Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિપ્પકરણપાળિ • Nettippakaraṇapāḷi |
૨. વિચયહારસમ્પાતો
2. Vicayahārasampāto
૫૩. તત્થ કતમો વિચયો હારસમ્પાતો? તત્થ તણ્હા દુવિધા કુસલાપિ અકુસલાપિ. અકુસલા સંસારગામિની, કુસલા અપચયગામિની પહાનતણ્હા. માનોપિ દુવિધો કુસલોપિ અકુસલોપિ. યં માનં નિસ્સાય માનં પજહતિ, અયં માનો કુસલો. યો પન માનો દુક્ખં નિબ્બત્તયતિ, અયં માનો અકુસલો. તત્થ યં નેક્ખમ્મસિતં દોમનસ્સં કુદાસ્સુનામાહં તં આયતનં સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરિસ્સં યં અરિયા સન્તં આયતનં સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરન્તીતિ તસ્સ ઉપ્પજ્જતિ પિહા, પિહાપચ્ચયા દોમનસ્સં, અયં તણ્હા કુસલા રાગવિરાગા ચેતોવિમુત્તિ, તદારમ્મણા કુસલા અવિજ્જાવિરાગા પઞ્ઞાવિમુત્તિ.
53. Tattha katamo vicayo hārasampāto? Tattha taṇhā duvidhā kusalāpi akusalāpi. Akusalā saṃsāragāminī, kusalā apacayagāminī pahānataṇhā. Mānopi duvidho kusalopi akusalopi. Yaṃ mānaṃ nissāya mānaṃ pajahati, ayaṃ māno kusalo. Yo pana māno dukkhaṃ nibbattayati, ayaṃ māno akusalo. Tattha yaṃ nekkhammasitaṃ domanassaṃ kudāssunāmāhaṃ taṃ āyatanaṃ sacchikatvā upasampajja viharissaṃ yaṃ ariyā santaṃ āyatanaṃ sacchikatvā upasampajja viharantīti tassa uppajjati pihā, pihāpaccayā domanassaṃ, ayaṃ taṇhā kusalā rāgavirāgā cetovimutti, tadārammaṇā kusalā avijjāvirāgā paññāvimutti.
તસ્સા કો પવિચયો? અટ્ઠ મગ્ગઙ્ગાનિ સમ્માદિટ્ઠિ સમ્માસઙ્કપ્પો સમ્માવાચા સમ્માકમ્મન્તો સમ્માઆજીવો સમ્માવાયામો સમ્માસતિ સમ્માસમાધિ. સો કત્થ દટ્ઠબ્બો? ચતુત્થે ઝાને પારમિતાય. ચતુત્થે હિ ઝાને અટ્ઠઙ્ગસમન્નાગતં ચિત્તં ભાવયતિ પરિસુદ્ધં પરિયોદાતં અનઙ્ગણં વિગતૂપક્કિલેસં મુદુ કમ્મનિયં ઠિતં આનેઞ્જપ્પત્તં. સો તત્થ અટ્ઠવિધં અધિગચ્છતિ છ અભિઞ્ઞા દ્વે ચ વિસેસે, તં ચિત્તં યતો પરિસુદ્ધં, તતો પરિયોદાતં, યતો પરિયોદાતં , તતો અનઙ્ગણં, યતો અનઙ્ગણં, તતો વિગતૂપક્કિલેસં, યતો વિગતૂપક્કિલેસં, તતો મુદુ, યતો મુદુ, તતો કમ્મનિયં, યતો કમ્મનિયં, તતો ઠિતં, યતો ઠિતં, તતો આનેઞ્જપ્પત્તં. તત્થ અઙ્ગણા ચ ઉપક્કિલેસા ચ તદુભયં તણ્હાપક્ખો. યા ચ ઇઞ્જના યા ચ ચિત્તસ્સ અટ્ઠિતિ, અયં દિટ્ઠિપક્ખો.
Tassā ko pavicayo? Aṭṭha maggaṅgāni sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo sammāvācā sammākammanto sammāājīvo sammāvāyāmo sammāsati sammāsamādhi. So kattha daṭṭhabbo? Catutthe jhāne pāramitāya. Catutthe hi jhāne aṭṭhaṅgasamannāgataṃ cittaṃ bhāvayati parisuddhaṃ pariyodātaṃ anaṅgaṇaṃ vigatūpakkilesaṃ mudu kammaniyaṃ ṭhitaṃ āneñjappattaṃ. So tattha aṭṭhavidhaṃ adhigacchati cha abhiññā dve ca visese, taṃ cittaṃ yato parisuddhaṃ, tato pariyodātaṃ, yato pariyodātaṃ , tato anaṅgaṇaṃ, yato anaṅgaṇaṃ, tato vigatūpakkilesaṃ, yato vigatūpakkilesaṃ, tato mudu, yato mudu, tato kammaniyaṃ, yato kammaniyaṃ, tato ṭhitaṃ, yato ṭhitaṃ, tato āneñjappattaṃ. Tattha aṅgaṇā ca upakkilesā ca tadubhayaṃ taṇhāpakkho. Yā ca iñjanā yā ca cittassa aṭṭhiti, ayaṃ diṭṭhipakkho.
ચત્તારિ ઇન્દ્રિયાનિ દુક્ખિન્દ્રિયં દોમનસ્સિન્દ્રિયં સુખિન્દ્રિયં સોમનસ્સિન્દ્રિયઞ્ચ ચતુત્થજ્ઝાને નિરુજ્ઝન્તિ, તસ્સ ઉપેક્ખિન્દ્રિયં અવસિટ્ઠં ભવતિ. સો ઉપરિમં સમાપત્તિં સન્તતો મનસિકરોતિ, તસ્સ ઉપરિમં સમાપત્તિં સન્તતો મનસિકરોતો ચતુત્થજ્ઝાને ઓળારિકા સઞ્ઞા સણ્ઠહતિ ઉક્કણ્ઠા ચ પટિઘસઞ્ઞા, સો સબ્બસો રૂપસઞ્ઞાનં સમતિક્કમા પટિઘસઞ્ઞાનં અત્થઙ્ગમા નાનત્તસઞ્ઞાનં અમનસિકારા ‘‘અનન્તં આકાસ’’ન્તિ આકાસાનઞ્ચાયતનસમાપત્તિં સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. અભિઞ્ઞાભિનીહારો રૂપસઞ્ઞા વોકારો નાનત્તસઞ્ઞા સમતિક્કમતિ પટિઘસઞ્ઞા ચસ્સ અબ્ભત્થં ગચ્છતિ, એવં સમાધિ તસ્સ સમાહિતસ્સ ઓભાસો અન્તરધાયતિ દસ્સનઞ્ચ રૂપાનં, સો સમાધિ છળઙ્ગસમન્નાગતો પચ્ચવેક્ખિતબ્બો . અનભિજ્ઝાસહગતં મે માનસં સબ્બલોકે, અબ્યાપન્નં મે ચિત્તં સબ્બસત્તેસુ, આરદ્ધં મે વીરિયં પગ્ગહિતં, પસ્સદ્ધો મે કાયો અસારદ્ધો, સમાહિતં મે ચિત્તં અવિક્ખિત્તં, ઉપટ્ઠિતા મે સતિ અસમ્મુટ્ઠા 1, તત્થ યઞ્ચ અનભિજ્ઝાસહગતં માનસં સબ્બલોકે યઞ્ચ અબ્યાપન્નં ચિત્તં સબ્બસત્તેસુ યઞ્ચ આરદ્ધં વીરિયં પગ્ગહિતં યઞ્ચ સમાહિતં ચિત્તં અવિક્ખિત્તં, અયં સમથો. યો પસ્સદ્ધો કાયો અસારદ્ધો, અયં સમાધિપરિક્ખારો. યા ઉપટ્ઠિતા સતિ અસમ્મુટ્ઠા અયં વિપસ્સના.
Cattāri indriyāni dukkhindriyaṃ domanassindriyaṃ sukhindriyaṃ somanassindriyañca catutthajjhāne nirujjhanti, tassa upekkhindriyaṃ avasiṭṭhaṃ bhavati. So uparimaṃ samāpattiṃ santato manasikaroti, tassa uparimaṃ samāpattiṃ santato manasikaroto catutthajjhāne oḷārikā saññā saṇṭhahati ukkaṇṭhā ca paṭighasaññā, so sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘‘anantaṃ ākāsa’’nti ākāsānañcāyatanasamāpattiṃ sacchikatvā upasampajja viharati. Abhiññābhinīhāro rūpasaññā vokāro nānattasaññā samatikkamati paṭighasaññā cassa abbhatthaṃ gacchati, evaṃ samādhi tassa samāhitassa obhāso antaradhāyati dassanañca rūpānaṃ, so samādhi chaḷaṅgasamannāgato paccavekkhitabbo . Anabhijjhāsahagataṃ me mānasaṃ sabbaloke, abyāpannaṃ me cittaṃ sabbasattesu, āraddhaṃ me vīriyaṃ paggahitaṃ, passaddho me kāyo asāraddho, samāhitaṃ me cittaṃ avikkhittaṃ, upaṭṭhitā me sati asammuṭṭhā 2, tattha yañca anabhijjhāsahagataṃ mānasaṃ sabbaloke yañca abyāpannaṃ cittaṃ sabbasattesu yañca āraddhaṃ vīriyaṃ paggahitaṃ yañca samāhitaṃ cittaṃ avikkhittaṃ, ayaṃ samatho. Yo passaddho kāyo asāraddho, ayaṃ samādhiparikkhāro. Yā upaṭṭhitā sati asammuṭṭhā ayaṃ vipassanā.
૫૪. સો સમાધિ પઞ્ચવિધેન વેદિતબ્બો. અયં સમાધિ ‘‘પચ્ચુપ્પન્નસુખો’’તિ ઇતિસ્સ પચ્ચત્તમેવ ઞાણદસ્સનં પચ્ચુપટ્ઠિતં ભવતિ, અયં સમાધિ ‘‘આયતિં સુખવિપાકો’’તિ ઇતિસ્સ પચ્ચત્તમેવ ઞાણદસ્સનં પચ્ચુપટ્ઠિતં ભવતિ, અયં સમાધિ ‘‘અરિયો નિરામિસો’’તિ ઇતિસ્સ પચ્ચત્તમેવ ઞાણદસ્સનં પચ્ચુપટ્ઠિતં ભવતિ, અયં સમાધિ ‘‘અકાપુરિસસેવિતો’’તિ ઇતિસ્સ પચ્ચત્તમેવ ઞાણદસ્સનં પચ્ચુપટ્ઠિતં ભવતિ, અયં સમાધિ ‘‘સન્તો ચેવ પણીતો ચ પટિપ્પસ્સદ્ધિલદ્ધો ચ એકોદિભાવાધિગતો ચ ન સસઙ્ખારનિગ્ગય્હવારિતગતો 3 ચા’’તિ ઇતિસ્સ પચ્ચત્તમેવ ઞાણદસ્સનં પચ્ચુપટ્ઠિતં ભવતિ. તં ખો પનિમં સમાધિં ‘‘સતો સમાપજ્જામિ સતો વુટ્ઠહામી’’તિ ઇતિસ્સ પચ્ચત્તમેવ ઞાણદસ્સનં પચ્ચુપટ્ઠિતં ભવતિ. તત્થ યો ચ સમાધિ પચ્ચુપ્પન્નસુખો યો ચ સમાધિ આયતિં સુખવિપાકો અયં સમથો. યો ચ સમાધિ અરિયો નિરામિસો, યો ચ સમાધિ અકાપુરિસસેવિતો, યો ચ સમાધિ સન્તો ચેવ પણીતો પટિપ્પસ્સદ્ધિલદ્ધો ચ એકોદિભાવાધિગતો ચ ન સસઙ્ખારનિગ્ગય્હવારિતગતો ચ યઞ્ચાહં તં ખો પનિમં સમાધિં સતો સમાપજ્જામિ સતો વુટ્ઠહામીતિ, અયં વિપસ્સના.
54. So samādhi pañcavidhena veditabbo. Ayaṃ samādhi ‘‘paccuppannasukho’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘āyatiṃ sukhavipāko’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘ariyo nirāmiso’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘akāpurisasevito’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati, ayaṃ samādhi ‘‘santo ceva paṇīto ca paṭippassaddhiladdho ca ekodibhāvādhigato ca na sasaṅkhāraniggayhavāritagato 4 cā’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati. Taṃ kho panimaṃ samādhiṃ ‘‘sato samāpajjāmi sato vuṭṭhahāmī’’ti itissa paccattameva ñāṇadassanaṃ paccupaṭṭhitaṃ bhavati. Tattha yo ca samādhi paccuppannasukho yo ca samādhi āyatiṃ sukhavipāko ayaṃ samatho. Yo ca samādhi ariyo nirāmiso, yo ca samādhi akāpurisasevito, yo ca samādhi santo ceva paṇīto paṭippassaddhiladdho ca ekodibhāvādhigato ca na sasaṅkhāraniggayhavāritagato ca yañcāhaṃ taṃ kho panimaṃ samādhiṃ sato samāpajjāmi sato vuṭṭhahāmīti, ayaṃ vipassanā.
સો સમાધિ પઞ્ચવિધેન વેદિતબ્બો પીતિફરણતા સુખફરણતા ચેતોફરણતા આલોકફરણતા પચ્ચવેક્ખણાનિમિત્તં. તત્થ યો ચ પીતિફરણો યો ચ સુખફરણો યો ચ ચેતોફરણો, અયં સમથો. યો ચ આલોકફરણો યઞ્ચ પચ્ચવેક્ખણાનિમિત્તં. અયં વિપસ્સના.
So samādhi pañcavidhena veditabbo pītipharaṇatā sukhapharaṇatā cetopharaṇatā ālokapharaṇatā paccavekkhaṇānimittaṃ. Tattha yo ca pītipharaṇo yo ca sukhapharaṇo yo ca cetopharaṇo, ayaṃ samatho. Yo ca ālokapharaṇo yañca paccavekkhaṇānimittaṃ. Ayaṃ vipassanā.
૫૫. દસ કસિણાયતનાનિ પથવીકસિણં આપોકસિણં તેજોકસિણં વાયોકસિણં નીલકસિણં પીતકસિણં લોહિતકસિણં ઓદાતકસિણં આકાસકસિણં વિઞ્ઞાણકસિણં. તત્થ યઞ્ચ પથવીકસિણં યઞ્ચ આપોકસિણં એવં સબ્બં, યઞ્ચ ઓદાતકસિણં. ઇમાનિ અટ્ઠ કસિણાનિ સમથો. યઞ્ચ આકાસકસિણં યઞ્ચ વિઞ્ઞાણકસિણં, અયં વિપસ્સના. એવં સબ્બો અરિયો મગ્ગો યેન યેન આકારેન વુત્તો, તેન તેન સમથવિપસ્સનેન યોજયિતબ્બો. તે તીહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતા અનિચ્ચતાય દુક્ખતાય અનત્તતાય. સો સમથવિપસ્સનં ભાવયમાનો તીણિ વિમોક્ખમુખાનિ ભાવયતિ. તીણિ વિમોક્ખમુખાનિ ભાવયન્તો તયો ખન્ધે ભાવયતિ. તયો ખન્ધે ભાવયન્તો અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ભાવયતિ.
55. Dasa kasiṇāyatanāni pathavīkasiṇaṃ āpokasiṇaṃ tejokasiṇaṃ vāyokasiṇaṃ nīlakasiṇaṃ pītakasiṇaṃ lohitakasiṇaṃ odātakasiṇaṃ ākāsakasiṇaṃ viññāṇakasiṇaṃ. Tattha yañca pathavīkasiṇaṃ yañca āpokasiṇaṃ evaṃ sabbaṃ, yañca odātakasiṇaṃ. Imāni aṭṭha kasiṇāni samatho. Yañca ākāsakasiṇaṃ yañca viññāṇakasiṇaṃ, ayaṃ vipassanā. Evaṃ sabbo ariyo maggo yena yena ākārena vutto, tena tena samathavipassanena yojayitabbo. Te tīhi dhammehi saṅgahitā aniccatāya dukkhatāya anattatāya. So samathavipassanaṃ bhāvayamāno tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayati. Tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayanto tayo khandhe bhāvayati. Tayo khandhe bhāvayanto ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayati.
રાગચરિતો પુગ્ગલો અનિમિત્તેન વિમોક્ખમુખેન નિય્યાતિ 5 અધિચિત્તસિક્ખાય સિક્ખન્તો લોભં અકુસલમૂલં પજહન્તો સુખવેદનીયં ફસ્સં અનુપગચ્છન્તો સુખં વેદનં પરિજાનન્તો રાગમલં પવાહેન્તો રાગરજં નિદ્ધુનન્તો રાગવિસં વમેન્તો રાગગ્ગિં નિબ્બાપેન્તો રાગસલ્લં ઉપ્પાટેન્તો રાગજટં વિજટેન્તો. દોસચરિતો પુગ્ગલો અપ્પણિહિતેન વિમોક્ખમુખેન નિય્યાતિ અધિસીલસિક્ખાય સિક્ખન્તો દોસં અકુસલમૂલં પજહન્તો દુક્ખવેદનીયં ફસ્સં અનુપગચ્છન્તો દુક્ખવેદનં પરિજાનન્તો દોસમલં પવાહેન્તો દોસરજં નિદ્ધુનન્તો દોસવિસં વમેન્તો દોસગ્ગિં નિબ્બાપેન્તો દોસસલ્લં ઉપ્પાટેન્તો દોસજટં વિજટેન્તો. મોહચરિતો પુગ્ગલો સુઞ્ઞતવિમોક્ખમુખેન નિય્યાતિ અધિપઞ્ઞાસિક્ખાય સિક્ખન્તો મોહં અકુસલમૂલં પજહન્તો અદુક્ખમસુખવેદનીયં ફસ્સં અનુપગચ્છન્તો અદુક્ખમસુખં વેદનં પરિજાનન્તો મોહમલં પવાહેન્તો મોહરજં નિદ્ધુનન્તો મોહવિસં વમેન્તો મોહગ્ગિં નિબ્બાપેન્તો મોહસલ્લં ઉપ્પાટેન્તો મોહજટં વિજટેન્તો.
Rāgacarito puggalo animittena vimokkhamukhena niyyāti 6 adhicittasikkhāya sikkhanto lobhaṃ akusalamūlaṃ pajahanto sukhavedanīyaṃ phassaṃ anupagacchanto sukhaṃ vedanaṃ parijānanto rāgamalaṃ pavāhento rāgarajaṃ niddhunanto rāgavisaṃ vamento rāgaggiṃ nibbāpento rāgasallaṃ uppāṭento rāgajaṭaṃ vijaṭento. Dosacarito puggalo appaṇihitena vimokkhamukhena niyyāti adhisīlasikkhāya sikkhanto dosaṃ akusalamūlaṃ pajahanto dukkhavedanīyaṃ phassaṃ anupagacchanto dukkhavedanaṃ parijānanto dosamalaṃ pavāhento dosarajaṃ niddhunanto dosavisaṃ vamento dosaggiṃ nibbāpento dosasallaṃ uppāṭento dosajaṭaṃ vijaṭento. Mohacarito puggalo suññatavimokkhamukhena niyyāti adhipaññāsikkhāya sikkhanto mohaṃ akusalamūlaṃ pajahanto adukkhamasukhavedanīyaṃ phassaṃ anupagacchanto adukkhamasukhaṃ vedanaṃ parijānanto mohamalaṃ pavāhento moharajaṃ niddhunanto mohavisaṃ vamento mohaggiṃ nibbāpento mohasallaṃ uppāṭento mohajaṭaṃ vijaṭento.
તત્થ સુઞ્ઞતવિમોક્ખમુખં પઞ્ઞાક્ખન્ધો, અનિમિત્તવિમોક્ખમુખં સમાધિક્ખન્ધો, અપ્પણિહિતવિમોક્ખમુખં સીલક્ખન્ધો. સો તીણિ વિમોક્ખમુખાનિ ભાવયન્તો તયો ખન્ધે ભાવયતિ, તયો ખન્ધે ભાવયન્તો અરિયં અટ્ઠઙ્ગિકં મગ્ગં ભાવયતિ. તત્થ યા ચ સમ્માવાચા યો ચ સમ્માકમ્મન્તો યો ચ સમ્માઆજીવો, અયં સીલક્ખન્ધો, યો ચ સમ્માવાયામો યા ચ સમ્માસતિ યો ચ સમ્માસમાધિ, અયં સમાધિક્ખન્ધો, યા ચ સમ્માદિટ્ઠિ યો ચ સમ્માસઙ્કપ્પો, અયં પઞ્ઞાક્ખન્ધો.
Tattha suññatavimokkhamukhaṃ paññākkhandho, animittavimokkhamukhaṃ samādhikkhandho, appaṇihitavimokkhamukhaṃ sīlakkhandho. So tīṇi vimokkhamukhāni bhāvayanto tayo khandhe bhāvayati, tayo khandhe bhāvayanto ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayati. Tattha yā ca sammāvācā yo ca sammākammanto yo ca sammāājīvo, ayaṃ sīlakkhandho, yo ca sammāvāyāmo yā ca sammāsati yo ca sammāsamādhi, ayaṃ samādhikkhandho, yā ca sammādiṭṭhi yo ca sammāsaṅkappo, ayaṃ paññākkhandho.
તત્થ સીલક્ખન્ધો ચ સમાધિક્ખન્ધો ચ સમથો, પઞ્ઞાક્ખન્ધો વિપસ્સના. યો સમથવિપસ્સનં ભાવેતિ, તસ્સ દ્વે ભવઙ્ગાનિ ભાવનં ગચ્છન્તિ કાયો ચિત્તઞ્ચ, ભવનિરોધગામિની પટિપદા દ્વે પદાનિ સીલં સમાધિ ચ. સો હોતિ ભિક્ખુ ભાવિતકાયો ભાવિતસીલો ભાવિતચિત્તો ભાવિતપઞ્ઞો. કાયે ભાવિયમાને દ્વે ધમ્મા ભાવનં ગચ્છન્તિ સમ્માકમ્મન્તો સમ્માવાયામો ચ, સીલે ભાવિયમાને દ્વે ધમ્મા ભાવનં ગચ્છન્તિ સમ્માવાચા સમ્માઆજીવો ચ, ચિત્તે ભાવિયમાને દ્વે ધમ્મા ભાવનં ગચ્છન્તિ સમ્માસતિ સમ્માસમાધિ ચ, પઞ્ઞાય ભાવિયમાનાય દ્વે ધમ્મા ભાવનં ગચ્છન્તિ સમ્માદિટ્ઠિ સમ્માસઙ્કપ્પો ચ.
Tattha sīlakkhandho ca samādhikkhandho ca samatho, paññākkhandho vipassanā. Yo samathavipassanaṃ bhāveti, tassa dve bhavaṅgāni bhāvanaṃ gacchanti kāyo cittañca, bhavanirodhagāminī paṭipadā dve padāni sīlaṃ samādhi ca. So hoti bhikkhu bhāvitakāyo bhāvitasīlo bhāvitacitto bhāvitapañño. Kāye bhāviyamāne dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammākammanto sammāvāyāmo ca, sīle bhāviyamāne dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammāvācā sammāājīvo ca, citte bhāviyamāne dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammāsati sammāsamādhi ca, paññāya bhāviyamānāya dve dhammā bhāvanaṃ gacchanti sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo ca.
તત્થ યો ચ સમ્માકમ્મન્તો યો ચ સમ્માવાયામો સિયા કાયિકો સિયા ચેતસિકો, તત્થ યો કાયસઙ્ગહો, સો કાયે ભાવિતે ભાવનં ગચ્છતિ, યો ચિત્તસઙ્ગહો, સો ચિત્તે ભાવિતે ભાવનં ગચ્છતિ. સો સમથવિપસ્સનં ભાવયન્તો પઞ્ચવિધં અધિગમં ગચ્છતિ 7 ખિપ્પાધિગમો ચ હોતિ, વિમુત્તાધિગમો ચ હોતિ, મહાધિગમો ચ હોતિ, વિપુલાધિગમો ચ હોતિ, અનવસેસાધિગમો ચ હોતિ. તત્થ સમથેન ખિપ્પાધિગમો ચ મહાધિગમો ચ વિપુલાધિગમો ચ હોતિ, વિપસ્સનાય વિમુત્તાધિગમો ચ અનવસેસાધિગમો ચ હોતિ.
Tattha yo ca sammākammanto yo ca sammāvāyāmo siyā kāyiko siyā cetasiko, tattha yo kāyasaṅgaho, so kāye bhāvite bhāvanaṃ gacchati, yo cittasaṅgaho, so citte bhāvite bhāvanaṃ gacchati. So samathavipassanaṃ bhāvayanto pañcavidhaṃ adhigamaṃ gacchati 8 khippādhigamo ca hoti, vimuttādhigamo ca hoti, mahādhigamo ca hoti, vipulādhigamo ca hoti, anavasesādhigamo ca hoti. Tattha samathena khippādhigamo ca mahādhigamo ca vipulādhigamo ca hoti, vipassanāya vimuttādhigamo ca anavasesādhigamo ca hoti.
૫૬. તત્થ યો દેસયતિ, સો દસબલસમન્નાગતો સત્થા ઓવાદેન સાવકે ન વિસંવાદયતિ. સો તિવિધં ઇદં કરોથ ઇમિના ઉપાયેન કરોથ ઇદં વો કુરુમાનાનં હિતાય સુખાય ભવિસ્સતિ, સો તથા ઓવદિતો તથાનુસિટ્ઠો તથાકરોન્તો તથાપટિપજ્જન્તો તં ભૂમિં ન પાપુણિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. સો તથા ઓવદિતો તથાનુસિટ્ઠો સીલક્ખન્ધં અપરિપૂરયન્તો તં ભૂમિં અનુપાપુણિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. સો તથા ઓવદિતો તથાનુસિટ્ઠો સીલક્ખન્ધં પરિપૂરયન્તો તં ભૂમિં અનુપાપુણિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ.
56. Tattha yo desayati, so dasabalasamannāgato satthā ovādena sāvake na visaṃvādayati. So tividhaṃ idaṃ karotha iminā upāyena karotha idaṃ vo kurumānānaṃ hitāya sukhāya bhavissati, so tathā ovadito tathānusiṭṭho tathākaronto tathāpaṭipajjanto taṃ bhūmiṃ na pāpuṇissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. So tathā ovadito tathānusiṭṭho sīlakkhandhaṃ aparipūrayanto taṃ bhūmiṃ anupāpuṇissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. So tathā ovadito tathānusiṭṭho sīlakkhandhaṃ paripūrayanto taṃ bhūmiṃ anupāpuṇissatīti ṭhānametaṃ vijjati.
સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ તે સતો ઇમે ધમ્મા અનભિસમ્બુદ્ધાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. સબ્બાસવપરિક્ખીણસ્સ તે સતો ઇમે આસવા અપરિક્ખીણાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યસ્સ તે અત્થાય ધમ્મો દેસિતો, સો ન નિય્યાતિ તક્કરસ્સ સમ્મા દુક્ખક્ખયાયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. સાવકો ખો પન તે ધમ્માનુધમ્મપ્પટિપન્નો સામીચિપ્પટિપન્નો અનુધમ્મચારી સો પુબ્બેન અપરં ઉળારં વિસેસાધિગમં ન સચ્છિકરિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ.
Sammāsambuddhassa te sato ime dhammā anabhisambuddhāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Sabbāsavaparikkhīṇassa te sato ime āsavā aparikkhīṇāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Yassa te atthāya dhammo desito, so na niyyāti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Sāvako kho pana te dhammānudhammappaṭipanno sāmīcippaṭipanno anudhammacārī so pubbena aparaṃ uḷāraṃ visesādhigamaṃ na sacchikarissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati.
યે ખો પન ધમ્મા અન્તરાયિકા, તે પટિસેવતો નાલં અન્તરાયાયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યે ખો પન ધમ્મા અનિય્યાનિકા, તે નિય્યન્તિ તક્કરસ્સ સમ્મા દુક્ખક્ખયાયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. યે ખો પન ધમ્મા નિય્યાનિકા, તે નિય્યન્તિ તક્કરસ્સ સમ્મા દુક્ખક્ખયાયાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. સાવકો ખો પન તે સઉપાદિસેસો અનુપાદિસેસં નિબ્બાનધાતું અનુપાપુણિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ.
Ye kho pana dhammā antarāyikā, te paṭisevato nālaṃ antarāyāyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Ye kho pana dhammā aniyyānikā, te niyyanti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Ye kho pana dhammā niyyānikā, te niyyanti takkarassa sammā dukkhakkhayāyāti ṭhānametaṃ vijjati. Sāvako kho pana te saupādiseso anupādisesaṃ nibbānadhātuṃ anupāpuṇissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati.
દિટ્ઠિસમ્પન્નો માતરં જીવિતા વોરોપેય્ય હત્થેહિ વા પાદેહિ વા સુહતં કરેય્યાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુથુજ્જનો માતરં જીવિતા વોરોપેય્ય હત્થેહિ વા પાદેહિ વા સુહતં કરેય્યાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. એવં પિતરં, અરહન્તં, ભિક્ખું. દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો સઙ્ઘં ભિન્દેય્ય સઙ્ઘે વા સઙ્ઘરાજિં જનેય્યાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુથુજ્જનો સઙ્ઘં ભિન્દેય્ય સઙ્ઘે વા સઙ્ઘરાજિં જનેય્યાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ, દિટ્ઠિસમ્પન્નો તથાગતસ્સ દુટ્ઠચિત્તો લોહિતં ઉપ્પાદેય્ય, પરિનિબ્બુતસ્સ વા તથાગતસ્સ દુટ્ઠચિત્તો થૂપં ભિન્દેય્યાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. પુથુજ્જનો તથાગતસ્સ દુટ્ઠચિત્તો લોહિતં ઉપ્પાદેય્ય, પરિનિબ્બુતસ્સ વા તથાગતસ્સ દુટ્ઠચિત્તો થૂપં ભિન્દેય્યાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. દિટ્ઠિસમ્પન્નો અઞ્ઞં સત્થારં અપદિસેય્ય અપિ જીવિતહેતૂતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુથુજ્જનો અઞ્ઞં સત્થારં અપદિસેય્યાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. દિટ્ઠિસમ્પન્નો ઇતો બહિદ્ધા અઞ્ઞં દક્ખિણેય્યં પરિયેસેય્યાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુથુજ્જનો ઇતો બહિદ્ધા અઞ્ઞં દક્ખિણેય્યં પરિયેસેય્યાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ, દિટ્ઠિસમ્પન્નો કુતૂહલમઙ્ગલેન સુદ્ધિં પચ્ચેય્યાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ. પુથુજ્જનો કુતૂહલમઙ્ગલેન સુદ્ધિં પચ્ચેય્યાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ.
Diṭṭhisampanno mātaraṃ jīvitā voropeyya hatthehi vā pādehi vā suhataṃ kareyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano mātaraṃ jīvitā voropeyya hatthehi vā pādehi vā suhataṃ kareyyāti ṭhānametaṃ vijjati. Evaṃ pitaraṃ, arahantaṃ, bhikkhuṃ. Diṭṭhisampanno puggalo saṅghaṃ bhindeyya saṅghe vā saṅgharājiṃ janeyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano saṅghaṃ bhindeyya saṅghe vā saṅgharājiṃ janeyyāti ṭhānametaṃ vijjati, diṭṭhisampanno tathāgatassa duṭṭhacitto lohitaṃ uppādeyya, parinibbutassa vā tathāgatassa duṭṭhacitto thūpaṃ bhindeyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Puthujjano tathāgatassa duṭṭhacitto lohitaṃ uppādeyya, parinibbutassa vā tathāgatassa duṭṭhacitto thūpaṃ bhindeyyāti ṭhānametaṃ vijjati. Diṭṭhisampanno aññaṃ satthāraṃ apadiseyya api jīvitahetūti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano aññaṃ satthāraṃ apadiseyyāti ṭhānametaṃ vijjati. Diṭṭhisampanno ito bahiddhā aññaṃ dakkhiṇeyyaṃ pariyeseyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puthujjano ito bahiddhā aññaṃ dakkhiṇeyyaṃ pariyeseyyāti ṭhānametaṃ vijjati, diṭṭhisampanno kutūhalamaṅgalena suddhiṃ pacceyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Puthujjano kutūhalamaṅgalena suddhiṃ pacceyyāti ṭhānametaṃ vijjati.
૫૭. ઇત્થી રાજા ચક્કવત્તી સિયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુરિસો રાજા ચક્કવત્તી સિયાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ; ઇત્થી સક્કો દેવાનમિન્દો સિયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુરિસો સક્કો દેવાનમિન્દો સિયાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ; ઇત્થી મારો પાપિમા સિયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુરિસો મારો પાપિમા સિયાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ; ઇત્થી મહાબ્રહ્મા સિયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુરિસો મહાબ્રહ્મા સિયાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ; ઇત્થી તથાગતો અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો સિયાતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, પુરિસો તથાગતો અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો સિયાતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ.
57. Itthī rājā cakkavattī siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso rājā cakkavattī siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī sakko devānamindo siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso sakko devānamindo siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī māro pāpimā siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso māro pāpimā siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī mahābrahmā siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso mahābrahmā siyāti ṭhānametaṃ vijjati; itthī tathāgato arahaṃ sammāsambuddho siyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, puriso tathāgato arahaṃ sammāsambuddho siyāti ṭhānametaṃ vijjati.
દ્વે તથાગતા અરહન્તો સમ્માસમ્બુદ્ધા અપુબ્બં અચરિમં એકિસ્સા લોકધાતુયા ઉપ્પજ્જેય્યું વા ધમ્મં વા દેસેય્યુન્તિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, એકોવ તથાગતો અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો એકિસ્સા લોકધાતુયા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ વા ધમ્મં વા દેસેસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ.
Dve tathāgatā arahanto sammāsambuddhā apubbaṃ acarimaṃ ekissā lokadhātuyā uppajjeyyuṃ vā dhammaṃ vā deseyyunti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, ekova tathāgato arahaṃ sammāsambuddho ekissā lokadhātuyā uppajjissati vā dhammaṃ vā desessatīti ṭhānametaṃ vijjati.
તિણ્ણં દુચ્ચરિતાનં ઇટ્ઠો કન્તો પિયો મનાપો વિપાકો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, તિણ્ણં દુચ્ચરિતાનં અનિટ્ઠો અકન્તો અપ્પિયો અમનાપો વિપાકો ભવિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ . તિણ્ણં સુચરિતાનં અનિટ્ઠો અકન્તો અપ્પિયો અમનાપો વિપાકો ભવિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, તિણ્ણં સુચરિતાનં ઇટ્ઠો કન્તો પિયો મનાપો વિપાકો ભવિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ.
Tiṇṇaṃ duccaritānaṃ iṭṭho kanto piyo manāpo vipāko bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, tiṇṇaṃ duccaritānaṃ aniṭṭho akanto appiyo amanāpo vipāko bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati . Tiṇṇaṃ sucaritānaṃ aniṭṭho akanto appiyo amanāpo vipāko bhavissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, tiṇṇaṃ sucaritānaṃ iṭṭho kanto piyo manāpo vipāko bhavissatīti ṭhānametaṃ vijjati.
અઞ્ઞતરો સમણો વા બ્રાહ્મણો વા કુહકો લપકો નેમિત્તકો કુહનલપનનેમિત્તકત્તં પુબ્બઙ્ગમં કત્વા પઞ્ચ નીવરણે અપ્પહાય ચેતસો ઉપક્કિલેસે પઞ્ઞાય દુબ્બલીકરણે ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ અનુપટ્ઠિતસ્સતિ 9 વિહરન્તો સત્ત બોજ્ઝઙ્ગે અભાવયિત્વા અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુજ્ઝિસ્સતીતિ નેતં ઠાનં વિજ્જતિ, અઞ્ઞતરો સમણો વા બ્રાહ્મણો વા સબ્બદોસાપગતો પઞ્ચ નીવરણે પહાય ચેતસો ઉપક્કિલેસે પઞ્ઞાય દુબ્બલીકરણે ચતૂસુ સતિપટ્ઠાનેસુ ઉપટ્ઠિતસ્સતિ વિહરન્તો સત્ત બોજ્ઝઙ્ગે ભાવયિત્વા અનુત્તરં સમ્માસમ્બોધિં અભિસમ્બુજ્ઝિસ્સતીતિ ઠાનમેતં વિજ્જતિ. યં એત્થ ઞાણં હેતુસો ઠાનસો અનોધિસો ઇદં વુચ્ચતિ ઠાનાટ્ઠાનઞાણં પઠમં તથાગતબલં.
Aññataro samaṇo vā brāhmaṇo vā kuhako lapako nemittako kuhanalapananemittakattaṃ pubbaṅgamaṃ katvā pañca nīvaraṇe appahāya cetaso upakkilese paññāya dubbalīkaraṇe catūsu satipaṭṭhānesu anupaṭṭhitassati 10 viharanto satta bojjhaṅge abhāvayitvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati, aññataro samaṇo vā brāhmaṇo vā sabbadosāpagato pañca nīvaraṇe pahāya cetaso upakkilese paññāya dubbalīkaraṇe catūsu satipaṭṭhānesu upaṭṭhitassati viharanto satta bojjhaṅge bhāvayitvā anuttaraṃ sammāsambodhiṃ abhisambujjhissatīti ṭhānametaṃ vijjati. Yaṃ ettha ñāṇaṃ hetuso ṭhānaso anodhiso idaṃ vuccati ṭhānāṭṭhānañāṇaṃ paṭhamaṃ tathāgatabalaṃ.
ઇતિ ઠાનાટ્ઠાનગતા સબ્બે ખયધમ્મા વયધમ્મા વિરાગધમ્મા નિરોધધમ્મા કેચિ સગ્ગૂપગા કેચિ અપાયૂપગા કેચિ નિબ્બાનૂપગા, એવં ભગવા આહ –
Iti ṭhānāṭṭhānagatā sabbe khayadhammā vayadhammā virāgadhammā nirodhadhammā keci saggūpagā keci apāyūpagā keci nibbānūpagā, evaṃ bhagavā āha –
૫૮.
58.
યથાકમ્મં ગમિસ્સન્તિ, પુઞ્ઞપાપફલૂપગા;
Yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā;
નિરયં પાપકમ્મન્તા, પુઞ્ઞકમ્મા ચ સુગ્ગતિં;
Nirayaṃ pāpakammantā, puññakammā ca suggatiṃ;
સબ્બે સત્તાતિ અરિયા ચ અનરિયા ચ સક્કાયપરિયાપન્ના ચ સક્કાયવીતિવત્તા ચ. મરિસ્સન્તીતિ દ્વીહિ મરણેહિ દન્ધમરણેન ચ અદન્ધમરણેન ચ, સક્કાયપરિયાપન્નાનં અદન્ધમરણં સક્કાયવીતિવત્તાનં દન્ધમરણં. મરણન્તં હિ જીવિતન્તિ ખયા આયુસ્સ ઇન્દ્રિયાનં ઉપરોધા જીવિતપરિયન્તો મરણપરિયન્તો. યથાકમ્મં ગમિસ્સન્તીતિ કમ્મસ્સકતા. પુઞ્ઞપાપફલૂપગાતિ કમ્માનં ફલદસ્સાવિતા ચ અવિપ્પવાસો ચ.
Sabbesattāti ariyā ca anariyā ca sakkāyapariyāpannā ca sakkāyavītivattā ca. Marissantīti dvīhi maraṇehi dandhamaraṇena ca adandhamaraṇena ca, sakkāyapariyāpannānaṃ adandhamaraṇaṃ sakkāyavītivattānaṃ dandhamaraṇaṃ. Maraṇantaṃ hi jīvitanti khayā āyussa indriyānaṃ uparodhā jīvitapariyanto maraṇapariyanto. Yathākammaṃ gamissantīti kammassakatā. Puññapāpaphalūpagāti kammānaṃ phaladassāvitā ca avippavāso ca.
નિરયં પાપકમ્મન્તાતિ અપુઞ્ઞસઙ્ખારા. પુઞ્ઞકમ્મા ચ સુગ્ગતિન્તિ પુઞ્ઞસઙ્ખારા સુગતિં ગમિસ્સન્તિ. અપરે ચ મગ્ગં ભાવેત્વા, પરિનિબ્બન્તિનાસવાતિ સબ્બસઙ્ખારાનં સમતિક્કમનં. તેનાહ ભગવા – ‘‘સબ્બે…પે॰… નાસવા’’તિ.
Nirayaṃ pāpakammantāti apuññasaṅkhārā. Puññakammā ca suggatinti puññasaṅkhārā sugatiṃ gamissanti. Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavāti sabbasaṅkhārānaṃ samatikkamanaṃ. Tenāha bhagavā – ‘‘sabbe…pe… nāsavā’’ti.
‘‘સબ્બે સત્તા મરિસ્સન્તિ, મરણન્તં હિ જીવિતં. યથાકમ્મં ગમિસ્સન્તિ, પુઞ્ઞપાપફલૂપગા. નિરયં પાપકમ્મન્તા’’તિ આગાળ્હા ચ નિજ્ઝામા ચ પટિપદા. ‘‘અપરે ચ મગ્ગં ભાવેત્વા, પરિનિબ્બન્તિનાસવા’’તિ મજ્ઝિમા પટિપદા. ‘‘સબ્બે સત્તા મરિસ્સન્તિ, મરણન્તં હિ જીવિતં, યથાકમ્મં ગમિસ્સન્તિ, પુઞ્ઞપાપફલૂપગા, નિરયં પાપકમ્મન્તા’’તિ અયં સંકિલેસો. એવં સંસારં નિબ્બત્તયતિ. ‘‘સબ્બે સત્તા મરિસ્સન્તિ…પે॰… નિરયં પાપકમ્મન્તા’’તિ ઇમે તયો વટ્ટા દુક્ખવટ્ટો કમ્મવટ્ટો કિલેસવટ્ટો. ‘‘અપરે ચ મગ્ગં ભાવેત્વા, પરિનિબ્બન્તિનાસવા’’તિ તિણ્ણં વટ્ટાનં વિવટ્ટના. ‘‘સબ્બે સત્તા મરિસ્સન્તિ…પે॰… નિરયં પાપકમ્મન્તા’’તિ આદીનવો, ‘‘પુઞ્ઞકમ્મા ચ સુગ્ગતિ’’ન્તિ અસ્સાદો, ‘‘અપરે ચ મગ્ગં ભાવેત્વા, પરિનિબ્બન્તિનાસવા’’તિ નિસ્સરણં. ‘‘સબ્બે સત્તા મરિસ્સન્તિ…પે॰… નિરયં પાપકમ્મન્તા’’તિ હેતુ ચ ફલઞ્ચ, પઞ્ચક્ખન્ધા ફલં, તણ્હા હેતુ, ‘‘અપરે ચ મગ્ગં ભાવેત્વા, પરિનિબ્બન્તિનાસવા’’તિ મગ્ગો ચ ફલઞ્ચ. ‘‘સબ્બે સત્તા મરિસ્સન્તિ, મરણન્તં હિ જીવિતં. યથાકમ્મં ગમિસ્સન્તિ, પુઞ્ઞપાપફલૂપગા, નિરયં પાપકમ્મન્તા’’તિ અયં સંકિલેસો, સો સંકિલેસો તિવિધો તણ્હાસંકિલેસો દિટ્ઠિસંકિલેસો દુચ્ચરિતસંકિલેસોતિ.
‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ. Yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā. Nirayaṃ pāpakammantā’’ti āgāḷhā ca nijjhāmā ca paṭipadā. ‘‘Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti majjhimā paṭipadā. ‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ, yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā, nirayaṃ pāpakammantā’’ti ayaṃ saṃkileso. Evaṃ saṃsāraṃ nibbattayati. ‘‘Sabbe sattā marissanti…pe… nirayaṃ pāpakammantā’’ti ime tayo vaṭṭā dukkhavaṭṭo kammavaṭṭo kilesavaṭṭo. ‘‘Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti tiṇṇaṃ vaṭṭānaṃ vivaṭṭanā. ‘‘Sabbe sattā marissanti…pe… nirayaṃ pāpakammantā’’ti ādīnavo, ‘‘puññakammā ca suggati’’nti assādo, ‘‘apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti nissaraṇaṃ. ‘‘Sabbe sattā marissanti…pe… nirayaṃ pāpakammantā’’ti hetu ca phalañca, pañcakkhandhā phalaṃ, taṇhā hetu, ‘‘apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti maggo ca phalañca. ‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ. Yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā, nirayaṃ pāpakammantā’’ti ayaṃ saṃkileso, so saṃkileso tividho taṇhāsaṃkileso diṭṭhisaṃkileso duccaritasaṃkilesoti.
૫૯. તત્થ તણ્હાસંકિલેસો તીહિ તણ્હાહિ નિદ્દિસિતબ્બો – કામતણ્હાય ભવતણ્હાય વિભવતણ્હાય. યેન યેન વા પન વત્થુના અજ્ઝોસિતો, તેન તેનેવ નિદ્દિસિતબ્બો, તસ્સા વિત્થારો છત્તિંસાય તણ્હાય જાલિનિયા વિચરિતાનિ. તત્થ દિટ્ઠિસંકિલેસો ઉચ્છેદસસ્સતેન નિદ્દિસિતબ્બો, યેન યેન વા પન વત્થુના દિટ્ઠિવસેન અભિનિવિસતિ, ‘‘ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ તેન તેનેવ નિદ્દિસિતબ્બો, તસ્સા વિત્થારો દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ. તત્થ દુચ્ચરિતસંકિલેસો ચેતના ચેતસિકકમ્મેન નિદ્દિસિતબ્બો, તીહિ દુચ્ચરિતેહિ કાયદુચ્ચરિતેન વચીદુચ્ચરિતેન મનોદુચ્ચરિતેન, તસ્સા વિત્થારો દસ અકુસલકમ્મપથા. અપરે ચ મગ્ગં ભાવેત્વા, પરિનિબ્બન્તિનાસવાતિ ઇદં વોદાનં.
59. Tattha taṇhāsaṃkileso tīhi taṇhāhi niddisitabbo – kāmataṇhāya bhavataṇhāya vibhavataṇhāya. Yena yena vā pana vatthunā ajjhosito, tena teneva niddisitabbo, tassā vitthāro chattiṃsāya taṇhāya jāliniyā vicaritāni. Tattha diṭṭhisaṃkileso ucchedasassatena niddisitabbo, yena yena vā pana vatthunā diṭṭhivasena abhinivisati, ‘‘idameva saccaṃ moghamañña’’nti tena teneva niddisitabbo, tassā vitthāro dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni. Tattha duccaritasaṃkileso cetanā cetasikakammena niddisitabbo, tīhi duccaritehi kāyaduccaritena vacīduccaritena manoduccaritena, tassā vitthāro dasa akusalakammapathā. Apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavāti idaṃ vodānaṃ.
તયિદં વોદાનં તિવિધં; તણ્હાસંકિલેસો સમથેન વિસુજ્ઝતિ, સો સમથો સમાધિક્ખન્ધો, દિટ્ઠિસંકિલેસો વિપસ્સનાય વિસુજ્ઝતિ, સા વિપસ્સના પઞ્ઞાક્ખન્ધો, દુચ્ચરિતસંકિલેસો સુચરિતેન વિસુજ્ઝતિ, તં સુચરિતં સીલક્ખન્ધો.
Tayidaṃ vodānaṃ tividhaṃ; taṇhāsaṃkileso samathena visujjhati, so samatho samādhikkhandho, diṭṭhisaṃkileso vipassanāya visujjhati, sā vipassanā paññākkhandho, duccaritasaṃkileso sucaritena visujjhati, taṃ sucaritaṃ sīlakkhandho.
‘‘સબ્બે સત્તા મરિસ્સન્તિ, મરણન્તં હિ જીવિતં, યથાકમ્મં ગમિસ્સન્તિ, પુઞ્ઞપાપફલૂપગા, નિરયં પાપકમ્મન્તા’’તિ અપુઞ્ઞપ્પટિપદા, ‘‘પુઞ્ઞકમ્મા ચ સુગ્ગતિ’’ન્તિ પુઞ્ઞપ્પટિપદા, ‘‘અપરે ચ મગ્ગં ભાવેત્વા, પરિનિબ્બન્તિનાસવા’’તિ પુઞ્ઞપાપસમતિક્કમપ્પટિપદા, તત્થ યા ચ પુઞ્ઞપ્પટિપદા યા ચ અપુઞ્ઞપ્પટિપદા, અયં એકા પટિપદા સબ્બત્થગામિની એકા અપાયેસુ, એકા દેવેસુ, યા ચ પુઞ્ઞપાપસમતિક્કમા પટિપદા અયં તત્થ તત્થ ગામિની પટિપદા.
‘‘Sabbe sattā marissanti, maraṇantaṃ hi jīvitaṃ, yathākammaṃ gamissanti, puññapāpaphalūpagā, nirayaṃ pāpakammantā’’ti apuññappaṭipadā, ‘‘puññakammā ca suggati’’nti puññappaṭipadā, ‘‘apare ca maggaṃ bhāvetvā, parinibbantināsavā’’ti puññapāpasamatikkamappaṭipadā, tattha yā ca puññappaṭipadā yā ca apuññappaṭipadā, ayaṃ ekā paṭipadā sabbatthagāminī ekā apāyesu, ekā devesu, yā ca puññapāpasamatikkamā paṭipadā ayaṃ tattha tattha gāminī paṭipadā.
તયો રાસી – મિચ્છત્તનિયતો રાસિ, સમ્મત્તનિયતો રાસિ, અનિયતો રાસિ, તત્થ યો ચ મિચ્છત્તનિયતો રાસિ યો ચ સમ્મત્તનિયતો રાસિ એકા પટિપદા તત્થ તત્થ ગામિની, તત્થ યો અનિયતો રાસિ, અયં સબ્બત્થગામિની પટિપદા. કેન કારણેન? પચ્ચયં લભન્તો નિરયે ઉપપજ્જેય્ય, પચ્ચયં લભન્તો તિરચ્છાનયોનીસુ ઉપપજ્જેય્ય, પચ્ચયં લભન્તો પેત્તિવિસયેસુ ઉપપજ્જેય્ય, પચ્ચયં લભન્તો અસુરેસુ ઉપપજ્જેય્ય, પચ્ચયં લભન્તો દેવેસુ ઉપપજ્જેય્ય, પચ્ચયં લભન્તો મનુસ્સેસુ ઉપપજ્જેય્ય, પચ્ચયં લભન્તો પરિનિબ્બાયેય્ય, તસ્માયં સબ્બત્થગામિની પટિપદા, યં એત્થ ઞાણં હેતુસો ઠાનસો અનોધિસો, ઇદં વુચ્ચતિ સબ્બત્થગામિની પટિપદા ઞાણં દુતિયં તથાગતબલં.
Tayo rāsī – micchattaniyato rāsi, sammattaniyato rāsi, aniyato rāsi, tattha yo ca micchattaniyato rāsi yo ca sammattaniyato rāsi ekā paṭipadā tattha tattha gāminī, tattha yo aniyato rāsi, ayaṃ sabbatthagāminī paṭipadā. Kena kāraṇena? Paccayaṃ labhanto niraye upapajjeyya, paccayaṃ labhanto tiracchānayonīsu upapajjeyya, paccayaṃ labhanto pettivisayesu upapajjeyya, paccayaṃ labhanto asuresu upapajjeyya, paccayaṃ labhanto devesu upapajjeyya, paccayaṃ labhanto manussesu upapajjeyya, paccayaṃ labhanto parinibbāyeyya, tasmāyaṃ sabbatthagāminī paṭipadā, yaṃ ettha ñāṇaṃ hetuso ṭhānaso anodhiso, idaṃ vuccati sabbatthagāminī paṭipadā ñāṇaṃ dutiyaṃ tathāgatabalaṃ.
ઇતિ સબ્બત્થગામિની પટિપદા અનેકધાતુલોકો, તત્થ તત્થ ગામિની પટિપદા નાનાધાતુલોકો. તત્થ કતમો અનેકધાતુલોકો? ચક્ખુધાતુ રૂપધાતુ ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુ, સોતધાતુ સદ્દધાતુ સોતવિઞ્ઞાણધાતુ, ઘાનધાતુ ગન્ધધાતુ ઘાનવિઞ્ઞાણધાતુ, જિવ્હાધાતુ રસધાતુ જિવ્હાવિઞ્ઞાણધાતુ, કાયધાતુ ફોટ્ઠબ્બધાતુ કાયવિઞ્ઞાણધાતુ, મનોધાતુ ધમ્મધાતુ મનોવિઞ્ઞાણધાતુ, પથવીધાતુ, આપોધાતુ, તેજોધાતુ, વાયોધાતુ, આકાસધાતુ, વિઞ્ઞાણધાતુ, કામધાતુ, બ્યાપાદધાતુ, વિહિંસાધાતુ, નેક્ખમ્મધાતુ, અબ્યાપાદધાતુ, અવિહિંસાધાતુ, દુક્ખધાતુ, દોમનસ્સધાતુ , અવિજ્જાધાતુ, સુખધાતુ, સોમનસ્સધાતુ, ઉપેક્ખાધાતુ, રૂપધાતુ, અરૂપધાતુ, નિરોધધાતુ, સઙ્ખારધાતુ, નિબ્બાનધાતુ, અયં અનેકધાતુલોકો.
Iti sabbatthagāminī paṭipadā anekadhātuloko, tattha tattha gāminī paṭipadā nānādhātuloko. Tattha katamo anekadhātuloko? Cakkhudhātu rūpadhātu cakkhuviññāṇadhātu, sotadhātu saddadhātu sotaviññāṇadhātu, ghānadhātu gandhadhātu ghānaviññāṇadhātu, jivhādhātu rasadhātu jivhāviññāṇadhātu, kāyadhātu phoṭṭhabbadhātu kāyaviññāṇadhātu, manodhātu dhammadhātu manoviññāṇadhātu, pathavīdhātu, āpodhātu, tejodhātu, vāyodhātu, ākāsadhātu, viññāṇadhātu, kāmadhātu, byāpādadhātu, vihiṃsādhātu, nekkhammadhātu, abyāpādadhātu, avihiṃsādhātu, dukkhadhātu, domanassadhātu , avijjādhātu, sukhadhātu, somanassadhātu, upekkhādhātu, rūpadhātu, arūpadhātu, nirodhadhātu, saṅkhāradhātu, nibbānadhātu, ayaṃ anekadhātuloko.
તત્થ કતમો નાનાધાતુલોકો? અઞ્ઞા ચક્ખુધાતુ, અઞ્ઞા રૂપધાતુ, અઞ્ઞા ચક્ખુવિઞ્ઞાણધાતુ. એવં સબ્બા. અઞ્ઞા નિબ્બાનધાતુ. યં એત્થ ઞાણં હેતુસો ઠાનસો અનોધિસો, ઇદં વુચ્ચતિ અનેકધાતુ નાનાધાતુ ઞાણં તતિયં તથાગતબલં.