Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
9. வெஸ்ஸந்தரசரியாவண்ணனா
9. Vessantaracariyāvaṇṇanā
67. நவமே யா மே அஹோஸி ஜனிகாதி எத்த² மேதி வெஸ்ஸந்தரபூ⁴தங் அத்தானங் ஸந்தா⁴ய ஸத்தா² வத³தி. தேனேவாஹ – ‘‘பு²ஸ்ஸதீ நாம க²த்தியா’’தி. ததா³ ஹிஸ்ஸ மாதா ‘‘பு²ஸ்ஸதீ’’தி ஏவங்னாமிகா க²த்தியானீ அஹோஸி. ஸா அதீதாஸு ஜாதீஸூதி ஸா ததோ அனந்தராதீதஜாதியங். ஏகத்தே² ஹி ஏதங் ப³ஹுவசனங். ஸக்கஸ்ஸ மஹேஸீ பியா அஹோஸீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அத² வா யா மே அஹோஸி ஜனிகா இமஸ்மிங் சரிமத்தபா⁴வே, ஸா அதீதாஸு ஜாதீஸு பு²ஸ்ஸதீ நாம, தத்த² அதீதாய ஜாதியா க²த்தியா, யத்தா²ஹங் தஸ்ஸா குச்சி²ம்ஹி வெஸ்ஸந்தரோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்திங், ததோ அனந்தராதீதாய ஸக்கஸ்ஸ மஹேஸீ பியா அஹோஸீதி. தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² –
67. Navame yā me ahosi janikāti ettha meti vessantarabhūtaṃ attānaṃ sandhāya satthā vadati. Tenevāha – ‘‘phussatī nāma khattiyā’’ti. Tadā hissa mātā ‘‘phussatī’’ti evaṃnāmikā khattiyānī ahosi. Sā atītāsu jātīsūti sā tato anantarātītajātiyaṃ. Ekatthe hi etaṃ bahuvacanaṃ. Sakkassa mahesī piyā ahosīti sambandho. Atha vā yā me ahosi janikā imasmiṃ carimattabhāve, sā atītāsu jātīsu phussatī nāma, tattha atītāya jātiyā khattiyā, yatthāhaṃ tassā kucchimhi vessantaro hutvā nibbattiṃ, tato anantarātītāya sakkassa mahesī piyā ahosīti. Tatrāyaṃ anupubbikathā –
இதோ ஹி ஏகனவுதே கப்பே விபஸ்ஸீ நாம ஸத்தா² லோகே உத³பாதி³. தஸ்மிங் ப³ந்து⁴மதீனக³ரங் உபனிஸ்ஸாய கே²மே மிக³தா³யே விஹரந்தே ப³ந்து⁴மா ராஜா கேனசி ரஞ்ஞா பேஸிதங் மஹக்³க⁴ங் சந்த³னஸாரங் அத்தனோ ஜெட்ட²தீ⁴தாய அதா³ஸி. ஸா தேன ஸுகு²மங் சந்த³னசுண்ணங் காரெத்வா ஸமுக்³க³ங் பூரெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்து² ஸுவண்ணவண்ணங் ஸரீரங் பூஜெத்வா ஸேஸசுண்ணானி க³ந்த⁴குடியங் விகிரித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அனாக³தே தும்ஹாதி³ஸஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மாதா ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னங் அகாஸி. ஸா ததோ சுதா தஸ்ஸா சந்த³னசுண்ணபூஜாய ப²லேன ரத்தசந்த³னபரிப்போ²ஸிதேன விய ஸரீரேன தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச ஸங்ஸரந்தீ தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அத²ஸ்ஸா ஆயுபரியோஸானே புப்³ப³னிமித்தேஸு உப்பன்னேஸு ஸக்கோ தே³வராஜா தஸ்ஸா பரிக்கீ²ணாயுகதங் ஞத்வா தஸ்ஸா அனுகம்பாய ‘‘ப⁴த்³தே³, பு²ஸ்ஸதி த³ஸ தே வரே த³ம்மி, தே க³ண்ஹஸ்ஸூ’’தி ஆஹ. தேன வுத்தங் –
Ito hi ekanavute kappe vipassī nāma satthā loke udapādi. Tasmiṃ bandhumatīnagaraṃ upanissāya kheme migadāye viharante bandhumā rājā kenaci raññā pesitaṃ mahagghaṃ candanasāraṃ attano jeṭṭhadhītāya adāsi. Sā tena sukhumaṃ candanacuṇṇaṃ kāretvā samuggaṃ pūretvā vihāraṃ gantvā satthu suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ pūjetvā sesacuṇṇāni gandhakuṭiyaṃ vikiritvā ‘‘bhante, anāgate tumhādisassa buddhassa mātā bhaveyya’’nti patthanaṃ akāsi. Sā tato cutā tassā candanacuṇṇapūjāya phalena rattacandanaparipphositena viya sarīrena devesu ca manussesu ca saṃsarantī tāvatiṃsabhavane sakkassa devarañño aggamahesī hutvā nibbatti. Athassā āyupariyosāne pubbanimittesu uppannesu sakko devarājā tassā parikkhīṇāyukataṃ ñatvā tassā anukampāya ‘‘bhadde, phussati dasa te vare dammi, te gaṇhassū’’ti āha. Tena vuttaṃ –
68.
68.
‘‘தஸ்ஸா ஆயுக்க²யங் ஞத்வா, தே³விந்தோ³ ஏதத³ப்³ரவி;
‘‘Tassā āyukkhayaṃ ñatvā, devindo etadabravi;
‘த³தா³மி தே த³ஸ வரே, வர ப⁴த்³தே³ யதி³ச்ச²ஸீ’’’தி.
‘Dadāmi te dasa vare, vara bhadde yadicchasī’’’ti.
தத்த² வராதி வரஸ்ஸு வரங் க³ண்ஹ. ப⁴த்³தே³, யதி³ச்ச²ஸீதி, ப⁴த்³தே³, பு²ஸ்ஸதி யங் இச்ச²ஸி யங் தவ பியங், தங் த³ஸஹி கொட்டா²ஸேஹி ‘‘வரங் வரஸ்ஸு படிக்³க³ண்ஹாஹீ’’தி வத³தி.
Tattha varāti varassu varaṃ gaṇha. Bhadde, yadicchasīti, bhadde, phussati yaṃ icchasi yaṃ tava piyaṃ, taṃ dasahi koṭṭhāsehi ‘‘varaṃ varassu paṭiggaṇhāhī’’ti vadati.
69. புனித³மப்³ரவீதி புன இத³ங் ஸா அத்தனோ சவனத⁴ம்மதங் அஜானந்தீ ‘‘கிங் நு மே அபராத⁴த்தீ²’’திஆதி³கங் அபா⁴ஸி. ஸா ஹி பமத்தா ஹுத்வா அத்தனோ ஆயுக்க²யங் அஜானந்தீ அயங் ‘‘வரங் க³ண்ஹா’’தி வத³ந்தோ ‘‘கத்த²சி மம உப்பஜ்ஜனங் இச்ச²தீ’’தி ஞத்வா ஏவமாஹ. தத்த² அபராத⁴த்தீ²தி அபராதோ⁴ அத்தி². கிங் நு தெ³ஸ்ஸா அஹங் தவாதி கிங் காரணங் அஹங் தவ தெ³ஸ்ஸா குஜ்ஜி²தப்³பா³ அப்பியா ஜாதா. ரம்மா சாவேஸி மங் டா²னாதி ரமணீயா இமஸ்மா டா²னா சாவேஸி. வாதோவ த⁴ரணீருஹந்தி யேன ப³லவா மாலுதோ விய ருக்க²ங் உம்மூலெந்தோ இமம்ஹா தே³வலோகா சாவேதுகாமோஸி கிங் நு காரணந்தி தங் புச்ச²தி.
