Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-டீகா • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
வத்தக்க²ந்த⁴ககதா²வண்ணனா
Vattakkhandhakakathāvaṇṇanā
2914-5. ஆக³ந்துகோ ச ஆவாஸிகோ ச பிண்ட³சாரிகோ ச ஸேனாஸனஞ்ச ஆரஞ்ஞகோ ச அனுமோத³னா சாதி விக்³க³ஹோ, தாஸு வத்தானி, இதரீதரயோக³த்³வந்த³ஸமாஸஸ்ஸ உத்தரபத³லிங்க³த்தா இத்தி² லிங்க³னித்³தே³ஸோ. ப⁴த்தே ப⁴த்தக்³கே³, உத்தரபத³லோபோ. ‘‘ப⁴த்தே’’திஆதீ³ஹி பதே³ஹி ‘‘வத்தானீ’’தி பச்சேகங் யோஜேதப்³ப³ங்.
2914-5. Āgantuko ca āvāsiko ca piṇḍacāriko ca senāsanañca āraññako ca anumodanā cāti viggaho, tāsu vattāni, itarītarayogadvandasamāsassa uttarapadaliṅgattā itthi liṅganiddeso. Bhatte bhattagge, uttarapadalopo. ‘‘Bhatte’’tiādīhi padehi ‘‘vattānī’’ti paccekaṃ yojetabbaṃ.
ஆசரியோ ச உபஜ்ஜா²யகோ ச ஸிஸ்ஸோ ச ஸத்³தி⁴விஹாரிகோ ச, தேஸங் வத்தானீதி விக்³க³ஹோ. ஸப்³ப³ஸோதி ஸப்³பா³வயவபே⁴தே³ஹி. சதுத்³த³ஸேவாதி அவயவபே⁴தே³ஹி ப³ஹுவிதா⁴னிபி வத்தானி விஸயபே⁴தே³ன சுத்³த³ஸ ஏவ வுத்தானி. விஸுத்³த⁴சித்தேனாதி ஸவாஸனஸகலஸங்கிலேஸப்பஹானதோ அச்சந்தபரிஸுத்³த⁴சித்தஸந்தானேன . வினாயகேனாதி ஸத்தே வினேதீதி வினாயகோ, அனுத்தரபுரிஸத³ம்மஸாரதி²பா⁴வேன த³ம்மதே³வப்³ரஹ்மனாகா³தி³கே ஸத்தே நானாவிதே⁴ன வினயனுபாயேன த³மேதீதி அத்தோ². அத² வா விக³தோ நாயகோ அஸ்ஸாதி வினாயகோ, தேன.
Ācariyo ca upajjhāyako ca sisso ca saddhivihāriko ca, tesaṃ vattānīti viggaho. Sabbasoti sabbāvayavabhedehi. Catuddasevāti avayavabhedehi bahuvidhānipi vattāni visayabhedena cuddasa eva vuttāni. Visuddhacittenāti savāsanasakalasaṃkilesappahānato accantaparisuddhacittasantānena . Vināyakenāti satte vinetīti vināyako, anuttarapurisadammasārathibhāvena dammadevabrahmanāgādike satte nānāvidhena vinayanupāyena dametīti attho. Atha vā vigato nāyako assāti vināyako, tena.
2916. ஆராமந்தி எத்த² தங்ஸமீபே தப்³போ³ஹாரோ. யதா²ஹ ‘‘இதா³னி ‘ஆராமங் பவிஸிஸ்ஸாமீ’தி இமினா உபசாரஸீமஸமீபங் த³ஸ்ஸேதி, தஸ்மா உபசாரஸீமங் பத்வா உபாஹனாஓமுஞ்சனாதி³ ஸப்³ப³ங் காதப்³ப³’’ந்தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 357). ‘‘பன அபனேதப்³ப³’’ந்தி பத³ச்சே²தோ³. முஞ்சிதப்³பா³தி உபாஹனா பாத³தோ அபனேதப்³பா³.
2916.Ārāmanti ettha taṃsamīpe tabbohāro. Yathāha ‘‘idāni ‘ārāmaṃ pavisissāmī’ti iminā upacārasīmasamīpaṃ dasseti, tasmā upacārasīmaṃ patvā upāhanāomuñcanādi sabbaṃ kātabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 357). ‘‘Pana apanetabba’’nti padacchedo. Muñcitabbāti upāhanā pādato apanetabbā.
2917. ஓகு³ண்ட²னந்தி ஸஸீஸபாருபனங். ஸீஸே சீவரமேவ வா ந காதப்³ப³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தேனாதி ஆக³ந்துகேன. பானீயவாரினாதி பாதப்³ப³ஜலேன.
2917.Oguṇṭhananti sasīsapārupanaṃ. Sīse cīvarameva vā na kātabbanti sambandho. Tenāti āgantukena. Pānīyavārināti pātabbajalena.
2918. புச்சி²த்வாதி வஸ்ஸக³ணனங் புச்சி²த்வா. விஹாரே வுட்³ட⁴பி⁴க்கு²னோ ஆக³ந்துகேன பி⁴க்கு²னா வந்தி³தப்³பா³வ. காலேதி காலஸ்ஸேவ. தேன ஆக³ந்துகேன பி⁴க்கு²னா ஸேனாஸனங் ‘‘மய்ஹங் கதரங் ஸேனாஸனங் பாபுணாதீ’’தி புச்சி²தப்³ப³ஞ்சாதி யோஜனா.
2918.Pucchitvāti vassagaṇanaṃ pucchitvā. Vihāre vuḍḍhabhikkhuno āgantukena bhikkhunā vanditabbāva. Kāleti kālasseva. Tena āgantukena bhikkhunā senāsanaṃ ‘‘mayhaṃ kataraṃ senāsanaṃ pāpuṇātī’’ti pucchitabbañcāti yojanā.
2919. ‘‘புச்சி²தப்³ப³’’ந்தி இத³ங் ‘‘வச்சட்டா²ன’’ந்திஆதி³கேஹி ஸப்³பே³ஹி உபயோக³ந்தபதே³ஹி பச்சேகங் யோஜேதப்³ப³ங். பானீயமேவ சாதி ‘‘கிங் இமிஸ்ஸா பொக்க²ரணியா பானீயமேவ பிவந்தி, உதா³ஹு நஹானாதி³பரிபோ⁴க³ம்பி கரொந்தீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 357) அட்ட²கதா²க³தனயேன பானீயஞ்ச. ததா² பரிபோ⁴ஜனீயஞ்ச. ஸங்க⁴கதிகந்தி ‘‘கேஸுசி டா²னேஸு வாளமிகா³ வா அமனுஸ்ஸா வா ஹொந்தி, தஸ்மா கங் காலங் பவிஸிதப்³ப³ங், கங் காலங் நிக்க²மிதப்³ப³’’ந்தி அட்ட²கதா²க³தனயேன ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதிகஸண்டா²னஞ்ச. கோ³சராதி³கந்தி எத்த² ச ‘‘கோ³சரோ புச்சி²தப்³போ³தி ‘கோ³சரகா³மோ ஆஸன்னே, உதா³ஹு தூ³ரே, காலஸ்ஸேவ ச பிண்டா³ய சரிதப்³ப³ங், உதா³ஹு நோ’தி ஏவங் பி⁴க்கா²சாரோ புச்சி²தப்³போ³’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 357) வுத்தனயேன கோ³சரஞ்ச. ஆதி³-ஸத்³தே³ன அகோ³சரங் க³ஹிதங். ‘‘அகோ³சரோ நாம மிச்சா²தி³ட்டி²கானங் வா கா³மோ பரிச்சி²ன்னபி⁴க்கோ² வா கா³மோ, யத்த² ஏகஸ்ஸ வா த்³வின்னங் வா பி⁴க்கா² தி³ய்யதி, ஸோபி புச்சி²தப்³போ³’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 357) வுத்தனயேன அகோ³சரஞ்ச.
2919. ‘‘Pucchitabba’’nti idaṃ ‘‘vaccaṭṭhāna’’ntiādikehi sabbehi upayogantapadehi paccekaṃ yojetabbaṃ. Pānīyameva cāti ‘‘kiṃ imissā pokkharaṇiyā pānīyameva pivanti, udāhu nahānādiparibhogampi karontī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 357) aṭṭhakathāgatanayena pānīyañca. Tathā paribhojanīyañca. Saṅghakatikanti ‘‘kesuci ṭhānesu vāḷamigā vā amanussā vā honti, tasmā kaṃ kālaṃ pavisitabbaṃ, kaṃ kālaṃ nikkhamitabba’’nti aṭṭhakathāgatanayena saṅghassa katikasaṇṭhānañca. Gocarādikanti ettha ca ‘‘gocaro pucchitabboti ‘gocaragāmo āsanne, udāhu dūre, kālasseva ca piṇḍāya caritabbaṃ, udāhu no’ti evaṃ bhikkhācāro pucchitabbo’’ti (cūḷava. aṭṭha. 357) vuttanayena gocarañca. Ādi-saddena agocaraṃ gahitaṃ. ‘‘Agocaro nāma micchādiṭṭhikānaṃ vā gāmo paricchinnabhikkho vā gāmo, yattha ekassa vā dvinnaṃ vā bhikkhā diyyati, sopi pucchitabbo’’ti (cūḷava. aṭṭha. 357) vuttanayena agocarañca.
2920. ஏவங் ஆக³ந்துகவத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஆவாஸிகவத்தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘வுட்³ட⁴’’ந்திஆதி³. பச்சுக்³க³ந்த்வா பத்தஞ்ச சீவரஞ்ச படிக்³க³ஹேதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ச-ஸத்³தோ³ லுத்தனித்³தி³ட்டோ².
2920. Evaṃ āgantukavattaṃ dassetvā idāni āvāsikavattaṃ dassetumāha ‘‘vuḍḍha’’ntiādi. Paccuggantvā pattañca cīvarañca paṭiggahetabbanti yojanā. Ca-saddo luttaniddiṭṭho.
2921. தஸ்ஸாதி ஆக³ந்துகஸ்ஸ. பாதோ³த³கஞ்சாதி ச-ஸத்³தே³ன தோ⁴தாதோ⁴தபாதா³ யத்த² ட²பீயந்தி, தங் பாத³பீட²ங், பாத³கத²லிகஞ்ச உபனிக்கி²பிதப்³ப³ந்தி ஏதங் க³ஹிதங். புச்சி²தப்³ப³ஞ்ச வாரினாதி ‘‘பானீயேன புச்ச²ந்தேன ஸசே ஸகிங் ஆனீதங் பானீயங் ஸப்³ப³ங் பிவதி, ‘புன ஆனேமீ’தி புச்சி²தப்³போ³யேவா’’தி வுத்தனயேன பானீயேன புச்சி²தப்³போ³. இத⁴ ச-ஸத்³தே³ன –
2921.Tassāti āgantukassa. Pādodakañcāti ca-saddena dhotādhotapādā yattha ṭhapīyanti, taṃ pādapīṭhaṃ, pādakathalikañca upanikkhipitabbanti etaṃ gahitaṃ. Pucchitabbañca vārināti ‘‘pānīyena pucchantena sace sakiṃ ānītaṃ pānīyaṃ sabbaṃ pivati, ‘puna ānemī’ti pucchitabboyevā’’ti vuttanayena pānīyena pucchitabbo. Idha ca-saddena –
‘‘அபிச பீ³ஜனேனபி பீ³ஜிதப்³போ³, பீ³ஜந்தேன ஸகிங் பாத³பிட்டி²யங் பீ³ஜித்வா ஸகிங் மஜ்ஜே², ஸகிங் ஸீஸே பீ³ஜிதப்³ப³ங், ‘அலங் ஹோதூ’தி வுத்தேன ததோ மந்த³தரங் பீ³ஜிதப்³ப³ங். புன ‘அல’ந்தி வுத்தேன ததோ மந்த³தரங் பீ³ஜிதப்³ப³ங். ததியவாரங் வுத்தேன பீ³ஜனீ ட²பேதப்³பா³. பாதா³பிஸ்ஸ தோ⁴விதப்³பா³, தோ⁴வித்வா ஸசே அத்தனோ தேலங் அத்தி², தேன மக்கே²தப்³பா³. நோ சே அத்தி², தஸ்ஸ ஸந்தகேன மக்கே²தப்³பா³’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 359) –
‘‘Apica bījanenapi bījitabbo, bījantena sakiṃ pādapiṭṭhiyaṃ bījitvā sakiṃ majjhe, sakiṃ sīse bījitabbaṃ, ‘alaṃ hotū’ti vuttena tato mandataraṃ bījitabbaṃ. Puna ‘ala’nti vuttena tato mandataraṃ bījitabbaṃ. Tatiyavāraṃ vuttena bījanī ṭhapetabbā. Pādāpissa dhovitabbā, dhovitvā sace attano telaṃ atthi, tena makkhetabbā. No ce atthi, tassa santakena makkhetabbā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 359) –
வுத்தவத்தானி ஸங்க³ண்ஹாதி.
Vuttavattāni saṅgaṇhāti.
2922-3. வந்தெ³ய்யோதி வுட்³டா⁴க³ந்துகோ வந்தி³தப்³போ³. பஞ்ஞபேதப்³ப³ந்தி ‘‘கத்த² மய்ஹங் ஸேனாஸனங் பாபுணாதீ’’தி புச்சி²தேன ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், ‘‘ஏதங் ஸேனாஸனங் தும்ஹாகங் பாபுணாதீ’’தி ஏவங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ந்தி அத்தோ². ‘‘வத்தப்³போ³’’தி இத³ங் ‘‘அஜ்ஜா²வுத்த²மவுத்த²’’ந்திஆதீ³ஹி பதே³ஹி தங்தங்லிங்க³வசனானுரூபேன பரிவத்தெத்வா பச்சேகங் யோஜேதப்³ப³ங். அஜ்ஜா²வுத்த²ந்தி பஞ்ஞத்தஸேனாஸனஸ்ஸ பி⁴க்கூ²ஹி பட²மங் வுத்த²பா⁴வங். அவுத்த²ங் வாதி சீவரகாலங் தஸ்மிங் பி⁴க்கூ²ஹி அனஜ்ஜா²வுத்த²பா⁴வங் வா. கோ³சராகோ³சரங் வுத்தமேவ.
2922-3.Vandeyyoti vuḍḍhāgantuko vanditabbo. Paññapetabbanti ‘‘kattha mayhaṃ senāsanaṃ pāpuṇātī’’ti pucchitena senāsanaṃ paññapetabbaṃ, ‘‘etaṃ senāsanaṃ tumhākaṃ pāpuṇātī’’ti evaṃ ācikkhitabbanti attho. ‘‘Vattabbo’’ti idaṃ ‘‘ajjhāvutthamavuttha’’ntiādīhi padehi taṃtaṃliṅgavacanānurūpena parivattetvā paccekaṃ yojetabbaṃ. Ajjhāvutthanti paññattasenāsanassa bhikkhūhi paṭhamaṃ vutthabhāvaṃ. Avutthaṃ vāti cīvarakālaṃ tasmiṃ bhikkhūhi anajjhāvutthabhāvaṃ vā. Gocarāgocaraṃ vuttameva.
ஸெக்க²குலானி சாதி லத்³த⁴ஸெக்க²ஸம்முதிகானி குலானி ச வத்தப்³பா³னி. ‘‘பவேஸே நிக்க²மே காலோ’’தி இத³ங் ‘‘ஸங்க⁴கதிக’’ந்தி எத்த² வுத்தத்த²மேவ. பானீயாதி³கந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன பரிபோ⁴ஜனீயகத்தரயட்டீ²னங் ஆசிக்க²னங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
Sekkhakulāni cāti laddhasekkhasammutikāni kulāni ca vattabbāni. ‘‘Pavese nikkhame kālo’’ti idaṃ ‘‘saṅghakatika’’nti ettha vuttatthameva. Pānīyādikanti ādi-saddena paribhojanīyakattarayaṭṭhīnaṃ ācikkhanaṃ saṅgaṇhāti.
2924. யதா²னிஸின்னேனேவாதி அத்தனா நிஸின்னட்டா²னேயேவ நிஸின்னேன. அஸ்ஸாதி நவகஸ்ஸ.
2924.Yathānisinnenevāti attanā nisinnaṭṭhāneyeva nisinnena. Assāti navakassa.
2925. ‘‘அத்ர பத்தங் ட²பேஹி, இத³மாஸனங் நிஸீதா³ஹீ’’தி இச்சேவங் இமினா பகாரேன ஸப்³ப³ங் வத்தப்³ப³ந்தி யோஜனா. தெ³ய்யங் ஸேனாஸனம்பி சாதி ஸேனாஸனஞ்ச தா³தப்³ப³ங். ச-ஸத்³தே³ன ‘‘அவுத்த²ங் வா அஜ்ஜா²வுத்த²ங் வா ஆசிக்கி²தப்³ப³’’ந்திஆதி³னா வுத்தங் ஸம்பிண்டே³தி. மஹாஆவாஸேபி அத்தனோ ஸந்திகங் ஸம்பத்தஸ்ஸ ஆக³ந்துகஸ்ஸ வத்தங் அகாதுங் ந லப்³ப⁴தி.
2925. ‘‘Atra pattaṃ ṭhapehi, idamāsanaṃ nisīdāhī’’ti iccevaṃ iminā pakārena sabbaṃ vattabbanti yojanā. Deyyaṃ senāsanampi cāti senāsanañca dātabbaṃ. Ca-saddena ‘‘avutthaṃ vā ajjhāvutthaṃ vā ācikkhitabba’’ntiādinā vuttaṃ sampiṇḍeti. Mahāāvāsepi attano santikaṃ sampattassa āgantukassa vattaṃ akātuṃ na labbhati.
2926. ‘‘மாதிகாய நித்³தி³ட்ட²க்கமேனேவ வத்தானி காதப்³பா³னி, உதா³ஹு யதா²னுப்பத்திவஸேனா’’தி கோசி மஞ்ஞெய்யாதி மாதிகாக்கமேனேவ காதப்³ப³ந்தி நியமோ நத்தி², யதா²னுப்பத்தவஸேனேவ காதப்³ப³ந்தி விஞ்ஞாபேதுங் மாதிகாக்கமமனாதி³யித்வா க³மிகவத்தங் ஆரத்³த⁴ங். அத² வா வத்திச்சா²னுபுப்³ப³கத்தா ஸத்³த³பயோக³ஸ்ஸ மாதிகாக்கமமனாதி³யித்வா யதி²ச்ச²ங் நித்³தே³ஸோ கதோதி வேதி³தப்³போ³தி. தா³ருமத்திகப⁴ண்டா³னீதி மஞ்சபீடா²தீ³னி சேவ ரஜனபா⁴ஜனானி ச. படிஸாமெத்வாதி கு³த்தட்டா²னே ட²பெத்வா. ஆவஸத²ம்பி த²கெத்வாதி ஆவஸதே² த்³வாரகவாடாதீ³னி ச த²கெத்வா.
2926. ‘‘Mātikāya niddiṭṭhakkameneva vattāni kātabbāni, udāhu yathānuppattivasenā’’ti koci maññeyyāti mātikākkameneva kātabbanti niyamo natthi, yathānuppattavaseneva kātabbanti viññāpetuṃ mātikākkamamanādiyitvā gamikavattaṃ āraddhaṃ. Atha vā vatticchānupubbakattā saddapayogassa mātikākkamamanādiyitvā yathicchaṃ niddeso katoti veditabboti. Dārumattikabhaṇḍānīti mañcapīṭhādīni ceva rajanabhājanāni ca. Paṭisāmetvāti guttaṭṭhāne ṭhapetvā. Āvasathampi thaketvāti āvasathe dvārakavāṭādīni ca thaketvā.
2927. ஆபுச்சி²த்வாபீதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வா ஸாமணேரஸ்ஸ வா ஆராமிகஸ்ஸ வா ‘‘இமங் படிஜக்³கா³ஹீ’’தி நிய்யாதெ³த்வா வா. புச்சி²தப்³பே³ அஸந்தேபீதி எத்த² பி-ஸத்³தோ³ பன-ஸத்³த³த்தோ². கோ³பெத்வா வாபி ஸாது⁴கந்தி ‘‘சதூஸு பாஸாணேஸு மஞ்சங் பஞ்ஞபெத்வா மஞ்சே மஞ்சங் ஆரோபெத்வா’’திஆதி³னா (சூளவ॰ 360) வுத்தனயேன ஸம்மா படிஸாமெத்வா க³ந்தப்³ப³ந்தி யோஜனா.
2927.Āpucchitvāpīti bhikkhussa vā sāmaṇerassa vā ārāmikassa vā ‘‘imaṃ paṭijaggāhī’’ti niyyādetvā vā. Pucchitabbe asantepīti ettha pi-saddo pana-saddattho. Gopetvā vāpi sādhukanti ‘‘catūsu pāsāṇesu mañcaṃ paññapetvā mañce mañcaṃ āropetvā’’tiādinā (cūḷava. 360) vuttanayena sammā paṭisāmetvā gantabbanti yojanā.
2928. பிண்ட³சாரிகவத்தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘ஸஹஸா’’திஆதி³. பிண்ட³சாரிகோ பி⁴க்கு² அந்தரக⁴ரங் பவிஸந்தோ ஸஹஸா ந பவிஸே ஸீக⁴ங் ந பவிஸெய்ய, நிக்க²மந்தோ ஸஹஸா ந நிக்க²மே ஸீக⁴ங் ந நிக்க²மெய்ய, பி⁴க்கு²ஸாருப்பேன பவிஸெய்ய, நிக்க²மெய்ய ச. பிண்ட³சாரினா பி⁴க்கு²னா கே³ஹத்³வாரங் ஸம்பத்தேன அதிதூ³ரே ந டா²தப்³ப³ங் நிப்³ப³கோஸதோ அதிதூ³ரட்டா²னே ந டா²தப்³ப³ங். அச்சாஸன்னே ந டா²தப்³ப³ங் நிப்³ப³கோஸதோ ஆஸன்னதரே டா²னே ந டா²தப்³ப³ங்.
2928. Piṇḍacārikavattaṃ dassetumāha ‘‘sahasā’’tiādi. Piṇḍacāriko bhikkhu antaragharaṃ pavisanto sahasā na pavise sīghaṃ na paviseyya, nikkhamanto sahasā na nikkhame sīghaṃ na nikkhameyya, bhikkhusāruppena paviseyya, nikkhameyya ca. Piṇḍacārinā bhikkhunā gehadvāraṃ sampattena atidūre na ṭhātabbaṃ nibbakosato atidūraṭṭhāne na ṭhātabbaṃ. Accāsanne na ṭhātabbaṃ nibbakosato āsannatare ṭhāne na ṭhātabbaṃ.
2929. உச்சாரெத்வாதி உபனாமெத்வா. பா⁴ஜனந்தி பத்தங். த³க்கி²ணேன பணாமெத்வாதி த³க்கி²ணேன ஹத்தே²ன உபனாமெத்வா. பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹெய்யாதி எத்த² ‘‘உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி படிக்³க³ஹெத்வா’’தி ஸேஸோ. யதா²ஹ – ‘‘உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி பத்தங் படிக்³க³ஹெத்வா பி⁴க்கா² க³ஹேதப்³பா³’’தி (சூளவ॰ 366).
2929.Uccāretvāti upanāmetvā. Bhājananti pattaṃ. Dakkhiṇena paṇāmetvāti dakkhiṇena hatthena upanāmetvā. Bhikkhaṃ gaṇheyyāti ettha ‘‘ubhohi hatthehi paṭiggahetvā’’ti seso. Yathāha – ‘‘ubhohi hatthehi pattaṃ paṭiggahetvā bhikkhā gahetabbā’’ti (cūḷava. 366).
2930. ஸூபங் தா³துகாமா வா அதா³துகாமா வா இதி முஹுத்தகங் ஸல்லக்கெ²ய்ய திட்டெ²ய்ய. அந்தராதி பி⁴க்கா²தா³னஸமயே. ந பி⁴க்கா²தா³யிகாதி இத்தீ² வா ஹோது புரிஸோ வா, பி⁴க்கா²தா³னஸமயே முக²ங் ந ஓலோகேதப்³ப³ந்தி.
2930. Sūpaṃ dātukāmā vā adātukāmā vā iti muhuttakaṃ sallakkheyya tiṭṭheyya. Antarāti bhikkhādānasamaye. Nabhikkhādāyikāti itthī vā hotu puriso vā, bhikkhādānasamaye mukhaṃ na oloketabbanti.
2931. பிண்ட³சாரிகவத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா ஆரஞ்ஞிகவத்தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘பானீயாதீ³’’திஆதி³. பானீயாதீ³தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன பரிபோ⁴ஜனீயஅக்³கி³அரணிஸஹிதகத்தரயட்டீ²னங் க³ஹணங். தத்ராயங் வினிச்ச²யோ – பானீயங் உபட்டா²பேதப்³ப³ந்தி ஸசே பா⁴ஜனானி நப்பஹொந்தி, பானீயமேவ பரிபோ⁴ஜனீயம்பி கத்வா உபட்டா²பேதப்³ப³ங். பா⁴ஜனங் அலப⁴ந்தேன வேளுனாளிகாயபி உபட்டா²பேதப்³ப³ங். தம்பி அலப⁴ந்தஸ்ஸ யதா² ஸமீபே கு²த்³த³கஆவாடோ ஹோதி, ஏவங் காதப்³ப³ங். அரணிஸஹிதே அஸதி அக்³கி³ங் அகாதும்பி ச வட்டதி. யதா² ச ஆரஞ்ஞிகஸ்ஸ, ஏவங் கந்தாரபடிபன்னஸ்ஸாபி அரணிஸஹிதங் இச்சி²தப்³ப³ங். க³ணவாஸினோ பன தேன வினாபி வட்டதீதி.
2931. Piṇḍacārikavattaṃ dassetvā āraññikavattaṃ dassetumāha ‘‘pānīyādī’’tiādi. Pānīyādīti ādi-saddena paribhojanīyaaggiaraṇisahitakattarayaṭṭhīnaṃ gahaṇaṃ. Tatrāyaṃ vinicchayo – pānīyaṃ upaṭṭhāpetabbanti sace bhājanāni nappahonti, pānīyameva paribhojanīyampi katvā upaṭṭhāpetabbaṃ. Bhājanaṃ alabhantena veḷunāḷikāyapi upaṭṭhāpetabbaṃ. Tampi alabhantassa yathā samīpe khuddakaāvāṭo hoti, evaṃ kātabbaṃ. Araṇisahite asati aggiṃ akātumpi ca vaṭṭati. Yathā ca āraññikassa, evaṃ kantārapaṭipannassāpi araṇisahitaṃ icchitabbaṃ. Gaṇavāsino pana tena vināpi vaṭṭatīti.
நக்க²த்தந்தி அஸ்ஸயுஜாதி³ஸத்தவீஸதிவித⁴ங் நக்க²த்தங் ஜானிதப்³ப³ந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கத²ங் ஜானிதப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘தேன யோகோ³ சா’’தி, தேன நக்க²த்தேன சந்த³ஸ்ஸ யோகோ³ ஞாதப்³போ³தி அத்தோ². ஜானிதப்³பா³ தி³ஸாபி சாதி அரஞ்ஞே விஹரந்தேன அட்ட²பி தி³ஸா அஸம்மோஹதோ ஜானிதப்³பா³.
Nakkhattanti assayujādisattavīsatividhaṃ nakkhattaṃ jānitabbanti sambandho. Kathaṃ jānitabbanti āha ‘‘tena yogo cā’’ti, tena nakkhattena candassa yogo ñātabboti attho. Jānitabbā disāpi cāti araññe viharantena aṭṭhapi disā asammohato jānitabbā.
2932. அஞ்ஞவத்தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘வச்சபஸ்ஸாவதித்தா²னீ’’திஆதி³. படிபாடியா ப⁴வந்தீதி க³தானுக்கமேன ஸேவிதப்³பா³ ப⁴வந்தி. யதா²ஹ – ‘‘வச்சகுடியங், பஸ்ஸாவட்டா²னே, ந்ஹானதித்தே²தி தீஸுபி ஆக³தபடிபாடியேவ பமாண’’ந்தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 373). யதா²வுட்³ட⁴ங் கரொந்தஸ்ஸாதி க³தபடிபாடிங் வினா வுட்³ட⁴படிபாடியா கரொந்தஸ்ஸ.
2932. Aññavattaṃ dassetumāha ‘‘vaccapassāvatitthānī’’tiādi. Paṭipāṭiyā bhavantīti gatānukkamena sevitabbā bhavanti. Yathāha – ‘‘vaccakuṭiyaṃ, passāvaṭṭhāne, nhānatittheti tīsupi āgatapaṭipāṭiyeva pamāṇa’’nti (cūḷava. aṭṭha. 373). Yathāvuḍḍhaṃ karontassāti gatapaṭipāṭiṃ vinā vuḍḍhapaṭipāṭiyā karontassa.
2933. வச்சகுடிங் பவிஸந்தோ ஸஹஸா ந பவிஸெய்ய. உப்³ப⁴ஜித்வாதி சீவரங் உக்கி²பித்வா.
2933. Vaccakuṭiṃ pavisanto sahasā na paviseyya. Ubbhajitvāti cīvaraṃ ukkhipitvā.
2934. நித்து²னந்தேன பி⁴க்கு²னா வச்சங் ந காதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ‘‘வச்சஸ்ஸ து³ன்னிக்³க³மனேன உபஹதோ ஹுத்வா நித்து²னதி சே, ந தோ³ஸோ’’தி ஸிக்கா²பா⁴ஜனவினிச்ச²யே வுத்தங். த³ண்ட³கட்ட²ங் கா²த³தோ வச்சங் கரோதோ பி⁴க்கு²னோ து³க்கடங் ஹோதீதி யோஜனா.
2934. Nitthunantena bhikkhunā vaccaṃ na kātabbanti yojanā. ‘‘Vaccassa dunniggamanena upahato hutvā nitthunati ce, na doso’’ti sikkhābhājanavinicchaye vuttaṃ. Daṇḍakaṭṭhaṃ khādato vaccaṃ karoto bhikkhuno dukkaṭaṃ hotīti yojanā.
2936. க²ரேனாதி ப²ருஸேன வா பா²லிதகட்டே²ன வா க³ண்டி²கேன வா கண்டகேன வா ஸுஸிரேன வா பூதினா வா த³ண்டே³ன ந அவலேகெ²ய்ய ந புஞ்செ²ய்ய. ந கட்ட²ங் வச்சகூபகே ச²ட்³டெ³ய்யாதி தங் கட்ட²ங் வச்சகூபே ந ச²ட்³டெ³ய்ய. பஸ்ஸாவதோ³ணியா கே²ளங் ந பாதெய்யாதி யோஜனா.
2936.Kharenāti pharusena vā phālitakaṭṭhena vā gaṇṭhikena vā kaṇṭakena vā susirena vā pūtinā vā daṇḍena na avalekheyya na puñcheyya. Na kaṭṭhaṃ vaccakūpake chaḍḍeyyāti taṃ kaṭṭhaṃ vaccakūpe na chaḍḍeyya. Passāvadoṇiyā kheḷaṃ na pāteyyāti yojanā.
2937. பாது³காஸூதி வச்சபஸ்ஸாவபாது³காஸு. நிக்க²மனே நிக்க²மனகாலே. தத்தே²வாதி வச்சபஸ்ஸாவபாது³காஸ்வேவ. படிச்சா²தெ³ய்யாதி உக்கி²த்தங் சீவரங் ஓதாரெத்வா ஸரீரங் படிச்சா²தெ³ய்ய.
2937.Pādukāsūti vaccapassāvapādukāsu. Nikkhamane nikkhamanakāle. Tatthevāti vaccapassāvapādukāsveva. Paṭicchādeyyāti ukkhittaṃ cīvaraṃ otāretvā sarīraṃ paṭicchādeyya.
2938. யோ வச்சங் கத்வா ஸலிலே ஸதி ஸசே நாசமெய்ய உத³ககிச்சங் ந கரெய்ய, தஸ்ஸ து³க்கடங் உத்³தி³ட்ட²ந்தி யோஜனா. மோஹனாஸினாதி ஸவாஸனஸ்ஸ மோஹஸ்ஸ, தேன ஸஹஜேகட்ட²பஹானேகட்டா²னங் ஸகலஸங்கிலேஸானஞ்ச பஹாயினா ஆஸவக்க²யஞாணேன ஸமுச்சி²ந்த³தா முனினா ஸப்³ப³ஞ்ஞுனா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன. ‘‘ஸலிலே ஸதீ’’தி இமினா அஸதி நித்³தோ³ஸதங் தீ³பேதி. யதா²ஹ –
2938. Yo vaccaṃ katvā salile sati sace nācameyya udakakiccaṃ na kareyya, tassa dukkaṭaṃ uddiṭṭhanti yojanā. Mohanāsināti savāsanassa mohassa, tena sahajekaṭṭhapahānekaṭṭhānaṃ sakalasaṃkilesānañca pahāyinā āsavakkhayañāṇena samucchindatā muninā sabbaññunā sammāsambuddhena. ‘‘Salile satī’’ti iminā asati niddosataṃ dīpeti. Yathāha –
‘‘ஸதி உத³கேதி எத்த² ஸசே உத³கங் அத்தி², படிச்ச²ன்னட்டா²னங் பன நத்தி², பா⁴ஜனேன நீஹரித்வா ஆசமிதப்³ப³ங். பா⁴ஜனே அஸதி பத்தேன நீஹரிதப்³ப³ங். பத்தேபி அஸதி அஸந்தங் நாம ஹோதி. ‘இத³ங் அதிவிவடங், புரதோ அஞ்ஞங் உத³கங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி க³தஸ்ஸ உத³கங் அலப⁴ந்தஸ்ஸேவ பி⁴க்கா²சாரவேலா ஹோதி, கட்டே²ன வா கேனசி வா புஞ்சி²த்வா க³ந்தப்³ப³ங், பு⁴ஞ்ஜிதும்பி அனுமோத³னம்பி காதுங் வட்டதீ’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 373).
‘‘Sati udaketi ettha sace udakaṃ atthi, paṭicchannaṭṭhānaṃ pana natthi, bhājanena nīharitvā ācamitabbaṃ. Bhājane asati pattena nīharitabbaṃ. Pattepi asati asantaṃ nāma hoti. ‘Idaṃ ativivaṭaṃ, purato aññaṃ udakaṃ bhavissatī’ti gatassa udakaṃ alabhantasseva bhikkhācāravelā hoti, kaṭṭhena vā kenaci vā puñchitvā gantabbaṃ, bhuñjitumpi anumodanampi kātuṃ vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 373).
2939. ஸஸத்³த³ந்தி உத³கஸத்³த³ங் கத்வா. ‘‘பாஸாணாதி³ட்டா²னே பஹரித்வா உத³கங் ஸத்³தா³யதி சே, ந தோ³ஸோ’’தி ஸிக்கா²பா⁴ஜனவினிச்ச²யே வுத்தங். சபு சபூதி சாதி தாதி³ஸங் அனுகரணங் கத்வா நாசமேதப்³ப³ந்தி யோஜனா. ஆசமித்வாதி உத³ககிச்சங் கத்வா. ஸராவே ஆசமனபா⁴ஜனே உத³கங் ந ஸேஸேதப்³ப³ந்தி யோஜனா, இத³ங் பன ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணட்டா²னங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யதா²ஹ அட்ட²கதா²யங் –
2939.Sasaddanti udakasaddaṃ katvā. ‘‘Pāsāṇādiṭṭhāne paharitvā udakaṃ saddāyati ce, na doso’’ti sikkhābhājanavinicchaye vuttaṃ. Capu capūti cāti tādisaṃ anukaraṇaṃ katvā nācametabbanti yojanā. Ācamitvāti udakakiccaṃ katvā. Sarāve ācamanabhājane udakaṃ na sesetabbanti yojanā, idaṃ pana sabbasādhāraṇaṭṭhānaṃ sandhāya vuttaṃ. Yathāha aṭṭhakathāyaṃ –
‘‘ஆசமனஸராவகேதி ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணட்டா²னங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். தத்ர ஹி அஞ்ஞே அஞ்ஞே ஆக³ச்ச²ந்தி, தஸ்மா உத³கங் ந ஸேஸேதப்³ப³ங். யங் பன ஸங்கி⁴கேபி விஹாரே ஏகதே³ஸே நிப³த்³த⁴க³மனத்தா²ய கதங் டா²னங் ஹோதி புக்³க³லிகட்டா²னங் வா, தஸ்மிங் வட்டதி. விரேசனங் பிவித்வா புனப்புனங் பவிஸந்தஸ்ஸாபி வட்டதியேவா’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 374).
‘‘Ācamanasarāvaketi sabbasādhāraṇaṭṭhānaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Tatra hi aññe aññe āgacchanti, tasmā udakaṃ na sesetabbaṃ. Yaṃ pana saṅghikepi vihāre ekadese nibaddhagamanatthāya kataṃ ṭhānaṃ hoti puggalikaṭṭhānaṃ vā, tasmiṃ vaṭṭati. Virecanaṃ pivitvā punappunaṃ pavisantassāpi vaṭṭatiyevā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 374).
2940. ஊஹதம்பீதி அஞ்ஞேன வா அத்தனா வா அஸஞ்சிச்ச ஊஹதங் மலேன தூ³ஸிதட்டா²னங். அதோ⁴வித்வாதி ஜலே ஸதி அஸோதெ⁴த்வா ஜலே அஸதி கட்டே²ன வா கேனசி வா புஞ்சி²த்வா க³ந்தப்³ப³ங். யதா²ஹ – ‘‘உத³கங் அத்தி² பா⁴ஜனங் நத்தி², அஸந்தங் நாம ஹோதி, பா⁴ஜனங் அத்தி² உத³கங் நத்தி², ஏதம்பி அஸந்தங், உப⁴யே பன அஸதி அஸந்தமேவ, கட்டே²ன வா கேனசி வா புஞ்சி²த்வா க³ந்தப்³ப³’’ந்தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 374). உக்லாபாபி ஸசே ஹொந்தீதி வச்சபஸ்ஸாவட்டா²னானி ஸசே கசவராகிண்ணானி ஹொந்தி. ‘‘அஸேஸதோ ஸோதே⁴தப்³ப³’’ந்தி இமினா ததோ கஸ்ஸசி கசவரஸ்ஸ அபனயனங் ஸோத⁴னங் நாம ந ஹோதி, நிஸ்ஸேஸகசவராபனயனமேவ ஸோத⁴னந்தி தீ³பேதி.
2940.Ūhatampīti aññena vā attanā vā asañcicca ūhataṃ malena dūsitaṭṭhānaṃ. Adhovitvāti jale sati asodhetvā jale asati kaṭṭhena vā kenaci vā puñchitvā gantabbaṃ. Yathāha – ‘‘udakaṃ atthi bhājanaṃ natthi, asantaṃ nāma hoti, bhājanaṃ atthi udakaṃ natthi, etampi asantaṃ, ubhaye pana asati asantameva, kaṭṭhena vā kenaci vā puñchitvā gantabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 374). Uklāpāpi sace hontīti vaccapassāvaṭṭhānāni sace kacavarākiṇṇāni honti. ‘‘Asesato sodhetabba’’nti iminā tato kassaci kacavarassa apanayanaṃ sodhanaṃ nāma na hoti, nissesakacavarāpanayanameva sodhananti dīpeti.
