Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૭. વસ્સકારસુત્તવણ્ણના

    7. Vassakārasuttavaṇṇanā

    ૧૮૭. સત્તમે તોદેય્યસ્સાતિ તુદિગામવાસિકસ્સ. પરિસતીતિ સન્નિપતિતાય પરિસાય. પરૂપારમ્ભં વત્તેન્તીતિ પરગરહં પવત્તેન્તિ કથેન્તિ. બાલો અયં રાજાતિઆદિ યં તે ઉપારમ્ભં વત્તેન્તિ, તસ્સ દસ્સનત્થં વુત્તં. સમણે રામપુત્તેતિ ઉદકે રામપુત્તે. અભિપ્પસન્નોતિ અતિક્કમ્મ પસન્નો. પરમનિપચ્ચકારન્તિ ઉત્તમનિપાતકિરિયં નીચવુત્તિં. પરિહારકાતિ પરિચારકા. યમકોતિઆદીનિ તેસં નામાનિ. તેસુ હિ એકો યમકો નામ, એકો મોગ્ગલ્લો નામ, એકો ઉગ્ગો નામ, એકો નાવિન્દકી નામ, એકો ગન્ધબ્બો નામ, એકો અગ્ગિવેસ્સો નામ. ત્યાસ્સુદન્તિ એત્થ અસ્સુદન્તિ નિપાતમત્તં, તે અત્તનો પરિસતિ નિસિન્નેતિ અત્થો. ઇમિના નયેન નેતીતિ ઇમિના કારણેન અનુનેતિ જાનાપેતિ. કરણીયાધિકરણીયેસૂતિ પણ્ડિતેહિ કત્તબ્બકિચ્ચેસુ ચ અતિરેકકત્તબ્બકિચ્ચેસુ ચ. વચનીયાધિવચનીયેસૂતિ વત્તબ્બેસુ ચ અતિરેકવત્તબ્બેસુ ચ. અલમત્થદસતરેહીતિ એત્થ અત્થે પસ્સિતું સમત્થા અલમત્થદસા, તે અતિસિત્વા ઠિતા અલમત્થદસતરા, તેહિ અલમત્થદસતરેહિ. અલમત્થદસતરોતિ અલમત્થદસતાય ઉત્તરિતરો, છેકેહિ છેકતરો પણ્ડિતેહિ પણ્ડિતતરોતિ પુચ્છન્તો એવમાહ. અથસ્સ તે પટિપુચ્છન્તા એવં ભોતિઆદિમાહંસુ. ઇતિ બ્રાહ્મણો અત્તનો સપ્પુરિસતાય તં એળેય્યરાજાનમ્પિ તસ્સ પરિવારિકેપિ ઉદકમ્પિ રામપુત્તં પસંસિ. અન્ધો વિય હિ અસપ્પુરિસો, ચક્ખુમા વિય સપ્પુરિસો. યથા અન્ધો નેવ અનન્ધં ન અન્ધં પસ્સતિ, એવં અસપ્પુરિસો નેવ સપ્પુરિસં ન અસપ્પુરિસં જાનાતિ. યથા ચક્ખુમા અન્ધમ્પિ અનન્ધમ્પિ પસ્સતિ, એવં સપ્પુરિસો સપ્પુરિસમ્પિ અસપ્પુરિસમ્પિ જાનાતિ. તોદેય્યોપિ સપ્પુરિસતાય અસપ્પુરિસે અઞ્ઞાસીતિ ઇમમત્થવસં પટિચ્ચ તુટ્ઠમાનસો બ્રાહ્મણો અચ્છરિયં ભો, ગોતમાતિઆદીનિ વત્વા તથાગતસ્સ ભાસિતં અનુમોદિત્વા પક્કામિ.

    187. Sattame todeyyassāti tudigāmavāsikassa. Parisatīti sannipatitāya parisāya. Parūpārambhaṃ vattentīti paragarahaṃ pavattenti kathenti. Bālo ayaṃ rājātiādi yaṃ te upārambhaṃ vattenti, tassa dassanatthaṃ vuttaṃ. Samaṇe rāmaputteti udake rāmaputte. Abhippasannoti atikkamma pasanno. Paramanipaccakāranti uttamanipātakiriyaṃ nīcavuttiṃ. Parihārakāti paricārakā. Yamakotiādīni tesaṃ nāmāni. Tesu hi eko yamako nāma, eko moggallo nāma, eko uggo nāma, eko nāvindakī nāma, eko gandhabbo nāma, eko aggivesso nāma. Tyāssudanti ettha assudanti nipātamattaṃ, te attano parisati nisinneti attho. Iminā nayena netīti iminā kāraṇena anuneti jānāpeti. Karaṇīyādhikaraṇīyesūti paṇḍitehi kattabbakiccesu ca atirekakattabbakiccesu ca. Vacanīyādhivacanīyesūti vattabbesu ca atirekavattabbesu ca. Alamatthadasatarehīti ettha atthe passituṃ samatthā alamatthadasā, te atisitvā ṭhitā alamatthadasatarā, tehi alamatthadasatarehi. Alamatthadasataroti alamatthadasatāya uttaritaro, chekehi chekataro paṇḍitehi paṇḍitataroti pucchanto evamāha. Athassa te paṭipucchantā evaṃ bhotiādimāhaṃsu. Iti brāhmaṇo attano sappurisatāya taṃ eḷeyyarājānampi tassa parivārikepi udakampi rāmaputtaṃ pasaṃsi. Andho viya hi asappuriso, cakkhumā viya sappuriso. Yathā andho neva anandhaṃ na andhaṃ passati, evaṃ asappuriso neva sappurisaṃ na asappurisaṃ jānāti. Yathā cakkhumā andhampi anandhampi passati, evaṃ sappuriso sappurisampi asappurisampi jānāti. Todeyyopi sappurisatāya asappurise aññāsīti imamatthavasaṃ paṭicca tuṭṭhamānaso brāhmaṇo acchariyaṃ bho, gotamātiādīni vatvā tathāgatassa bhāsitaṃ anumoditvā pakkāmi.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૭. વસ્સકારસુત્તં • 7. Vassakārasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૭. વસ્સકારસુત્તવણ્ણના • 7. Vassakārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact