Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
વત્થુઠપનાદિકથા
Vatthuṭhapanādikathā
૨૩૯. ઇદં વત્થુ પઞ્ઞાયતિ ન પુગ્ગલોતિ એત્થ ચોરા કિર અરઞ્ઞવિહારે પોક્ખરણિતો મચ્છે ગહેત્વા પચિત્વા ખાદિત્વા અગમંસુ. સો તં વિપ્પકારં દિસ્વા આરામે વા કિઞ્ચિ ધુત્તેન કતં વિપ્પકારં દિસ્વા ‘‘ભિક્ખુસ્સ ઇમિના કમ્મેન ભવિતબ્બ’’ન્તિ સલ્લક્ખેત્વા એવમાહ. વત્થું ઠપેત્વા સઙ્ઘો પવારેય્યાતિ ‘‘યદા તં પુગ્ગલં જાનિસ્સામ, તદા નં ચોદેસ્સામ. ઇદાનિ પન સઙ્ઘો પવારેતૂ’’તિ અયમેત્થ અત્થો. ઇદાનેવ નં વદેહીતિ સચે ઇમિના વત્થુના કઞ્ચિ પુગ્ગલં પરિસઙ્કસિ, ઇદાનેવ નં અપદિસાહીતિ અત્થો. સચે અપદિસતિ, તં પુગ્ગલં અનુવિજ્જિત્વા પવારેતબ્બં; નો ચે અપદિસતિ, ઉપપરિક્ખિત્વા જાનિસ્સામાતિ પવારેતબ્બં.
239.Idaṃ vatthu paññāyati na puggaloti ettha corā kira araññavihāre pokkharaṇito macche gahetvā pacitvā khāditvā agamaṃsu. So taṃ vippakāraṃ disvā ārāme vā kiñci dhuttena kataṃ vippakāraṃ disvā ‘‘bhikkhussa iminā kammena bhavitabba’’nti sallakkhetvā evamāha. Vatthuṃ ṭhapetvā saṅgho pavāreyyāti ‘‘yadā taṃ puggalaṃ jānissāma, tadā naṃ codessāma. Idāni pana saṅgho pavāretū’’ti ayamettha attho. Idāneva naṃ vadehīti sace iminā vatthunā kañci puggalaṃ parisaṅkasi, idāneva naṃ apadisāhīti attho. Sace apadisati, taṃ puggalaṃ anuvijjitvā pavāretabbaṃ; no ce apadisati, upaparikkhitvā jānissāmāti pavāretabbaṃ.
અયં પુગ્ગલો પઞ્ઞાયતિ ન વત્થૂતિ એત્થ એકો ભિક્ખુ માલાગન્ધવિલેપનેહિ ચેતિયં વા પૂજેસિ, અરિટ્ઠં વા પિવિ, તસ્સ તદનુરૂપો સરીરગન્ધો અહોસિ; સો તં ગન્ધં સન્ધાય ‘‘ઇમસ્સ ભિક્ખુનો એવરૂપો સરીરગન્ધો’’તિ વત્થું પકાસેન્તો એવમાહ. પુગ્ગલં ઠપેત્વા સઙ્ઘો પવારેય્યાતિ એતં પુગ્ગલં ઠપેત્વા સઙ્ઘો પવારેતુ. ઇદાનેવ નં વદેહીતિ યં ત્વં પુગ્ગલં ઠપેસિ, તસ્સ પુગ્ગલસ્સ ઇદાનેવ દોસં વદ. સચે અયમસ્સ દોસોતિ વદતિ, તં પુગ્ગલં સોધેત્વા પવારેતબ્બં. અથ નાહં જાનામીતિ વદતિ, ઉપપરિક્ખિત્વા જાનિસ્સામાતિ પવારેતબ્બં.
Ayaṃ puggalo paññāyati na vatthūti ettha eko bhikkhu mālāgandhavilepanehi cetiyaṃ vā pūjesi, ariṭṭhaṃ vā pivi, tassa tadanurūpo sarīragandho ahosi; so taṃ gandhaṃ sandhāya ‘‘imassa bhikkhuno evarūpo sarīragandho’’ti vatthuṃ pakāsento evamāha. Puggalaṃ ṭhapetvā saṅgho pavāreyyāti etaṃ puggalaṃ ṭhapetvā saṅgho pavāretu. Idāneva naṃ vadehīti yaṃ tvaṃ puggalaṃ ṭhapesi, tassa puggalassa idāneva dosaṃ vada. Sace ayamassa dosoti vadati, taṃ puggalaṃ sodhetvā pavāretabbaṃ. Atha nāhaṃ jānāmīti vadati, upaparikkhitvā jānissāmāti pavāretabbaṃ.
ઇદં વત્થુ ચ પુગ્ગલો ચ પઞ્ઞાયતીતિ પુરિમનયેનેવ ચોરેહિ મચ્છે ગહેત્વા પચિત્વા પરિભુત્તટ્ઠાનઞ્ચ ગન્ધાદીહિ નહાનટ્ઠાનઞ્ચ દિસ્વા ‘‘પબ્બજિતસ્સ કમ્મ’’ન્તિ મઞ્ઞમાનો સો એવમાહ. ઇદાનેવ નં વદેહીતિ ઇદાનેવ તેન વત્થુના પરિસઙ્કિતં પુગ્ગલં વદેહિ; ઇદં પન ઉભયમ્પિ દિસ્વા દિટ્ઠકાલતો પટ્ઠાય વિનિચ્છિનિત્વાવ પવારેતબ્બં. કલ્લં વચનાયાતિ કલ્લં ચોદનાય; ચોદેતું વટ્ટતીતિ અત્થો. કસ્મા? પવારણતો પુબ્બે અવિનિચ્છિતત્તા પચ્છા ચ દિસ્વા ચોદિતત્તાતિ. ઉક્કોટનકં પાચિત્તિયન્તિ ઇદઞ્હિ ઉભયં પુબ્બે પવારણાય દિસ્વા વિનિચ્છિનિત્વાવ ભિક્ખૂ પવારેન્તિ, તસ્મા પુન તં ઉક્કોટેન્તસ્સ આપત્તિ.
Idaṃ vatthu ca puggalo ca paññāyatīti purimanayeneva corehi macche gahetvā pacitvā paribhuttaṭṭhānañca gandhādīhi nahānaṭṭhānañca disvā ‘‘pabbajitassa kamma’’nti maññamāno so evamāha. Idāneva naṃ vadehīti idāneva tena vatthunā parisaṅkitaṃ puggalaṃ vadehi; idaṃ pana ubhayampi disvā diṭṭhakālato paṭṭhāya vinicchinitvāva pavāretabbaṃ. Kallaṃ vacanāyāti kallaṃ codanāya; codetuṃ vaṭṭatīti attho. Kasmā? Pavāraṇato pubbe avinicchitattā pacchā ca disvā coditattāti. Ukkoṭanakaṃ pācittiyanti idañhi ubhayaṃ pubbe pavāraṇāya disvā vinicchinitvāva bhikkhū pavārenti, tasmā puna taṃ ukkoṭentassa āpatti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૪૩. વત્થુઠપનાદિ • 143. Vatthuṭhapanādi
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અફાસુવિહારકથાદિવણ્ણના • Aphāsuvihārakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૪૩. વત્થુટ્ઠપનાદિકથા • 143. Vatthuṭṭhapanādikathā