2941. பிட²ரோதி அவலேக²னகட்ட²னிக்கே²பனபா⁴ஜனங். கும்பீ⁴ சே ரித்தாதி ஆசமனகும்பீ⁴ ஸசே துச்சா².
2941.Piṭharoti avalekhanakaṭṭhanikkhepanabhājanaṃ. Kumbhī ce rittāti ācamanakumbhī sace tucchā.
2942. ஏவங் வச்சகுடிவத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸேனாஸனவத்தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘அனஜ்ஜி²ட்டோ²’’திஆதி³. அனஜ்ஜி²ட்டோ²தி அனநுஞ்ஞாதோ.
2942. Evaṃ vaccakuṭivattaṃ dassetvā senāsanavattaṃ dassetumāha ‘‘anajjhiṭṭho’’tiādi. Anajjhiṭṭhoti ananuññāto.
2943. வுட்³ட⁴ங் ஆபுச்சி²த்வா கதெ²ந்தஸ்ஸாதி யோஜனா. வுட்³ட⁴தராக³மேதி யங் ஆபுச்சி²த்வா கதே²துமாரத்³தோ⁴, ததோபி வுட்³ட⁴தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஆக³மே ஸதி.
2943. Vuḍḍhaṃ āpucchitvā kathentassāti yojanā. Vuḍḍhatarāgameti yaṃ āpucchitvā kathetumāraddho, tatopi vuḍḍhatarassa bhikkhuno āgame sati.
2944. ஏகவிஹாரஸ்மிந்தி ஏகஸ்மிங் கே³ஹே. ‘‘அனாபுச்சா²’’தி இத³ங் வக்க²மானேஹி யதா²ரஹங் யோஜேதப்³ப³ங்.
2944.Ekavihārasminti ekasmiṃ gehe. ‘‘Anāpucchā’’ti idaṃ vakkhamānehi yathārahaṃ yojetabbaṃ.
2945. பட²மங் யத்த² கத்த²சி வுட்³டா⁴னங் ஸன்னிதா⁴னே கத்தப்³ப³வத்தங் நித்³தி³ட்ட²ந்தி இதா³னி ஏகவிஹாரே வஸந்தேனாபி தஸ்ஸ காதப்³ப³தங் த³ஸ்ஸேதுங் புனபி ‘‘ந ச த⁴ம்மோ கதே²தப்³போ³’’தி ஆஹ. த⁴ம்மசக்கு²னாதி த⁴ம்மலோசனேன த⁴ம்மக³ருகேன, இமினா அதாதி³ஸஸ்ஸ கதோ வாரோ நிரத்த²கோதி தீ³பேதி.
2945. Paṭhamaṃ yattha katthaci vuḍḍhānaṃ sannidhāne kattabbavattaṃ niddiṭṭhanti idāni ekavihāre vasantenāpi tassa kātabbataṃ dassetuṃ punapi ‘‘na ca dhammo kathetabbo’’ti āha. Dhammacakkhunāti dhammalocanena dhammagarukena, iminā atādisassa kato vāro niratthakoti dīpeti.
2946. காதப்³போ³தி ஜாலேதப்³போ³. ஸோதி தீ³போ. ‘‘த்³வாரங் நாம யஸ்மா மஹாவளஞ்ஜங், தஸ்மா தத்த² ஆபுச்ச²னகிச்சங் நத்தீ²’’தி (சூளவ॰ அட்ட²॰ 369) வசனதோ தங் அவத்வா ஆபத்திக்கெ²த்தமேவ த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘வாதபானகவாடானி, த²கெய்ய விவரெய்ய நோ’’தி.
2946.Kātabboti jāletabbo. Soti dīpo. ‘‘Dvāraṃ nāma yasmā mahāvaḷañjaṃ, tasmā tattha āpucchanakiccaṃ natthī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 369) vacanato taṃ avatvā āpattikkhettameva dassetumāha ‘‘vātapānakavāṭāni, thakeyya vivareyya no’’ti.
2947. வுட்³ட⁴தோ பரிவத்தயேதி யேன வுட்³டோ⁴, ததோ பரிவத்தயே, பிட்டி²ங் அத³ஸ்ஸெத்வா வுட்³டா⁴பி⁴முகோ² தேன பரிவத்தயேதி அத்தோ². சீவரகண்ணேன வா காயேன வா தங் வுட்³ட⁴ங் ந ச க⁴ட்டயே.
2947.Vuḍḍhatoparivattayeti yena vuḍḍho, tato parivattaye, piṭṭhiṃ adassetvā vuḍḍhābhimukho tena parivattayeti attho. Cīvarakaṇṇena vā kāyena vā taṃ vuḍḍhaṃ na ca ghaṭṭaye.
2948. ஏவங் ஸேனாஸனவத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா ஜந்தாக⁴ரவத்தங் த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘புரதோ’’திஆதி³. தே²ரானங் புரதோ நேவ ந்ஹாயெய்ய, உபரி படிஸோதே ந ச ந்ஹாயெய்ய, ஓதரந்தானங் வுட்³டா⁴னங் உத்தரங் உத்தரந்தோ மக்³க³ங் த³தெ³ய்ய, ந க⁴ட்டயே காயேன வா சீவரேன வா ந க⁴ட்டயெய்யாதி யோஜனா.
2948. Evaṃ senāsanavattaṃ dassetvā jantāgharavattaṃ dassetumāha ‘‘purato’’tiādi. Therānaṃ purato neva nhāyeyya, upari paṭisote na ca nhāyeyya, otarantānaṃ vuḍḍhānaṃ uttaraṃ uttaranto maggaṃ dadeyya, na ghaṭṭaye kāyena vā cīvarena vā na ghaṭṭayeyyāti yojanā.
‘‘திமண்ட³லங் படிச்சா²தெ³ந்தேன பரிமண்ட³லங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா’’திஆதி³னா (சூளவ॰ 364) நயேன வுத்தானங் ப⁴த்தக்³க³வத்தானங் ஸேகி²யகதா²ய வுத்தத்தா ச உபஜ்ஜா²யவத்தாதீ³னங் மஹாக²ந்த⁴ககதா²ய வுத்தத்தா ச அனுமோத³னவத்தானங் ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, ப⁴த்தக்³கே³ சதூஹி பஞ்சஹி தே²ரானுதே²ரேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஆக³மேது’’ந்திஆதி³னா (சூளவ॰ 362) நயேன ப⁴த்தக்³க³வத்தேயேவ அந்தோக³த⁴பா⁴வேன வுத்தத்தா ச நித்³தே³ஸே தானி ந வுத்தானி, ததா²பி தேஸு அனுமோத³னவத்தங் ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் (சூளவ॰ அட்ட²॰ 362) – ஸங்க⁴த்தே²ரே அனுமோத³னத்தா²ய நிஸின்னே ஹெட்டா² படிபாடியா சதூஹி நிஸீதி³தப்³ப³ங். அனுதே²ரே நிஸின்னே மஹாதே²ரேன ச ஹெட்டா² ச தீஹி நிஸீதி³தப்³ப³ங். பஞ்சமே நிஸின்னே உபரி சதூஹி நிஸீதி³தப்³ப³ங். ஸங்க⁴த்தே²ரேன ஹெட்டா² த³ஹரபி⁴க்கு²ஸ்மிங் அஜ்ஜி²ட்டே²பி ஸங்க⁴த்தே²ரதோ பட்டா²ய சதூஹி நிஸீதி³தப்³ப³மேவ. ஸசே பன அனுமோத³கோ பி⁴க்கு² ‘‘க³ச்ச²த², ப⁴ந்தே, ஆக³மேதப்³ப³கிச்சங் நத்தீ²’’தி வத³தி, க³ந்துங் வட்டதி. மஹாதே²ரேன ‘‘க³ச்சா²ம, ஆவுஸோ’’தி வுத்தே ‘‘க³ச்ச²தா²’’தி வத³தி, ஏவம்பி வட்டதி. ‘‘ப³ஹிகா³மே ஆக³மெஸ்ஸாமா’’தி ஆபோ⁴க³ங் கத்வாபி ப³ஹிகா³மங் க³ந்த்வா அத்தனோ நிஸ்ஸிதகே ‘‘தும்ஹே தஸ்ஸ ஆக³மனங் ஆக³மேதா²’’தி வத்வாபி க³ந்துங் வட்டதியேவ. ஸசே பன மனுஸ்ஸா அத்தனோ ருசிதேன ஏகேன அனுமோத³னங் காரெந்தி, நேவ தஸ்ஸ அனுமோத³தோ ஆபத்தி, ந ச மஹாதே²ரஸ்ஸ பா⁴ரோ ஹோதி. உபனிஸின்னகதா²யமேவ ஹி மனுஸ்ஸேஸு கதா²பெந்தேஸு மஹாதே²ரோ ஆபுச்சி²தப்³போ³, மஹாதே²ரேன ச அனுமோத³னாய அஜ்ஜி²ட்டோ²வ ஆக³மேதப்³போ³தி இத³மெத்த² லக்க²ணந்தி.
‘‘Timaṇḍalaṃ paṭicchādentena parimaṇḍalaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā’’tiādinā (cūḷava. 364) nayena vuttānaṃ bhattaggavattānaṃ sekhiyakathāya vuttattā ca upajjhāyavattādīnaṃ mahākhandhakakathāya vuttattā ca anumodanavattānaṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, bhattagge catūhi pañcahi therānutherehi bhikkhūhi āgametu’’ntiādinā (cūḷava. 362) nayena bhattaggavatteyeva antogadhabhāvena vuttattā ca niddese tāni na vuttāni, tathāpi tesu anumodanavattaṃ evaṃ veditabbaṃ (cūḷava. aṭṭha. 362) – saṅghatthere anumodanatthāya nisinne heṭṭhā paṭipāṭiyā catūhi nisīditabbaṃ. Anuthere nisinne mahātherena ca heṭṭhā ca tīhi nisīditabbaṃ. Pañcame nisinne upari catūhi nisīditabbaṃ. Saṅghattherena heṭṭhā daharabhikkhusmiṃ ajjhiṭṭhepi saṅghattherato paṭṭhāya catūhi nisīditabbameva. Sace pana anumodako bhikkhu ‘‘gacchatha, bhante, āgametabbakiccaṃ natthī’’ti vadati, gantuṃ vaṭṭati. Mahātherena ‘‘gacchāma, āvuso’’ti vutte ‘‘gacchathā’’ti vadati, evampi vaṭṭati. ‘‘Bahigāme āgamessāmā’’ti ābhogaṃ katvāpi bahigāmaṃ gantvā attano nissitake ‘‘tumhe tassa āgamanaṃ āgamethā’’ti vatvāpi gantuṃ vaṭṭatiyeva. Sace pana manussā attano rucitena ekena anumodanaṃ kārenti, neva tassa anumodato āpatti, na ca mahātherassa bhāro hoti. Upanisinnakathāyameva hi manussesu kathāpentesu mahāthero āpucchitabbo, mahātherena ca anumodanāya ajjhiṭṭhova āgametabboti idamettha lakkhaṇanti.
2949. வத்தந்தி யதா²வுத்தங் ஆபி⁴ஸமாசாரிகவத்தங். யதா²ஹ – ‘‘ஆபி⁴ஸமாசாரிகங் அபரிபூரெத்வா ஸீலங் பரிபூரெஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீ’’தி. ந விந்த³தீதி ந லப⁴தி.
2949.Vattanti yathāvuttaṃ ābhisamācārikavattaṃ. Yathāha – ‘‘ābhisamācārikaṃ aparipūretvā sīlaṃ paripūressatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatī’’ti. Na vindatīti na labhati.
2950. அனேகக்³கோ³தி விக்கி²த்தத்தாயேவ அஸமாஹிதசித்தோ. ந ச பஸ்ஸதீதி ஞாணசக்கு²னா ந பஸ்ஸதி, த³ட்டு²ங் ஸமத்தோ² ந ஹோதீதி அத்தோ². து³க்கா²தி ஜாதிது³க்கா²தி³து³க்க²தோ.
2950.Anekaggoti vikkhittattāyeva asamāhitacitto. Na ca passatīti ñāṇacakkhunā na passati, daṭṭhuṃ samattho na hotīti attho. Dukkhāti jātidukkhādidukkhato.
2951. தஸ்மாதி யஸ்மா து³க்கா² ந பரிமுச்சதி, தஸ்மா. ஓவாத³ங் கத்வா கிங் விஸேஸங் பாபுணாதீதி ஆஹ ‘‘ஓவாத³ங் பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, கத்வா நிப்³பா³னமேஹிதீ’’தி. ஏஹிதி பாபுணிஸ்ஸதி.
2951.Tasmāti yasmā dukkhā na parimuccati, tasmā. Ovādaṃ katvā kiṃ visesaṃ pāpuṇātīti āha ‘‘ovādaṃ buddhaseṭṭhassa, katvā nibbānamehitī’’ti. Ehiti pāpuṇissati.
வத்தக்க²ந்த⁴ககதா²வண்ணனா.
Vattakkhandhakakathāvaṇṇanā.