Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણ-અટ્ઠકથા • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā |
૨. વિચયહારસમ્પાતવણ્ણના
2. Vicayahārasampātavaṇṇanā
૫૩. એવં દેસનાહારસમ્પાતં દસ્સેત્વા ઇદાનિ વિચયહારસમ્પાતં દસ્સેન્તો યસ્મા દેસનાહારપદત્થવિચયો વિચયહારો, તસ્મા દેસનાહારે વિપલ્લાસહેતુભાવેન નિદ્ધારિતાય તણ્હાય કુસલાદિવિભાગપવિચયમુખેન વિચયહારસમ્પાતં દસ્સેતું ‘‘તત્થ તણ્હા દુવિધા’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ કુસલાતિ કુસલધમ્મારમ્મણા. કુસલ-સદ્દો ચેત્થ બાહિતિકસુત્તે (મ॰ નિ॰ ૨.૩૫૮ આદયો) વિય અનવજ્જત્થે દટ્ઠબ્બો. કસ્મા પનેત્થ તણ્હા કુસલપરિયાયેન ઉદ્ધટા? હેટ્ઠા દેસનાહારે વિપલ્લાસહેતુભાવેન તણ્હં ઉદ્ધરિત્વા તસ્સા વસેન સંકિલેસપક્ખો દસ્સિતો. વિચિત્તપટિભાનતાય પન ઇધાપિ તણ્હામુખેનેવ વોદાનપક્ખં દસ્સેતું કુસલપરિયાયેન તણ્હા ઉદ્ધટા. તત્થ સંસારં ગમેતીતિ સંસારગામિની, સંસારનાયિકાતિ અત્થો. અપચયં નિબ્બાનં ગમેતીતિ અપચયગામિની. કથં પન તણ્હા અપચયગામિનીતિ? આહ ‘‘પહાનતણ્હા’’તિ. તદઙ્ગાદિપ્પહાનસ્સ હેતુભૂતા તણ્હા. કથં પન એકન્તસાવજ્જાય તણ્હાય કુસલભાવોતિ? સેવિતબ્બભાવતો. યથા તણ્હા, એવં માનોપિ દુવિધો કુસલોપિ અકુસલોપિ, ન તણ્હા એવાતિ તણ્હાય નિદસ્સનભાવેન માનો વુત્તો.
53. Evaṃ desanāhārasampātaṃ dassetvā idāni vicayahārasampātaṃ dassento yasmā desanāhārapadatthavicayo vicayahāro, tasmā desanāhāre vipallāsahetubhāvena niddhāritāya taṇhāya kusalādivibhāgapavicayamukhena vicayahārasampātaṃ dassetuṃ ‘‘tattha taṇhā duvidhā’’tiādi āraddhaṃ. Tattha kusalāti kusaladhammārammaṇā. Kusala-saddo cettha bāhitikasutte (ma. ni. 2.358 ādayo) viya anavajjatthe daṭṭhabbo. Kasmā panettha taṇhā kusalapariyāyena uddhaṭā? Heṭṭhā desanāhāre vipallāsahetubhāvena taṇhaṃ uddharitvā tassā vasena saṃkilesapakkho dassito. Vicittapaṭibhānatāya pana idhāpi taṇhāmukheneva vodānapakkhaṃ dassetuṃ kusalapariyāyena taṇhā uddhaṭā. Tattha saṃsāraṃ gametīti saṃsāragāminī, saṃsāranāyikāti attho. Apacayaṃ nibbānaṃ gametīti apacayagāminī. Kathaṃ pana taṇhā apacayagāminīti? Āha ‘‘pahānataṇhā’’ti. Tadaṅgādippahānassa hetubhūtā taṇhā. Kathaṃ pana ekantasāvajjāya taṇhāya kusalabhāvoti? Sevitabbabhāvato. Yathā taṇhā, evaṃ mānopi duvidho kusalopi akusalopi, na taṇhā evāti taṇhāya nidassanabhāvena māno vutto.
તત્થ માનસ્સ યથાધિપ્પેતં કુસલાદિભાવં દસ્સેતું ‘‘યં માનં નિસ્સાયા’’તિઆદિમાહ. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા – ‘‘માનમહં, દેવાનમિન્દ, દુવિધેન વદામિ સેવિતબ્બમ્પિ અસેવિતબ્બમ્પી’’તિઆદિ. યં નેક્ખમ્મસ્સિતં દોમનસ્સન્તિઆદિ ‘‘કુસલા’’તિ વુત્તતણ્હાય સરૂપદસ્સનત્થં વુત્તં. તત્થ નેક્ખમ્મસ્સિતં દોમનસ્સં નામ –
Tattha mānassa yathādhippetaṃ kusalādibhāvaṃ dassetuṃ ‘‘yaṃ mānaṃ nissāyā’’tiādimāha. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘mānamahaṃ, devānaminda, duvidhena vadāmi sevitabbampi asevitabbampī’’tiādi. Yaṃ nekkhammassitaṃ domanassantiādi ‘‘kusalā’’ti vuttataṇhāya sarūpadassanatthaṃ vuttaṃ. Tattha nekkhammassitaṃ domanassaṃ nāma –
‘‘તત્થ કતમાનિ છ નેક્ખમ્મસ્સિતાનિ દોમનસ્સાનિ? રૂપાનંત્વેવ અનિચ્ચતં વિદિત્વા વિપરિણામવિરાગનિરોધં ‘પુબ્બે ચેવ રૂપા એતરહિ ચ, સબ્બેતે રૂપા અનિચ્ચા દુક્ખા વિપરિણામધમ્મા’તિ એવમેતં યથાભૂતં સમ્મપ્પઞ્ઞાય દિસ્વા અનુત્તરેસુ વિમોક્ખેસુ પિહં ઉપટ્ઠાપેતિ ‘કુદાસ્સુ નામાહં તદાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરિસ્સામિ, યદરિયા એતરહિ આયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરન્તી’તિ. ઇતિ અનુત્તરેસુ વિમોક્ખેસુ પિહં ઉપટ્ઠાપયતો ઉપ્પજ્જતિ પિહા, પિહાપચ્ચયા દોમનસ્સં. યં એવરૂપં દોમનસ્સં, ઇદં વુચ્ચતિ નેક્ખમ્મસ્સિતં દોમનસ્સ’’ન્તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૩૦૭) –
‘‘Tattha katamāni cha nekkhammassitāni domanassāni? Rūpānaṃtveva aniccataṃ viditvā vipariṇāmavirāganirodhaṃ ‘pubbe ceva rūpā etarahi ca, sabbete rūpā aniccā dukkhā vipariṇāmadhammā’ti evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya disvā anuttaresu vimokkhesu pihaṃ upaṭṭhāpeti ‘kudāssu nāmāhaṃ tadāyatanaṃ upasampajja viharissāmi, yadariyā etarahi āyatanaṃ upasampajja viharantī’ti. Iti anuttaresu vimokkhesu pihaṃ upaṭṭhāpayato uppajjati pihā, pihāpaccayā domanassaṃ. Yaṃ evarūpaṃ domanassaṃ, idaṃ vuccati nekkhammassitaṃ domanassa’’nti (ma. ni. 3.307) –
એવં છસુ દ્વારેસુ ઇટ્ઠારમ્મણે આપાથગતે અનુત્તરવિમોક્ખસઙ્ખાતઅરિયફલધમ્મેસુ પિહં ઉપટ્ઠાપેત્વા તદધિગમાય અનિચ્ચાદિવસેન વિપસ્સનં ઉપટ્ઠાપેત્વા ઉસ્સુક્કાપેતું અસક્કોન્તસ્સ ‘‘ઇમમ્પિ પક્ખં ઇમમ્પિ માસં, ઇમમ્પિ સંવચ્છરં, વિપસ્સનં ઉસ્સુક્કાપેત્વા અરિયભૂમિં સમ્પાપુણિતું નાસક્ખિ’’ન્તિ અનુસોચતો ઉપ્પન્નં દોમનસ્સં નેક્ખમ્મવસેન વિપસ્સનાવસેન અનુસ્સતિવસેન પઠમજ્ઝાનાદિવસેન પટિપત્તિયા હેતુભાવેન ઉપ્પજ્જનતો નેક્ખમ્મસ્સિતં દોમનસ્સં નામ. અયં તણ્હા કુસલાતિ અયં ‘‘પિહા’’તિ વુત્તા તણ્હા કુસલા. કથં? રાગવિરાગા ચેતોવિમુત્તિ, તદારમ્મણા કુસલાતિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – રાગવિરાગા ચેતોવિમુત્તિ, ન સભાવેન કુસલા, અનવજ્જટ્ઠેન કુસલા. તં ઉદ્દિસ્સ પવત્તિયા તદારમ્મણા પન તણ્હા કુસલારમ્મણતાય કુસલાતિ. અવિજ્જાવિરાગા પઞ્ઞાવિમુત્તિ અનવજ્જટ્ઠેન કુસલા. તસ્સાતિ પઞ્ઞાવિમુત્તિયા . યાય વસેન ‘‘તસ્મા રક્ખિતચિત્તસ્સા’’તિ ગાથાયં ‘‘સબ્બા દુગ્ગતિયો જહે’’તિ વુત્તં.
Evaṃ chasu dvāresu iṭṭhārammaṇe āpāthagate anuttaravimokkhasaṅkhātaariyaphaladhammesu pihaṃ upaṭṭhāpetvā tadadhigamāya aniccādivasena vipassanaṃ upaṭṭhāpetvā ussukkāpetuṃ asakkontassa ‘‘imampi pakkhaṃ imampi māsaṃ, imampi saṃvaccharaṃ, vipassanaṃ ussukkāpetvā ariyabhūmiṃ sampāpuṇituṃ nāsakkhi’’nti anusocato uppannaṃ domanassaṃ nekkhammavasena vipassanāvasena anussativasena paṭhamajjhānādivasena paṭipattiyā hetubhāvena uppajjanato nekkhammassitaṃ domanassaṃ nāma. Ayaṃ taṇhā kusalāti ayaṃ ‘‘pihā’’ti vuttā taṇhā kusalā. Kathaṃ? Rāgavirāgā cetovimutti, tadārammaṇā kusalāti. Idaṃ vuttaṃ hoti – rāgavirāgā cetovimutti, na sabhāvena kusalā, anavajjaṭṭhena kusalā. Taṃ uddissa pavattiyā tadārammaṇā pana taṇhā kusalārammaṇatāya kusalāti. Avijjāvirāgā paññāvimutti anavajjaṭṭhena kusalā. Tassāti paññāvimuttiyā . Yāya vasena ‘‘tasmā rakkhitacittassā’’ti gāthāyaṃ ‘‘sabbā duggatiyo jahe’’ti vuttaṃ.
ઇતિ ચિરતરં વિપસ્સનાપરિવાસં પરિવસિત્વા દુક્ખાપટિપદાદન્ધાભિઞ્ઞાય અધિગતાય પઞ્ઞાવિમુત્તિયા વસેન વિચયહારસમ્પાતં દસ્સેતું ‘‘તસ્સા કો પવિચયો’’તિઆદિ આરદ્ધં. તત્થ યસ્મા પઞ્ઞાવિમુત્તિ અરિયમગ્ગમૂલિકા, તસ્મા ચતુત્થજ્ઝાનપાદકે અરિયમગ્ગધમ્મે ઉદ્દિસિત્વા તેસં આગમનપટિપદં દસ્સેતું ‘‘કત્થ દટ્ઠબ્બો, ચતુત્થે ઝાને’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ પારમિતાયાતિ ઉક્કંસગતાય ચતુત્થજ્ઝાનભાવનાય. યેહિ અટ્ઠહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતં ચતુત્થજ્ઝાનચિત્તં વુત્તં, તાનિ અઙ્ગાનિ દસ્સેતું ‘‘પરિસુદ્ધ’’ન્તિઆદિ વુત્તં.
Iti cirataraṃ vipassanāparivāsaṃ parivasitvā dukkhāpaṭipadādandhābhiññāya adhigatāya paññāvimuttiyā vasena vicayahārasampātaṃ dassetuṃ ‘‘tassā ko pavicayo’’tiādi āraddhaṃ. Tattha yasmā paññāvimutti ariyamaggamūlikā, tasmā catutthajjhānapādake ariyamaggadhamme uddisitvā tesaṃ āgamanapaṭipadaṃ dassetuṃ ‘‘kattha daṭṭhabbo, catutthe jhāne’’tiādi vuttaṃ. Tattha pāramitāyāti ukkaṃsagatāya catutthajjhānabhāvanāya. Yehi aṭṭhahi aṅgehi samannāgataṃ catutthajjhānacittaṃ vuttaṃ, tāni aṅgāni dassetuṃ ‘‘parisuddha’’ntiādi vuttaṃ.
તત્થ ઉપેક્ખાસતિપારિસુદ્ધિભાવેન પરિસુદ્ધં. પરિસુદ્ધત્તા એવ પરિયોદાતં, પભસ્સરન્તિ વુત્તં હોતિ. સુખાદીનં પચ્ચયઘાતેન વીતરાગાદિઅઙ્ગણત્તા અનઙ્ગણં. અનઙ્ગણત્તા એવ વિગતૂપક્કિલેસં, અઙ્ગણેન હિ ચિત્તં ઉપક્કિલિસ્સતિ, સુભાવિતત્તા મુદુભૂતં વસિભાવપ્પત્તન્તિ અત્થો. વસે વત્તમાનઞ્હિ ચિત્તં ‘‘મુદૂ’’તિ વુચ્ચતિ. મુદુત્તા એવ ચ કમ્મનિયં, કમ્મક્ખમં કમ્મયોગ્ગન્તિ અત્થો. મુદુઞ્હિ ચિત્તં કમ્મનિયં હોતિ , એવં ભાવિતં મુદુઞ્ચ હોતિ કમ્મનિયઞ્ચ, યથયિદં, ભિક્ખવે, ચિત્ત’’ન્તિ (અ॰ નિ॰ ૧.૨૨). એતેસુ પરિસુદ્ધભાવાદીસુ ઠિતત્તા ઠિતં. ઠિતત્તાયેવ આનેઞ્જપ્પત્તં, અચલં નિરિઞ્જનન્તિ અત્થો. મુદુકમ્મઞ્ઞભાવેન વા અત્તનો વસે ઠિતત્તા ઠિતં. સદ્ધાદીહિ પરિગ્ગહિતત્તા આનેઞ્જપ્પત્તં. સદ્ધાપરિગ્ગહિતઞ્હિ ચિત્તં અસ્સદ્ધિયેન ન ઇઞ્જતિ, વીરિયપરિગ્ગહિતં કોસજ્જેન ન ઇઞ્જતિ, સતિપરિગ્ગહિતં પમાદેન ન ઇઞ્જતિ, સમાધિપરિગ્ગહિતં ઉદ્ધચ્ચેન ન ઇઞ્જતિ, પઞ્ઞાપરિગ્ગહિતં અવિજ્જાય ન ઇઞ્જતિ, ઓભાસગતં કિલેસન્ધકારેન ન ઇઞ્જતિ. ઇમેહિ છહિ ધમ્મેહિ પરિગ્ગહિતં આનેઞ્જપ્પત્તં હોતિ. એવં અટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતં ચિત્તં અભિનીહારક્ખમં હોતિ. અભિઞ્ઞાસચ્છિકરણીયાનં ધમ્માનં અભિઞ્ઞાસચ્છિકિરિયાય.
Tattha upekkhāsatipārisuddhibhāvena parisuddhaṃ. Parisuddhattā eva pariyodātaṃ, pabhassaranti vuttaṃ hoti. Sukhādīnaṃ paccayaghātena vītarāgādiaṅgaṇattā anaṅgaṇaṃ. Anaṅgaṇattā eva vigatūpakkilesaṃ, aṅgaṇena hi cittaṃ upakkilissati, subhāvitattā mudubhūtaṃ vasibhāvappattanti attho. Vase vattamānañhi cittaṃ ‘‘mudū’’ti vuccati. Muduttā eva ca kammaniyaṃ, kammakkhamaṃ kammayogganti attho. Muduñhi cittaṃ kammaniyaṃ hoti , evaṃ bhāvitaṃ muduñca hoti kammaniyañca, yathayidaṃ, bhikkhave, citta’’nti (a. ni. 1.22). Etesu parisuddhabhāvādīsu ṭhitattā ṭhitaṃ. Ṭhitattāyeva āneñjappattaṃ, acalaṃ niriñjananti attho. Mudukammaññabhāvena vā attano vase ṭhitattā ṭhitaṃ. Saddhādīhi pariggahitattā āneñjappattaṃ. Saddhāpariggahitañhi cittaṃ assaddhiyena na iñjati, vīriyapariggahitaṃ kosajjena na iñjati, satipariggahitaṃ pamādena na iñjati, samādhipariggahitaṃ uddhaccena na iñjati, paññāpariggahitaṃ avijjāya na iñjati, obhāsagataṃ kilesandhakārena na iñjati. Imehi chahi dhammehi pariggahitaṃ āneñjappattaṃ hoti. Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgataṃ cittaṃ abhinīhārakkhamaṃ hoti. Abhiññāsacchikaraṇīyānaṃ dhammānaṃ abhiññāsacchikiriyāya.
અપરો નયો – ચતુત્થજ્ઝાનસમાધિના સમાહિતં ચિત્તં નીવરણદૂરીભાવેન પરિસુદ્ધં. વિતક્કાદિસમતિક્કમેન પરિયોદાતં. ઝાનપટિલાભપચ્ચનીકાનં પાપકાનં ઇચ્છાવચરાનં અભાવેન અનઙ્ગણં. ઇચ્છાવચરાનન્તિ ઇચ્છાય અવચરાનં ઇચ્છાવસેન ઓતિણ્ણાનં પવત્તાનં નાનપ્પકારાનં કોપઅપચ્ચયાનન્તિ અત્થો. અભિજ્ઝાદીનં ચિત્તુપક્કિલેસાનં વિગમેન વિગતૂપક્કિલેસં. ઉભયમ્પિ ચેતં અનઙ્ગણસુત્તવત્થસુત્તાનં (મ॰ નિ॰ ૧.૫૭ આદયો; ૭૦ આદયો) વસેન વેદિતબ્બં. વસિપ્પત્તિયા મુદુભૂતં. ઇદ્ધિપાદભાવૂપગમેન કમ્મનિયં. ભાવનાપારિપૂરિયા પણીતભાવૂપગમેન ઠિતં આનેઞ્જપ્પત્તં. યથા આનેઞ્જભાવપ્પત્તં આનેઞ્જપ્પત્તં હોતિ, એવં ઠિતન્તિ અત્થો. એવમ્પિ અટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતં ચિત્તં અભિનીહારક્ખમં હોતિ. અભિઞ્ઞાસચ્છિકરણીયાનં ધમ્માનં અભિઞ્ઞાસચ્છિકિરિયાય પાદકં પદટ્ઠાનભૂતં. તેનેવાહ – ‘‘સો તત્થ અટ્ઠવિધં અધિગચ્છતિ છ અભિઞ્ઞા દ્વે ચ વિસેસે’’તિ.
Aparo nayo – catutthajjhānasamādhinā samāhitaṃ cittaṃ nīvaraṇadūrībhāvena parisuddhaṃ. Vitakkādisamatikkamena pariyodātaṃ. Jhānapaṭilābhapaccanīkānaṃ pāpakānaṃ icchāvacarānaṃ abhāvena anaṅgaṇaṃ. Icchāvacarānanti icchāya avacarānaṃ icchāvasena otiṇṇānaṃ pavattānaṃ nānappakārānaṃ kopaapaccayānanti attho. Abhijjhādīnaṃ cittupakkilesānaṃ vigamena vigatūpakkilesaṃ. Ubhayampi cetaṃ anaṅgaṇasuttavatthasuttānaṃ (ma. ni. 1.57 ādayo; 70 ādayo) vasena veditabbaṃ. Vasippattiyā mudubhūtaṃ. Iddhipādabhāvūpagamena kammaniyaṃ. Bhāvanāpāripūriyā paṇītabhāvūpagamena ṭhitaṃ āneñjappattaṃ. Yathā āneñjabhāvappattaṃ āneñjappattaṃ hoti, evaṃ ṭhitanti attho. Evampi aṭṭhaṅgasamannāgataṃ cittaṃ abhinīhārakkhamaṃ hoti. Abhiññāsacchikaraṇīyānaṃ dhammānaṃ abhiññāsacchikiriyāya pādakaṃ padaṭṭhānabhūtaṃ. Tenevāha – ‘‘so tattha aṭṭhavidhaṃ adhigacchati cha abhiññā dve ca visese’’ti.
તત્થ સોતિ અધિગતચતુત્થજ્ઝાનો યોગી. તત્થાતિ તસ્મિં ચતુત્થજ્ઝાને અધિટ્ઠાનભૂતે. અટ્ઠવિધં અધિગચ્છતીતિ અટ્ઠવિધં ગુણં અધિગચ્છતિ. કો પન સો અટ્ઠવિધો ગુણોતિ? આહ ‘‘છ અભિઞ્ઞા દ્વે ચ વિસેસે’’તિ. મનોમયિદ્ધિ વિપસ્સનાઞાણઞ્ચ. તં ચિત્તન્તિ ચતુત્થજ્ઝાનચિત્તં. ‘‘યતો પરિસુદ્ધં, તતો પરિયોદાત’’ન્તિઆદિના પુરિમં પુરિમં પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ કારણવચનન્તિ દસ્સેતિ. તદુભયન્તિ યેસં રાગાદિઅઙ્ગણાનં અભિજ્ઝાદિઉપક્કિલેસાનઞ્ચ અભાવેન ‘‘અનઙ્ગણં વિગતૂપક્કિલેસ’’ન્તિ ચ વુત્તં. તાનિ અઙ્ગણાનિ ઉપક્કિલેસા ચાતિ તં ઉભયં. તદુભયં તણ્હાસભાવત્તા તણ્હાય અનુલોમનતો ચ તણ્હાપક્ખો. યા ચ ઇઞ્જનાતિ યા ચ ચિત્તસ્સ અસમાદાનેન ફન્દના. અટ્ઠિતીતિ અનવટ્ઠાનં. અયં દિટ્ઠિપક્ખોતિ યા ઇઞ્જના અટ્ઠિતિ ચ, અયં મિચ્છાભિનિવેસહેતુતાય દિટ્ઠિપક્ખો.
Tattha soti adhigatacatutthajjhāno yogī. Tatthāti tasmiṃ catutthajjhāne adhiṭṭhānabhūte. Aṭṭhavidhaṃ adhigacchatīti aṭṭhavidhaṃ guṇaṃ adhigacchati. Ko pana so aṭṭhavidho guṇoti? Āha ‘‘cha abhiññā dve ca visese’’ti. Manomayiddhi vipassanāñāṇañca. Taṃ cittanti catutthajjhānacittaṃ. ‘‘Yato parisuddhaṃ, tato pariyodāta’’ntiādinā purimaṃ purimaṃ pacchimassa pacchimassa kāraṇavacananti dasseti. Tadubhayanti yesaṃ rāgādiaṅgaṇānaṃ abhijjhādiupakkilesānañca abhāvena ‘‘anaṅgaṇaṃ vigatūpakkilesa’’nti ca vuttaṃ. Tāni aṅgaṇāni upakkilesā cāti taṃ ubhayaṃ. Tadubhayaṃ taṇhāsabhāvattā taṇhāya anulomanato ca taṇhāpakkho. Yā ca iñjanāti yā ca cittassa asamādānena phandanā. Aṭṭhitīti anavaṭṭhānaṃ. Ayaṃ diṭṭhipakkhoti yā iñjanā aṭṭhiti ca, ayaṃ micchābhinivesahetutāya diṭṭhipakkho.
‘‘ચત્તારિ ઇન્દ્રિયાની’’તિઆદિના વેદનાતોપિ ચતુત્થજ્ઝાનં વિભાવેતિ. એવં અટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતં ચતુત્થજ્ઝાનચિત્તં ઉપરિ અભિઞ્ઞાધિગમાય અભિનીહારક્ખમં હોતિ. સા ચ અભિનીહારક્ખમતા ચુદ્દસહિ આકારેહિ ચિણ્ણવસિભાવસ્સેવ હોતિ. સો ચ વસિભાવો અટ્ઠસમાપત્તિલાભિનો, ન રૂપાવચરજ્ઝાનમત્તલાભિનોતિ આરુપ્પસમાપત્તિયા મનસિકારવિધિં દસ્સેન્તો ‘‘સો ઉપરિમં સમાપત્તિં સન્તતો મનસિકરોતી’’તિઆદિમાહ. તત્થ ઉપરિમં સમાપત્તિન્તિ આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિં. સન્તતો મનસિકરોતીતિ અઙ્ગસન્તતાયપિ આરમ્મણસન્તતાયપિ ‘‘સન્તા’’તિ મનસિકરોતિ. યતો યતો હિ આરુપ્પસમાપત્તિં સન્તતો મનસિકરોતિ, તતો તતો રૂપાવચરજ્ઝાનં અવૂપસન્તં હુત્વા ઉપટ્ઠાતિ. તેનેવાહ – ‘‘તસ્સ ઉપરિમં…પે॰… સણ્ઠહતી’’તિ. ઉક્કણ્ઠા ચ પટિઘસઞ્ઞાતિ પટિઘસઞ્ઞાસઙ્ખાતાસુ પઞ્ચવિઞ્ઞાણસઞ્ઞાસુ અનભિરતિ સણ્ઠહતિ. ‘‘સો સબ્બસો’’તિઆદિના એકદેસેન આરુપ્પસમાપત્તિં દસ્સેતિ. અભિઞ્ઞાભિનીહારો રૂપસઞ્ઞાતિ રૂપાવચરસઞ્ઞા નામેતા યાવદેવ અભિઞ્ઞત્થાભિનીહારમત્તં, ન પન અરૂપાવચરસમાપત્તિયો વિય સન્તાતિ અધિપ્પાયો. વોકારો નાનત્તસઞ્ઞાતિ નાનત્તસઞ્ઞા નામેતા નાનારમ્મણેસુ વોકારો, તત્થ ચિત્તસ્સ આકુલપ્પવત્તીતિ અત્થો. સમતિક્કમતીતિ એવં તત્થ આદીનવદસ્સી હુત્વા તા સમતિક્કમતિ. પટિઘસઞ્ઞા ચસ્સ અબ્ભત્થં ગચ્છતીતિ અસ્સ આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિં અધિગચ્છન્તસ્સ યોગિનો દસપિ પટિઘસઞ્ઞા વિગચ્છન્તિ. ઇમિના પઠમારુપ્પસમાપત્તિમાહ.
‘‘Cattāri indriyānī’’tiādinā vedanātopi catutthajjhānaṃ vibhāveti. Evaṃ aṭṭhaṅgasamannāgataṃ catutthajjhānacittaṃ upari abhiññādhigamāya abhinīhārakkhamaṃ hoti. Sā ca abhinīhārakkhamatā cuddasahi ākārehi ciṇṇavasibhāvasseva hoti. So ca vasibhāvo aṭṭhasamāpattilābhino, na rūpāvacarajjhānamattalābhinoti āruppasamāpattiyā manasikāravidhiṃ dassento ‘‘so uparimaṃ samāpattiṃ santato manasikarotī’’tiādimāha. Tattha uparimaṃ samāpattinti ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ. Santato manasikarotīti aṅgasantatāyapi ārammaṇasantatāyapi ‘‘santā’’ti manasikaroti. Yato yato hi āruppasamāpattiṃ santato manasikaroti, tato tato rūpāvacarajjhānaṃ avūpasantaṃ hutvā upaṭṭhāti. Tenevāha – ‘‘tassa uparimaṃ…pe… saṇṭhahatī’’ti. Ukkaṇṭhā ca paṭighasaññāti paṭighasaññāsaṅkhātāsu pañcaviññāṇasaññāsu anabhirati saṇṭhahati. ‘‘So sabbaso’’tiādinā ekadesena āruppasamāpattiṃ dasseti. Abhiññābhinīhāro rūpasaññāti rūpāvacarasaññā nāmetā yāvadeva abhiññatthābhinīhāramattaṃ, na pana arūpāvacarasamāpattiyo viya santāti adhippāyo. Vokāro nānattasaññāti nānattasaññā nāmetā nānārammaṇesu vokāro, tattha cittassa ākulappavattīti attho. Samatikkamatīti evaṃ tattha ādīnavadassī hutvā tā samatikkamati. Paṭighasaññā cassa abbhatthaṃ gacchatīti assa ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ adhigacchantassa yogino dasapi paṭighasaññā vigacchanti. Iminā paṭhamāruppasamāpattimāha.
એવં સમાહિતસ્સાતિ એવં ઇમિના વુત્તનયેન રૂપાવચરજ્ઝાને ચિત્તેકગ્ગતાયપિ સમતિક્કમેન સમાહિતસ્સ. સમાહિતસ્સાતિ આરુપ્પસમાધિના સન્તવુત્તિના સમાહિતસ્સ. ઓભાસોતિ યો પુરે રૂપાવચરજ્ઝાનોભાસો. અન્તરધાયતીતિ સો રૂપાવચરજ્ઝાનોભાસો અરૂપાવચરજ્ઝાનસમાપજ્જનકાલે વિગચ્છતિ. દસ્સનઞ્ચાતિ રૂપાવચરજ્ઝાનચક્ખુના દસ્સનઞ્ચ અન્તરધાયતિ. સો સમાધીતિ સો યથાવુત્તો રૂપારૂપસમાધિ. છળઙ્ગસમન્નાગતોતિ ઉપકારકપરિક્ખારસભાવભૂતેહિ છહિ અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો. પચ્ચવેક્ખિતબ્બોતિ પતિ અવેક્ખિતબ્બો, પુનપ્પુનં ચિન્તેતબ્બોતિ અત્થો. પચ્ચવેક્ખણાકારં સહ વિસયેન દસ્સેતું ‘‘અનભિજ્ઝાસહગત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સબ્બલોકેતિ સબ્બસ્મિં પિયરૂપે સાતરૂપે સત્તલોકે સઙ્ખારલોકે ચ. તેન કામચ્છન્દસ્સ પહાનમાહ. તથા ‘‘અબ્યાપન્ન’’ન્તિઆદિના બ્યાપાદકોસજ્જસારમ્ભસાઠેય્યવિક્ખેપસમ્મોસાનં પહાનં. પુન તાનિ છ અઙ્ગાનિ સમથવિપસ્સનાવસેન વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘યઞ્ચ અનભિજ્ઝાસહગત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તં સબ્બં સુવિઞ્ઞેય્યં.
Evaṃ samāhitassāti evaṃ iminā vuttanayena rūpāvacarajjhāne cittekaggatāyapi samatikkamena samāhitassa. Samāhitassāti āruppasamādhinā santavuttinā samāhitassa. Obhāsoti yo pure rūpāvacarajjhānobhāso. Antaradhāyatīti so rūpāvacarajjhānobhāso arūpāvacarajjhānasamāpajjanakāle vigacchati. Dassanañcāti rūpāvacarajjhānacakkhunā dassanañca antaradhāyati. So samādhīti so yathāvutto rūpārūpasamādhi. Chaḷaṅgasamannāgatoti upakārakaparikkhārasabhāvabhūtehi chahi aṅgehi samannāgato. Paccavekkhitabboti pati avekkhitabbo, punappunaṃ cintetabboti attho. Paccavekkhaṇākāraṃ saha visayena dassetuṃ ‘‘anabhijjhāsahagata’’ntiādi vuttaṃ. Tattha sabbaloketi sabbasmiṃ piyarūpe sātarūpe sattaloke saṅkhāraloke ca. Tena kāmacchandassa pahānamāha. Tathā ‘‘abyāpanna’’ntiādinā byāpādakosajjasārambhasāṭheyyavikkhepasammosānaṃ pahānaṃ. Puna tāni cha aṅgāni samathavipassanāvasena vibhajitvā dassetuṃ ‘‘yañca anabhijjhāsahagata’’ntiādi vuttaṃ. Taṃ sabbaṃ suviññeyyaṃ.
૫૪. એત્તાવતા ‘‘પઞ્ઞાવિમુત્તી’’તિ વુત્તસ્સ અરહત્તફલસ્સ સમાધિમુખેન પુબ્બભાગપટિપદં દસ્સેત્વા ઇદાનિ અરહત્તફલસમાધિં દસ્સેતું ‘‘સો સમાધી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સો સમાધીતિ યો સો સમ્માસમાધિ. પુબ્બે વુત્તસ્સ અરિયમગ્ગસમાધિસ્સ ફલભૂતો સમાધિ પઞ્ચવિધેન વેદિતબ્બો ઇદાનિ વુચ્ચમાનેહિ પઞ્ચહિ પચ્ચવેક્ખણઞાણેહિ અત્તનો પચ્ચવેક્ખિતબ્બાકારસઙ્ખાતેન પઞ્ચવિધેન વેદિતબ્બો. ‘‘અયં સમાધિ પચ્ચુપ્પન્નસુખો’’તિઆદીસુ અરહત્તફલસમાધિ અપ્પિતપ્પિતક્ખણે સુખત્તા પચ્ચુપ્પન્નસુખો. પુરિમો પુરિમો પચ્છિમસ્સ પચ્છિમસ્સ સમાધિસુખસ્સ પચ્ચયત્તા આયતિં સુખવિપાકો. કિલેસેહિ આરકત્તા અરિયો. કામામિસવટ્ટામિસલોકામિસાનં અભાવા નિરામિસો. બુદ્ધાદીહિ મહાપુરિસેહિ સેવિતત્તા અકાપુરિસસેવિતો. અઙ્ગસન્તતાય સબ્બકિલેસદરથસન્તતાય ચ સન્તો. અતિત્તિકરટ્ઠેન પણીતો. કિલેસપટિપ્પસ્સદ્ધિયા લદ્ધત્તા, કિલેસપટિપ્પસ્સદ્ધિભાવેન વા લદ્ધત્તા પટિપ્પસ્સદ્ધિલદ્ધો. પસ્સદ્ધં પસ્સદ્ધીતિ હિ ઇદં અત્થતો એકં. પટિપ્પસ્સદ્ધિકિલેસેન વા અરહતા લદ્ધત્તાપિ પટિપ્પસ્સદ્ધિલદ્ધો . એકોદિભાવેન અધિગતત્તા, એકોદિભાવમેવ વા અધિગતત્તા એકોદિભાવાધિગતો. અપ્પગુણસાસવસમાધિ વિય સસઙ્ખારેન સપ્પયોગેન પચ્ચનીકધમ્મે નિગ્ગય્હ કિલેસે વારેત્વા અનધિગતત્તા નસસઙ્ખારનિગ્ગય્હવારિતગતોતિ.
54. Ettāvatā ‘‘paññāvimuttī’’ti vuttassa arahattaphalassa samādhimukhena pubbabhāgapaṭipadaṃ dassetvā idāni arahattaphalasamādhiṃ dassetuṃ ‘‘so samādhī’’tiādi vuttaṃ. Tattha so samādhīti yo so sammāsamādhi. Pubbe vuttassa ariyamaggasamādhissa phalabhūto samādhi pañcavidhena veditabbo idāni vuccamānehi pañcahi paccavekkhaṇañāṇehi attano paccavekkhitabbākārasaṅkhātena pañcavidhena veditabbo. ‘‘Ayaṃ samādhi paccuppannasukho’’tiādīsu arahattaphalasamādhi appitappitakkhaṇe sukhattā paccuppannasukho. Purimo purimo pacchimassa pacchimassa samādhisukhassa paccayattā āyatiṃ sukhavipāko. Kilesehi ārakattā ariyo. Kāmāmisavaṭṭāmisalokāmisānaṃ abhāvā nirāmiso. Buddhādīhi mahāpurisehi sevitattā akāpurisasevito. Aṅgasantatāya sabbakilesadarathasantatāya ca santo. Atittikaraṭṭhena paṇīto. Kilesapaṭippassaddhiyā laddhattā, kilesapaṭippassaddhibhāvena vā laddhattā paṭippassaddhiladdho. Passaddhaṃ passaddhīti hi idaṃ atthato ekaṃ. Paṭippassaddhikilesena vā arahatā laddhattāpi paṭippassaddhiladdho. Ekodibhāvena adhigatattā, ekodibhāvameva vā adhigatattā ekodibhāvādhigato. Appaguṇasāsavasamādhi viya sasaṅkhārena sappayogena paccanīkadhamme niggayha kilese vāretvā anadhigatattā nasasaṅkhāraniggayhavāritagatoti.
યતો યતો ભાગતો તઞ્ચ સમાધિં સમાપજ્જન્તો, તતો વા વુટ્ઠહન્તો સતિવેપુલ્લપ્પત્તો સતોવ સમાપજ્જતિ સતોવ વુટ્ઠહતિ, યથાપરિચ્છિન્નકાલવસેન વા સતો સમાપજ્જતિ સતો વુટ્ઠહતિ. તસ્મા યદેત્થ ‘‘અયં સમાધિ પચ્ચુપ્પન્નસુખો ચેવ આયતિઞ્ચ સુખવિપાકો’’તિ એવં પચ્ચવેક્ખન્તસ્સ પચ્ચત્તમેવ અપરપ્પચ્ચયઞાણં ઉપ્પજ્જતિ, અયમેકો આકારો. એસ નયો સેસેસુપિ. એવમેતેસં પઞ્ચન્નં પચ્ચવેક્ખિતબ્બાકારાનં વસેન સમાધિ પઞ્ચવિધેન વેદિતબ્બો.
Yato yato bhāgato tañca samādhiṃ samāpajjanto, tato vā vuṭṭhahanto sativepullappatto satova samāpajjati satova vuṭṭhahati, yathāparicchinnakālavasena vā sato samāpajjati sato vuṭṭhahati. Tasmā yadettha ‘‘ayaṃ samādhi paccuppannasukho ceva āyatiñca sukhavipāko’’ti evaṃ paccavekkhantassa paccattameva aparappaccayañāṇaṃ uppajjati, ayameko ākāro. Esa nayo sesesupi. Evametesaṃ pañcannaṃ paccavekkhitabbākārānaṃ vasena samādhi pañcavidhena veditabbo.
પુન ‘‘યો ચ સમાધી’’તિઆદિના અરહત્તફલે સમથવિપસ્સનાવિભાગં દસ્સેતિ. તત્થ સમાધિસુખસ્સ ‘‘સુખ’’ન્તિ અધિપ્પેતત્તા ‘‘યો ચ સમાધિ પચ્ચુપ્પન્નસુખો, યો ચ સમાધિ આયતિં સુખવિપાકો, અયં સમથો’’તિ વુત્તં. અરિયનિરામિસાદિભાવો પન પઞ્ઞાનુભાવેન નિપ્ફજ્જતીતિ આહ – ‘‘યો ચ સમાધિ અરિયો…પે॰… અયં વિપસ્સના’’તિ.
Puna ‘‘yo ca samādhī’’tiādinā arahattaphale samathavipassanāvibhāgaṃ dasseti. Tattha samādhisukhassa ‘‘sukha’’nti adhippetattā ‘‘yo ca samādhi paccuppannasukho, yo ca samādhi āyatiṃ sukhavipāko, ayaṃ samatho’’ti vuttaṃ. Ariyanirāmisādibhāvo pana paññānubhāvena nipphajjatīti āha – ‘‘yo ca samādhi ariyo…pe… ayaṃ vipassanā’’ti.
એવં અરહત્તફલસમાધિં વિભાગેન દસ્સેત્વા ઇદાનિ તસ્સ પુબ્બભાગપટિપદં સમાધિવિભાગેન દસ્સેતું ‘‘સો સમાધી’’તિ વુત્તં. તત્થ સો સમાધીતિ યો સો અરહત્તફલસમાધિસ્સ પુબ્બભાગપટિપદાયં વુત્તો રૂપાવચરચતુત્થજ્ઝાનસમાધિ, સો સમાધિ. પઞ્ચવિધેનાતિ વક્ખમાનેન પઞ્ચપ્પકારેન વેદિતબ્બો. ‘‘પીતિફરણતા’’તિઆદીસુ પીતિં ફરમાના ઉપ્પજ્જતીતિ દ્વીસુ ઝાનેસુ પઞ્ઞા પીતિફરણતા નામ. સુખં ફરમાના ઉપ્પજ્જતીતિ તીસુ ઝાનેસુ પઞ્ઞા સુખફરણતા નામ. પરેસં ચેતો ફરમાના ઉપ્પજ્જતીતિ ચેતોપરિયપઞ્ઞા ચેતોફરણતા નામ. આલોકફરણે ઉપ્પજ્જતીતિ દિબ્બચક્ખુપઞ્ઞા આલોકફરણતા નામ. પચ્ચવેક્ખણઞાણં પચ્ચવેક્ખણાનિમિત્તં નામ. વુત્તમ્પિ ચેતં ‘‘દ્વીસુ ઝાનેસુ પઞ્ઞા પીતિફરણતા, તીસુ ઝાનેસુ પઞ્ઞા સુખફરણતા, પરચિત્તે ઞાણં ચેતોફરણતા, દિબ્બચક્ખુ આલોકફરણતા, તમ્હા તમ્હા સમાધિમ્હા વુટ્ઠિતસ્સ પચ્ચવેક્ખણઞાણં પચ્ચવેક્ખણનિમિત્ત’’ન્તિ (વિભ॰ ૮૦૪).
Evaṃ arahattaphalasamādhiṃ vibhāgena dassetvā idāni tassa pubbabhāgapaṭipadaṃ samādhivibhāgena dassetuṃ ‘‘so samādhī’’ti vuttaṃ. Tattha so samādhīti yo so arahattaphalasamādhissa pubbabhāgapaṭipadāyaṃ vutto rūpāvacaracatutthajjhānasamādhi, so samādhi. Pañcavidhenāti vakkhamānena pañcappakārena veditabbo. ‘‘Pītipharaṇatā’’tiādīsu pītiṃ pharamānā uppajjatīti dvīsu jhānesu paññā pītipharaṇatā nāma. Sukhaṃ pharamānā uppajjatīti tīsu jhānesu paññā sukhapharaṇatā nāma. Paresaṃ ceto pharamānā uppajjatīti cetopariyapaññā cetopharaṇatā nāma. Ālokapharaṇe uppajjatīti dibbacakkhupaññā ālokapharaṇatā nāma. Paccavekkhaṇañāṇaṃ paccavekkhaṇānimittaṃ nāma. Vuttampi cetaṃ ‘‘dvīsu jhānesu paññā pītipharaṇatā, tīsu jhānesu paññā sukhapharaṇatā, paracitte ñāṇaṃ cetopharaṇatā, dibbacakkhu ālokapharaṇatā, tamhā tamhā samādhimhā vuṭṭhitassa paccavekkhaṇañāṇaṃ paccavekkhaṇanimitta’’nti (vibha. 804).
ઇધ સમથવિપસ્સનાવિભાગં દસ્સેતું ‘‘યો ચ પીતિફરણો’’તિઆદિ વુત્તં. એત્થ ચ પઞ્ઞાસીસેન દેસના કતાતિ પઞ્ઞાવસેન સંવણ્ણના કતા. પઞ્ઞા પીતિફરણતાતિઆદીસુ સમાધિસહગતા એવાતિ તત્થ સમાધિવસેન સમથો ઉદ્ધટો. તસ્મા પીતિસુખચેતોફરણતા વિસેસતો સમાધિવિપ્ફારવસેન ઇજ્ઝન્તીતિ તા ‘‘સમથો’’તિ વુત્તા. ઇતરાનિ ઞાણવિપ્ફારવસેનાતિ તાનિ ‘‘વિપસ્સના’’તિ વુત્તાનિ.
Idha samathavipassanāvibhāgaṃ dassetuṃ ‘‘yo ca pītipharaṇo’’tiādi vuttaṃ. Ettha ca paññāsīsena desanā katāti paññāvasena saṃvaṇṇanā katā. Paññā pītipharaṇatātiādīsu samādhisahagatā evāti tattha samādhivasena samatho uddhaṭo. Tasmā pītisukhacetopharaṇatā visesato samādhivipphāravasena ijjhantīti tā ‘‘samatho’’ti vuttā. Itarāni ñāṇavipphāravasenāti tāni ‘‘vipassanā’’ti vuttāni.
૫૫. ઇદાનિ તં સમાધિં આરમ્મણવસેન વિભજિત્વા દસ્સેતું ‘‘દસ કસિણાયતનાની’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ કસિણજ્ઝાનસઙ્ખાતાનિ કસિણાનિ ચ તાનિ યોગિનો સુખવિસેસાનં અધિટ્ઠાનભાવતો, મનાયતનધમ્માયતનભાવતો ચ આયતનાનિ ચાતિ કસિણાયતનાનિ. પથવીકસિણન્તિ કતપરિકમ્મં પથવીમણ્ડલમ્પિ, તત્થ પવત્તં ઉગ્ગહપટિભાગનિમિત્તમ્પિ, તસ્મિં નિમિત્તે ઉપ્પન્નજ્ઝાનમ્પિ વુચ્ચતિ. તેસુ ઝાનં ઇધાધિપ્પેતં. આકાસકસિણન્તિ કસિણુગ્ઘાટિમાકાસે પવત્તપઠમારુપ્પજ્ઝાનં. વિઞ્ઞાણકસિણન્તિ પઠમારુપ્પવિઞ્ઞાણારમ્મણં દુતિયારુપ્પજ્ઝાનં. પથવીકસિણાદિકે સુદ્ધસમથભાવનાવસેન પવત્તિતે સન્ધાય ‘‘ઇમાનિ અટ્ઠ કસિણાનિ સમથો’’તિ વુત્તં. સેસકસિણદ્વયં વિપસ્સનાધિટ્ઠાનભાવેન પવત્તં ‘‘વિપસ્સના’’તિ વુત્તં.
55. Idāni taṃ samādhiṃ ārammaṇavasena vibhajitvā dassetuṃ ‘‘dasa kasiṇāyatanānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha kasiṇajjhānasaṅkhātāni kasiṇāni ca tāni yogino sukhavisesānaṃ adhiṭṭhānabhāvato, manāyatanadhammāyatanabhāvato ca āyatanāni cāti kasiṇāyatanāni. Pathavīkasiṇanti kataparikammaṃ pathavīmaṇḍalampi, tattha pavattaṃ uggahapaṭibhāganimittampi, tasmiṃ nimitte uppannajjhānampi vuccati. Tesu jhānaṃ idhādhippetaṃ. Ākāsakasiṇanti kasiṇugghāṭimākāse pavattapaṭhamāruppajjhānaṃ. Viññāṇakasiṇanti paṭhamāruppaviññāṇārammaṇaṃ dutiyāruppajjhānaṃ. Pathavīkasiṇādike suddhasamathabhāvanāvasena pavattite sandhāya ‘‘imāni aṭṭha kasiṇāni samatho’’ti vuttaṃ. Sesakasiṇadvayaṃ vipassanādhiṭṭhānabhāvena pavattaṃ ‘‘vipassanā’’ti vuttaṃ.
એવન્તિ ઇમિના નયેન. સબ્બો અરિયમગ્ગોતિ સમ્માદિટ્ઠિઆદિભાવેન અભિન્નોપિ અરિયમગ્ગો સતિપટ્ઠાનાદિપુબ્બભાગપટિપદાભેદેન અનેકભેદભિન્નો નિરવસેસો અરિયમગ્ગો. યેન યેન આકારેનાતિ અનભિજ્ઝાદીસુ, પચ્ચુપ્પન્નસુખતાદીસુ ચ આકારેસુ યેન યેન આકારેન વુત્તો. તેન તેનાતિ તેસુ તેસુ આકારેસુ યે યે સમથવસેન, યે ચ યે ચ વિપસ્સનાવસેન યોજેતું સમ્ભવન્તિ, તેન તેન આકારેન સમથવિપસ્સનાહિ અરિયમગ્ગો વિચિનિત્વા યોજેતબ્બો. તેતિ સમથાધિટ્ઠાનવિપસ્સનાધમ્મા. તીહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતાતિ તીહિ અનુપસ્સનાધમ્મેહિ સઙ્ગહિતા, ગણનં ગતાતિ અત્થો. કતમેહિ તીહીતિ? આહ ‘‘અનિચ્ચતાય દુક્ખતાય અનત્તતાયા’’તિ. અનિચ્ચતાય સહચરણતો વિપસ્સના ‘‘અનિચ્ચતા’’તિ વુત્તા. એસ નયો સેસેસુપિ.
Evanti iminā nayena. Sabbo ariyamaggoti sammādiṭṭhiādibhāvena abhinnopi ariyamaggo satipaṭṭhānādipubbabhāgapaṭipadābhedena anekabhedabhinno niravaseso ariyamaggo. Yena yena ākārenāti anabhijjhādīsu, paccuppannasukhatādīsu ca ākāresu yena yena ākārena vutto. Tena tenāti tesu tesu ākāresu ye ye samathavasena, ye ca ye ca vipassanāvasena yojetuṃ sambhavanti, tena tena ākārena samathavipassanāhi ariyamaggo vicinitvā yojetabbo. Teti samathādhiṭṭhānavipassanādhammā. Tīhi dhammehi saṅgahitāti tīhi anupassanādhammehi saṅgahitā, gaṇanaṃ gatāti attho. Katamehi tīhīti? Āha ‘‘aniccatāya dukkhatāya anattatāyā’’ti. Aniccatāya sahacaraṇato vipassanā ‘‘aniccatā’’ti vuttā. Esa nayo sesesupi.
સો સમથવિપસ્સનં ભાવયમાનો તીણિ વિમોક્ખમુખાનિ ભાવયતીતિ સો અરિયમગ્ગાધિગમાય યુત્તપ્પયુત્તો યોગી કાલેન સમથં સમાપજ્જનવસેન કાલેન વિપસ્સનં સમ્મસનવસેન વડ્ઢયમાનો અનિમિત્તવિમોક્ખમુખાદિસઙ્ખાતા તિસ્સો અનુપસ્સના બ્રૂહેતિ. તયો ખન્ધે ભાવયતીતિ તિસ્સો અનુપસ્સના ઉપરૂપરિવિસેસં પાપેન્તો સીલક્ખન્ધો સમાધિક્ખન્ધો પઞ્ઞાક્ખન્ધોતિ એતે તયો ખન્ધે વડ્ઢેતિ. યસ્મા પન તીહિ ખન્ધેહિ અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો સઙ્ગહિતો, તસ્મા ‘‘તયો ખન્ધે ભાવયન્તો અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ભાવયતી’’તિ વુત્તં.
So samathavipassanaṃ bhāvayamāno tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayatīti so ariyamaggādhigamāya yuttappayutto yogī kālena samathaṃ samāpajjanavasena kālena vipassanaṃ sammasanavasena vaḍḍhayamāno animittavimokkhamukhādisaṅkhātā tisso anupassanā brūheti. Tayo khandhe bhāvayatīti tisso anupassanā uparūparivisesaṃ pāpento sīlakkhandho samādhikkhandho paññākkhandhoti ete tayo khandhe vaḍḍheti. Yasmā pana tīhi khandhehi ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saṅgahito, tasmā ‘‘tayo khandhe bhāvayanto ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayatī’’ti vuttaṃ.
ઇદાનિ યેસં પુગ્ગલાનં યત્થ સિક્ખન્તાનં વિસેસતો નિય્યાનમુખાનિ યેસઞ્ચ કિલેસાનં પટિપક્ખભૂતાનિ તીણિ વિમોક્ખમુખાનિ, તેહિ સદ્ધિં તાનિ દસ્સેતું ‘‘રાગચરિતો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ અનિમિત્તેન વિમોક્ખમુખેનાતિ અનિચ્ચાનુપસ્સનાય. સા હિ નિચ્ચનિમિત્તાદિસમુગ્ઘાટનેન અનિમિત્તો, રાગાદીનં સમુચ્છેદવિમુત્તિયા વિમોક્ખોતિ લદ્ધનામસ્સ અરિયમગ્ગસ્સ મુખભાવતો દ્વારભાવતો ‘‘અનિમિત્તવિમોક્ખમુખ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. અધિચિત્તસિક્ખાયાતિ સમાધિસ્મિં. સુખવેદનીયં ફસ્સં અનુપગચ્છન્તોતિ સુખવેદનાય હિતં સુખવેદનાકારણતો ફસ્સં તણ્હાય અનુપગચ્છન્તો. સુખં વેદનં પરિજાનન્તોતિ ‘‘અયં સુખા વેદના વિપરિણામાદિના દુક્ખા’’તિ પરિજાનન્તો, સવિસયં રાગં સમતિક્કન્તો. ‘‘રાગમલં પવાહેન્તો’’તિઆદિના તેહિ પરિયાયેહિ રાગસ્સેવ પહાનમાહ. ‘‘દોસચરિતો પુગ્ગલો’’તિઆદીસુપિ વુત્તનયાનુસારેન અત્થો વેદિતબ્બો.
Idāni yesaṃ puggalānaṃ yattha sikkhantānaṃ visesato niyyānamukhāni yesañca kilesānaṃ paṭipakkhabhūtāni tīṇi vimokkhamukhāni, tehi saddhiṃ tāni dassetuṃ ‘‘rāgacarito’’tiādi vuttaṃ. Tattha animittena vimokkhamukhenāti aniccānupassanāya. Sā hi niccanimittādisamugghāṭanena animitto, rāgādīnaṃ samucchedavimuttiyā vimokkhoti laddhanāmassa ariyamaggassa mukhabhāvato dvārabhāvato ‘‘animittavimokkhamukha’’nti vuccati. Adhicittasikkhāyāti samādhismiṃ. Sukhavedanīyaṃ phassaṃ anupagacchantoti sukhavedanāya hitaṃ sukhavedanākāraṇato phassaṃ taṇhāya anupagacchanto. Sukhaṃ vedanaṃ parijānantoti ‘‘ayaṃ sukhā vedanā vipariṇāmādinā dukkhā’’ti parijānanto, savisayaṃ rāgaṃ samatikkanto. ‘‘Rāgamalaṃ pavāhento’’tiādinā tehi pariyāyehi rāgasseva pahānamāha. ‘‘Dosacarito puggalo’’tiādīsupi vuttanayānusārena attho veditabbo.
પઞ્ઞાધિકસ્સ સન્તતિસમૂહકિચ્ચારમ્મણાદિઘનવિનિબ્ભોગેન સઙ્ખારેસુ અત્તસુઞ્ઞતા પાકટા હોતીતિ વિસેસતો અનત્તાનુપસ્સના પઞ્ઞાપધાનાતિ આહ – ‘‘સુઞ્ઞતવિમોક્ખમુખં પઞ્ઞાક્ખન્ધો’’તિ. તથા સઙ્ખારાનં સરસપભઙ્ગુતાય ઇત્તરખણત્તા ઉપ્પન્નાનં તત્થ તત્થેવ ભિજ્જનં સમ્મા સમાહિતસ્સેવ પાકટં હોતીતિ વિસેસતો અનિચ્ચાનુપસ્સના સમાધિપ્પધાનાતિ આહ – ‘‘અનિમિત્તવિમોક્ખમુખં સમાધિક્ખન્ધો’’તિ. તથા સીલેસુ પરિપૂરકારિનો ખન્તિબહુલસ્સ ઉપ્પન્નં દુક્ખં અરતિઞ્ચ અભિભુય્ય વિહરતો સઙ્ખારાનં દુક્ખતા વિભૂતા હોતીતિ દુક્ખાનુપસ્સના સીલપ્પધાનાતિ આહ – ‘‘અપ્પણિહિતવિમોક્ખમુખં સીલક્ખન્ધો’’તિ. ઇતિ તીહિ વિમોક્ખમુખેહિ તિણ્ણં ખન્ધાનં સઙ્ગહિતત્તા વુત્તં – ‘‘સો તીણિ વિમોક્ખમુખાનિ ભાવયન્તો તયો ખન્ધે ભાવયતી’’તિ. યસ્મા ચ તીહિ ચ ખન્ધેહિ અરિયસ્સ અટ્ઠઙ્ગિકસ્સ મગ્ગસ્સ સઙ્ગહિતત્તા તયો ખન્ધે ભાવયન્તો ‘‘અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ભાવયતી’’તિ વુત્તં. તસ્મા તેહિ તસ્સ સઙ્ગહં દસ્સેન્તો ‘‘યા ચ સમ્માવાચા’’તિઆદિમાહ.
Paññādhikassa santatisamūhakiccārammaṇādighanavinibbhogena saṅkhāresu attasuññatā pākaṭā hotīti visesato anattānupassanā paññāpadhānāti āha – ‘‘suññatavimokkhamukhaṃ paññākkhandho’’ti. Tathā saṅkhārānaṃ sarasapabhaṅgutāya ittarakhaṇattā uppannānaṃ tattha tattheva bhijjanaṃ sammā samāhitasseva pākaṭaṃ hotīti visesato aniccānupassanā samādhippadhānāti āha – ‘‘animittavimokkhamukhaṃ samādhikkhandho’’ti. Tathā sīlesu paripūrakārino khantibahulassa uppannaṃ dukkhaṃ aratiñca abhibhuyya viharato saṅkhārānaṃ dukkhatā vibhūtā hotīti dukkhānupassanā sīlappadhānāti āha – ‘‘appaṇihitavimokkhamukhaṃ sīlakkhandho’’ti. Iti tīhi vimokkhamukhehi tiṇṇaṃ khandhānaṃ saṅgahitattā vuttaṃ – ‘‘so tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayanto tayo khandhe bhāvayatī’’ti. Yasmā ca tīhi ca khandhehi ariyassa aṭṭhaṅgikassa maggassa saṅgahitattā tayo khandhe bhāvayanto ‘‘ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayatī’’ti vuttaṃ. Tasmā tehi tassa saṅgahaṃ dassento ‘‘yā ca sammāvācā’’tiādimāha.
પુન તિણ્ણં ખન્ધાનં સમથવિપસ્સનાભાવં દસ્સેતું ‘‘સીલક્ખન્ધો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સીલક્ખન્ધસ્સ ખન્તિપધાનત્તા, સમાધિસ્સ બહૂપકારત્તા ચ સમથપક્ખભજનં દટ્ઠબ્બં. ભવઙ્ગાનીતિ ઉપપત્તિભવસ્સ અઙ્ગાનિ. દ્વે પદાનીતિ દ્વે પાદા. યેભુય્યેન હિ પઞ્ચદસ ચરણધમ્મા સીલસમાધિસઙ્ગહિતાતિ. ભાવિતકાયોતિ આભિસમાચારિકસીલસ્સ પારિપૂરિયા ભાવિતકાયો. આદિબ્રહ્મચરિયકસીલસ્સ પારિપૂરિયા ભાવિતસીલો. અથ વા ભાવિતકાયોતિ ઇન્દ્રિયસંવરેન ભાવિતપઞ્ચદ્વારકાયો. ભાવિતસીલોતિ અવસિટ્ઠસીલવસેન ભાવિતસીલો. સમ્મા કાયભાવનાય સતિ અચ્ચન્તં કાયદુચ્ચરિતપ્પહાનં અનવજ્જઞ્ચ ઉટ્ઠાનં સમ્પજ્જતિ. તથા અનુત્તરે સીલે સિજ્ઝમાને અનવસેસતો મિચ્છાવાચાય મિચ્છાજીવસ્સ ચ પહાનં સમ્પજ્જતિ. ચિત્તપઞ્ઞાસુ ચ ભાવિતાસુ સમ્માસતિસમ્માસમાધિસમ્માદિટ્ઠિસમ્માસઙ્કપ્પા ભાવનાપારિપૂરિં ગતા એવ હોન્તિ તંસભાવત્તા તદુભયકારણત્તા ચાતિ ઇમમત્થં દસ્સેતિ ‘‘કાયે ભાવિયમાને’’તિઆદિના.