Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
૫. પારાયનવગ્ગો
5. Pārāyanavaggo
વત્થુગાથાવણ્ણના
Vatthugāthāvaṇṇanā
૯૮૩. કોસલાનં પુરા રમ્માતિ પારાયનવગ્ગસ્સ વત્થુગાથા. તાસં ઉપ્પત્તિ – અતીતે કિર બારાણસિવાસી એકો રુક્ખવડ્ઢકી સકે આચરિયકે અદુતિયો, તસ્સ સોળસ સિસ્સા, એકમેકસ્સ સહસ્સં અન્તેવાસિકા. એવં તે સત્તરસાધિકસોળસસહસ્સા આચરિયન્તેવાસિનો સબ્બેપિ બારાણસિં ઉપનિસ્સાય જીવિકં કપ્પેન્તા પબ્બતસમીપં ગન્ત્વા રુક્ખે ગહેત્વા તત્થેવ નાનાપાસાદવિકતિયો નિટ્ઠાપેત્વા કુલ્લં બન્ધિત્વા ગઙ્ગાય બારાણસિં આનેત્વા સચે રાજા અત્થિકો હોતિ, રઞ્ઞો, એકભૂમિકં વા…પે॰… સત્તભૂમિકં વા પાસાદં યોજેત્વા દેન્તિ. નો ચે, અઞ્ઞેસમ્પિ વિકિણિત્વા પુત્તદારં પોસેન્તિ. અથ નેસં એકદિવસં આચરિયો ‘‘ન સક્કા વડ્ઢકિકમ્મેન નિચ્ચં જીવિકં કપ્પેતું, દુક્કરઞ્હિ જરાકાલે એતં કમ્મ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા અન્તેવાસિકે આમન્તેસિ – ‘‘તાતા, ઉદુમ્બરાદયો, અપ્પસારરુક્ખે આનેથા’’તિ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા આનયિંસુ. સો તેહિ કટ્ઠસકુણં કત્વા તસ્સ અબ્ભન્તરં પવિસિત્વા યન્તં પૂરેસિ. કટ્ઠસકુણો સુપણ્ણરાજા વિય આકાસં લઙ્ઘિત્વા વનસ્સ ઉપરિ ચરિત્વા અન્તેવાસીનં પુરતો ઓરુહિ. અથ આચરિયો સિસ્સે આહ – ‘‘તાતા, ઈદિસાનિ કટ્ઠવાહનાનિ કત્વા સક્કા સકલજમ્બુદીપે રજ્જં ગહેતું, તુમ્હેપિ, તાતા, એતાનિ કરોથ, રજ્જં ગહેત્વા જીવિસ્સામ, દુક્ખં વડ્ઢકિસિપ્પેન જીવિતુ’’ન્તિ. તે તથા કત્વા આચરિયસ્સ પટિવેદેસું. તતો ને આચરિયો આહ – ‘‘કતમં, તાતા, રજ્જં ગણ્હામા’’તિ? ‘‘બારાણસિરજ્જં આચરિયા’’તિ. ‘‘અલં, તાતા, મા એતં રુચ્ચિ, મયઞ્હિ તં ગહેત્વાપિ ‘વડ્ઢકિરાજા વડ્ઢકિયુવરાજા’તિ વડ્ઢકિવાદા ન મુચ્ચિસ્સામ, મહન્તો જમ્બુદીપો, અઞ્ઞત્થ ગચ્છામા’’તિ.
983.Kosalānaṃpurā rammāti pārāyanavaggassa vatthugāthā. Tāsaṃ uppatti – atīte kira bārāṇasivāsī eko rukkhavaḍḍhakī sake ācariyake adutiyo, tassa soḷasa sissā, ekamekassa sahassaṃ antevāsikā. Evaṃ te sattarasādhikasoḷasasahassā ācariyantevāsino sabbepi bārāṇasiṃ upanissāya jīvikaṃ kappentā pabbatasamīpaṃ gantvā rukkhe gahetvā tattheva nānāpāsādavikatiyo niṭṭhāpetvā kullaṃ bandhitvā gaṅgāya bārāṇasiṃ ānetvā sace rājā atthiko hoti, rañño, ekabhūmikaṃ vā…pe… sattabhūmikaṃ vā pāsādaṃ yojetvā denti. No ce, aññesampi vikiṇitvā puttadāraṃ posenti. Atha nesaṃ ekadivasaṃ ācariyo ‘‘na sakkā vaḍḍhakikammena niccaṃ jīvikaṃ kappetuṃ, dukkarañhi jarākāle etaṃ kamma’’nti cintetvā antevāsike āmantesi – ‘‘tātā, udumbarādayo, appasārarukkhe ānethā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā ānayiṃsu. So tehi kaṭṭhasakuṇaṃ katvā tassa abbhantaraṃ pavisitvā yantaṃ pūresi. Kaṭṭhasakuṇo supaṇṇarājā viya ākāsaṃ laṅghitvā vanassa upari caritvā antevāsīnaṃ purato oruhi. Atha ācariyo sisse āha – ‘‘tātā, īdisāni kaṭṭhavāhanāni katvā sakkā sakalajambudīpe rajjaṃ gahetuṃ, tumhepi, tātā, etāni karotha, rajjaṃ gahetvā jīvissāma, dukkhaṃ vaḍḍhakisippena jīvitu’’nti. Te tathā katvā ācariyassa paṭivedesuṃ. Tato ne ācariyo āha – ‘‘katamaṃ, tātā, rajjaṃ gaṇhāmā’’ti? ‘‘Bārāṇasirajjaṃ ācariyā’’ti. ‘‘Alaṃ, tātā, mā etaṃ rucci, mayañhi taṃ gahetvāpi ‘vaḍḍhakirājā vaḍḍhakiyuvarājā’ti vaḍḍhakivādā na muccissāma, mahanto jambudīpo, aññattha gacchāmā’’ti.
તતો સપુત્તદારા કટ્ઠવાહનાનિ , અભિરુહિત્વા સજ્જાવુધા હુત્વા હિમવન્તાભિમુખા ગન્ત્વા હિમવતિ અઞ્ઞતરં નગરં પવિસિત્વા રઞ્ઞો નિવેસનેયેવ પચ્ચુટ્ઠહંસુ. તે તત્થ રજ્જં ગહેત્વા આચરિયં રજ્જે અભિસિઞ્ચિંસુ. સો ‘‘કટ્ઠવાહનો રાજા’’તિ પાકટો અહોસિ. તમ્પિ નગરં તેન ગહિતત્તા ‘‘કટ્ઠવાહનનગર’’ન્ત્વેવ નામં લભિ, તથા સકલરટ્ઠમ્પિ . કટ્ઠવાહનો રાજા ધમ્મિકો અહોસિ, તથા યુવરાજા અમચ્ચટ્ઠાનેસુ ચ ઠપિતા સોળસ સિસ્સા. તં રટ્ઠં રઞ્ઞા ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ સઙ્ગય્હમાનં અતિવિય ઇદ્ધં ફીતં નિરુપદ્દવઞ્ચ અહોસિ. નાગરા જાનપદા રાજાનઞ્ચ રાજપરિસઞ્ચ અતિવિય મમાયિંસુ ‘‘ભદ્દકો નો રાજા લદ્ધો, ભદ્દિકા રાજપરિસા’’તિ.
Tato saputtadārā kaṭṭhavāhanāni , abhiruhitvā sajjāvudhā hutvā himavantābhimukhā gantvā himavati aññataraṃ nagaraṃ pavisitvā rañño nivesaneyeva paccuṭṭhahaṃsu. Te tattha rajjaṃ gahetvā ācariyaṃ rajje abhisiñciṃsu. So ‘‘kaṭṭhavāhano rājā’’ti pākaṭo ahosi. Tampi nagaraṃ tena gahitattā ‘‘kaṭṭhavāhananagara’’ntveva nāmaṃ labhi, tathā sakalaraṭṭhampi . Kaṭṭhavāhano rājā dhammiko ahosi, tathā yuvarājā amaccaṭṭhānesu ca ṭhapitā soḷasa sissā. Taṃ raṭṭhaṃ raññā catūhi saṅgahavatthūhi saṅgayhamānaṃ ativiya iddhaṃ phītaṃ nirupaddavañca ahosi. Nāgarā jānapadā rājānañca rājaparisañca ativiya mamāyiṃsu ‘‘bhaddako no rājā laddho, bhaddikā rājaparisā’’ti.
અથેકદિવસં મજ્ઝિમદેસતો વાણિજા ભણ્ડં ગહેત્વા કટ્ઠવાહનનગરં આગમંસુ પણ્ણાકારઞ્ચ ગહેત્વા રાજાનં પસ્સિંસુ. રાજા ‘‘કુતો આગતત્થા’’તિ સબ્બં પુચ્છિ. ‘‘બારાણસિતો દેવા’’તિ. સો તત્થ સબ્બં પવત્તિં પુચ્છિત્વા – ‘‘તુમ્હાકં રઞ્ઞા સદ્ધિં મમ મિત્તભાવં કરોથા’’તિ આહ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિંસુ. સો તેસં પરિબ્બયં દત્વા ગમનકાલે સમ્પત્તે પુન આદરેન વત્વા વિસ્સજ્જેસિ. તે બારાણસિં ગન્ત્વા તસ્સ રઞ્ઞો આરોચેસું. રાજા ‘‘કટ્ઠવાહનરટ્ઠા આગતાનં વાણિજકાનં અજ્જતગ્ગે સુઙ્કં મુઞ્ચામી’’તિ ભેરિં ચરાપેત્વા ‘‘અત્થુ મે કટ્ઠવાહનો મિત્તો’’તિ દ્વેપિ અદિટ્ઠમિત્તા અહેસું. કટ્ઠવાહનોપિ ચ સકનગરે ભેરિં ચરાપેસિ – ‘‘અજ્જતગ્ગે બારાણસિતો આગતાનં વાણિજકાનં સુઙ્કં મુઞ્ચામિ, પરિબ્બયો ચ નેસં દાતબ્બો’’તિ. તતો બારાણસિરાજા કટ્ઠવાહનસ્સ લેખં પેસેસિ ‘‘સચે તસ્મિં જનપદે દટ્ઠું વા સોતું વા અરહરૂપં કિઞ્ચિ અચ્છરિયં ઉપ્પજ્જતિ, અમ્હેપિ દક્ખાપેતુ ચ સાવેતુ ચા’’તિ. સોપિસ્સ તથેવ પટિલેખં પેસેસિ. એવં તેસં કતિકં કત્વા વસન્તાનં કદાચિ કટ્ઠવાહનસ્સ અતિમહગ્ઘા અચ્ચન્તસુખુમા કમ્બલા ઉપ્પજ્જિંસુ બાલસૂરિયરસ્મિસદિસા વણ્ણેન. તે દિસ્વા રાજા ‘‘મમ સહાયસ્સ પેસેમી’’તિ દન્તકારેહિ અટ્ઠ દન્તકરણ્ડકે લિખાપેત્વા તેસુ કરણ્ડકેસુ તે કમ્બલે પક્ખિપિત્વા લાખાચરિયેહિ બહિ લાખાગોળકસદિસે કારાપેત્વા અટ્ઠપિ લાખાગોળકે સમુગ્ગે પક્ખિપિત્વા વત્થેન વેઠેત્વા રાજમુદ્દિકાય લઞ્છેત્વા ‘‘બારાણસિરઞ્ઞો દેથા’’તિ અમચ્ચે પેસેસિ. લેખઞ્ચ અદાસિ ‘‘અયં પણ્ણાકારો નગરમજ્ઝે અમચ્ચપરિવુતેન પેક્ખિતબ્બો’’તિ.
Athekadivasaṃ majjhimadesato vāṇijā bhaṇḍaṃ gahetvā kaṭṭhavāhananagaraṃ āgamaṃsu paṇṇākārañca gahetvā rājānaṃ passiṃsu. Rājā ‘‘kuto āgatatthā’’ti sabbaṃ pucchi. ‘‘Bārāṇasito devā’’ti. So tattha sabbaṃ pavattiṃ pucchitvā – ‘‘tumhākaṃ raññā saddhiṃ mama mittabhāvaṃ karothā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu. So tesaṃ paribbayaṃ datvā gamanakāle sampatte puna ādarena vatvā vissajjesi. Te bārāṇasiṃ gantvā tassa rañño ārocesuṃ. Rājā ‘‘kaṭṭhavāhanaraṭṭhā āgatānaṃ vāṇijakānaṃ ajjatagge suṅkaṃ muñcāmī’’ti bheriṃ carāpetvā ‘‘atthu me kaṭṭhavāhano mitto’’ti dvepi adiṭṭhamittā ahesuṃ. Kaṭṭhavāhanopi ca sakanagare bheriṃ carāpesi – ‘‘ajjatagge bārāṇasito āgatānaṃ vāṇijakānaṃ suṅkaṃ muñcāmi, paribbayo ca nesaṃ dātabbo’’ti. Tato bārāṇasirājā kaṭṭhavāhanassa lekhaṃ pesesi ‘‘sace tasmiṃ janapade daṭṭhuṃ vā sotuṃ vā araharūpaṃ kiñci acchariyaṃ uppajjati, amhepi dakkhāpetu ca sāvetu cā’’ti. Sopissa tatheva paṭilekhaṃ pesesi. Evaṃ tesaṃ katikaṃ katvā vasantānaṃ kadāci kaṭṭhavāhanassa atimahagghā accantasukhumā kambalā uppajjiṃsu bālasūriyarasmisadisā vaṇṇena. Te disvā rājā ‘‘mama sahāyassa pesemī’’ti dantakārehi aṭṭha dantakaraṇḍake likhāpetvā tesu karaṇḍakesu te kambale pakkhipitvā lākhācariyehi bahi lākhāgoḷakasadise kārāpetvā aṭṭhapi lākhāgoḷake samugge pakkhipitvā vatthena veṭhetvā rājamuddikāya lañchetvā ‘‘bārāṇasirañño dethā’’ti amacce pesesi. Lekhañca adāsi ‘‘ayaṃ paṇṇākāro nagaramajjhe amaccaparivutena pekkhitabbo’’ti.
તે ગન્ત્વા બારાણસિરઞ્ઞો અદંસુ. સો લેખં વાચેત્વા અમચ્ચે સન્નિપાતેત્વા નગરમજ્ઝે રાજઙ્ગણે લઞ્છનં ભિન્દિત્વા પલિવેઠનં અપનેત્વા સમુગ્ગં વિવરિત્વા અટ્ઠ લાખાગોળકે દિસ્વા ‘‘મમ સહાયો લાખાગોળકેહિ કીળનકબાલકાનં વિય મય્હં લાખાગોળકે પેસેસી’’તિ મઙ્કુ હુત્વા એકં લાખાગોળકં અત્તનો નિસિન્નાસને પહરિ. તાવદેવ લાખા પરિપતિ, દન્તકરણ્ડકો વિવરં દત્વા દ્વેભાગો અહોસિ. સો અબ્ભન્તરે કમ્બલં દિસ્વા ઇતરેપિ વિવરિ સબ્બત્થ તથેવ અહોસિ. એકમેકો કમ્બલો દીઘતો સોળસહત્થો વિત્થારતો અટ્ઠહત્થો. પસારિતે કમ્બલે રાજઙ્ગણં સૂરિયપ્પભાય ઓભાસિતમિવ અહોસિ. તં દિસ્વા મહાજનો અઙ્ગુલિયો વિધુનિ, ચેલુક્ખેપઞ્ચ અકાસિ, ‘‘અમ્હાકં રઞ્ઞો અદિટ્ઠસહાયો કટ્ઠવાહનરાજા એવરૂપં પણ્ણાકારં પેસેસિ, યુત્તં એવરૂપં મિત્તં કાતુ’’ન્તિ અત્તમનો અહોસિ. રાજા વોહારિકે પક્કોસાપેત્વા એકમેકં કમ્બલં અગ્ઘાપેસિ, સબ્બેપિ અનગ્ઘા અહેસું. તતો ચિન્તેસિ – ‘‘પચ્છા પેસેન્તેન પઠમં પેસિતપણ્ણાકારતો અતિરેકં પેસેતું વટ્ટતિ, સહાયેન ચ મે અનગ્ઘો પણ્ણાકારો પેસિતો, કિં નુ, ખો, અહં સહાયસ્સ પેસેય્ય’’ન્તિ? તેન ચ સમયેન કસ્સપો ભગવા ઉપ્પજ્જિત્વા બારાણસિયં વિહરતિ. અથ રઞ્ઞો એતદહોસિ – ‘‘વત્થુત્તયરતનતો અઞ્ઞં ઉત્તમરતનં નત્થિ, હન્દાહં વત્થુત્તયરતનસ્સ ઉપ્પન્નભાવં સહાયસ્સ પેસેમી’’તિ. સો –
Te gantvā bārāṇasirañño adaṃsu. So lekhaṃ vācetvā amacce sannipātetvā nagaramajjhe rājaṅgaṇe lañchanaṃ bhinditvā paliveṭhanaṃ apanetvā samuggaṃ vivaritvā aṭṭha lākhāgoḷake disvā ‘‘mama sahāyo lākhāgoḷakehi kīḷanakabālakānaṃ viya mayhaṃ lākhāgoḷake pesesī’’ti maṅku hutvā ekaṃ lākhāgoḷakaṃ attano nisinnāsane pahari. Tāvadeva lākhā paripati, dantakaraṇḍako vivaraṃ datvā dvebhāgo ahosi. So abbhantare kambalaṃ disvā itarepi vivari sabbattha tatheva ahosi. Ekameko kambalo dīghato soḷasahattho vitthārato aṭṭhahattho. Pasārite kambale rājaṅgaṇaṃ sūriyappabhāya obhāsitamiva ahosi. Taṃ disvā mahājano aṅguliyo vidhuni, celukkhepañca akāsi, ‘‘amhākaṃ rañño adiṭṭhasahāyo kaṭṭhavāhanarājā evarūpaṃ paṇṇākāraṃ pesesi, yuttaṃ evarūpaṃ mittaṃ kātu’’nti attamano ahosi. Rājā vohārike pakkosāpetvā ekamekaṃ kambalaṃ agghāpesi, sabbepi anagghā ahesuṃ. Tato cintesi – ‘‘pacchā pesentena paṭhamaṃ pesitapaṇṇākārato atirekaṃ pesetuṃ vaṭṭati, sahāyena ca me anaggho paṇṇākāro pesito, kiṃ nu, kho, ahaṃ sahāyassa peseyya’’nti? Tena ca samayena kassapo bhagavā uppajjitvā bārāṇasiyaṃ viharati. Atha rañño etadahosi – ‘‘vatthuttayaratanato aññaṃ uttamaratanaṃ natthi, handāhaṃ vatthuttayaratanassa uppannabhāvaṃ sahāyassa pesemī’’ti. So –
‘‘બુદ્ધો લોકે સમુપ્પન્નો, હિતાય સબ્બપાણિનં;
‘‘Buddho loke samuppanno, hitāya sabbapāṇinaṃ;
ધમ્મો લોકે સમુપ્પન્નો, સુખાય સબ્બપાણિનં;
Dhammo loke samuppanno, sukhāya sabbapāṇinaṃ;
સઙ્ઘો લોકે સમુપ્પન્નો, પુઞ્ઞક્ખેત્તં અનુત્તર’’ન્તિ. –
Saṅgho loke samuppanno, puññakkhettaṃ anuttara’’nti. –
ઇમં ગાથં, યાવ અરહત્તં, તાવ એકભિક્ખુસ્સ પટિપત્તિઞ્ચ સુવણ્ણપટ્ટે જાતિહિઙ્ગુલકેન લિખાપેત્વા સત્તરતનમયે સમુગ્ગે પક્ખિપિત્વા તં સમુગ્ગં મણિમયે સમુગ્ગે, મણિમયં મસારગલ્લમયે, મસારગલ્લમયં લોહિતઙ્ગમયે, લોહિતઙ્ગમયં, સુવણ્ણમયે, સુવણ્ણમયં રજતમયે, રજતમયં દન્તમયે, દન્તમયં સારમયે, સારમયં સમુગ્ગં પેળાય પક્ખિપિત્વા પેળં દુસ્સેન વેઠેત્વા લઞ્છેત્વા મત્તવરવારણં સોવણ્ણદ્ધજં સોવણ્ણાલઙ્કાર હેમજાલસઞ્છન્નં કારેત્વા તસ્સુપરિ પલ્લઙ્કં પઞ્ઞાપેત્વા પલ્લઙ્કે પેળં આરોપેત્વા સેતચ્છત્તેન ધારિયમાનેન સબ્બગન્ધપુપ્ફાદીહિ પૂજાય કરિયમાનાય સબ્બતાળાવચરેહિ થુતિસતાનિ ગાયમાનેહિ યાવ અત્તનો રજ્જસીમા, તાવ મગ્ગં અલઙ્કારાપેત્વા સયમેવ નેસિ. તત્ર ચ ઠત્વા સામન્તરાજૂનં પણ્ણાકારં પેસેસિ – ‘‘એવં સક્કરોન્તેહિ અયં પણ્ણાકારો પેસેતબ્બો’’તિ . તં સુત્વા તે તે રાજાનો પટિમગ્ગં આગન્ત્વા યાવ કટ્ઠવાહનસ્સ રજ્જસીમા, તાવ નયિંસુ.
Imaṃ gāthaṃ, yāva arahattaṃ, tāva ekabhikkhussa paṭipattiñca suvaṇṇapaṭṭe jātihiṅgulakena likhāpetvā sattaratanamaye samugge pakkhipitvā taṃ samuggaṃ maṇimaye samugge, maṇimayaṃ masāragallamaye, masāragallamayaṃ lohitaṅgamaye, lohitaṅgamayaṃ, suvaṇṇamaye, suvaṇṇamayaṃ rajatamaye, rajatamayaṃ dantamaye, dantamayaṃ sāramaye, sāramayaṃ samuggaṃ peḷāya pakkhipitvā peḷaṃ dussena veṭhetvā lañchetvā mattavaravāraṇaṃ sovaṇṇaddhajaṃ sovaṇṇālaṅkāra hemajālasañchannaṃ kāretvā tassupari pallaṅkaṃ paññāpetvā pallaṅke peḷaṃ āropetvā setacchattena dhāriyamānena sabbagandhapupphādīhi pūjāya kariyamānāya sabbatāḷāvacarehi thutisatāni gāyamānehi yāva attano rajjasīmā, tāva maggaṃ alaṅkārāpetvā sayameva nesi. Tatra ca ṭhatvā sāmantarājūnaṃ paṇṇākāraṃ pesesi – ‘‘evaṃ sakkarontehi ayaṃ paṇṇākāro pesetabbo’’ti . Taṃ sutvā te te rājāno paṭimaggaṃ āgantvā yāva kaṭṭhavāhanassa rajjasīmā, tāva nayiṃsu.
કટ્ઠવાહનોપિ સુત્વા પટિમગ્ગં આગન્ત્વા તથેવ પૂજેન્તો નગરં પવેસેત્વા અમચ્ચે ચ નાગરે ચ સન્નિપાતાપેત્વા રાજઙ્ગણે પલિવેઠનદુસ્સં અપનેત્વા પેળં વિવરિત્વા પેળાય સમુગ્ગં પસ્સિત્વા અનુપુબ્બેન સબ્બસમુગ્ગે વિવરિત્વા સુવણ્ણપટ્ટે લેખં પસ્સિત્વા ‘‘કપ્પસતસહસ્સેહિ અતિદુલ્લભં મમ સહાયો પણ્ણાકારરતનં પેસેસી’’તિ અત્તમનો હુત્વા ‘‘અસુતપુબ્બં વત સુણિમ્હા ‘બુદ્ધો લોકે ઉપ્પન્નો’તિ, યંનૂનાહં ગન્ત્વા બુદ્ધઞ્ચ પસ્સેય્યં ધમ્મઞ્ચ સુણેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા અમચ્ચે આમન્તેસિ – ‘‘બુદ્ધધમ્મસઙ્ઘરતનાનિ કિર લોકે ઉપ્પન્નાનિ, કિં કાતબ્બં મઞ્ઞથા’’તિ . તે આહંસુ – ‘‘ઇધેવ તુમ્હે, મહારાજ, હોથ, મયં ગન્ત્વા પવત્તિં જાનિસ્સામા’’તિ.
Kaṭṭhavāhanopi sutvā paṭimaggaṃ āgantvā tatheva pūjento nagaraṃ pavesetvā amacce ca nāgare ca sannipātāpetvā rājaṅgaṇe paliveṭhanadussaṃ apanetvā peḷaṃ vivaritvā peḷāya samuggaṃ passitvā anupubbena sabbasamugge vivaritvā suvaṇṇapaṭṭe lekhaṃ passitvā ‘‘kappasatasahassehi atidullabhaṃ mama sahāyo paṇṇākāraratanaṃ pesesī’’ti attamano hutvā ‘‘asutapubbaṃ vata suṇimhā ‘buddho loke uppanno’ti, yaṃnūnāhaṃ gantvā buddhañca passeyyaṃ dhammañca suṇeyya’’nti cintetvā amacce āmantesi – ‘‘buddhadhammasaṅgharatanāni kira loke uppannāni, kiṃ kātabbaṃ maññathā’’ti . Te āhaṃsu – ‘‘idheva tumhe, mahārāja, hotha, mayaṃ gantvā pavattiṃ jānissāmā’’ti.
તતો સોળસસહસ્સપરિવારા સોળસ અમચ્ચા રાજાનં અભિવાદેત્વા ‘‘યદિ બુદ્ધો લોકે ઉપ્પન્નો પુન દસ્સનં નત્થિ, યદિ ન ઉપ્પન્નો, આગમિસ્સામા’’તિ નિગ્ગતા. રઞ્ઞો પન ભાગિનેય્યો પચ્છા રાજાનં વન્દિત્વા ‘‘અહમ્પિ ગચ્છામી’’તિ આહ. તાત, ત્વં તત્થ બુદ્ધુપ્પાદં ઞત્વા પુન આગન્ત્વા મમ આરોચેહીતિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા અગમાસિ. તે સબ્બેપિ સબ્બત્થ એકરત્તિવાસેન ગન્ત્વા બારાણસિં પત્તા. અસમ્પત્તેસ્વેવ ચ તેસુ ભગવા પરિનિબ્બાયિ. તે ‘‘કો બુદ્ધો, કુહિં બુદ્ધો’’તિ સકલવિહારં આહિણ્ડન્તા સમ્મુખસાવકે દિસ્વા પુચ્છિંસુ. તે નેસં ‘‘બુદ્ધો પરિનિબ્બુતો’’તિ આચિક્ખિંસુ. તે ‘‘અહો દૂરદ્ધાનં આગન્ત્વા દસ્સનમત્તમ્પિ ન લભિમ્હા’’તિ પરિદેવમાના ‘‘કિં, ભન્તે, કોચિ ભગવતા દિન્નઓવાદો અત્થી’’તિ પુચ્છિંસુ. આમ, ઉપાસકા અત્થિ, સરણત્તયે પતિટ્ઠાતબ્બં, પઞ્ચસીલાનિ સમાદાતબ્બાનિ, અટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતો ઉપોસથો ઉપવસિતબ્બો, દાનં દાતબ્બં, પબ્બજિતબ્બન્તિ. તે સુત્વા તં ભાગિનેય્યં અમચ્ચં ઠપેત્વા સબ્બે પબ્બજિંસુ. ભાગિનેય્યો પરિભોગધાતું ગહેત્વા કટ્ઠવાહનરટ્ઠાભિમુખો પક્કામિ. પરિભોગધાતુ નામ બોધિરુક્ખપત્તચીવરાદીનિ. અયં પન ભગવતો ધમ્મકરણં ધમ્મધરં વિનયધરમેકં થેરઞ્ચ ગહેત્વા પક્કામિ, અનુપુબ્બેન ચ નગરં ગન્ત્વા ‘‘બુદ્ધો લોકે ઉપ્પન્નો ચ પરિનિબ્બુત્તો ચા’’તિ રઞ્ઞો આરોચેત્વા ભગવતા દિન્નોવાદં આચિક્ખિ. રાજા થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા ધમ્મં સુત્વા વિહારં કારાપેત્વા ચેતિયં પતિટ્ઠાપેત્વા બોધિરુક્ખં રોપેત્વા સરણત્તયે પઞ્ચસુ ચ નિચ્ચસીલેસુ પતિટ્ઠાય અટ્ઠઙ્ગુપેતં ઉપોસથં ઉપવસન્તો દાનાદીનિ દેન્તો યાવતાયુકં ઠત્વા કામાવચરદેવલોકે નિબ્બત્તિ. તેપિ સોળસસહસ્સા પબ્બજિત્વા પુથુજ્જનકાલકિરિયં કત્વા તસ્સેવ રઞ્ઞો પરિવારા સમ્પજ્જિંસુ.
Tato soḷasasahassaparivārā soḷasa amaccā rājānaṃ abhivādetvā ‘‘yadi buddho loke uppanno puna dassanaṃ natthi, yadi na uppanno, āgamissāmā’’ti niggatā. Rañño pana bhāgineyyo pacchā rājānaṃ vanditvā ‘‘ahampi gacchāmī’’ti āha. Tāta, tvaṃ tattha buddhuppādaṃ ñatvā puna āgantvā mama ārocehīti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā agamāsi. Te sabbepi sabbattha ekarattivāsena gantvā bārāṇasiṃ pattā. Asampattesveva ca tesu bhagavā parinibbāyi. Te ‘‘ko buddho, kuhiṃ buddho’’ti sakalavihāraṃ āhiṇḍantā sammukhasāvake disvā pucchiṃsu. Te nesaṃ ‘‘buddho parinibbuto’’ti ācikkhiṃsu. Te ‘‘aho dūraddhānaṃ āgantvā dassanamattampi na labhimhā’’ti paridevamānā ‘‘kiṃ, bhante, koci bhagavatā dinnaovādo atthī’’ti pucchiṃsu. Āma, upāsakā atthi, saraṇattaye patiṭṭhātabbaṃ, pañcasīlāni samādātabbāni, aṭṭhaṅgasamannāgato uposatho upavasitabbo, dānaṃ dātabbaṃ, pabbajitabbanti. Te sutvā taṃ bhāgineyyaṃ amaccaṃ ṭhapetvā sabbe pabbajiṃsu. Bhāgineyyo paribhogadhātuṃ gahetvā kaṭṭhavāhanaraṭṭhābhimukho pakkāmi. Paribhogadhātu nāma bodhirukkhapattacīvarādīni. Ayaṃ pana bhagavato dhammakaraṇaṃ dhammadharaṃ vinayadharamekaṃ therañca gahetvā pakkāmi, anupubbena ca nagaraṃ gantvā ‘‘buddho loke uppanno ca parinibbutto cā’’ti rañño ārocetvā bhagavatā dinnovādaṃ ācikkhi. Rājā theraṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ sutvā vihāraṃ kārāpetvā cetiyaṃ patiṭṭhāpetvā bodhirukkhaṃ ropetvā saraṇattaye pañcasu ca niccasīlesu patiṭṭhāya aṭṭhaṅgupetaṃ uposathaṃ upavasanto dānādīni dento yāvatāyukaṃ ṭhatvā kāmāvacaradevaloke nibbatti. Tepi soḷasasahassā pabbajitvā puthujjanakālakiriyaṃ katvā tasseva rañño parivārā sampajjiṃsu.
