Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
2. மஹாவக்³கோ³
2. Mahāvaggo
1. வேரஞ்ஜஸுத்தவண்ணனா
1. Verañjasuttavaṇṇanā
11. து³தியஸ்ஸ பட²மே அபி⁴வாதே³தீதி ஏவமாதீ³னி ந ஸமணோ கோ³தமோதி எத்த² வுத்தனகாரேன யோஜெத்வா ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ ‘‘ந வந்த³தி நாஸனா வுட்டா²தி, நாபி ‘இத⁴ பொ⁴ந்தோ நிஸீத³ந்தூ’தி ஏவங் ஆஸனேன வா நிமந்தேதீ’’தி. எத்த² ஹி வா-ஸத்³தோ³ விபா⁴வனே நாம அத்தே² ‘‘ரூபங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’திஆதீ³ஸு விய. ஏவங் வத்வா அத² அத்தனோ அபி⁴வாத³னாதீ³னி அகரொந்தங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா ஆஹ – தயித³ங், போ⁴ கோ³தம, ததே²வாதி. யங் தங் மயா ஸுதங், தங் ததே²வ, தங் ஸவனஞ்ச மே த³ஸ்ஸனஞ்ச ஸங்ஸந்த³தி ஸமேதி, அத்த²தோ ஏகீபா⁴வங் க³ச்ச²தி. ந ஹி ப⁴வங் கோ³தமோ…பே॰… ஆஸனேன வா நிமந்தேதீதி. ஏவங் அத்தனா ஸுதங் தி³ட்டே²ன நிக³மெத்வா நிந்த³ந்தோ ஆஹ – தயித³ங், போ⁴ கோ³தம, ந ஸம்பன்னமேவாதி தங் அபி⁴வாத³னாதீ³னங் அகரணங் அயுத்தமேவாதி.
11. Dutiyassa paṭhame abhivādetīti evamādīni na samaṇo gotamoti ettha vuttanakārena yojetvā evamettha attho veditabbo ‘‘na vandati nāsanā vuṭṭhāti, nāpi ‘idha bhonto nisīdantū’ti evaṃ āsanena vā nimantetī’’ti. Ettha hi vā-saddo vibhāvane nāma atthe ‘‘rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’tiādīsu viya. Evaṃ vatvā atha attano abhivādanādīni akarontaṃ bhagavantaṃ disvā āha – tayidaṃ, bho gotama, tathevāti. Yaṃ taṃ mayā sutaṃ, taṃ tatheva, taṃ savanañca me dassanañca saṃsandati sameti, atthato ekībhāvaṃ gacchati. Na hi bhavaṃ gotamo…pe… āsanena vā nimantetīti. Evaṃ attanā sutaṃ diṭṭhena nigametvā nindanto āha – tayidaṃ, bho gotama, na sampannamevāti taṃ abhivādanādīnaṃ akaraṇaṃ ayuttamevāti.
அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா அத்துக்கங்ஸனபரவம்ப⁴னதோ³ஸங் அனுபக³ம்ம கருணாஸீதலேன ஹத³யேன தங் அஞ்ஞாணங் வித⁴மித்வா யுத்தபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ நாஹங் தங் ப்³ராஹ்மணாதிஆதி³மாஹ. தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – அஹங், ப்³ராஹ்மண, அப்படிஹதேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணசக்கு²னா ஓலோகெந்தோபி தங் புக்³க³லங் ஏதஸ்மிங் ஸதே³வகாதி³பே⁴தே³ லோகே ந பஸ்ஸாமி, யமஹங் அபி⁴வாதெ³ய்யங் வா பச்சுட்டெ²ய்யங் வா ஆஸனேன வா நிமந்தெய்யங். அனச்ச²ரியங் வா ஏதங், ஸ்வாஹங் அஜ்ஜ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏவரூபங் நிபச்சாகாராரஹங் புக்³க³லங் ந பஸ்ஸாமி. அபிச கோ² யதா³பாஹங் ஸம்பதிஜாதோவ உத்தரேன முகோ² ஸத்தபத³வீதிஹாரேன க³ந்த்வா ஸகலங் த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் ஓலோகேஸிங், ததா³பி ஏதஸ்மிங் ஸதே³வகாதி³பே⁴தே³ லோகே தங் புக்³க³லங் ந பஸ்ஸாமி, யமஹங் ஏவரூபங் நிபச்சகாரங் கரெய்யங். அத² கோ² மங் ஸோளஸகப்பஸஹஸ்ஸாயுகோ கீ²ணாஸவமஹாப்³ரஹ்மாபி அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ‘‘த்வங் லோகே மஹாபுரிஸோ, த்வங் ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ அக்³கோ³ ச ஜெட்டோ² ச ஸெட்டோ² ச, நத்தி² தயா உத்தரிதரோ’’தி ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸோ பதிமானேஸி. ததா³பி சாஹங் அத்தனா உத்தரிதரங் அபஸ்ஸந்தோ ஆஸபி⁴ங் வாசங் நிச்சா²ரேஸிங் – ‘‘அக்³கோ³ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, ஜெட்டோ²ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸ, ஸெட்டோ²ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸா’’தி. ஏவங் ஸம்பதிஜாதஸ்ஸாபி மய்ஹங் அபி⁴வாத³னாதி³ரஹோ புக்³க³லோ நத்தி², ஸ்வாஹங் இதா³னி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ கங் அபி⁴வாதெ³ய்யங். தஸ்மா த்வங், ப்³ராஹ்மண, மா ததா²க³தா ஏவரூபங் பரமனிபச்சகாரங் பத்த²யி. யஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, ததா²க³தோ அபி⁴வாதெ³ய்ய வா…பே॰… ஆஸனேன வா நிமந்தெய்ய, முத்³தா⁴பி தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ரத்திபரியோஸானே பரிபாகஸிதி²லப³ந்த⁴னங் வண்டா முத்ததாலப²லங் விய கீ³வதோ சி²ஜ்ஜித்வா ஸஹஸாவ பூ⁴மியங் நிபதெய்ய.
Athassa bhagavā attukkaṃsanaparavambhanadosaṃ anupagamma karuṇāsītalena hadayena taṃ aññāṇaṃ vidhamitvā yuttabhāvaṃ dassetukāmo nāhaṃ taṃ brāhmaṇātiādimāha. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – ahaṃ, brāhmaṇa, appaṭihatena sabbaññutaññāṇacakkhunā olokentopi taṃ puggalaṃ etasmiṃ sadevakādibhede loke na passāmi, yamahaṃ abhivādeyyaṃ vā paccuṭṭheyyaṃ vā āsanena vā nimanteyyaṃ. Anacchariyaṃ vā etaṃ, svāhaṃ ajja sabbaññutaṃ patto evarūpaṃ nipaccākārārahaṃ puggalaṃ na passāmi. Apica kho yadāpāhaṃ sampatijātova uttarena mukho sattapadavītihārena gantvā sakalaṃ dasasahassilokadhātuṃ olokesiṃ, tadāpi etasmiṃ sadevakādibhede loke taṃ puggalaṃ na passāmi, yamahaṃ evarūpaṃ nipaccakāraṃ kareyyaṃ. Atha kho maṃ soḷasakappasahassāyuko khīṇāsavamahābrahmāpi añjaliṃ paggahetvā ‘‘tvaṃ loke mahāpuriso, tvaṃ sadevakassa lokassa aggo ca jeṭṭho ca seṭṭho ca, natthi tayā uttaritaro’’ti sañjātasomanasso patimānesi. Tadāpi cāhaṃ attanā uttaritaraṃ apassanto āsabhiṃ vācaṃ nicchāresiṃ – ‘‘aggohamasmi lokassa, jeṭṭhohamasmi lokassa, seṭṭhohamasmi lokassā’’ti. Evaṃ sampatijātassāpi mayhaṃ abhivādanādiraho puggalo natthi, svāhaṃ idāni sabbaññutaṃ patto kaṃ abhivādeyyaṃ. Tasmā tvaṃ, brāhmaṇa, mā tathāgatā evarūpaṃ paramanipaccakāraṃ patthayi. Yañhi, brāhmaṇa, tathāgato abhivādeyya vā…pe… āsanena vā nimanteyya, muddhāpi tassa puggalassa rattipariyosāne paripākasithilabandhanaṃ vaṇṭā muttatālaphalaṃ viya gīvato chijjitvā sahasāva bhūmiyaṃ nipateyya.
ஏவங் வுத்தேபி ப்³ராஹ்மணோ து³ப்பஞ்ஞதாய ததா²க³தஸ்ஸ லோகஜெட்ட²பா⁴வங் அஸல்லக்கெ²ந்தோ கேவலங் தங் வசனங் அஸஹமானோ ஆஹ – அரஸரூபோ ப⁴வங் கோ³தமோதி. அயங் கிரஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயோ – யங் லோகே அபி⁴வாத³னபச்சுட்டா²னஅஞ்ஜலிகம்மஸாமீசிகம்மங் ‘‘ஸாமக்³கி³ரஸோ’’தி வுச்சதி, தங் போ⁴தோ கோ³தமஸ்ஸ நத்தி². தஸ்மா அரஸரூபோ ப⁴வங் கோ³தமோ, அரஸஜாதிகோ அரஸஸபா⁴வோதி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா சித்தமுது³பா⁴வஜனநத்த²ங் உஜுவிபச்சனீகபா⁴வங் பரிஹரந்தோ அஞ்ஞதா² தஸ்ஸ வசனஸ்ஸ அத்த²ங் அத்தனி ஸந்த³ஸ்ஸெந்தோ அத்தி² க்²வேஸ, ப்³ராஹ்மண, பரியாயோதிஆதி³மாஹ.
Evaṃ vuttepi brāhmaṇo duppaññatāya tathāgatassa lokajeṭṭhabhāvaṃ asallakkhento kevalaṃ taṃ vacanaṃ asahamāno āha – arasarūpo bhavaṃ gotamoti. Ayaṃ kirassa adhippāyo – yaṃ loke abhivādanapaccuṭṭhānaañjalikammasāmīcikammaṃ ‘‘sāmaggiraso’’ti vuccati, taṃ bhoto gotamassa natthi. Tasmā arasarūpo bhavaṃ gotamo, arasajātiko arasasabhāvoti. Athassa bhagavā cittamudubhāvajananatthaṃ ujuvipaccanīkabhāvaṃ pariharanto aññathā tassa vacanassa atthaṃ attani sandassento atthi khvesa, brāhmaṇa, pariyāyotiādimāha.
தத்த² அத்தி² க்²வேஸாதி அத்தி² கோ² ஏஸ. பரியாயோதி காரணங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அத்தி² கோ², ப்³ராஹ்மண, ஏதங் காரணங், யேன காரணேன மங் ‘‘அரஸரூபோ ப⁴வங் கோ³தமோ’’தி வத³மானோ புக்³க³லோ ஸம்மா வதெ³ய்ய, அவிதத²வாதீ³தி ஸங்க²ங் க³ச்செ²ய்ய. கதமோ பன ஸோதி? யே தே, ப்³ராஹ்மண, ரூபரஸா…பே॰… பொ²ட்ட²ப்³ப³ரஸா, தே ததா²க³தஸ்ஸ பஹீனாதி. கிங் வுத்தங் ஹோதி? யே தே ஜாதிவஸேன வா உபபத்திவஸேன வா ஸெட்ட²ஸம்மதானம்பி புது²ஜ்ஜனானங் ரூபாரம்மணாதீ³னி அஸ்ஸாதெ³ந்தானங் அபி⁴னந்த³ந்தானங் ரஜ்ஜந்தானங் உப்பஜ்ஜந்தி காமஸுக²ஸ்ஸாத³ஸங்கா²தா ரூபரஸா, ஸத்³த³ரஸா, க³ந்த⁴ரஸா, ரஸரஸா, பொ²ட்ட²ப்³ப³ரஸா, யே இமங் லோகங் கீ³வாய ப³ந்தி⁴த்வா விய ஆவிஞ்ச²ந்தி, வத்தா²ரம்மணாதி³ஸாமக்³கி³யஞ்ச உப்பன்னத்தா ஸாமக்³கி³ரஸாதி வுச்சந்தி. தே ஸப்³பே³பி ததா²க³தஸ்ஸ பஹீனா. ‘‘மய்ஹங் பஹீனா’’தி வத்தப்³பே³பி மமாகாரேன அத்தானங் அனுக்கி²பந்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, தே³ஸனாவிலாஸோ வா ஏஸ ததா²க³தஸ்ஸ.
Tattha atthi khvesāti atthi kho esa. Pariyāyoti kāraṇaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – atthi kho, brāhmaṇa, etaṃ kāraṇaṃ, yena kāraṇena maṃ ‘‘arasarūpo bhavaṃ gotamo’’ti vadamāno puggalo sammā vadeyya, avitathavādīti saṅkhaṃ gaccheyya. Katamo pana soti? Ye te, brāhmaṇa, rūparasā…pe… phoṭṭhabbarasā, te tathāgatassa pahīnāti. Kiṃ vuttaṃ hoti? Ye te jātivasena vā upapattivasena vā seṭṭhasammatānampi puthujjanānaṃ rūpārammaṇādīni assādentānaṃ abhinandantānaṃ rajjantānaṃ uppajjanti kāmasukhassādasaṅkhātā rūparasā, saddarasā, gandharasā, rasarasā, phoṭṭhabbarasā, ye imaṃ lokaṃ gīvāya bandhitvā viya āviñchanti, vatthārammaṇādisāmaggiyañca uppannattā sāmaggirasāti vuccanti. Te sabbepi tathāgatassa pahīnā. ‘‘Mayhaṃ pahīnā’’ti vattabbepi mamākārena attānaṃ anukkhipanto dhammaṃ deseti, desanāvilāso vā esa tathāgatassa.
தத்த² பஹீனாதி சித்தஸந்தானதோ விக³தா, பஜஹிதா வா. ஏதஸ்மிங் பனத்தே² கரணே ஸாமிவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். அரியமக்³க³ஸத்தே²ன உச்சி²ன்னங் தண்ஹாவிஜ்ஜாமயங் மூலங் ஏதேஸந்தி உச்சி²ன்னமூலா. தாலவத்து² விய நேஸங் வத்து² கதந்தி தாலாவத்து²கதா. யதா² ஹி தாலருக்க²ங் ஸமூலங் உத்³த⁴ரித்வா தஸ்ஸ வத்து²மத்தே தஸ்மிங் பதே³ஸே கதே ந புன தஸ்ஸ தாலஸ்ஸ உப்பத்தி பஞ்ஞாயதி, ஏவங் அரியமக்³க³ஸத்தே²ன ஸமூலே ரூபாதி³ரஸே உத்³த⁴ரித்வா தேஸங் புப்³பே³ உப்பன்னபுப்³ப³பா⁴வேன வத்து²மத்தே சித்தஸந்தானே கதே ஸப்³பே³பி தே தாலாவத்து²கதாதி வுச்சந்தி. அவிருள்ஹித⁴ம்மத்தா வா மத்த²கச்சி²ன்னதாலோ விய கதாதி தாலாவத்து²கதா. யஸ்மா பன ஏவங் தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஹொந்தி , யதா² நேஸங் பச்சா²பா⁴வோ ந ஹோதி, ததா² கதா ஹொந்தி. தஸ்மா ஆஹ – அனபா⁴வங்கதாதி. ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மாதி அனாக³தே அனுப்பஜ்ஜனகஸபா⁴வா.
Tattha pahīnāti cittasantānato vigatā, pajahitā vā. Etasmiṃ panatthe karaṇe sāmivacanaṃ daṭṭhabbaṃ. Ariyamaggasatthena ucchinnaṃ taṇhāvijjāmayaṃ mūlaṃ etesanti ucchinnamūlā. Tālavatthu viya nesaṃ vatthu katanti tālāvatthukatā. Yathā hi tālarukkhaṃ samūlaṃ uddharitvā tassa vatthumatte tasmiṃ padese kate na puna tassa tālassa uppatti paññāyati, evaṃ ariyamaggasatthena samūle rūpādirase uddharitvā tesaṃ pubbe uppannapubbabhāvena vatthumatte cittasantāne kate sabbepi te tālāvatthukatāti vuccanti. Aviruḷhidhammattā vā matthakacchinnatālo viya katāti tālāvatthukatā. Yasmā pana evaṃ tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā honti , yathā nesaṃ pacchābhāvo na hoti, tathā katā honti. Tasmā āha – anabhāvaṃkatāti. Āyatiṃ anuppādadhammāti anāgate anuppajjanakasabhāvā.
நோ ச கோ² யங் த்வங் ஸந்தா⁴ய வதே³ஸீதி யஞ்ச கோ² த்வங் ஸந்தா⁴ய வதே³ஸி, ஸோ பரியாயோ ந ஹோதி. நனு ச ஏவங் வுத்தே யோ ப்³ராஹ்மணேன வுத்தோ ஸாமக்³கி³ரஸோ, தஸ்ஸ அத்தனி விஜ்ஜமானதா அனுஞ்ஞாதா ஹோதீதி? ந ஹோதி. யோ ஹி நங் ஸாமக்³கி³ரஸங் காதுங் ப⁴ப்³போ³ ஹுத்வா ந கரோதி, ஸோ தத³பா⁴வேன அரஸரூபோதி வத்தப்³ப³தங் அரஹதி. ப⁴க³வா பன அப⁴ப்³போ³வ ஏதங் காதுங், தேனஸ்ஸ காரணே அப⁴ப்³ப³தங் பகாஸெந்தோ ஆஹ – ‘‘நோ ச கோ² யங் த்வங் ஸந்தா⁴ய வதே³ஸீ’’தி. யங் பரியாயங் ஸந்தா⁴ய த்வங் மங் ‘‘அரஸரூபோ’’தி வதே³ஸி, ஸோ அம்ஹேஸு நேவ வத்தப்³போ³தி.
No ca kho yaṃ tvaṃ sandhāya vadesīti yañca kho tvaṃ sandhāya vadesi, so pariyāyo na hoti. Nanu ca evaṃ vutte yo brāhmaṇena vutto sāmaggiraso, tassa attani vijjamānatā anuññātā hotīti? Na hoti. Yo hi naṃ sāmaggirasaṃ kātuṃ bhabbo hutvā na karoti, so tadabhāvena arasarūpoti vattabbataṃ arahati. Bhagavā pana abhabbova etaṃ kātuṃ, tenassa kāraṇe abhabbataṃ pakāsento āha – ‘‘no ca kho yaṃ tvaṃ sandhāya vadesī’’ti. Yaṃ pariyāyaṃ sandhāya tvaṃ maṃ ‘‘arasarūpo’’ti vadesi, so amhesu neva vattabboti.
ஏவங் ப்³ராஹ்மணோ அத்தனா அதி⁴ப்பேதங் அரஸரூபதங் ஆரோபேதுங் அஸக்கொந்தோ அதா²பரங் நிப்³போ⁴கோ³ ப⁴வந்திஆதி³மாஹ. ஸப்³ப³பரியாயேஸு செத்த² வுத்தனயேனேவ யோஜனாக்கமங் விதி³த்வா ஸந்தா⁴யபா⁴ஸிதமத்த²ங் ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் – ப்³ராஹ்மணோ ததே³வ வயோவுத்³தா⁴னங் அபி⁴வாத³னாதி³கம்மங் லோகே ‘‘ஸாமக்³கி³பரிபோ⁴கோ³’’தி மஞ்ஞமானோ தத³பா⁴வேன ச ப⁴க³வந்தங் ‘‘நிப்³போ⁴கோ³’’திஆதி³மாஹ. ப⁴க³வா ச ய்வாயங் ரூபாதீ³ஸு ஸத்தானங் ச²ந்த³ராக³பரிபோ⁴கோ³, தத³பா⁴வங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானோ அபரங் பரியாயமனுஜானி.
Evaṃ brāhmaṇo attanā adhippetaṃ arasarūpataṃ āropetuṃ asakkonto athāparaṃ nibbhogo bhavantiādimāha. Sabbapariyāyesu cettha vuttanayeneva yojanākkamaṃ viditvā sandhāyabhāsitamatthaṃ evaṃ veditabbaṃ – brāhmaṇo tadeva vayovuddhānaṃ abhivādanādikammaṃ loke ‘‘sāmaggiparibhogo’’ti maññamāno tadabhāvena ca bhagavantaṃ ‘‘nibbhogo’’tiādimāha. Bhagavā ca yvāyaṃ rūpādīsu sattānaṃ chandarāgaparibhogo, tadabhāvaṃ attani sampassamāno aparaṃ pariyāyamanujāni.
புன ப்³ராஹ்மணோ யங் லோகே வயோவுத்³தா⁴னங் அபி⁴வாத³னாதி³குலஸமுதா³சாரகம்மங் லோகியா கரொந்தி, தஸ்ஸ அகிரியங் ஸம்பஸ்ஸமானோ ப⁴க³வந்தங் அகிரியவாதோ³தி ஆஹ. ப⁴க³வா பன யஸ்மா காயது³ச்சரிதாதீ³னங் அகிரியங் வத³தி, தஸ்மா தங் அகிரியவாதி³தங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானோ அபரங் பரியாயமனுஜானி. தத்த² ட²பெத்வா காயது³ச்சரிதாதீ³னி அவஸேஸா அகுஸலா த⁴ம்மா அனேகவிஹிதா பாபகா அகுஸலா த⁴ம்மாதி வேதி³தப்³பா³.
Puna brāhmaṇo yaṃ loke vayovuddhānaṃ abhivādanādikulasamudācārakammaṃ lokiyā karonti, tassa akiriyaṃ sampassamāno bhagavantaṃ akiriyavādoti āha. Bhagavā pana yasmā kāyaduccaritādīnaṃ akiriyaṃ vadati, tasmā taṃ akiriyavāditaṃ attani sampassamāno aparaṃ pariyāyamanujāni. Tattha ṭhapetvā kāyaduccaritādīni avasesā akusalā dhammā anekavihitā pāpakā akusalā dhammāti veditabbā.
புன ப்³ராஹ்மணோ ததே³வ அபி⁴வாத³னாதி³கம்மங் ப⁴க³வதி அபஸ்ஸந்தோ ‘‘இமங் ஆக³ம்ம அயங் லோகதந்தி லோகபவேணீ உச்சி²ஜ்ஜதீ’’தி மஞ்ஞமானோ ப⁴க³வந்தங் உச்சே²த³வாதோ³தி ஆஹ. ப⁴க³வா பன யஸ்மா பஞ்சகாமகு³ணிகராக³ஸ்ஸ சேவ அகுஸலசித்தத்³வயஸம்பயுத்தஸ்ஸ ச தோ³ஸஸ்ஸ அனாகா³மிமக்³கே³ன உச்சே²த³ங் வத³தி, ஸப்³பா³குஸலஸம்ப⁴வஸ்ஸ பன மோஹஸ்ஸ அரஹத்தமக்³கே³ன உச்சே²த³ங் வத³தி, ட²பெத்வா தே தயோ அவஸேஸானங் பாபகானங் அகுஸலானங் த⁴ம்மானங் யதா²னுரூபங் சதூஹி மக்³கே³ஹி உச்சே²த³ங் வத³தி, தஸ்மா தங் உச்சே²த³வாத³ங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானோ அபரங் பரியாயமனுஜானி.
Puna brāhmaṇo tadeva abhivādanādikammaṃ bhagavati apassanto ‘‘imaṃ āgamma ayaṃ lokatanti lokapaveṇī ucchijjatī’’ti maññamāno bhagavantaṃ ucchedavādoti āha. Bhagavā pana yasmā pañcakāmaguṇikarāgassa ceva akusalacittadvayasampayuttassa ca dosassa anāgāmimaggena ucchedaṃ vadati, sabbākusalasambhavassa pana mohassa arahattamaggena ucchedaṃ vadati, ṭhapetvā te tayo avasesānaṃ pāpakānaṃ akusalānaṃ dhammānaṃ yathānurūpaṃ catūhi maggehi ucchedaṃ vadati, tasmā taṃ ucchedavādaṃ attani sampassamāno aparaṃ pariyāyamanujāni.
புன ப்³ராஹ்மணோ ‘‘ஜிகு³ச்ச²தி மஞ்ஞே ஸமணோ கோ³தமோ இத³ங் வயோவுத்³தா⁴னங் அபி⁴வாத³னாதி³குலஸமுதா³சாரகம்மங், தேன தங் ந கரோதீ’’தி மஞ்ஞமானோ ப⁴க³வந்தங் ஜேகு³ச்சீ²தி ஆஹ. ப⁴க³வா பன யஸ்மா ஜிகு³ச்ச²தி காயது³ச்சரிதாதீ³ஹி, யானி காயவசீமனோது³ச்சரிதானி சேவ யாவ ச அகுஸலானங் லாமகத⁴ம்மானங் ஸமாபத்தி ஸமாபஜ்ஜனா ஸமங்கி³பா⁴வோ, தங் ஸப்³ப³ம்பி கூ³த²ங் விய மண்ட³னகஜாதிகோ புரிஸோ ஜிகு³ச்ச²தி ஹிரீயதி, தஸ்மா தங் ஜேகு³ச்சி²தங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானோ அபரங் பரியாயமனுஜானி. தத்த² காயது³ச்சரிதேனாதிஆதி³ கரணவசனங் உபயோக³த்தே² த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Puna brāhmaṇo ‘‘jigucchati maññe samaṇo gotamo idaṃ vayovuddhānaṃ abhivādanādikulasamudācārakammaṃ, tena taṃ na karotī’’ti maññamāno bhagavantaṃ jegucchīti āha. Bhagavā pana yasmā jigucchati kāyaduccaritādīhi, yāni kāyavacīmanoduccaritāni ceva yāva ca akusalānaṃ lāmakadhammānaṃ samāpatti samāpajjanā samaṅgibhāvo, taṃ sabbampi gūthaṃ viya maṇḍanakajātiko puriso jigucchati hirīyati, tasmā taṃ jegucchitaṃ attani sampassamāno aparaṃ pariyāyamanujāni. Tattha kāyaduccaritenātiādi karaṇavacanaṃ upayogatthe daṭṭhabbaṃ.
புன ப்³ராஹ்மணோ ததே³வ அபி⁴வாத³னாதி³கம்மங் ப⁴க³வதி அபஸ்ஸந்தோ ‘‘அயங் இத³ங் லோகஜெட்ட²ககம்மங் வினேதி வினாஸேதி, அத² வா யஸ்மா ஏதங் ஸாமீசிகம்மங் ந கரோதி, தஸ்மா அயங் வினேதப்³போ³ நிக்³க³ண்ஹிதப்³போ³’’தி மஞ்ஞமானோ ப⁴க³வந்தங் வேனயிகோதி ஆஹ. தத்ராயங் பத³த்தோ² – வினயதீதி வினயோ, வினாஸேதீதி வுத்தங் ஹோதி. வினயோ ஏவ வேனயிகோ. வினயங் வா அரஹதீதி வேனயிகோ, நிக்³க³ஹங் அரஹதீதி வுத்தங் ஹோதி. ப⁴க³வா பன யஸ்மா ராகா³தீ³னங் வினயாய வூபஸமாய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, தஸ்மா வேனயிகோ ஹோதி. அயமேவ செத்த² பத³த்தோ² – வினயாய த⁴ம்மங் தே³ஸேதீதி வேனயிகோ. விசித்ரா ஹி தத்³தி⁴தவுத்தி. ஸ்வாயங் தங் வேனயிகபா⁴வங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானோ அபரங் பரியாயமனுஜானி.
Puna brāhmaṇo tadeva abhivādanādikammaṃ bhagavati apassanto ‘‘ayaṃ idaṃ lokajeṭṭhakakammaṃ vineti vināseti, atha vā yasmā etaṃ sāmīcikammaṃ na karoti, tasmā ayaṃ vinetabbo niggaṇhitabbo’’ti maññamāno bhagavantaṃ venayikoti āha. Tatrāyaṃ padattho – vinayatīti vinayo, vināsetīti vuttaṃ hoti. Vinayo eva venayiko. Vinayaṃ vā arahatīti venayiko, niggahaṃ arahatīti vuttaṃ hoti. Bhagavā pana yasmā rāgādīnaṃ vinayāya vūpasamāya dhammaṃ deseti, tasmā venayiko hoti. Ayameva cettha padattho – vinayāya dhammaṃ desetīti venayiko. Vicitrā hi taddhitavutti. Svāyaṃ taṃ venayikabhāvaṃ attani sampassamāno aparaṃ pariyāyamanujāni.
புன ப்³ராஹ்மணோ யஸ்மா அபி⁴வாத³னாதீ³னி ஸாமீசிகம்மானி கரொந்தா வயோவுத்³தே⁴ தோஸெந்தி ஹாஸெந்தி , அகரொந்தா பன தாபெந்தி விஹேஸெந்தி தோ³மனஸ்ஸங் நேஸங் உப்பாதெ³ந்தி, ப⁴க³வா ச தானி ந கரோதி, தஸ்மா ‘‘அயங் வயோவுத்³தே⁴ தபதீ’’தி மஞ்ஞமானோ ஸப்புரிஸாசாரவிரஹிதத்தா வா ‘‘கபணபுரிஸோ அய’’ந்தி மஞ்ஞமானோ ப⁴க³வந்தங் தபஸ்ஸீதி ஆஹ. தத்ராயங் பத³த்தோ² – தபதீதி தபோ, ரோஸேதி விஹேஸேதீதி அத்தோ². ஸாமீசிகம்மாகரணஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தபோ அஸ்ஸ அத்தீ²தி தபஸ்ஸீ. து³தியே அத்த²விகப்பே ப்³யஞ்ஜனானி அவிசாரெத்வா லோகே கபணபுரிஸோ தபஸ்ஸீதி வுச்சதி. ப⁴க³வா பன யே அகுஸலா த⁴ம்மா லோகங் தபனதோ தபனீயானி வுச்சந்தி, தேஸங் பஹீனத்தா யஸ்மா தபஸ்ஸீதி ஸங்க²ங் க³தோ. தஸ்மா தங் தபஸ்ஸிதங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானோ அபரங் பரியாயமனுஜானி. தத்ராயங் வசனத்தோ² – தபந்தீதி தபா, அகுஸலத⁴ம்மானமேதங் அதி⁴வசனங். தே தபே அஸ்ஸி நிரஸ்ஸி பஹாஸி வித்³த⁴ங்ஸீதி தபஸ்ஸீ.
Puna brāhmaṇo yasmā abhivādanādīni sāmīcikammāni karontā vayovuddhe tosenti hāsenti , akarontā pana tāpenti vihesenti domanassaṃ nesaṃ uppādenti, bhagavā ca tāni na karoti, tasmā ‘‘ayaṃ vayovuddhe tapatī’’ti maññamāno sappurisācāravirahitattā vā ‘‘kapaṇapuriso aya’’nti maññamāno bhagavantaṃ tapassīti āha. Tatrāyaṃ padattho – tapatīti tapo, roseti vihesetīti attho. Sāmīcikammākaraṇassetaṃ adhivacanaṃ. Tapo assa atthīti tapassī. Dutiye atthavikappe byañjanāni avicāretvā loke kapaṇapuriso tapassīti vuccati. Bhagavā pana ye akusalā dhammā lokaṃ tapanato tapanīyāni vuccanti, tesaṃ pahīnattā yasmā tapassīti saṅkhaṃ gato. Tasmā taṃ tapassitaṃ attani sampassamāno aparaṃ pariyāyamanujāni. Tatrāyaṃ vacanattho – tapantīti tapā, akusaladhammānametaṃ adhivacanaṃ. Te tape assi nirassi pahāsi viddhaṃsīti tapassī.
புன ப்³ராஹ்மணோ தங் அபி⁴வாத³னாதி³கம்மங் தே³வலோகக³ப்³ப⁴ஸம்பத்தியா தே³வலோகபடிஸந்தி⁴படிலாபா⁴ய ஸங்வத்ததீதி மஞ்ஞமானோ ப⁴க³வதி சஸ்ஸ அபா⁴வங் தி³ஸ்வா ப⁴க³வந்தங் அபக³ப்³போ⁴தி ஆஹ. கோத⁴வஸேன வா ப⁴க³வதோ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணே தோ³ஸங் த³ஸ்ஸெந்தோபி ஏவமாஹ. தத்ராயங் வசனத்தோ² – க³ப்³ப⁴தோ அபக³தோதி அபக³ப்³போ⁴, அப⁴ப்³போ³ தே³வலோகூபபத்திங் பாபுணிதுந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஹீனோ வா க³ப்³போ⁴ அஸ்ஸாதி அபக³ப்³போ⁴. தே³வலோகக³ப்³ப⁴பரிபா³ஹிரத்தா ஆயதிங் ஹீனக³ப்³ப⁴படிலாப⁴பா⁴கீ³தி. ஹீனோ வாஸ்ஸ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் க³ப்³ப⁴வாஸோ அஹோஸீதி அதி⁴ப்பாயோ. ப⁴க³வதோ பன யஸ்மா ஆயதிங் க³ப்³ப⁴ஸெய்யா அபக³தா, தஸ்மா ஸோ தங் அபக³ப்³ப⁴தங் அத்தனி ஸம்பஸ்ஸமானோ அபரங் பரியாயமனுஜானி. தத்ர ச யஸ்ஸ கோ², ப்³ராஹ்மண, ஆயதிங் க³ப்³ப⁴ஸெய்யா புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி பஹீனாதி ஏதேஸங் பதா³னங் ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³ – ‘‘ப்³ராஹ்மண, யஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அனாக³தே க³ப்³ப⁴ஸெய்யா புனப்³ப⁴வே ச அபி⁴னிப்³ப³த்தி அனுத்தரேன மக்³கே³ன விஹதகாரணத்தா பஹீனா. க³ப்³ப⁴ஸெய்யாக³ஹணேன செத்த² ஜலாபு³ஜயோனி க³ஹிதா, புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்திக்³க³ஹணேன இதரா திஸ்ஸோ’’பி.
Puna brāhmaṇo taṃ abhivādanādikammaṃ devalokagabbhasampattiyā devalokapaṭisandhipaṭilābhāya saṃvattatīti maññamāno bhagavati cassa abhāvaṃ disvā bhagavantaṃ apagabbhoti āha. Kodhavasena vā bhagavato mātukucchismiṃ paṭisandhiggahaṇe dosaṃ dassentopi evamāha. Tatrāyaṃ vacanattho – gabbhato apagatoti apagabbho, abhabbo devalokūpapattiṃ pāpuṇitunti adhippāyo. Hīno vā gabbho assāti apagabbho. Devalokagabbhaparibāhirattā āyatiṃ hīnagabbhapaṭilābhabhāgīti. Hīno vāssa mātukucchismiṃ gabbhavāso ahosīti adhippāyo. Bhagavato pana yasmā āyatiṃ gabbhaseyyā apagatā, tasmā so taṃ apagabbhataṃ attani sampassamāno aparaṃ pariyāyamanujāni. Tatra ca yassa kho, brāhmaṇa, āyatiṃ gabbhaseyyā punabbhavābhinibbatti pahīnāti etesaṃ padānaṃ evamattho daṭṭhabbo – ‘‘brāhmaṇa, yassa puggalassa anāgate gabbhaseyyā punabbhave ca abhinibbatti anuttarena maggena vihatakāraṇattā pahīnā. Gabbhaseyyāgahaṇena cettha jalābujayoni gahitā, punabbhavābhinibbattiggahaṇena itarā tisso’’pi.
அபிச க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ ஸெய்யா க³ப்³ப⁴ஸெய்யா. புனப்³ப⁴வோ ஏவ அபி⁴னிப்³ப³த்தி புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. யதா² ச விஞ்ஞாணட்டி²தீதி வுத்தேபி ந விஞ்ஞாணதோ அஞ்ஞா டி²தி அத்தி², ஏவமிதா⁴பி ந க³ப்³ப⁴தோ அஞ்ஞா ஸெய்யா வேதி³தப்³பா³. அபி⁴னிப்³ப³த்தி ச நாம யஸ்மா புனப்³ப⁴வபூ⁴தாபி அபுனப்³ப⁴வபூ⁴தாபி அத்தி², இத⁴ ச புனப்³ப⁴வபூ⁴தா அதி⁴ப்பேதா, தஸ்மா வுத்தங் – ‘‘புனப்³ப⁴வோ ஏவ அபி⁴னிப்³ப³த்தி புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தீ’’தி.
Apica gabbhassa seyyā gabbhaseyyā. Punabbhavo eva abhinibbatti punabbhavābhinibbattīti evamettha attho daṭṭhabbo. Yathā ca viññāṇaṭṭhitīti vuttepi na viññāṇato aññā ṭhiti atthi, evamidhāpi na gabbhato aññā seyyā veditabbā. Abhinibbatti ca nāma yasmā punabbhavabhūtāpi apunabbhavabhūtāpi atthi, idha ca punabbhavabhūtā adhippetā, tasmā vuttaṃ – ‘‘punabbhavo eva abhinibbatti punabbhavābhinibbattī’’ti.
ஏவங் ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய அரஸரூபதாதீ³ஹி அட்ட²ஹி அக்கோஸவத்தூ²ஹி அக்கோஸந்தம்பி ப்³ராஹ்மணங் ப⁴க³வா த⁴ம்மிஸ்ஸரோ த⁴ம்மராஜா த⁴ம்மஸாமீ ததா²க³தோ அனுகம்பாய ஸீதலேனேவ சக்கு²னா ப்³ராஹ்மணங் ஓலேகெந்தோ யங் த⁴ம்மதா⁴துங் படிவிஜ்ஜி²த்வா தே³ஸனாவிலாஸப்பத்தா நாம ஹோதி, தஸ்ஸா த⁴ம்மதா⁴துயா ஸுப்படிவித்³த⁴த்தா விக³தவலாஹகே நபே⁴ புண்ணசந்தோ³ விய ச ஸரத³காலே ஸூரியோ விய ச ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஹத³யந்த⁴காரங் வித⁴மெந்தோ தானியேவ அக்கோஸவத்தூ²னி தேன தேன பரியாயேன அஞ்ஞதா² த³ஸ்ஸெத்வா புனபி அத்தனோ கருணாவிப்பா²ரங் அட்ட²ஹி லோகத⁴ம்மேஹி அகம்பியபா⁴வேன படிலத்³த⁴தாதி³கு³ணலக்க²ணங் பத²விஸமசித்ததங் அகுப்பத⁴ம்மதஞ்ச பகாஸெந்தோ ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ கேவலங் பலிதஸிரக²ண்ட³த³ந்தவலித்தசதாதீ³ஹி அத்தனோ வுத்³த⁴பா⁴வங் ஸல்லக்கே²தி, நோ ச கோ² ஜானாதி அத்தானங் ஜாதியா அனுக³தங் ஜராய அனுஸடங் ப்³யாதி⁴னோ அதி⁴பூ⁴தங் மரணேன அப்³பா⁴ஹதங் அஜ்ஜ மரித்வா புன ஸ்வேவ உத்தானஸெய்யதா³ரகபா⁴வக³மனீயங் . மஹந்தேன கோ² பன உஸ்ஸாஹேன மம ஸந்திகங் ஆக³தோ, தத³ஸ்ஸ ஆக³மனங் ஸாத்த²கங் ஹோதூ’’தி சிந்தெத்வா இமஸ்மிங் லோகே அத்தனோ அப்படிஸமங் புரேஜாதபா⁴வங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மணாதிஆதி³னா நயேன ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனங் வட்³டே⁴ஸி.
Evaṃ āgatakālato paṭṭhāya arasarūpatādīhi aṭṭhahi akkosavatthūhi akkosantampi brāhmaṇaṃ bhagavā dhammissaro dhammarājā dhammasāmī tathāgato anukampāya sītaleneva cakkhunā brāhmaṇaṃ olekento yaṃ dhammadhātuṃ paṭivijjhitvā desanāvilāsappattā nāma hoti, tassā dhammadhātuyā suppaṭividdhattā vigatavalāhake nabhe puṇṇacando viya ca saradakāle sūriyo viya ca brāhmaṇassa hadayandhakāraṃ vidhamento tāniyeva akkosavatthūni tena tena pariyāyena aññathā dassetvā punapi attano karuṇāvipphāraṃ aṭṭhahi lokadhammehi akampiyabhāvena paṭiladdhatādiguṇalakkhaṇaṃ pathavisamacittataṃ akuppadhammatañca pakāsento ‘‘ayaṃ brāhmaṇo kevalaṃ palitasirakhaṇḍadantavalittacatādīhi attano vuddhabhāvaṃ sallakkheti, no ca kho jānāti attānaṃ jātiyā anugataṃ jarāya anusaṭaṃ byādhino adhibhūtaṃ maraṇena abbhāhataṃ ajja maritvā puna sveva uttānaseyyadārakabhāvagamanīyaṃ . Mahantena kho pana ussāhena mama santikaṃ āgato, tadassa āgamanaṃ sātthakaṃ hotū’’ti cintetvā imasmiṃ loke attano appaṭisamaṃ purejātabhāvaṃ dassento seyyathāpi, brāhmaṇātiādinā nayena brāhmaṇassa dhammadesanaṃ vaḍḍhesi.
தத்த² ஸெய்யதா²பீதிஆதீ³னங் ஹெட்டா² வுதனயேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அயங் பன விஸேஸோ – ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஹி தே குக்குடபோதகா பக்கே² விது⁴னந்தா தங்க²ணானுரூபங் விரவந்தா நிக்க²மந்தி. ஏவங் நிக்க²மந்தானஞ்ச தேஸங் யோ பட²மதரங் நிக்க²மதி, ஸோ ஜெட்டோ²தி வுச்சதி. தஸ்மா ப⁴க³வா தாய உபமாய அத்தனோ ஜெட்ட²பா⁴வங் ஸாதே⁴துகாமோ ப்³ராஹ்மணங் புச்ச²தி – யோ நு கோ² தேஸங் குக்குடச்சா²போதகானங்…பே॰… கிந்தி ஸ்வாஸ்ஸ வசனீயோதி. தத்த² குக்குடச்சா²பகானந்தி குக்குடபோதகானங். கிந்தி ஸ்வாஸ்ஸ வசனீயோதி ஸோ கிந்தி வசனீயோ அஸ்ஸ, கிங் வத்தப்³போ³ ப⁴வெய்ய ஜெட்டோ² வா கனிட்டோ² வாதி.
Tattha seyyathāpītiādīnaṃ heṭṭhā vutanayeneva attho veditabbo. Ayaṃ pana viseso – heṭṭhā vuttanayeneva hi te kukkuṭapotakā pakkhe vidhunantā taṃkhaṇānurūpaṃ viravantā nikkhamanti. Evaṃ nikkhamantānañca tesaṃ yo paṭhamataraṃ nikkhamati, so jeṭṭhoti vuccati. Tasmā bhagavā tāya upamāya attano jeṭṭhabhāvaṃ sādhetukāmo brāhmaṇaṃ pucchati – yo nu kho tesaṃ kukkuṭacchāpotakānaṃ…pe… kinti svāssa vacanīyoti. Tattha kukkuṭacchāpakānanti kukkuṭapotakānaṃ. Kinti svāssa vacanīyoti so kinti vacanīyo assa, kiṃ vattabbo bhaveyya jeṭṭho vā kaniṭṭho vāti.
‘‘ஜெட்டோ²’’திஸ்ஸ, போ⁴ கோ³தம, வசனீயோதி, போ⁴ கோ³தம, ஸோ ஜெட்டோ² இதி அஸ்ஸ வசனீயோ. கஸ்மாதி சே? ஸோ ஹி நேஸங் ஜெட்டோ²தி, யஸ்மா ஸோ நேஸங் வுத்³த⁴தரோதி அத்தோ². அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ஓபம்மங் ஸம்படிபாதெ³ந்தோ ஏவமேவ கோ²தி ஆஹ, யதா² ஸோ குக்குடபோதகோ, ஏவங் அஹம்பி. அவிஜ்ஜாக³தாய பஜாயாதி அவிஜ்ஜா வுச்சதி அஞ்ஞாணங், தத்த² க³தாய. பஜாயாதி ஸத்ததி⁴வசனமேதங், அவிஜ்ஜாகோஸஸ்ஸ அந்தோ பவிட்டே²ஸு ஸத்தேஸூபி வுத்தங் ஹோதி. அண்ட³பூ⁴தாயாதி அண்டே³ பூ⁴தாய பஜாதாய ஸஞ்ஜாதாய. யதா² ஹி அண்டே³ நிப்³ப³த்தா ஏகச்சே ஸத்தா அண்ட³பூ⁴தாதி வுச்சந்தி, ஏவமயங் ஸப்³பா³பி பஜா அவிஜ்ஜண்ட³கோஸே நிப்³ப³த்தத்தா அண்ட³பூ⁴தாதி வுச்சதி. பரியோனத்³தா⁴யாதி தேன அவிஜ்ஜண்ட³கோஸேன ஸமந்ததோ ஓனத்³தா⁴ய ப³த்³தா⁴ய வேடி²தாய. அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வாதி தங் அவிஜ்ஜாமயங் அண்ட³கோஸங் பி⁴ந்தி³த்வா. ஏகோவ லோகேதி ஸகலேபி லோகஸன்னிவாஸே அஹமேவ ஏகோ அது³தியோ. அனுத்தரங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி உத்தரரஹிதங் ஸப்³ப³ஸெட்ட²ங் ஸம்மா ஸாமஞ்ச போ³தி⁴ங், அத² வா பஸத்த²ங் ஸுந்த³ரஞ்ச போ³தி⁴ங். அரஹத்தமக்³க³ஞாணஸ்ஸேதங் நாமங், ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸாபி நாமமேவ. உப⁴யம்பி வட்டதி. அஞ்ஞேஸங் அரஹத்தமக்³கோ³ அனுத்தரா போ³தி⁴ ஹோதி, ந ஹோதீதி? ந ஹோதி. கஸ்மா? அஸப்³ப³கு³ணதா³யகத்தா. தேஸஞ்ஹி கஸ்ஸசி அரஹத்தமக்³கோ³ அரஹத்தப²லமேவ தே³தி, கஸ்ஸசி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா, கஸ்ஸசி ச² அபி⁴ஞ்ஞா, கஸ்ஸசி சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³, கஸ்ஸசி ஸாவகபாரமிஞாணங். பச்சேகபு³த்³தா⁴னம்பி பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணமேவ தே³தி, பு³த்³தா⁴னங் பன ஸப்³ப³கு³ணஸம்பத்திங் தே³தி அபி⁴ஸேகோ விய ரஞ்ஞோ ஸப்³ப³லோகிஸ்ஸரபா⁴வங். தஸ்மா அஞ்ஞஸ்ஸ கஸ்ஸசிபி அனுத்தரா போ³தி⁴ ந ஹோதீதி. அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங் படிவிஜ்ஜி²ங், பத்தொம்ஹி அதி⁴க³தொம்ஹீதி வுத்தங் ஹோதி.
‘‘Jeṭṭho’’tissa, bho gotama, vacanīyoti, bho gotama, so jeṭṭho iti assa vacanīyo. Kasmāti ce? So hi nesaṃ jeṭṭhoti, yasmā so nesaṃ vuddhataroti attho. Athassa bhagavā opammaṃ sampaṭipādento evameva khoti āha, yathā so kukkuṭapotako, evaṃ ahampi. Avijjāgatāyapajāyāti avijjā vuccati aññāṇaṃ, tattha gatāya. Pajāyāti sattadhivacanametaṃ, avijjākosassa anto paviṭṭhesu sattesūpi vuttaṃ hoti. Aṇḍabhūtāyāti aṇḍe bhūtāya pajātāya sañjātāya. Yathā hi aṇḍe nibbattā ekacce sattā aṇḍabhūtāti vuccanti, evamayaṃ sabbāpi pajā avijjaṇḍakose nibbattattā aṇḍabhūtāti vuccati. Pariyonaddhāyāti tena avijjaṇḍakosena samantato onaddhāya baddhāya veṭhitāya. Avijjaṇḍakosaṃ padāletvāti taṃ avijjāmayaṃ aṇḍakosaṃ bhinditvā. Ekova loketi sakalepi lokasannivāse ahameva eko adutiyo. Anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambuddhoti uttararahitaṃ sabbaseṭṭhaṃ sammā sāmañca bodhiṃ, atha vā pasatthaṃ sundarañca bodhiṃ. Arahattamaggañāṇassetaṃ nāmaṃ, sabbaññutaññāṇassāpi nāmameva. Ubhayampi vaṭṭati. Aññesaṃ arahattamaggo anuttarā bodhi hoti, na hotīti? Na hoti. Kasmā? Asabbaguṇadāyakattā. Tesañhi kassaci arahattamaggo arahattaphalameva deti, kassaci tisso vijjā, kassaci cha abhiññā, kassaci catasso paṭisambhidā, kassaci sāvakapāramiñāṇaṃ. Paccekabuddhānampi paccekabodhiñāṇameva deti, buddhānaṃ pana sabbaguṇasampattiṃ deti abhiseko viya rañño sabbalokissarabhāvaṃ. Tasmā aññassa kassacipi anuttarā bodhi na hotīti. Abhisambuddhoti abbhaññāsiṃ paṭivijjhiṃ, pattomhi adhigatomhīti vuttaṃ hoti.
இதா³னி யதே³தங் ப⁴க³வதா ‘‘ஏவமேவ கோ²’’திஆதி³னா நயேன வுத்தங் ஓபம்மஸம்படிபாத³னங், தங் ஏவங் அத்தே²ன ஸங்ஸந்தி³த்வா வேதி³தப்³ப³ங் – யதா² ஹி தஸ்ஸா குக்குடியா அத்தனோ அண்டே³ஸு அதி⁴ஸயனாதி³திவித⁴கிரியாகரணங், ஏவங் போ³தி⁴பல்லங்கே நிஸின்னஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அத்தனோ ஸந்தானே அனிச்சங், து³க்க²ங், அனத்தாதி திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாகரணங். குக்குடியா திவித⁴கிரியாஸம்பாத³னேன அண்டா³னங் அபூதிபா⁴வோ விய போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ அபரிஹானி. குக்குடியா திவித⁴கிரியாகரணேன அண்டா³னங் அல்லஸினேஹபரியாதா³னங் விய போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன ப⁴வத்தயானுக³தனிகந்திஸினேஹபரியாதா³னங். குக்குடியா திவித⁴கிரியாகரணேன அண்ட³கபாலானங் தனுபா⁴வோ விய போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன அவிஜ்ஜண்ட³கோஸஸ்ஸ தனுபா⁴வோ, குக்குடியா திவித⁴கிரியாகரணேன குக்குடபோதகஸ்ஸ பாத³னக²துண்ட³கானங் த²த்³த⁴க²ரபா⁴வோ விய போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ திக்க²க²ரவிப்பஸன்னஸூரபா⁴வோ. குக்குடியா திவித⁴கிரியாகரணேன குக்குடபோதகஸ்ஸ பரிணாமகாலோ விய போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன விபஸ்ஸனாஞாணஸ்ஸ பரிணாமகாலோ வட்³டி⁴காலோ க³ப்³ப⁴க்³க³ஹணகாலோ. குக்குடியா திவித⁴கிரியாகரணேன குக்குடபோதகஸ்ஸ பாத³னக²ஸிகா²ய வா முக²துண்ட³கேன வா அண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா பக்கே² பப்போ²டெத்வா ஸொத்தி²னா அபி⁴னிப்³பி⁴தா³காலோ விய ப⁴க³வதோ திவிதா⁴னுபஸ்ஸனாஸம்பாத³னேன விபஸ்ஸனாஞாணக³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாபெத்வா அனுபுப்³பா³தி⁴க³தேன அரஹத்தமக்³கே³ன அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா அபி⁴ஞ்ஞாபக்கே² பப்போ²டெத்வா ஸொத்தி²னா ஸகலபு³த்³த⁴கு³ணஸச்சி²கதகாலோ வேதி³தப்³போ³.
Idāni yadetaṃ bhagavatā ‘‘evameva kho’’tiādinā nayena vuttaṃ opammasampaṭipādanaṃ, taṃ evaṃ atthena saṃsanditvā veditabbaṃ – yathā hi tassā kukkuṭiyā attano aṇḍesu adhisayanāditividhakiriyākaraṇaṃ, evaṃ bodhipallaṅke nisinnassa bodhisattabhūtassa bhagavato attano santāne aniccaṃ, dukkhaṃ, anattāti tividhānupassanākaraṇaṃ. Kukkuṭiyā tividhakiriyāsampādanena aṇḍānaṃ apūtibhāvo viya bodhisattabhūtassa bhagavato tividhānupassanāsampādanena vipassanāñāṇassa aparihāni. Kukkuṭiyā tividhakiriyākaraṇena aṇḍānaṃ allasinehapariyādānaṃ viya bodhisattabhūtassa bhagavato tividhānupassanāsampādanena bhavattayānugatanikantisinehapariyādānaṃ. Kukkuṭiyā tividhakiriyākaraṇena aṇḍakapālānaṃ tanubhāvo viya bodhisattabhūtassa bhagavato tividhānupassanāsampādanena avijjaṇḍakosassa tanubhāvo, kukkuṭiyā tividhakiriyākaraṇena kukkuṭapotakassa pādanakhatuṇḍakānaṃ thaddhakharabhāvo viya bodhisattabhūtassa bhagavato tividhānupassanāsampādanena vipassanāñāṇassa tikkhakharavippasannasūrabhāvo. Kukkuṭiyā tividhakiriyākaraṇena kukkuṭapotakassa pariṇāmakālo viya bodhisattabhūtassa bhagavato tividhānupassanāsampādanena vipassanāñāṇassa pariṇāmakālo vaḍḍhikālo gabbhaggahaṇakālo. Kukkuṭiyā tividhakiriyākaraṇena kukkuṭapotakassa pādanakhasikhāya vā mukhatuṇḍakena vā aṇḍakosaṃ padāletvā pakkhe papphoṭetvā sotthinā abhinibbhidākālo viya bhagavato tividhānupassanāsampādanena vipassanāñāṇagabbhaṃ gaṇhāpetvā anupubbādhigatena arahattamaggena avijjaṇḍakosaṃ padāletvā abhiññāpakkhe papphoṭetvā sotthinā sakalabuddhaguṇasacchikatakālo veditabbo.
அஹஞ்ஹி, ப்³ராஹ்மண, ஜெட்டோ² ஸெட்டோ² லோகஸ்ஸாதி, ப்³ராஹ்மண, யதா² தேஸங் குக்குடபோதகானங் பட²மதரங் அண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா அபி⁴னிப்³ப³த்தோ குக்குடபோதகோ ஜெட்டோ² ஹோதி, ஏவங் அவிஜ்ஜாக³தாய பஜாய தங் அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா பட²மதரங் அரியாய ஜாதியா ஜாதத்தா அஹஞ்ஹி ஜெட்டோ² வுத்³த⁴தமோதி ஸங்க²ங் க³தோ, ஸப்³ப³கு³ணேஹி பன அப்படிஸமத்தா ஸெட்டோ²தி.
Ahañhi, brāhmaṇa, jeṭṭho seṭṭho lokassāti, brāhmaṇa, yathā tesaṃ kukkuṭapotakānaṃ paṭhamataraṃ aṇḍakosaṃ padāletvā abhinibbatto kukkuṭapotako jeṭṭho hoti, evaṃ avijjāgatāya pajāya taṃ avijjaṇḍakosaṃ padāletvā paṭhamataraṃ ariyāya jātiyā jātattā ahañhi jeṭṭho vuddhatamoti saṅkhaṃ gato, sabbaguṇehi pana appaṭisamattā seṭṭhoti.
ஏவங் ப⁴க³வா அத்தனோ அனுத்தரங் ஜெட்ட²ஸெட்ட²பா⁴வங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பகாஸெத்வா இதா³னி யாய படிபதா³ய தங் அதி⁴க³தோ, தங் படிபத³ங் புப்³ப³பா⁴க³தோ பபு⁴தி த³ஸ்ஸேதுங் ஆரத்³த⁴ங் கோ² பன மே, ப்³ராஹ்மணாதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஆரத்³த⁴ங் கோ² பன மே, ப்³ராஹ்மண, வீரியங் அஹோஸீதி, ப்³ராஹ்மண, ந மயா அயங் அனுத்தரோ ஜெட்ட²ஸெட்ட²பா⁴வோ குஸீதேன முட்ட²ஸ்ஸதினா ஸாரத்³த⁴காயேன விக்கி²த்தசிதேன அதி⁴க³தோ, அபிச கோ² தத³தி⁴க³மாய ஆரத்³த⁴ங் கோ² பன மே வீரியங் அஹோஸி. போ³தி⁴மண்டே³ நிஸின்னேன மயா சதுஸம்மப்பதா⁴னபே⁴த³ங் வீரியங் ஆரத்³த⁴ங் அஹோஸி, பக்³க³ஹிதங் அஸிதி²லப்பவத்திதங். ஆரத்³த⁴த்தாயேவ ச மே தங் அஸல்லீனங் அஹோஸி . ந கேவலஞ்ச வீரியமேவ, ஸதிபி மே ஆரம்மணாபி⁴முக²பா⁴வேன உபட்டி²தா அஹோஸி, உபட்டி²தத்தாயேவ ச அஸம்முட்டா². பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ அஸாரத்³தோ⁴தி காயசித்தப்பஸ்ஸத்³தி⁴வஸேன காயோபி மே பஸ்ஸத்³தோ⁴ அஹோஸி. தத்த² யஸ்மா நாமகாயே பஸ்ஸத்³தே⁴ ரூபகாயோபி பஸ்ஸத்³தோ⁴யேவ ஹோதி, தஸ்மா ‘‘நாமகாயோ ரூபகாயோ’’தி அவிஸேஸெத்வாவ ‘‘பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ’’தி வுத்தங். அஸாரத்³தோ⁴தி ஸோ ச கோ² பஸ்ஸத்³த⁴த்தாயேவ அஸாரத்³தோ⁴, விக³தத³ரதோ²தி வுத்தங் ஹோதி . ஸமாஹிதங் சித்தங் ஏகக்³க³ந்தி சித்தம்பி மே ஸம்மா ஆஹிதங் ஸுட்டு² ட²பிதங் அப்பிதங் விய அஹோஸி, ஸமாஹிதத்தா ஏவ ச ஏகக்³க³ங் அசலங் நிப்ப²ந்த³னந்தி. எத்தாவதா ஜா²னஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³படிபதா³ கதி²தா ஹோதி.