69.Punidamabravīti puna idaṃ sā attano cavanadhammataṃ ajānantī ‘‘kiṃ nu me aparādhatthī’’tiādikaṃ abhāsi. Sā hi pamattā hutvā attano āyukkhayaṃ ajānantī ayaṃ ‘‘varaṃ gaṇhā’’ti vadanto ‘‘katthaci mama uppajjanaṃ icchatī’’ti ñatvā evamāha. Tattha aparādhatthīti aparādho atthi. Kiṃ nu dessā ahaṃ tavāti kiṃ kāraṇaṃ ahaṃ tava dessā kujjhitabbā appiyā jātā. Rammā cāvesi maṃ ṭhānāti ramaṇīyā imasmā ṭhānā cāvesi. Vātova dharaṇīruhanti yena balavā māluto viya rukkhaṃ ummūlento imamhā devalokā cāvetukāmosi kiṃ nu kāraṇanti taṃ pucchati.
70. தஸ்ஸித³ந்தி தஸ்ஸா இத³ங். ந சேவ தே கதங் பாபந்தி ந சேவ தயா கிஞ்சி பாபங் கதங் யேன தே அபராதோ⁴ ஸியா. ந ச மே த்வங்ஸி அப்பியாதி மம த்வங் ந சாபி அப்பியா, யேன தெ³ஸ்ஸா நாம மம அப்பியாதி அதி⁴ப்பாயோ.
70.Tassidanti tassā idaṃ. Na ceva te kataṃ pāpanti na ceva tayā kiñci pāpaṃ kataṃ yena te aparādho siyā. Na ca me tvaṃsi appiyāti mama tvaṃ na cāpi appiyā, yena dessā nāma mama appiyāti adhippāyo.
71. இதா³னி யேன அதி⁴ப்பாயேன வரே தா³துகாமோ, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘எத்தகங்யேவ தே ஆயு, சவனகாலோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா வரே க³ண்ஹாபெந்தோ ‘‘படிக்³க³ண்ஹ மயா தி³ன்னே, வரே த³ஸ வருத்தமே’’தி ஆஹ.
71. Idāni yena adhippāyena vare dātukāmo, taṃ dassento ‘‘ettakaṃyeva te āyu, cavanakālo bhavissatī’’ti vatvā vare gaṇhāpento ‘‘paṭiggaṇha mayā dinne, vare dasa varuttame’’ti āha.
தத்த² வருத்தமேதி வரேஸு உத்தமே அக்³க³வரே.
Tattha varuttameti varesu uttame aggavare.
72. தி³ன்னவராதி ‘‘வரே த³ஸ்ஸாமீ’’தி படிஞ்ஞாதா³னவஸேன தி³ன்னவரா. துட்ட²ஹட்டா²தி இச்சி²தலாப⁴பரிதோஸேன துட்டா² சேவ தஸ்ஸ ச ஸிகா²ப்பத்தித³ஸ்ஸனேன ஹாஸவஸேன ஹட்டா² ச. பமோதி³தாதி ப³லவபாமோஜ்ஜேன பமுதி³தா. மமங் அப்³ப⁴ந்தரங் கத்வாதி தேஸு வரேஸு மங் அப்³ப⁴ந்தரங் கரித்வா. த³ஸ வரே வரீதி ஸா அத்தனோ கீ²ணாயுகபா⁴வங் ஞத்வா ஸக்கேன வரதா³னத்த²ங் கதோகாஸா ஸகலஜம்பு³தீ³பதலங் ஓலோகெந்தீ அத்தனோ அனுச்ச²விகங் ஸிவிரஞ்ஞோ நிவேஸனங் தி³ஸ்வா தத்த² தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸிபா⁴வோ நீலனெத்ததா நீலப⁴முகதா பு²ஸ்ஸதீதினாமங் கு³ணவிஸேஸயுத்தபுத்தபடிலாபோ⁴ அனுன்னதகுச்சி²பா⁴வோ அலம்ப³த்த²னதா அபலிதபா⁴வோ ஸுகு²மச்ச²விதா வஜ்ஜ²ஜனானங் மோசனஸமத்த²தா சாதி இமே த³ஸ வரே க³ண்ஹி.
72.Dinnavarāti ‘‘vare dassāmī’’ti paṭiññādānavasena dinnavarā. Tuṭṭhahaṭṭhāti icchitalābhaparitosena tuṭṭhā ceva tassa ca sikhāppattidassanena hāsavasena haṭṭhā ca. Pamoditāti balavapāmojjena pamuditā. Mamaṃ abbhantaraṃ katvāti tesu varesu maṃ abbhantaraṃ karitvā. Dasa vare varīti sā attano khīṇāyukabhāvaṃ ñatvā sakkena varadānatthaṃ katokāsā sakalajambudīpatalaṃ olokentī attano anucchavikaṃ sivirañño nivesanaṃ disvā tattha tassa aggamahesibhāvo nīlanettatā nīlabhamukatā phussatītināmaṃ guṇavisesayuttaputtapaṭilābho anunnatakucchibhāvo alambatthanatā apalitabhāvo sukhumacchavitā vajjhajanānaṃ mocanasamatthatā cāti ime dasa vare gaṇhi.
இதி ஸா த³ஸ வரே க³ஹெத்வா ததோ சுதா மத்³த³ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. ஜாயமானா ச ஸா சந்த³னசுண்ணபரிப்போ²ஸிதேன விய ஸரீரேன ஜாதா. தேனஸ்ஸா நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘பு²ஸ்ஸதீ’’ த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. ஸா மஹந்தேன பரிவாரேன வட்³டி⁴த்வா ஸோளஸவஸ்ஸகாலே உத்தமரூபத⁴ரா அஹோஸி. அத² நங் ஜேதுத்தரனக³ரே ஸிவிமஹாராஜா புத்தஸ்ஸ ஸஞ்ஜயகுமாரஸ்ஸத்தா²ய ஆனெத்வா ஸேதச்ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா தங் ஸோளஸன்னங் இத்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஜெட்ட²கங் கத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி. தேன வுத்தங் –
Iti sā dasa vare gahetvā tato cutā maddarañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Jāyamānā ca sā candanacuṇṇaparipphositena viya sarīrena jātā. Tenassā nāmaggahaṇadivase ‘‘phussatī’’ tveva nāmaṃ kariṃsu. Sā mahantena parivārena vaḍḍhitvā soḷasavassakāle uttamarūpadharā ahosi. Atha naṃ jetuttaranagare sivimahārājā puttassa sañjayakumārassatthāya ānetvā setacchattaṃ ussāpetvā taṃ soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhakaṃ katvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi. Tena vuttaṃ –
73.
73.
‘‘ததோ சுதா ஸா பு²ஸ்ஸதீ, க²த்தியே உபபஜ்ஜத²;
‘‘Tato cutā sā phussatī, khattiye upapajjatha;
ஜேதுத்தரம்ஹி நக³ரே, ஸஞ்ஜயேன ஸமாக³மீ’’தி.
Jetuttaramhi nagare, sañjayena samāgamī’’ti.
ஸா ஸஞ்ஜயரஞ்ஞோ பியா அஹோஸி மனாபா. அத² ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘மயா பு²ஸ்ஸதியா தி³ன்னவரேஸு நவ வரா ஸமித்³தா⁴’’தி தி³ஸ்வா ‘‘புத்தவரோ ந ஸமித்³தோ⁴, தம்பிஸ்ஸா ஸமிஜ்ஜா²பெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ததா³ தாவதிங்ஸதே³வலோகே கீ²ணாயுகங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘மாரிஸ, தயா மனுஸ்ஸலோகே ஸிவிஸஞ்ஜயரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி தஸ்ஸ சேவ அஞ்ஞேஸஞ்ச சவனத⁴ம்மானங் ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானங் தே³வபுத்தானங் படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. மஹாஸத்தோபி ததோ சவித்வா தத்து²ப்பன்னோ. ஸேஸா தே³வபுத்தாபி ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸானங் அமச்சானங் கே³ஹேஸு நிப்³ப³த்திங்ஸு. மஹாஸத்தே குச்சி²க³தே பு²ஸ்ஸதிதே³வீ சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² நிவேஸனத்³வாரேதி ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தே³வஸிகங் ச²ஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தா³னங் தா³துங் தோ³ஹளினீ அஹோஸி. ராஜா தஸ்ஸா தோ³ஹளங் ஸுத்வா நேமித்தகே ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா புச்சி²த்வா ‘‘மஹாராஜ, தே³வியா குச்சி²ம்ஹி தா³னாபி⁴ரதோ உளாரோ ஸத்தோ உப்பன்னோ, தா³னேன தித்திங் ந பாபுணிஸ்ஸதீ’’தி ஸுத்வா துட்ட²மானஸோ வுத்தப்பகாரங் தா³னங் பட்ட²பேஸி. ஸமணப்³ராஹ்மணஜிண்ணாதுரகபணத்³தி⁴கவனிப்³ப³கயாசகே ஸந்தப்பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதோ பட்டா²ய ரஞ்ஞோ ஆயஸ்ஸ பமாணங் நாஹோஸி. தஸ்ஸ புஞ்ஞானுபா⁴வேன ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜானோ பண்ணாகாரங் பஹிணந்தி. தேன வுத்தங் –
Sā sañjayarañño piyā ahosi manāpā. Atha sakko āvajjento ‘‘mayā phussatiyā dinnavaresu nava varā samiddhā’’ti disvā ‘‘puttavaro na samiddho, tampissā samijjhāpessāmī’’ti cintetvā bodhisattaṃ tadā tāvatiṃsadevaloke khīṇāyukaṃ disvā tassa santikaṃ gantvā ‘‘mārisa, tayā manussaloke sivisañjayarañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti tassa ceva aññesañca cavanadhammānaṃ saṭṭhisahassānaṃ devaputtānaṃ paṭiññaṃ gahetvā sakaṭṭhānameva gato. Mahāsattopi tato cavitvā tatthuppanno. Sesā devaputtāpi saṭṭhisahassānaṃ amaccānaṃ gehesu nibbattiṃsu. Mahāsatte kucchigate phussatidevī catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe nivesanadvāreti cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ chasatasahassāni vissajjetvā dānaṃ dātuṃ dohaḷinī ahosi. Rājā tassā dohaḷaṃ sutvā nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchitvā ‘‘mahārāja, deviyā kucchimhi dānābhirato uḷāro satto uppanno, dānena tittiṃ na pāpuṇissatī’’ti sutvā tuṭṭhamānaso vuttappakāraṃ dānaṃ paṭṭhapesi. Samaṇabrāhmaṇajiṇṇāturakapaṇaddhikavanibbakayācake santappesi. Bodhisattassa paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāya rañño āyassa pamāṇaṃ nāhosi. Tassa puññānubhāvena sakalajambudīpe rājāno paṇṇākāraṃ pahiṇanti. Tena vuttaṃ –
74.
74.
‘‘யதா³ஹங் பு²ஸ்ஸதியா குச்சி²ங், ஓக்கந்தோ பியமாதுயா;
‘‘Yadāhaṃ phussatiyā kucchiṃ, okkanto piyamātuyā;
மம தேஜேன மே மாதா, ததா³ தா³னரதா அஹு.
Mama tejena me mātā, tadā dānaratā ahu.
75.
75.
‘‘அத⁴னே ஆதுரே ஜிண்ணே, யாசகே அத்³தி⁴கே ஜனே;
‘‘Adhane āture jiṇṇe, yācake addhike jane;
ஸமணே ப்³ராஹ்மணே கீ²ணே, தே³தி தா³னங் அகிஞ்சனே’’தி;
Samaṇe brāhmaṇe khīṇe, deti dānaṃ akiñcane’’ti;
தத்த² மம தேஜேனாதி மம தா³னஜ்ஜா²ஸயானுபா⁴வேன. கீ²ணேதி போ⁴கா³தீ³ஹி பரிக்கீ²ணே பாரிஜுஞ்ஞப்பத்தே. அகிஞ்சனேதி அபரிக்³க³ஹே. ஸப்³ப³த்த² விஸயே பு⁴ம்மங். அத⁴னாத³யோ ஹி தா³னத⁴ம்மஸ்ஸ பவத்தியா விஸயோ.
Tattha mama tejenāti mama dānajjhāsayānubhāvena. Khīṇeti bhogādīhi parikkhīṇe pārijuññappatte. Akiñcaneti apariggahe. Sabbattha visaye bhummaṃ. Adhanādayo hi dānadhammassa pavattiyā visayo.
தே³வீ மஹந்தேன பரிஹாரேன க³ப்³ப⁴ங் தா⁴ரெந்தீ த³ஸமாஸே பரிபுண்ணே நக³ரங் த³ட்டு²காமா ஹுத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா தே³வனக³ரங் விய நக³ரங் அலங்காராபெத்வா தே³விங் ரத²வரங் ஆரோபெத்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் காரேஸி. தஸ்ஸா வெஸ்ஸவீதி²யா மஜ்ஜ²ப்பத்தகாலே கம்மஜவாதா சலிங்ஸு. அமச்சா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ஸோ வெஸ்ஸவீதி²யங்யேவஸ்ஸா ஸூதிக⁴ரங் காரெத்வா ஆரக்க²ங் க³ண்ஹாபேஸி. ஸா தத்த² புத்தங் விஜாயி. தேனாஹ –
Devī mahantena parihārena gabbhaṃ dhārentī dasamāse paripuṇṇe nagaraṃ daṭṭhukāmā hutvā rañño ārocesi. Rājā devanagaraṃ viya nagaraṃ alaṅkārāpetvā deviṃ rathavaraṃ āropetvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ kāresi. Tassā vessavīthiyā majjhappattakāle kammajavātā caliṃsu. Amaccā rañño ārocesuṃ. So vessavīthiyaṃyevassā sūtigharaṃ kāretvā ārakkhaṃ gaṇhāpesi. Sā tattha puttaṃ vijāyi. Tenāha –
76.
76.
‘‘த³ஸமாஸே தா⁴ரயித்வான, கரொந்தே புரங் பத³க்கி²ணங்;
‘‘Dasamāse dhārayitvāna, karonte puraṃ padakkhiṇaṃ;
வெஸ்ஸானங் வீதி²யா மஜ்ஜே², ஜனேஸி பு²ஸ்ஸதீ மமங்.
Vessānaṃ vīthiyā majjhe, janesi phussatī mamaṃ.
77. ‘‘ந மய்ஹங் மத்திகங் நாமங், நாபி பெத்திகஸம்ப⁴வங்.
77. ‘‘Na mayhaṃ mattikaṃ nāmaṃ, nāpi pettikasambhavaṃ.
ஜாதெத்த² வெஸ்ஸவீதி²யங், தஸ்மா வெஸ்ஸந்தரோ அஹூ’’தி.
Jātettha vessavīthiyaṃ, tasmā vessantaro ahū’’ti.
தத்த² கரொந்தே புரங் பத³க்கி²ணந்தி தே³விங் க³ஹெத்வா ஸஞ்ஜயமஹாராஜே நக³ரங் பத³க்கி²ணங் குருமானே. வெஸ்ஸானந்தி வாணிஜானங்.
Tattha karonte puraṃ padakkhiṇanti deviṃ gahetvā sañjayamahārāje nagaraṃ padakkhiṇaṃ kurumāne. Vessānanti vāṇijānaṃ.
ந மத்திகங் நாமந்தி ந மாதுஆக³தங் மாதாமஹாதீ³னங் நாமங். பெத்திகஸம்ப⁴வந்தி பிது இத³ந்தி பெத்திகங் , ஸம்ப⁴வதி ஏதஸ்மாதி ஸம்ப⁴வோ, தங் பெத்திகங் ஸம்ப⁴வோ ஏதஸ்ஸாதி பெத்திகஸம்ப⁴வங், நாமங். மாதாபிதுஸம்ப³ந்த⁴வஸேன ந கதந்தி த³ஸ்ஸேதி. ஜாதெத்தா²தி ஜாதோ எத்த². ‘‘ஜாதொம்ஹீ’’திபி பாடோ². தஸ்மா வெஸ்ஸந்தரோ அஹூதி யஸ்மா ததா³ வெஸ்ஸவீதி²யங் ஜாதோ, தஸ்மா வெஸ்ஸந்தரோ நாம அஹோஸி, வெஸ்ஸந்தரோதி நாமங் அகங்ஸூதி அத்தோ².
Na mattikaṃ nāmanti na mātuāgataṃ mātāmahādīnaṃ nāmaṃ. Pettikasambhavanti pitu idanti pettikaṃ , sambhavati etasmāti sambhavo, taṃ pettikaṃ sambhavo etassāti pettikasambhavaṃ, nāmaṃ. Mātāpitusambandhavasena na katanti dasseti. Jātetthāti jāto ettha. ‘‘Jātomhī’’tipi pāṭho. Tasmā vessantaro ahūti yasmā tadā vessavīthiyaṃ jāto, tasmā vessantaro nāma ahosi, vessantaroti nāmaṃ akaṃsūti attho.
மஹாஸத்தோ மாது குச்சி²தோ நிக்க²மந்தோ விஸதோ³ ஹுத்வா அக்கீ²னி உம்மீலெத்வாவ நிக்க²மி. நிக்க²ந்தமத்தே ஏவ மாது ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ‘‘அம்ம, தா³னங் த³ஸ்ஸாமி, அத்தி² கிஞ்சீ’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ மாதா ‘‘தாத, யதா²ஜ்ஜா²ஸயங் தா³னங் தே³ஹீ’’தி ஹத்த²ஸமீபே ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் ட²பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஹி உம்மங்க³ஜாதகே (ஜா॰ 2.22.590 ஆத³யோ) இமஸ்மிங் ஜாதகே பச்சி²மத்தபா⁴வேதி தீஸு டா²னேஸு ஜாதமத்தோவ கதே²ஸி. ராஜா மஹாஸத்தஸ்ஸ அதிதீ³கா⁴தி³தோ³ஸவிவஜ்ஜிதா மது⁴ரகீ²ரா சதுஸட்டி²தா⁴தியோ உபட்டா²பேஸி. தேன ஸத்³தி⁴ங் ஜாதானங் ஸட்டி²யா தா³ரகஸஹஸ்ஸானம்பி தா⁴தியோ தா³பேஸி. ஸோ ஸட்டி²தா³ரகஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் மஹந்தேன பரிவாரேன வட்³ட⁴தி. தஸ்ஸ ராஜா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் குமாரபிளந்த⁴னங் காராபெத்வா அதா³ஸி. ஸோ சதுபஞ்சவஸ்ஸிககாலே தங் ஓமுஞ்சித்வா தா⁴தீனங் த³த்வா புன தாஹி தீ³யமானங் ந க³ண்ஹாதி. தங் ஸுத்வா ராஜா ‘‘மம புத்தேன தி³ன்னங் ஸுதி³ன்ன’’ந்தி வத்வா அபரம்பி காரேஸி. தம்பி தே³தி. தா³ரககாலேயேவ தா⁴தீனங் நவவாரே பிளந்த⁴னங் அதா³ஸி.
Mahāsatto mātu kucchito nikkhamanto visado hutvā akkhīni ummīletvāva nikkhami. Nikkhantamatte eva mātu hatthaṃ pasāretvā ‘‘amma, dānaṃ dassāmi, atthi kiñcī’’ti āha. Athassa mātā ‘‘tāta, yathājjhāsayaṃ dānaṃ dehī’’ti hatthasamīpe sahassatthavikaṃ ṭhapesi. Bodhisatto hi ummaṅgajātake (jā. 2.22.590 ādayo) imasmiṃ jātake pacchimattabhāveti tīsu ṭhānesu jātamattova kathesi. Rājā mahāsattassa atidīghādidosavivajjitā madhurakhīrā catusaṭṭhidhātiyo upaṭṭhāpesi. Tena saddhiṃ jātānaṃ saṭṭhiyā dārakasahassānampi dhātiyo dāpesi. So saṭṭhidārakasahassehi saddhiṃ mahantena parivārena vaḍḍhati. Tassa rājā satasahassagghanakaṃ kumārapiḷandhanaṃ kārāpetvā adāsi. So catupañcavassikakāle taṃ omuñcitvā dhātīnaṃ datvā puna tāhi dīyamānaṃ na gaṇhāti. Taṃ sutvā rājā ‘‘mama puttena dinnaṃ sudinna’’nti vatvā aparampi kāresi. Tampi deti. Dārakakāleyeva dhātīnaṃ navavāre piḷandhanaṃ adāsi.
அட்ட²வஸ்ஸிககாலே பன ஸயனபீடே² நிஸின்னோ சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் பா³ஹிரகதா³னங் தே³மி, ந தங் மங் பரிதோஸேதி, அஜ்ஜ²த்திகதா³னங் தா³துகாமொம்ஹி. ஸசே ஹி மங் கோசி ஹத³யங் யாசெய்ய, ஹத³யங் நீஹரித்வா த³தெ³ய்யங். ஸசே அக்கீ²னி யாசெய்ய, அக்கீ²னி உப்பாடெத்வா த³தெ³ய்யங். ஸசே ஸகலஸரீரே மங்ஸங் ருதி⁴ரம்பி வா யாசெய்ய, ஸகலஸரீரதோ மங்ஸங் சி²ந்தி³த்வா ருதி⁴ரம்பி அஸினா விஜ்ஜி²த்வா த³தெ³ய்யங். அதா²பி கோசி ‘தா³ஸோ மே ஹோஹீ’தி வதெ³ய்ய, அத்தானங் தஸ்ஸ ஸாவெத்வா த³தெ³ய்ய’’ந்தி. தஸ்ஸேவங் ஸபா⁴வங் ஸரஸங் சிந்தெந்தஸ்ஸ சதுனஹுதாதி⁴கத்³வியோஜனஸதஸஹஸ்ஸப³ஹலா அயங் மஹாபத²வீ உத³கபரியந்தங் கத்வா கம்பி. ஸினேருபப்³ப³தராஜா ஓனமித்வா ஜேதுத்தரனக³ராபி⁴முகோ² அட்டா²ஸி. தேன வுத்தங் –
Aṭṭhavassikakāle pana sayanapīṭhe nisinno cintesi – ‘‘ahaṃ bāhirakadānaṃ demi, na taṃ maṃ paritoseti, ajjhattikadānaṃ dātukāmomhi. Sace hi maṃ koci hadayaṃ yāceyya, hadayaṃ nīharitvā dadeyyaṃ. Sace akkhīni yāceyya, akkhīni uppāṭetvā dadeyyaṃ. Sace sakalasarīre maṃsaṃ rudhirampi vā yāceyya, sakalasarīrato maṃsaṃ chinditvā rudhirampi asinā vijjhitvā dadeyyaṃ. Athāpi koci ‘dāso me hohī’ti vadeyya, attānaṃ tassa sāvetvā dadeyya’’nti. Tassevaṃ sabhāvaṃ sarasaṃ cintentassa catunahutādhikadviyojanasatasahassabahalā ayaṃ mahāpathavī udakapariyantaṃ katvā kampi. Sinerupabbatarājā onamitvā jetuttaranagarābhimukho aṭṭhāsi. Tena vuttaṃ –
78.
78.
‘‘யதா³ஹங் தா³ரகோ ஹோமி, ஜாதியா அட்ட²வஸ்ஸிகோ;
‘‘Yadāhaṃ dārako homi, jātiyā aṭṭhavassiko;
ததா³ நிஸஜ்ஜ பாஸாதே³, தா³னங் தா³துங் விசிந்தயிங்.
Tadā nisajja pāsāde, dānaṃ dātuṃ vicintayiṃ.
79.
79.
‘‘ஹத³யங் த³தெ³ய்யங் சக்கு²ங், மங்ஸம்பி ருதி⁴ரம்பி ச;
‘‘Hadayaṃ dadeyyaṃ cakkhuṃ, maṃsampi rudhirampi ca;
த³தெ³ய்யங் காயங் ஸாவெத்வா, யதி³ கோசி யாசயே மமங்.
Dadeyyaṃ kāyaṃ sāvetvā, yadi koci yācaye mamaṃ.
80.
80.
‘‘ஸபா⁴வங் சிந்தயந்தஸ்ஸ, அகம்பிதமஸண்டி²தங்;
‘‘Sabhāvaṃ cintayantassa, akampitamasaṇṭhitaṃ;
அகம்பி தத்த² பத²வீ, ஸினேருவனவடங்ஸகா’’தி.
Akampi tattha pathavī, sineruvanavaṭaṃsakā’’ti.
தத்த² ஸாவெத்வாதி ‘‘அஜ்ஜ பட்டா²ய அஹங் இமஸ்ஸ தா³ஸோ’’தி தா³ஸபா⁴வங் ஸாவெத்வா. யதி³ கோசி யாசயே மமந்தி கோசி மங் யதி³ யாசெய்ய. ஸபா⁴வங் சிந்தயந்தஸ்ஸாதி அவிபரீதங் அத்தனோ யதா²பூ⁴தங் ஸபா⁴வங் அதித்திமங் யதா²ஜ்ஜா²ஸயங் சிந்தெந்தஸ்ஸ மம, மயி சிந்தெந்தேதி அத்தோ². அகம்பிதந்தி கம்பிதரஹிதங். அஸண்டி²தந்தி ஸங்கோசரஹிதங். யேன ஹி லோபா⁴தி³னா அபோ³தி⁴ஸத்தானங் சக்கா²தி³தா³னே சித்துத்ராஸஸங்கா²தங் கம்பிதங் ஸங்கோசஸங்கா²தங் ஸண்டி²தஞ்ச ஸியா, தேன வினாதி அத்தோ². அகம்பீதி அசலி. ஸினேருவனவடங்ஸகாதி ஸினேரும்ஹி உட்டி²தனந்த³னவனபா²ருஸகவனமிஸ்ஸகவனசித்தலதாவனாதி³கப்பகதருவனங் ஸினேருவனங். அத² வா ஸினேரு ச ஜம்பு³தீ³பாதீ³ஸு ரமணீயவனஞ்ச ஸினேருவனங் , தங் வனங் வடங்ஸகங் ஏதிஸ்ஸாதி ஸினேருவனவடங்ஸகா.
Tattha sāvetvāti ‘‘ajja paṭṭhāya ahaṃ imassa dāso’’ti dāsabhāvaṃ sāvetvā. Yadi koci yācaye mamanti koci maṃ yadi yāceyya. Sabhāvaṃ cintayantassāti aviparītaṃ attano yathābhūtaṃ sabhāvaṃ atittimaṃ yathājjhāsayaṃ cintentassa mama, mayi cintenteti attho. Akampitanti kampitarahitaṃ. Asaṇṭhitanti saṅkocarahitaṃ. Yena hi lobhādinā abodhisattānaṃ cakkhādidāne cittutrāsasaṅkhātaṃ kampitaṃ saṅkocasaṅkhātaṃ saṇṭhitañca siyā, tena vināti attho. Akampīti acali. Sineruvanavaṭaṃsakāti sinerumhi uṭṭhitanandanavanaphārusakavanamissakavanacittalatāvanādikappakataruvanaṃ sineruvanaṃ. Atha vā sineru ca jambudīpādīsu ramaṇīyavanañca sineruvanaṃ , taṃ vanaṃ vaṭaṃsakaṃ etissāti sineruvanavaṭaṃsakā.
ஏவஞ்ச பத²விகம்பனே வத்தமானே மது⁴ரக³ம்பீ⁴ரதே³வோ க³ஜ்ஜந்தோ க²ணிகவஸ்ஸங் வஸ்ஸி, விஜ்ஜுலதா நிச்ச²ரிங்ஸு, மஹாஸமுத்³தோ³ உப்³பி⁴ஜ்ஜி, ஸக்கோ தே³வராஜா அப்போ²டேஸி, மஹாப்³ரஹ்மா ஸாது⁴காரமதா³ஸி, யாவ ப்³ரஹ்மலோகா ஏககோலாஹலங் அஹோஸி. மஹாஸத்தோ ஸோளஸவஸ்ஸகாலேயேவ ஸப்³ப³ஸிப்பானங் நிப்ப²த்திங் பாபுணி. தஸ்ஸ பிதா ரஜ்ஜங் தா³துகாமோ மாதரா ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா மத்³த³ராஜகுலதோ மாதுலதீ⁴தரங் மத்³தி³ங் நாம ராஜகஞ்ஞங் ஆனெத்வா ஸோளஸன்னங் இத்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஜெட்ட²கங் அக்³க³மஹேஸிங் கத்வா மஹாஸத்தங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சி. மஹாஸத்தோ ரஜ்ஜே பதிட்டி²தகாலதோ பட்டா²ய தே³வஸிகங் ச²ஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தெந்தோ அன்வத்³த⁴மாஸங் தா³னங் ஓலோகேதுங் உபஸங்கமதி. அபரபா⁴கே³ மத்³தி³தே³வீ புத்தங் விஜாயி. தங் கஞ்சனஜாலேன ஸம்படிச்சி²ங்ஸு, தேனஸ்ஸ ‘‘ஜாலிகுமாரோ’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. தஸ்ஸ பத³ஸா க³மனகாலே ஸா தீ⁴தரங் விஜாயி. தங் கண்ஹாஜினேன ஸம்படிச்சி²ங்ஸு, தேனஸ்ஸா ‘‘கண்ஹாஜினா’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. தேன வுத்தங் –
Evañca pathavikampane vattamāne madhuragambhīradevo gajjanto khaṇikavassaṃ vassi, vijjulatā nicchariṃsu, mahāsamuddo ubbhijji, sakko devarājā apphoṭesi, mahābrahmā sādhukāramadāsi, yāva brahmalokā ekakolāhalaṃ ahosi. Mahāsatto soḷasavassakāleyeva sabbasippānaṃ nipphattiṃ pāpuṇi. Tassa pitā rajjaṃ dātukāmo mātarā saddhiṃ mantetvā maddarājakulato mātuladhītaraṃ maddiṃ nāma rājakaññaṃ ānetvā soḷasannaṃ itthisahassānaṃ jeṭṭhakaṃ aggamahesiṃ katvā mahāsattaṃ rajje abhisiñci. Mahāsatto rajje patiṭṭhitakālato paṭṭhāya devasikaṃ chasatasahassāni vissajjetvā mahādānaṃ pavattento anvaddhamāsaṃ dānaṃ oloketuṃ upasaṅkamati. Aparabhāge maddidevī puttaṃ vijāyi. Taṃ kañcanajālena sampaṭicchiṃsu, tenassa ‘‘jālikumāro’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Tassa padasā gamanakāle sā dhītaraṃ vijāyi. Taṃ kaṇhājinena sampaṭicchiṃsu, tenassā ‘‘kaṇhājinā’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Tena vuttaṃ –
81.
81.
‘‘அன்வத்³த⁴மாஸே பன்னரஸே, புண்ணமாஸே உபோஸதே²;
‘‘Anvaddhamāse pannarase, puṇṇamāse uposathe;
பச்சயங் நாக³மாருய்ஹ, தா³னங் தா³துங் உபாக³மி’’ந்தி.
Paccayaṃ nāgamāruyha, dānaṃ dātuṃ upāgami’’nti.
தத்த² அன்வத்³த⁴மாஸேதி அனுஅத்³த⁴மாஸே, அத்³த⁴மாஸே அத்³த⁴மாஸேதி அத்தோ². புண்ணமாஸேதி புண்ணமாஸியங், மாஸபரிபூரியா சந்த³பரிபூரியா ச ஸமன்னாக³தே பன்னரஸே தா³னங் தா³துங் உபாக³மிந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. தத்ராயங் யோஜனா – பச்சயங் நாக³மாருய்ஹ அத்³த⁴மாஸே அத்³த⁴மாஸே தா³னங் தா³துங் தா³னஸாலங் உபாக³மிங், ஏவங் உபக³ச்ச²ந்தோ ச யதா³ ஏகஸ்மிங் பன்னரஸே புண்ணமாஸிஉபோஸதே² தா³னங் தா³துங் உபாக³மிங், ததா³ கலிங்க³ரட்ட²விஸயா ப்³ராஹ்மணா உபக³ஞ்சு² மந்தி தத்த² பச்சயங் நாக³ந்தி பச்சயனாமகங் மங்க³லஹத்தி²ங். போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஹி ஜாததி³வஸே ஏகா ஆகாஸசாரினீ கரேணுகா அபி⁴மங்க³லஸம்மதங் ஸப்³ப³ஸேதஹத்தி²போதகங் ஆனெத்வா மங்க³லஹத்தி²ட்டா²னே ட²பெத்வா பக்காமி. தஸ்ஸ மஹாஸத்தங் பச்சயங் கத்வா லத்³த⁴த்தா ‘‘பச்சயோ’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. தங் பச்சயனாமகங் ஓபவய்ஹங் ஹத்தி²னாக³ங் ஆருய்ஹ தா³னங் தா³துங் உபாக³மிந்தி. தேன வுத்தங் –
Tattha anvaddhamāseti anuaddhamāse, addhamāse addhamāseti attho. Puṇṇamāseti puṇṇamāsiyaṃ, māsaparipūriyā candaparipūriyā ca samannāgate pannarase dānaṃ dātuṃ upāgaminti sambandho. Tatrāyaṃ yojanā – paccayaṃ nāgamāruyha addhamāse addhamāse dānaṃ dātuṃ dānasālaṃ upāgamiṃ, evaṃ upagacchanto ca yadā ekasmiṃ pannarase puṇṇamāsiuposathe dānaṃ dātuṃ upāgamiṃ, tadā kaliṅgaraṭṭhavisayā brāhmaṇā upagañchumanti tattha paccayaṃ nāganti paccayanāmakaṃ maṅgalahatthiṃ. Bodhisattassa hi jātadivase ekā ākāsacārinī kareṇukā abhimaṅgalasammataṃ sabbasetahatthipotakaṃ ānetvā maṅgalahatthiṭṭhāne ṭhapetvā pakkāmi. Tassa mahāsattaṃ paccayaṃ katvā laddhattā ‘‘paccayo’’tveva nāmaṃ kariṃsu. Taṃ paccayanāmakaṃ opavayhaṃ hatthināgaṃ āruyha dānaṃ dātuṃ upāgaminti. Tena vuttaṃ –
82.
82.
‘‘கலிங்க³ரட்ட²விஸயா, ப்³ராஹ்மணா உபக³ஞ்சு² மங்;
‘‘Kaliṅgaraṭṭhavisayā, brāhmaṇā upagañchu maṃ;
அயாசுங் மங் ஹத்தி²னாக³ங், த⁴ஞ்ஞங் மங்க³லஸம்மதங்.
Ayācuṃ maṃ hatthināgaṃ, dhaññaṃ maṅgalasammataṃ.
83.
83.
‘‘அவுட்டி²கோ ஜனபதோ³, து³ப்³பி⁴க்கோ² சா²தகோ மஹா;
‘‘Avuṭṭhiko janapado, dubbhikkho chātako mahā;
த³தா³ஹி பவரங் நாக³ங், ஸப்³ப³ஸேதங் க³ஜுத்தம’’ந்தி.
Dadāhi pavaraṃ nāgaṃ, sabbasetaṃ gajuttama’’nti.
தத்த² ‘‘கலிங்க³ரட்ட²விஸயா’’திஆதி³கா³தா² ஹெட்டா² குருராஜசரிதேபி (சரியா॰ 1.21-22) ஆக³தா ஏவ, தஸ்மா தாஸங் அத்தோ² கதா²மக்³கோ³ ச தத்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. இத⁴ பன மங்க³லஹத்தி²னோ ஸேதத்தா ‘‘ஸப்³ப³ஸேதங் க³ஜுத்தம’’ந்தி வுத்தங். போ³தி⁴ஸத்தோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ –
Tattha ‘‘kaliṅgaraṭṭhavisayā’’tiādigāthā heṭṭhā kururājacaritepi (cariyā. 1.21-22) āgatā eva, tasmā tāsaṃ attho kathāmaggo ca tattha vuttanayeneva veditabbo. Idha pana maṅgalahatthino setattā ‘‘sabbasetaṃ gajuttama’’nti vuttaṃ. Bodhisatto hatthikkhandhavaragato –
84.
84.
‘‘த³தா³மி ந விகம்பாமி, யங் மங் யாசந்தி ப்³ராஹ்மணா;
‘‘Dadāmi na vikampāmi, yaṃ maṃ yācanti brāhmaṇā;
ஸந்தங் நப்படிகூ³ஹாமி, தா³னே மே ரமதே மனோ’’தி. –
Santaṃ nappaṭigūhāmi, dāne me ramate mano’’ti. –
அத்தனோ தா³னாபி⁴ரதிங் பவேதெ³ந்தோ –
Attano dānābhiratiṃ pavedento –
85.
85.
‘‘ந மே யாசகமனுப்பத்தே, படிக்கே²போ அனுச்ச²வோ;
‘‘Na me yācakamanuppatte, paṭikkhepo anucchavo;
மா மே பி⁴ஜ்ஜி ஸமாதா³னங், த³ஸ்ஸாமி விபுலங் க³ஜ’’ந்தி. (சரியா॰ 1.23) –
Mā me bhijji samādānaṃ, dassāmi vipulaṃ gaja’’nti. (cariyā. 1.23) –
படிஜானித்வா ஹத்தி²க்க²ந்த⁴தோ ஓருய்ஹ அனலங்கதட்டா²னங் ஓலோகனத்த²ங் அனுபரியாயித்வா அனலங்கதட்டா²னங் அதி³ஸ்வா குஸுமமிஸ்ஸக³ந்தோ⁴த³கப⁴ரிதங் ஸுவண்ணபி⁴ங்கா³ரங் க³ஹெத்வா ‘‘பொ⁴ந்தோ இதோ ஏதா²’’தி அலங்கதரஜததா³மஸதி³ஸங் ஹத்தி²ஸொண்ட³ங் தேஸங் ஹத்தே² ட²பெத்வா உத³கங் பாதெத்வா அலங்கதவாரணங் அதா³ஸி. தேன வுத்தங் –
Paṭijānitvā hatthikkhandhato oruyha analaṅkataṭṭhānaṃ olokanatthaṃ anupariyāyitvā analaṅkataṭṭhānaṃ adisvā kusumamissagandhodakabharitaṃ suvaṇṇabhiṅgāraṃ gahetvā ‘‘bhonto ito ethā’’ti alaṅkatarajatadāmasadisaṃ hatthisoṇḍaṃ tesaṃ hatthe ṭhapetvā udakaṃ pātetvā alaṅkatavāraṇaṃ adāsi. Tena vuttaṃ –
86.
86.
‘‘நாக³ங் க³ஹெத்வா ஸொண்டா³ய, பி⁴ங்கா³ரே ரதனாமயே;
‘‘Nāgaṃ gahetvā soṇḍāya, bhiṅgāre ratanāmaye;
ஜலங் ஹத்தே² ஆகிரித்வா, ப்³ராஹ்மணானங் அத³ங் க³ஜ’’ந்தி. (சரியா॰ 1.24);
Jalaṃ hatthe ākiritvā, brāhmaṇānaṃ adaṃ gaja’’nti. (cariyā. 1.24);
தத்த² ஸந்தந்தி விஜ்ஜமானங் தெ³ய்யத⁴ம்மங். நப்படிகூ³ஹாமீதி ந படிச்சா²தே³மி. யோ ஹி அத்தனோ ஸந்தகங் ‘‘மய்ஹமேவ ஹோதூ’’தி சிந்தேதி, யாசிதோ வா படிக்கி²பதி, ஸோ யாசகானங் அபி⁴முகே² டி²தம்பி அத்த²தோ படிச்சா²தே³தி நாம. மஹாஸத்தோ பன அத்தனோ ஸீஸங் ஆதி³ங் கத்வா அஜ்ஜ²த்திகதா³னங் தா³துகாமோவ, கத²ங் பா³ஹிரங் படிக்கி²பதி, தஸ்மா ஆஹ ‘‘ஸந்தங் நப்படிகூ³ஹாமீ’’தி. தேனேவாஹ ‘‘தா³னே மே ரமதே மனோ’’தி. ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தத்த²மேவ.
Tattha santanti vijjamānaṃ deyyadhammaṃ. Nappaṭigūhāmīti na paṭicchādemi. Yo hi attano santakaṃ ‘‘mayhameva hotū’’ti cinteti, yācito vā paṭikkhipati, so yācakānaṃ abhimukhe ṭhitampi atthato paṭicchādeti nāma. Mahāsatto pana attano sīsaṃ ādiṃ katvā ajjhattikadānaṃ dātukāmova, kathaṃ bāhiraṃ paṭikkhipati, tasmā āha ‘‘santaṃ nappaṭigūhāmī’’ti. Tenevāha ‘‘dāne me ramate mano’’ti. Sesaṃ heṭṭhā vuttatthameva.
தஸ்ஸ பன ஹத்தி²னோ சதூஸு பாதே³ஸு அலங்காரா சத்தாரி ஸதஸஹஸ்ஸானி அக்³க⁴ந்தி, உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு அலங்காரா த்³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி, ஹெட்டா² உத³ரே கம்ப³லங் ஸதஸஹஸ்ஸங், பிட்டி²யங் முத்தாஜாலங் மணிஜாலங் கஞ்சனஜாலந்தி தீணி ஜாலானி தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி, உபோ⁴ கண்ணாலங்காரா த்³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி, பிட்டி²யங் அத்த²தகம்ப³லங் ஸதஸஹஸ்ஸங், கும்பா⁴லங்காரோ ஸதஸஹஸ்ஸங், தயோ வடங்ஸகா தீணி ஸதஸஹஸ்ஸானி, கண்ணசூளாலங்காரோ ஸதஸஹஸ்ஸங், த்³வின்னங் த³ந்தானங் அலங்காரா த்³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி, ஸொண்டா³ய ஸோவத்தி²காலங்காரோ ஸதஸஹஸ்ஸங், நங்கு³ட்டா²லங்காரோ ஸதஸஹஸ்ஸங், ஆரோஹணனிஸ்ஸேணி ஸதஸஹஸ்ஸங், பு⁴ஞ்ஜனகடாஹங் ஸதஸஹஸ்ஸங், ட²பெத்வா அனக்³க⁴ப⁴ண்ட³ங் இத³ங் தாவ எத்தகங் சதுவீஸதி ஸதஸஹஸ்ஸானி அக்³க⁴தி. ச²த்தபிண்டி³யங் பன மணி, சூளாமணி, முத்தாஹாரே மணி, அங்குஸே மணி, ஹத்தி²கண்ட²வேட²னமுத்தாஹாரே மணி, ஹத்தி²கும்பே⁴ மணீதி இமானி ச² அனக்³கா⁴னி, ஹத்தீ²பி அனக்³கோ⁴ ஏவாதி ஹத்தி²னா ஸத்³தி⁴ங் ஸத்த அனக்³கா⁴னி, தானி ஸப்³பா³னி ப்³ராஹ்மணானங் அதா³ஸி. ததா² ஹத்தி²னோ பரிசாரகானி பஞ்ச குலஸதானி ஹத்தி²மெண்ட³ஹத்தி²கோ³பகேஹி ஸத்³தி⁴ங் அதா³ஸி. ஸஹ தா³னேன பனஸ்ஸ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ பூ⁴மிகம்பாத³யோ அஹேஸுங். தேன வுத்தங் –
Tassa pana hatthino catūsu pādesu alaṅkārā cattāri satasahassāni agghanti, ubhosu passesu alaṅkārā dve satasahassāni, heṭṭhā udare kambalaṃ satasahassaṃ, piṭṭhiyaṃ muttājālaṃ maṇijālaṃ kañcanajālanti tīṇi jālāni tīṇi satasahassāni, ubho kaṇṇālaṅkārā dve satasahassāni, piṭṭhiyaṃ atthatakambalaṃ satasahassaṃ, kumbhālaṅkāro satasahassaṃ, tayo vaṭaṃsakā tīṇi satasahassāni, kaṇṇacūḷālaṅkāro satasahassaṃ, dvinnaṃ dantānaṃ alaṅkārā dve satasahassāni, soṇḍāya sovatthikālaṅkāro satasahassaṃ, naṅguṭṭhālaṅkāro satasahassaṃ, ārohaṇanisseṇi satasahassaṃ, bhuñjanakaṭāhaṃ satasahassaṃ, ṭhapetvā anagghabhaṇḍaṃ idaṃ tāva ettakaṃ catuvīsati satasahassāni agghati. Chattapiṇḍiyaṃ pana maṇi, cūḷāmaṇi, muttāhāre maṇi, aṅkuse maṇi, hatthikaṇṭhaveṭhanamuttāhāre maṇi, hatthikumbhe maṇīti imāni cha anagghāni, hatthīpi anaggho evāti hatthinā saddhiṃ satta anagghāni, tāni sabbāni brāhmaṇānaṃ adāsi. Tathā hatthino paricārakāni pañca kulasatāni hatthimeṇḍahatthigopakehi saddhiṃ adāsi. Saha dānena panassa heṭṭhā vuttanayeneva bhūmikampādayo ahesuṃ. Tena vuttaṃ –
87.
87.
‘‘புனாபரங் த³த³ந்தஸ்ஸ, ஸப்³ப³ஸேதங் க³ஜுத்தமங்;
‘‘Punāparaṃ dadantassa, sabbasetaṃ gajuttamaṃ;
ததா³பி பத²வீ கம்பி, ஸினேருவனவடங்ஸகா’’தி.
Tadāpi pathavī kampi, sineruvanavaṭaṃsakā’’ti.
ஜாதகேபி (ஜா॰ 2.22.1673) வுத்தங் –
Jātakepi (jā. 2.22.1673) vuttaṃ –
‘‘ததா³ஸி யங் பி⁴ங்ஸனகங், ததா³ஸி லோமஹங்ஸனங்;
‘‘Tadāsi yaṃ bhiṃsanakaṃ, tadāsi lomahaṃsanaṃ;
ஹத்தி²னாகே³ பதி³ன்னம்ஹி, மேத³னீ ஸம்பகம்பதா²’’தி.
Hatthināge padinnamhi, medanī sampakampathā’’ti.
88. தஸ்ஸ நாக³ஸ்ஸ தா³னேனாதி ச²ஹி அனக்³கே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் சதுவீஸதிஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகஅலங்காரப⁴ண்ட³ஸஹிதஸ்ஸ தஸ்ஸ மங்க³லஹத்தி²ஸ்ஸ பரிச்சாகே³ன. ஸிவயோதி ஸிவிராஜகுமாரா சேவ ஸிவிரட்ட²வாஸினோ ச. ‘‘ஸிவயோ’’தி ச தே³ஸனாஸீஸமேதங். தத்த² ஹி அமச்சா பாரிஸஜ்ஜா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா நேக³மஜானபதா³ நாக³ரா ஸகலரட்ட²வாஸினோ ச ஸஞ்ஜயமஹாராஜங் பு²ஸ்ஸதிதே³விங் மத்³தி³தே³விஞ்ச ட²பெத்வா ஸப்³பே³ ஏவ. குத்³தா⁴தி தே³வதாவத்தனேன போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ குத்³தா⁴. ஸமாக³தாதி ஸன்னிபதிதா. தே கிர ப்³ராஹ்மணா ஹத்தி²ங் லபி⁴த்வா தங் அபி⁴ருஹித்வா மஹாத்³வாரேன பவிஸித்வா நக³ரமஜ்ஜே²ன பாயிங்ஸு. மஹாஜனேன ச ‘‘அம்போ⁴ ப்³ராஹ்மணா, அம்ஹாகங் ஹத்தீ² குதோ அபி⁴ருள்ஹோ’’தி வுத்தே ‘‘வெஸ்ஸந்தரமஹாராஜேன நோ ஹத்தீ² தி³ன்னோ, கே தும்ஹே’’தி ஹத்த²விகாராதீ³ஹி க⁴ட்டெந்தா அக³மங்ஸு. அத² அமச்சே ஆதி³ங் கத்வா மஹாஜனா ராஜத்³வாரே ஸன்னிபதித்வா ‘‘ரஞ்ஞா நாம ப்³ராஹ்மணானங் த⁴னங் வா த⁴ஞ்ஞங் வா கெ²த்தங் வா வத்து² வா தா³ஸிதா³ஸபரிசாரிகா வா தா³தப்³பா³ ஸியா, கத²ஞ்ஹி நாமாயங் வெஸ்ஸந்தரமஹாராஜா ராஜாரஹங் மங்க³லஹத்தி²ங் த³ஸ்ஸதி, ந இதா³னி ஏவங் ரஜ்ஜங் வினாஸேதுங் த³ஸ்ஸாமா’’தி உஜ்ஜா²யித்வா ஸஞ்ஜயமஹாராஜஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா தேன அனுனீயமானா அனநுயந்தா அக³மங்ஸு. கேவலங் பன –
88.Tassanāgassa dānenāti chahi anagghehi saddhiṃ catuvīsatisatasahassagghanikaalaṅkārabhaṇḍasahitassa tassa maṅgalahatthissa pariccāgena. Sivayoti sivirājakumārā ceva siviraṭṭhavāsino ca. ‘‘Sivayo’’ti ca desanāsīsametaṃ. Tattha hi amaccā pārisajjā brāhmaṇagahapatikā negamajānapadā nāgarā sakalaraṭṭhavāsino ca sañjayamahārājaṃ phussatideviṃ maddideviñca ṭhapetvā sabbe eva. Kuddhāti devatāvattanena bodhisattassa kuddhā. Samāgatāti sannipatitā. Te kira brāhmaṇā hatthiṃ labhitvā taṃ abhiruhitvā mahādvārena pavisitvā nagaramajjhena pāyiṃsu. Mahājanena ca ‘‘ambho brāhmaṇā, amhākaṃ hatthī kuto abhiruḷho’’ti vutte ‘‘vessantaramahārājena no hatthī dinno, ke tumhe’’ti hatthavikārādīhi ghaṭṭentā agamaṃsu. Atha amacce ādiṃ katvā mahājanā rājadvāre sannipatitvā ‘‘raññā nāma brāhmaṇānaṃ dhanaṃ vā dhaññaṃ vā khettaṃ vā vatthu vā dāsidāsaparicārikā vā dātabbā siyā, kathañhi nāmāyaṃ vessantaramahārājā rājārahaṃ maṅgalahatthiṃ dassati, na idāni evaṃ rajjaṃ vināsetuṃ dassāmā’’ti ujjhāyitvā sañjayamahārājassa tamatthaṃ ārocetvā tena anunīyamānā ananuyantā agamaṃsu. Kevalaṃ pana –
‘‘மா நங் த³ண்டே³ன ஸத்தே²ன, ந ஹி ஸோ ப³ந்த⁴னாரஹோ;
‘‘Mā naṃ daṇḍena satthena, na hi so bandhanāraho;
பப்³பா³ஜேஹி ச நங் ரட்டா², வங்கே வஸது பப்³ப³தே’’தி. (ஜா॰ 2.22.1687) –
Pabbājehi ca naṃ raṭṭhā, vaṅke vasatu pabbate’’ti. (jā. 2.22.1687) –
வதி³ங்ஸு. தேன வுத்தங் –
Vadiṃsu. Tena vuttaṃ –
‘‘பப்³பா³ஜேஸுங் ஸகா ரட்டா², வங்கங் க³ச்ச²து பப்³ப³த’’ந்தி.
‘‘Pabbājesuṃ sakā raṭṭhā, vaṅkaṃ gacchatu pabbata’’nti.
தத்த² பப்³பா³ஜேஸுந்தி ரஜ்ஜதோ ப³ஹி வாஸத்தா²ய உஸ்ஸுக்கமகங்ஸு; –
Tattha pabbājesunti rajjato bahi vāsatthāya ussukkamakaṃsu; –
ராஜாபி ‘‘மஹா கோ² அயங் படிபக்கோ², ஹந்த³ மம புத்தோ கதிபாஹங் ரஜ்ஜதோ ப³ஹி வஸதூ’’தி சிந்தெத்வா –
Rājāpi ‘‘mahā kho ayaṃ paṭipakkho, handa mama putto katipāhaṃ rajjato bahi vasatū’’ti cintetvā –
‘‘ஏஸோ சே ஸிவீனங் ச²ந்தோ³, ச²ந்த³ங் நப்பனுதா³மஸே;
‘‘Eso ce sivīnaṃ chando, chandaṃ nappanudāmase;
இமங் ஸோ வஸது ரத்திங், காமே ச பரிபு⁴ஞ்ஜது.
Imaṃ so vasatu rattiṃ, kāme ca paribhuñjatu.
‘‘ததோ ரத்யா விவஸானே, ஸூரியுக்³க³மனங் பதி;
‘‘Tato ratyā vivasāne, sūriyuggamanaṃ pati;
ஸமக்³கா³ ஸிவயோ ஹுத்வா, ரட்டா² பப்³பா³ஜயந்து ந’’ந்தி. (ஜா॰ 2.22.1688-1689) –
Samaggā sivayo hutvā, raṭṭhā pabbājayantu na’’nti. (jā. 2.22.1688-1689) –