbaṃ. Liṅgaṃ jātimayaṃ neva, yathā aññāsu jātisūti idaṃ pana vuttassevatthassa nigamananti veditabbaṃ. Tassa yojanā – tadeva yasmā imehi kesādīhi natthi manussesu liṅgaṃ jātimayaṃ puthu, tasmā veditabbametaṃ ‘‘brāhmaṇādibhedesu manussesu liṅgaṃ jātimayaṃ neva yathā aññāsu jātīsū’’ti.
617. இதா³னி ஏவங் ஜாதிபே⁴தே³ அஸந்தேபி ப்³ராஹ்மணோ க²த்தியோதி இத³ங் நானத்தங் யதா² ஜாதங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பச்சத்த’’ந்தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – ஏதங் திரச்சா²னானங் விய யோனிஸித்³த⁴மேவ கேஸாதி³ஸண்டா²னானத்தங் மனுஸ்ஸேஸு ப்³ராஹ்மணாதீ³னங் அத்தனோ அத்தனோ ஸரீரேஸு ந விஜ்ஜதி. அவிஜ்ஜமானேபி பன ஏதஸ்மிங் யதே³தங் ப்³ராஹ்மணோ க²த்தியோதி நானத்தவிதா⁴னபரியாயங் வோகாரங், தங் வோகாரஞ்ச மனுஸ்ஸேஸு ஸமஞ்ஞாய பவுச்சதி, வோஹாரமத்தேன வுச்சதீதி.
617. Idāni evaṃ jātibhede asantepi brāhmaṇo khattiyoti idaṃ nānattaṃ yathā jātaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘paccatta’’nti gāthamāha. Tassattho – etaṃ tiracchānānaṃ viya yonisiddhameva kesādisaṇṭhānānattaṃ manussesu brāhmaṇādīnaṃ attano attano sarīresu na vijjati. Avijjamānepi pana etasmiṃ yadetaṃ brāhmaṇo khattiyoti nānattavidhānapariyāyaṃ vokāraṃ, taṃ vokārañca manussesu samaññāya pavuccati, vohāramattena vuccatīti.
619-625. எத்தாவதா ப⁴க³வா பா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ வாத³ங் நிக்³க³ஹெத்வா இதா³னி யதி³ ஜாதியா ப்³ராஹ்மணோ ப⁴வெய்ய, ஆஜீவஸீலாசாரவிபன்னோபி ப்³ராஹ்மணோ ப⁴வெய்ய. யஸ்மா பன போராணா ப்³ராஹ்மணா தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணபா⁴வங் ந இச்ச²ந்தி லோகே ச அஞ்ஞேபி பண்டி³தமனுஸ்ஸா, தஸ்மா வாஸெட்ட²ஸ்ஸ வாத³பக்³க³ஹணத்த²ங் தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யோ ஹி கோசி மனுஸ்ஸேஸூ’’திஆதி³கா அட்ட² கா³தா²யோ ஆஹ. தத்த² கோ³ரக்க²ந்தி கெ²த்தரக்க²ங், கஸிகம்மந்தி வுத்தங் ஹோதி. பத²வீ ஹி ‘‘கோ³’’தி வுச்சதி, தப்பபே⁴தோ³ ச கெ²த்தங். புது²ஸிப்பேனாதி தந்தவாயகம்மாதி³னானாஸிப்பேன. வோஹாரந்தி வணிஜ்ஜங். பரபெஸ்ஸேனாதி பரேஸங் வெய்யாவச்சேன. இஸ்ஸத்த²ந்தி ஆவுத⁴ஜீவிகங், உஸுஞ்ச ஸத்திஞ்சாதி வுத்தங் ஹோதி. போரோஹிச்சேனாதி புரோஹிதகம்மேன.
619-625. Ettāvatā bhagavā bhāradvājassa vādaṃ niggahetvā idāni yadi jātiyā brāhmaṇo bhaveyya, ājīvasīlācāravipannopi brāhmaṇo bhaveyya. Yasmā pana porāṇā brāhmaṇā tassa brāhmaṇabhāvaṃ na icchanti loke ca aññepi paṇḍitamanussā, tasmā vāseṭṭhassa vādapaggahaṇatthaṃ taṃ dassento ‘‘yo hi koci manussesū’’tiādikā aṭṭha gāthāyo āha. Tattha gorakkhanti khettarakkhaṃ, kasikammanti vuttaṃ hoti. Pathavī hi ‘‘go’’ti vuccati, tappabhedo ca khettaṃ. Puthusippenāti tantavāyakammādinānāsippena. Vohāranti vaṇijjaṃ. Parapessenāti paresaṃ veyyāvaccena. Issatthanti āvudhajīvikaṃ, usuñca sattiñcāti vuttaṃ hoti. Porohiccenāti purohitakammena.
626. ஏவங் ப்³ராஹ்மணஸமயேன ச லோகவோஹாரேன ச ஆஜீவஸீலாசாரவிபன்னஸ்ஸ அப்³ராஹ்மணபா⁴வங் ஸாதெ⁴த்வா ஏவங் ஸந்தே ந ஜாதியா ப்³ராஹ்மணோ, கு³ணேஹி பன ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி. தஸ்மா யத்த² யத்த² குலே ஜாதோ யோ கு³ணவா, ஸோ ப்³ராஹ்மணோ, அயமெத்த² ஞாயோதி ஏவமேதங் ஞாயங் அத்த²தோ ஆபாதெ³த்வா புன ததே³வ ஞாயங் வசீபே⁴தே³ன பகாஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ந சாஹங் ப்³ராஹ்மணங் ப்³ரூமீ’’தி.
626. Evaṃ brāhmaṇasamayena ca lokavohārena ca ājīvasīlācāravipannassa abrāhmaṇabhāvaṃ sādhetvā evaṃ sante na jātiyā brāhmaṇo, guṇehi pana brāhmaṇo hoti. Tasmā yattha yattha kule jāto yo guṇavā, so brāhmaṇo, ayamettha ñāyoti evametaṃ ñāyaṃ atthato āpādetvā puna tadeva ñāyaṃ vacībhedena pakāsento āha ‘‘na cāhaṃ brāhmaṇaṃ brūmī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – அஹங் பன ய்வாயங் சதூஸு யோனீஸு யத்த² கத்த²சி ஜாதோ, தத்ராபி வா விஸேஸேன யோ ப்³ராஹ்மணஸமஞ்ஞிதாய மாதரி ஸம்பூ⁴தோ, தங் யோனிஜங் மத்திஸம்ப⁴வங் யா சாயங் ‘‘உப⁴தோ ஸுஜாதோ’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 1.303; ம॰ நி॰ 2.424) நயேன ப்³ராஹ்மணேஹி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பரிஸுத்³த⁴உப்பத்திமக்³க³ஸங்கா²தா யோனி கதீ²யதி, ‘‘ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ’’தி இமினா ச மாதுஸம்பத்தி, ததோபி ஜாதஸம்பூ⁴தத்தா ‘‘யோனிஜோ மத்திஸம்ப⁴வோ’’தி ச வுச்சதி, தம்பி யோனிஜங் மத்திஸம்ப⁴வங் இமினா ச யோனிஜமத்திஸம்ப⁴வமத்தேன ப்³ராஹ்மணங் ந ப்³ரூமி . கஸ்மா? யஸ்மா ‘‘போ⁴ போ⁴’’தி வசனமத்தேன அஞ்ஞேஹி ஸகிஞ்சனேஹி விஸிட்ட²த்தா போ⁴வாதீ³ நாம ஸோ ஹோதி, ஸசே ஹோதி ஸகிஞ்சனோ. யோ பனாயங் யத்த² கத்த²சி குலே ஜாதோபி ராகா³தி³கிஞ்சனாபா⁴வேன அகிஞ்சனோ, ஸப்³ப³க³ஹணபடினிஸ்ஸக்³கே³ன ச அனாதா³னோ, அகிஞ்சனங் அனாதா³னங் தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மணங். கஸ்மா? யஸ்மா பா³ஹிதபாபோதி.
Tassattho – ahaṃ pana yvāyaṃ catūsu yonīsu yattha katthaci jāto, tatrāpi vā visesena yo brāhmaṇasamaññitāya mātari sambhūto, taṃ yonijaṃ mattisambhavaṃ yā cāyaṃ ‘‘ubhato sujāto’’tiādinā (dī. ni. 1.303; ma. ni. 2.424) nayena brāhmaṇehi brāhmaṇassa parisuddhauppattimaggasaṅkhātā yoni kathīyati, ‘‘saṃsuddhagahaṇiko’’ti iminā ca mātusampatti, tatopi jātasambhūtattā ‘‘yonijo mattisambhavo’’ti ca vuccati, tampi yonijaṃ mattisambhavaṃ iminā ca yonijamattisambhavamattena brāhmaṇaṃ na brūmi. Kasmā? Yasmā ‘‘bho bho’’ti vacanamattena aññehi sakiñcanehi visiṭṭhattā bhovādī nāma so hoti, sace hoti sakiñcano. Yo panāyaṃ yattha katthaci kule jātopi rāgādikiñcanābhāvena akiñcano, sabbagahaṇapaṭinissaggena ca anādāno, akiñcanaṃ anādānaṃ tamahaṃ brūmi brāhmaṇaṃ. Kasmā? Yasmā bāhitapāpoti.
627. கிஞ்ச பி⁴ய்யோ – ‘‘ஸப்³ப³ஸங்யோஜனங் செ²த்வா’’திஆதி³கா ஸத்தவீஸதி கா³தா². தத்த² ஸப்³ப³ஸங்யோஜனந்தி த³ஸவித⁴ங் ஸங்யோஜனங். ந பரிதஸ்ஸதீதி தண்ஹாய ந தஸ்ஸதி. தமஹந்தி தங் அஹங் ராகா³தீ³னங் ஸங்கா³னங் அதிக்கந்தத்தா ஸங்கா³திக³ங், சதுன்னம்பி யோகா³னங் அபா⁴வேன விஸங்யுத்தங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
627. Kiñca bhiyyo – ‘‘sabbasaṃyojanaṃ chetvā’’tiādikā sattavīsati gāthā. Tattha sabbasaṃyojananti dasavidhaṃ saṃyojanaṃ. Na paritassatīti taṇhāya na tassati. Tamahanti taṃ ahaṃ rāgādīnaṃ saṅgānaṃ atikkantattā saṅgātigaṃ, catunnampi yogānaṃ abhāvena visaṃyuttaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
628. நத்³தி⁴ந்தி நய்ஹனபா⁴வேன பவத்தங் கோத⁴ங். வரத்தந்தி ப³ந்த⁴னபா⁴வேன பவத்தங் தண்ஹங். ஸந்தா³னங் ஸஹனுக்கமந்தி அனுஸயானுக்கமஸஹிதங் த்³வாஸட்டி²தி³ட்டி²ஸந்தா³னங், இத³ங் ஸப்³ப³ம்பி சி²ந்தி³த்வா டி²தங் அவிஜ்ஜாபலிக⁴ஸ்ஸ உக்கி²த்தத்தா உக்கி²த்தபலிக⁴ங் சதுன்னங் ஸச்சான்னங் பு³த்³த⁴த்தா பு³த்³த⁴ங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
628.Naddhinti nayhanabhāvena pavattaṃ kodhaṃ. Varattanti bandhanabhāvena pavattaṃ taṇhaṃ. Sandānaṃ sahanukkamanti anusayānukkamasahitaṃ dvāsaṭṭhidiṭṭhisandānaṃ, idaṃ sabbampi chinditvā ṭhitaṃ avijjāpalighassa ukkhittattā ukkhittapalighaṃ catunnaṃ saccānnaṃ buddhattā buddhaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
629. அது³ட்டோ²தி ஏவங் த³ஸஹி அக்கோஸவத்தூ²ஹி அக்கோஸஞ்ச பாணிஆதீ³ஹி போத²னஞ்ச அந்து³ப³ந்த⁴னாதீ³ஹி ப³ந்த⁴னஞ்ச யோ அகுத்³த⁴மானஸோ ஹுத்வா அதி⁴வாஸேஸி, க²ந்திப³லேன ஸமன்னாக³தத்தா க²ந்தீப³லங், புனப்புனங் உப்பத்தியா அனீகபூ⁴தேன தேனேவ க²ந்தீப³லானீகேன ஸமன்னாக³தத்தா ப³லானீகங் தங் ஏவரூபங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
629.Aduṭṭhoti evaṃ dasahi akkosavatthūhi akkosañca pāṇiādīhi pothanañca andubandhanādīhi bandhanañca yo akuddhamānaso hutvā adhivāsesi, khantibalena samannāgatattā khantībalaṃ, punappunaṃ uppattiyā anīkabhūtena teneva khantībalānīkena samannāgatattā balānīkaṃ taṃ evarūpaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
630. வதந்தந்தி து⁴தவதேன ஸமன்னாக³தங், சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலேன ஸீலவந்தங், தண்ஹாஉஸ்ஸதா³பா⁴வேன அனுஸ்ஸத³ங், ச²ளிந்த்³ரியத³மனேன த³ந்தங், கோடியங் டி²தேன அத்தபா⁴வேன அந்திமஸாரீரங் தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
630.Vatantanti dhutavatena samannāgataṃ, catupārisuddhisīlena sīlavantaṃ, taṇhāussadābhāvena anussadaṃ, chaḷindriyadamanena dantaṃ, koṭiyaṃ ṭhitena attabhāvena antimasārīraṃ tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
631. யோ ந லிம்பதீதி ஏவமேவ யோ அப்³ப⁴ந்தரே து³விதே⁴பி காமே ந லிம்பதி, தஸ்மிங் காமே ந ஸண்டா²தி, தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
631.Yona limpatīti evameva yo abbhantare duvidhepi kāme na limpati, tasmiṃ kāme na saṇṭhāti, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
632. து³க்க²ஸ்ஸாதி க²ந்த⁴து³க்க²ஸ்ஸ. பன்னபா⁴ரந்தி ஓஹிதக்க²ந்த⁴பா⁴ரங் சதூஹி யோகே³ஹி ஸப்³ப³கிலேஸேஹி வா விஸங்யுத்தங் தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
632.Dukkhassāti khandhadukkhassa. Pannabhāranti ohitakkhandhabhāraṃ catūhi yogehi sabbakilesehi vā visaṃyuttaṃ tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
633. க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞந்தி க³ம்பீ⁴ரேஸு க²ந்தா⁴தீ³ஸு பவத்தாய பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தங், த⁴ம்மோஜபஞ்ஞாய மேதா⁴விங், ‘‘அயங் து³க்³க³தியா, அயங் ஸுக³தியா, அயங் நிப்³பா³னஸ்ஸ மக்³கோ³, அயங் அமக்³கோ³’’தி ஏவங் மக்³கே³ அமக்³கே³ ச சே²கதாய மக்³கா³மக்³க³ஸ்ஸ கோவித³ங், அரஹத்தஸங்கா²தங் உத்தமத்த²மனுப்பத்தங் தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
633.Gambhīrapaññanti gambhīresu khandhādīsu pavattāya paññāya samannāgataṃ, dhammojapaññāya medhāviṃ, ‘‘ayaṃ duggatiyā, ayaṃ sugatiyā, ayaṃ nibbānassa maggo, ayaṃ amaggo’’ti evaṃ magge amagge ca chekatāya maggāmaggassakovidaṃ, arahattasaṅkhātaṃ uttamatthamanuppattaṃ tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
634. அஸங்ஸட்ட²ந்தி த³ஸ்ஸனஸவனஸமுல்லாபபரிபோ⁴க³காயஸங்ஸக்³கா³னங் அபா⁴வேன அஸங்ஸட்ட²ங். உப⁴யந்தி கி³ஹீஹி ச அனகா³ரேஹி சாதி உப⁴யேஹிபி அஸங்ஸட்ட²ங். அனோகஸாரிந்தி அனாலயசாரிங், தங் ஏவரூபங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
634.Asaṃsaṭṭhanti dassanasavanasamullāpaparibhogakāyasaṃsaggānaṃ abhāvena asaṃsaṭṭhaṃ. Ubhayanti gihīhi ca anagārehi cāti ubhayehipi asaṃsaṭṭhaṃ. Anokasārinti anālayacāriṃ, taṃ evarūpaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
635. நிதா⁴யாதி நிக்கி²பித்வா ஓரோபெத்வா. தஸேஸு தா²வரேஸு சாதி தண்ஹாதாஸேன தஸேஸு தண்ஹாபா⁴வேன தி²ரதாய தா²வரேஸு. யோ ந ஹந்தீதி யோ ஏவங் ஸப்³ப³ஸத்தேஸு விக³தபடிக⁴தாய நிக்கி²த்தத³ண்டோ³ நேவ கஞ்சி ஸயங் ஹனதி, ந அஞ்ஞேன கா⁴தேதி, தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
635.Nidhāyāti nikkhipitvā oropetvā. Tasesu thāvaresu cāti taṇhātāsena tasesu taṇhābhāvena thiratāya thāvaresu. Yo na hantīti yo evaṃ sabbasattesu vigatapaṭighatāya nikkhittadaṇḍo neva kañci sayaṃ hanati, na aññena ghāteti, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
636. அவிருத்³த⁴ந்தி ஆகா⁴தவஸேன விருத்³தே⁴ஸுபி லோகியமஹாஜனேஸு ஆகா⁴தாபா⁴வேன அவிருத்³த⁴ங், ஹத்த²க³தே த³ண்டே³ வா ஸத்தே² வா அவிஜ்ஜமானேபி பரேஸங் பஹாரதா³னதோ அவிரதத்தா அத்தத³ண்டே³ஸு ஜனேஸு நிப்³பு³தங் நிக்கி²த்தத³ண்ட³ங், பஞ்சன்னங் க²ந்தா⁴னங் ‘‘அஹங் மம’’ந்தி க³ஹிதத்தா ஸாதா³னேஸு, தஸ்ஸ க³ஹணஸ்ஸ அபா⁴வேன அனாதா³னங் தங் ஏவரூபங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
636.Aviruddhanti āghātavasena viruddhesupi lokiyamahājanesu āghātābhāvena aviruddhaṃ, hatthagate daṇḍe vā satthe vā avijjamānepi paresaṃ pahāradānato aviratattā attadaṇḍesu janesu nibbutaṃ nikkhittadaṇḍaṃ, pañcannaṃ khandhānaṃ ‘‘ahaṃ mama’’nti gahitattā sādānesu, tassa gahaṇassa abhāvena anādānaṃ taṃ evarūpaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
637. ஆரக்³கா³தி யஸ்ஸேதே ராகா³த³யோ அயஞ்ச பரகு³ணமக்க²ணலக்க²ணோ மக்கோ² ஆரக்³கா³ ஸாஸபோ விய பபதிதோ, யதா² ஸாஸபோ ஆரக்³கே³ ந ஸந்திட்ட²தி, ஏவங் சித்தே ந திட்ட²தி, தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
637.Āraggāti yassete rāgādayo ayañca paraguṇamakkhaṇalakkhaṇo makkho āraggā sāsapo viya papatito, yathā sāsapo āragge na santiṭṭhati, evaṃ citte na tiṭṭhati, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
638. அகக்கஸந்தி அப²ருஸங். விஞ்ஞாபனிந்தி அத்த²விஞ்ஞாபனிங். ஸச்சந்தி பூ⁴தங். நாபி⁴ஸஜேதி யாய கி³ராய அஞ்ஞங் குஜ்ஜா²பனவஸேன ந லக்³கா³பெய்ய. கீ²ணாஸவோ நாம ஏவரூபமேவ கி³ரங் பா⁴ஸெய்ய. தஸ்மா தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
638.Akakkasanti apharusaṃ. Viññāpaninti atthaviññāpaniṃ. Saccanti bhūtaṃ. Nābhisajeti yāya girāya aññaṃ kujjhāpanavasena na laggāpeyya. Khīṇāsavo nāma evarūpameva giraṃ bhāseyya. Tasmā tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
639. ஸாடகாப⁴ரணாதீ³ஸு தீ³க⁴ங் வா ரஸ்ஸங் வா, மணிமுத்தாதீ³ஸு அணுங் வா தூ²லங் வா மஹக்³க⁴அப்பக்³க⁴வஸேன ஸுப⁴ங் வா அஸுப⁴ங் வா யோ புக்³க³லோ இமஸ்மிங் லோகே பரபரிக்³க³ஹிதங் நாதி³யதி, தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
639. Sāṭakābharaṇādīsu dīghaṃ vā rassaṃ vā, maṇimuttādīsu aṇuṃ vā thūlaṃ vā mahagghaappagghavasena subhaṃ vā asubhaṃ vā yo puggalo imasmiṃ loke parapariggahitaṃ nādiyati, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
640. நிராஸாஸந்தி நித்தண்ஹங். விஸங்யுத்தந்தி ஸப்³ப³கிலேஸேஹி வியுத்தங் தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
640.Nirāsāsanti nittaṇhaṃ. Visaṃyuttanti sabbakilesehi viyuttaṃ tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
641. ஆலயாதி தண்ஹா. அஞ்ஞாய அகத²ங்கதீ²தி அட்ட² வத்தூ²னி யதா²பூ⁴தங் ஜானித்வா அட்ட²வத்து²காய விசிகிச்சா²ய நிப்³பி³சிகிச்சோ². அமதோக³த⁴மனுப்பத்தந்தி அமதங் நிப்³பா³னங் ஓக³ஹெத்வா அனுப்பத்தங் தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
641.Ālayāti taṇhā. Aññāya akathaṃkathīti aṭṭha vatthūni yathābhūtaṃ jānitvā aṭṭhavatthukāya vicikicchāya nibbicikiccho. Amatogadhamanuppattanti amataṃ nibbānaṃ ogahetvā anuppattaṃ tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
642. உபோ⁴தி த்³வேபி புஞ்ஞானி பாபானி ச ச²ட்³டெ³த்வாதி அத்தோ². ஸங்க³ந்தி ராகா³தி³பே⁴த³ங் ஸங்க³ங். உபச்சகா³தி அதிக்கந்தோ. தமஹங் வட்டமூலஸோகேன அஸோகங், அப்³ப⁴ந்தரே ராக³ரஜாதீ³னங் அபா⁴வேன விரஜங், நிருபக்கிலேஸதாய ஸுத்³த⁴ங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
642.Ubhoti dvepi puññāni pāpāni ca chaḍḍetvāti attho. Saṅganti rāgādibhedaṃ saṅgaṃ. Upaccagāti atikkanto. Tamahaṃ vaṭṭamūlasokena asokaṃ, abbhantare rāgarajādīnaṃ abhāvena virajaṃ, nirupakkilesatāya suddhaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
643. விமலந்தி அப்³பா⁴தி³மலவிரஹிதங். ஸுத்³த⁴ந்தி நிருபக்கிலேஸங். விப்பஸன்னந்தி பஸன்னசித்தங். அனாவிலந்தி கிலேஸாவிலத்தவிரஹிதங். நந்தீ³ப⁴வபரிக்கீ²ணந்தி தீஸு ப⁴வேஸு பரிக்கீ²ணதண்ஹங் தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
643.Vimalanti abbhādimalavirahitaṃ. Suddhanti nirupakkilesaṃ. Vippasannanti pasannacittaṃ. Anāvilanti kilesāvilattavirahitaṃ. Nandībhavaparikkhīṇanti tīsu bhavesu parikkhīṇataṇhaṃ tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
644. யோ பி⁴க்கு² இமங் ராக³பலிபத²ஞ்சேவ கிலேஸது³க்³க³ஞ்ச ஸங்ஸாரவட்டஞ்ச சதுன்னங் ஸச்சானங் அப்படிவிஜ்ஜ²னகமோஹஞ்ச அதீதோ, சத்தாரோ ஓகே⁴ திண்ணோ ஹுத்வா பாரங் அனுப்பத்தோ, து³விதே⁴ன ஜா²னேன ஜா²யீ, தண்ஹாய அபா⁴வேன அனேஜோ, கத²ங்கதா²ய அபா⁴வேன அகத²ங்கதீ², உபாதா³னானங் அபா⁴வேன அனுபாதி³யித்வா கிலேஸனிப்³பா³னேன நிப்³பு³தோ, தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
644.Yo bhikkhu imaṃrāgapalipathañceva kilesaduggañca saṃsāravaṭṭañca catunnaṃ saccānaṃ appaṭivijjhanakamohañca atīto, cattāro oghe tiṇṇo hutvā pāraṃ anuppatto, duvidhena jhānena jhāyī, taṇhāya abhāvena anejo, kathaṃkathāya abhāvena akathaṃkathī, upādānānaṃ abhāvena anupādiyitvā kilesanibbānena nibbuto, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
645. யோ புக்³க³லோ, இத⁴ லோகே, உபோ⁴பி காமே ஹித்வா அனாகா³ரோ ஹுத்வா பரிப்³ப³ஜதி, தங் பரிக்கீ²ணகாமஞ்சேவ பரிக்கீ²ணப⁴வஞ்ச அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
645.Yo puggalo, idha loke, ubhopi kāme hitvā anāgāro hutvā paribbajati, taṃ parikkhīṇakāmañceva parikkhīṇabhavañca ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
646. யோ இத⁴ லோகே ச²த்³வாரிகங் தண்ஹங் ஜஹித்வா க⁴ராவாஸேன அனத்தி²கோ அனாகா³ரோ ஹுத்வா பரிப்³ப³ஜதி, தண்ஹாய சேவ ப⁴வஸ்ஸ ச பரிக்கீ²ணத்தா தண்ஹாப⁴வபரிக்கீ²ணங் தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
646.Yoidha loke chadvārikaṃ taṇhaṃ jahitvā gharāvāsena anatthiko anāgāro hutvā paribbajati, taṇhāya ceva bhavassa ca parikkhīṇattā taṇhābhavaparikkhīṇaṃ tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
647. மானுஸகங் யோக³ந்தி மானுஸகங் ஆயுஞ்சேவ பஞ்சவித⁴காமகு³ணே ச. தி³ப்³ப³யோகே³பி ஏஸேவ நயோ. உபச்சகா³தி யோ மானுஸகங் யோக³ங் ஹித்வா தி³ப்³ப³ங் அதிக்கந்தோ, தங் ஸப்³பே³ஹி சதூஹி யோகே³ஹி விஸங்யுத்தங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
647.Mānusakaṃ yoganti mānusakaṃ āyuñceva pañcavidhakāmaguṇe ca. Dibbayogepi eseva nayo. Upaccagāti yo mānusakaṃ yogaṃ hitvā dibbaṃ atikkanto, taṃ sabbehi catūhi yogehi visaṃyuttaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
648. ரதிந்தி பஞ்சகாமகு³ணரதிங். அரதிந்தி அரஞ்ஞவாஸே உக்கண்டி²தத்தங். ஸீதிபூ⁴தந்தி நிப்³பு³தங், நிருபதி⁴ந்தி நிருபக்கிலேஸங், வீரந்தி தங் ஏவரூபங் ஸப்³ப³ங் க²ந்த⁴லோகங் அபி⁴ப⁴வித்வா டி²தங் வீரியவந்தங் அஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
648.Ratinti pañcakāmaguṇaratiṃ. Aratinti araññavāse ukkaṇṭhitattaṃ. Sītibhūtanti nibbutaṃ, nirupadhinti nirupakkilesaṃ, vīranti taṃ evarūpaṃ sabbaṃ khandhalokaṃ abhibhavitvā ṭhitaṃ vīriyavantaṃ ahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
649. யோ வேதீ³தி யோ ஸத்தானங் ஸப்³பா³காரேன சுதிஞ்ச படிஸந்தி⁴ஞ்ச பாகடங் கத்வா ஜானாதி, தமஹங் அலக்³க³தாய அஸத்தங், படிபத்தியா ஸுட்டு² க³தத்தா ஸுக³தங், சதுன்னங் ஸச்சானங் பு³த்³த⁴தாய பு³த்³த⁴ங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
649.Yo vedīti yo sattānaṃ sabbākārena cutiñca paṭisandhiñca pākaṭaṃ katvā jānāti, tamahaṃ alaggatāya asattaṃ, paṭipattiyā suṭṭhu gatattā sugataṃ, catunnaṃ saccānaṃ buddhatāya buddhaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
650. யஸ்ஸாதி யஸ்ஸேதே தே³வாத³யோ க³திங் ந ஜானந்தி, தமஹங் ஆஸவானங் கீ²ணதாய கீ²ணாஸவங், கிலேஸேஹி ஆரகத்தா அரஹந்தங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
650.Yassāti yassete devādayo gatiṃ na jānanti, tamahaṃ āsavānaṃ khīṇatāya khīṇāsavaṃ, kilesehi ārakattā arahantaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
651. புரேதி அதீதக்க²ந்தே⁴ஸு. பச்சா²தி அனாக³தேஸு. மஜ்ஜே²தி பச்சுப்பன்னேஸு. கிஞ்சனந்தி யஸ்ஸேதேஸு டா²னேஸு தண்ஹாகா³ஹஸங்கா²தங் கிஞ்சனங் நத்தி². தமஹங் ராக³கிஞ்சனாதீ³ஹி அகிஞ்சனங். கஸ்ஸசி க³ஹணஸ்ஸ அபா⁴வேன அனாதா³னங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
651.Pureti atītakkhandhesu. Pacchāti anāgatesu. Majjheti paccuppannesu. Kiñcananti yassetesu ṭhānesu taṇhāgāhasaṅkhātaṃ kiñcanaṃ natthi. Tamahaṃ rāgakiñcanādīhi akiñcanaṃ. Kassaci gahaṇassa abhāvena anādānaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
652. அச்ச²ம்பி⁴தத்தேன உஸப⁴ஸதி³ஸதாய உஸப⁴ங், உத்தமட்டே²ன பவரங், வீரியஸம்பத்தியா வீரங், மஹந்தானங் ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³னங் ஏஸிதத்தா மஹேஸிங், திண்ணங் மாரானங் விஜிதத்தா விஜிதாவினங், நின்ஹாதகிலேஸதாய ந்ஹாதகங், சதுஸச்சபு³த்³த⁴தாய பு³த்³த⁴ங் தங் ஏவரூபங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
652. Acchambhitattena usabhasadisatāya usabhaṃ, uttamaṭṭhena pavaraṃ, vīriyasampattiyā vīraṃ, mahantānaṃ sīlakkhandhādīnaṃ esitattā mahesiṃ, tiṇṇaṃ mārānaṃ vijitattā vijitāvinaṃ, ninhātakilesatāya nhātakaṃ, catusaccabuddhatāya buddhaṃ taṃ evarūpaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
653. யோ புப்³பே³னிவாஸங் பாகடங் கத்வா ஜானாதி, ச²ப்³பீ³ஸதிதே³வலோகபே⁴த³ங் ஸக்³க³ங், சதுப்³பி³த⁴ங் அபாயஞ்ச தி³ப்³ப³சக்கு²னா பஸ்ஸதி, அதோ² ஜாதிக்க²யஸங்கா²தங் அரஹத்தங் பத்தோ, தமஹங் ப்³ராஹ்மணங் வதா³மீதி அத்தோ².
653.Yo pubbenivāsaṃ pākaṭaṃ katvā jānāti, chabbīsatidevalokabhedaṃ saggaṃ, catubbidhaṃ apāyañca dibbacakkhunā passati, atho jātikkhayasaṅkhātaṃ arahattaṃ patto, tamahaṃ brāhmaṇaṃ vadāmīti attho.
654. ஏவங் ப⁴க³வா கு³ணதோ ப்³ராஹ்மணங் வத்வா ‘‘யே ‘ஜாதிதோ ப்³ராஹ்மணோ’தி அபி⁴னிவேஸங் கரொந்தி, தே இத³ங் வோஹாரமத்தங் அஜானந்தா, ஸா ச நேஸங் தி³ட்டி² து³த்³தி³ட்டீ²’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸமஞ்ஞா ஹேஸா’’தி கா³தா²த்³வயமாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – ‘‘யதி³த³ங் ப்³ராஹ்மணோ க²த்தியோ பா⁴ரத்³வாஜோ வாஸெட்டோ²’’தி நாமகொ³த்தங் பகப்பிதங், ஸமஞ்ஞா ஹேஸா லோகஸ்மிங், பஞ்ஞத்திவோஹாரமத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். கஸ்மா? யஸ்மா ஸம்முச்சா ஸமுதா³க³தங் ஸமனுஞ்ஞாய ஆக³தங். தஞ்ஹி தத்த² தத்த² ஜாதகாலேயேவஸ்ஸ ஞாதிஸாலோஹிதேஹி பகப்பிதங் கதங். நோ சேதங் ஏவங் பகப்பெய்யுங், ந கோசி கஞ்சி தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ’’தி வா ‘‘பா⁴ரத்³வாஜோ’’தி வா ஜானெய்ய.
654. Evaṃ bhagavā guṇato brāhmaṇaṃ vatvā ‘‘ye ‘jātito brāhmaṇo’ti abhinivesaṃ karonti, te idaṃ vohāramattaṃ ajānantā, sā ca nesaṃ diṭṭhi duddiṭṭhī’’ti dassento ‘‘samaññā hesā’’ti gāthādvayamāha. Tassattho – ‘‘yadidaṃ brāhmaṇo khattiyo bhāradvājo vāseṭṭho’’ti nāmagottaṃ pakappitaṃ, samaññā hesā lokasmiṃ, paññattivohāramattanti veditabbaṃ. Kasmā? Yasmā sammuccā samudāgataṃ samanuññāya āgataṃ. Tañhi tattha tattha jātakāleyevassa ñātisālohitehi pakappitaṃ kataṃ. No cetaṃ evaṃ pakappeyyuṃ, na koci kañci disvā ‘‘ayaṃ brāhmaṇo’’ti vā ‘‘bhāradvājo’’ti vā jāneyya.
655. ஏவங் பகப்பிதஞ்சேதங் தீ³க⁴ரத்தமனுஸயிதங் தி³ட்டி²க³தமஜானதங், ‘‘பகப்பிதங் நாமகொ³த்தங், நாமகொ³த்தமத்தமேதங் ஸங்வோஹாரத்த²ங் பகப்பித’’ந்தி அஜானந்தானங் ஸத்தானங் ஹத³யே தீ³க⁴ரத்தங் தி³ட்டி²க³தமனுஸயிதங், தஸ்ஸ அனுஸயிதத்தா தங் நாமகொ³த்தங் அஜானந்தா தே பப்³ருவந்தி ‘‘ஜாதியா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ’’தி, அஜானந்தாயேவ ஏவங் வத³ந்தீதி வுத்தங் ஹோதி.