Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૩૯. વસ્સૂપનાયિકનિદ્દેસો

    39. Vassūpanāyikaniddeso

    વસ્સૂપનાયિકા ચેવાતિ –

    Vassūpanāyikā cevāti –

    ૩૦૯.

    309.

    પુરિમિકા પચ્છિમિકા, દુવે વસ્સૂપનાયિકા;

    Purimikā pacchimikā, duve vassūpanāyikā;

    તત્થાલયપરિગ્ગાહો, વચીભેદો ચ એદિસો.

    Tatthālayapariggāho, vacībhedo ca ediso.

    ૩૧૦.

    310.

    ‘‘ઇમસ્મિં વિહારે ઇમં, તેમાસં વસ્સં ઉપેમિ;

    ‘‘Imasmiṃ vihāre imaṃ, temāsaṃ vassaṃ upemi;

    ઇધ વસ્સં ઉપેમી’’તિ, ચિત્તુપ્પાદેત્થ આલયો.

    Idha vassaṃ upemī’’ti, cittuppādettha ālayo.

    ૩૧૧.

    311.

    નોપેતુકામો આવાસં, તદહૂતિક્કમેય્ય વા;

    Nopetukāmo āvāsaṃ, tadahūtikkameyya vā;

    ભવેય્ય દુક્કટાપત્તિ, જાનં વાનુપગચ્છતો.

    Bhaveyya dukkaṭāpatti, jānaṃ vānupagacchato.

    ૩૧૨.

    312.

    દુતિયં ઉપગચ્છેય્ય, છિન્નવસ્સોનુપાગતો;

    Dutiyaṃ upagaccheyya, chinnavassonupāgato;

    ન પક્કમેય્ય તેમાસં, અવસિત્વાન ચારિકં.

    Na pakkameyya temāsaṃ, avasitvāna cārikaṃ.

    ૩૧૩.

    313.

    માતાપિતૂનમત્થાય, પઞ્ચન્નં સહધમ્મિનં;

    Mātāpitūnamatthāya, pañcannaṃ sahadhamminaṃ;

    ગિલાનતદુપટ્ઠાક-ભત્તમેસિસ્સમોસધં.

    Gilānatadupaṭṭhāka-bhattamesissamosadhaṃ.

    ૩૧૪.

    314.

    પુચ્છિસ્સામિ ઉપટ્ઠિસ્સં, ગન્ત્વાનભિરતં અહં;

    Pucchissāmi upaṭṭhissaṃ, gantvānabhirataṃ ahaṃ;

    વૂપકાસિસ્સં કુક્કુચ્ચં, દિટ્ઠિં ગરુકમાદિકં.

    Vūpakāsissaṃ kukkuccaṃ, diṭṭhiṃ garukamādikaṃ.

    ૩૧૫.

    315.

    કરિસ્સં વાપિ કારેસ્સં, વિનોદનં વિવેચનં;

    Karissaṃ vāpi kāressaṃ, vinodanaṃ vivecanaṃ;

    વુટ્ઠાનં વાપિ ઉસ્સુક્કં, ગન્તુમિચ્ચેવમાદિના;

    Vuṭṭhānaṃ vāpi ussukkaṃ, gantumiccevamādinā;

    લબ્ભં સત્તાહકિચ્ચેન, પહિતાપહિતેપિ વા.

    Labbhaṃ sattāhakiccena, pahitāpahitepi vā.

    ૩૧૬.

    316.

    સઙ્ઘકમ્મે વજે ધમ્મ-સ્સવનત્થં નિમન્તિતો;

    Saṅghakamme vaje dhamma-ssavanatthaṃ nimantito;

    ગરૂહિ પહિતો વાપિ, ગરૂનં વાપિ પસ્સિતું.

    Garūhi pahito vāpi, garūnaṃ vāpi passituṃ.

    ૩૧૭.

    317.

    ન ભણ્ડધોવનુદ્દેસ-ઞાતુપટ્ઠાકદસ્સને;

    Na bhaṇḍadhovanuddesa-ñātupaṭṭhākadassane;

    લબ્ભં ન પાપુણેય્યજ્જે-વાગમિસ્સન્તુદૂરગો.

    Labbhaṃ na pāpuṇeyyajje-vāgamissantudūrago.

    ૩૧૮.

    318.

    સેસઞાતીહિ પહિતે, ભિક્ખુનિસ્સિતકેન ચ;

    Sesañātīhi pahite, bhikkhunissitakena ca;

    ઉપાસકોપાસિકાહિ, નિદ્દિસિત્વાવ પેસિતે.

    Upāsakopāsikāhi, niddisitvāva pesite.

    ૩૧૯.

    319.

    વસ્સચ્છેદે અનાપત્તિ, અન્તરાયે સતત્તનો;

    Vassacchede anāpatti, antarāye satattano;

    સઙ્ઘસામગ્ગિયા વા નો, છિન્નવસ્સો પવારયે.

    Saṅghasāmaggiyā vā no, chinnavasso pavāraye.

    ૩૨૦.

    320.

    અજ્ઝોકાસે ચ રુક્ખસ્સ, સુસિરે વિટપેપિ વા;

    Ajjhokāse ca rukkhassa, susire viṭapepi vā;

    છવકુટિછત્તચાટી-સૂપગન્તું ન વટ્ટતિ.

    Chavakuṭichattacāṭī-sūpagantuṃ na vaṭṭati.

    ૩૨૧.

    321.

    અસેનાસનિકેનાપિ, ઉપગન્તું ન લબ્ભતિ;

    Asenāsanikenāpi, upagantuṃ na labbhati;

    પવારેતુઞ્ચ લબ્ભતિ, નાવાસત્થવજૂપગોતિ.

    Pavāretuñca labbhati, nāvāsatthavajūpagoti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact