Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૨. વિભત્તિસુત્તવણ્ણના
2. Vibhattisuttavaṇṇanā
૧૭૨. દુતિયે અત્થપટિસમ્ભિદાતિ પઞ્ચસુ અત્થેસુ પભેદગતં ઞાણં. ઓધિસોતિ કારણસો. બ્યઞ્જનસોતિ અક્ખરસો. અનેકપરિયાયેનાતિ અનેકેહિ કારણેહિ. આચિક્ખામીતિ કથેમિ. દેસેમીતિ પાકટં કત્વા કથેમિ. પઞ્ઞાપેમીતિ જાનાપેમિ. પટ્ઠપેમીતિ પટ્ઠપેત્વા પવત્તેત્વા કથેમિ. વિવરામીતિ વિવટં કત્વા કથેમિ. વિભજામીતિ વિભજિત્વા કથેમિ. ઉત્તાનીકરોમીતિ ગમ્ભીરં ઉત્તાનકં કત્વા કથેમિ. સો મં પઞ્હેનાતિ સો મં પઞ્હેન ઉપગચ્છતુ. અહં વેય્યાકરણેનાતિ અહમસ્સ પઞ્હકથનેન ચિત્તં આરાધેસ્સામિ. યો નો ધમ્માનં સુકુસલોતિ યો અમ્હાકં અધિગતધમ્માનં સુકુસલો સત્થા, સો એસ સમ્મુખીભૂતો. યદિ મયા અત્થપટિસમ્ભિદા ન સચ્છિકતા, ‘‘સચ્છિકરોહિ તાવ સારિપુત્તા’’તિ વત્વા મં પટિબાહિસ્સતીતિ સત્થુ પુરતો નિસિન્નકોવ સીહનાદં નદતિ. ઇમિના ઉપાયેન સબ્બત્થ અત્થો વેદિતબ્બો. ઇમાસુ ચ પન પટિસમ્ભિદાસુ તિસ્સો પટિસમ્ભિદા લોકિયા, અત્થપટિસમ્ભિદા લોકિયલોકુત્તરાતિ.
172. Dutiye atthapaṭisambhidāti pañcasu atthesu pabhedagataṃ ñāṇaṃ. Odhisoti kāraṇaso. Byañjanasoti akkharaso. Anekapariyāyenāti anekehi kāraṇehi. Ācikkhāmīti kathemi. Desemīti pākaṭaṃ katvā kathemi. Paññāpemīti jānāpemi. Paṭṭhapemīti paṭṭhapetvā pavattetvā kathemi. Vivarāmīti vivaṭaṃ katvā kathemi. Vibhajāmīti vibhajitvā kathemi. Uttānīkaromīti gambhīraṃ uttānakaṃ katvā kathemi. So maṃ pañhenāti so maṃ pañhena upagacchatu. Ahaṃ veyyākaraṇenāti ahamassa pañhakathanena cittaṃ ārādhessāmi. Yo no dhammānaṃ sukusaloti yo amhākaṃ adhigatadhammānaṃ sukusalo satthā, so esa sammukhībhūto. Yadi mayā atthapaṭisambhidā na sacchikatā, ‘‘sacchikarohi tāva sāriputtā’’ti vatvā maṃ paṭibāhissatīti satthu purato nisinnakova sīhanādaṃ nadati. Iminā upāyena sabbattha attho veditabbo. Imāsu ca pana paṭisambhidāsu tisso paṭisambhidā lokiyā, atthapaṭisambhidā lokiyalokuttarāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. વિભત્તિસુત્તં • 2. Vibhattisuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. વિભત્તિસુત્તવણ્ણના • 2. Vibhattisuttavaṇṇanā