Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દસિક્ખા-મૂલસિક્ખા • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    ૩૦. વત્તનિદ્દેસો

    30. Vattaniddeso

    વત્તન્તિ –

    Vattanti –

    ૨૧૩.

    213.

    આગન્તુકો ન આરામં, પવિસે સઉપાહનો;

    Āgantuko na ārāmaṃ, pavise saupāhano;

    સછત્તોગુણ્ઠિતો સીસે, કરિત્વા વાપિ ચીવરં.

    Sachattoguṇṭhito sīse, karitvā vāpi cīvaraṃ.

    ૨૧૪.

    214.

    પાનીયેન ન ધોવેય્ય, પાદે વુડ્ઢતરેપિ ચ;

    Pānīyena na dhoveyya, pāde vuḍḍhatarepi ca;

    આવાસિકેભિવાદેય્ય, પુચ્છેય્ય સયનાસનં.

    Āvāsikebhivādeyya, puccheyya sayanāsanaṃ.

    ૨૧૫.

    215.

    ગમિકો પટિસામેત્વા, દારુમત્તિકભણ્ડકં;

    Gamiko paṭisāmetvā, dārumattikabhaṇḍakaṃ;

    વિહારઞ્ચ થકેત્વાન, આપુચ્છ સયનાસનં.

    Vihārañca thaketvāna, āpuccha sayanāsanaṃ.

    ૨૧૬.

    216.

    આપુચ્છિતબ્બે અસતિ, સંગોપેત્વાન સાધુકં;

    Āpucchitabbe asati, saṃgopetvāna sādhukaṃ;

    પક્કમેય્યઞ્ઞથા તસ્સ, પક્કન્તું ન ચ કપ્પતિ.

    Pakkameyyaññathā tassa, pakkantuṃ na ca kappati.

    ૨૧૭.

    217.

    આવાસિકો પઞ્ઞાપેય્ય, વુડ્ઢાગન્તુસ્સ આસનં;

    Āvāsiko paññāpeyya, vuḍḍhāgantussa āsanaṃ;

    ઉપનિક્ખિપે પાદોદ-પ્પભુતિં પત્તચીવરં.

    Upanikkhipe pādoda-ppabhutiṃ pattacīvaraṃ.

    ૨૧૮.

    218.

    પચ્ચુગ્ગન્ત્વાન ગણ્હેય્ય, પાનીયેન ચ પુચ્છયે;

    Paccuggantvāna gaṇheyya, pānīyena ca pucchaye;

    આગન્તુકેભિવાદેય્ય, પઞ્ઞપે સયનાસનં.

    Āgantukebhivādeyya, paññape sayanāsanaṃ.

    ૨૧૯.

    219.

    અજ્ઝાવુત્થમવુત્થં વા, ગોચરાગોચરં વદે;

    Ajjhāvutthamavutthaṃ vā, gocarāgocaraṃ vade;

    વચ્ચપસ્સાવઠાનાનિ, કતિકં સેક્ખસમ્મુતિં.

    Vaccapassāvaṭhānāni, katikaṃ sekkhasammutiṃ.

    ૨૨૦.

    220.

    પવેસનિક્ખમે કાલં, પરિભોજિયપાનિયં;

    Pavesanikkhame kālaṃ, paribhojiyapāniyaṃ;

    નિસિન્નોવ નવકસ્સ, એતં સબ્બં સમુદ્દિસેતિ.

    Nisinnova navakassa, etaṃ sabbaṃ samuddiseti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact