Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૧૬. વસ્સં અનુપગન્તબ્બટ્ઠાનકથા

    116. Vassaṃ anupagantabbaṭṭhānakathā

    ૨૦૪. રુક્ખસુસીરેયેવાતિ રુક્ખસ્સ વિવરે એવ. વિવરઞ્હિ સુ સં ઇરતિ ગચ્છતીતિ સુસીરોતિ વુચ્ચતિ. પદરચ્છદનન્તિ ફલકેહિ છાદિતં. પવિસનદ્વારન્તિ પવિસનનિક્ખમનદ્વારં. પવિસનઞ્ચ નિક્ખમનઞ્ચ પવિસનન્તિ વિરૂપેકસેસેન કાતબ્બં. ખાણુમત્થકેતિ ખાણુનો ઉપરિ. વિટભીતિ વિટં અઞ્ઞમઞ્ઞવેધનં અપતિ ગચ્છતીતિ વિટપો, પકારસ્સ ભકારં, ઇત્થિલિઙ્ગજોતકઈપચ્ચયઞ્ચ કત્વા વિટભીતિ વુચ્ચતિ. તત્થાતિ અટ્ટકે. યસ્સાતિ ભિક્ખુનો, નત્થીતિ સમ્બન્ધો. પઞ્ચન્નં છદનાનન્તિ તિણપણ્ણઇટ્ઠકાસિલાસુધાસઙ્ખાતાનં (ચૂળવ॰ ૩૦૩) પઞ્ચન્નં છદનાનં. ઇદઞ્ચ યેભુય્યવસેન વુત્તં પદરચ્છદનાદીનમ્પિ ગહિતત્તા. દ્વારબન્ધનન્તિ દ્વારેન બન્ધિતબ્બં. છવકુટિકાતિ છવાનં સયનટ્ઠાને સુસાને કતા કુટિકા છવકુટિકાતિ વુચ્ચતિ. ટઙ્કિતમઞ્ચાદીતિઆદિસદ્દેન ટઙ્કિતપીઠં સઙ્ગણ્હાતિ. તત્થાતિ છવકુટિયં. અઞ્ઞં કુટિકન્તિ છવકુટિતો અઞ્ઞં કુટિકં. આવરણન્તિ ભિત્તિં. દ્વારન્તિ પવિસનનિક્ખમનદ્વારં. છત્તકુટિકા નામેસાતિ એસા છત્તેન કતા કુટિકા નામ. મહન્તેન કપલ્લેન કુટિકં કત્વાતિ સમ્બન્ધો.

    204.Rukkhasusīreyevāti rukkhassa vivare eva. Vivarañhi su saṃ irati gacchatīti susīroti vuccati. Padaracchadananti phalakehi chāditaṃ. Pavisanadvāranti pavisananikkhamanadvāraṃ. Pavisanañca nikkhamanañca pavisananti virūpekasesena kātabbaṃ. Khāṇumatthaketi khāṇuno upari. Viṭabhīti viṭaṃ aññamaññavedhanaṃ apati gacchatīti viṭapo, pakārassa bhakāraṃ, itthiliṅgajotakaīpaccayañca katvā viṭabhīti vuccati. Tatthāti aṭṭake. Yassāti bhikkhuno, natthīti sambandho. Pañcannaṃ chadanānanti tiṇapaṇṇaiṭṭhakāsilāsudhāsaṅkhātānaṃ (cūḷava. 303) pañcannaṃ chadanānaṃ. Idañca yebhuyyavasena vuttaṃ padaracchadanādīnampi gahitattā. Dvārabandhananti dvārena bandhitabbaṃ. Chavakuṭikāti chavānaṃ sayanaṭṭhāne susāne katā kuṭikā chavakuṭikāti vuccati. Ṭaṅkitamañcādītiādisaddena ṭaṅkitapīṭhaṃ saṅgaṇhāti. Tatthāti chavakuṭiyaṃ. Aññaṃ kuṭikanti chavakuṭito aññaṃ kuṭikaṃ. Āvaraṇanti bhittiṃ. Dvāranti pavisananikkhamanadvāraṃ. Chattakuṭikā nāmesāti esā chattena katā kuṭikā nāma. Mahantena kapallena kuṭikaṃ katvāti sambandho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૧૬. વસ્સં અનુપગન્તબ્બટ્ઠાનાનિ • 116. Vassaṃ anupagantabbaṭṭhānāni

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / વજાદીસુવસ્સૂપગમનકથા • Vajādīsuvassūpagamanakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / વસ્સં અનુપગન્તબ્બટ્ઠાનકથાવણ્ણના • Vassaṃ anupagantabbaṭṭhānakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વજાદીસુ વસ્સૂપગમનકથાવણ્ણના • Vajādīsu vassūpagamanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact