Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૯. વેદનાલક્ખણપઞ્હો
9. Vedanālakkhaṇapañho
૯. ‘‘ભન્તે નાગસેન, કિંલક્ખણા વેદના’’તિ? ‘‘વેદયિતલક્ખણા, મહારાજ, વેદના અનુભવનલક્ખણા ચા’’તિ.
9. ‘‘Bhante nāgasena, kiṃlakkhaṇā vedanā’’ti? ‘‘Vedayitalakkhaṇā, mahārāja, vedanā anubhavanalakkhaṇā cā’’ti.
‘‘ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘યથા, મહારાજ, કોચિદેવ પુરિસો રઞ્ઞો અધિકારં કરેય્ય, તસ્સ રાજા તુટ્ઠો અધિકારં દદેય્ય, સો તેન અધિકારેન પઞ્ચહિ કામગુણેહિ સમપ્પિતો સમઙ્ગિભૂતો પરિચરેય્ય, તસ્સ એવમસ્સ ‘મયા ખો પુબ્બે રઞ્ઞો અધિકારો કતો, તસ્સ મે રાજા તુટ્ઠો અધિકારં અદાસિ, સ્વાહં તતોનિદાનં ઇમં એવરૂપં વેદનં વેદયામી’તિ.
‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kocideva puriso rañño adhikāraṃ kareyya, tassa rājā tuṭṭho adhikāraṃ dadeyya, so tena adhikārena pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgibhūto paricareyya, tassa evamassa ‘mayā kho pubbe rañño adhikāro kato, tassa me rājā tuṭṭho adhikāraṃ adāsi, svāhaṃ tatonidānaṃ imaṃ evarūpaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti.
‘‘યથા વા પન, મહારાજ, કોચિદેવ પુરિસો કુસલં કમ્મં કત્વા કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા સુગતિં સગ્ગં લોકં ઉપપજ્જેય્ય, સો ચ તત્થ દિબ્બેહિ પઞ્ચહિ કામગુણેહિ સમપ્પિતો સમઙ્ગિભૂતો પરિચરેય્ય, તસ્સ એવમસ્સ ‘સ્વાહં ખો પુબ્બે કુસલં કમ્મં અકાસિં, સોહં તતોનિદાનં ઇમં એવરૂપં વેદનં વેદયામી’તિ, એવં ખો, મહારાજ, વેદયિતલક્ખણા વેદના અનુભવનલક્ખણા ચા’’તિ.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, kocideva puriso kusalaṃ kammaṃ katvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjeyya, so ca tattha dibbehi pañcahi kāmaguṇehi samappito samaṅgibhūto paricareyya, tassa evamassa ‘svāhaṃ kho pubbe kusalaṃ kammaṃ akāsiṃ, sohaṃ tatonidānaṃ imaṃ evarūpaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti, evaṃ kho, mahārāja, vedayitalakkhaṇā vedanā anubhavanalakkhaṇā cā’’ti.
‘‘કલ્લોસિ , ભન્તે નાગસેના’’તિ.
‘‘Kallosi , bhante nāgasenā’’ti.
વેદનાલક્ખણપઞ્હો નવમો.
Vedanālakkhaṇapañho navamo.