Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૬. વત્તાદિકણ્ડનિદ્દેસો

    6. Vattādikaṇḍaniddeso

    ૯૬.

    96.

    ઉપજ્ઝાચરિયવત્તઞ્ચ, ગમિકાગન્તુકમ્પિ ચ;

    Upajjhācariyavattañca, gamikāgantukampi ca;

    સેનાસનાદિવત્તઞ્ચ, કાતબ્બં પિયસીલિના.

    Senāsanādivattañca, kātabbaṃ piyasīlinā.

    ૯૭.

    97.

    હત્થપાસે ઠિતો કિઞ્ચિ, ગહિતબ્બં દદે તિધા;

    Hatthapāse ṭhito kiñci, gahitabbaṃ dade tidhā;

    ગહેતુકામો ગણ્હેય્ય, દ્વિધાયં સમ્પટિગ્ગહો.

    Gahetukāmo gaṇheyya, dvidhāyaṃ sampaṭiggaho.

    ૯૮.

    98.

    સઙ્ઘાટિમુત્તરાસઙ્ગં, તથા અન્તરવાસકં;

    Saṅghāṭimuttarāsaṅgaṃ, tathā antaravāsakaṃ;

    ‘‘એતં ઇમં અધિટ્ઠામિ’’, તથા ‘‘પચ્ચુદ્ધરામિ’’તિ.

    ‘‘Etaṃ imaṃ adhiṭṭhāmi’’, tathā ‘‘paccuddharāmi’’ti.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘ઇમં ઇમાનિ એતાનિ, એતમ્પિ ચીવર’’ન્તિ વા;

    ‘‘Imaṃ imāni etāni, etampi cīvara’’nti vā;

    ‘‘પરિક્ખારચોળાની’’તિ, તથા ‘‘પચ્ચુદ્ધરામિ’’તિ.

    ‘‘Parikkhāracoḷānī’’ti, tathā ‘‘paccuddharāmi’’ti.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘એતં ઇમં અધિટ્ઠામિ, પત્તં પચ્ચુદ્ધરામિ’’તિ;

    ‘‘Etaṃ imaṃ adhiṭṭhāmi, pattaṃ paccuddharāmi’’ti;

    એવં પચ્ચુદ્ધરેધિટ્ઠે, ચીવરાદિં યથાવિધિ.

    Evaṃ paccuddharedhiṭṭhe, cīvarādiṃ yathāvidhi.

    ૧૦૧.

    101.

    સઞ્ચરિત્તં વિના સેસા, સચિત્તા ગરુકન્તિમા;

    Sañcarittaṃ vinā sesā, sacittā garukantimā;

    અચ્છિન્નં પરિણતં હિત્વા, નિસ્સગ્ગિયમચિત્તકં.

    Acchinnaṃ pariṇataṃ hitvā, nissaggiyamacittakaṃ.

    ૧૦૨.

    102.

    પદસોધમ્મં દુવે સેય્યા, ઇત્થિયા ધમ્મદેસના;

    Padasodhammaṃ duve seyyā, itthiyā dhammadesanā;

    દુવે સેનાસનાનીપિ, સિબ્બનં ચીવરસ્સપિ.

    Duve senāsanānīpi, sibbanaṃ cīvarassapi.

    ૧૦૩.

    103.

    પવારિતં સુરાપાનં, પઞ્ચસન્નિધિઆદિકં;

    Pavāritaṃ surāpānaṃ, pañcasannidhiādikaṃ;

    જોતિનુજ્જાલનઞ્ચેવ, કપ્પબિન્દુમનાદિકં;

    Jotinujjālanañceva, kappabindumanādikaṃ;

    ગામપ્પવેસનન્તેતે, પાચિત્તીસુ અચિત્તકા.

    Gāmappavesanantete, pācittīsu acittakā.

    ૧૦૪.

    104.

    પકિણ્ણકેસુ ઉદ્દિસ્સ-કતં હિત્વાઞ્ઞમંસકં;

    Pakiṇṇakesu uddissa-kataṃ hitvāññamaṃsakaṃ;

    એકત્થરણપાવુરણં, એકમઞ્ચે તુવટ્ટનં;

    Ekattharaṇapāvuraṇaṃ, ekamañce tuvaṭṭanaṃ;

    એકતો ભુઞ્જનઞ્ચાપિ, નચ્ચગીતાદિસત્તપિ.

    Ekato bhuñjanañcāpi, naccagītādisattapi.

    ૧૦૫.

    105.

    અકાયબન્ધનઞ્ચાપિ , પત્તહત્થકવાટકં;

    Akāyabandhanañcāpi , pattahatthakavāṭakaṃ;

    અચિત્તકમિદં સબ્બં, સેસમેત્થ સચિત્તકં.

    Acittakamidaṃ sabbaṃ, sesamettha sacittakaṃ.

    ૧૦૬.

    106.

    વીતિક્કમનચિત્તેન, સચિત્તકમચિત્તકં;

    Vītikkamanacittena, sacittakamacittakaṃ;

    પઞ્ઞત્તિજાનનેનાપિ, વદન્તાચરિયા તથા.

    Paññattijānanenāpi, vadantācariyā tathā.

    ૧૦૭.

    107.

    પુબ્બકરણાદિકં કત્વા, ઉપોસથપ્પવારણં;

    Pubbakaraṇādikaṃ katvā, uposathappavāraṇaṃ;

    નવધા દીપિતં સબ્બં, કાતબ્બં પિયસીલિના.

    Navadhā dīpitaṃ sabbaṃ, kātabbaṃ piyasīlinā.

    ૧૦૮.

    108.

    સમ્મજ્જની પદીપો ચ, ઉદકં આસનેન ચ;

    Sammajjanī padīpo ca, udakaṃ āsanena ca;

    ઉપોસથસ્સ એતાનિ, પુબ્બકરણન્તિ વુચ્ચતિ.

    Uposathassa etāni, pubbakaraṇanti vuccati.

    ૧૦૯.

    109.

    છન્દપારિસુદ્ધિઉતુક્ખાનં , ભિક્ખુગણના ચ ઓવાદો;

    Chandapārisuddhiutukkhānaṃ , bhikkhugaṇanā ca ovādo;

    ઉપોસથસ્સ એતાનિ, પુબ્બકિચ્ચન્તિ વુચ્ચતિ.

    Uposathassa etāni, pubbakiccanti vuccati.

    ૧૧૦.

    110.

    ઉપોસથો યાવતિકા ચ ભિક્ખૂ કમ્મપ્પત્તા,

    Uposatho yāvatikā ca bhikkhū kammappattā,

    સભાગાપત્તિયો ચ ન વિજ્જન્તિ;

    Sabhāgāpattiyo ca na vijjanti;

    વજ્જનીયા ચ પુગ્ગલા તસ્મિં ન હોન્તિ,

    Vajjanīyā ca puggalā tasmiṃ na honti,

    પત્તકલ્લન્તિ વુચ્ચતિ.

    Pattakallanti vuccati.

    ૧૧૧. પુબ્બકરણપુબ્બકિચ્ચાનિ સમાપેત્વા દેસિતાપત્તિકસ્સ સમગ્ગસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અનુમતિયા પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતું આરાધનં કરોમ.

    111. Pubbakaraṇapubbakiccāni samāpetvā desitāpattikassa samaggassa bhikkhusaṅghassa anumatiyā pātimokkhaṃ uddisituṃ ārādhanaṃ karoma.

    ૧૧૨.

    112.

    પારિસુદ્ધિઅધિટ્ઠાન-સુત્તુદ્દેસવસા તિધા;

    Pārisuddhiadhiṭṭhāna-suttuddesavasā tidhā;

    ગણપુગ્ગલસઙ્ઘા ચ, તં કરેય્યું યથાક્કમં.

    Gaṇapuggalasaṅghā ca, taṃ kareyyuṃ yathākkamaṃ.

    ૧૧૩.

    113.

    ચાતુદ્દસો પન્નરસો, સામગ્ગી દિનતો તિધા;

    Cātuddaso pannaraso, sāmaggī dinato tidhā;

    દિનપુગ્ગલકત્તબ્બા-કારતો તે નવેરિતા.

    Dinapuggalakattabbā-kārato te naveritā.

    ૧૧૪.

    114.

    તયો તયોતિ કત્વાન, દિનપુગ્ગલભેદતો;

    Tayo tayoti katvāna, dinapuggalabhedato;

    તેવાચીદ્વેકવાચીતિ, નવ વુત્તા પવારણા.

    Tevācīdvekavācīti, nava vuttā pavāraṇā.

    ૧૧૫.

    115.

    કત્તિકન્તિમપક્ખમ્હા, હેમં ફગ્ગુનપુણ્ણમા;

    Kattikantimapakkhamhā, hemaṃ phaggunapuṇṇamā;

    તસ્સ અન્તિમપક્ખમ્હા, ગિમ્હં આસાળ્હિપુણ્ણમા;

    Tassa antimapakkhamhā, gimhaṃ āsāḷhipuṇṇamā;

    વસ્સકાલં તતો સેસં, ચતુવીસતુપોસથા.

    Vassakālaṃ tato sesaṃ, catuvīsatuposathā.

    ૧૧૬.

    116.

    ચાતુદ્દસા છ એતેસુ, પક્ખા તતિયસત્તમા;

    Cātuddasā cha etesu, pakkhā tatiyasattamā;

    ઞેય્યા પન્નરસા સેસા, અટ્ઠારસ ઉપોસથા.

    Ñeyyā pannarasā sesā, aṭṭhārasa uposathā.

    ૧૧૭. ‘‘છન્દં દમ્મિ, છન્દં મે હર, છન્દં મે આરોચેહી’’તિ છન્દં દાતબ્બં.

    117. ‘‘Chandaṃ dammi, chandaṃ me hara, chandaṃ me ārocehī’’ti chandaṃ dātabbaṃ.

    ૧૧૮. ‘‘પારિસુદ્ધિં દમ્મિ, પારિસુદ્ધિં મે હર, પારિસુદ્ધિં મે આરોચેહી’’તિ પારિસુદ્ધિ દાતબ્બા.

    118. ‘‘Pārisuddhiṃ dammi, pārisuddhiṃ me hara, pārisuddhiṃ me ārocehī’’ti pārisuddhi dātabbā.

    ૧૧૯. ‘‘પવારણં દમ્મિ, પવારણં મે હર, પવારણં મે આરોચેહિ, મમત્થાય પવારેહી’’તિ પવારણા દાતબ્બા.

    119. ‘‘Pavāraṇaṃ dammi, pavāraṇaṃ me hara, pavāraṇaṃ me ārocehi, mamatthāya pavārehī’’ti pavāraṇā dātabbā.

    ૧૨૦. આપત્તિદેસકેન ‘‘અહં, ભન્તે, સમ્બહુલા નાનાવત્થુકા આપત્તિયો આપજ્જિં, તા તુમ્હમૂલે પટિદેસેમી’’તિ વત્વા પટિગ્ગણ્હન્તેન ‘‘પસ્સસિ, આવુસો, તા આપત્તિયો’’તિ વુત્તે ‘‘આમ, ભન્તે, પસ્સામી’’તિ વત્વા પુન પટિગ્ગણ્હન્તેન ‘‘આયતિં, આવુસો, સંવરેય્યાસી’’તિ વુત્તે ‘‘સાધુ, સુટ્ઠુ, ભન્તે સંવરિસ્સામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા દેસેતબ્બં.

    120. Āpattidesakena ‘‘ahaṃ, bhante, sambahulā nānāvatthukā āpattiyo āpajjiṃ, tā tumhamūle paṭidesemī’’ti vatvā paṭiggaṇhantena ‘‘passasi, āvuso, tā āpattiyo’’ti vutte ‘‘āma, bhante, passāmī’’ti vatvā puna paṭiggaṇhantena ‘‘āyatiṃ, āvuso, saṃvareyyāsī’’ti vutte ‘‘sādhu, suṭṭhu, bhante saṃvarissāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā desetabbaṃ.

    ૧૨૧. વેમતિં આરોચેન્તેન ‘‘અહં, ભન્તે, સમ્બહુલાસુ નાનાવત્થુકાસુ આપત્તીસુ વેમતિકો, યદા નિબ્બેમતિકો ભવિસ્સામિ, તદા તા આપત્તિયો પટિકરિસ્સામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા આરોચેતબ્બં.

    121. Vematiṃ ārocentena ‘‘ahaṃ, bhante, sambahulāsu nānāvatthukāsu āpattīsu vematiko, yadā nibbematiko bhavissāmi, tadā tā āpattiyo paṭikarissāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā ārocetabbaṃ.

    ૧૨૨. ‘‘અજ્જ મે ઉપોસથો ‘પન્નરસો, ચાતુદ્દસો’તિ વા અધિટ્ઠામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા પુગ્ગલેન અધિટ્ઠાનુપોસથો કાતબ્બો.

    122. ‘‘Ajja me uposatho ‘pannaraso, cātuddaso’ti vā adhiṭṭhāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā puggalena adhiṭṭhānuposatho kātabbo.

    ૧૨૩. દ્વીસુ પન થેરેન ‘‘પરિસુદ્ધો અહં આવુસો, ‘પરિસુદ્ધો’તિ મં ધારેહી’’તિ તિક્ખત્તું વત્તબ્બં. નવકેનપિ તથેવ વત્તબ્બં. ‘‘ભન્તે, ધારેથા’’તિ વચનં વિસેસો.

    123. Dvīsu pana therena ‘‘parisuddho ahaṃ āvuso, ‘parisuddho’ti maṃ dhārehī’’ti tikkhattuṃ vattabbaṃ. Navakenapi tatheva vattabbaṃ. ‘‘Bhante, dhārethā’’ti vacanaṃ viseso.

    ૧૨૪. તીસુ પન ‘‘સુણન્તુ મે આયસ્મન્તા, અજ્જુપોસથો પન્નરસો, યદાયસ્મન્તાનં પત્તકલ્લં, મયં અઞ્ઞમઞ્ઞં પારિસુદ્ધિઉપોસથં કરેય્યામા’’તિ ઞત્તિં ઠપેત્વા પટિપાટિયા વુત્તનયેન પારિસુદ્ધિઉપોસથો કાતબ્બો.

    124. Tīsu pana ‘‘suṇantu me āyasmantā, ajjuposatho pannaraso, yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, mayaṃ aññamaññaṃ pārisuddhiuposathaṃ kareyyāmā’’ti ñattiṃ ṭhapetvā paṭipāṭiyā vuttanayena pārisuddhiuposatho kātabbo.

    ૧૨૫. ‘‘અજ્જ મે પવારણા ‘ચાતુદ્દસી, પન્નરસી’તિ વા અધિટ્ઠામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા એકેન પવારેતબ્બં.

    125. ‘‘Ajja me pavāraṇā ‘cātuddasī, pannarasī’ti vā adhiṭṭhāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā ekena pavāretabbaṃ.

    ૧૨૬. દ્વીસુ પન થેરેન ‘‘અહં, આવુસો, આયસ્મન્તં પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદતુ મં આયસ્મા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા પવારેતબ્બં. નવકેનાપિ તથેવ વત્તબ્બં. ‘‘ભન્તે’’તિ વચનં વિસેસો.

    126. Dvīsu pana therena ‘‘ahaṃ, āvuso, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā pavāretabbaṃ. Navakenāpi tatheva vattabbaṃ. ‘‘Bhante’’ti vacanaṃ viseso.

    ૧૨૭. તીસુ વા ચતૂસુ વા પન ‘‘સુણન્તુ મે આયસ્મન્તા, અજ્જ પવારણા પન્નરસી, યદાયસ્મન્તાનં પત્તકલ્લં, મયં અઞ્ઞમઞ્ઞં પવારેય્યામા’’તિ ઞત્તિં ઠપેત્વા થેરેન ‘‘અહં, આવુસો, આયસ્મન્તે પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તા અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા પવારેતબ્બં. નવકેહિપિ તથેવ પટિપાટિયા પવારેતબ્બં. ‘‘ભન્તે’’તિવચનં વિસેસો.

    127. Tīsu vā catūsu vā pana ‘‘suṇantu me āyasmantā, ajja pavāraṇā pannarasī, yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, mayaṃ aññamaññaṃ pavāreyyāmā’’ti ñattiṃ ṭhapetvā therena ‘‘ahaṃ, āvuso, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā pavāretabbaṃ. Navakehipi tatheva paṭipāṭiyā pavāretabbaṃ. ‘‘Bhante’’tivacanaṃ viseso.

    ૧૨૮. ચતૂહિ અધિકેસુ પન ‘‘સુણાતુ મે આવુસો સઙ્ઘો, અજ્જ પવારણા પન્નરસી, યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો પવારેય્યા’’તિ ઞત્તિં ઠપેત્વા વુડ્ઢતરેન ‘‘સઙ્ઘં, આવુસો, પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા પવારેતબ્બં. નવકેહિપિ તથેવ પટિપાટિયા ‘‘સઙ્ઘં, ભન્તે, પવારેમિ દિટ્ઠેન વા સુતેન વા પરિસઙ્કાય વા, વદન્તુ મં આયસ્મન્તો અનુકમ્પં ઉપાદાય, પસ્સન્તો પટિકરિસ્સામી’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા પવારેતબ્બં.

    128. Catūhi adhikesu pana ‘‘suṇātu me āvuso saṅgho, ajja pavāraṇā pannarasī, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāreyyā’’ti ñattiṃ ṭhapetvā vuḍḍhatarena ‘‘saṅghaṃ, āvuso, pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā pavāretabbaṃ. Navakehipi tatheva paṭipāṭiyā ‘‘saṅghaṃ, bhante, pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti tikkhattuṃ vatvā pavāretabbaṃ.

    મૂલસિક્ખા નિટ્ઠિતા.

    Mūlasikkhā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact