Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૭. વત્થસુત્તવણ્ણના

    7. Vatthasuttavaṇṇanā

    ૭૦. છાદેતબ્બં ઠાનં વસતિ પટિચ્છાદેતીતિ વત્થં. યં સમાનં વિય ન સબ્બસો મિનોતિ, માનસ્સ પન સમીપે, તં ઉપમાનં. ઉપમીયતિ એતાયાતિ ઉપમા, ઉપમાય બોધકવચનં ઉપમાવચનં. કત્થચિ સુત્તે. અત્થન્તિ ઉપમિયત્થં. પઠમં ઉપમં વત્વા તદનન્તરં અત્થં વત્વા પુન ઉપમં વદન્તો ‘‘ઉપમાય અત્થં પરિવારેત્વા દસ્સેતી’’તિ વુત્તો. અત્થેન ઉપમં પરિવારેત્વાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. ઇદાનિ તે ચત્તારોપિ પકારે સુત્તે આગતનયેનેવ દસ્સેન્તો ‘‘સેય્યથાપિસ્સુ, ભિક્ખવે’’તિઆદિમાહ. તત્થ દ્વે અગારાતિ દ્વે પટિવિસ્સકઘરા. સદ્વારાતિ સમ્મુખદ્વારા.

    70. Chādetabbaṃ ṭhānaṃ vasati paṭicchādetīti vatthaṃ. Yaṃ samānaṃ viya na sabbaso minoti, mānassa pana samīpe, taṃ upamānaṃ. Upamīyati etāyāti upamā, upamāya bodhakavacanaṃ upamāvacanaṃ. Katthaci sutte. Atthanti upamiyatthaṃ. Paṭhamaṃ upamaṃ vatvā tadanantaraṃ atthaṃ vatvā puna upamaṃ vadanto ‘‘upamāya atthaṃ parivāretvā dassetī’’ti vutto. Atthena upamaṃ parivāretvāti etthāpi eseva nayo. Idāni te cattāropi pakāre sutte āgatanayeneva dassento ‘‘seyyathāpissu, bhikkhave’’tiādimāha. Tattha dve agārāti dve paṭivissakagharā. Sadvārāti sammukhadvārā.

    સ્વાયન્તિ સો અયં એવં ઉપમાદસ્સનવસેનપિ નાનાનયેનપિ ધમ્મદેસકો ભગવા. એકચ્ચાનં વેનેય્યાનં અત્થસ્સ સુખાવબોધો પઠમં ઉપમાદસ્સને હેતુ, એવં પઠમં અત્થદસ્સને, ઉપમાય અત્થપરિવારણે, અત્થેન ઉપમાપરિવારણે ચા’’તિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘એસ નયો સબ્બત્થા’’તિ ઇમિના. ધમ્મધાતુયાતિ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સ. તઞ્હિ ધમ્મધાતુપરિયાપન્નત્તા યથાવુત્તધમ્મે ચ સબ્બેપિ ઞેય્યધમ્મે ચ પદહતિ યથાસભાવતો બુજ્ઝતિ બોધેતિ ચાતિ ધાતુ, ધીયન્તિ વા ધમ્મા એતાય સબ્બાકારતો ઞાયન્તિ ઞાપિયન્તિ ચાતિ ધમ્મધાતુ. તસ્સા પન સુટ્ઠુ સચ્ચસમ્પટિવેધવસેન લદ્ધત્તા સુપ્પટિવિદ્ધત્તાતિ, યદગ્ગેન વા ઞેય્યં તાય સુપ્પટિવિદ્ધં, તદગ્ગેન સાપિસ્સ સુપ્પટિવિદ્ધા એવાતિ આહ ‘‘સુપ્પટિવિદ્ધત્તા’’તિ.

    Svāyanti so ayaṃ evaṃ upamādassanavasenapi nānānayenapi dhammadesako bhagavā. Ekaccānaṃ veneyyānaṃ atthassa sukhāvabodho paṭhamaṃ upamādassane hetu, evaṃ paṭhamaṃ atthadassane, upamāya atthaparivāraṇe, atthena upamāparivāraṇe cā’’ti imamatthaṃ dasseti ‘‘esa nayo sabbatthā’’ti iminā. Dhammadhātuyāti sabbaññutaññāṇassa. Tañhi dhammadhātupariyāpannattā yathāvuttadhamme ca sabbepi ñeyyadhamme ca padahati yathāsabhāvato bujjhati bodheti cāti dhātu, dhīyanti vā dhammā etāya sabbākārato ñāyanti ñāpiyanti cāti dhammadhātu. Tassā pana suṭṭhu saccasampaṭivedhavasena laddhattā suppaṭividdhattāti, yadaggena vā ñeyyaṃ tāya suppaṭividdhaṃ, tadaggena sāpissa suppaṭividdhā evāti āha ‘‘suppaṭividdhattā’’ti.

    પકતિપરિયોદાતસ્સ ચિત્તસ્સ આગન્તુકેહિ ઉપક્કિલેસેહિ ઉપક્કિલિટ્ઠભાવદસ્સનત્થં સંકિલિટ્ઠવત્થદસ્સનન્તિ કત્વા વુત્તં ‘‘પકતિપરિસુદ્ધં વત્થ’’ન્તિ. રજાદિનાતિ એત્થરજો નામ રેણુ. આદિ-સદ્દેન અણુતજ્જારિધૂમાદિકં વત્થસ્સ અપરિસુદ્ધિકારણં સઙ્ગણ્હાતિ. સબ્બસો કિલિસ્સતિ વિનસ્સતિ વિસુદ્ધિ એતેનાતિ સંકિલેસો, તેન સંકિલેસેન પંસુરજાદિના સંકિલિટ્ઠં વણ્ણવિનાસનેન વિદૂસિતં. મલં મસિ. જલ્લિકા વુચ્ચતિ લોણપટલાદિ છવિયા ઉપરિ ઠિતં સરીરમલં. આદિસદ્દેન સરીરજલ્લમેવ અસ્સુખેળસિઙ્ઘાણિકાદિકં તદઞ્ઞમલં સઙ્ગણ્હાતિ. ગહિતત્તાતિ પરિયોનન્ધનવસેન ગહિતત્તા. રજન્તિ સત્તા તેનાતિ રઙ્ગં, રઙ્ગમેવ રઙ્ગજાતં યથા કોપમેવ કોપજાતં. ઉપનામેય્યાતિ પક્ખિપેય્ય. નીલકત્થાયાતિ નીલવણ્ણત્થાય. પલાસનીલાદિકેતિ આદિ-સદ્દેન કાળસામાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. હલિદ્દિકકુધસેલાદિકે પીતકરઙ્ગે. લાખાપત્તઙ્ગરસાદિકે લોહિતકરઙ્ગે. મહારજનલોદ્દકન્દુલાદિકે મન્દરત્તરઙ્ગે. દુટ્ઠુ રજિતવણ્ણં અપભસ્સરં. તેનાહ ‘‘અપરિસુદ્ધવણ્ણમેવસ્સા’’તિ. ઈદિસન્તિ દુરત્તવણ્ણં. તસ્મિં વત્થે રઙ્ગજાતં સયં સુપરિસુદ્ધં સમાનં કિસ્સ હેતુ કેન રત્તવણ્ણં અપરિસુદ્ધં હોતીતિ રઙ્ગજાતસ્સ નિદ્દોસતં વદતિ. તેનાહ ‘‘યસ્મા પના’’તિઆદિ.

    Pakatipariyodātassa cittassa āgantukehi upakkilesehi upakkiliṭṭhabhāvadassanatthaṃ saṃkiliṭṭhavatthadassananti katvā vuttaṃ ‘‘pakatiparisuddhaṃ vattha’’nti. Rajādināti ettharajo nāma reṇu. Ādi-saddena aṇutajjāridhūmādikaṃ vatthassa aparisuddhikāraṇaṃ saṅgaṇhāti. Sabbaso kilissati vinassati visuddhi etenāti saṃkileso, tena saṃkilesena paṃsurajādinā saṃkiliṭṭhaṃ vaṇṇavināsanena vidūsitaṃ. Malaṃ masi. Jallikā vuccati loṇapaṭalādi chaviyā upari ṭhitaṃ sarīramalaṃ. Ādisaddena sarīrajallameva assukheḷasiṅghāṇikādikaṃ tadaññamalaṃ saṅgaṇhāti. Gahitattāti pariyonandhanavasena gahitattā. Rajanti sattā tenāti raṅgaṃ, raṅgameva raṅgajātaṃ yathā kopameva kopajātaṃ. Upanāmeyyāti pakkhipeyya. Nīlakatthāyāti nīlavaṇṇatthāya. Palāsanīlādiketi ādi-saddena kāḷasāmādiṃ saṅgaṇhāti. Haliddikakudhaselādike pītakaraṅge. Lākhāpattaṅgarasādike lohitakaraṅge. Mahārajanaloddakandulādike mandarattaraṅge. Duṭṭhu rajitavaṇṇaṃ apabhassaraṃ. Tenāha ‘‘aparisuddhavaṇṇamevassā’’ti. Īdisanti durattavaṇṇaṃ. Tasmiṃ vatthe raṅgajātaṃ sayaṃ suparisuddhaṃ samānaṃ kissa hetu kena rattavaṇṇaṃ aparisuddhaṃ hotīti raṅgajātassa niddosataṃ vadati. Tenāha ‘‘yasmā panā’’tiādi.

    સંકિલેસપક્ખં દસ્સેન્તેન અસંકિલિટ્ઠમેવ વત્થં ઉદાહરિતબ્બન્તિ પાકટોયમત્થો, સંકિલિટ્ઠવત્થનિદસ્સનેન પન ‘‘સિયા નુ ખો અઞ્ઞોપિ કોચિ વિસેસો’’તિ અધિપ્પાયેન પુચ્છતિ ‘‘કસ્મા પના’’તિઆદિના. ઇતરો અત્થવિસેસોતિ દસ્સેન્તો ‘‘વાયામમહપ્ફલદસ્સનત્થ’’ન્તિઆદિમાહ. એત્થ ચ સંકિલિટ્ઠચિત્તવિસોધનવિધાને સંકિલિટ્ઠવત્થં નિદસ્સતબ્બન્તિ પટિઞ્ઞા, વાયામમહપ્ફલદસ્સનત્થન્તિ હેતુઅત્થો. યથા હીતિઆદિ અન્વયત્થો. ન તત્થ જાતિકાળકે વિયાતિઆદિ બ્યતિરેકત્થો. સદિસૂદાહરણં પન મલગ્ગહિતકંસપાતિઆદિ દટ્ઠબ્બં. એવં ચિત્તમ્પીતિઆદિ ઓપમ્મત્થસ્સ ઉપમેય્યઉપનયનં. તત્થ પકતિયાતિ અકિત્તિમેન સભાવેન. તન્તિ ચિત્તં. સામઞ્ઞગ્ગહણઞ્ચેતં ચિત્તભાવાવિસેસતો. તેનાહ ‘‘સકલેપી’’તિ. પણ્ડરમેવ ન સંકિલિટ્ઠં સંકિલેસેહિ અસમન્નાગતભાવતો. નનુ કિરિયામયચિત્તેહિ વિપાકસન્તાને વિસેસાધાનં લબ્ભતિ, અઞ્ઞથા કતવિનાસા કતબ્ભાગમા આપજ્જેય્યું? કિઞ્ચાપિ લબ્ભતિ, તસ્સ સંકિલેસો વટ્ટુપનિસ્સયો, અસુદ્ધિ વા ન હોતિ, અસંકિલેસો વિવટ્ટુપનિસ્સયો, વિસુદ્ધિ વા ન હોતિ એવ. ઉપક્કિલિટ્ઠન્તિ પનેતં ઉપક્કિલેસનારહસ્સ ચિત્તસ્સ વસેન વુત્તં, ન વિપાકપબન્ધસ્સ. તેનાહ ‘‘પભસ્સરમિદં ભિક્ખવે ચિત્ત’’ન્તિ, ‘‘પણ્ડરમેવા’’તિ ચ. તઞ્ચ ખોતિ પન સકસન્તતિપરિયાપન્નતાય નેસં કેવલં એકત્તનયવસેન વુત્તં, ન વિપાકધમ્માનં કિલેસાસમઙ્ગિભાવતો. અથ વા ઉપક્કિલિટ્ઠન્તિ ઇમિના ઉપક્કિલેસહેતુ તત્થ વિજ્જમાનં વિસેસાધાનમાહ, ન ‘‘સંકિલિટ્ઠા ધમ્મા’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ ૭૭.દુકમાતિકા) વિય તંસમઙ્ગિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. વિસોધિયમાનન્તિ વિપસ્સનાપઞ્ઞાય અનુક્કમેન સબ્બુપક્કિલેસેહિ વિમોચિયમાનં. સક્કા અગ્ગમગ્ગક્ખણે પભસ્સરતરં કાતું, યતો ન પુન ઉપક્કિલિસ્સતિ. એવન્તિઆદિ વુત્તસ્સેવત્થસ્સ નિગમનં.

    Saṃkilesapakkhaṃ dassentena asaṃkiliṭṭhameva vatthaṃ udāharitabbanti pākaṭoyamattho, saṃkiliṭṭhavatthanidassanena pana ‘‘siyā nu kho aññopi koci viseso’’ti adhippāyena pucchati ‘‘kasmā panā’’tiādinā. Itaro atthavisesoti dassento ‘‘vāyāmamahapphaladassanattha’’ntiādimāha. Ettha ca saṃkiliṭṭhacittavisodhanavidhāne saṃkiliṭṭhavatthaṃ nidassatabbanti paṭiññā, vāyāmamahapphaladassanatthanti hetuattho. Yathā hītiādi anvayattho. Na tattha jātikāḷake viyātiādi byatirekattho. Sadisūdāharaṇaṃ pana malaggahitakaṃsapātiādi daṭṭhabbaṃ. Evaṃ cittampītiādi opammatthassa upameyyaupanayanaṃ. Tattha pakatiyāti akittimena sabhāvena. Tanti cittaṃ. Sāmaññaggahaṇañcetaṃ cittabhāvāvisesato. Tenāha ‘‘sakalepī’’ti. Paṇḍarameva na saṃkiliṭṭhaṃ saṃkilesehi asamannāgatabhāvato. Nanu kiriyāmayacittehi vipākasantāne visesādhānaṃ labbhati, aññathā katavināsā katabbhāgamā āpajjeyyuṃ? Kiñcāpi labbhati, tassa saṃkileso vaṭṭupanissayo, asuddhi vā na hoti, asaṃkileso vivaṭṭupanissayo, visuddhi vā na hoti eva. Upakkiliṭṭhanti panetaṃ upakkilesanārahassa cittassa vasena vuttaṃ, na vipākapabandhassa. Tenāha ‘‘pabhassaramidaṃ bhikkhave citta’’nti, ‘‘paṇḍaramevā’’ti ca. Tañca khoti pana sakasantatipariyāpannatāya nesaṃ kevalaṃ ekattanayavasena vuttaṃ, na vipākadhammānaṃ kilesāsamaṅgibhāvato. Atha vā upakkiliṭṭhanti iminā upakkilesahetu tattha vijjamānaṃ visesādhānamāha, na ‘‘saṃkiliṭṭhā dhammā’’tiādīsu (dha. sa. 77.dukamātikā) viya taṃsamaṅgitanti daṭṭhabbaṃ. Visodhiyamānanti vipassanāpaññāya anukkamena sabbupakkilesehi vimociyamānaṃ. Sakkā aggamaggakkhaṇe pabhassarataraṃ kātuṃ, yato na puna upakkilissati. Evantiādi vuttassevatthassa nigamanaṃ.

    દુટ્ઠગતિપરિપૂરણવસેન પટિપજ્જનં પટિપત્તિ. સા એવ કિલેસદરથપરિળાહાદિવસેન ઉપાયાસદુક્ખા, કુચ્છિતા વા ગતિ પવત્તિ, દુગ્ગતિહેતૂતિ વા દુગ્ગતિ, દુગ્ગતિયા પન પટિપત્તિયા ગન્ધબ્બતો, તસ્સા વા નિપ્ફન્નભાવતો કુચ્છિતો, દુક્ખા ચ ગતીતિ દુગ્ગતિ. સંકિલિટ્ઠચિત્તોતિ ઇદં તસ્સા પટિપત્તિયા દુગ્ગતિભાવદસ્સનત્થં, ન વિસેસનત્થં. ન હિ અસંકિલિટ્ઠચિત્તસ્સ પાણઘાતાદિવસેન પવત્તિ. સંકિલિટ્ઠચિત્તોતિ લાભાસાય સબ્બસો કિલિટ્ઠચિત્તો . દૂતેય્યપહિણગમનન્તિ દૂતેય્યં વુચ્ચતિ દુતકમ્મં, ગિહીનં પણ્ણં વા સાસનં વા ગહેત્વા તત્થ તત્થ ગમનં, પહિણગમનં ઘરાઘરં પેસિતસ્સ ખુદ્દકગમનં, દૂતેય્યગમનં પહિણગમનઞ્ચ ગચ્છતિ. વેજ્જકમ્મન્તિ અનનુઞ્ઞાતે ઠાને લાભાસાય ગહટ્ઠાનં ભેસજ્જં કરોતિ. સઙ્ઘભેદકથા પરતો આગમિસ્સતિ. વેળુદાનાદીહીતિ વેળુદાનપત્તદાનપુપ્ફદાનાદીહિ મિચ્છાજીવેન જીવિકં કપ્પેતિ. સકલમ્પીતિ ‘‘અત્થિ અનાચારો, અત્થિ અગોચરો’’તિઆદિના વિભઙ્ગે (વિભ॰ ૫૧૩, ૫૧૪) આગતં સબ્બમ્પિ અનાચારં અગોચરઞ્ચ ચરણવસેન પરિપૂરેતિ.

    Duṭṭhagatiparipūraṇavasena paṭipajjanaṃ paṭipatti. Sā eva kilesadarathapariḷāhādivasena upāyāsadukkhā, kucchitā vā gati pavatti, duggatihetūti vā duggati, duggatiyā pana paṭipattiyā gandhabbato, tassā vā nipphannabhāvato kucchito, dukkhā ca gatīti duggati. Saṃkiliṭṭhacittoti idaṃ tassā paṭipattiyā duggatibhāvadassanatthaṃ, na visesanatthaṃ. Na hi asaṃkiliṭṭhacittassa pāṇaghātādivasena pavatti. Saṃkiliṭṭhacittoti lābhāsāya sabbaso kiliṭṭhacitto . Dūteyyapahiṇagamananti dūteyyaṃ vuccati dutakammaṃ, gihīnaṃ paṇṇaṃ vā sāsanaṃ vā gahetvā tattha tattha gamanaṃ, pahiṇagamanaṃ gharāgharaṃ pesitassa khuddakagamanaṃ, dūteyyagamanaṃ pahiṇagamanañca gacchati. Vejjakammanti ananuññāte ṭhāne lābhāsāya gahaṭṭhānaṃ bhesajjaṃ karoti. Saṅghabhedakathā parato āgamissati. Veḷudānādīhīti veḷudānapattadānapupphadānādīhi micchājīvena jīvikaṃ kappeti. Sakalampīti ‘‘atthi anācāro, atthi agocaro’’tiādinā vibhaṅge (vibha. 513, 514) āgataṃ sabbampi anācāraṃ agocarañca caraṇavasena paripūreti.

    ‘‘નિરયમ્પિ …પે॰… પેત્તિવિસયમ્પિ ગચ્છતી’’તિ વત્વા તત્થ પેત્તિવિસયગમનં દસ્સેન્તો ‘‘સમણયક્ખો નામ હોતી’’તિઆદિમાહ.

    ‘‘Nirayampi…pe… pettivisayampi gacchatī’’ti vatvā tattha pettivisayagamanaṃ dassento ‘‘samaṇayakkho nāma hotī’’tiādimāha.

    સુક્કપક્ખે પરિસુદ્ધન્તિ સબ્બસો વિસુદ્ધં અસંકિલિટ્ઠં. પરિસુદ્ધત્તા એવ પરિયોદાતં, પભસ્સરન્તિ અત્થો. સુરત્તવણ્ણમેવસ્સાતિ સુટ્ઠુ રત્તવણ્ણમેવ અસ્સ. પરિસુદ્ધવણ્ણમેવસ્સાતિ નીલવણ્ણોપિસ્સ પરિસુદ્ધો ચ ભવેય્યાતિ એવમાદિં સન્ધાયાહ ‘‘કણ્હપક્ખે વુત્તપચ્ચનીકેનેવ વેદિતબ્બા’’તિ. રઙ્ગજાતન્તિઆદિ પન તત્થ વુત્તવસેનેવ વેદિતબ્બં. પટિપત્તિસુગતિઆદીસુ યં વત્તબ્બં, તં પટિપત્તિદુગ્ગતિઆદીસુ વુત્તવિપરિયાયેન વેદિતબ્બં. પરિસુદ્ધચિત્તોતિ સુદ્ધાસયો. દસ કુસલકમ્મપથે પરિપૂરેતીતિ ઇદં કણ્હપક્ખે ‘‘દસ અકુસલકમ્મપથે પરિપૂરેતી’’તિ વુત્તસ્સ પટિપક્ખદસ્સનવસેન વુત્તં. યથા હિ તત્થ અભિજ્ઝાબ્યાપાદમિચ્છાદિટ્ઠિગ્ગહણેન કમ્મપથસંસન્દનનયેન કમ્મપથં અપ્પત્તાય ચ અગારિયસ્સ તથારૂપાય મિચ્છાપટિપત્તિયા સઙ્ગહો ઇચ્છિતો, એવં ઇધાપિ અનભિજ્ઝાઅબ્યાપાદસમ્માદિટ્ઠિગ્ગહણેન અલોભાદોસામોહવસેન પવત્તા અગારિયસ્સ સમ્માપટિપત્તિ સઙ્ગહિતાતિ દટ્ઠબ્બં, ન કમ્મપથપ્પત્તાવાતિ. મનુસ્સમહન્તતન્તિ જાતિરૂપભોગાધિપતેય્યાદિવસેન મનુસ્સેસુ મહન્તભાવં. દસહિ ઠાનેહિ અઞ્ઞેસં દેવાનં અભિભવો દેવમહન્તતા. પટિપત્તિ સુગતિયા ભાજિયમાનત્તા ‘‘અનાગામિમગ્ગં ભાવેતી’’તિ તથા અનાગામિભાવનં પાપેત્વા ઠપિતા. ગહિતગ્ગહણેન સુખાનુભવટ્ઠાનસ્સ અધિપ્પેતત્તા તદભાવતો અસઞ્ઞિભવં અનાદિયન્તો ‘‘દસસુ વા બ્રહ્મભવનેસૂ’’તિઆદિમાહ.

    Sukkapakkhe parisuddhanti sabbaso visuddhaṃ asaṃkiliṭṭhaṃ. Parisuddhattā eva pariyodātaṃ, pabhassaranti attho. Surattavaṇṇamevassāti suṭṭhu rattavaṇṇameva assa. Parisuddhavaṇṇamevassāti nīlavaṇṇopissa parisuddho ca bhaveyyāti evamādiṃ sandhāyāha ‘‘kaṇhapakkhe vuttapaccanīkeneva veditabbā’’ti. Raṅgajātantiādi pana tattha vuttavaseneva veditabbaṃ. Paṭipattisugatiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ paṭipattiduggatiādīsu vuttavipariyāyena veditabbaṃ. Parisuddhacittoti suddhāsayo. Dasa kusalakammapathe paripūretīti idaṃ kaṇhapakkhe ‘‘dasa akusalakammapathe paripūretī’’ti vuttassa paṭipakkhadassanavasena vuttaṃ. Yathā hi tattha abhijjhābyāpādamicchādiṭṭhiggahaṇena kammapathasaṃsandananayena kammapathaṃ appattāya ca agāriyassa tathārūpāya micchāpaṭipattiyā saṅgaho icchito, evaṃ idhāpi anabhijjhāabyāpādasammādiṭṭhiggahaṇena alobhādosāmohavasena pavattā agāriyassa sammāpaṭipatti saṅgahitāti daṭṭhabbaṃ, na kammapathappattāvāti. Manussamahantatanti jātirūpabhogādhipateyyādivasena manussesu mahantabhāvaṃ. Dasahi ṭhānehi aññesaṃ devānaṃ abhibhavo devamahantatā. Paṭipatti sugatiyā bhājiyamānattā ‘‘anāgāmimaggaṃ bhāvetī’’ti tathā anāgāmibhāvanaṃ pāpetvā ṭhapitā. Gahitaggahaṇena sukhānubhavaṭṭhānassa adhippetattā tadabhāvato asaññibhavaṃ anādiyanto ‘‘dasasu vā brahmabhavanesū’’tiādimāha.

    ૭૧. સકભણ્ડે છન્દરાગો અભિજ્ઝાયનટ્ઠેન અભિજ્ઝા, અભિજ્ઝાયનાતિ અત્થો. પરભણ્ડે છન્દરાગો વિસમં લુબ્ભતીતિ વિસમલોભો. એવમ્પિ અભિજ્ઝાવિસમલોભાનં વિસેસો હોતીતિ દસ્સેન્તો ‘‘અથ વા’’તિઆદિમાહ. તત્થ અત્તનો સન્તકં તંસદિસઞ્ચ યુત્તટ્ઠાનં. યં યાચિતં, અપ્પકસિરેન વા સક્કા લદ્ધું, તં પત્તટ્ઠાનં. પરદારગરુદારાતિ અયુત્તટ્ઠાનં. યં અપત્થનિયં, યસ્સ વા પત્થનાય બ્યસનં આપજ્જતિ, તં અપ્પત્તટ્ઠાનં. થેરોતિ મહાસઙ્ઘરક્ખિતત્થેરો, યેન અટ્ઠકથા પોત્થકં આરોપિતા. સો હિ અન્તેવાસિકેસુ સાકચ્છન્તેસુ એવમાહ. સોપિ ઇમસ્મિંયેવ સુત્તે વિનિબ્ભોગો ન લબ્ભતિ ચિત્તસંકિલેસસ્સ અધિપ્પેતત્તા. તેનાહ ‘‘યુત્તે વા’’તિઆદિ. અયોનિસોમનસિકારવસેન ઉપ્પજ્જનતો સમ્પત્તિ આયતિઞ્ચ દુક્ખસ્સેવ ઉપ્પાદનતો ન કોચિ લોભો અવિસમો નામ. અભિજ્ઝાયનટ્ઠેનાતિ યસ્સ કસ્સચિ આરમ્મણસ્સ યુત્તસ્સ અયુત્તસ્સ અપ્પત્તસ્સ ચ અભિજ્જાયનવસેન અભિપત્થનાવસેન ચ પવત્તા તણ્હા અભિજ્ઝાતિ લોભતો નિબ્બિસેસન્તિ દસ્સેતિ. તેનાહ ‘‘એકત્થમેતં બ્યઞ્જનમેવ નાન’’ન્તિ. દૂસેતીતિ સભાવસન્તં અસંકિલેસં વિનાસેતિ અવિસુદ્ધં કરોતિ. તેનાહ ‘‘ઓભાસિતું ન દેતી’’તિ. ‘‘ઇમે સત્તા ઉચ્છિજ્જન્તુ વિનસ્સન્તૂ’’તિ સત્તેસુ બ્યાપજ્જનાકારપ્પવત્તિયા બ્યાપાદો નવવિધઆઘાતવત્થુસમ્ભવો વુત્તો. કોધો પન સઙ્ખારેસુપિ પવત્તનતો દસવિધઆઘાતવત્થુસમ્ભવો વુત્તો. ઉભયમ્પિ પટિઘમેવ, પવત્તનાનત્તતો ભિન્દિત્વા વુત્તો. કુજ્ઝનવસેનેવ ચિત્તપરિયોનન્ધનો ‘‘અક્કોચ્છિ મં અવધિ મ’’ન્તિઆદિના.

    71.Sakabhaṇḍe chandarāgo abhijjhāyanaṭṭhena abhijjhā, abhijjhāyanāti attho. Parabhaṇḍe chandarāgo visamaṃ lubbhatīti visamalobho. Evampi abhijjhāvisamalobhānaṃ viseso hotīti dassento ‘‘atha vā’’tiādimāha. Tattha attano santakaṃ taṃsadisañca yuttaṭṭhānaṃ. Yaṃ yācitaṃ, appakasirena vā sakkā laddhuṃ, taṃ pattaṭṭhānaṃ. Paradāragarudārāti ayuttaṭṭhānaṃ. Yaṃ apatthaniyaṃ, yassa vā patthanāya byasanaṃ āpajjati, taṃ appattaṭṭhānaṃ. Theroti mahāsaṅgharakkhitatthero, yena aṭṭhakathā potthakaṃ āropitā. So hi antevāsikesu sākacchantesu evamāha. Sopi imasmiṃyeva sutte vinibbhogo na labbhati cittasaṃkilesassa adhippetattā. Tenāha ‘‘yutte vā’’tiādi. Ayonisomanasikāravasena uppajjanato sampatti āyatiñca dukkhasseva uppādanato na koci lobho avisamo nāma. Abhijjhāyanaṭṭhenāti yassa kassaci ārammaṇassa yuttassa ayuttassa appattassa ca abhijjāyanavasena abhipatthanāvasena ca pavattā taṇhā abhijjhāti lobhato nibbisesanti dasseti. Tenāha ‘‘ekatthametaṃ byañjanameva nāna’’nti. Dūsetīti sabhāvasantaṃ asaṃkilesaṃ vināseti avisuddhaṃ karoti. Tenāha ‘‘obhāsituṃ na detī’’ti. ‘‘Ime sattā ucchijjantu vinassantū’’ti sattesu byāpajjanākārappavattiyā byāpādo navavidhaāghātavatthusambhavo vutto. Kodho pana saṅkhāresupi pavattanato dasavidhaāghātavatthusambhavo vutto. Ubhayampi paṭighameva, pavattanānattato bhinditvā vutto. Kujjhanavaseneva cittapariyonandhano ‘‘akkocchi maṃ avadhi ma’’ntiādinā.

    સુટ્ઠુ કતં કરણં સુકતં, તસ્સ પુબ્બકારિતાલક્ખણસ્સ ગુણસ્સ વિનાસનો ઉદકપુઞ્છનિયા વિય સરીરાનુગતં ઉદકં પુઞ્છન્તો મક્ખો. તથા હિ સો પરેસં ગુણાનં મક્ખનટ્ઠેન ‘‘મક્ખો’’તિ વુચ્ચતિ. ઇદાનિ અનગારિયસ્સ વાતિઆદિના સઙ્ખેપેન વુત્તત્થં વિત્થારેન દસ્સેતું ‘‘અનગારિયોપી’’તિઆદિ વુત્તં. નિસિન્નકથાપરિકથાદિવસેન ધમ્મસ્સ કથા ધમ્મકથાનયો, એકત્તાદિધમ્મનીતિ એવ વા. પકરણં સત્ત પકરણાનિ, તત્થ કોસલ્લં ધમ્મકથાનયપકરણકોસલ્લં. આદિ-સદ્દેન વિનયક્કમે ચતૂસુ મહાનિકાયેસુ ચ કોસલ્લં સઙ્ગણ્હાતિ. અચિત્તીકતોતિ ચિત્તીકારરહિતો. યથા ચાયન્તિ ઇમિના યથાયં મક્ખો ચિત્તં દૂસેતિ, એવં પળાસોપિ ચિત્તં દૂસેતિ, તસ્મા ઉપક્કિલેસોતિ દસ્સેતિ. અનિયતા ગતિ નિયામોક્કમનાભાવતો. આદિ-સદ્દેન ‘‘રત્તઞ્ઞૂ ચિરપબ્બજિતે પુગ્ગલે અજ્ઝોત્થરિત્વા ‘ત્વમ્પિ ઇમસ્મિં સાસને પબ્બજિતો, અહમ્પિ પબ્બજિતો, ત્વમ્પિ સીલમત્તે ઠિતો અહમ્પી’તિ’’ એવમાદીનં સઙ્ગહો. યુગગ્ગાહગાહીતિ ‘‘તવ વા મમ વા કો વિસેસો’’તિ અસમમ્પિ સમં કત્વા સમધુરગ્ગાહગણ્હનકો. ખીયના ઉસૂયના. અત્તનો સમ્પત્તિયા નિગૂહનં તસ્સ પરેહિ સાધારણભાવાસહનેન હોતીતિ ‘‘પરેહિ સાધારણભાવં અસહમાનં’’ઇચ્ચેવ વુત્તં. કારણે હિ ગહિતે ફલમ્પિ ગહિતમેવ હોતીતિ. અઞ્ઞથા અત્તનો પવેદનકપુગ્ગલો કેરાટિકો, ‘‘નેકતિકવાણિજો’’તિપિ વદન્તિ. સપ્પમુખા મચ્છવાલા એકા મચ્છજાતિ આયતનમચ્છો. તેનાહ ‘‘આયતનમચ્છો નામા’’તિઆદિ. બદ્ધચરોતિ અન્તેવાસી.

    Suṭṭhu kataṃ karaṇaṃ sukataṃ, tassa pubbakāritālakkhaṇassa guṇassa vināsano udakapuñchaniyā viya sarīrānugataṃ udakaṃ puñchanto makkho. Tathā hi so paresaṃ guṇānaṃ makkhanaṭṭhena ‘‘makkho’’ti vuccati. Idāni anagāriyassa vātiādinā saṅkhepena vuttatthaṃ vitthārena dassetuṃ ‘‘anagāriyopī’’tiādi vuttaṃ. Nisinnakathāparikathādivasena dhammassa kathā dhammakathānayo, ekattādidhammanīti eva vā. Pakaraṇaṃ satta pakaraṇāni, tattha kosallaṃ dhammakathānayapakaraṇakosallaṃ. Ādi-saddena vinayakkame catūsu mahānikāyesu ca kosallaṃ saṅgaṇhāti. Acittīkatoti cittīkārarahito. Yathā cāyanti iminā yathāyaṃ makkho cittaṃ dūseti, evaṃ paḷāsopi cittaṃ dūseti, tasmā upakkilesoti dasseti. Aniyatā gati niyāmokkamanābhāvato. Ādi-saddena ‘‘rattaññū cirapabbajite puggale ajjhottharitvā ‘tvampi imasmiṃ sāsane pabbajito, ahampi pabbajito, tvampi sīlamatte ṭhito ahampī’ti’’ evamādīnaṃ saṅgaho. Yugaggāhagāhīti ‘‘tava vā mama vā ko viseso’’ti asamampi samaṃ katvā samadhuraggāhagaṇhanako. Khīyanā usūyanā. Attano sampattiyā nigūhanaṃ tassa parehi sādhāraṇabhāvāsahanena hotīti ‘‘parehi sādhāraṇabhāvaṃ asahamānaṃ’’icceva vuttaṃ. Kāraṇe hi gahite phalampi gahitameva hotīti. Aññathā attano pavedanakapuggalo kerāṭiko, ‘‘nekatikavāṇijo’’tipi vadanti. Sappamukhā macchavālā ekā macchajāti āyatanamaccho. Tenāha ‘‘āyatanamaccho nāmā’’tiādi. Baddhacaroti antevāsī.

    સબ્બસો અમદ્દિતસભાવેન વા તભરિતભત્તસદિસસ્સ થદ્ધભાવસ્સ અનોનમિતદણ્ડસદિસતાય પગ્ગહિતસિરઅનિવાતવુત્તિકારસ્સ ચ કરણતો વા તભરિત…પે॰… કરણો. તદુત્તરિકરણોતિ યં યેન કતં દુચ્ચરિતં વા સુચરિતં વા, તદુત્તરિ, તસ્સ દ્વિગુણં વા કરણો. અત્તનો મણ્ડનાદિઅત્થં પરેન કતં અલઙ્કારાદિં. પરિયાપુણાતિ વા કથેતિ વા અત્તનો બલાનુરૂપં. કામં નિકાયદ્વયગ્ગહણાદિવસેન પવત્તો સેવિતબ્બમાનો એવ, તથાપિસ્સ સંકિલેસપક્ખત્તા વુત્તં ‘‘માનં અનિસ્સાયા’’તિ.

    Sabbaso amadditasabhāvena vā tabharitabhattasadisassa thaddhabhāvassa anonamitadaṇḍasadisatāya paggahitasiraanivātavuttikārassa ca karaṇato vā tabharita…pe… karaṇo. Taduttarikaraṇoti yaṃ yena kataṃ duccaritaṃ vā sucaritaṃ vā, taduttari, tassa dviguṇaṃ vā karaṇo. Attano maṇḍanādiatthaṃ parena kataṃ alaṅkārādiṃ. Pariyāpuṇāti vā katheti vā attano balānurūpaṃ. Kāmaṃ nikāyadvayaggahaṇādivasena pavatto sevitabbamāno eva, tathāpissa saṃkilesapakkhattā vuttaṃ ‘‘mānaṃ anissāyā’’ti.

    ઉણ્ણતિવસેનાતિ ‘‘સેય્યોહમસ્મી’’તિઆદિના ચિત્તસ્સ પગ્ગહણવસેન. પુબ્બે કેનચિ અત્તાનં સદિસં કત્વા પચ્છા તતો અધિકતો દહનતો ઉપ્પજ્જનકો અતિમાનો. મદગ્ગહણાકારો જાતિઆદિં પટિચ્ચ મજ્જનાકારો, સોપિ અત્થતો માનો એવ. પમાદો તથાપવત્તો ચિત્તુપ્પાદો.

    Uṇṇativasenāti ‘‘seyyohamasmī’’tiādinā cittassa paggahaṇavasena. Pubbe kenaci attānaṃ sadisaṃ katvā pacchā tato adhikato dahanato uppajjanako atimāno. Madaggahaṇākāro jātiādiṃ paṭicca majjanākāro, sopi atthato māno eva. Pamādo tathāpavatto cittuppādo.

    તસ્મા લોભમાદિં કત્વા દસ્સેતીતિ લોભસ્સ આદિતો ગહણે કારણં વિભાવેતુકામો પુચ્છતિ. પઠમુપ્પત્તિતોતિ તત્થ તત્થ ભવે સબ્બપઠમં ઉપ્પજ્જનતો. સત્તાનઞ્હિ યથાધિગતં ઝાનાદિવિસેસં આરબ્ભ પચ્ચવેક્ખણા વિય યથાલદ્ધં ઉપપતિભવં આરબ્ભ નિકન્તિ એવ. તેનાહ ‘‘સબ્બસત્તાન’’ન્તિઆદિ. યથાસમ્ભવં ઇતરેતિ ઇતરે બ્યાપાદાદયો યથાપચ્ચયં ઉપ્પજ્જન્તિ, લોભસ્સ વિય આદિતો અસુકસ્સ અનન્તરં અસુકોતિ વા ન નેસં નિયમો અત્થીતિ અત્થો. કિં પન એતે સોળસેવ ચિત્તસ્સ ઉપક્કિલેસા, ઉદાહુ અઞ્ઞેપિ સન્તીતિ અનુયોગં સન્ધાય અઞ્ઞેપિ સન્તીતિ દસ્સેન્તો ‘‘ન ચ એતે’’તિઆદિમાહ. યદિ એવં કસ્મા એત્તકા એવ ઇધ વુત્તાતિ. નયદસ્સનવસેનાતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘એતેન પન…પે॰… વેદિતબ્બા’’તિ. તેન થિનમિદ્ધઉદ્ધચ્ચકુક્કુચ્ચ-વિચિકિચ્છા-અત્તુક્કંસન-પરવબ્ભનછમ્ભિતત્તા- ભીરુકતા-અહિરિકાનોત્તપ્પ-અત્તિચ્છતા-પાપિચ્છતા-મહિચ્છતાદયો સઙ્ગહિતાતિ વેદિતબ્બં.

    Tasmā lobhamādiṃ katvā dassetīti lobhassa ādito gahaṇe kāraṇaṃ vibhāvetukāmo pucchati. Paṭhamuppattitoti tattha tattha bhave sabbapaṭhamaṃ uppajjanato. Sattānañhi yathādhigataṃ jhānādivisesaṃ ārabbha paccavekkhaṇā viya yathāladdhaṃ upapatibhavaṃ ārabbha nikanti eva. Tenāha ‘‘sabbasattāna’’ntiādi. Yathāsambhavaṃ itareti itare byāpādādayo yathāpaccayaṃ uppajjanti, lobhassa viya ādito asukassa anantaraṃ asukoti vā na nesaṃ niyamo atthīti attho. Kiṃ pana ete soḷaseva cittassa upakkilesā, udāhu aññepi santīti anuyogaṃ sandhāya aññepi santīti dassento ‘‘na ca ete’’tiādimāha. Yadi evaṃ kasmā ettakā eva idha vuttāti. Nayadassanavasenāti dassento āha ‘‘etena pana…pe… veditabbā’’ti. Tena thinamiddhauddhaccakukkucca-vicikicchā-attukkaṃsana-paravabbhanachambhitattā- bhīrukatā-ahirikānottappa-atticchatā-pāpicchatā-mahicchatādayo saṅgahitāti veditabbaṃ.

    ૭૨. સંકિલેસં દસ્સેત્વાતિ સંકિલિટ્ઠવત્તનિદસ્સનેન સઙ્ખેપેન વુત્તં સંકિલેસં વિભાગેન દસ્સેત્વા. વોદાનં દસ્સેન્તોતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. એવં જાનિત્વાતિ ‘‘અભિજ્ઝા વિસમલોભો એકન્તેનેવ ચિત્તસ્સ ઉપ્પક્કિલેસો’’તિ સભાવતો સમુદયતો નિરોધતો નિરોધૂપાયતો ચ પુબ્બભાગપઞ્ઞાય ચેવ હેટ્ઠિમમગ્ગદ્વયપઞ્ઞાય ચ જાનિત્વા. પજહતીતિ એત્થ અચ્ચન્તપ્પહાનમેવ અધિપ્પેતન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘સમુચ્છેદપ્પહાનવસેન અરિયમગ્ગેન પજહતી’’તિ આહ. અરિયમગ્ગેનાતિ અનાગામિમગ્ગેન. તેન હિ પહાનં ઇધ સબ્બવારેસુ અધિપ્પેતં. કિલેસપટિપાટિ ઇધ કિલેસાનં દેસનાક્કમો. મગ્ગપટિપાટિપન ચતુન્નં અરિયમગ્ગાનં દેસનાક્કમોપિ તાય દેસનાય પટિપજ્જનક્કમોપિ તાય પટિપત્તિયા ઉપ્પત્તિક્કમોપિ. તત્થ યે યે કિલેસા યેન યેન મગ્ગેન પહીયન્તિ, મગ્ગપટિપાટિં અનોલોકેત્વા તેસં તેસં કિલેસાનં તેન તેન મગ્ગેન પહાનદસ્સનં કિલેસપટિપાટિ ન કિલેસાનં ઉપ્પત્તિક્કમો ઇધ દેસનાક્કમો ચાતિ દસ્સેન્તો ‘‘અભિજ્ઝા વિસમલોભો’’તિઆદિમાહ. યેન યેન પન મગ્ગેન યે યે કિલેસા પહીયન્તિ મગ્ગાનુપુબ્બિયા, તેન તેન મગ્ગેન તેસં તેસં કિલેસાનં પહાનદસ્સનં મગ્ગપટિપાટિયા પહાનદસ્સનન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘સોતાપત્તિમગ્ગેના’’તિઆદિમાહ.

    72.Saṃkilesaṃdassetvāti saṃkiliṭṭhavattanidassanena saṅkhepena vuttaṃ saṃkilesaṃ vibhāgena dassetvā. Vodānaṃ dassentoti etthāpi eseva nayo. Evaṃ jānitvāti ‘‘abhijjhā visamalobho ekanteneva cittassa uppakkileso’’ti sabhāvato samudayato nirodhato nirodhūpāyato ca pubbabhāgapaññāya ceva heṭṭhimamaggadvayapaññāya ca jānitvā. Pajahatīti ettha accantappahānameva adhippetanti dassento ‘‘samucchedappahānavasena ariyamaggena pajahatī’’ti āha. Ariyamaggenāti anāgāmimaggena. Tena hi pahānaṃ idha sabbavāresu adhippetaṃ. Kilesapaṭipāṭi idha kilesānaṃ desanākkamo. Maggapaṭipāṭipana catunnaṃ ariyamaggānaṃ desanākkamopi tāya desanāya paṭipajjanakkamopi tāya paṭipattiyā uppattikkamopi. Tattha ye ye kilesā yena yena maggena pahīyanti, maggapaṭipāṭiṃ anoloketvā tesaṃ tesaṃ kilesānaṃ tena tena maggena pahānadassanaṃ kilesapaṭipāṭi na kilesānaṃ uppattikkamo idha desanākkamo cāti dassento ‘‘abhijjhā visamalobho’’tiādimāha. Yena yena pana maggena ye ye kilesā pahīyanti maggānupubbiyā, tena tena maggena tesaṃ tesaṃ kilesānaṃ pahānadassanaṃ maggapaṭipāṭiyā pahānadassananti dassento ‘‘sotāpattimaggenā’’tiādimāha.

    ઇમસ્મિં પન ઠાનેતિ ‘‘સ ખો સો, ભિક્ખવે, ભિક્ખૂ’’તિઆદિના આગતો ઇમસ્મિં પહાનવારે. ઇમે કિલેસાતિ ઇમે યથાવુત્તા કિલેસા. સોતાપત્તિમગ્ગવજ્ઝા વા હોન્તુ સેસમગ્ગવજ્ઝા વાહેટ્ઠા દસ્સિતમગ્ગપટિપાટિવસેન. તત્થ પન યે તતિયમગ્ગવજ્ઝા, તેસં અનાગામિમગ્ગેનેવ પહાને વત્તબ્બં નત્થિ, યેસં પનેત્થ હેટ્ઠિમમગ્ગવજ્ઝાનં ઇધ સઙ્ગહે કારણં પચ્છા વત્તુકામેન અગ્ગમગ્ગવજ્ઝાનં અનાદિયિત્વા કસ્મા તતિયમગ્ગવજ્ઝાનમેવ ગહણં કતન્તિ આહ ‘‘અયમેત્થ પવેણિમગ્ગાગતો સમ્ભવો’’તિ, અયં ઇમસ્સ સુત્તસ્સ એતસ્મિં ઠાને આચરિયપવેણિયા કથામગ્ગો તતો આગતો અત્થસમ્ભવો અત્થતત્વન્તિ અત્થો. તત્થ હેટ્ઠિમમગ્ગવજ્ઝાનં ઇધ સઙ્ગહે કારણં પચ્છા વત્તુકામો અગ્ગમગ્ગવજ્ઝાનં અગ્ગહણે યુત્તિં દસ્સેન્તો ‘‘સો ચા’’તિઆદિમાહ. તેનાતિ ચતુત્થમગ્ગેન. સેસાનન્તિ બ્યાપાદાદીનં . યેપીતિ મક્ખાદિકે સન્ધાયાહ. તંસમુટ્ઠાપકચિત્તાનન્તિ તેસં મક્ખાદીનં સમુટ્ઠાપકચિત્તુપ્પાદાનં. તત્થ મક્ખ-પળાસ-ઇસ્સા-મચ્છરિય-સમુટ્ઠાપકં પટિઘદ્વયચિત્તં, વિસેસતો પઞ્ચકામગુણલોભેન સઠો માયાવી ચ હોતિ, પઞ્ચકામગુણિકરાગો ચ અનાગામિમગ્ગેનેવ નિરવસેસતો પહીયતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘તંસમુટ્ઠાપકચિત્તાનં અપ્પહીનત્તા’’તિ. તેપિ સુપ્પહીના હોન્તીતિ સમ્બન્ધો. ન્તિ પઠમમગ્ગેનેવ પહાનં પુબ્બાપરેન ન સન્ધિયતિ ‘‘યથોધિ ખો’’તિ એત્થ ઓધિવચનસ્સ મગ્ગત્તયવાચકત્તા. રતનત્તયે અવેચ્ચપ્પસાદો નામ અરિયકન્તસીલં વિય સોતાપન્નસ્સ અઙ્ગાનિ, તે ચ પહાનતો પચ્છા નિદ્દિટ્ઠા, તસ્મા ઇધ વુત્તપ્પહાનં વિક્ખમ્ભનપહાનમેવાતિ કેચિ વદન્તિ. તેસં ઇચ્છામત્તમેવ યથાવુત્તપહાનસ્સેવ વસેન અવેચ્ચપ્પસાદાનં ઓધિસો પહાનસ્સ વિભાવિતત્તા, સ્વાયમત્થો હેટ્ઠા યુત્તિતોપિ પકાસિતોયેવ.

    Imasmiṃ pana ṭhāneti ‘‘sa kho so, bhikkhave, bhikkhū’’tiādinā āgato imasmiṃ pahānavāre. Ime kilesāti ime yathāvuttā kilesā. Sotāpattimaggavajjhā vā hontu sesamaggavajjhā vāheṭṭhā dassitamaggapaṭipāṭivasena. Tattha pana ye tatiyamaggavajjhā, tesaṃ anāgāmimaggeneva pahāne vattabbaṃ natthi, yesaṃ panettha heṭṭhimamaggavajjhānaṃ idha saṅgahe kāraṇaṃ pacchā vattukāmena aggamaggavajjhānaṃ anādiyitvā kasmā tatiyamaggavajjhānameva gahaṇaṃ katanti āha ‘‘ayamettha paveṇimaggāgato sambhavo’’ti, ayaṃ imassa suttassa etasmiṃ ṭhāne ācariyapaveṇiyā kathāmaggo tato āgato atthasambhavo atthatatvanti attho. Tattha heṭṭhimamaggavajjhānaṃ idha saṅgahe kāraṇaṃ pacchā vattukāmo aggamaggavajjhānaṃ aggahaṇe yuttiṃ dassento ‘‘so cā’’tiādimāha. Tenāti catutthamaggena. Sesānanti byāpādādīnaṃ . Yepīti makkhādike sandhāyāha. Taṃsamuṭṭhāpakacittānanti tesaṃ makkhādīnaṃ samuṭṭhāpakacittuppādānaṃ. Tattha makkha-paḷāsa-issā-macchariya-samuṭṭhāpakaṃ paṭighadvayacittaṃ, visesato pañcakāmaguṇalobhena saṭho māyāvī ca hoti, pañcakāmaguṇikarāgo ca anāgāmimaggeneva niravasesato pahīyati, tasmā vuttaṃ ‘‘taṃsamuṭṭhāpakacittānaṃ appahīnattā’’ti. Tepi suppahīnā hontīti sambandho. Tanti paṭhamamaggeneva pahānaṃ pubbāparena na sandhiyati ‘‘yathodhi kho’’ti ettha odhivacanassa maggattayavācakattā. Ratanattaye aveccappasādo nāma ariyakantasīlaṃ viya sotāpannassa aṅgāni, te ca pahānato pacchā niddiṭṭhā, tasmā idha vuttappahānaṃ vikkhambhanapahānamevāti keci vadanti. Tesaṃ icchāmattameva yathāvuttapahānasseva vasena aveccappasādānaṃ odhiso pahānassa vibhāvitattā, svāyamattho heṭṭhā yuttitopi pakāsitoyeva.

    ૭૪. એકમેકેન પદેન યોજેતબ્બં, યતો એકમેકસ્સપિ ઉપક્કિલેસસ્સ સભાવાદિતો દસ્સનં નિય્યાનમુખં હોતિ, તથા ચેવ હેટ્ઠા સંવણ્ણિતં. અનાગામિમગ્ગવસેન પહાનં વત્વા પસાદસ્સ ઉદ્ધટત્તા વુત્તં ‘‘અનાગામિમગ્ગેન લોકુત્તરપ્પસાદો આગતો’’તિ. યદિ એવં કસ્મા ‘‘લોકિયો ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તન્તિ? ‘‘ઇતિપિ સો ભગવા’’તિઆદિનયપ્પવત્તસ્સ લોકિયત્તા. નિબ્બાનારમ્મણો એવ હિ લોકુત્તરો પસાદો. ‘‘ઇતિપિ સો ભગવા’’તિઆદિવચનેન લોકિયં, અવેચ્ચપ્પસાદવચનેન લોકુત્તરન્તિ લોકિયલોકુત્તરમિસ્સકં પસાદં દસ્સેન્તો. અવેચ્ચ રતનત્તયગુણે યાથાવતો ઞત્વા પસાદો અવેચ્ચપ્પસાદો. સો પન યસ્મા મગ્ગેનાગતત્તા કેનચિ અકમ્પનિયો અપ્પધંસિયો ચ હોતિ, તસ્મા વુત્તં ‘‘અચલેન અચ્ચુતેના’’તિ. તત્થ લોકુત્તરો સબ્બસો બુદ્ધગુણાદીસુ સમ્મોહં વિદ્ધંસેન્તો તત્થ કિચ્ચતો પવત્તતિ, ઇતરો આરમ્મણવસેન તે આરબ્ભ. તં વિધિન્તિ તં તસ્સ ઉપ્પન્નપ્પકારં. અનુસ્સતિટ્ઠાનાનીતિ અનુસ્સતિકમ્મટ્ઠાનાનિ.

    74.Ekamekena padena yojetabbaṃ, yato ekamekassapi upakkilesassa sabhāvādito dassanaṃ niyyānamukhaṃ hoti, tathā ceva heṭṭhā saṃvaṇṇitaṃ. Anāgāmimaggavasena pahānaṃ vatvā pasādassa uddhaṭattā vuttaṃ ‘‘anāgāmimaggena lokuttarappasādo āgato’’ti. Yadi evaṃ kasmā ‘‘lokiyo uppajjatī’’ti vuttanti? ‘‘Itipi so bhagavā’’tiādinayappavattassa lokiyattā. Nibbānārammaṇo eva hi lokuttaro pasādo. ‘‘Itipi so bhagavā’’tiādivacanena lokiyaṃ, aveccappasādavacanena lokuttaranti lokiyalokuttaramissakaṃ pasādaṃ dassento. Avecca ratanattayaguṇe yāthāvato ñatvā pasādo aveccappasādo. So pana yasmā maggenāgatattā kenaci akampaniyo appadhaṃsiyo ca hoti, tasmā vuttaṃ ‘‘acalena accutenā’’ti. Tattha lokuttaro sabbaso buddhaguṇādīsu sammohaṃ viddhaṃsento tattha kiccato pavattati, itaro ārammaṇavasena te ārabbha. Taṃ vidhinti taṃ tassa uppannappakāraṃ. Anussatiṭṭhānānīti anussatikammaṭṭhānāni.

    ૭૫. સોમનસ્સાદીતિ આદિ-સદ્દેન ઞાણાદીનિ સઙ્ગણ્હાતિ. ચોરાનં અભિણ્હં સઞ્ચરણટ્ઠાનતાય પચ્ચન્તગ્ગહણં. પચ્ચવેક્ખતોતિ ‘‘અસુકસ્મિઞ્ચ ઠાને ઇમે ચિમે ચોરા એવઞ્ચ એવઞ્ચ વિનાસિતા’’તિ પચ્ચવેક્ખતો રઞ્ઞો વિય.

    75.Somanassādīti ādi-saddena ñāṇādīni saṅgaṇhāti. Corānaṃ abhiṇhaṃ sañcaraṇaṭṭhānatāya paccantaggahaṇaṃ. Paccavekkhatoti ‘‘asukasmiñca ṭhāne ime cime corā evañca evañca vināsitā’’ti paccavekkhato rañño viya.

    યો યો ઓધિ યથોધિ. યથા-સદ્દો બ્યાપનિચ્છાયં, ખો સદ્દો અવધારણેતિ દસ્સેન્તો ‘‘સકસકઓધિવસેન ચત્તમેવ હોતી’’તિઆદિમાહ. તેન ‘‘વન્ત’’ન્તિઆદીસુપિ અવધારેતબ્બન્તિ દસ્સેતિ. સકસકઓધિવસેનાતિ સઙ્ખેપતો વુત્તમત્થં વિવરિતું ‘‘દ્વે ઓધી’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ યંમગ્ગવજ્ઝાતિ યેન મગ્ગેન અનવસેસતો પહાતબ્બા. અનવસેસપ્પહાનવસેન હિ તંતંમગ્ગવજ્ઝાનં કિલેસાનં તદઞ્ઞમગ્ગવજ્ઝેહિ અસમ્મિસ્સતા, અઞ્ઞથા યે સકસકઓધિવસેન ઉપરિમગ્ગવજ્ઝા, તે હેટ્ઠિમમગ્ગેહિ પહીનાપાયગમનીયાદિસભાવા એવ તેહિ પહીયન્તીતિ પહાનવસેન સમ્મિસ્સા સિયું. તેન તેયેવ પહીના હોન્તીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. તતુત્તરિપીતિ તતો પહાનનિમિત્તસોમનસ્સુપ્પત્તિતો ઉદ્ધમ્પિ. પટિપક્ખેસુ ઓધિસો પવત્તિકિચ્ચત્તા ઓધીતિ હેટ્ઠા તયો મગ્ગા વુચ્ચન્તિ. તે હીતિઆદિ વુત્તસ્સેવત્થસ્સ વિવરણં. ઇમસ્સ ભિક્ખુનોતિ અનાગામિં સન્ધાયાહ. તેન વુત્તં ‘‘હેટ્ઠામગ્ગત્તયેન ચત્ત’’ન્તિ.

    Yo yo odhi yathodhi. Yathā-saddo byāpanicchāyaṃ, kho saddo avadhāraṇeti dassento ‘‘sakasakaodhivasena cattameva hotī’’tiādimāha. Tena ‘‘vanta’’ntiādīsupi avadhāretabbanti dasseti. Sakasakaodhivasenāti saṅkhepato vuttamatthaṃ vivarituṃ ‘‘dve odhī’’tiādi āraddhaṃ. Tattha yaṃmaggavajjhāti yena maggena anavasesato pahātabbā. Anavasesappahānavasena hi taṃtaṃmaggavajjhānaṃ kilesānaṃ tadaññamaggavajjhehi asammissatā, aññathā ye sakasakaodhivasena uparimaggavajjhā, te heṭṭhimamaggehi pahīnāpāyagamanīyādisabhāvā eva tehi pahīyantīti pahānavasena sammissā siyuṃ. Tena teyeva pahīnā hontīti etthāpi eseva nayo. Tatuttaripīti tato pahānanimittasomanassuppattito uddhampi. Paṭipakkhesu odhiso pavattikiccattā odhīti heṭṭhā tayo maggā vuccanti. Te hītiādi vuttassevatthassa vivaraṇaṃ. Imassa bhikkhunoti anāgāmiṃ sandhāyāha. Tena vuttaṃ ‘‘heṭṭhāmaggattayena catta’’nti.
