Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૮. વેહાસકુટિસિક્ખાપદવણ્ણના

    8. Vehāsakuṭisikkhāpadavaṇṇanā

    ૧૨૯. અટ્ઠમસિક્ખાપદે – ઉપરિવેહાસકુટિયાતિ ઉપરિ અચ્છન્નતલાય દ્વિભૂમિકકુટિયા વા તિભૂમિકાદિકુટિયા વા. મઞ્ચં સહસા અભિનિસીદીતિ મઞ્ચં સહસા અભિભવિત્વા અજ્ઝોત્થરિત્વા નિસીદિ. ભુમ્મત્થે વા એતં ઉપયોગવચનં; મઞ્ચે નિસીદીતિ અત્થો. અભીતિ ઇદં પન પદસોભનત્થં ઉપસગ્ગમત્તમેવ. નિપ્પતિત્વાતિ નિપતિત્વા નિક્ખમિત્વા વા. તસ્સ હિ ઉપરિ આણીપિ ન દિન્ના, તસ્મા નિક્ખન્તો. વિસ્સરમકાસીતિ વિરૂપં આતુરસ્સરમકાસિ.

    129. Aṭṭhamasikkhāpade – uparivehāsakuṭiyāti upari acchannatalāya dvibhūmikakuṭiyā vā tibhūmikādikuṭiyā vā. Mañcaṃ sahasā abhinisīdīti mañcaṃ sahasā abhibhavitvā ajjhottharitvā nisīdi. Bhummatthe vā etaṃ upayogavacanaṃ; mañce nisīdīti attho. Abhīti idaṃ pana padasobhanatthaṃ upasaggamattameva. Nippatitvāti nipatitvā nikkhamitvā vā. Tassa hi upari āṇīpi na dinnā, tasmā nikkhanto. Vissaramakāsīti virūpaṃ āturassaramakāsi.

    ૧૩૧. વેહાસકુટિ નામ મજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ અસીસઘટ્ટાતિ યા પમાણમજ્ઝિમસ્સ પુરિસસ્સ સબ્બહેટ્ઠિમાહિ તુલાહિ સીસં ન ઘટ્ટેતિ, એતેન ઇધ અધિપ્પેતા વેહાસકુટિ દસ્સિતા હોતિ, ન વેહાસકુટિલક્ખણં. યા હિ કાચિ ઉપરિ અચ્છિન્નતલા દ્વિભૂમિકા કુટિ તિભૂમિકાદિકુટિ વા ‘‘વેહાસકુટી’’તિ વુચ્ચતિ. ઇધ પન અસીસઘટ્ટા અધિપ્પેતા. અભિનિસીદનાદીસુ પુબ્બે વુત્તનયેનેવ પયોગવસેન આપત્તિભેદો વેદિતબ્બો.

    131.Vehāsakuṭi nāma majjhimassa purisassa asīsaghaṭṭāti yā pamāṇamajjhimassa purisassa sabbaheṭṭhimāhi tulāhi sīsaṃ na ghaṭṭeti, etena idha adhippetā vehāsakuṭi dassitā hoti, na vehāsakuṭilakkhaṇaṃ. Yā hi kāci upari acchinnatalā dvibhūmikā kuṭi tibhūmikādikuṭi vā ‘‘vehāsakuṭī’’ti vuccati. Idha pana asīsaghaṭṭā adhippetā. Abhinisīdanādīsu pubbe vuttanayeneva payogavasena āpattibhedo veditabbo.

    ૧૩૩. અવેહાસકુટિયાતિ ભૂમિયં કતપણ્ણસાલાદીસુ અનાપત્તિ. ન હિ સક્કા તત્થ પરસ્સ પીળા કાતું. સીસઘટ્ટાયાતિ યાયં સીસઘટ્ટા હોતિ, તત્થાપિ અનાપત્તિ. ન હિ સક્કા તત્થ હેટ્ઠાપાસાદે અનોણતેન વિચરિતું, તસ્મા અસઞ્ચરણટ્ઠાનત્તા પરપીળા ન ભવિસ્સતિ . હેટ્ઠા અપરિભોગં હોતીતિ યસ્સા હેટ્ઠા દબ્બસમ્ભારાદીનં નિક્ખિત્તત્તા અપરિભોગં હોતિ, તત્થાપિ અનાપત્તિ. પદરસઞ્ચિતં હોતીતિ યસ્સા ઉપરિમતલં દારુફલકેહિ વા ઘનસન્થતં હોતિ, સુધાદિપરિકમ્મકતં વા તત્થાપિ અનાપત્તિ. પટાણિ દિન્ના હોતીતિ મઞ્ચપીઠાનં પાદસિખાસુ આણી દિન્ના હોતિ, યત્થ નિસીદન્તેપિ ન નિપ્પતન્તિ, તાદિસે મઞ્ચપીઠે નિસીદતોપિ અનાપત્તિ. તસ્મિં ઠિતોતિ આહચ્ચપાદકે મઞ્ચે વા પીઠે વા ઠિતો ઉપરિ નાગદન્તકાદીસુ લગ્ગિતકં ચીવરં વા કિઞ્ચિ વા ગણ્હાતિ વા, અઞ્ઞં વા લગ્ગેતિ, તસ્સાપિ અનાપત્તિ. સેસં ઉત્તાનમેવ. એળકલોમસમુટ્ઠાનં – કાયતો ચ કાયચિત્તતો ચ સમુટ્ઠાતિ, કિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં, કાયકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.

    133.Avehāsakuṭiyāti bhūmiyaṃ katapaṇṇasālādīsu anāpatti. Na hi sakkā tattha parassa pīḷā kātuṃ. Sīsaghaṭṭāyāti yāyaṃ sīsaghaṭṭā hoti, tatthāpi anāpatti. Na hi sakkā tattha heṭṭhāpāsāde anoṇatena vicarituṃ, tasmā asañcaraṇaṭṭhānattā parapīḷā na bhavissati . Heṭṭhā aparibhogaṃ hotīti yassā heṭṭhā dabbasambhārādīnaṃ nikkhittattā aparibhogaṃ hoti, tatthāpi anāpatti. Padarasañcitaṃ hotīti yassā uparimatalaṃ dāruphalakehi vā ghanasanthataṃ hoti, sudhādiparikammakataṃ vā tatthāpi anāpatti. Paṭāṇi dinnā hotīti mañcapīṭhānaṃ pādasikhāsu āṇī dinnā hoti, yattha nisīdantepi na nippatanti, tādise mañcapīṭhe nisīdatopi anāpatti. Tasmiṃ ṭhitoti āhaccapādake mañce vā pīṭhe vā ṭhito upari nāgadantakādīsu laggitakaṃ cīvaraṃ vā kiñci vā gaṇhāti vā, aññaṃ vā laggeti, tassāpi anāpatti. Sesaṃ uttānameva. Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kāyato ca kāyacittato ca samuṭṭhāti, kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    વેહાસકુટિસિક્ખાપદં અટ્ઠમં.

    Vehāsakuṭisikkhāpadaṃ aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. ભૂતગામવગ્ગો • 2. Bhūtagāmavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૮. વેહાસકુટિસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Vehāsakuṭisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૮. વેહાસકુટિસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Vehāsakuṭisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૮. વેહાસકુટિસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Vehāsakuṭisikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૮. વેહાસકુટિસિક્ખાપદં • 8. Vehāsakuṭisikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact