Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૧૪૩. વત્થુઠપનાદિ

    143. Vatthuṭhapanādi

    ૨૩૯. ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તદહુ પવારણાય સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય – ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇદં વત્થુ પઞ્ઞાયતિ, ન પુગ્ગલો. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, વત્થું ઠપેત્વા સઙ્ઘો પવારેય્યા’’તિ. સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘‘ભગવતા ખો, આવુસો, વિસુદ્ધાનં પવારણા પઞ્ઞત્તા. સચે વત્થુ પઞ્ઞાયતિ, ન પુગ્ગલો, ઇદાનેવ નં વદેહી’’તિ.

    239. Idha pana, bhikkhave, bhikkhu tadahu pavāraṇāya saṅghamajjhe udāhareyya – ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho. Idaṃ vatthu paññāyati, na puggalo. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, vatthuṃ ṭhapetvā saṅgho pavāreyyā’’ti. So evamassa vacanīyo – ‘‘bhagavatā kho, āvuso, visuddhānaṃ pavāraṇā paññattā. Sace vatthu paññāyati, na puggalo, idāneva naṃ vadehī’’ti.

    ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તદહુ પવારણાય સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય – ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. અયં પુગ્ગલો પઞ્ઞાયતિ, ન વત્થુ. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, પુગ્ગલં ઠપેત્વા સઙ્ઘો પવારેય્યા’’તિ. સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘‘ભગવતા ખો, આવુસો, સમગ્ગાનં પવારણા પઞ્ઞત્તા. સચે પુગ્ગલો પઞ્ઞાયતિ, ન વત્થુ, ઇદાનેવ નં વદેહી’’તિ.

    Idha pana, bhikkhave, bhikkhu tadahu pavāraṇāya saṅghamajjhe udāhareyya – ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho. Ayaṃ puggalo paññāyati, na vatthu. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, puggalaṃ ṭhapetvā saṅgho pavāreyyā’’ti. So evamassa vacanīyo – ‘‘bhagavatā kho, āvuso, samaggānaṃ pavāraṇā paññattā. Sace puggalo paññāyati, na vatthu, idāneva naṃ vadehī’’ti.

    ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તદહુ પવારણાય સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય – ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇદં વત્થુ ચ પુગ્ગલો ચ પઞ્ઞાયતિ. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, વત્થુઞ્ચ પુગ્ગલઞ્ચ ઠપેત્વા સઙ્ઘો પવારેય્યા’’તિ. સો એવમસ્સ વચનીયો – ‘‘ભગવતા ખો, આવુસો, વિસુદ્ધાનઞ્ચ સમગ્ગાનઞ્ચ પવારણા પઞ્ઞત્તા. સચે વત્થુ ચ પુગ્ગલો ચ પઞ્ઞાયતિ, ઇદાનેવ નં વદેહી’’તિ.

    Idha pana, bhikkhave, bhikkhu tadahu pavāraṇāya saṅghamajjhe udāhareyya – ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho. Idaṃ vatthu ca puggalo ca paññāyati. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, vatthuñca puggalañca ṭhapetvā saṅgho pavāreyyā’’ti. So evamassa vacanīyo – ‘‘bhagavatā kho, āvuso, visuddhānañca samaggānañca pavāraṇā paññattā. Sace vatthu ca puggalo ca paññāyati, idāneva naṃ vadehī’’ti.

    પુબ્બે ચે, ભિક્ખવે, પવારણાય વત્થુ પઞ્ઞાયતિ, પચ્છા પુગ્ગલો, કલ્લં વચનાય. પુબ્બે ચે, ભિક્ખવે, પવારણાય પુગ્ગલો પઞ્ઞાયતિ, પચ્છા વત્થુ, કલ્લં વચનાય. પુબ્બે ચે, ભિક્ખવે, પવારણાય વત્થુ ચ પુગ્ગલો ચ પઞ્ઞાયતિ, તં ચે કતાય પવારણાય ઉક્કોટેતિ, ઉક્કોટનકં પાચિત્તિયન્તિ.

    Pubbe ce, bhikkhave, pavāraṇāya vatthu paññāyati, pacchā puggalo, kallaṃ vacanāya. Pubbe ce, bhikkhave, pavāraṇāya puggalo paññāyati, pacchā vatthu, kallaṃ vacanāya. Pubbe ce, bhikkhave, pavāraṇāya vatthu ca puggalo ca paññāyati, taṃ ce katāya pavāraṇāya ukkoṭeti, ukkoṭanakaṃ pācittiyanti.

    વત્થુઠપનાદિ નિટ્ઠિતા.

    Vatthuṭhapanādi niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / વત્થુઠપનાદિકથા • Vatthuṭhapanādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અફાસુવિહારકથાદિવણ્ણના • Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૪૩. વત્થુટ્ઠપનાદિકથા • 143. Vatthuṭṭhapanādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact