Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / નેત્તિવિભાવિની • Nettivibhāvinī |
૨. વિચયહારવિભઙ્ગવિભાવના
2. Vicayahāravibhaṅgavibhāvanā
૧૧. યેન યેન સંવણ્ણનાવિસેસભૂતેન દેસનાહારવિભઙ્ગેન અસ્સાદાદયો સુત્તત્થા આચરિયેન વિભત્તા, સો સંવણ્ણનાવિસેસભૂતો દેસનાહારવિભઙ્ગો પરિપુણ્ણો, ‘‘કતમો વિચયો હારો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ કતમો વિચયો હારો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તેસુ નિદ્દિટ્ઠેસુ સોળસસુ દેસનાહારાદીસુ હારેસુ કતમો સંવણ્ણનાવિસેસો વિચયો હારો વિચયહારવિભઙ્ગો નામાતિ પુચ્છતિ. ‘‘યં પુચ્છિતઞ્ચ વિસ્સજ્જિતઞ્ચા’’તિઆદિનિદ્દેસગાથાય ઇદાનિ મયા વુચ્ચમાનો ‘‘અયં વિચયો હારો કિં વિચિનતી’’તિઆદિકો સંવણ્ણનાવિસેસો વિચયહારવિભઙ્ગો નામાતિ યોજના.
11. Yena yena saṃvaṇṇanāvisesabhūtena desanāhāravibhaṅgena assādādayo suttatthā ācariyena vibhattā, so saṃvaṇṇanāvisesabhūto desanāhāravibhaṅgo paripuṇṇo, ‘‘katamo vicayo hāro’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha katamo vicayo hāro’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tesu niddiṭṭhesu soḷasasu desanāhārādīsu hāresu katamo saṃvaṇṇanāviseso vicayo hāro vicayahāravibhaṅgo nāmāti pucchati. ‘‘Yaṃ pucchitañca vissajjitañcā’’tiādiniddesagāthāya idāni mayā vuccamāno ‘‘ayaṃ vicayo hāro kiṃ vicinatī’’tiādiko saṃvaṇṇanāviseso vicayahāravibhaṅgo nāmāti yojanā.
‘‘અયં વિચયો હારો કિં વિચિનતી’’તિ ઇમિના યો વિચયો વિચિનિતબ્બો, તં વિચયં વિચિનિતબ્બં પુચ્છતિ, તસ્મા વિચિનિતબ્બં વિસયં વિસું વિસું નિયમેત્વા દસ્સેતું ‘‘પદં વિચિનતિ, પઞ્હં વિચિનતી’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘કિં વિચયો પદવિચયો’’તિઆદિં અવત્વા ‘‘કિં વિચિનતિ, પદં વિચિનતી’’તિઆદિવચનેન વિચયસદ્દસ્સ કત્તુસાધનત્થં દસ્સેતિ. તત્થ પદં વિચિનતીતિ નવવિધસ્સ સુત્તન્તસ્સ સબ્બં પદં યાવ નિગમના નામપદાદિજાતિસદ્દાદિઇત્થિલિઙ્ગાદિઆકારન્તાદિપઠમવિભત્યન્તાદિએકવચનાદિવસેન વિચિનતિ. પઞ્હં વિચિનતીતિ અદિટ્ઠજોતનાદિસત્તાધિટ્ઠાનાદિસમ્મુતિવિસયાદિઅતીતવિસયાદિવસેન વિચિનતિ. વિસ્સજ્જનં વિચિનતીતિ એકંસબ્યાકરણવિસ્સજ્જનાદિસાવસેસબ્યાકરણવિસ્સજ્જનાદિ સઉત્તરબ્યાકરણ વિસ્સજ્જનાદિ લોકિયબ્યાકરણવિસ્સજ્જનાદિવસેન વિચિનતિ. પુબ્બાપરં વિચિનતીતિ પુબ્બેન અપરં સંસન્દિત્વા વિચિનતિ. અસ્સાદં વિચિનતીતિ અસ્સાદકતણ્હાદિઅસ્સાદેતબ્બસુખાદિવસેન વિચિનતિ. આદીનવં વિચિનતીતિ દુક્ખદુક્ખવિપરિણામદુક્ખસઙ્ખારદુક્ખવસેન વા અનિટ્ઠાનુભવનાદિઆદિઅન્તવન્તતાદિસંકિલેસભાગિયાદિવસેન વા વિચિનતિ. નિસ્સરણં વિચિનતીતિ મગ્ગવસેન વા નિબ્બાનવસેન વા મગ્ગસ્સ વા આગમવસેન, નિબ્બાનસ્સ અસઙ્ખતધાતુઆદિપરિયાયવસેન વા વિચિનતિ. ફલં વિચિનતીતિ ધમ્મચરણસ્સ દુગ્ગતિગમનાભાવેન વા મચ્ચુતરણાદિના વા દેસનાય ફલં, દેસનાનુસારેન ચરણસ્સ ફલં વિચિનતિ. ઉપાયં વિચિનતીતિ અનિચ્ચાનુપસ્સનાદિવસેન પવત્તનનિબ્બિદાઞાણાદિવસેન વા સદ્ધાસતિવસેન વા વિસુદ્ધિયા ઉપાયં વિચિનતિ. આણત્તિં વિચિનતીતિ પાપપરિવજ્જનાણત્તિવસેન વા લોકસ્સ સુઞ્ઞતાપેક્ખનાણત્તિવસેન વા વિચિનતિ. અનુગીતિં વિચિનતીતિ વુત્તાનુગીતિવસેન વા વુચ્ચમાનાનુગીતિવસેન વા અનુરૂપં ગીતિં વિચિનતિ. સબ્બે નવ સુત્તન્તે વિચિનતીતિ સુત્તગેય્યાદિકે નવ સુત્તે આહચ્ચવચનવસેન વા અનુસન્ધિવચનવસેન વા નીતત્થવચનવસેન વા નેય્યત્થવચનવસેન વા સંકિલેસભાગિયાદિવસેન વા વિચિનતિ.
‘‘Ayaṃ vicayo hāro kiṃ vicinatī’’ti iminā yo vicayo vicinitabbo, taṃ vicayaṃ vicinitabbaṃ pucchati, tasmā vicinitabbaṃ visayaṃ visuṃ visuṃ niyametvā dassetuṃ ‘‘padaṃ vicinati, pañhaṃ vicinatī’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Kiṃ vicayo padavicayo’’tiādiṃ avatvā ‘‘kiṃ vicinati, padaṃ vicinatī’’tiādivacanena vicayasaddassa kattusādhanatthaṃ dasseti. Tattha padaṃ vicinatīti navavidhassa suttantassa sabbaṃ padaṃ yāva nigamanā nāmapadādijātisaddādiitthiliṅgādiākārantādipaṭhamavibhatyantādiekavacanādivasena vicinati. Pañhaṃ vicinatīti adiṭṭhajotanādisattādhiṭṭhānādisammutivisayādiatītavisayādivasena vicinati. Vissajjanaṃ vicinatīti ekaṃsabyākaraṇavissajjanādisāvasesabyākaraṇavissajjanādi sauttarabyākaraṇa vissajjanādi lokiyabyākaraṇavissajjanādivasena vicinati. Pubbāparaṃ vicinatīti pubbena aparaṃ saṃsanditvā vicinati. Assādaṃ vicinatīti assādakataṇhādiassādetabbasukhādivasena vicinati. Ādīnavaṃ vicinatīti dukkhadukkhavipariṇāmadukkhasaṅkhāradukkhavasena vā aniṭṭhānubhavanādiādiantavantatādisaṃkilesabhāgiyādivasena vā vicinati. Nissaraṇaṃ vicinatīti maggavasena vā nibbānavasena vā maggassa vā āgamavasena, nibbānassa asaṅkhatadhātuādipariyāyavasena vā vicinati. Phalaṃ vicinatīti dhammacaraṇassa duggatigamanābhāvena vā maccutaraṇādinā vā desanāya phalaṃ, desanānusārena caraṇassa phalaṃ vicinati. Upāyaṃ vicinatīti aniccānupassanādivasena pavattananibbidāñāṇādivasena vā saddhāsativasena vā visuddhiyā upāyaṃ vicinati. Āṇattiṃ vicinatīti pāpaparivajjanāṇattivasena vā lokassa suññatāpekkhanāṇattivasena vā vicinati. Anugītiṃ vicinatīti vuttānugītivasena vā vuccamānānugītivasena vā anurūpaṃ gītiṃ vicinati. Sabbe nava suttante vicinatīti suttageyyādike nava sutte āhaccavacanavasena vā anusandhivacanavasena vā nītatthavacanavasena vā neyyatthavacanavasena vā saṃkilesabhāgiyādivasena vā vicinati.
કિઞ્ચાપિ પદવિચયો પઠમં વિભત્તો, સુત્તસ્સ પન અનુપદં વિચિનિતબ્બતાય અતિભારિયો, ન સુકરો પદવિચયોતિ તં અગ્ગહેત્વા પઞ્હાવિચયવિસ્સજ્જનવિચયે તાવ વિભજન્તો ‘‘યથા કિં ભવે’’તિઆદિમાહ. તત્થ યથા કિં ભવેતિ યેન પકારેન સો પઞ્હાવિચયો પવત્તેતબ્બો, તં પકારજાતં કીદિસં ભવેય્યાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. આયસ્મા અજિતો પારાયને ભગવન્તં પઞ્હં યથા યેન પકારેન પુચ્છતિ, તથા તેન પકારેન પઞ્હાવિચયો પવત્તેતબ્બોતિ અત્થો. તત્થ આયસ્માતિ પિયવચનં. અજિતોતિ બાવરીબ્રાહ્મણસ્સ પરિચારકભૂતાનં સોળસન્નં અઞ્ઞતરો અજિતો. પારાયનેતિ પારં નિબ્બાનં અયતિ ગચ્છતિ એતેનાતિ પારાયનં, અજિતસુત્તાદિસોળસસુત્તસ્સેતં અધિવચનં.
Kiñcāpi padavicayo paṭhamaṃ vibhatto, suttassa pana anupadaṃ vicinitabbatāya atibhāriyo, na sukaro padavicayoti taṃ aggahetvā pañhāvicayavissajjanavicaye tāva vibhajanto ‘‘yathā kiṃ bhave’’tiādimāha. Tattha yathā kiṃ bhaveti yena pakārena so pañhāvicayo pavattetabbo, taṃ pakārajātaṃ kīdisaṃ bhaveyyāti attho daṭṭhabbo. Āyasmā ajito pārāyane bhagavantaṃ pañhaṃ yathā yena pakārena pucchati, tathā tena pakārena pañhāvicayo pavattetabboti attho. Tattha āyasmāti piyavacanaṃ. Ajitoti bāvarībrāhmaṇassa paricārakabhūtānaṃ soḷasannaṃ aññataro ajito. Pārāyaneti pāraṃ nibbānaṃ ayati gacchati etenāti pārāyanaṃ, ajitasuttādisoḷasasuttassetaṃ adhivacanaṃ.
‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો, (ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો,)
‘‘Kenassu nivuto loko, (iccāyasmā ajito,)
કેનસ્સુ નપ્પકાસતિ;
Kenassu nappakāsati;
કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસિ, કિં સુ તસ્સ મહબ્ભય’’ન્તિ. (સુ॰ નિ॰ ૧૦૩૮; ચૂળનિ॰ વત્થુગાથા ૫૭, અજિતમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ ૧) –
Kissābhilepanaṃ brūsi, kiṃ su tassa mahabbhaya’’nti. (su. ni. 1038; cūḷani. vatthugāthā 57, ajitamāṇavapucchāniddesa 1) –
ગાથાય ‘‘કેન ધમ્મેન લોકો અરિયવજ્જો સત્તો નિવુતો પટિચ્છાદિતો, ઇતિ આયસ્મા અજિતો પુચ્છતિ. કેન હેતુના યથાવુત્તલોકો નપ્પકાસતિ, અસ્સ યથાવુત્તલોકસ્સ કિં અભિલેપનં ઇતિ ત્વં બ્રૂસિ, તસ્સ યથાવુત્તલોકસ્સ કિં મહબ્ભયન્તિ ત્વં બ્રૂસીતિ પુચ્છતી’’તિ અત્થો.
Gāthāya ‘‘kena dhammena loko ariyavajjo satto nivuto paṭicchādito, iti āyasmā ajito pucchati. Kena hetunā yathāvuttaloko nappakāsati, assa yathāvuttalokassa kiṃ abhilepanaṃ iti tvaṃ brūsi, tassa yathāvuttalokassa kiṃ mahabbhayanti tvaṃ brūsīti pucchatī’’ti attho.
ઇતિ ઇમિના પભેદેન ચત્તારિ ઇમાનિ ગાથાપાદપદાનિ પુચ્છિતાનિ પુચ્છાવસેન વુત્તાનિ, પુચ્છિતત્થદીપકાનિ વા, પધાનવસેન પન સો ‘‘એકો પઞ્હો’’તિ મતો, યદિપિ ચતુન્નં પદાનં પુચ્છનવસેન પવત્તત્તા ચતુબ્બિધોતિ વત્તબ્બો, ઞાતું પન ઇચ્છિતસ્સ એકસ્સેવ અત્થસ્સ સમ્ભવતો ‘‘એકો પઞ્હો’’તિ વુત્તં. ‘‘કારણં વદેહી’’તિ વત્તબ્બત્તા કારણમાહ ‘‘એકવત્થુપરિગ્ગહા’’તિ. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘યદિપિ નિવારણાપકાસનાભિલેપનમહબ્ભયસઙ્ખાતા ચત્તારો અત્થા પુચ્છાયં ગહિતા, એકસ્સ પન અભિધેય્યત્થસ્સ ગહણતો ‘એકો પઞ્હો’તિ પધાનવસેન ગહિતોતિ દટ્ઠબ્બો’’તિ. ‘‘એકવત્થુપરિગ્ગહણં કથં અમ્હેહિ સદ્દહિતબ્બ’’ન્તિ વત્તબ્બભાવતો ‘‘એવઞ્હિ આહા’’તિ વુત્તં. એવં એકવત્થુપરિગ્ગહણેનેવ ભગવા હિ યસ્મા આહ, ઇતિ તસ્મા એકવત્થુપરિગ્ગહણં તુમ્હેહિ સદ્દહિતબ્બન્તિ વુત્તં હોતિ.
Iti iminā pabhedena cattāri imāni gāthāpādapadāni pucchitāni pucchāvasena vuttāni, pucchitatthadīpakāni vā, padhānavasena pana so ‘‘eko pañho’’ti mato, yadipi catunnaṃ padānaṃ pucchanavasena pavattattā catubbidhoti vattabbo, ñātuṃ pana icchitassa ekasseva atthassa sambhavato ‘‘eko pañho’’ti vuttaṃ. ‘‘Kāraṇaṃ vadehī’’ti vattabbattā kāraṇamāha ‘‘ekavatthupariggahā’’ti. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yadipi nivāraṇāpakāsanābhilepanamahabbhayasaṅkhātā cattāro atthā pucchāyaṃ gahitā, ekassa pana abhidheyyatthassa gahaṇato ‘eko pañho’ti padhānavasena gahitoti daṭṭhabbo’’ti. ‘‘Ekavatthupariggahaṇaṃ kathaṃ amhehi saddahitabba’’nti vattabbabhāvato ‘‘evañhi āhā’’ti vuttaṃ. Evaṃ ekavatthupariggahaṇeneva bhagavā hi yasmā āha, iti tasmā ekavatthupariggahaṇaṃ tumhehi saddahitabbanti vuttaṃ hoti.
‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિ ઇમિના લોકાધિટ્ઠાનં પટિચ્છાદનં પુચ્છતિ, ન નાનાધમ્માધિટ્ઠાનં. ‘‘કેનસ્સુ નપ્પકાસતી’’તિ ઇમિના લોકસ્સેવ અપ્પકાસનં પુચ્છતિ, ન નાનાસભાવધમ્મસ્સ. ‘‘કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસી’’તિ ઇમિના લોકસ્સેવ અભિલેપનં પુચ્છતિ, ન નાનાસભાવધમ્મસ્સ. ‘‘કિં સુ તસ્સ મહબ્ભય’’ન્તિ ઇમિના તસ્સેવ લોકસ્સ મહબ્ભયં પુચ્છતિ, ન નાનાસભાવધમ્મસ્સ. તસ્મા ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિઆદિપઞ્હો એકાધિટ્ઠાનનાનાધિટ્ઠાનેસુ એકાધિટ્ઠાનો, ધમ્માધિટ્ઠાનસત્તાધિટ્ઠાનેસુ સત્તાધિટ્ઠાનો, અદિટ્ઠજોતનાદીસુ અદિટ્ઠજોતનાપઞ્હોતિઆદિના યથાસમ્ભવં વિચિનિતબ્બોતિ અધિપ્પાયો.
‘‘Kenassu nivuto loko’’ti iminā lokādhiṭṭhānaṃ paṭicchādanaṃ pucchati, na nānādhammādhiṭṭhānaṃ. ‘‘Kenassu nappakāsatī’’ti iminā lokasseva appakāsanaṃ pucchati, na nānāsabhāvadhammassa. ‘‘Kissābhilepanaṃ brūsī’’ti iminā lokasseva abhilepanaṃ pucchati, na nānāsabhāvadhammassa. ‘‘Kiṃ su tassa mahabbhaya’’nti iminā tasseva lokassa mahabbhayaṃ pucchati, na nānāsabhāvadhammassa. Tasmā ‘‘kenassu nivuto loko’’tiādipañho ekādhiṭṭhānanānādhiṭṭhānesu ekādhiṭṭhāno, dhammādhiṭṭhānasattādhiṭṭhānesu sattādhiṭṭhāno, adiṭṭhajotanādīsu adiṭṭhajotanāpañhotiādinā yathāsambhavaṃ vicinitabboti adhippāyo.
‘‘પઞ્હસ્સ યો લોકો ‘અધિટ્ઠાનો’તિ ગહિતો, સો લોકો તિવિધો’’તિ વત્તબ્બભાવતો ‘‘લોકો તિવિધો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તયો વિધા એતસ્સ લોકસ્સાતિ તિવિધો. કિલિસ્સતિ રાગાદિવસેન કામાવચરસત્તોતિ કિલેસો, કિલેસો ચ સો લોકો ચાતિ કિલેસલોકો, કામાવચરસત્તો. સો હિ રાગાદિકિલેસબહુલતાય કિલેસલોકોતિ. ભવતિ ઝાનાભિઞ્ઞાહિ બુદ્ધીહીતિ ભવો, ભવો ચ સો લોકો ચાતિ ભવલોકો, રૂપાવચરસત્તો. સો હિ ઝાનાદિબુદ્ધીહિ ભવતીતિ. ઇન્દ્રિયેન સમન્નાગતોતિ ઇન્દ્રિયો, ઇન્દ્રિયો ચ સો લોકો ચાતિ ઇન્દ્રિયલોકો, અરૂપાવચરસત્તો. સો હિ આનેઞ્જસમાધિબહુલતાય વિસુદ્ધિન્દ્રિયો હોતીતિ લોકસમઞ્ઞા પરિયાપન્નધમ્મવસેન પવત્તા, તસ્મા અરિયા ન ગહિતાતિ.
‘‘Pañhassa yo loko ‘adhiṭṭhāno’ti gahito, so loko tividho’’ti vattabbabhāvato ‘‘loko tividho’’tiādi vuttaṃ. Tattha tayo vidhā etassa lokassāti tividho. Kilissati rāgādivasena kāmāvacarasattoti kileso, kileso ca so loko cāti kilesaloko, kāmāvacarasatto. So hi rāgādikilesabahulatāya kilesalokoti. Bhavati jhānābhiññāhi buddhīhīti bhavo, bhavo ca so loko cāti bhavaloko, rūpāvacarasatto. So hi jhānādibuddhīhi bhavatīti. Indriyena samannāgatoti indriyo, indriyo ca so loko cāti indriyaloko, arūpāvacarasatto. So hi āneñjasamādhibahulatāya visuddhindriyo hotīti lokasamaññā pariyāpannadhammavasena pavattā, tasmā ariyā na gahitāti.
‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિઆદિગાથાય પુચ્છાવિચયો હારો આચરિયેન વિભત્તો, અમ્હેહિ ચ ઞાતો, ‘‘વિસ્સજ્જનાવિચયો હારો કત્થ વિસ્સજ્જનાય વિભત્તો’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ વિસ્સજ્જના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તસ્સં ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિઆદિપુચ્છાયં –
‘‘Kenassu nivuto loko’’tiādigāthāya pucchāvicayo hāro ācariyena vibhatto, amhehi ca ñāto, ‘‘vissajjanāvicayo hāro kattha vissajjanāya vibhatto’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha vissajjanā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tassaṃ ‘‘kenassu nivuto loko’’tiādipucchāyaṃ –
‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો, (અજિતાતિ ભગવા,)
‘‘Avijjāya nivuto loko, (ajitāti bhagavā,)
વિવિચ્છા પમાદા નપ્પકાસતિ;
Vivicchā pamādā nappakāsati;
જપ્પાભિલેપનં બ્રૂમિ, દુક્ખમસ્સ મહબ્ભય’’ન્તિ. (સુ॰ નિ॰ ૧૦૩૯; ચૂળનિ॰ વત્થુગાથા ૫૮, અજિતમાણવપુચ્છાનિદ્દેસ) –
Jappābhilepanaṃ brūmi, dukkhamassa mahabbhaya’’nti. (su. ni. 1039; cūḷani. vatthugāthā 58, ajitamāṇavapucchāniddesa) –
અયં ગાથા વિસ્સજ્જનાતિ દટ્ઠબ્બા. તત્થ અવિજ્જાય નિવુતો લોકોતિ કાળપક્ખચતુદ્દસી, ઘનવનસણ્ડ, મેઘપટલચ્છાદન, અડ્ઢરત્તીનં વસેન ચતુરઙ્ગસમન્નાગતેન અન્ધકારેન રથઘટાદિ પટિચ્છાદિતો વિય ધમ્મસભાવપટિચ્છાદનલક્ખણાય અવિજ્જાય સત્તલોકો નિવુતો પટિચ્છાદિતો. ‘‘અજિતા’’તિ ચ આલપનં કત્વા ભગવા આહ. વિવિચ્છાતિ વિચિકિચ્છાય પમાદહેતુ યથાવુત્તલોકો નપ્પકાસતિ. જપ્પં તણ્હં યથાવુત્તલોકસ્સ ‘‘અભિલેપન’’ન્તિ અહં બ્રૂમીતિ ભગવા આહ, દુક્ખં જાતિઆદિવટ્ટદુક્ખં અસ્સ યથાવુત્તલોકસ્સ ‘‘મહબ્ભય’’ન્તિ અહં બ્રૂમીતિ ભગવા અજિતં આહાતિ અત્થો.
Ayaṃ gāthā vissajjanāti daṭṭhabbā. Tattha avijjāya nivuto lokoti kāḷapakkhacatuddasī, ghanavanasaṇḍa, meghapaṭalacchādana, aḍḍharattīnaṃ vasena caturaṅgasamannāgatena andhakārena rathaghaṭādi paṭicchādito viya dhammasabhāvapaṭicchādanalakkhaṇāya avijjāya sattaloko nivuto paṭicchādito. ‘‘Ajitā’’ti ca ālapanaṃ katvā bhagavā āha. Vivicchāti vicikicchāya pamādahetu yathāvuttaloko nappakāsati. Jappaṃ taṇhaṃ yathāvuttalokassa ‘‘abhilepana’’nti ahaṃ brūmīti bhagavā āha, dukkhaṃ jātiādivaṭṭadukkhaṃ assa yathāvuttalokassa ‘‘mahabbhaya’’nti ahaṃ brūmīti bhagavā ajitaṃ āhāti attho.
‘‘ઇમાય વિસ્સજ્જનાય કથં વિચિનેય્યા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘ઇમાનિ ચત્તારિ પદાની’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ઇમાનિ ચત્તારિ પદાનીતિ ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિઆદિપુચ્છાગાથાયં વુત્તાનિ ગાથાપદાનિ. ઇમેહિ ચતૂહિ પદેહીતિ ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો’’તિ વિસ્સજ્જનાગાથાયં વુત્તેહિ ગાથાપદેહિ વિસ્સજ્જિતાનિ. કથં? પઠમં પદં પઠમેન પદેન, દુતિયં પદં દુતિયેન પદેન, તતિયં પદં તતિયેન પદેન, ચતુત્થં પદં ચતુત્થેન પદેન વિસ્સજ્જિતં.
‘‘Imāya vissajjanāya kathaṃ vicineyyā’’ti pucchitabbattā ‘‘imāni cattāri padānī’’tiādi vuttaṃ. Tattha imāni cattāri padānīti ‘‘kenassu nivuto loko’’tiādipucchāgāthāyaṃ vuttāni gāthāpadāni. Imehi catūhi padehīti ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti vissajjanāgāthāyaṃ vuttehi gāthāpadehi vissajjitāni. Kathaṃ? Paṭhamaṃ padaṃ paṭhamena padena, dutiyaṃ padaṃ dutiyena padena, tatiyaṃ padaṃ tatiyena padena, catutthaṃ padaṃ catutthena padena vissajjitaṃ.
‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિ પઠમપઞ્હે ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો’’તિ પઠમા વિસ્સજ્જના કતા, ન ઉપ્પટિપાટિયા. વિજ્જાય પટિપક્ખા અવિજ્જા, તસ્મા અવિજ્જાય અજાનકો લોકો ભવેય્ય. કથં નિવુતો સદ્દહિતબ્બોતિ આહ ‘‘નીવરણેહિ નિવુતો લોકો’’તિ. યદિ એવં ‘‘નીવરણેન નિવુતો લોકો’’તિ વિસ્સજ્જના કાતબ્બાતિ ચોદનં મનસિ કત્વા વુત્તં ‘‘અવિજ્જાનીવરણા હિ સબ્બે સત્તા’’તિ. ‘‘સબ્બસત્તાનં અવિજ્જાનીવરણભાવો કેન વચનેન સદ્દહિતબ્બો’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘યથાહ ભગવા’’તિઆદિ વુત્તં.
‘‘Kenassu nivuto loko’’ti paṭhamapañhe‘‘avijjāya nivuto loko’’ti paṭhamā vissajjanā katā, na uppaṭipāṭiyā. Vijjāya paṭipakkhā avijjā, tasmā avijjāya ajānako loko bhaveyya. Kathaṃ nivuto saddahitabboti āha ‘‘nīvaraṇehi nivuto loko’’ti. Yadi evaṃ ‘‘nīvaraṇena nivuto loko’’ti vissajjanā kātabbāti codanaṃ manasi katvā vuttaṃ ‘‘avijjānīvaraṇā hi sabbe sattā’’ti. ‘‘Sabbasattānaṃ avijjānīvaraṇabhāvo kena vacanena saddahitabbo’’ti vattabbattā ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi vuttaṃ.
‘‘સબ્બસત્તાનં, ભિક્ખવે, સબ્બપાણાનં સબ્બભૂતાનં, પરિયાયતો એકમેવ નીવરણં વદામિ, યદિદં અવિજ્જા. અવિજ્જાનીવરણા હિ સબ્બે સત્તા. સબ્બસોવ ભિક્ખવે અવિજ્જાય નિરોધા ચાગા પટિનિસ્સગ્ગા નત્થિ સત્તાનં નીવરણન્તિ વદામી’’તિ યં વચનં યથા યેન પકારેન ભગવા આહ, તથા તેન પકારેન વુત્તેન તેન વચનેન તુમ્હેહિ સબ્બસત્તાનં અવિજ્જાનીવરણભાવો સદ્દહિતબ્બોતિ.
‘‘Sabbasattānaṃ, bhikkhave, sabbapāṇānaṃ sabbabhūtānaṃ, pariyāyato ekameva nīvaraṇaṃ vadāmi, yadidaṃ avijjā. Avijjānīvaraṇā hi sabbe sattā. Sabbasova bhikkhave avijjāya nirodhā cāgā paṭinissaggā natthi sattānaṃ nīvaraṇanti vadāmī’’ti yaṃ vacanaṃ yathā yena pakārena bhagavā āha, tathā tena pakārena vuttena tena vacanena tumhehi sabbasattānaṃ avijjānīvaraṇabhāvo saddahitabboti.
‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો’’તિ પદેન ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિ પઠમસ્સેવ પદસ્સ વિસ્સજ્જના ન સિયા, ‘‘કેનસ્સુ નપ્પકાસતી’’તિ દુતિયપદસ્સાપિ વિસ્સજ્જના સિયાતિ ચોદનં મનસિ કત્વા ‘‘તેન ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તેન ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો’’તિ પદેન ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિ પઠમસ્સ પદસ્સ વિસ્સજ્જના યુત્તા યુત્તતરા હોતિ, યુત્તતરત્તા ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો’’તિ પઞ્હે ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો’’તિ વિસ્સજ્જનાતિ મયા વત્તબ્બાયેવાતિ અધિપ્પાયો.
‘‘Avijjāya nivuto loko’’ti padena ‘‘kenassu nivuto loko’’ti paṭhamasseva padassa vissajjanā na siyā, ‘‘kenassu nappakāsatī’’ti dutiyapadassāpi vissajjanā siyāti codanaṃ manasi katvā ‘‘tena cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tena ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti padena ‘‘kenassu nivuto loko’’ti paṭhamassa padassa vissajjanā yuttā yuttatarā hoti, yuttatarattā ‘‘kenassu nivuto loko’’ti pañhe ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti vissajjanāti mayā vattabbāyevāti adhippāyo.
‘‘કેનસ્સુ નપ્પકાસતી’’તિ ઇમસ્મિં પઞ્હે ‘‘વિવિચ્છા પમાદા નપ્પકાસતી’’તિ અયં વિસ્સજ્જના કાતબ્બા, વિવિચ્છાય પવત્તત્તા, પમાદા ચ લોકો નપ્પકાસતીતિ અત્થો. અવિજ્જાનીવરણાય નિવુતો લોકો નપ્પકાસતીતિ વિસ્સજ્જના કાતબ્બા, ‘‘કથં વિવિચ્છા પમાદા લોકો નપ્પકાસતીતિ વિસ્સજ્જના કતા’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘યો પુગ્ગલો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ યો પુથુજ્જનભૂતો પુગ્ગલો અવિજ્જાનીવરણેહિ નિવુતો, સો પુથુજ્જનભૂતો પુગ્ગલો વિવિચ્છાય વિવિચ્છતિ. ‘‘યાય વિવિચ્છાય વિવિચ્છતિ, સા વિવિચ્છા કતમા નામા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘વિવિચ્છા નામ વુચ્ચતિ વિચિકિચ્છા’’તિ વુત્તં. ‘‘તાય કસ્મા નપ્પકાસતી’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘સો વિચિકિચ્છન્તો’’તિઆદિ વુત્તં. તાય વિચિકિચ્છન્તો સો પુથુજ્જનભૂતો પુગ્ગલો સદ્દહિતબ્બેસુ નાભિસદ્દહતિ; સદ્દહિતબ્બેસુ ન અભિસદ્દહન્તો અકુસલાનં ધમ્માનં પહાનાય, કુસલાનં ધમ્માનં સચ્છિકિરિયાય આરભિતબ્બં વીરિયં નારભતિ; અનારભન્તો સો પુગ્ગલો ઇધ લોકે પમાદમનુયુત્તો વિહરતીતિ, પમાદેન વિહરન્તો પમત્તો પુગ્ગલો સુક્કે ધમ્મે ન ઉપ્પાદિયતિ; અનુપ્પાદયન્તસ્સ તસ્સ પુગ્ગલસ્સ તે સુક્કા ધમ્મા અનુપ્પાદિયમાના હુત્વા નપ્પકાસન્તિ પકાસનવસેન ન પવત્તન્તિ; તસ્મા ‘‘વિવિચ્છા પમાદા લોકો નપ્પકાસતી’’તિ વિસ્સજ્જના કાતબ્બાતિ અધિપ્પાયો.
‘‘Kenassu nappakāsatī’’ti imasmiṃ pañhe ‘‘vivicchā pamādā nappakāsatī’’ti ayaṃ vissajjanā kātabbā, vivicchāya pavattattā, pamādā ca loko nappakāsatīti attho. Avijjānīvaraṇāya nivuto loko nappakāsatīti vissajjanā kātabbā, ‘‘kathaṃ vivicchā pamādā loko nappakāsatīti vissajjanā katā’’ti vattabbattā ‘‘yo puggalo’’tiādi vuttaṃ. Tattha yo puthujjanabhūto puggalo avijjānīvaraṇehi nivuto, so puthujjanabhūto puggalo vivicchāya vivicchati. ‘‘Yāya vivicchāya vivicchati, sā vivicchā katamā nāmā’’ti pucchitabbattā ‘‘vivicchā nāma vuccati vicikicchā’’ti vuttaṃ. ‘‘Tāya kasmā nappakāsatī’’ti vattabbattā ‘‘so vicikicchanto’’tiādi vuttaṃ. Tāya vicikicchanto so puthujjanabhūto puggalo saddahitabbesu nābhisaddahati; saddahitabbesu na abhisaddahanto akusalānaṃ dhammānaṃ pahānāya, kusalānaṃ dhammānaṃ sacchikiriyāya ārabhitabbaṃ vīriyaṃ nārabhati; anārabhanto so puggalo idha loke pamādamanuyutto viharatīti, pamādena viharanto pamatto puggalo sukke dhamme na uppādiyati; anuppādayantassa tassa puggalassa te sukkā dhammā anuppādiyamānā hutvā nappakāsanti pakāsanavasena na pavattanti; tasmā ‘‘vivicchā pamādā loko nappakāsatī’’ti vissajjanā kātabbāti adhippāyo.
‘‘તાદિસસ્સ સુક્કધમ્માનં અપ્પકાસનભાવો અમ્હેહિ કેન વચનેન સદ્દહિતબ્બો’’તિ વત્તબ્બભાવતો ‘‘યથાહ ભગવા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ –
‘‘Tādisassa sukkadhammānaṃ appakāsanabhāvo amhehi kena vacanena saddahitabbo’’ti vattabbabhāvato ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi vuttaṃ. Tattha –
‘‘દૂરે સન્તો પકાસન્તિ, હિમવન્તોવ પબ્બતો;
‘‘Dūre santo pakāsanti, himavantova pabbato;
અસન્તેત્થ ન દિસ્સન્તિ, રત્તિં ખિત્તા યથા સરા;
Asantettha na dissanti, rattiṃ khittā yathā sarā;
તે ગુણેહિ પકાસન્તિ, કિત્તિયા ચ યસેન ચા’’તિ. –
Te guṇehi pakāsanti, kittiyā ca yasena cā’’ti. –
યં ગાથાપાઠં ભગવા યથા યેન અપ્પકાસનાકારેન આહ, તથા તેન અપ્પકાસનાકારેન વુત્તેન તેન ગાથાપાઠેન તાદિસસ્સ પુગ્ગલસ્સ સુક્કધમ્માનં અપ્પકાસનભાવો તુમ્હેહિ સદ્દહિતબ્બોયેવ, તસ્મા ‘‘વિવિચ્છા પમાદા લોકો નપ્પકાસતી’’તિ વિસ્સજ્જના કાતબ્બાવાતિ અધિપ્પાયો.
Yaṃ gāthāpāṭhaṃ bhagavā yathā yena appakāsanākārena āha, tathā tena appakāsanākārena vuttena tena gāthāpāṭhena tādisassa puggalassa sukkadhammānaṃ appakāsanabhāvo tumhehi saddahitabboyeva, tasmā ‘‘vivicchā pamādā loko nappakāsatī’’ti vissajjanā kātabbāvāti adhippāyo.
ગાથાત્થો પન – હિમવન્તો પબ્બતો દૂરે ઠિતો દૂરે ઠિતાનમ્પિ સચક્ખુકાનં પુગ્ગલાનં પકાસતિ ઇવ, એવં સન્તો સપ્પુરિસા દૂરે ઠિતાનમ્પિ ગુણવસેન પવત્તાય કિત્તિયા ચ ગુણવસેન પવત્તેહિ યસપરિભોગપરિવારેહિ ચ દૂરે ઠિતાનં પણ્ડિતાનં પકાસન્તિ, રત્તિકાલે ખિત્તા સરા ઉસૂ ન દિસ્સન્તિ યથા, એત્થ સત્તલોકે વિવિચ્છાપમાદાનં વસેન વિહરન્તો અસન્તો ન દિસ્સન્તિ. યે સન્તો પકાસન્તિ, તે સન્તો ગુણેહિ પકાસન્તીતિ દસ્સેતું ‘‘તે ગુણેહિ પકાસન્તી’’તિ વુત્તં . ગુણા નામ અબ્ભન્તરે જાતા, ‘‘કથં ગુણેહિ પકાસન્તી’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘કિત્તિયા ચ યસેન ચા’’તિ વુત્તં. ગુણાનુભાવેન પવત્તાય કિત્તિયા ચ ગુણાનુભાવેન પવત્તેન યસેન ચ પકાસન્તા પુગ્ગલા ગુણેહિ પકાસન્તીતિ વત્તબ્બાવાતિ.
Gāthāttho pana – himavanto pabbato dūre ṭhito dūre ṭhitānampi sacakkhukānaṃ puggalānaṃ pakāsati iva, evaṃ santo sappurisā dūre ṭhitānampi guṇavasena pavattāya kittiyā ca guṇavasena pavattehi yasaparibhogaparivārehi ca dūre ṭhitānaṃ paṇḍitānaṃ pakāsanti, rattikāle khittā sarā usū na dissanti yathā, ettha sattaloke vivicchāpamādānaṃ vasena viharanto asanto na dissanti. Ye santo pakāsanti, te santo guṇehi pakāsantīti dassetuṃ ‘‘te guṇehi pakāsantī’’ti vuttaṃ . Guṇā nāma abbhantare jātā, ‘‘kathaṃ guṇehi pakāsantī’’ti vattabbattā ‘‘kittiyā ca yasena cā’’ti vuttaṃ. Guṇānubhāvena pavattāya kittiyā ca guṇānubhāvena pavattena yasena ca pakāsantā puggalā guṇehi pakāsantīti vattabbāvāti.
યદિ વિવિચ્છાપમાદાનં વસેન નપ્પકાસતિ, એવં સતિ લોકો નિવુતો હોતિ, તસ્મા પઠમસ્સ પદસ્સાપિ વિસ્સજ્જના કાતબ્બાતિ ચોદનં મનસિ કત્વા ‘‘તેન ચા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તેનાતિ ‘‘વિવિચ્છા પમાદા નપ્પકાસતી’’તિ પદેન ‘‘કેનસ્સુ નપ્પકાસતી’’તિ દુતિયસ્સ પદસ્સ વિસ્સજ્જના યુત્તા યુત્તતરાતિ અત્થો. પદેનાતિ ચ પદત્થટ્ઠેન વિસ્સજ્જનાતિ અત્થો. પદસ્સાતિ પદત્થસ્સ પુચ્છિતબ્બસ્સાતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. એસ નયો હેટ્ઠા, ઉપરિ ચ.
Yadi vivicchāpamādānaṃ vasena nappakāsati, evaṃ sati loko nivuto hoti, tasmā paṭhamassa padassāpi vissajjanā kātabbāti codanaṃ manasi katvā ‘‘tena cā’’tiādi vuttaṃ. Tattha tenāti ‘‘vivicchā pamādā nappakāsatī’’ti padena ‘‘kenassu nappakāsatī’’ti dutiyassa padassa vissajjanā yuttā yuttatarāti attho. Padenāti ca padatthaṭṭhena vissajjanāti attho. Padassāti padatthassa pucchitabbassāti attho daṭṭhabbo. Esa nayo heṭṭhā, upari ca.
‘‘કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસી’’તિ પઞ્હે ‘‘જપ્પાભિલેપનં બ્રૂમી’’તિ વિસ્સજ્જના તસ્સા અજિતેન દટ્ઠબ્બા. ‘‘કતમા જપ્પા નામા’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘જપ્પા નામ વુચ્ચતિ તણ્હા’’તિ વુત્તં. સા તણ્હા લોકં અભિલિમ્પતીતિ કથં વિઞ્ઞાયતીતિ યોજના. તેન વુત્તં ‘‘યથાહ ભગવા’’તિઆદિ. તત્થ યથા યેન તણ્હાય અભિલેપનભાવેન –
‘‘Kissābhilepanaṃ brūsī’’ti pañhe ‘‘jappābhilepanaṃ brūmī’’ti vissajjanā tassā ajitena daṭṭhabbā. ‘‘Katamā jappā nāmā’’ti pucchitabbattā ‘‘jappā nāma vuccati taṇhā’’ti vuttaṃ. Sā taṇhā lokaṃ abhilimpatīti kathaṃ viññāyatīti yojanā. Tena vuttaṃ ‘‘yathāha bhagavā’’tiādi. Tattha yathā yena taṇhāya abhilepanabhāvena –
‘‘રત્તો અત્થં ન જાનાતિ, રત્તો ધમ્મં ન પસ્સતિ;
‘‘Ratto atthaṃ na jānāti, ratto dhammaṃ na passati;
અન્ધં તમં તદા હોતિ, યં રાગો સહતે નર’’ન્તિ. –
Andhaṃ tamaṃ tadā hoti, yaṃ rāgo sahate nara’’nti. –
યં ગાથં ભગવા આહ, તથા તેન અભિલેપનભાવેન વુત્તાય તાય ગાથાય સા તણ્હા લોકં અભિલિમ્પતીતિ વિઞ્ઞાયતીતિ અધિપ્પાયો.
Yaṃ gāthaṃ bhagavā āha, tathā tena abhilepanabhāvena vuttāya tāya gāthāya sā taṇhā lokaṃ abhilimpatīti viññāyatīti adhippāyo.
ગાથાયં પન – રજ્જતિ સત્તોતિ રત્તો, રાગસમઙ્ગીસત્તો. કારણં પટિચ્ચ અસતિ પવત્તતિ ફલન્તિ અત્થં, ફલં. કારણં ફલં ધારેતિ, તં કારણં ધમ્મં નામ. અન્ધકારં અન્ધં. યન્તિ યમ્હિ કાલે. યન્તિ હિ ભુમ્મત્થે પચ્ચત્તવચનં. યમ્હિ કાલે રાગો નરં રાગસમઙ્ગિં સહતે અભિભવતિ, તદા કાલે અન્ધં અન્ધકારં તમં હોતીતિ યોજના. રાગો નરં યં યસ્મા સહતે, તસ્મા અન્ધં તમં તદા હોતીતિ વા, રાગો યં નરં સહતે, તસ્સ નરસ્સ અન્ધં તમં તદા હોતીતિ વા, રાગો નરં યં સહતે અભિભૂયતે યં સહનં અભિભવનં નિપ્ફાદેતિ, તં સહનં અભિભવનં અન્ધં અન્ધકારં તમં હોતીતિ વા યોજના.
Gāthāyaṃ pana – rajjati sattoti ratto, rāgasamaṅgīsatto. Kāraṇaṃ paṭicca asati pavattati phalanti atthaṃ, phalaṃ. Kāraṇaṃ phalaṃ dhāreti, taṃ kāraṇaṃ dhammaṃ nāma. Andhakāraṃ andhaṃ. Yanti yamhi kāle. Yanti hi bhummatthe paccattavacanaṃ. Yamhi kāle rāgo naraṃ rāgasamaṅgiṃ sahate abhibhavati, tadā kāle andhaṃ andhakāraṃ tamaṃ hotīti yojanā. Rāgo naraṃ yaṃ yasmā sahate, tasmā andhaṃ tamaṃ tadā hotīti vā, rāgo yaṃ naraṃ sahate, tassa narassa andhaṃ tamaṃ tadā hotīti vā, rāgo naraṃ yaṃ sahate abhibhūyate yaṃ sahanaṃ abhibhavanaṃ nipphādeti, taṃ sahanaṃ abhibhavanaṃ andhaṃ andhakāraṃ tamaṃ hotīti vā yojanā.
‘‘યદિ રત્તો અત્થાદિકં ન જાનાતિ, એવં સતિ કથં જપ્પાભિલેપનં ભવતી’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘સાયં તણ્હા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ આરમ્મણેસુ આસત્તિબહુલસ્સ આસઙ્ગબહુલસ્સ તણ્હાસમઙ્ગિસ્સ પુગ્ગલસ્સ સા અયં તણ્હા એવં બહુઆસઙ્ગવસેન અભિજપ્પા પરિયુટ્ઠાનટ્ઠાયિની હોતિ. ઇતિ કરિત્વા ઇમિના કારણેન તત્થ તણ્હાય સત્તલોકો કેનચિ સિલેસેન અભિલિત્તો મક્ખિતો વિય જપ્પાભિલેપેન અભિલિત્તો નામ ભવતીતિ યોજના. ‘‘જપ્પાભિલેપનં અપ્પકાસનસ્સપિ કારણં ભવતિ, તસ્મા ‘કેનસ્સુ નપ્પકાસતી’તિ દુતિયપદત્થસ્સપિ વિસ્સજ્જના સિયા’’તિ વત્તબ્બત્તા ‘‘તેન ચા’’તિઆદિ વુત્તં.
‘‘Yadi ratto atthādikaṃ na jānāti, evaṃ sati kathaṃ jappābhilepanaṃ bhavatī’’ti vattabbattā ‘‘sāyaṃ taṇhā’’tiādi vuttaṃ. Tattha ārammaṇesu āsattibahulassa āsaṅgabahulassa taṇhāsamaṅgissa puggalassa sā ayaṃ taṇhā evaṃ bahuāsaṅgavasena abhijappā pariyuṭṭhānaṭṭhāyinī hoti. Iti karitvā iminā kāraṇena tattha taṇhāya sattaloko kenaci silesena abhilitto makkhito viya jappābhilepena abhilitto nāma bhavatīti yojanā. ‘‘Jappābhilepanaṃ appakāsanassapi kāraṇaṃ bhavati, tasmā ‘kenassu nappakāsatī’ti dutiyapadatthassapi vissajjanā siyā’’ti vattabbattā ‘‘tena cā’’tiādi vuttaṃ.
‘‘તસ્સ લોકસ્સ મહબ્ભયં કિ’’ન્તિ ઇમસ્મિં ચતુત્થપઞ્હે ‘‘અસ્સ લોકસ્સ દુક્ખં મહબ્ભયં ભવે’’તિ અયં વિસ્સજ્જના તસ્સા અજિતેન દટ્ઠબ્બા. ભાયતિ લોકો એતસ્માતિ ભયં, મહન્તં ભયં મહબ્ભયં. ‘‘કતિવિધં દુક્ખ’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘દુવિધં દુક્ખ’’ન્તિઆદિ વુત્તં. દ્વે વિધા અસ્સ દુક્ખસ્સાતિ દુવિધં. ‘‘કતમં દુવિધં દુક્ખ’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘કાયિકઞ્ચ ચેતસિકઞ્ચા’’તિ વુત્તં. ‘‘કતમં કાયિકં, કતમં ચેતસિક’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘યં કાયિકં, ઇદં દુક્ખં યં ચેતસિકં, ઇદં દોમનસ્સ’’ન્તિ વુત્તં.
‘‘Tassa lokassa mahabbhayaṃ ki’’nti imasmiṃ catutthapañhe ‘‘assa lokassa dukkhaṃ mahabbhayaṃ bhave’’ti ayaṃ vissajjanā tassā ajitena daṭṭhabbā. Bhāyati loko etasmāti bhayaṃ, mahantaṃ bhayaṃ mahabbhayaṃ. ‘‘Katividhaṃ dukkha’’nti pucchitabbattā ‘‘duvidhaṃ dukkha’’ntiādi vuttaṃ. Dve vidhā assa dukkhassāti duvidhaṃ. ‘‘Katamaṃ duvidhaṃ dukkha’’nti pucchitabbattā ‘‘kāyikañca cetasikañcā’’ti vuttaṃ. ‘‘Katamaṃ kāyikaṃ, katamaṃ cetasika’’nti pucchitabbattā ‘‘yaṃ kāyikaṃ, idaṃ dukkhaṃ yaṃ cetasikaṃ, idaṃ domanassa’’nti vuttaṃ.
રોગાદિસત્થાદિઅનિટ્ઠરૂપં સત્તલોકસ્સ મહબ્ભયં ભવેય્ય, ‘‘કથં દુક્ખં મહબ્ભયં ભવેતિ સદ્દહેતબ્બ’’ન્તિ વત્તબ્બભાવતો ‘‘સબ્બે સત્તા હી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સબ્બે સત્તા યથાવુત્તસ્સ દુક્ખસ્સ ઉબ્બિજ્જન્તિ, દુક્ખેન સમસમં અઞ્ઞં ભયં સત્તાનં નત્થિ, દુક્ખતો ઉત્તરિતરં વા પન ભયં કુતો અત્થિ. હિ યસ્મા નત્થિ, તસ્મા દુક્ખતો અઞ્ઞસ્સ ભયસ્સ અભાવતો ‘‘દુક્ખં લોકસ્સ મહબ્ભય’’ન્તિ વચનં સદ્દહિતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો.
Rogādisatthādianiṭṭharūpaṃ sattalokassa mahabbhayaṃ bhaveyya, ‘‘kathaṃ dukkhaṃ mahabbhayaṃ bhaveti saddahetabba’’nti vattabbabhāvato ‘‘sabbe sattā hī’’tiādi vuttaṃ. Tattha sabbe sattā yathāvuttassa dukkhassa ubbijjanti, dukkhena samasamaṃ aññaṃ bhayaṃ sattānaṃ natthi, dukkhato uttaritaraṃ vā pana bhayaṃ kuto atthi. Hi yasmā natthi, tasmā dukkhato aññassa bhayassa abhāvato ‘‘dukkhaṃ lokassa mahabbhaya’’nti vacanaṃ saddahitabbanti adhippāyo.
‘‘સબ્બે સત્તા’’તિઆદિવચનેન રોગાદિસત્થાદિઅનિટ્ઠરૂપં દુક્ખમૂલમેવાતિ દસ્સેતિ. ‘‘કાયિકચેતસિકવસેન દુવિધં દુક્ખં દુક્ખવેદનાયેવ, એવં સતિ સઙ્ખારદુક્ખવિપરિણામદુક્ખાનં મહબ્ભયભાવો ન આપજ્જેય્યા’’તિ વત્તબ્બભાવતો ‘‘તિસ્સો દુક્ખતા’’તિઆદિ વુત્તં.
‘‘Sabbe sattā’’tiādivacanena rogādisatthādianiṭṭharūpaṃ dukkhamūlamevāti dasseti. ‘‘Kāyikacetasikavasena duvidhaṃ dukkhaṃ dukkhavedanāyeva, evaṃ sati saṅkhāradukkhavipariṇāmadukkhānaṃ mahabbhayabhāvo na āpajjeyyā’’ti vattabbabhāvato ‘‘tisso dukkhatā’’tiādi vuttaṃ.
‘‘તિસ્સો દુક્ખતા સબ્બેસં સત્તાનં સબ્બકાલેસુ ઉપ્પજ્જન્તિ, કદાચિ કસ્સચિ ન ઉપ્પજ્જન્તી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘તત્થ લોકો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ તત્થાતિ તાસુ તીસુ દુક્ખતાસુ. લોકોતિ ભોગસમ્પન્નો ચેવ અપ્પાબાધો ચ સત્તલોકો. ઓધસો ઓધિસો કદાચિ કરહચિ અત્તૂપક્કમમૂલાય દુક્ખદુક્ખતાય મુચ્ચતિ, કદાચિ પરૂપક્કમમૂલાય દુક્ખદુક્ખતાય મુચ્ચતિ, તથા ઓધસો ઓધિસો કદાચિ કરહચિ દીઘાયુકો લોકો વિપરિણામદુક્ખતાય મુચ્ચતિ, ‘‘કેન હેતુના મુચ્ચતી’’તિ પુચ્છિતબ્બત્તા પુચ્છં ઠપેત્વા હેતું દસ્સેતું ‘‘તં કિસ્સ હેતૂ’’તિઆદિ વુત્તં. સત્તલોકે અપ્પેકચ્ચે અપ્પાબાધા હોન્તિ, તે ભોગસમ્પન્નત્તા ચેવ અપ્પાબાધત્તા ચ દુક્ખદુક્ખતાય મુચ્ચન્તિ, વિસેસતો રૂપાવચરસત્તા મુચ્ચન્તિ. અપ્પેકચ્ચે દીઘાયુકાપિ હોન્તિ, તે દીઘાયુકત્તા વિપરિણામદુક્ખતાય મુચ્ચન્તિ; વિસેસતો અરૂપાવચરસત્તા મુચ્ચન્તિ અરૂપાવચરસત્તાનં ઉપેક્ખાસમાપત્તિબહુલત્તા.
‘‘Tisso dukkhatā sabbesaṃ sattānaṃ sabbakālesu uppajjanti, kadāci kassaci na uppajjantī’’ti pucchitabbattā ‘‘tattha loko’’tiādi vuttaṃ. Tattha tatthāti tāsu tīsu dukkhatāsu. Lokoti bhogasampanno ceva appābādho ca sattaloko. Odhaso odhiso kadāci karahaci attūpakkamamūlāya dukkhadukkhatāya muccati, kadāci parūpakkamamūlāya dukkhadukkhatāya muccati, tathā odhaso odhiso kadāci karahaci dīghāyuko loko vipariṇāmadukkhatāya muccati, ‘‘kena hetunā muccatī’’ti pucchitabbattā pucchaṃ ṭhapetvā hetuṃ dassetuṃ ‘‘taṃ kissa hetū’’tiādi vuttaṃ. Sattaloke appekacce appābādhā honti, te bhogasampannattā ceva appābādhattā ca dukkhadukkhatāya muccanti, visesato rūpāvacarasattā muccanti. Appekacce dīghāyukāpi honti, te dīghāyukattā vipariṇāmadukkhatāya muccanti; visesato arūpāvacarasattā muccanti arūpāvacarasattānaṃ upekkhāsamāpattibahulattā.
તેસં તાહિ દુક્ખતાહિ મુચ્ચનં અનેકન્તિકં હોતિ, તસ્મા તાહિ અનતિક્કન્તત્તા અનેકન્તિકં મુચ્ચનં તુમ્હેહિ વુત્તં, અમ્હેહિ ચ ઞાતં, ‘‘કતમં એકન્તિકમુચ્ચન’’ન્તિ પુચ્છિતબ્બત્તા ‘‘સઙ્ખારદુક્ખતાય પના’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સઙ્ખારદુક્ખતાયાતિ દુક્ખવેદનાપિ સઙ્ખતત્તા સઙ્ખારપરિયાપન્ના, તાદિસાય સઙ્ખારદુક્ખતાયાતિ અત્થો ગહેતબ્બો. લોકોતિ અરહા. ઉપાદીયતિ વિપાકક્ખન્ધચતુક્કકટત્તારૂપસઙ્ખાતં ખન્ધપઞ્ચકન્તિ ઉપાદિ, ઉપાદિયેવ સેસં ઉપાદિસેસં, ખન્ધપઞ્ચકં, તં નત્થિ એતિસ્સા નિબ્બાનધાતુયાતિ અનુપાદિસેસા. અનુપાદિસેસાય નિબ્બાનધાતુયા અનુપાદિસેસનિબ્બાનધાતુ હુત્વા મુચ્ચતિ, ઇત્થમ્ભૂતલક્ખણે ચાયં કરણનિદ્દેસો. નિબ્બાનધાતૂતિ ચ ખન્ધપઞ્ચકસ્સ નિબ્બાયનમત્તં અધિપ્પેતં, ન અસઙ્ખતધાતુ. તસ્માતિ સઙ્ખારદુક્ખતાય સકલલોકબ્યાપકભાવેન સબ્બલોકસઙ્ગાહકત્તા વુત્તપ્પકારસઙ્ખારદુક્ખતાય સબ્બલોકસ્સ દુક્ખં હોતિ, ઇતિ કત્વા સઙ્ખારદુક્ખતાય સબ્બલોકસ્સ દુક્ખભાવતો ‘‘દુક્ખમસ્સ મહબ્ભય’’ન્તિ ભગવતા વુત્તં.
Tesaṃ tāhi dukkhatāhi muccanaṃ anekantikaṃ hoti, tasmā tāhi anatikkantattā anekantikaṃ muccanaṃ tumhehi vuttaṃ, amhehi ca ñātaṃ, ‘‘katamaṃ ekantikamuccana’’nti pucchitabbattā ‘‘saṅkhāradukkhatāya panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha saṅkhāradukkhatāyāti dukkhavedanāpi saṅkhatattā saṅkhārapariyāpannā, tādisāya saṅkhāradukkhatāyāti attho gahetabbo. Lokoti arahā. Upādīyati vipākakkhandhacatukkakaṭattārūpasaṅkhātaṃ khandhapañcakanti upādi, upādiyeva sesaṃ upādisesaṃ, khandhapañcakaṃ, taṃ natthi etissā nibbānadhātuyāti anupādisesā. Anupādisesāya nibbānadhātuyā anupādisesanibbānadhātu hutvā muccati, itthambhūtalakkhaṇe cāyaṃ karaṇaniddeso. Nibbānadhātūti ca khandhapañcakassa nibbāyanamattaṃ adhippetaṃ, na asaṅkhatadhātu. Tasmāti saṅkhāradukkhatāya sakalalokabyāpakabhāvena sabbalokasaṅgāhakattā vuttappakārasaṅkhāradukkhatāya sabbalokassa dukkhaṃ hoti, iti katvā saṅkhāradukkhatāya sabbalokassa dukkhabhāvato ‘‘dukkhamassa mahabbhaya’’nti bhagavatā vuttaṃ.