Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
8. வஸ்ஸிகத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
8. Vassikattheragāthāvaṇṇanā
ஏகோபி ஸத்³தோ⁴ மேதா⁴வீதி ஆயஸ்மதோ வஸ்ஸிகத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி கரொந்தோ அத்த²த³ஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ பிலக்க²ப²லானி அதா³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கோஸலரட்டே² ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வஸ்ஸிகோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ ஸத்து² யமகபாடிஹாரியங் தி³ஸ்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ ஆபா³தி⁴கோ அஹோஸி. அத² நங் ஞாதகா வேஜ்ஜபரிதி³ட்டே²ன பே⁴ஸஜ்ஜவிதி⁴னா உபட்ட²ஹித்வா அரோக³மகங்ஸு. ஸோ தம்ஹா ஆபா³தா⁴ வுட்டி²தோ ஸங்வேக³ஜாதோ பா⁴வனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.47.40-44) –
Ekopisaddho medhāvīti āyasmato vassikattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni karonto atthadassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ satthāraṃ disvā pasannacitto pilakkhaphalāni adāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde kosalaraṭṭhe brāhmaṇakule nibbattitvā vassikoti laddhanāmo vayappatto satthu yamakapāṭihāriyaṃ disvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā samaṇadhammaṃ karonto ābādhiko ahosi. Atha naṃ ñātakā vejjaparidiṭṭhena bhesajjavidhinā upaṭṭhahitvā arogamakaṃsu. So tamhā ābādhā vuṭṭhito saṃvegajāto bhāvanaṃ ussukkāpetvā chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.47.40-44) –
‘‘வனந்தரே பு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா, அத்த²த³ஸ்ஸிங் மஹாயஸங்;
‘‘Vanantare buddhaṃ disvā, atthadassiṃ mahāyasaṃ;
பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, பிலக்க²ஸ்ஸ ப²லங் அதா³.
Pasannacitto sumano, pilakkhassa phalaṃ adā.
‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, யங் ப²லங் அத³தி³ங் ததா³;
‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ phalaṃ adadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ பன ஹுத்வா ஆகாஸேன ஞாதகானங் ஸந்திகே க³ந்த்வா ஆகாஸே டி²தோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா தே ஸரணேஸு ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பேஸி. தேஸு கேசி காலங்கதா ஸரணேஸு ஸீலேஸு ச பதிட்டி²தத்தா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்திங்ஸு. அத² நங் ஸத்தா² பு³த்³து⁴பட்டா²னங் உபக³தங் ‘‘கிங் தே, வஸ்ஸிக, ஞாதீனங் ஆரொக்³ய’’ந்தி புச்சி². ஸோ ஞாதீனங் அத்தனா கதங் உபகாரங் ஸத்து² கதெ²ந்தோ –
Chaḷabhiñño pana hutvā ākāsena ñātakānaṃ santike gantvā ākāse ṭhito dhammaṃ desetvā te saraṇesu sīlesu ca patiṭṭhāpesi. Tesu keci kālaṅkatā saraṇesu sīlesu ca patiṭṭhitattā sagge nibbattiṃsu. Atha naṃ satthā buddhupaṭṭhānaṃ upagataṃ ‘‘kiṃ te, vassika, ñātīnaṃ ārogya’’nti pucchi. So ñātīnaṃ attanā kataṃ upakāraṃ satthu kathento –
240.
240.
‘‘ஏகோபி ஸத்³தோ⁴ மேதா⁴வீ, அஸ்ஸத்³தா⁴னீத⁴ ஞாதினங்;
‘‘Ekopi saddho medhāvī, assaddhānīdha ñātinaṃ;
த⁴ம்மட்டோ² ஸீலஸம்பன்னோ, ஹோதி அத்தா²ய ப³ந்து⁴னங்.
Dhammaṭṭho sīlasampanno, hoti atthāya bandhunaṃ.
241.
241.
‘‘நிக்³க³ய்ஹ அனுகம்பாய, சோதி³தா ஞாதயோ மயா;
‘‘Niggayha anukampāya, coditā ñātayo mayā;
ஞாதிப³ந்த⁴வபேமேன, காரங் கத்வான பி⁴க்கு²ஸு.
Ñātibandhavapemena, kāraṃ katvāna bhikkhusu.
242.
242.
‘‘தே அப்³ப⁴தீதா காலங்கதா, பத்தா தே திதி³வங் ஸுக²ங்;
‘‘Te abbhatītā kālaṅkatā, pattā te tidivaṃ sukhaṃ;
பா⁴தரோ மய்ஹங் மாதா ச, மோத³ந்தி காமகாமினோ’’தி. –
Bhātaro mayhaṃ mātā ca, modanti kāmakāmino’’ti. –
திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி.
Tisso gāthā abhāsi.
தத்தா²யங் பட²மகா³தா²ய அத்தோ² – யோ கம்மப²லஸத்³தா⁴ய ச ரதனத்தயஸத்³தா⁴ய ச வஸேன ஸத்³தோ⁴, ததோ ஏவ கம்மஸ்ஸகதஞாணாதி³யோக³தோ மேதா⁴வீ, ஸத்து² ஓவாத³த⁴ம்மே நவலோகுத்தரத⁴ம்மே ச டி²தத்தா த⁴ம்மட்டோ², ஆசாரஸீலஸ்ஸ மக்³க³ஸீலஸ்ஸ ப²லஸீலஸ்ஸ ச வஸேன ஸீலஸம்பன்னோ, ஸோ ஏகோபி யதா²வுத்தாய ஸத்³தா⁴ய அபா⁴வேன அஸ்ஸத்³தா⁴னங் இத⁴ இமஸ்மிங் லோகே ‘‘அம்ஹாகங் இமே’’தி ஞாதப்³ப³ட்டே²ன ஞாதீனங், ததா² பேமப³ந்த⁴னேன ப³ந்த⁴னட்டே²ன ‘‘ப³ந்தூ⁴’’தி ச லத்³த⁴னாமானங் ப³ந்த⁴வானங் அத்தா²ய ஹிதாய ஹோதீதி.
Tatthāyaṃ paṭhamagāthāya attho – yo kammaphalasaddhāya ca ratanattayasaddhāya ca vasena saddho, tato eva kammassakatañāṇādiyogato medhāvī, satthu ovādadhamme navalokuttaradhamme ca ṭhitattā dhammaṭṭho, ācārasīlassa maggasīlassa phalasīlassa ca vasena sīlasampanno, so ekopi yathāvuttāya saddhāya abhāvena assaddhānaṃ idha imasmiṃ loke ‘‘amhākaṃ ime’’ti ñātabbaṭṭhena ñātīnaṃ, tathā pemabandhanena bandhanaṭṭhena ‘‘bandhū’’ti ca laddhanāmānaṃ bandhavānaṃ atthāya hitāya hotīti.
ஏவங் ஸாதா⁴ரணதோ வுத்தமத்த²ங் அத்தூபனாயிகங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘நிக்³க³ய்ஹா’’திஆதி³னா இதரகா³தா² வுத்தா. தத்த² நிக்³க³ய்ஹ அனுகம்பாய, சோதி³தா ஞாதயோ மயாதி இதா³னிபி து³க்³க³தா குஸலங் அகத்வா ஆயதிங் பரிக்கிலேஸங் புன மானுப⁴வித்தா²தி நிக்³க³ஹெத்வா ஞாதயோ மயா ஓவதி³தா. ஞாதிப³ந்த⁴வபேமேன ‘‘அம்ஹாகங் அயங் ப³ந்த⁴வோ’’தி ஏவங் பவத்தேன பேமேன மம ஓவாத³ங் அதிக்கமிதுங் அஸக்கொந்தா காரங் கத்வான பி⁴க்கூ²ஸு பஸன்னசித்தா ஹுத்வா சீவராதி³பச்சயதா³னேன சேவ உபட்டா²னேன ச பி⁴க்கூ²ஸு ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா தே அப்³ப⁴தீதா காலங்கதா ஹுத்வா இமங் லோகங் அதிக்கந்தா. புன தேதி நிபாதமத்தங். திதி³வங் ஸுக²ந்தி தே³வலோகபரியாபன்னஸுக²ங், ஸுக²ங் வா இட்ட²ங் திதி³வங் அதி⁴க³தா. ‘‘கே பன தே’’தி ஆஹ. ‘‘பா⁴தரோ மய்ஹங் மாதா ச, மோத³ந்தி காமகாமினோ’’தி. அத்தனா யதா²காமிதவத்து²காமஸமங்கி³னோ ஹுத்வா அபி⁴ரமந்தீதி அத்தோ².
Evaṃ sādhāraṇato vuttamatthaṃ attūpanāyikaṃ katvā dassetuṃ ‘‘niggayhā’’tiādinā itaragāthā vuttā. Tattha niggayha anukampāya, coditā ñātayo mayāti idānipi duggatā kusalaṃ akatvā āyatiṃ parikkilesaṃ puna mānubhavitthāti niggahetvā ñātayo mayā ovaditā. Ñātibandhavapemena ‘‘amhākaṃ ayaṃ bandhavo’’ti evaṃ pavattena pemena mama ovādaṃ atikkamituṃ asakkontā kāraṃ katvāna bhikkhūsu pasannacittā hutvā cīvarādipaccayadānena ceva upaṭṭhānena ca bhikkhūsu sakkārasammānaṃ katvā te abbhatītā kālaṅkatā hutvā imaṃ lokaṃ atikkantā. Puna teti nipātamattaṃ. Tidivaṃ sukhanti devalokapariyāpannasukhaṃ, sukhaṃ vā iṭṭhaṃ tidivaṃ adhigatā. ‘‘Ke pana te’’ti āha. ‘‘Bhātaro mayhaṃ mātā ca, modanti kāmakāmino’’ti. Attanā yathākāmitavatthukāmasamaṅgino hutvā abhiramantīti attho.
வஸ்ஸிகத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vassikattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 8. வஸ்ஸிகத்தே²ரகா³தா² • 8. Vassikattheragāthā