Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
வத்துகாமவாரகதா²வண்ணனா
Vattukāmavārakathāvaṇṇanā
215. கேவலஞ்ஹியந்தி கேவலஞ்ஹி அயங். ‘‘வாரோ’’தி அஜ்ஜா²ஹரிதப்³ப³ங். தங்க²ணஞ்ஞேவ ஜானாதீதி ‘‘பட²மஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜி’’ந்திஆதி³ம்ஹி வுத்தே தத³த்த²ஸ்ஸ பகதியா விஜானநலக்க²ணங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஏவங் பன வசீபே⁴த³ங் அகத்வா பக்கமனாதீ³ஸு அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ‘‘மங் அரஹாதி ஜானாதூ’’தி தம்ஹா ஆவாஸா பட²மங் பக்கமதீதி ஆக³தவத்து²ம்ஹி விய தஸ்மிங் க²ணே அவிதி³தேபி நிக்க²ந்தமத்தே பாராஜிகங். ஜானநலக்க²ணந்தி ‘‘தங்க²ணே ஜானநங் நாம ஈதி³ஸ’’ந்தி வுத்தலக்க²ணங் . விஞ்ஞத்திபதே²தி காயவசீவிஞ்ஞத்தீனங் க³ஹணயொக்³கே³ பதே³ஸே, பகதிசக்கு²னா பகதிஸோதேன ச த³ட்டு²ங் ஸோதுஞ்ச அரஹட்டா²னேதி வுத்தங் ஹோதி. தேன விஞ்ஞத்திபத²ங் அதிக்கமித்வா டி²தோ சே கோசி தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா தி³ப்³பா³ய ச ஸோததா⁴துயா தி³ஸ்வா ஸுத்வா ச ஜானாதி, ந பாராஜிகந்தி தீ³பேதி. அஸ்ஸுதபுப்³ப³ஸ்ஸ ‘‘கிமித³ங் வுத்த’’ந்தி ஸங்ஸயுப்பத்திஸப்³பா⁴வதோ ‘‘ஸுதங் ஹோதீ’’தி வுத்தங். பட²மங் வசனமத்தங் அஸ்ஸுதபுப்³பே³னபி ‘‘பட²மஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜி’’ந்தி வுத்தே ‘‘கிமித³’’ந்தி ஸந்தே³ஹங் அனுப்பாதெ³த்வா ‘‘ஜா²னங் நாம கிரேஸ ஸமாபஜ்ஜீ’’தி எத்தகமத்தேபி ஞாதே பாராஜிகங் ஹோதியேவ.
215.Kevalañhiyanti kevalañhi ayaṃ. ‘‘Vāro’’ti ajjhāharitabbaṃ. Taṅkhaṇaññeva jānātīti ‘‘paṭhamajjhānaṃ samāpajji’’ntiādimhi vutte tadatthassa pakatiyā vijānanalakkhaṇaṃ sandhāya vuttaṃ. Evaṃ pana vacībhedaṃ akatvā pakkamanādīsu aññataro bhikkhu ‘‘maṃ arahāti jānātū’’ti tamhā āvāsā paṭhamaṃ pakkamatīti āgatavatthumhi viya tasmiṃ khaṇe aviditepi nikkhantamatte pārājikaṃ. Jānanalakkhaṇanti ‘‘taṅkhaṇe jānanaṃ nāma īdisa’’nti vuttalakkhaṇaṃ . Viññattipatheti kāyavacīviññattīnaṃ gahaṇayogge padese, pakaticakkhunā pakatisotena ca daṭṭhuṃ sotuñca arahaṭṭhāneti vuttaṃ hoti. Tena viññattipathaṃ atikkamitvā ṭhito ce koci dibbena cakkhunā dibbāya ca sotadhātuyā disvā sutvā ca jānāti, na pārājikanti dīpeti. Assutapubbassa ‘‘kimidaṃ vutta’’nti saṃsayuppattisabbhāvato ‘‘sutaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Paṭhamaṃ vacanamattaṃ assutapubbenapi ‘‘paṭhamajjhānaṃ samāpajji’’nti vutte ‘‘kimida’’nti sandehaṃ anuppādetvā ‘‘jhānaṃ nāma kiresa samāpajjī’’ti ettakamattepi ñāte pārājikaṃ hotiyeva.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. சதுத்த²பாராஜிகங் • 4. Catutthapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. சதுத்த²பாராஜிகங் • 4. Catutthapārājikaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வத்துகாமவாரகதா²வண்ணனா • Vattukāmavārakathāvaṇṇanā