Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૧૪. વિચારલક્ખણપઞ્હો

    14. Vicāralakkhaṇapañho

    ૧૪. ‘‘ભન્તે નાગસેન, કિંલક્ખણો વિચારો’’તિ? ‘‘અનુમજ્જનલક્ખણો, મહારાજ, વિચારો’’તિ.

    14. ‘‘Bhante nāgasena, kiṃlakkhaṇo vicāro’’ti? ‘‘Anumajjanalakkhaṇo, mahārāja, vicāro’’ti.

    ‘‘ઓપમ્મં કરોહી’’તિ. ‘‘યથા, મહારાજ, કંસથાલં આકોટિતં પચ્છા અનુરવતિ અનુસન્દહતિ 1, યથા, મહારાજ, આકોટના, એવં વિતક્કો દટ્ઠબ્બો. યથા અનુરવના 2, એવં વિચારો દટ્ઠબ્બો’’તિ.

    ‘‘Opammaṃ karohī’’ti. ‘‘Yathā, mahārāja, kaṃsathālaṃ ākoṭitaṃ pacchā anuravati anusandahati 3, yathā, mahārāja, ākoṭanā, evaṃ vitakko daṭṭhabbo. Yathā anuravanā 4, evaṃ vicāro daṭṭhabbo’’ti.

    ‘‘કલ્લોસિ , ભન્તે નાગસેના’’તિ.

    ‘‘Kallosi , bhante nāgasenā’’ti.

    વિચારલક્ખણપઞ્હો ચુદ્દસમો.

    Vicāralakkhaṇapañho cuddasamo.

    વિચારવગ્ગો તતિયો.

    Vicāravaggo tatiyo.

    ઇમસ્મિં વગ્ગે ચુદ્દસ પઞ્હા.

    Imasmiṃ vagge cuddasa pañhā.







    Footnotes:
    1. અનુસદ્દાયતિ (ક॰)
    2. અનુમજ્જના (ક॰)
    3. anusaddāyati (ka.)
    4. anumajjanā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact