Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૩૦. વત્તનિદ્દેસવણ્ણના

    30. Vattaniddesavaṇṇanā

    ૨૧૩. ઇદાનિ આગન્તુકવત્તાદીનિ દસ્સેતું ‘‘વત્ત’’ન્તિ માતિકાપદં ઉદ્ધટં. પરિક્ખિત્તસ્સ (ચૂળવ॰ ૩૫૬ આદયો; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૫૭ આદયો) વિહારસ્સ પરિક્ખેપં, અપરિક્ખિત્તસ્સ દ્વીહિ લેડ્ડુપાતેહિ પરિચ્છિન્નટ્ઠાનં પત્વા ઉપાહનં ઓમુઞ્ચિત્વા નીચં કત્વા પપ્ફોટેત્વા ઉપાહનં દણ્ડકેન ગહેત્વા છત્તં અપનામેત્વા સીસં વિવરિત્વા સીસે ચીવરં ખન્ધે કરિત્વા સાધુકં અતરમાનેન આરામો પવિસિતબ્બોતિ અત્થો.

    213. Idāni āgantukavattādīni dassetuṃ ‘‘vatta’’nti mātikāpadaṃ uddhaṭaṃ. Parikkhittassa (cūḷava. 356 ādayo; cūḷava. aṭṭha. 357 ādayo) vihārassa parikkhepaṃ, aparikkhittassa dvīhi leḍḍupātehi paricchinnaṭṭhānaṃ patvā upāhanaṃ omuñcitvā nīcaṃ katvā papphoṭetvā upāhanaṃ daṇḍakena gahetvā chattaṃ apanāmetvā sīsaṃ vivaritvā sīse cīvaraṃ khandhe karitvā sādhukaṃ ataramānena ārāmo pavisitabboti attho.

    ૨૧૪. પુચ્છેય્ય સયનાસનન્તિ ‘‘કતમં મે સેનાસનં પાપુણાતિ, કિં અજ્ઝાવુત્થં વા અનજ્ઝાવુત્થં વા’’તિ એવં પુચ્છિતબ્બન્તિ અત્થો.

    214.Puccheyyasayanāsananti ‘‘katamaṃ me senāsanaṃ pāpuṇāti, kiṃ ajjhāvutthaṃ vā anajjhāvutthaṃ vā’’ti evaṃ pucchitabbanti attho.

    ૨૧૫-૬. મઞ્ચપીઠાદિદારુભણ્ડઞ્ચ (ચૂળવ॰ ૩૬૦; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૬૦) રજનભાજનાદિમત્તિકાભણ્ડઞ્ચ. આપુચ્છાતિ ભિક્ખુસ્સ વા સામણેરસ્સ વા આરામિકસ્સ વા ‘‘આવુસો ઇમં જગ્ગાહી’’તિ આરોચેત્વાતિ અત્થો. અઞ્ઞથાતિ એવં અકત્વાતિ અત્થો.

    215-6. Mañcapīṭhādidārubhaṇḍañca (cūḷava. 360; cūḷava. aṭṭha. 360) rajanabhājanādimattikābhaṇḍañca. Āpucchāti bhikkhussa vā sāmaṇerassa vā ārāmikassa vā ‘‘āvuso imaṃ jaggāhī’’ti ārocetvāti attho. Aññathāti evaṃ akatvāti attho.

    ૨૧૭-૮. વુડ્ઢાગન્તુકસ્સાતિ એત્થ (ચૂળવ॰ ૩૫૮ આદયો; ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૩૫૯ આદયો) દૂરતોવ દિસ્વા યદિ ‘‘વુડ્ઢો’’તિ જાનાતિ, તસ્મિં અનાગતે એવ આસનપઞ્ઞાપનાદિવત્તં કાતબ્બન્તિ અત્થો. પાદોદપ્પભુતિન્તિ પાદોદકં પાદપીઠં પાદકથલિકં ઉપનિક્ખિપિતબ્બન્તિ અત્થો. પાનીયેન આપુચ્છન્તેન સચે સકિં આનીતં પાનીયં સબ્બં પિવતિ, પુનપિ આપુચ્છિતબ્બો એવ. પઞ્ઞપેતિ ‘‘એતં તુમ્હાકં સેનાસનં પાપુણાતી’’તિ એવં આચિક્ખિતબ્બન્તિ અત્થો.

    217-8.Vuḍḍhāgantukassāti ettha (cūḷava. 358 ādayo; cūḷava. aṭṭha. 359 ādayo) dūratova disvā yadi ‘‘vuḍḍho’’ti jānāti, tasmiṃ anāgate eva āsanapaññāpanādivattaṃ kātabbanti attho. Pādodappabhutinti pādodakaṃ pādapīṭhaṃ pādakathalikaṃ upanikkhipitabbanti attho. Pānīyena āpucchantena sace sakiṃ ānītaṃ pānīyaṃ sabbaṃ pivati, punapi āpucchitabbo eva. Paññapeti ‘‘etaṃ tumhākaṃ senāsanaṃ pāpuṇātī’’ti evaṃ ācikkhitabbanti attho.

    ૨૧૯-૨૦. ‘‘ભિક્ખાચારગામો ઇતો દૂરે’’તિ વા ‘‘સન્તિકે’’તિ વા ‘‘કાલસ્સેવ પિણ્ડાય ચરિતબ્બ’’ન્તિ વા ‘‘ઉપટ્ઠાકે ચરિતબ્બ’’ન્તિ વા ગોચરો આચિક્ખિતબ્બો. અગોચરોતિ મિચ્છાદિટ્ઠિકાનં વા ગામો, પરિચ્છિન્નભિક્ખકો વા ગામો, યત્થ એકસ્સ વા દ્વિન્નં વા ભિક્ખા દીયતિ, સો આચિક્ખિતબ્બોતિ અત્થો. કતિકન્તિ સઙ્ઘસ્સ કતિકટ્ઠાનં. ‘‘ઇમં કાલં પવિસિતબ્બં, ઇમં કાલં નિક્ખમિતબ્બ’’ન્તિ એવં પવેસનનિક્ખમનકાલં આચિક્ખિતબ્બં. કેસુચિ ઠાનેસુ અમનુસ્સા વા વાળા વા હોન્તિ, તસ્મા એવં આચિક્ખિતબ્બમેવ. નિસિન્નોવાતિ ઇદં આપત્તિઅભાવમત્તદીપકં, ઉટ્ઠહિત્વાપિ સબ્બં કાતું વટ્ટતેવ. વત્તવિનિચ્છયો.

    219-20. ‘‘Bhikkhācāragāmo ito dūre’’ti vā ‘‘santike’’ti vā ‘‘kālasseva piṇḍāya caritabba’’nti vā ‘‘upaṭṭhāke caritabba’’nti vā gocaro ācikkhitabbo. Agocaroti micchādiṭṭhikānaṃ vā gāmo, paricchinnabhikkhako vā gāmo, yattha ekassa vā dvinnaṃ vā bhikkhā dīyati, so ācikkhitabboti attho. Katikanti saṅghassa katikaṭṭhānaṃ. ‘‘Imaṃ kālaṃ pavisitabbaṃ, imaṃ kālaṃ nikkhamitabba’’nti evaṃ pavesananikkhamanakālaṃ ācikkhitabbaṃ. Kesuci ṭhānesu amanussā vā vāḷā vā honti, tasmā evaṃ ācikkhitabbameva. Nisinnovāti idaṃ āpattiabhāvamattadīpakaṃ, uṭṭhahitvāpi sabbaṃ kātuṃ vaṭṭateva. Vattavinicchayo.

    વત્તનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vattaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact