Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    વેહાસટ્ઠકથાવણ્ણના

    Vehāsaṭṭhakathāvaṇṇanā

    ૯૭. વેહાસટ્ઠકથાયં પન ચીવરવંસે ઠપિતસ્સ ચીવરસ્સ આકડ્ઢને યથાવુત્તપ્પદેસાતિક્કમો એકદ્વઙ્ગુલમત્તાકડ્ઢનેન સિયાતિ અધિપ્પાયેન વુત્તં ‘‘એકદ્વઙ્ગુલમત્તાકડ્ઢનેનેવ પારાજિક’’ન્તિ. ઇદઞ્ચ તાદિસં નાતિમહન્તં ચીવરવંસદણ્ડકં સન્ધાય વુત્તં, મહન્તે પન તતો અધિકમત્તાકડ્ઢનેનેવ સિયા. રજ્જુકેન બન્ધિત્વાતિ એકાય રજ્જુકોટિયા ચીવરં બન્ધિત્વા અપરાય કોટિયા ચીવરવંસં બન્ધિત્વા ઠપિતચીવરં. મુત્તમત્તે અટ્ઠત્વા પતનકસભાવત્તા ‘‘મુત્તે પારાજિક’’ન્તિ વુત્તં.

    97. Vehāsaṭṭhakathāyaṃ pana cīvaravaṃse ṭhapitassa cīvarassa ākaḍḍhane yathāvuttappadesātikkamo ekadvaṅgulamattākaḍḍhanena siyāti adhippāyena vuttaṃ ‘‘ekadvaṅgulamattākaḍḍhaneneva pārājika’’nti. Idañca tādisaṃ nātimahantaṃ cīvaravaṃsadaṇḍakaṃ sandhāya vuttaṃ, mahante pana tato adhikamattākaḍḍhaneneva siyā. Rajjukena bandhitvāti ekāya rajjukoṭiyā cīvaraṃ bandhitvā aparāya koṭiyā cīvaravaṃsaṃ bandhitvā ṭhapitacīvaraṃ. Muttamatte aṭṭhatvā patanakasabhāvattā ‘‘mutte pārājika’’nti vuttaṃ.

    એકમેકસ્સ ફુટ્ઠોકાસમત્તે અતિક્કન્તે પારાજિકન્તિ ભિત્તિં અફુસાપેત્વા ઠપિતત્તા વુત્તં. ભિત્તિં નિસ્સાય ઠપિતન્તિ પટિપાટિયા ઠપિતેસુ નાગદન્તાદીસુયેવ આરોપેત્વા ભિત્તિં ફુસાપેત્વા ઠપિતં. પણ્ણન્તરં આરોપેત્વા ઠપિતાતિ અઞ્ઞેહિ ઠપિતં સન્ધાય વુત્તં.

    Ekamekassa phuṭṭhokāsamatte atikkante pārājikanti bhittiṃ aphusāpetvā ṭhapitattā vuttaṃ. Bhittiṃ nissāya ṭhapitanti paṭipāṭiyā ṭhapitesu nāgadantādīsuyeva āropetvā bhittiṃ phusāpetvā ṭhapitaṃ. Paṇṇantaraṃ āropetvā ṭhapitāti aññehi ṭhapitaṃ sandhāya vuttaṃ.

    વેહાસટ્ઠકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vehāsaṭṭhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વેહાસટ્ઠકથાવણ્ણના • Vehāsaṭṭhakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact