Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
૧૦. વેખનસસુત્તવણ્ણના
10. Vekhanasasuttavaṇṇanā
૨૮૦. સહ વત્થુકામેન કિલેસકામો ગરુ ગરુકાતબ્બો એતસ્સાતિ કામગરુ. તેસ્વેવ કામેસુ નિન્નપોણપબ્ભારજ્ઝાસયોતિ કામાધિમુત્તો. પબ્બજ્જાપઠમજ્ઝાનાદિકં નેક્ખમ્મં ગરુ ગરુકાતબ્બં એતસ્સાતિ નેક્ખમ્મગરુ. તત્થ નિન્નપોણપબ્ભારજ્ઝાસયો નેક્ખમ્માધિમુત્તો સ્વાયમત્થો યથા એકચ્ચે ગહટ્ઠે લબ્ભતિ, એવં એકચ્ચે અનગારેપીતિ આહ ‘‘પબ્બજિતોપી’’તિઆદિ. અયં પન વેખનસો પરિબ્બાજકો. સો હિ વેખનસતાપસપબ્બજ્જં ઉપગન્ત્વા વેખનસેન ઇમિના દિટ્ઠિમાદાય સમાદિયિત્વા ઠિતત્તા ‘‘વેખનસો’’તિ વુચ્ચતિ. યથા લોકો સયં એકાદસહિ અગ્ગીહિ આદિત્તોપિ સમાનો પચ્ચક્ખતો અનુભવિયમાનં સાલાકિકં અગ્ગિસન્તાપં વિય અનાદિકાલાનુગતસમ્માકવચરસન્તાપં આદિત્તતાય ન સલ્લક્ખેતિ, સમ્માસમ્બુદ્ધેન પન મહાકરુણાસમુસ્સાહિતમાનસેન ‘‘સબ્બં, ભિક્ખવે, આદિત્ત’’ન્તિ આદિત્તપરિયાયે (સં॰ નિ॰ ૪.૨૮; મહાવ॰ ૫૪) દેસિયમાને સલ્લક્ખેતિ, એવં અયમ્પિ અનાદિકાલપરિભાવિતં અત્તઅજ્ઝાસયે અવટ્ઠિતં કામાધિમુત્તં સરસેન અનુપધારેન્તો સત્થારા – ‘‘પઞ્ચ ખો ઇમે, કચ્ચાન, કામગુણા’’તિઆદિના કામગુણેસુ કામસુખે ભાસિયમાને ‘‘કામાધિમુત્તં વત પબ્બજિતસ્સ ચિત્ત’’ન્તિ ઉપધારેસ્સતીતિ આહ – ‘‘ઇમાય કથાય કથિયમાનાય અત્તનો કામાધિમુત્તતં સલ્લક્ખેસ્સતી’’તિ. કામગ્ગસુખન્તિ કામેતબ્બવત્થૂહિ અગ્ગભૂતં સુખં. સબ્બે હિ તેભૂમકધમ્મા કામનીયટ્ઠેન કામા, તે પટિચ્ચ ઉપ્પજ્જનસુખતો નિબ્બાનસુખમેવ અગ્ગભૂતં સુખં. યથાહ – ‘‘યાવતા, ભિક્ખવે, ધમ્મા સઙ્ખતા વા અસઙ્ખતા વા, વિરાગો તેસં અગ્ગમક્ખાયતી’’તિ (ઇતિવુ॰ ૯૦; અ॰ નિ॰ ૪.૩૪) – ‘‘નિબ્બાનં પરમં સુખ’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૨.૨૧૫, ૨૧૭; ધ॰ પ॰ ૨૦૩) ચ. તેન વુત્તં ‘‘નિબ્બાનં અધિપ્પેત’’ન્તિ.
280. Saha vatthukāmena kilesakāmo garu garukātabbo etassāti kāmagaru. Tesveva kāmesu ninnapoṇapabbhārajjhāsayoti kāmādhimutto. Pabbajjāpaṭhamajjhānādikaṃ nekkhammaṃ garu garukātabbaṃ etassāti nekkhammagaru. Tattha ninnapoṇapabbhārajjhāsayo nekkhammādhimutto svāyamattho yathā ekacce gahaṭṭhe labbhati, evaṃ ekacce anagārepīti āha ‘‘pabbajitopī’’tiādi. Ayaṃ pana vekhanaso paribbājako. So hi vekhanasatāpasapabbajjaṃ upagantvā vekhanasena iminā diṭṭhimādāya samādiyitvā ṭhitattā ‘‘vekhanaso’’ti vuccati. Yathā loko sayaṃ ekādasahi aggīhi ādittopi samāno paccakkhato anubhaviyamānaṃ sālākikaṃ aggisantāpaṃ viya anādikālānugatasammākavacarasantāpaṃ ādittatāya na sallakkheti, sammāsambuddhena pana mahākaruṇāsamussāhitamānasena ‘‘sabbaṃ, bhikkhave, āditta’’nti ādittapariyāye (saṃ. ni. 4.28; mahāva. 54) desiyamāne sallakkheti, evaṃ ayampi anādikālaparibhāvitaṃ attaajjhāsaye avaṭṭhitaṃ kāmādhimuttaṃ sarasena anupadhārento satthārā – ‘‘pañca kho ime, kaccāna, kāmaguṇā’’tiādinā kāmaguṇesu kāmasukhe bhāsiyamāne ‘‘kāmādhimuttaṃ vata pabbajitassa citta’’nti upadhāressatīti āha – ‘‘imāya kathāya kathiyamānāya attano kāmādhimuttataṃ sallakkhessatī’’ti. Kāmaggasukhanti kāmetabbavatthūhi aggabhūtaṃ sukhaṃ. Sabbe hi tebhūmakadhammā kāmanīyaṭṭhena kāmā, te paṭicca uppajjanasukhato nibbānasukhameva aggabhūtaṃ sukhaṃ. Yathāha – ‘‘yāvatā, bhikkhave, dhammā saṅkhatā vā asaṅkhatā vā, virāgo tesaṃ aggamakkhāyatī’’ti (itivu. 90; a. ni. 4.34) – ‘‘nibbānaṃ paramaṃ sukha’’nti (ma. ni. 2.215, 217; dha. pa. 203) ca. Tena vuttaṃ ‘‘nibbānaṃ adhippeta’’nti.
૨૮૧. પુબ્બેનિવાસઞાણલાભિનો પુબ્બન્તં આરબ્ભ વુચ્ચમાનકથા અનુચ્છવિકા તદત્થસ્સ પચ્ચક્ખભાવતો, તદભાવતો વેખનસસ્સ અનનુચ્છવિકાતિ આહ ‘‘યસ્મા…પે॰… નત્થી’’તિ. અનાગતકથાય…પે॰… નત્થીતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. આરક્ખત્થાયાતિ દેવતાહિ મન્તપદેહિ સહ ઠિતા તત્થ આરક્ખત્થાય. અવિજ્જાયાતિ ઇદં લક્ખણવચનં, તંમૂલકત્તા વા સબ્બકિલેસધમ્માનં અવિજ્જાવ ગહિતા. જાનનં પહીનકિલેસપચ્ચવેક્ખણઞાણેન. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
281. Pubbenivāsañāṇalābhino pubbantaṃ ārabbha vuccamānakathā anucchavikā tadatthassa paccakkhabhāvato, tadabhāvato vekhanasassa ananucchavikāti āha ‘‘yasmā…pe… natthī’’ti. Anāgatakathāya…pe… natthīti etthāpi eseva nayo. Ārakkhatthāyāti devatāhi mantapadehi saha ṭhitā tattha ārakkhatthāya. Avijjāyāti idaṃ lakkhaṇavacanaṃ, taṃmūlakattā vā sabbakilesadhammānaṃ avijjāva gahitā. Jānanaṃ pahīnakilesapaccavekkhaṇañāṇena. Sesaṃ suviññeyyameva.
વેખનસસુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.
Vekhanasasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
નિટ્ઠિતા ચ પરિબ્બાજકવગ્ગવણ્ણના.
Niṭṭhitā ca paribbājakavaggavaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૧૦. વેખનસસુત્તં • 10. Vekhanasasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. વેખનસસુત્તવણ્ણના • 10. Vekhanasasuttavaṇṇanā