Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ટીકા • Vinayavinicchaya-ṭīkā |
વત્તક્ખન્ધકકથાવણ્ણના
Vattakkhandhakakathāvaṇṇanā
૨૯૧૪-૫. આગન્તુકો ચ આવાસિકો ચ પિણ્ડચારિકો ચ સેનાસનઞ્ચ આરઞ્ઞકો ચ અનુમોદના ચાતિ વિગ્ગહો, તાસુ વત્તાનિ, ઇતરીતરયોગદ્વન્દસમાસસ્સ ઉત્તરપદલિઙ્ગત્તા ઇત્થિ લિઙ્ગનિદ્દેસો. ભત્તે ભત્તગ્ગે, ઉત્તરપદલોપો. ‘‘ભત્તે’’તિઆદીહિ પદેહિ ‘‘વત્તાની’’તિ પચ્ચેકં યોજેતબ્બં.
2914-5. Āgantuko ca āvāsiko ca piṇḍacāriko ca senāsanañca āraññako ca anumodanā cāti viggaho, tāsu vattāni, itarītarayogadvandasamāsassa uttarapadaliṅgattā itthi liṅganiddeso. Bhatte bhattagge, uttarapadalopo. ‘‘Bhatte’’tiādīhi padehi ‘‘vattānī’’ti paccekaṃ yojetabbaṃ.
આચરિયો ચ ઉપજ્ઝાયકો ચ સિસ્સો ચ સદ્ધિવિહારિકો ચ, તેસં વત્તાનીતિ વિગ્ગહો. સબ્બસોતિ સબ્બાવયવભેદેહિ. ચતુદ્દસેવાતિ અવયવભેદેહિ બહુવિધાનિપિ વત્તાનિ વિસયભેદેન ચુદ્દસ એવ વુત્તાનિ. વિસુદ્ધચિત્તેનાતિ સવાસનસકલસંકિલેસપ્પહાનતો અચ્ચન્તપરિસુદ્ધચિત્તસન્તાનેન . વિનાયકેનાતિ સત્તે વિનેતીતિ વિનાયકો, અનુત્તરપુરિસદમ્મસારથિભાવેન દમ્મદેવબ્રહ્મનાગાદિકે સત્તે નાનાવિધેન વિનયનુપાયેન દમેતીતિ અત્થો. અથ વા વિગતો નાયકો અસ્સાતિ વિનાયકો, તેન.
Ācariyo ca upajjhāyako ca sisso ca saddhivihāriko ca, tesaṃ vattānīti viggaho. Sabbasoti sabbāvayavabhedehi. Catuddasevāti avayavabhedehi bahuvidhānipi vattāni visayabhedena cuddasa eva vuttāni. Visuddhacittenāti savāsanasakalasaṃkilesappahānato accantaparisuddhacittasantānena . Vināyakenāti satte vinetīti vināyako, anuttarapurisadammasārathibhāvena dammadevabrahmanāgādike satte nānāvidhena vinayanupāyena dametīti attho. Atha vā vigato nāyako assāti vināyako, tena.
૨૯૧૬. આરામન્તિ એત્થ તંસમીપે તબ્બોહારો. યથાહ ‘‘ઇદાનિ ‘આરામં પવિસિસ્સામી’તિ ઇમિના ઉપચારસીમસમીપં દસ્સેતિ, તસ્મા ઉપચારસીમં પત્વા ઉપાહનાઓમુઞ્ચનાદિ સબ્બં કાતબ્બ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૫૭). ‘‘પન અપનેતબ્બ’’ન્તિ પદચ્છેદો. મુઞ્ચિતબ્બાતિ ઉપાહના પાદતો અપનેતબ્બા.
2916.Ārāmanti ettha taṃsamīpe tabbohāro. Yathāha ‘‘idāni ‘ārāmaṃ pavisissāmī’ti iminā upacārasīmasamīpaṃ dasseti, tasmā upacārasīmaṃ patvā upāhanāomuñcanādi sabbaṃ kātabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 357). ‘‘Pana apanetabba’’nti padacchedo. Muñcitabbāti upāhanā pādato apanetabbā.
૨૯૧૭. ઓગુણ્ઠનન્તિ સસીસપારુપનં. સીસે ચીવરમેવ વા ન કાતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. તેનાતિ આગન્તુકેન. પાનીયવારિનાતિ પાતબ્બજલેન.
2917.Oguṇṭhananti sasīsapārupanaṃ. Sīse cīvarameva vā na kātabbanti sambandho. Tenāti āgantukena. Pānīyavārināti pātabbajalena.
૨૯૧૮. પુચ્છિત્વાતિ વસ્સગણનં પુચ્છિત્વા. વિહારે વુડ્ઢભિક્ખુનો આગન્તુકેન ભિક્ખુના વન્દિતબ્બાવ. કાલેતિ કાલસ્સેવ. તેન આગન્તુકેન ભિક્ખુના સેનાસનં ‘‘મય્હં કતરં સેનાસનં પાપુણાતી’’તિ પુચ્છિતબ્બઞ્ચાતિ યોજના.
2918.Pucchitvāti vassagaṇanaṃ pucchitvā. Vihāre vuḍḍhabhikkhuno āgantukena bhikkhunā vanditabbāva. Kāleti kālasseva. Tena āgantukena bhikkhunā senāsanaṃ ‘‘mayhaṃ kataraṃ senāsanaṃ pāpuṇātī’’ti pucchitabbañcāti yojanā.
૨૯૧૯. ‘‘પુચ્છિતબ્બ’’ન્તિ ઇદં ‘‘વચ્ચટ્ઠાન’’ન્તિઆદિકેહિ સબ્બેહિ ઉપયોગન્તપદેહિ પચ્ચેકં યોજેતબ્બં. પાનીયમેવ ચાતિ ‘‘કિં ઇમિસ્સા પોક્ખરણિયા પાનીયમેવ પિવન્તિ, ઉદાહુ નહાનાદિપરિભોગમ્પિ કરોન્તી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૫૭) અટ્ઠકથાગતનયેન પાનીયઞ્ચ. તથા પરિભોજનીયઞ્ચ. સઙ્ઘકતિકન્તિ ‘‘કેસુચિ ઠાનેસુ વાળમિગા વા અમનુસ્સા વા હોન્તિ, તસ્મા કં કાલં પવિસિતબ્બં, કં કાલં નિક્ખમિતબ્બ’’ન્તિ અટ્ઠકથાગતનયેન સઙ્ઘસ્સ કતિકસણ્ઠાનઞ્ચ. ગોચરાદિકન્તિ એત્થ ચ ‘‘ગોચરો પુચ્છિતબ્બોતિ ‘ગોચરગામો આસન્ને, ઉદાહુ દૂરે, કાલસ્સેવ ચ પિણ્ડાય ચરિતબ્બં, ઉદાહુ નો’તિ એવં ભિક્ખાચારો પુચ્છિતબ્બો’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૫૭) વુત્તનયેન ગોચરઞ્ચ. આદિ-સદ્દેન અગોચરં ગહિતં. ‘‘અગોચરો નામ મિચ્છાદિટ્ઠિકાનં વા ગામો પરિચ્છિન્નભિક્ખો વા ગામો, યત્થ એકસ્સ વા દ્વિન્નં વા ભિક્ખા દિય્યતિ, સોપિ પુચ્છિતબ્બો’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૫૭) વુત્તનયેન અગોચરઞ્ચ.
2919. ‘‘Pucchitabba’’nti idaṃ ‘‘vaccaṭṭhāna’’ntiādikehi sabbehi upayogantapadehi paccekaṃ yojetabbaṃ. Pānīyameva cāti ‘‘kiṃ imissā pokkharaṇiyā pānīyameva pivanti, udāhu nahānādiparibhogampi karontī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 357) aṭṭhakathāgatanayena pānīyañca. Tathā paribhojanīyañca. Saṅghakatikanti ‘‘kesuci ṭhānesu vāḷamigā vā amanussā vā honti, tasmā kaṃ kālaṃ pavisitabbaṃ, kaṃ kālaṃ nikkhamitabba’’nti aṭṭhakathāgatanayena saṅghassa katikasaṇṭhānañca. Gocarādikanti ettha ca ‘‘gocaro pucchitabboti ‘gocaragāmo āsanne, udāhu dūre, kālasseva ca piṇḍāya caritabbaṃ, udāhu no’ti evaṃ bhikkhācāro pucchitabbo’’ti (cūḷava. aṭṭha. 357) vuttanayena gocarañca. Ādi-saddena agocaraṃ gahitaṃ. ‘‘Agocaro nāma micchādiṭṭhikānaṃ vā gāmo paricchinnabhikkho vā gāmo, yattha ekassa vā dvinnaṃ vā bhikkhā diyyati, sopi pucchitabbo’’ti (cūḷava. aṭṭha. 357) vuttanayena agocarañca.
૨૯૨૦. એવં આગન્તુકવત્તં દસ્સેત્વા ઇદાનિ આવાસિકવત્તં દસ્સેતુમાહ ‘‘વુડ્ઢ’’ન્તિઆદિ. પચ્ચુગ્ગન્ત્વા પત્તઞ્ચ ચીવરઞ્ચ પટિગ્ગહેતબ્બન્તિ યોજના. ચ-સદ્દો લુત્તનિદ્દિટ્ઠો.
2920. Evaṃ āgantukavattaṃ dassetvā idāni āvāsikavattaṃ dassetumāha ‘‘vuḍḍha’’ntiādi. Paccuggantvā pattañca cīvarañca paṭiggahetabbanti yojanā. Ca-saddo luttaniddiṭṭho.
૨૯૨૧. તસ્સાતિ આગન્તુકસ્સ. પાદોદકઞ્ચાતિ ચ-સદ્દેન ધોતાધોતપાદા યત્થ ઠપીયન્તિ, તં પાદપીઠં, પાદકથલિકઞ્ચ ઉપનિક્ખિપિતબ્બન્તિ એતં ગહિતં. પુચ્છિતબ્બઞ્ચ વારિનાતિ ‘‘પાનીયેન પુચ્છન્તેન સચે સકિં આનીતં પાનીયં સબ્બં પિવતિ, ‘પુન આનેમી’તિ પુચ્છિતબ્બોયેવા’’તિ વુત્તનયેન પાનીયેન પુચ્છિતબ્બો. ઇધ ચ-સદ્દેન –
2921.Tassāti āgantukassa. Pādodakañcāti ca-saddena dhotādhotapādā yattha ṭhapīyanti, taṃ pādapīṭhaṃ, pādakathalikañca upanikkhipitabbanti etaṃ gahitaṃ. Pucchitabbañca vārināti ‘‘pānīyena pucchantena sace sakiṃ ānītaṃ pānīyaṃ sabbaṃ pivati, ‘puna ānemī’ti pucchitabboyevā’’ti vuttanayena pānīyena pucchitabbo. Idha ca-saddena –
‘‘અપિચ બીજનેનપિ બીજિતબ્બો, બીજન્તેન સકિં પાદપિટ્ઠિયં બીજિત્વા સકિં મજ્ઝે, સકિં સીસે બીજિતબ્બં, ‘અલં હોતૂ’તિ વુત્તેન તતો મન્દતરં બીજિતબ્બં. પુન ‘અલ’ન્તિ વુત્તેન તતો મન્દતરં બીજિતબ્બં. તતિયવારં વુત્તેન બીજની ઠપેતબ્બા. પાદાપિસ્સ ધોવિતબ્બા, ધોવિત્વા સચે અત્તનો તેલં અત્થિ, તેન મક્ખેતબ્બા. નો ચે અત્થિ, તસ્સ સન્તકેન મક્ખેતબ્બા’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૫૯) –
‘‘Apica bījanenapi bījitabbo, bījantena sakiṃ pādapiṭṭhiyaṃ bījitvā sakiṃ majjhe, sakiṃ sīse bījitabbaṃ, ‘alaṃ hotū’ti vuttena tato mandataraṃ bījitabbaṃ. Puna ‘ala’nti vuttena tato mandataraṃ bījitabbaṃ. Tatiyavāraṃ vuttena bījanī ṭhapetabbā. Pādāpissa dhovitabbā, dhovitvā sace attano telaṃ atthi, tena makkhetabbā. No ce atthi, tassa santakena makkhetabbā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 359) –
વુત્તવત્તાનિ સઙ્ગણ્હાતિ.
Vuttavattāni saṅgaṇhāti.
૨૯૨૨-૩. વન્દેય્યોતિ વુડ્ઢાગન્તુકો વન્દિતબ્બો. પઞ્ઞપેતબ્બન્તિ ‘‘કત્થ મય્હં સેનાસનં પાપુણાતી’’તિ પુચ્છિતેન સેનાસનં પઞ્ઞપેતબ્બં, ‘‘એતં સેનાસનં તુમ્હાકં પાપુણાતી’’તિ એવં આચિક્ખિતબ્બન્તિ અત્થો. ‘‘વત્તબ્બો’’તિ ઇદં ‘‘અજ્ઝાવુત્થમવુત્થ’’ન્તિઆદીહિ પદેહિ તંતંલિઙ્ગવચનાનુરૂપેન પરિવત્તેત્વા પચ્ચેકં યોજેતબ્બં. અજ્ઝાવુત્થન્તિ પઞ્ઞત્તસેનાસનસ્સ ભિક્ખૂહિ પઠમં વુત્થભાવં. અવુત્થં વાતિ ચીવરકાલં તસ્મિં ભિક્ખૂહિ અનજ્ઝાવુત્થભાવં વા. ગોચરાગોચરં વુત્તમેવ.
2922-3.Vandeyyoti vuḍḍhāgantuko vanditabbo. Paññapetabbanti ‘‘kattha mayhaṃ senāsanaṃ pāpuṇātī’’ti pucchitena senāsanaṃ paññapetabbaṃ, ‘‘etaṃ senāsanaṃ tumhākaṃ pāpuṇātī’’ti evaṃ ācikkhitabbanti attho. ‘‘Vattabbo’’ti idaṃ ‘‘ajjhāvutthamavuttha’’ntiādīhi padehi taṃtaṃliṅgavacanānurūpena parivattetvā paccekaṃ yojetabbaṃ. Ajjhāvutthanti paññattasenāsanassa bhikkhūhi paṭhamaṃ vutthabhāvaṃ. Avutthaṃ vāti cīvarakālaṃ tasmiṃ bhikkhūhi anajjhāvutthabhāvaṃ vā. Gocarāgocaraṃ vuttameva.
સેક્ખકુલાનિ ચાતિ લદ્ધસેક્ખસમ્મુતિકાનિ કુલાનિ ચ વત્તબ્બાનિ. ‘‘પવેસે નિક્ખમે કાલો’’તિ ઇદં ‘‘સઙ્ઘકતિક’’ન્તિ એત્થ વુત્તત્થમેવ. પાનીયાદિકન્તિ આદિ-સદ્દેન પરિભોજનીયકત્તરયટ્ઠીનં આચિક્ખનં સઙ્ગણ્હાતિ.
Sekkhakulāni cāti laddhasekkhasammutikāni kulāni ca vattabbāni. ‘‘Pavese nikkhame kālo’’ti idaṃ ‘‘saṅghakatika’’nti ettha vuttatthameva. Pānīyādikanti ādi-saddena paribhojanīyakattarayaṭṭhīnaṃ ācikkhanaṃ saṅgaṇhāti.
૨૯૨૪. યથાનિસિન્નેનેવાતિ અત્તના નિસિન્નટ્ઠાનેયેવ નિસિન્નેન. અસ્સાતિ નવકસ્સ.
2924.Yathānisinnenevāti attanā nisinnaṭṭhāneyeva nisinnena. Assāti navakassa.
૨૯૨૫. ‘‘અત્ર પત્તં ઠપેહિ, ઇદમાસનં નિસીદાહી’’તિ ઇચ્ચેવં ઇમિના પકારેન સબ્બં વત્તબ્બન્તિ યોજના. દેય્યં સેનાસનમ્પિ ચાતિ સેનાસનઞ્ચ દાતબ્બં. ચ-સદ્દેન ‘‘અવુત્થં વા અજ્ઝાવુત્થં વા આચિક્ખિતબ્બ’’ન્તિઆદિના વુત્તં સમ્પિણ્ડેતિ. મહાઆવાસેપિ અત્તનો સન્તિકં સમ્પત્તસ્સ આગન્તુકસ્સ વત્તં અકાતું ન લબ્ભતિ.
2925. ‘‘Atra pattaṃ ṭhapehi, idamāsanaṃ nisīdāhī’’ti iccevaṃ iminā pakārena sabbaṃ vattabbanti yojanā. Deyyaṃ senāsanampi cāti senāsanañca dātabbaṃ. Ca-saddena ‘‘avutthaṃ vā ajjhāvutthaṃ vā ācikkhitabba’’ntiādinā vuttaṃ sampiṇḍeti. Mahāāvāsepi attano santikaṃ sampattassa āgantukassa vattaṃ akātuṃ na labbhati.
૨૯૨૬. ‘‘માતિકાય નિદ્દિટ્ઠક્કમેનેવ વત્તાનિ કાતબ્બાનિ, ઉદાહુ યથાનુપ્પત્તિવસેના’’તિ કોચિ મઞ્ઞેય્યાતિ માતિકાક્કમેનેવ કાતબ્બન્તિ નિયમો નત્થિ, યથાનુપ્પત્તવસેનેવ કાતબ્બન્તિ વિઞ્ઞાપેતું માતિકાક્કમમનાદિયિત્વા ગમિકવત્તં આરદ્ધં. અથ વા વત્તિચ્છાનુપુબ્બકત્તા સદ્દપયોગસ્સ માતિકાક્કમમનાદિયિત્વા યથિચ્છં નિદ્દેસો કતોતિ વેદિતબ્બોતિ. દારુમત્તિકભણ્ડાનીતિ મઞ્ચપીઠાદીનિ ચેવ રજનભાજનાનિ ચ. પટિસામેત્વાતિ ગુત્તટ્ઠાને ઠપેત્વા. આવસથમ્પિ થકેત્વાતિ આવસથે દ્વારકવાટાદીનિ ચ થકેત્વા.
2926. ‘‘Mātikāya niddiṭṭhakkameneva vattāni kātabbāni, udāhu yathānuppattivasenā’’ti koci maññeyyāti mātikākkameneva kātabbanti niyamo natthi, yathānuppattavaseneva kātabbanti viññāpetuṃ mātikākkamamanādiyitvā gamikavattaṃ āraddhaṃ. Atha vā vatticchānupubbakattā saddapayogassa mātikākkamamanādiyitvā yathicchaṃ niddeso katoti veditabboti. Dārumattikabhaṇḍānīti mañcapīṭhādīni ceva rajanabhājanāni ca. Paṭisāmetvāti guttaṭṭhāne ṭhapetvā. Āvasathampi thaketvāti āvasathe dvārakavāṭādīni ca thaketvā.
૨૯૨૭. આપુચ્છિત્વાપીતિ ભિક્ખુસ્સ વા સામણેરસ્સ વા આરામિકસ્સ વા ‘‘ઇમં પટિજગ્ગાહી’’તિ નિય્યાદેત્વા વા. પુચ્છિતબ્બે અસન્તેપીતિ એત્થ પિ-સદ્દો પન-સદ્દત્થો. ગોપેત્વા વાપિ સાધુકન્તિ ‘‘ચતૂસુ પાસાણેસુ મઞ્ચં પઞ્ઞપેત્વા મઞ્ચે મઞ્ચં આરોપેત્વા’’તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૩૬૦) વુત્તનયેન સમ્મા પટિસામેત્વા ગન્તબ્બન્તિ યોજના.
2927.Āpucchitvāpīti bhikkhussa vā sāmaṇerassa vā ārāmikassa vā ‘‘imaṃ paṭijaggāhī’’ti niyyādetvā vā. Pucchitabbe asantepīti ettha pi-saddo pana-saddattho. Gopetvā vāpi sādhukanti ‘‘catūsu pāsāṇesu mañcaṃ paññapetvā mañce mañcaṃ āropetvā’’tiādinā (cūḷava. 360) vuttanayena sammā paṭisāmetvā gantabbanti yojanā.
૨૯૨૮. પિણ્ડચારિકવત્તં દસ્સેતુમાહ ‘‘સહસા’’તિઆદિ. પિણ્ડચારિકો ભિક્ખુ અન્તરઘરં પવિસન્તો સહસા ન પવિસે સીઘં ન પવિસેય્ય, નિક્ખમન્તો સહસા ન નિક્ખમે સીઘં ન નિક્ખમેય્ય, ભિક્ખુસારુપ્પેન પવિસેય્ય, નિક્ખમેય્ય ચ. પિણ્ડચારિના ભિક્ખુના ગેહદ્વારં સમ્પત્તેન અતિદૂરે ન ઠાતબ્બં નિબ્બકોસતો અતિદૂરટ્ઠાને ન ઠાતબ્બં. અચ્ચાસન્ને ન ઠાતબ્બં નિબ્બકોસતો આસન્નતરે ઠાને ન ઠાતબ્બં.
2928. Piṇḍacārikavattaṃ dassetumāha ‘‘sahasā’’tiādi. Piṇḍacāriko bhikkhu antaragharaṃ pavisanto sahasā na pavise sīghaṃ na paviseyya, nikkhamanto sahasā na nikkhame sīghaṃ na nikkhameyya, bhikkhusāruppena paviseyya, nikkhameyya ca. Piṇḍacārinā bhikkhunā gehadvāraṃ sampattena atidūre na ṭhātabbaṃ nibbakosato atidūraṭṭhāne na ṭhātabbaṃ. Accāsanne na ṭhātabbaṃ nibbakosato āsannatare ṭhāne na ṭhātabbaṃ.
૨૯૨૯. ઉચ્ચારેત્વાતિ ઉપનામેત્વા. ભાજનન્તિ પત્તં. દક્ખિણેન પણામેત્વાતિ દક્ખિણેન હત્થેન ઉપનામેત્વા. ભિક્ખં ગણ્હેય્યાતિ એત્થ ‘‘ઉભોહિ હત્થેહિ પટિગ્ગહેત્વા’’તિ સેસો. યથાહ – ‘‘ઉભોહિ હત્થેહિ પત્તં પટિગ્ગહેત્વા ભિક્ખા ગહેતબ્બા’’તિ (ચૂળવ॰ ૩૬૬).
2929.Uccāretvāti upanāmetvā. Bhājananti pattaṃ. Dakkhiṇena paṇāmetvāti dakkhiṇena hatthena upanāmetvā. Bhikkhaṃ gaṇheyyāti ettha ‘‘ubhohi hatthehi paṭiggahetvā’’ti seso. Yathāha – ‘‘ubhohi hatthehi pattaṃ paṭiggahetvā bhikkhā gahetabbā’’ti (cūḷava. 366).
૨૯૩૦. સૂપં દાતુકામા વા અદાતુકામા વા ઇતિ મુહુત્તકં સલ્લક્ખેય્ય તિટ્ઠેય્ય. અન્તરાતિ ભિક્ખાદાનસમયે. ન ભિક્ખાદાયિકાતિ ઇત્થી વા હોતુ પુરિસો વા, ભિક્ખાદાનસમયે મુખં ન ઓલોકેતબ્બન્તિ.
2930. Sūpaṃ dātukāmā vā adātukāmā vā iti muhuttakaṃ sallakkheyya tiṭṭheyya. Antarāti bhikkhādānasamaye. Nabhikkhādāyikāti itthī vā hotu puriso vā, bhikkhādānasamaye mukhaṃ na oloketabbanti.
૨૯૩૧. પિણ્ડચારિકવત્તં દસ્સેત્વા આરઞ્ઞિકવત્તં દસ્સેતુમાહ ‘‘પાનીયાદી’’તિઆદિ. પાનીયાદીતિ આદિ-સદ્દેન પરિભોજનીયઅગ્ગિઅરણિસહિતકત્તરયટ્ઠીનં ગહણં. તત્રાયં વિનિચ્છયો – પાનીયં ઉપટ્ઠાપેતબ્બન્તિ સચે ભાજનાનિ નપ્પહોન્તિ, પાનીયમેવ પરિભોજનીયમ્પિ કત્વા ઉપટ્ઠાપેતબ્બં. ભાજનં અલભન્તેન વેળુનાળિકાયપિ ઉપટ્ઠાપેતબ્બં. તમ્પિ અલભન્તસ્સ યથા સમીપે ખુદ્દકઆવાટો હોતિ, એવં કાતબ્બં. અરણિસહિતે અસતિ અગ્ગિં અકાતુમ્પિ ચ વટ્ટતિ. યથા ચ આરઞ્ઞિકસ્સ, એવં કન્તારપટિપન્નસ્સાપિ અરણિસહિતં ઇચ્છિતબ્બં. ગણવાસિનો પન તેન વિનાપિ વટ્ટતીતિ.
2931. Piṇḍacārikavattaṃ dassetvā āraññikavattaṃ dassetumāha ‘‘pānīyādī’’tiādi. Pānīyādīti ādi-saddena paribhojanīyaaggiaraṇisahitakattarayaṭṭhīnaṃ gahaṇaṃ. Tatrāyaṃ vinicchayo – pānīyaṃ upaṭṭhāpetabbanti sace bhājanāni nappahonti, pānīyameva paribhojanīyampi katvā upaṭṭhāpetabbaṃ. Bhājanaṃ alabhantena veḷunāḷikāyapi upaṭṭhāpetabbaṃ. Tampi alabhantassa yathā samīpe khuddakaāvāṭo hoti, evaṃ kātabbaṃ. Araṇisahite asati aggiṃ akātumpi ca vaṭṭati. Yathā ca āraññikassa, evaṃ kantārapaṭipannassāpi araṇisahitaṃ icchitabbaṃ. Gaṇavāsino pana tena vināpi vaṭṭatīti.
નક્ખત્તન્તિ અસ્સયુજાદિસત્તવીસતિવિધં નક્ખત્તં જાનિતબ્બન્તિ સમ્બન્ધો. કથં જાનિતબ્બન્તિ આહ ‘‘તેન યોગો ચા’’તિ, તેન નક્ખત્તેન ચન્દસ્સ યોગો ઞાતબ્બોતિ અત્થો. જાનિતબ્બા દિસાપિ ચાતિ અરઞ્ઞે વિહરન્તેન અટ્ઠપિ દિસા અસમ્મોહતો જાનિતબ્બા.
Nakkhattanti assayujādisattavīsatividhaṃ nakkhattaṃ jānitabbanti sambandho. Kathaṃ jānitabbanti āha ‘‘tena yogo cā’’ti, tena nakkhattena candassa yogo ñātabboti attho. Jānitabbā disāpi cāti araññe viharantena aṭṭhapi disā asammohato jānitabbā.
૨૯૩૨. અઞ્ઞવત્તં દસ્સેતુમાહ ‘‘વચ્ચપસ્સાવતિત્થાની’’તિઆદિ. પટિપાટિયા ભવન્તીતિ ગતાનુક્કમેન સેવિતબ્બા ભવન્તિ. યથાહ – ‘‘વચ્ચકુટિયં, પસ્સાવટ્ઠાને, ન્હાનતિત્થેતિ તીસુપિ આગતપટિપાટિયેવ પમાણ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૩). યથાવુડ્ઢં કરોન્તસ્સાતિ ગતપટિપાટિં વિના વુડ્ઢપટિપાટિયા કરોન્તસ્સ.
2932. Aññavattaṃ dassetumāha ‘‘vaccapassāvatitthānī’’tiādi. Paṭipāṭiyā bhavantīti gatānukkamena sevitabbā bhavanti. Yathāha – ‘‘vaccakuṭiyaṃ, passāvaṭṭhāne, nhānatittheti tīsupi āgatapaṭipāṭiyeva pamāṇa’’nti (cūḷava. aṭṭha. 373). Yathāvuḍḍhaṃ karontassāti gatapaṭipāṭiṃ vinā vuḍḍhapaṭipāṭiyā karontassa.
૨૯૩૩. વચ્ચકુટિં પવિસન્તો સહસા ન પવિસેય્ય. ઉબ્ભજિત્વાતિ ચીવરં ઉક્ખિપિત્વા.
2933. Vaccakuṭiṃ pavisanto sahasā na paviseyya. Ubbhajitvāti cīvaraṃ ukkhipitvā.
૨૯૩૪. નિત્થુનન્તેન ભિક્ખુના વચ્ચં ન કાતબ્બન્તિ યોજના. ‘‘વચ્ચસ્સ દુન્નિગ્ગમનેન ઉપહતો હુત્વા નિત્થુનતિ ચે, ન દોસો’’તિ સિક્ખાભાજનવિનિચ્છયે વુત્તં. દણ્ડકટ્ઠં ખાદતો વચ્ચં કરોતો ભિક્ખુનો દુક્કટં હોતીતિ યોજના.
2934. Nitthunantena bhikkhunā vaccaṃ na kātabbanti yojanā. ‘‘Vaccassa dunniggamanena upahato hutvā nitthunati ce, na doso’’ti sikkhābhājanavinicchaye vuttaṃ. Daṇḍakaṭṭhaṃ khādato vaccaṃ karoto bhikkhuno dukkaṭaṃ hotīti yojanā.
૨૯૩૬. ખરેનાતિ ફરુસેન વા ફાલિતકટ્ઠેન વા ગણ્ઠિકેન વા કણ્ટકેન વા સુસિરેન વા પૂતિના વા દણ્ડેન ન અવલેખેય્ય ન પુઞ્છેય્ય. ન કટ્ઠં વચ્ચકૂપકે છડ્ડેય્યાતિ તં કટ્ઠં વચ્ચકૂપે ન છડ્ડેય્ય. પસ્સાવદોણિયા ખેળં ન પાતેય્યાતિ યોજના.
2936.Kharenāti pharusena vā phālitakaṭṭhena vā gaṇṭhikena vā kaṇṭakena vā susirena vā pūtinā vā daṇḍena na avalekheyya na puñcheyya. Na kaṭṭhaṃ vaccakūpake chaḍḍeyyāti taṃ kaṭṭhaṃ vaccakūpe na chaḍḍeyya. Passāvadoṇiyā kheḷaṃ na pāteyyāti yojanā.
૨૯૩૭. પાદુકાસૂતિ વચ્ચપસ્સાવપાદુકાસુ. નિક્ખમને નિક્ખમનકાલે. તત્થેવાતિ વચ્ચપસ્સાવપાદુકાસ્વેવ. પટિચ્છાદેય્યાતિ ઉક્ખિત્તં ચીવરં ઓતારેત્વા સરીરં પટિચ્છાદેય્ય.
2937.Pādukāsūti vaccapassāvapādukāsu. Nikkhamane nikkhamanakāle. Tatthevāti vaccapassāvapādukāsveva. Paṭicchādeyyāti ukkhittaṃ cīvaraṃ otāretvā sarīraṃ paṭicchādeyya.
૨૯૩૮. યો વચ્ચં કત્વા સલિલે સતિ સચે નાચમેય્ય ઉદકકિચ્ચં ન કરેય્ય, તસ્સ દુક્કટં ઉદ્દિટ્ઠન્તિ યોજના. મોહનાસિનાતિ સવાસનસ્સ મોહસ્સ, તેન સહજેકટ્ઠપહાનેકટ્ઠાનં સકલસંકિલેસાનઞ્ચ પહાયિના આસવક્ખયઞાણેન સમુચ્છિન્દતા મુનિના સબ્બઞ્ઞુના સમ્માસમ્બુદ્ધેન. ‘‘સલિલે સતી’’તિ ઇમિના અસતિ નિદ્દોસતં દીપેતિ. યથાહ –
2938. Yo vaccaṃ katvā salile sati sace nācameyya udakakiccaṃ na kareyya, tassa dukkaṭaṃ uddiṭṭhanti yojanā. Mohanāsināti savāsanassa mohassa, tena sahajekaṭṭhapahānekaṭṭhānaṃ sakalasaṃkilesānañca pahāyinā āsavakkhayañāṇena samucchindatā muninā sabbaññunā sammāsambuddhena. ‘‘Salile satī’’ti iminā asati niddosataṃ dīpeti. Yathāha –
‘‘સતિ ઉદકેતિ એત્થ સચે ઉદકં અત્થિ, પટિચ્છન્નટ્ઠાનં પન નત્થિ, ભાજનેન નીહરિત્વા આચમિતબ્બં. ભાજને અસતિ પત્તેન નીહરિતબ્બં. પત્તેપિ અસતિ અસન્તં નામ હોતિ. ‘ઇદં અતિવિવટં, પુરતો અઞ્ઞં ઉદકં ભવિસ્સતી’તિ ગતસ્સ ઉદકં અલભન્તસ્સેવ ભિક્ખાચારવેલા હોતિ, કટ્ઠેન વા કેનચિ વા પુઞ્છિત્વા ગન્તબ્બં, ભુઞ્જિતુમ્પિ અનુમોદનમ્પિ કાતું વટ્ટતી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૩).
‘‘Sati udaketi ettha sace udakaṃ atthi, paṭicchannaṭṭhānaṃ pana natthi, bhājanena nīharitvā ācamitabbaṃ. Bhājane asati pattena nīharitabbaṃ. Pattepi asati asantaṃ nāma hoti. ‘Idaṃ ativivaṭaṃ, purato aññaṃ udakaṃ bhavissatī’ti gatassa udakaṃ alabhantasseva bhikkhācāravelā hoti, kaṭṭhena vā kenaci vā puñchitvā gantabbaṃ, bhuñjitumpi anumodanampi kātuṃ vaṭṭatī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 373).
૨૯૩૯. સસદ્દન્તિ ઉદકસદ્દં કત્વા. ‘‘પાસાણાદિટ્ઠાને પહરિત્વા ઉદકં સદ્દાયતિ ચે, ન દોસો’’તિ સિક્ખાભાજનવિનિચ્છયે વુત્તં. ચપુ ચપૂતિ ચાતિ તાદિસં અનુકરણં કત્વા નાચમેતબ્બન્તિ યોજના. આચમિત્વાતિ ઉદકકિચ્ચં કત્વા. સરાવે આચમનભાજને ઉદકં ન સેસેતબ્બન્તિ યોજના, ઇદં પન સબ્બસાધારણટ્ઠાનં સન્ધાય વુત્તં. યથાહ અટ્ઠકથાયં –
2939.Sasaddanti udakasaddaṃ katvā. ‘‘Pāsāṇādiṭṭhāne paharitvā udakaṃ saddāyati ce, na doso’’ti sikkhābhājanavinicchaye vuttaṃ. Capu capūti cāti tādisaṃ anukaraṇaṃ katvā nācametabbanti yojanā. Ācamitvāti udakakiccaṃ katvā. Sarāve ācamanabhājane udakaṃ na sesetabbanti yojanā, idaṃ pana sabbasādhāraṇaṭṭhānaṃ sandhāya vuttaṃ. Yathāha aṭṭhakathāyaṃ –
‘‘આચમનસરાવકેતિ સબ્બસાધારણટ્ઠાનં સન્ધાયેતં વુત્તં. તત્ર હિ અઞ્ઞે અઞ્ઞે આગચ્છન્તિ, તસ્મા ઉદકં ન સેસેતબ્બં. યં પન સઙ્ઘિકેપિ વિહારે એકદેસે નિબદ્ધગમનત્થાય કતં ઠાનં હોતિ પુગ્ગલિકટ્ઠાનં વા, તસ્મિં વટ્ટતિ. વિરેચનં પિવિત્વા પુનપ્પુનં પવિસન્તસ્સાપિ વટ્ટતિયેવા’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૪).
‘‘Ācamanasarāvaketi sabbasādhāraṇaṭṭhānaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Tatra hi aññe aññe āgacchanti, tasmā udakaṃ na sesetabbaṃ. Yaṃ pana saṅghikepi vihāre ekadese nibaddhagamanatthāya kataṃ ṭhānaṃ hoti puggalikaṭṭhānaṃ vā, tasmiṃ vaṭṭati. Virecanaṃ pivitvā punappunaṃ pavisantassāpi vaṭṭatiyevā’’ti (cūḷava. aṭṭha. 374).
૨૯૪૦. ઊહતમ્પીતિ અઞ્ઞેન વા અત્તના વા અસઞ્ચિચ્ચ ઊહતં મલેન દૂસિતટ્ઠાનં. અધોવિત્વાતિ જલે સતિ અસોધેત્વા જલે અસતિ કટ્ઠેન વા કેનચિ વા પુઞ્છિત્વા ગન્તબ્બં. યથાહ – ‘‘ઉદકં અત્થિ ભાજનં નત્થિ, અસન્તં નામ હોતિ, ભાજનં અત્થિ ઉદકં નત્થિ, એતમ્પિ અસન્તં, ઉભયે પન અસતિ અસન્તમેવ, કટ્ઠેન વા કેનચિ વા પુઞ્છિત્વા ગન્તબ્બ’’ન્તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૭૪). ઉક્લાપાપિ સચે હોન્તીતિ વચ્ચપસ્સાવટ્ઠાનાનિ સચે કચવરાકિણ્ણાનિ હોન્તિ. ‘‘અસેસતો સોધેતબ્બ’’ન્તિ ઇમિના તતો કસ્સચિ કચવરસ્સ અપનયનં સોધનં નામ ન હોતિ, નિસ્સેસકચવરાપનયનમેવ સોધનન્તિ દીપેતિ.
2940.Ūhatampīti aññena vā attanā vā asañcicca ūhataṃ malena dūsitaṭṭhānaṃ. Adhovitvāti jale sati asodhetvā jale asati kaṭṭhena vā kenaci vā puñchitvā gantabbaṃ. Yathāha – ‘‘udakaṃ atthi bhājanaṃ natthi, asantaṃ nāma hoti, bhājanaṃ atthi udakaṃ natthi, etampi asantaṃ, ubhaye pana asati asantameva, kaṭṭhena vā kenaci vā puñchitvā gantabba’’nti (cūḷava. aṭṭha. 374). Uklāpāpi sace hontīti vaccapassāvaṭṭhānāni sace kacavarākiṇṇāni honti. ‘‘Asesato sodhetabba’’nti iminā tato kassaci kacavarassa apanayanaṃ sodhanaṃ nāma na hoti, nissesakacavarāpanayanameva sodhananti dīpeti.
૨૯૪૧. પિઠરોતિ અવલેખનકટ્ઠનિક્ખેપનભાજનં. કુમ્ભી ચે રિત્તાતિ આચમનકુમ્ભી સચે તુચ્છા.
2941.Piṭharoti avalekhanakaṭṭhanikkhepanabhājanaṃ. Kumbhī ce rittāti ācamanakumbhī sace tucchā.
૨૯૪૨. એવં વચ્ચકુટિવત્તં દસ્સેત્વા સેનાસનવત્તં દસ્સેતુમાહ ‘‘અનજ્ઝિટ્ઠો’’તિઆદિ. અનજ્ઝિટ્ઠોતિ અનનુઞ્ઞાતો.
2942. Evaṃ vaccakuṭivattaṃ dassetvā senāsanavattaṃ dassetumāha ‘‘anajjhiṭṭho’’tiādi. Anajjhiṭṭhoti ananuññāto.
૨૯૪૩. વુડ્ઢં આપુચ્છિત્વા કથેન્તસ્સાતિ યોજના. વુડ્ઢતરાગમેતિ યં આપુચ્છિત્વા કથેતુમારદ્ધો, તતોપિ વુડ્ઢતરસ્સ ભિક્ખુનો આગમે સતિ.
2943. Vuḍḍhaṃ āpucchitvā kathentassāti yojanā. Vuḍḍhatarāgameti yaṃ āpucchitvā kathetumāraddho, tatopi vuḍḍhatarassa bhikkhuno āgame sati.
૨૯૪૪. એકવિહારસ્મિન્તિ એકસ્મિં ગેહે. ‘‘અનાપુચ્છા’’તિ ઇદં વક્ખમાનેહિ યથારહં યોજેતબ્બં.
2944.Ekavihārasminti ekasmiṃ gehe. ‘‘Anāpucchā’’ti idaṃ vakkhamānehi yathārahaṃ yojetabbaṃ.
૨૯૪૫. પઠમં યત્થ કત્થચિ વુડ્ઢાનં સન્નિધાને કત્તબ્બવત્તં નિદ્દિટ્ઠન્તિ ઇદાનિ એકવિહારે વસન્તેનાપિ તસ્સ કાતબ્બતં દસ્સેતું પુનપિ ‘‘ન ચ ધમ્મો કથેતબ્બો’’તિ આહ. ધમ્મચક્ખુનાતિ ધમ્મલોચનેન ધમ્મગરુકેન, ઇમિના અતાદિસસ્સ કતો વારો નિરત્થકોતિ દીપેતિ.
2945. Paṭhamaṃ yattha katthaci vuḍḍhānaṃ sannidhāne kattabbavattaṃ niddiṭṭhanti idāni ekavihāre vasantenāpi tassa kātabbataṃ dassetuṃ punapi ‘‘na ca dhammo kathetabbo’’ti āha. Dhammacakkhunāti dhammalocanena dhammagarukena, iminā atādisassa kato vāro niratthakoti dīpeti.
૨૯૪૬. કાતબ્બોતિ જાલેતબ્બો. સોતિ દીપો. ‘‘દ્વારં નામ યસ્મા મહાવળઞ્જં, તસ્મા તત્થ આપુચ્છનકિચ્ચં નત્થી’’તિ (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૬૯) વચનતો તં અવત્વા આપત્તિક્ખેત્તમેવ દસ્સેતુમાહ ‘‘વાતપાનકવાટાનિ, થકેય્ય વિવરેય્ય નો’’તિ.
2946.Kātabboti jāletabbo. Soti dīpo. ‘‘Dvāraṃ nāma yasmā mahāvaḷañjaṃ, tasmā tattha āpucchanakiccaṃ natthī’’ti (cūḷava. aṭṭha. 369) vacanato taṃ avatvā āpattikkhettameva dassetumāha ‘‘vātapānakavāṭāni, thakeyya vivareyya no’’ti.
૨૯૪૭. વુડ્ઢતો પરિવત્તયેતિ યેન વુડ્ઢો, તતો પરિવત્તયે, પિટ્ઠિં અદસ્સેત્વા વુડ્ઢાભિમુખો તેન પરિવત્તયેતિ અત્થો. ચીવરકણ્ણેન વા કાયેન વા તં વુડ્ઢં ન ચ ઘટ્ટયે.
2947.Vuḍḍhatoparivattayeti yena vuḍḍho, tato parivattaye, piṭṭhiṃ adassetvā vuḍḍhābhimukho tena parivattayeti attho. Cīvarakaṇṇena vā kāyena vā taṃ vuḍḍhaṃ na ca ghaṭṭaye.
૨૯૪૮. એવં સેનાસનવત્તં દસ્સેત્વા જન્તાઘરવત્તં દસ્સેતુમાહ ‘‘પુરતો’’તિઆદિ. થેરાનં પુરતો નેવ ન્હાયેય્ય, ઉપરિ પટિસોતે ન ચ ન્હાયેય્ય, ઓતરન્તાનં વુડ્ઢાનં ઉત્તરં ઉત્તરન્તો મગ્ગં દદેય્ય, ન ઘટ્ટયે કાયેન વા ચીવરેન વા ન ઘટ્ટયેય્યાતિ યોજના.
2948. Evaṃ senāsanavattaṃ dassetvā jantāgharavattaṃ dassetumāha ‘‘purato’’tiādi. Therānaṃ purato neva nhāyeyya, upari paṭisote na ca nhāyeyya, otarantānaṃ vuḍḍhānaṃ uttaraṃ uttaranto maggaṃ dadeyya, na ghaṭṭaye kāyena vā cīvarena vā na ghaṭṭayeyyāti yojanā.
‘‘તિમણ્ડલં પટિચ્છાદેન્તેન પરિમણ્ડલં નિવાસેત્વા કાયબન્ધનં બન્ધિત્વા’’તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૩૬૪) નયેન વુત્તાનં ભત્તગ્ગવત્તાનં સેખિયકથાય વુત્તત્તા ચ ઉપજ્ઝાયવત્તાદીનં મહાખન્ધકકથાય વુત્તત્તા ચ અનુમોદનવત્તાનં ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ભત્તગ્ગે ચતૂહિ પઞ્ચહિ થેરાનુથેરેહિ ભિક્ખૂહિ આગમેતુ’’ન્તિઆદિના (ચૂળવ॰ ૩૬૨) નયેન ભત્તગ્ગવત્તેયેવ અન્તોગધભાવેન વુત્તત્તા ચ નિદ્દેસે તાનિ ન વુત્તાનિ, તથાપિ તેસુ અનુમોદનવત્તં એવં વેદિતબ્બં (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૬૨) – સઙ્ઘત્થેરે અનુમોદનત્થાય નિસિન્ને હેટ્ઠા પટિપાટિયા ચતૂહિ નિસીદિતબ્બં. અનુથેરે નિસિન્ને મહાથેરેન ચ હેટ્ઠા ચ તીહિ નિસીદિતબ્બં. પઞ્ચમે નિસિન્ને ઉપરિ ચતૂહિ નિસીદિતબ્બં. સઙ્ઘત્થેરેન હેટ્ઠા દહરભિક્ખુસ્મિં અજ્ઝિટ્ઠેપિ સઙ્ઘત્થેરતો પટ્ઠાય ચતૂહિ નિસીદિતબ્બમેવ. સચે પન અનુમોદકો ભિક્ખુ ‘‘ગચ્છથ, ભન્તે, આગમેતબ્બકિચ્ચં નત્થી’’તિ વદતિ, ગન્તું વટ્ટતિ. મહાથેરેન ‘‘ગચ્છામ, આવુસો’’તિ વુત્તે ‘‘ગચ્છથા’’તિ વદતિ, એવમ્પિ વટ્ટતિ. ‘‘બહિગામે આગમેસ્સામા’’તિ આભોગં કત્વાપિ બહિગામં ગન્ત્વા અત્તનો નિસ્સિતકે ‘‘તુમ્હે તસ્સ આગમનં આગમેથા’’તિ વત્વાપિ ગન્તું વટ્ટતિયેવ. સચે પન મનુસ્સા અત્તનો રુચિતેન એકેન અનુમોદનં કારેન્તિ, નેવ તસ્સ અનુમોદતો આપત્તિ, ન ચ મહાથેરસ્સ ભારો હોતિ. ઉપનિસિન્નકથાયમેવ હિ મનુસ્સેસુ કથાપેન્તેસુ મહાથેરો આપુચ્છિતબ્બો, મહાથેરેન ચ અનુમોદનાય અજ્ઝિટ્ઠોવ આગમેતબ્બોતિ ઇદમેત્થ લક્ખણન્તિ.
‘‘Timaṇḍalaṃ paṭicchādentena parimaṇḍalaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā’’tiādinā (cūḷava. 364) nayena vuttānaṃ bhattaggavattānaṃ sekhiyakathāya vuttattā ca upajjhāyavattādīnaṃ mahākhandhakakathāya vuttattā ca anumodanavattānaṃ ‘‘anujānāmi, bhikkhave, bhattagge catūhi pañcahi therānutherehi bhikkhūhi āgametu’’ntiādinā (cūḷava. 362) nayena bhattaggavatteyeva antogadhabhāvena vuttattā ca niddese tāni na vuttāni, tathāpi tesu anumodanavattaṃ evaṃ veditabbaṃ (cūḷava. aṭṭha. 362) – saṅghatthere anumodanatthāya nisinne heṭṭhā paṭipāṭiyā catūhi nisīditabbaṃ. Anuthere nisinne mahātherena ca heṭṭhā ca tīhi nisīditabbaṃ. Pañcame nisinne upari catūhi nisīditabbaṃ. Saṅghattherena heṭṭhā daharabhikkhusmiṃ ajjhiṭṭhepi saṅghattherato paṭṭhāya catūhi nisīditabbameva. Sace pana anumodako bhikkhu ‘‘gacchatha, bhante, āgametabbakiccaṃ natthī’’ti vadati, gantuṃ vaṭṭati. Mahātherena ‘‘gacchāma, āvuso’’ti vutte ‘‘gacchathā’’ti vadati, evampi vaṭṭati. ‘‘Bahigāme āgamessāmā’’ti ābhogaṃ katvāpi bahigāmaṃ gantvā attano nissitake ‘‘tumhe tassa āgamanaṃ āgamethā’’ti vatvāpi gantuṃ vaṭṭatiyeva. Sace pana manussā attano rucitena ekena anumodanaṃ kārenti, neva tassa anumodato āpatti, na ca mahātherassa bhāro hoti. Upanisinnakathāyameva hi manussesu kathāpentesu mahāthero āpucchitabbo, mahātherena ca anumodanāya ajjhiṭṭhova āgametabboti idamettha lakkhaṇanti.
૨૯૪૯. વત્તન્તિ યથાવુત્તં આભિસમાચારિકવત્તં. યથાહ – ‘‘આભિસમાચારિકં અપરિપૂરેત્વા સીલં પરિપૂરેસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતી’’તિ. ન વિન્દતીતિ ન લભતિ.
2949.Vattanti yathāvuttaṃ ābhisamācārikavattaṃ. Yathāha – ‘‘ābhisamācārikaṃ aparipūretvā sīlaṃ paripūressatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatī’’ti. Na vindatīti na labhati.
૨૯૫૦. અનેકગ્ગોતિ વિક્ખિત્તત્તાયેવ અસમાહિતચિત્તો. ન ચ પસ્સતીતિ ઞાણચક્ખુના ન પસ્સતિ, દટ્ઠું સમત્થો ન હોતીતિ અત્થો. દુક્ખાતિ જાતિદુક્ખાદિદુક્ખતો.
2950.Anekaggoti vikkhittattāyeva asamāhitacitto. Na ca passatīti ñāṇacakkhunā na passati, daṭṭhuṃ samattho na hotīti attho. Dukkhāti jātidukkhādidukkhato.
૨૯૫૧. તસ્માતિ યસ્મા દુક્ખા ન પરિમુચ્ચતિ, તસ્મા. ઓવાદં કત્વા કિં વિસેસં પાપુણાતીતિ આહ ‘‘ઓવાદં બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, કત્વા નિબ્બાનમેહિતી’’તિ. એહિતિ પાપુણિસ્સતિ.
2951.Tasmāti yasmā dukkhā na parimuccati, tasmā. Ovādaṃ katvā kiṃ visesaṃ pāpuṇātīti āha ‘‘ovādaṃ buddhaseṭṭhassa, katvā nibbānamehitī’’ti. Ehiti pāpuṇissati.
વત્તક્ખન્ધકકથાવણ્ણના.
Vattakkhandhakakathāvaṇṇanā.