Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā |
૮. વિભત્તિહારવિભઙ્ગવણ્ણના
8. Vibhattihāravibhaṅgavaṇṇanā
૩૩. તત્થ કતમો વિભત્તિહારોતિ વિભત્તિહારવિભઙ્ગો. તત્થ ધમ્મવિભત્તિભૂમિવિભત્તિપદટ્ઠાનવિભત્તીતિ તિવિધા વિભત્તિ. તાસુ યસ્મા ધમ્મેસુ વિભાગતો નિદ્દિટ્ઠેસુ તત્થ લબ્ભમાનો ભૂમિવિભાગો પદટ્ઠાનવિભાગો ચ નિદ્દિસિયમાનો સુવિઞ્ઞેય્યો હોતિ, તસ્મા ધમ્મવિભત્તિં તાવ નિદ્દિસન્તો સોળસવિધે પટ્ઠાને યેસં સુત્તાનં વસેન વિસેસતો વિભજિતબ્બા, તાનિ સુત્તાનિ દસ્સેતું ‘‘દ્વે સુત્તાનિ વાસનાભાગિયઞ્ચ નિબ્બેધભાગિયઞ્ચા’’તિ વુત્તં. તત્થ વાસના પુઞ્ઞભાવના, તસ્સા ભાગો કોટ્ઠાસો વાસનાભાગો, તસ્સ હિતન્તિ વાસનાભાગિયં, સુત્તં. નિબ્બિજ્ઝનં લોભક્ખન્ધાદીનં પદાલનં નિબ્બેધો, તસ્સ ભાગોતિ સેસં પુરિમસદિસમેવ. યસ્મિં સુત્તે તીણિ પુઞ્ઞકિરિયવત્થૂનિ દેસિતાનિ, તં સુત્તં વાસનાભાગિયં. યસ્મિં પન સેક્ખાસેક્ખા દેસિતા, તં નિબ્બેધભાગિયં. અયઞ્ચ અત્થો પાળિયંયેવ આગમિસ્સતિ.
33.Tatthakatamo vibhattihāroti vibhattihāravibhaṅgo. Tattha dhammavibhattibhūmivibhattipadaṭṭhānavibhattīti tividhā vibhatti. Tāsu yasmā dhammesu vibhāgato niddiṭṭhesu tattha labbhamāno bhūmivibhāgo padaṭṭhānavibhāgo ca niddisiyamāno suviññeyyo hoti, tasmā dhammavibhattiṃ tāva niddisanto soḷasavidhe paṭṭhāne yesaṃ suttānaṃ vasena visesato vibhajitabbā, tāni suttāni dassetuṃ ‘‘dve suttāni vāsanābhāgiyañca nibbedhabhāgiyañcā’’ti vuttaṃ. Tattha vāsanā puññabhāvanā, tassā bhāgo koṭṭhāso vāsanābhāgo, tassa hitanti vāsanābhāgiyaṃ, suttaṃ. Nibbijjhanaṃ lobhakkhandhādīnaṃ padālanaṃ nibbedho, tassa bhāgoti sesaṃ purimasadisameva. Yasmiṃ sutte tīṇi puññakiriyavatthūni desitāni, taṃ suttaṃ vāsanābhāgiyaṃ. Yasmiṃ pana sekkhāsekkhā desitā, taṃ nibbedhabhāgiyaṃ. Ayañca attho pāḷiyaṃyeva āgamissati.
પુઞ્ઞભાગિયાતિ પુઞ્ઞભાગે ભવા. તથા ફલભાગિયા વેદિતબ્બા. ફલન્તિ પન સામઞ્ઞફલં. સંવરસીલન્તિ પાતિમોક્ખસંવરો, સતિસંવરો, ઞાણસંવરો, ખન્તિસંવરો, વીરિયસંવરોતિ પઞ્ચ સંવરા સંવરસીલં. પહાનસીલન્તિ તદઙ્ગપ્પહાનં, વિક્ખમ્ભનપ્પહાનં, સમુચ્છેદપ્પહાનં, પટિપ્પસ્સદ્ધિપ્પહાનં, નિસ્સરણપ્પહાનન્તિ પઞ્ચપ્પહાનાનિ. તેસુ નિસ્સરણપ્પહાનવજ્જાનં પહાનાનં વસેન પહાનસીલં વેદિતબ્બં. સોતિ યો વાસનાભાગિયસુત્તસમ્પટિગ્ગાહકો, સો. તેન બ્રહ્મચરિયેનાતિ તેન સંવરસીલસઙ્ખાતેન સેટ્ઠચરિયેન કારણભૂતેન બ્રહ્મચારી ભવતિ. એત્થ ચ અટ્ઠસમાપત્તિબ્રહ્મચરિયસ્સ ન પટિક્ખેપો, કેચિ પન ‘‘તેનેવ બ્રહ્મચરિયેના’’તિ પઠન્તિ, તેસં મતેન સિયા તસ્સ પટિક્ખેપો.
Puññabhāgiyāti puññabhāge bhavā. Tathā phalabhāgiyā veditabbā. Phalanti pana sāmaññaphalaṃ. Saṃvarasīlanti pātimokkhasaṃvaro, satisaṃvaro, ñāṇasaṃvaro, khantisaṃvaro, vīriyasaṃvaroti pañca saṃvarā saṃvarasīlaṃ. Pahānasīlanti tadaṅgappahānaṃ, vikkhambhanappahānaṃ, samucchedappahānaṃ, paṭippassaddhippahānaṃ, nissaraṇappahānanti pañcappahānāni. Tesu nissaraṇappahānavajjānaṃ pahānānaṃ vasena pahānasīlaṃ veditabbaṃ. Soti yo vāsanābhāgiyasuttasampaṭiggāhako, so. Tena brahmacariyenāti tena saṃvarasīlasaṅkhātena seṭṭhacariyena kāraṇabhūtena brahmacārī bhavati. Ettha ca aṭṭhasamāpattibrahmacariyassa na paṭikkhepo, keci pana ‘‘teneva brahmacariyenā’’ti paṭhanti, tesaṃ matena siyā tassa paṭikkhepo.
પહાનસીલે ઠિતોતિ સમુચ્છેદપટિપ્પસ્સદ્ધિપ્પહાનાનં વસેન પહાનસીલે ઠિતો. તેન બ્રહ્મચરિયેનાતિ તેન પહાનસીલેન વિસેસભૂતેન મગ્ગબ્રહ્મચરિયેન. યે પન ‘‘તેનેવ બ્રહ્મચરિયેના’’તિ પઠન્તિ, તેસં અયં પાઠો ‘‘વાસનાભાગિયં નામ સુત્તં દાનકથા, સીલકથા, સગ્ગકથા, પુઞ્ઞવિપાકકથા’’તિ. યે પન ‘‘તેન બ્રહ્મચરિયેના’’તિ પઠન્તિ, તેસં અયં પાઠો – ‘‘વાસનાભાગિયં નામ સુત્તં દાનકથા, સીલકથા, સગ્ગકથા કામાનં આદીનવો નેક્ખમ્મે આનિસંસો’’તિ. તત્થ કતમો પાઠો યુત્તતરોતિ? પચ્છિમો પાઠોતિ નિટ્ઠં ગન્તબ્બં. યસ્મા ‘‘નિબ્બેધભાગિયં નામ સુત્તં યા ચતુસચ્ચપ્પકાસના’’તિ વક્ખતિ, ન હિ મહાથેરો સાવસેસં કત્વા ધમ્મં દેસેસીતિ.
Pahānasīle ṭhitoti samucchedapaṭippassaddhippahānānaṃ vasena pahānasīle ṭhito. Tena brahmacariyenāti tena pahānasīlena visesabhūtena maggabrahmacariyena. Ye pana ‘‘teneva brahmacariyenā’’ti paṭhanti, tesaṃ ayaṃ pāṭho ‘‘vāsanābhāgiyaṃ nāma suttaṃ dānakathā, sīlakathā, saggakathā, puññavipākakathā’’ti. Ye pana ‘‘tena brahmacariyenā’’ti paṭhanti, tesaṃ ayaṃ pāṭho – ‘‘vāsanābhāgiyaṃ nāma suttaṃ dānakathā, sīlakathā, saggakathā kāmānaṃ ādīnavo nekkhamme ānisaṃso’’ti. Tattha katamo pāṭho yuttataroti? Pacchimo pāṭhoti niṭṭhaṃ gantabbaṃ. Yasmā ‘‘nibbedhabhāgiyaṃ nāma suttaṃ yā catusaccappakāsanā’’ti vakkhati, na hi mahāthero sāvasesaṃ katvā dhammaṃ desesīti.
‘‘નત્થિ પજાનના’’તિઆદિના ઉભિન્નં સુત્તાનં સાતિસયં અસઙ્કરકારણં દસ્સેતિ. તત્થ પજાનનાતિ અરિયમગ્ગસ્સ પદટ્ઠાનભૂતા વુટ્ઠાનગામિની વિપસ્સનાપઞ્ઞા. ઇમાનિ ચત્તારિ સુત્તાનીતિ ઇમેસં સુત્તાનં વાસનાભાગિયનિબ્બેધભાગિયાનં વક્ખમાનાનઞ્ચ સંકિલેસભાગિયઅસેક્ખભાગિયાનં વસેન ચત્તારિ સુત્તાનિ. દેસનાયાતિ દેસનાનયેન. સબ્બતો વિચયેન હારેન વિચિનિત્વાતિ સબ્બતોભાગેન એકાદસસુ ઠાનેસુ પક્ખિપિત્વા વિચયેન હારેન વિચિનિત્વા. ‘‘યુત્તિહારેન યોજેતબ્બાની’’તિ એતેન વિચયહારયુત્તિહારા વિભત્તિહારસ્સ પરિકમ્મટ્ઠાનન્તિ દસ્સેતિ. ‘‘યાવતિકા ઞાણસ્સ ભૂમી’’તિ ઇમિના વિભત્તિહારસ્સ મહાવિસયતં દસ્સેતિ.
‘‘Natthi pajānanā’’tiādinā ubhinnaṃ suttānaṃ sātisayaṃ asaṅkarakāraṇaṃ dasseti. Tattha pajānanāti ariyamaggassa padaṭṭhānabhūtā vuṭṭhānagāminī vipassanāpaññā. Imāni cattāri suttānīti imesaṃ suttānaṃ vāsanābhāgiyanibbedhabhāgiyānaṃ vakkhamānānañca saṃkilesabhāgiyaasekkhabhāgiyānaṃ vasena cattāri suttāni. Desanāyāti desanānayena. Sabbato vicayena hārena vicinitvāti sabbatobhāgena ekādasasu ṭhānesu pakkhipitvā vicayena hārena vicinitvā. ‘‘Yuttihārena yojetabbānī’’ti etena vicayahārayuttihārā vibhattihārassa parikammaṭṭhānanti dasseti. ‘‘Yāvatikā ñāṇassa bhūmī’’ti iminā vibhattihārassa mahāvisayataṃ dasseti.
૩૪. એવં વાસનાભાગિયનિબ્બેધભાગિયભાવેહિ ધમ્મે એકદેસેન વિભજિત્વા ઇદાનિ તેસં કિલેસભાગિયઅસેક્ખભાગિયભાવેહિ સાધારણાસાધારણભાવેહિ વિભજિતું ‘‘તત્થ કતમે ધમ્મા સાધારણા’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ કતમે ધમ્માતિ કતમે સભાવધમ્મા. સાધારણાતિ અવિસિટ્ઠા, સમાનાતિ અત્થો. દ્વે ધમ્માતિ દુવે પકતિયો. પકતિઅત્થો હિ અયં ધમ્મ-સદ્દો ‘‘જાતિધમ્માનં સત્તાન’’ન્તિઆદીસુ (પટિ॰ મ॰ ૧.૩૩) વિય. નામસાધારણાતિ નામેન સાધારણા, કુસલાકુસલાતિ સમાનનામાતિ અત્થો. વત્થુસાધારણાતિ વત્થુના નિસ્સયેન સાધારણા, એકસન્તતિપતિતતાય સમાનવત્થુકાતિ અત્થો. વિસેસતો સંકિલેસપક્ખે પહાનેકટ્ઠા નામસાધારણા, સહજેકટ્ઠા વત્થુસાધારણા. અઞ્ઞમ્પિ એવં જાતિયન્તિ કિચ્ચપચ્ચયપટિપક્ખાદીહિ સમાનં સઙ્ગણ્હાતિ. મિચ્છત્તનિયતાનં અનિયતાનન્તિ ઇદં પુથુજ્જનાનં ઉપલક્ખણં. તસ્મા સસ્સતવાદા ઉચ્છેદવાદાતિ આદિકો સબ્બો પુથુજ્જનભેદો આહરિત્વા વત્તબ્બો. દસનપ્પહાતબ્બા કિલેસા સાધારણા મિચ્છત્તનિયતાનં અનિયતાનં એવ ચ સમ્ભવતો સમ્મત્તનિયતાનં અસમ્ભવતો ચ. ઇમિના નયેન સેસપદેસુપિ અત્થો વેદિતબ્બો.
34. Evaṃ vāsanābhāgiyanibbedhabhāgiyabhāvehi dhamme ekadesena vibhajitvā idāni tesaṃ kilesabhāgiyaasekkhabhāgiyabhāvehi sādhāraṇāsādhāraṇabhāvehi vibhajituṃ ‘‘tattha katame dhammā sādhāraṇā’’tiādi āraddhaṃ. Tattha katame dhammāti katame sabhāvadhammā. Sādhāraṇāti avisiṭṭhā, samānāti attho. Dve dhammāti duve pakatiyo. Pakatiattho hi ayaṃ dhamma-saddo ‘‘jātidhammānaṃ sattāna’’ntiādīsu (paṭi. ma. 1.33) viya. Nāmasādhāraṇāti nāmena sādhāraṇā, kusalākusalāti samānanāmāti attho. Vatthusādhāraṇāti vatthunā nissayena sādhāraṇā, ekasantatipatitatāya samānavatthukāti attho. Visesato saṃkilesapakkhe pahānekaṭṭhā nāmasādhāraṇā, sahajekaṭṭhā vatthusādhāraṇā. Aññampi evaṃ jātiyanti kiccapaccayapaṭipakkhādīhi samānaṃ saṅgaṇhāti. Micchattaniyatānaṃ aniyatānanti idaṃ puthujjanānaṃ upalakkhaṇaṃ. Tasmā sassatavādā ucchedavādāti ādiko sabbo puthujjanabhedo āharitvā vattabbo. Dasanappahātabbā kilesā sādhāraṇā micchattaniyatānaṃ aniyatānaṃ eva ca sambhavato sammattaniyatānaṃ asambhavato ca. Iminā nayena sesapadesupi attho veditabbo.
અરિયસાવકોતિ સેક્ખં સન્ધાય વદતિ. સબ્બા સા અવીતરાગેહિ સાધારણાતિ લોકિયસમાપત્તિ રૂપાવચરા અરૂપાવચરા દિબ્બવિહારો બ્રહ્મવિહારો પઠમજ્ઝાનસમાપત્તીતિ એવમાદીહિ પરિયાયેહિ સાધારણા. કુસલસમાપત્તિ પન ઇમિના પરિયાયેન સિયા અસાધારણા , ઇમં પન દોસં પસ્સન્તા કેચિ ‘‘યં કિઞ્ચિ…પે॰… સબ્બા સા અવીતરાગેહિ સાધારણા’’તિ પઠન્તિ. કથં તે ઓધિસો ગહિતા, અથ ઓધિસો ગહેતબ્બા, કથં સાધારણાતિ? અનુયોગં મનસિકત્વા તં વિસોધેન્તો આહ – ‘‘સાધારણા હિ ધમ્મા એવં અઞ્ઞમઞ્ઞ’’ન્તિઆદિ. તસ્સત્થો – યથા મિચ્છત્તનિયતાનં અનિયતાનઞ્ચ સાધારણાતિ વુત્તં, એવં સાધારણા ધમ્મા ન સબ્બસત્તાનં સાધારણતાય સાધારણા, કસ્મા? યસ્મા અઞ્ઞમઞ્ઞં પરં પરં સકં સકં વિસયં નાતિવત્તન્તિ. પટિનિયતઞ્હિ તેસં પવત્તિટ્ઠાનં, ઇતરથા તથા વોહારો એવ ન સિયાતિ અધિપ્પાયો. યસ્મા ચ એતે એવ ધમ્મા એવં નિયતા વિસયા, તસ્મા ‘‘યોપિ ઇમેહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતો ન સો તં ધમ્મં ઉપાતિવત્તતી’’તિ આહ. ન હિ મિચ્છત્તનિયતાનં અનિયતાનઞ્ચ દસ્સનેન પહાતબ્બા કિલેસા ન સન્તિ, અઞ્ઞેસં વા સન્તીતિ એવં સેસેપિ વત્તબ્બં.
Ariyasāvakoti sekkhaṃ sandhāya vadati. Sabbā sā avītarāgehi sādhāraṇāti lokiyasamāpatti rūpāvacarā arūpāvacarā dibbavihāro brahmavihāro paṭhamajjhānasamāpattīti evamādīhi pariyāyehi sādhāraṇā. Kusalasamāpatti pana iminā pariyāyena siyā asādhāraṇā , imaṃ pana dosaṃ passantā keci ‘‘yaṃ kiñci…pe… sabbā sā avītarāgehi sādhāraṇā’’ti paṭhanti. Kathaṃ te odhiso gahitā, atha odhiso gahetabbā, kathaṃ sādhāraṇāti? Anuyogaṃ manasikatvā taṃ visodhento āha – ‘‘sādhāraṇā hi dhammā evaṃ aññamañña’’ntiādi. Tassattho – yathā micchattaniyatānaṃ aniyatānañca sādhāraṇāti vuttaṃ, evaṃ sādhāraṇā dhammā na sabbasattānaṃ sādhāraṇatāya sādhāraṇā, kasmā? Yasmā aññamaññaṃ paraṃ paraṃ sakaṃ sakaṃ visayaṃ nātivattanti. Paṭiniyatañhi tesaṃ pavattiṭṭhānaṃ, itarathā tathā vohāro eva na siyāti adhippāyo. Yasmā ca ete eva dhammā evaṃ niyatā visayā, tasmā ‘‘yopi imehi dhammehi samannāgato na so taṃ dhammaṃ upātivattatī’’ti āha. Na hi micchattaniyatānaṃ aniyatānañca dassanena pahātabbā kilesā na santi, aññesaṃ vā santīti evaṃ sesepi vattabbaṃ.
અસાધારણો નામ ધમ્મો તસ્સ તસ્સ પુગ્ગલસ્સ પચ્ચત્તનિયતો અરિયેસુ સેક્ખાસેક્ખધમ્મવસેન અનરિયેસુ સબ્બાભબ્બપહાતબ્બવસેન ગવેસિતબ્બો, ઇતરસ્સ તથા નિદ્દિસિતબ્બભાવાભાવતો. સો ચ ખો સાધારણાવિધુરતાય તં તં ઉપાદાય તથાવુત્તદેસનાનુસારેનાતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘કતમે ધમ્મા અસાધારણા યાવ દેસનં ઉપાદાય ગવેસિતબ્બા સેક્ખાસેક્ખા ભબ્બાભબ્બા’’તિ ઇમિના. અટ્ઠમકસ્સાતિ સોતાપત્તિફલસચ્છિકિરિયાય પટિપન્નસ્સ. ધમ્મતાતિ ધમ્મસભાવો પઠમસ્સ મગ્ગટ્ઠતા દુતિયસ્સ ફલટ્ઠતા. પઠમસ્સ વા પહીયમાનકિલેસતા. દુતિયસ્સ પહીનકિલેસતા. પુન અટ્ઠમકસ્સાતિ અનાગામિમગ્ગટ્ઠસ્સ. નામન્તિ સેક્ખાતિ નામં. ધમ્મતાતિ તંતંમગ્ગટ્ઠતા હેટ્ઠિમફલટ્ઠતા ચ. પટિપન્નકાનન્તિ મગ્ગસમઙ્ગીનં. નામન્તિ પટિપન્નકાતિ નામં. એવં ‘‘અટ્ઠમકસ્સા’’તિઆદિના અરિયપુગ્ગલેસુ અસાધારણધમ્મં દસ્સેત્વા ઇતરેસુ નયદસ્સનત્થં ‘‘એવં વિસેસાનુપસ્સિના’’તિઆદિ વુત્તં. લોકિયધમ્મેસુ એવ હિ હીનાદિભાવો. તત્થ વિસેસાનુપસ્સિનાતિ અસાધારણધમ્માનુપસ્સિના. મિચ્છત્તનિયતાનં અનિયતા ધમ્મા સાધારણા મિચ્છત્તનિયતા ધમ્મા અસાધારણા. મિચ્છત્તનિયતેસુપિ નિયતમિચ્છાદિટ્ઠિકાનં અનિયતા ધમ્મા સાધારણા. નિયતમિચ્છાદિટ્ઠિ અસાધારણાતિ ઇમિના નયેન વિસેસાનુપસ્સિના વેદિતબ્બા.
Asādhāraṇo nāma dhammo tassa tassa puggalassa paccattaniyato ariyesu sekkhāsekkhadhammavasena anariyesu sabbābhabbapahātabbavasena gavesitabbo, itarassa tathā niddisitabbabhāvābhāvato. So ca kho sādhāraṇāvidhuratāya taṃ taṃ upādāya tathāvuttadesanānusārenāti imamatthaṃ dasseti ‘‘katame dhammā asādhāraṇā yāva desanaṃ upādāya gavesitabbā sekkhāsekkhā bhabbābhabbā’’ti iminā. Aṭṭhamakassāti sotāpattiphalasacchikiriyāya paṭipannassa. Dhammatāti dhammasabhāvo paṭhamassa maggaṭṭhatā dutiyassa phalaṭṭhatā. Paṭhamassa vā pahīyamānakilesatā. Dutiyassa pahīnakilesatā. Puna aṭṭhamakassāti anāgāmimaggaṭṭhassa. Nāmanti sekkhāti nāmaṃ. Dhammatāti taṃtaṃmaggaṭṭhatā heṭṭhimaphalaṭṭhatā ca. Paṭipannakānanti maggasamaṅgīnaṃ. Nāmanti paṭipannakāti nāmaṃ. Evaṃ ‘‘aṭṭhamakassā’’tiādinā ariyapuggalesu asādhāraṇadhammaṃ dassetvā itaresu nayadassanatthaṃ ‘‘evaṃ visesānupassinā’’tiādi vuttaṃ. Lokiyadhammesu eva hi hīnādibhāvo. Tattha visesānupassināti asādhāraṇadhammānupassinā. Micchattaniyatānaṃ aniyatā dhammā sādhāraṇā micchattaniyatā dhammā asādhāraṇā. Micchattaniyatesupi niyatamicchādiṭṭhikānaṃ aniyatā dhammā sādhāraṇā. Niyatamicchādiṭṭhi asādhāraṇāti iminā nayena visesānupassinā veditabbā.
એવં નાનાનયેહિ ધમ્મવિભત્તિં દસ્સેત્વા ઇદાનિ ભૂમિવિભત્તિં પદટ્ઠાનવિભત્તિઞ્ચ વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘દસ્સનભૂમી’’તિઆદિમાહ. તત્થ દસ્સનભૂમીતિ પઠમમગ્ગો. યસ્મા પન પઠમમગ્ગક્ખણે અરિયસાવકો સમ્મત્તનિયામં ઓક્કમન્તો નામ હોતિ, તતો પરં ઓક્કન્તો , તસ્મા ‘‘દસ્સનભૂમિ નિયામાવક્કન્તિયા પદટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં. કિઞ્ચાપિ હેટ્ઠિમો હેટ્ઠિમો મગ્ગો ઉપરિઉપરિમગ્ગાધિગમસ્સ કારણં હોતિ, સક્કાયદિટ્ઠિઆદીનિ અપ્પહાય કામરાગબ્યાપાદાદિપ્પહાનસ્સ અસક્કુણેય્યત્તા. તથાપિ અરિયમગ્ગો અત્તનો ફલસ્સ વિસેસકારણં આસન્નકારણઞ્ચાતિ દસ્સેતું ‘‘ભાવનાભૂમિ ઉત્તરિકાનં ફલાનં પત્તિયા પદટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં. સુખા પટિપદા ખિપ્પાભિઞ્ઞા ઞાણુત્તરસ્સ તથાવિધપચ્ચયસમાયોગે ચ હોતીતિ સા વિપસ્સનાય પદટ્ઠાનન્તિ વુત્તા. ઇતરા પન તિસ્સોપિ પટિપદા સમથં આવહન્તિ એવ. તાસુ સબ્બમુદુતાય દસ્સિતાય સેસાપિ દસ્સિતા એવાતિ આહ – ‘‘દુક્ખા પટિપદા દન્ધાભિઞ્ઞા સમથસ્સ પદટ્ઠાન’’ન્તિ.
Evaṃ nānānayehi dhammavibhattiṃ dassetvā idāni bhūmivibhattiṃ padaṭṭhānavibhattiñca vibhajitvā dassetuṃ ‘‘dassanabhūmī’’tiādimāha. Tattha dassanabhūmīti paṭhamamaggo. Yasmā pana paṭhamamaggakkhaṇe ariyasāvako sammattaniyāmaṃ okkamanto nāma hoti, tato paraṃ okkanto , tasmā ‘‘dassanabhūmi niyāmāvakkantiyā padaṭṭhāna’’nti vuttaṃ. Kiñcāpi heṭṭhimo heṭṭhimo maggo upariuparimaggādhigamassa kāraṇaṃ hoti, sakkāyadiṭṭhiādīni appahāya kāmarāgabyāpādādippahānassa asakkuṇeyyattā. Tathāpi ariyamaggo attano phalassa visesakāraṇaṃ āsannakāraṇañcāti dassetuṃ ‘‘bhāvanābhūmiuttarikānaṃ phalānaṃ pattiyā padaṭṭhāna’’nti vuttaṃ. Sukhā paṭipadā khippābhiññā ñāṇuttarassa tathāvidhapaccayasamāyoge ca hotīti sā vipassanāya padaṭṭhānanti vuttā. Itarā pana tissopi paṭipadā samathaṃ āvahanti eva. Tāsu sabbamudutāya dassitāya sesāpi dassitā evāti āha – ‘‘dukkhā paṭipadā dandhābhiññā samathassa padaṭṭhāna’’nti.
દાનમયં પુઞ્ઞકિરિયવત્થૂતિ દાનમેવ દાનમયં, પુજ્જફલનિબ્બત્તનટ્ઠેન પુઞ્ઞં, તદેવ કત્તબ્બતો કિરિયા, પયોગસમ્પત્તિયાદીનં અધિટ્ઠાનભાવતો વત્થુ ચાતિ દાનમયપુઞ્ઞકિરિયવત્થુ. પરતોઘોસસ્સાતિ ધમ્મસ્સવનસ્સ. સાધારણન્તિ ન બીજં વિય અઙ્કુરસ્સ, દસ્સનભૂમિઆદયો વિય વા નિયામાવક્કન્તિઆદીનં આવેણિકં, અથ ખો સાધારણં, તદઞ્ઞકારણેહિપિ પરતોઘોસસ્સ પવત્તનતોતિ અધિપ્પાયો. તત્થ કેચિ દાયકસ્સ દાનાનુમોદનં આચિણ્ણન્તિ દાનં પરતોઘોસસ્સ કારણન્તિ વદન્તિ. દાયકો પન દક્ખિણાવિસુદ્ધિં આકઙ્ખન્તો દાનસીલાદિગુણવિસેસાનં સવને યુત્તપ્પયુત્તો હોતીતિ દાનં ધમ્મસ્સવનસ્સ કારણં વુત્તં.
Dānamayaṃ puññakiriyavatthūti dānameva dānamayaṃ, pujjaphalanibbattanaṭṭhena puññaṃ, tadeva kattabbato kiriyā, payogasampattiyādīnaṃ adhiṭṭhānabhāvato vatthu cāti dānamayapuññakiriyavatthu. Paratoghosassāti dhammassavanassa. Sādhāraṇanti na bījaṃ viya aṅkurassa, dassanabhūmiādayo viya vā niyāmāvakkantiādīnaṃ āveṇikaṃ, atha kho sādhāraṇaṃ, tadaññakāraṇehipi paratoghosassa pavattanatoti adhippāyo. Tattha keci dāyakassa dānānumodanaṃ āciṇṇanti dānaṃ paratoghosassa kāraṇanti vadanti. Dāyako pana dakkhiṇāvisuddhiṃ ākaṅkhanto dānasīlādiguṇavisesānaṃ savane yuttappayutto hotīti dānaṃ dhammassavanassa kāraṇaṃ vuttaṃ.
સીલસમ્પન્નો વિપ્પટિસારાભાવેન સમાહિતો ધમ્મચિન્તાસમત્થો હોતીતિ સીલં ચિન્તામયઞાણસ્સ કારણન્તિ આહ ‘‘સીલમય’’ન્તિઆદિ. ભાવનામયન્તિ સમથસઙ્ખાતં ભાવનામયં. ભાવનામયિયાતિ ઉપરિઝાનસઙ્ખાતાય વિપસ્સનાસઙ્ખાતાય ચ ભાવનામયિયા. પુરિમં પુરિમઞ્હિ પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ પદટ્ઠાનં. ઇદાનિ યસ્મા દાનં સીલં લોકિયભાવના ચ ન કેવલં યથાવુત્તપરતોઘોસાદીનંયેવ, અથ ખો યથાક્કમં પરિયત્તિબાહુસચ્ચકમ્મટ્ઠાનાનુયોગમગ્ગસમ્માદિટ્ઠીનમ્પિ પચ્ચયા હોન્તિ, તસ્મા તમ્પિ નયં દસ્સેતું પુન ‘‘દાનમય’’ન્તિઆદિના દેસનં વડ્ઢેસિ. તથા પતિરૂપદેસવાસાદયો કાયવિવેકચિત્તવિવેકાદીનં કારણં હોતીતિ ઇમં નયં દસ્સેતું ‘‘પતિરૂપદેસવાસો’’તિઆદિમાહ. તત્થ કુસલવીમંસાયાતિ પટિસઙ્ખાનુપસ્સનાય. અકુસલપરિચ્ચાગોતિ ઇમિના પહાનપરિઞ્ઞા વુત્તાતિ. સમાધિન્દ્રિયસ્સાતિ મગ્ગસમાધિન્દ્રિયસ્સ. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવ.
Sīlasampanno vippaṭisārābhāvena samāhito dhammacintāsamattho hotīti sīlaṃ cintāmayañāṇassa kāraṇanti āha ‘‘sīlamaya’’ntiādi. Bhāvanāmayanti samathasaṅkhātaṃ bhāvanāmayaṃ. Bhāvanāmayiyāti uparijhānasaṅkhātāya vipassanāsaṅkhātāya ca bhāvanāmayiyā. Purimaṃ purimañhi pacchimassa pacchimassa padaṭṭhānaṃ. Idāni yasmā dānaṃ sīlaṃ lokiyabhāvanā ca na kevalaṃ yathāvuttaparatoghosādīnaṃyeva, atha kho yathākkamaṃ pariyattibāhusaccakammaṭṭhānānuyogamaggasammādiṭṭhīnampi paccayā honti, tasmā tampi nayaṃ dassetuṃ puna ‘‘dānamaya’’ntiādinā desanaṃ vaḍḍhesi. Tathā patirūpadesavāsādayo kāyavivekacittavivekādīnaṃ kāraṇaṃ hotīti imaṃ nayaṃ dassetuṃ ‘‘patirūpadesavāso’’tiādimāha. Tattha kusalavīmaṃsāyāti paṭisaṅkhānupassanāya. Akusalapariccāgoti iminā pahānapariññā vuttāti. Samādhindriyassāti maggasamādhindriyassa. Sesaṃ suviññeyyameva.
વિભત્તિહારવિભઙ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vibhattihāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi / ૮. વિભત્તિહારવિભઙ્ગો • 8. Vibhattihāravibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિપ્પકરણ-ટીકા • Nettippakaraṇa-ṭīkā / ૮. વિભત્તિહારવિભઙ્ગવણ્ણના • 8. Vibhattihāravibhaṅgavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ખુદ્દકનિકાય (ટીકા) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī / ૮. વિભત્તિહારવિભઙ્ગવિભાવના • 8. Vibhattihāravibhaṅgavibhāvanā