તે એકં બુદ્ધન્તરં દેવલોકે ખેપેત્વા અમ્હાકં ભગવતિ અનુપ્પન્નેયેવ દેવલોકતો ચવિત્વા આચરિયો પસેનદિરઞ્ઞો પિતુ પુરોહિતસ્સ પુત્તો જાતો નામેન ‘‘બાવરી’’તિ, તીહિ મહાપુરિસલક્ખણેહિ સમન્નાગતો તિણ્ણં વેદાનં પારગૂ, પિતુનો ચ અચ્ચયેન પુરોહિતટ્ઠાને અટ્ઠાસિ. અવસેસાપિ સોળસાધિકસોળસસહસ્સા તત્થેવ સાવત્થિયા બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તા. તેસુ સોળસ જેટ્ઠન્તેવાસિનો બાવરિસ્સ સન્તિકે સિપ્પં ઉગ્ગહેસું, ઇતરે સોળસસહસ્સા તેસંયેવ સન્તિકેતિ એવં તે પુનપિ સબ્બે સમાગચ્છિંસુ. મહાકોસલરાજાપિ કાલમકાસિ, તતો પસેનદિં રજ્જે અભિસિઞ્ચિંસુ. બાવરી તસ્સાપિ પુરોહિતો અહોસિ. રાજા પિતરા દિન્નઞ્ચ અઞ્ઞઞ્ચ ભોગં બાવરિસ્સ અદાસિ. સો હિ દહરકાલે તસ્સેવ સન્તિકે સિપ્પં ઉગ્ગહેસિ. તતો બાવરી રઞ્ઞો આરોચેસિ – ‘‘પબ્બજિસ્સામહં, મહારાજા’’તિ. ‘‘આચરિય, તુમ્હેસુ ઠિતેસુ મમ પિતા ઠિતો વિય હોતિ, મા પબ્બજિત્થા’’તિ. ‘‘અલં, મહારાજ, પબ્બજિસ્સામી’’તિ. રાજા વારેતું અસક્કોન્તો ‘‘સાયં પાતં મમ દસ્સનટ્ઠાને રાજુય્યાને પબ્બજથા’’તિ યાચિ. આચરિયો સોળસસહસ્સપરિવારેહિ સોળસહિ સિસ્સેહિ સદ્ધિં તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા રાજુય્યાને વસિ, રાજા ચતૂહિ પચ્ચયેહિ ઉપટ્ઠહતિ. સાયં પાતઞ્ચસ્સ ઉપટ્ઠાનં ગચ્છતિ.
Te ekaṃ buddhantaraṃ devaloke khepetvā amhākaṃ bhagavati anuppanneyeva devalokato cavitvā ācariyo pasenadirañño pitu purohitassa putto jāto nāmena ‘‘bāvarī’’ti, tīhi mahāpurisalakkhaṇehi samannāgato tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū, pituno ca accayena purohitaṭṭhāne aṭṭhāsi. Avasesāpi soḷasādhikasoḷasasahassā tattheva sāvatthiyā brāhmaṇakule nibbattā. Tesu soḷasa jeṭṭhantevāsino bāvarissa santike sippaṃ uggahesuṃ, itare soḷasasahassā tesaṃyeva santiketi evaṃ te punapi sabbe samāgacchiṃsu. Mahākosalarājāpi kālamakāsi, tato pasenadiṃ rajje abhisiñciṃsu. Bāvarī tassāpi purohito ahosi. Rājā pitarā dinnañca aññañca bhogaṃ bāvarissa adāsi. So hi daharakāle tasseva santike sippaṃ uggahesi. Tato bāvarī rañño ārocesi – ‘‘pabbajissāmahaṃ, mahārājā’’ti. ‘‘Ācariya, tumhesu ṭhitesu mama pitā ṭhito viya hoti, mā pabbajitthā’’ti. ‘‘Alaṃ, mahārāja, pabbajissāmī’’ti. Rājā vāretuṃ asakkonto ‘‘sāyaṃ pātaṃ mama dassanaṭṭhāne rājuyyāne pabbajathā’’ti yāci. Ācariyo soḷasasahassaparivārehi soḷasahi sissehi saddhiṃ tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā rājuyyāne vasi, rājā catūhi paccayehi upaṭṭhahati. Sāyaṃ pātañcassa upaṭṭhānaṃ gacchati.
અથેકદિવસં અન્તેવાસિનો આચરિયં આહંસુ – ‘‘નગરસમીપે વાસો નામ મહાપલિબોધો, વિજનસમ્પાતં આચરિય ઓકાસં ગચ્છામ, પન્તસેનાસનવાસો નામ બહૂપકારો પબ્બજિતાન’’ન્તિ. આચરિયો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા તિક્ખત્તું વારેત્વા વારેતું અસક્કોન્તો દ્વેસતસહસ્સાનિ કહાપણાનિ દત્વા દ્વે અમચ્ચે આણાપેસિ ‘‘યત્થ ઇસિગણો વાસં ઇચ્છતિ, તત્થ અસ્સમં કત્વા દેથા’’તિ. તતો આચરિયો સોળસાધિકસોળસસહસ્સજટિલપરિવુતો અમચ્ચેહિ અનુગ્ગહમાનો ઉત્તરજનપદા દક્ખિણજનપદાભિમુખો અગમાસિ. તમત્થં ગહેત્વા આયસ્મા આનન્દો સઙ્ગીતિકાલે પારાયનવગ્ગસ્સ નિદાનં આરોપેન્તો ઇમા ગાથાયો અભાસિ.
Athekadivasaṃ antevāsino ācariyaṃ āhaṃsu – ‘‘nagarasamīpe vāso nāma mahāpalibodho, vijanasampātaṃ ācariya okāsaṃ gacchāma, pantasenāsanavāso nāma bahūpakāro pabbajitāna’’nti. Ācariyo ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā rañño ārocesi. Rājā tikkhattuṃ vāretvā vāretuṃ asakkonto dvesatasahassāni kahāpaṇāni datvā dve amacce āṇāpesi ‘‘yattha isigaṇo vāsaṃ icchati, tattha assamaṃ katvā dethā’’ti. Tato ācariyo soḷasādhikasoḷasasahassajaṭilaparivuto amaccehi anuggahamāno uttarajanapadā dakkhiṇajanapadābhimukho agamāsi. Tamatthaṃ gahetvā āyasmā ānando saṅgītikāle pārāyanavaggassa nidānaṃ āropento imā gāthāyo abhāsi.
તત્થ કોસલાનં પુરાતિ કોસલરટ્ઠસ્સ નગરા, સાવત્થિતોતિ વુત્તં હોતિ. આકિઞ્ચઞ્ઞન્તિ અકિઞ્ચનભાવં, પરિગ્ગહૂપકરણવિવેકન્તિ વુત્તં હોતિ.
Tattha kosalānaṃ purāti kosalaraṭṭhassa nagarā, sāvatthitoti vuttaṃ hoti. Ākiñcaññanti akiñcanabhāvaṃ, pariggahūpakaraṇavivekanti vuttaṃ hoti.
૯૮૪. સો અસ્સકસ્સ વિસયે , અળકસ્સ સમાસનેતિ સો બ્રાહ્મણો અસ્સકસ્સ ચ અળકસ્સ ચાતિ દ્વિન્નમ્પિ રાજૂનં સમાસન્ને વિસયે આસન્ને રટ્ઠે, દ્વિન્નમ્પિ રટ્ઠાનં મજ્ઝેતિ અધિપ્પાયો. ગોધાવરી કૂલેતિ ગોધાવરિયા નદિયા કૂલે. યત્થ ગોધાવરી દ્વિધા ભિજ્જિત્વા તિયોજનપ્પમાણં અન્તરદીપમકાસિ સબ્બં કપિટ્ઠવનસઞ્છન્નં, યત્થ પુબ્બેસરભઙ્ગાદયો વસિંસુ, તસ્મિં દેસેતિ અધિપ્પાયો. સો કિર તં પદેસં દિસ્વા ‘‘અયં પુબ્બસમણાલયો પબ્બજિતસારુપ્પ’’ન્તિ અમચ્ચાનં નિવેદેસિ. અમચ્ચા ભૂમિગ્ગહણત્થં અસ્સકરઞ્ઞો સતસહસ્સં, અળકરઞ્ઞો સતસહસ્સં અદંસુ. તે તઞ્ચ પદેસં અઞ્ઞઞ્ચ દ્વિયોજનમત્તન્તિ સબ્બમ્પિ પઞ્ચયોજનમત્તં પદેસં અદંસુ. તેસં કિર રજ્જસીમન્તરે સો પદેસો હોતિ. અમચ્ચા તત્થ અસ્સમં કારેત્વા સાવત્થિતો ચ અઞ્ઞમ્પિ ધનં આહરાપેત્વા ગોચરગામં નિવેસેત્વા અગમંસુ. ઉઞ્છે ન ચ ફલેન ચાતિ ઉઞ્છાચરિયાય ચ વનમૂલફલેન ચ. તસ્મા વુત્તં ‘‘તસ્સેવ ઉપનિસ્સાય, ગામો ચ વિપુલો અહૂ’’તિ.
984.So assakassa visaye, aḷakassa samāsaneti so brāhmaṇo assakassa ca aḷakassa cāti dvinnampi rājūnaṃ samāsanne visaye āsanne raṭṭhe, dvinnampi raṭṭhānaṃ majjheti adhippāyo. Godhāvarī kūleti godhāvariyā nadiyā kūle. Yattha godhāvarī dvidhā bhijjitvā tiyojanappamāṇaṃ antaradīpamakāsi sabbaṃ kapiṭṭhavanasañchannaṃ, yattha pubbesarabhaṅgādayo vasiṃsu, tasmiṃ deseti adhippāyo. So kira taṃ padesaṃ disvā ‘‘ayaṃ pubbasamaṇālayo pabbajitasāruppa’’nti amaccānaṃ nivedesi. Amaccā bhūmiggahaṇatthaṃ assakarañño satasahassaṃ, aḷakarañño satasahassaṃ adaṃsu. Te tañca padesaṃ aññañca dviyojanamattanti sabbampi pañcayojanamattaṃ padesaṃ adaṃsu. Tesaṃ kira rajjasīmantare so padeso hoti. Amaccā tattha assamaṃ kāretvā sāvatthito ca aññampi dhanaṃ āharāpetvā gocaragāmaṃ nivesetvā agamaṃsu. Uñchena ca phalena cāti uñchācariyāya ca vanamūlaphalena ca. Tasmā vuttaṃ ‘‘tasseva upanissāya, gāmo ca vipulo ahū’’ti.
૯૮૫. તત્થ તસ્સાતિ તસ્સ ગોધાવરીકૂલસ્સ, તસ્સ વા બ્રાહ્મણસ્સ ઉપયોગત્થે ચેતં સામિવચનં, તં ઉપનિસ્સાયાતિ અત્થો. તતો જાતેન આયેન, મહાયઞ્ઞમકપ્પયીતિ તસ્મિં ગામે કસિકમ્માદિના સતસહસ્સં આયો ઉપ્પજ્જિ, તં ગહેત્વા કુટુમ્બિકા રઞ્ઞો અસ્સકસ્સ સન્તિકં અગમંસુ ‘‘સાદિયતુ દેવો આય’’ન્તિ. સો ‘‘નાહં સાદિયામિ, આચરિયસ્સેવ ઉપનેથા’’તિ આહ. આચરિયોપિ તં અત્તનો અગ્ગહેત્વા દાનયઞ્ઞં અકપ્પયિ. એવં સો સંવચ્છરે સંવચ્છરે દાનમદાસિ.
985. Tattha tassāti tassa godhāvarīkūlassa, tassa vā brāhmaṇassa upayogatthe cetaṃ sāmivacanaṃ, taṃ upanissāyāti attho. Tato jātena āyena, mahāyaññamakappayīti tasmiṃ gāme kasikammādinā satasahassaṃ āyo uppajji, taṃ gahetvā kuṭumbikā rañño assakassa santikaṃ agamaṃsu ‘‘sādiyatu devo āya’’nti. So ‘‘nāhaṃ sādiyāmi, ācariyasseva upanethā’’ti āha. Ācariyopi taṃ attano aggahetvā dānayaññaṃ akappayi. Evaṃ so saṃvacchare saṃvacchare dānamadāsi.
૯૮૬. મહાયઞ્ઞન્તિ ગાથાયત્થો – સો એવં સંવચ્છરે સંવચ્છરે દાનયઞ્ઞં યજન્તો એકસ્મિં સંવચ્છરે તં મહાયઞ્ઞં યજિત્વા તતો ગામા નિક્ખમ્મ પુન પાવિસિ અસ્સમં. પવિટ્ઠો ચ પણ્ણસાલં પવિસિત્વા ‘‘સુટ્ઠુ દિન્ન’’ન્તિ દાનં અનુમજ્જન્તો નિસીદિ. એવં તસ્મિં પટિપવિટ્ઠમ્હિ તરુણાય બ્રાહ્મણિયા ઘરે કમ્મં અકાતુકામાય ‘‘એસો, બ્રાહ્મણ, બાવરી ગોધાવરીતીરે અનુસંવચ્છરં સતસહસ્સં વિસ્સજ્જેતિ, ગચ્છ તતો પઞ્ચસતાનિ યાચિત્વા દાસિં મે આનેહી’’તિ પેસિતો અઞ્ઞો આગઞ્છિ બ્રાહ્મણોતિ.
986.Mahāyaññanti gāthāyattho – so evaṃ saṃvacchare saṃvacchare dānayaññaṃ yajanto ekasmiṃ saṃvacchare taṃ mahāyaññaṃ yajitvā tato gāmā nikkhamma puna pāvisi assamaṃ. Paviṭṭho ca paṇṇasālaṃ pavisitvā ‘‘suṭṭhu dinna’’nti dānaṃ anumajjanto nisīdi. Evaṃ tasmiṃ paṭipaviṭṭhamhi taruṇāya brāhmaṇiyā ghare kammaṃ akātukāmāya ‘‘eso, brāhmaṇa, bāvarī godhāvarītīre anusaṃvaccharaṃ satasahassaṃ vissajjeti, gaccha tato pañcasatāni yācitvā dāsiṃ me ānehī’’ti pesito añño āgañchi brāhmaṇoti.
૯૮૭-૮. ઉગ્ઘટ્ટપાદોતિ મગ્ગગમનેન ઘટ્ટપાદતલો, પણ્હિકાય વા પણ્હિકં, ગોપ્ફકેન વા ગોપ્ફકં, જણ્ણુકેન વા જણ્ણુકં આહચ્ચ ઘટ્ટપાદો. સુખઞ્ચ કુસલં પુચ્છીતિ સુખઞ્ચ કુસલઞ્ચ પુચ્છિ ‘‘કચ્ચિ તે, બ્રાહ્મણ, સુખં, કચ્ચિ કુસલ’’ન્તિ.
987-8.Ugghaṭṭapādoti maggagamanena ghaṭṭapādatalo, paṇhikāya vā paṇhikaṃ, gopphakena vā gopphakaṃ, jaṇṇukena vā jaṇṇukaṃ āhacca ghaṭṭapādo. Sukhañca kusalaṃ pucchīti sukhañca kusalañca pucchi ‘‘kacci te, brāhmaṇa, sukhaṃ, kacci kusala’’nti.
૯૮૯-૯૧. અનુજાનાહીતિ અનુમઞ્ઞાહિ સદ્દહાહિ. સત્તધાતિ સત્તવિધેન. અભિસઙ્ખરિત્વાતિ ગોમયવનપુપ્ફકુસતિણાદીનિ આદાય સીઘં સીઘં બાવરિસ્સ અસ્સમદ્વારં ગન્ત્વા ગોમયેન ભૂમિં ઉપલિમ્પિત્વા પુપ્ફાનિ વિકિરિત્વા તિણાનિ સન્થરિત્વા વામપાદં કમણ્ડલૂદકેન ધોવિત્વા સત્તપાદમત્તં ગન્ત્વા અત્તનો પાદતલે પરામસન્તો એવરૂપં કુહનં કત્વાતિ વુત્તં હોતિ. ભેરવં સો અકિત્તયીતિ ભયજનકં વચનં અકિત્તયિ, ‘‘સચે મે યાચમાનસ્સા’’તિ ઇમં ગાથમભાસીતિ અધિપ્પાયો. દુક્ખિતોતિ દોમનસ્સજાતો.
989-91.Anujānāhīti anumaññāhi saddahāhi. Sattadhāti sattavidhena. Abhisaṅkharitvāti gomayavanapupphakusatiṇādīni ādāya sīghaṃ sīghaṃ bāvarissa assamadvāraṃ gantvā gomayena bhūmiṃ upalimpitvā pupphāni vikiritvā tiṇāni santharitvā vāmapādaṃ kamaṇḍalūdakena dhovitvā sattapādamattaṃ gantvā attano pādatale parāmasanto evarūpaṃ kuhanaṃ katvāti vuttaṃ hoti. Bheravaṃ so akittayīti bhayajanakaṃ vacanaṃ akittayi, ‘‘sace me yācamānassā’’ti imaṃ gāthamabhāsīti adhippāyo. Dukkhitoti domanassajāto.
૯૯૨-૪. ઉસ્સુસ્સતીતિ તસ્સ તં વચનં કદાચિ સચ્ચં ભવેય્યાતિ મઞ્ઞમાનો સુસ્સતિ . દેવતાતિ અસ્સમે અધિવત્થા દેવતા એવ. મુદ્ધનિ મુદ્ધપાતે વાતિ મુદ્ધે વા મુદ્ધપાતે વા.
992-4.Ussussatīti tassa taṃ vacanaṃ kadāci saccaṃ bhaveyyāti maññamāno sussati . Devatāti assame adhivatthā devatā eva. Muddhani muddhapāte vāti muddhe vā muddhapāte vā.
૯૯૫-૬. ભોતી ચરહિ જાનાતીતિ ભોતી ચે જાનાતિ. મુદ્ધાધિપાતઞ્ચાતિ મુદ્ધપાતઞ્ચ. ઞાણમેત્થાતિ ઞાણં મે એત્થ.
995-6.Bhotī carahi jānātīti bhotī ce jānāti. Muddhādhipātañcāti muddhapātañca. Ñāṇametthāti ñāṇaṃ me ettha.
૯૯૮. પુરાતિ એકૂનતિંસવસ્સવયકાલે. બાવરિબ્રાહ્મણે પન ગોધાવરીતીરે વસમાને અટ્ઠન્નં વસ્સાનં અચ્ચયેન બુદ્ધો લોકે ઉદપાદિ. અપચ્ચોતિ અનુવંસો.
998.Purāti ekūnatiṃsavassavayakāle. Bāvaribrāhmaṇe pana godhāvarītīre vasamāne aṭṭhannaṃ vassānaṃ accayena buddho loke udapādi. Apaccoti anuvaṃso.
૯૯૯. સબ્બાભિઞ્ઞાબલપ્પત્તોતિ સબ્બાભિઞ્ઞાય બલપ્પત્તો, સબ્બા વા અભિઞ્ઞાયો ચ બલાનિ ચ પત્તો. વિમુત્તોતિ આરમ્મણં કત્વા પવત્તિયા વિમુત્તચિત્તો.
999.Sabbābhiññābalappattoti sabbābhiññāya balappatto, sabbā vā abhiññāyo ca balāni ca patto. Vimuttoti ārammaṇaṃ katvā pavattiyā vimuttacitto.
૧૦૦૧-૩. સોકસ્સાતિ સોકો અસ્સ. પહૂતપઞ્ઞોતિ મહાપઞ્ઞો. વરભૂરિમેધસોતિ ઉત્તમવિપુલપઞ્ઞો ભૂતે અભિરતવરપઞ્ઞો વા. વિધુરોતિ વિગતધુરો, અપ્પટિમોતિ વુત્તં હોતિ.
1001-3.Sokassāti soko assa. Pahūtapaññoti mahāpañño. Varabhūrimedhasoti uttamavipulapañño bhūte abhiratavarapañño vā. Vidhuroti vigatadhuro, appaṭimoti vuttaṃ hoti.
૧૦૦૪-૯. મન્તપારગેતિ વેદપારગે. પસ્સવ્હોતિ પસ્સથ અજાનતન્તિ અજાનન્તાનં. લક્ખણાતિ લક્ખણાનિ. બ્યાક્ખાતાતિ કથિતાનિ, વિત્થારિતાનીતિ વુત્તં હોતિ. સમત્તાતિ સમત્તાનિ, પરિપુણ્ણાનીતિ વુત્તં હોતિ. ધમ્મેન મનુસાસતીતિ ધમ્મેન અનુસાસતિ.
1004-9.Mantapārageti vedapārage. Passavhoti passatha ajānatanti ajānantānaṃ. Lakkhaṇāti lakkhaṇāni. Byākkhātāti kathitāni, vitthāritānīti vuttaṃ hoti. Samattāti samattāni, paripuṇṇānīti vuttaṃ hoti. Dhammena manusāsatīti dhammena anusāsati.
૧૦૧૧. જાતિં ગોત્તઞ્ચ લક્ખણન્તિ ‘‘કીવ ચિરં જાતો’’તિ મમ જાતિઞ્ચ ગોત્તઞ્ચ લક્ખણઞ્ચ. મન્તે સિસ્સેતિ મયા પરિચિતવેદે ચ મમ સિસ્સે ચ. મનસાયેવ પુચ્છથાતિ ઇમે સત્ત પઞ્હે ચિત્તેનેવ પુચ્છથ.
1011.Jātiṃ gottañca lakkhaṇanti ‘‘kīva ciraṃ jāto’’ti mama jātiñca gottañca lakkhaṇañca. Mante sisseti mayā paricitavede ca mama sisse ca. Manasāyeva pucchathāti ime satta pañhe citteneva pucchatha.
૧૦૧૩-૮. તિસ્સમેત્તેય્યોતિ એકોયેવ એસ નામગોત્તવસેન વુત્તો. દુભયોતિ ઉભો. પચ્ચેકગણિનોતિ વિસું વિસું ગણવન્તો. પુબ્બવાસનવાસિતાતિ પુબ્બે કસ્સપસ્સ ભગવતો સાસને પબ્બજિત્વા. ગતપચ્ચાગતવત્તપુઞ્ઞવાસનાય વાસિતચિત્તા. પુરમાહિસ્સતિન્તિ માહિસ્સતિનામિકં પુરં, નગરન્તિ વુત્તં હોતિ. તઞ્ચ નગરં પવિટ્ઠાતિ અધિપ્પાયો, એવં સબ્બત્થ. ગોનદ્ધન્તિ ગોધપુરસ્સ નામં. વનસવ્હયન્તિ પવનનગરં વુચ્ચતિ, ‘‘વનસાવત્થિ’’ન્તિ એકે. એવં વનસાવત્થિતો કોસમ્બિં, કોસમ્બિતો ચ સાકેતં અનુપ્પત્તાનં કિર તેસં સોળસન્નં જટિલાનં છયોજનમત્તા પરિસા અહોસિ.
1013-8.Tissametteyyoti ekoyeva esa nāmagottavasena vutto. Dubhayoti ubho. Paccekagaṇinoti visuṃ visuṃ gaṇavanto. Pubbavāsanavāsitāti pubbe kassapassa bhagavato sāsane pabbajitvā. Gatapaccāgatavattapuññavāsanāya vāsitacittā. Puramāhissatinti māhissatināmikaṃ puraṃ, nagaranti vuttaṃ hoti. Tañca nagaraṃ paviṭṭhāti adhippāyo, evaṃ sabbattha. Gonaddhanti godhapurassa nāmaṃ. Vanasavhayanti pavananagaraṃ vuccati, ‘‘vanasāvatthi’’nti eke. Evaṃ vanasāvatthito kosambiṃ, kosambito ca sāketaṃ anuppattānaṃ kira tesaṃ soḷasannaṃ jaṭilānaṃ chayojanamattā parisā ahosi.
૧૦૧૯. અથ ભગવા ‘‘બાવરિસ્સ જટિલા મહાજનં સંવડ્ઢેન્તા આગચ્છન્તિ, ન ચ તાવ નેસં ઇન્દ્રિયાનિ પરિપાકં ગચ્છન્તિ, નાપિ અયં દેસો સપ્પાયો, મગધખેત્તે પન તેસં પાસાણકચેતિયં સપ્પાયં. તત્ર હિ મયિ ધમ્મં દેસેન્તે મહાજનસ્સ ધમ્માભિસમયો ભવિસ્સતિ, સબ્બનગરાનિ ચ પવિસિત્વા આગચ્છન્તા બહુતરેન જનેન આગમિસ્સન્તી’’તિ ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો સાવત્થિતો રાજગહાભિમુખો અગમાસિ. તેપિ જટિલા સાવત્થિં આગન્ત્વા વિહારં પવિસિત્વા ‘‘કો બુદ્ધો, કુહિં બુદ્ધો’’તિ વિચિનન્તા ગન્ધકુટિમૂલં ગન્ત્વા ભગવતો પદનિક્ખેપં દિસ્વા ‘‘રત્તસ્સ હિ ઉક્કુટિકં પદં ભવે…પે॰… વિવટ્ટચ્છદસ્સ ઇદમીદિસં પદ’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧.૨૬૦-૨૬૧; ધ॰ પ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૨૦ સામાવતીવત્થુ; વિસુદ્ધિ॰ ૧.૪૫) ‘‘સબ્બઞ્ઞુ બુદ્ધો’’તિ નિટ્ઠં ગતા. ભગવાપિ અનુપુબ્બેન સેતબ્યકપિલવત્થુઆદીનિ નગરાનિ પવિસિત્વા મહાજનં સંવડ્ઢેન્તો પાસાણકચેતિયં ગતો. જટિલાપિ તાવદેવ સાવત્થિતો નિક્ખમિત્વા સબ્બાનિ તાનિ નગરાનિ પવિસિત્વા પાસાણકચેતિયમેવ અગમંસુ. તેન વુત્તં ‘‘કોસમ્બિઞ્ચાપિ સાકેતં, સાવત્થિઞ્ચ પુરુત્તમં. સેતબ્યં કપિલવત્થુ’’ન્તિઆદિ.
1019. Atha bhagavā ‘‘bāvarissa jaṭilā mahājanaṃ saṃvaḍḍhentā āgacchanti, na ca tāva nesaṃ indriyāni paripākaṃ gacchanti, nāpi ayaṃ deso sappāyo, magadhakhette pana tesaṃ pāsāṇakacetiyaṃ sappāyaṃ. Tatra hi mayi dhammaṃ desente mahājanassa dhammābhisamayo bhavissati, sabbanagarāni ca pavisitvā āgacchantā bahutarena janena āgamissantī’’ti bhikkhusaṅghaparivuto sāvatthito rājagahābhimukho agamāsi. Tepi jaṭilā sāvatthiṃ āgantvā vihāraṃ pavisitvā ‘‘ko buddho, kuhiṃ buddho’’ti vicinantā gandhakuṭimūlaṃ gantvā bhagavato padanikkhepaṃ disvā ‘‘rattassa hi ukkuṭikaṃ padaṃ bhave…pe… vivaṭṭacchadassa idamīdisaṃ pada’’nti (a. ni. aṭṭha. 1.1.260-261; dha. pa. aṭṭha. 1.20 sāmāvatīvatthu; visuddhi. 1.45) ‘‘sabbaññu buddho’’ti niṭṭhaṃ gatā. Bhagavāpi anupubbena setabyakapilavatthuādīni nagarāni pavisitvā mahājanaṃ saṃvaḍḍhento pāsāṇakacetiyaṃ gato. Jaṭilāpi tāvadeva sāvatthito nikkhamitvā sabbāni tāni nagarāni pavisitvā pāsāṇakacetiyameva agamaṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘kosambiñcāpi sāketaṃ, sāvatthiñca puruttamaṃ. Setabyaṃ kapilavatthu’’ntiādi.
૧૦૨૦. તત્થ માગધં પુરન્તિ મગધપુરં રાજગહન્તિ અધિપ્પાયો. પાસાણકં ચેતિયન્તિ મહતો પાસાણસ્સ ઉપરિ પુબ્બે દેવટ્ઠાનં અહોસિ. ઉપ્પન્ને પન ભગવતિ વિહારો જાતો. સો તેનેવ પુરિમવોહારેન ‘‘પાસાણકં ચેતિય’’ન્તિ વુચ્ચતિ.
1020. Tattha māgadhaṃ puranti magadhapuraṃ rājagahanti adhippāyo. Pāsāṇakaṃ cetiyanti mahato pāsāṇassa upari pubbe devaṭṭhānaṃ ahosi. Uppanne pana bhagavati vihāro jāto. So teneva purimavohārena ‘‘pāsāṇakaṃ cetiya’’nti vuccati.
૧૦૨૧. તસિતોવુદકન્તિ તે હિ જટિલા વેગસા ભગવન્તં અનુબન્ધમાના સાયં ગતમગ્ગં પાતો, પાતો ગતમગ્ગઞ્ચ સાયં ગચ્છન્તા ‘‘એત્થ ભગવા’’તિ સુત્વા અતિવિય પીતિપામોજ્જજાતા તં ચેતિયં અભિરુહિંસુ. તેન વુત્તં ‘‘તુરિતા પબ્બતમારુહુ’’ન્તિ.
1021.Tasitovudakanti te hi jaṭilā vegasā bhagavantaṃ anubandhamānā sāyaṃ gatamaggaṃ pāto, pāto gatamaggañca sāyaṃ gacchantā ‘‘ettha bhagavā’’ti sutvā ativiya pītipāmojjajātā taṃ cetiyaṃ abhiruhiṃsu. Tena vuttaṃ ‘‘turitā pabbatamāruhu’’nti.