Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi |
૫૪૬. વિધુરજાતકં (૯)
546. Vidhurajātakaṃ (9)
દોહળકણ્ડં
Dohaḷakaṇḍaṃ
૧૩૪૬.
1346.
‘‘પણ્ડુ કિસિયાસિ દુબ્બલા, વણ્ણરૂપં 1 નતવેદિસં પુરે;
‘‘Paṇḍu kisiyāsi dubbalā, vaṇṇarūpaṃ 2 natavedisaṃ pure;
વિમલે અક્ખાહિ પુચ્છિતા, કીદિસી તુય્હં સરીરવેદના’’.
Vimale akkhāhi pucchitā, kīdisī tuyhaṃ sarīravedanā’’.
૧૩૪૭.
1347.
‘‘ધમ્મો મનુજેસુ માતીનં 3, દોહળો નામ જનિન્દ વુચ્ચતિ;
‘‘Dhammo manujesu mātīnaṃ 4, dohaḷo nāma janinda vuccati;
ધમ્માહતં નાગકુઞ્જર, વિધુરસ્સ હદયાભિપત્થયે’’.
Dhammāhataṃ nāgakuñjara, vidhurassa hadayābhipatthaye’’.
૧૩૪૮.
1348.
‘‘ચન્દં ખો ત્વં દોહળાયસિ, સૂરિયં વા અથ વાપિ માલુતં;
‘‘Candaṃ kho tvaṃ dohaḷāyasi, sūriyaṃ vā atha vāpi mālutaṃ;
૧૩૪૯.
1349.
‘‘કિન્નુ તાત તુવં પજ્ઝાયસિ, પદુમં હત્થગતંવ તે મુખં;
‘‘Kinnu tāta tuvaṃ pajjhāyasi, padumaṃ hatthagataṃva te mukhaṃ;
કિન્નુ દુમ્મનરૂપોસિ ઇસ્સર, મા ત્વં સોચિ અમિત્તતાપન’’.
Kinnu dummanarūposi issara, mā tvaṃ soci amittatāpana’’.
૧૩૫૦.
1350.
‘‘માતા હિ તવ ઇરન્ધતિ 9, વિધુરસ્સ હદયં ધનિયતિ;
‘‘Mātā hi tava irandhati 10, vidhurassa hadayaṃ dhaniyati;
દુલ્લભઞ્હિ વિધુરસ્સ દસ્સનં, કો વિધુરમિધ માનયિસ્સતિ’’.
Dullabhañhi vidhurassa dassanaṃ, ko vidhuramidha mānayissati’’.
૧૩૫૧.
1351.
‘‘તસ્સ ભત્તુપરિયેસનં 11 ચર, યો વિધુરમિધ માનયિસ્સતિ’’;
‘‘Tassa bhattupariyesanaṃ 12 cara, yo vidhuramidha mānayissati’’;
‘‘પિતુનો ચ સા સુત્વાન વાક્યં, રત્તિં નિક્ખમ્મ અવસ્સુતિં ચરિ’’.
‘‘Pituno ca sā sutvāna vākyaṃ, rattiṃ nikkhamma avassutiṃ cari’’.
૧૩૫૨.
1352.
‘‘કે ગન્ધબ્બે રક્ખસે ચ નાગે, કે કિમ્પુરિસે ચાપિ માનુસે;
‘‘Ke gandhabbe rakkhase ca nāge, ke kimpurise cāpi mānuse;
કે પણ્ડિતે સબ્બકામદદે 13, દીઘરત્તં ભત્તા મે ભવિસ્સતિ’’.
Ke paṇḍite sabbakāmadade 14, dīgharattaṃ bhattā me bhavissati’’.
૧૩૫૩.
1353.
‘‘અસ્સાસ હેસ્સામિ તે પતિ, ભત્તા તે હેસ્સામિ અનિન્દલોચને;
‘‘Assāsa hessāmi te pati, bhattā te hessāmi anindalocane;
પઞ્ઞા હિ મમં તથાવિધા, અસ્સાસ હેસ્સસિ ભરિયા મમ.
Paññā hi mamaṃ tathāvidhā, assāsa hessasi bhariyā mama.
૧૩૫૪.
1354.
‘‘અવચાસિ પુણ્ણકં ઇરન્ધતી 15, પુબ્બપથાનુગતેન ચેતસા;
‘‘Avacāsi puṇṇakaṃ irandhatī 16, pubbapathānugatena cetasā;
એહિ ગચ્છામ પિતુ મમન્તિકે 17, એસોવ તે એતમત્થં પવક્ખતિ.
Ehi gacchāma pitu mamantike 18, esova te etamatthaṃ pavakkhati.
૧૩૫૫.
1355.
‘‘અલઙ્કતા સુવસના, માલિની ચન્દનુસ્સદા;
‘‘Alaṅkatā suvasanā, mālinī candanussadā;
યક્ખં હત્થે ગહેત્વાન, પિતુસન્તિકુપાગમિ’’.
Yakkhaṃ hatthe gahetvāna, pitusantikupāgami’’.
૧૩૫૬.
1356.
‘‘નાગવર વચો સુણોહિ મે, પતિરૂપં પટિપજ્જ સુઙ્કિયં;
‘‘Nāgavara vaco suṇohi me, patirūpaṃ paṭipajja suṅkiyaṃ;
પત્થેમિ અહં ઇરન્ધતિં, તાય સમઙ્ગિં કરોહિ મં તુવં.
Patthemi ahaṃ irandhatiṃ, tāya samaṅgiṃ karohi maṃ tuvaṃ.
૧૩૫૭.
1357.
‘‘સતં હત્થી સતં અસ્સા, સતં અસ્સતરીરથા;
‘‘Sataṃ hatthī sataṃ assā, sataṃ assatarīrathā;
સતં વલભિયો પુણ્ણા, નાનારત્નસ્સ કેવલા;
Sataṃ valabhiyo puṇṇā, nānāratnassa kevalā;
તે નાગ પટિપજ્જસ્સુ, ધીતરં દેહિરન્ધતિં’’.
Te nāga paṭipajjassu, dhītaraṃ dehirandhatiṃ’’.
૧૩૫૮.
1358.
અનામન્ત કતં કમ્મં, તં પચ્છા અનુતપ્પતિ’’.
Anāmanta kataṃ kammaṃ, taṃ pacchā anutappati’’.
૧૩૫૯.
1359.
તતો સો વરુણો નાગો, પવિસિત્વા નિવેસનં;
Tato so varuṇo nāgo, pavisitvā nivesanaṃ;
ભરિયં આમન્તયિત્વાન, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Bhariyaṃ āmantayitvāna, idaṃ vacanamabravi.
૧૩૬૦.
1360.
‘‘અયં સો પુણ્ણકો યક્ખો, યાચતી મં ઇરન્ધતિં;
‘‘Ayaṃ so puṇṇako yakkho, yācatī maṃ irandhatiṃ;
બહુના વિત્તલાભેન, તસ્સ દેમ પિયં મમં’’.
Bahunā vittalābhena, tassa dema piyaṃ mamaṃ’’.
૧૩૬૧.
1361.
‘‘ન ધનેન ન વિત્તેન, લબ્ભા અમ્હં ઇરન્ધતી;
‘‘Na dhanena na vittena, labbhā amhaṃ irandhatī;
સચે ચ ખો હદયં પણ્ડિતસ્સ, ધમ્મેન લદ્ધા ઇધ માહરેય્ય;
Sace ca kho hadayaṃ paṇḍitassa, dhammena laddhā idha māhareyya;
એતેન વિત્તેન કુમારિ લબ્ભા, નાઞ્ઞં ધનં ઉત્તરિ પત્થયામ’’.
Etena vittena kumāri labbhā, nāññaṃ dhanaṃ uttari patthayāma’’.
૧૩૬૨.
1362.
તતો સો વરુણો નાગો, નિક્ખમિત્વા નિવેસના;
Tato so varuṇo nāgo, nikkhamitvā nivesanā;
પુણ્ણકામન્તયિત્વાન, ઇદં વચનમબ્રવિ.
Puṇṇakāmantayitvāna, idaṃ vacanamabravi.
૧૩૬૩.
1363.
‘‘ન ધનેન ન વિત્તેન, લબ્ભા અમ્હં ઇરન્ધતી;
‘‘Na dhanena na vittena, labbhā amhaṃ irandhatī;
સચે તુવં હદયં પણ્ડિતસ્સ, ધમ્મેન લદ્ધા ઇધ માહરેસિ;
Sace tuvaṃ hadayaṃ paṇḍitassa, dhammena laddhā idha māharesi;
એતેન વિત્તેન કુમારિ લબ્ભા, નાઞ્ઞં ધનં ઉત્તરિ પત્થયામ’’.
Etena vittena kumāri labbhā, nāññaṃ dhanaṃ uttari patthayāma’’.
૧૩૬૪.
1364.
‘‘યં પણ્ડિતોત્યેકે વદન્તિ લોકે, તમેવ બાલોતિ પુનાહુ અઞ્ઞે;
‘‘Yaṃ paṇḍitotyeke vadanti loke, tameva bāloti punāhu aññe;
અક્ખાહિ મે વિપ્પવદન્તિ એત્થ, કં પણ્ડિતં નાગ તુવં વદેસિ’’.
Akkhāhi me vippavadanti ettha, kaṃ paṇḍitaṃ nāga tuvaṃ vadesi’’.
૧૩૬૫.
1365.
‘‘કોરબ્યરાજસ્સ ધનઞ્ચયસ્સ 21, યદિ તે સુતો વિધુરો નામ કત્તા;
‘‘Korabyarājassa dhanañcayassa 22, yadi te suto vidhuro nāma kattā;
આનેહિ તં પણ્ડિતં ધમ્મલદ્ધા, ઇરન્ધતી પદચરા 23 તે હોતુ.
Ānehi taṃ paṇḍitaṃ dhammaladdhā, irandhatī padacarā 24 te hotu.
૧૩૬૬.
1366.
‘‘ઇદઞ્ચ સુત્વા વરુણસ્સ વાક્યં, ઉટ્ઠાય યક્ખો પરમપ્પતીતો;
‘‘Idañca sutvā varuṇassa vākyaṃ, uṭṭhāya yakkho paramappatīto;
તત્થેવ સન્તો પુરિસં અસંસિ, આનેહિ આજઞ્ઞમિધેવ યુત્તં.
Tattheva santo purisaṃ asaṃsi, ānehi ājaññamidheva yuttaṃ.
૧૩૬૭.
1367.
જમ્બોનદસ્સ પાકસ્સ, સુવણ્ણસ્સ ઉરચ્છદો’’.
Jambonadassa pākassa, suvaṇṇassa uracchado’’.
૧૩૬૮.
1368.
‘‘દેવવાહવહં યાનં, અસ્સમારુય્હ પુણ્ણકો;
‘‘Devavāhavahaṃ yānaṃ, assamāruyha puṇṇako;
અલઙ્કતો કપ્પિતકેસમસ્સુ, પક્કામિ વેહાયસમન્તલિક્ખે 27.
Alaṅkato kappitakesamassu, pakkāmi vehāyasamantalikkhe 28.
૧૩૬૯.
1369.
ગન્ત્વાન તં ભૂતપતિં યસસ્સિં, ઇચ્ચબ્રવી વેસ્સવણં કુવેરં.
Gantvāna taṃ bhūtapatiṃ yasassiṃ, iccabravī vessavaṇaṃ kuveraṃ.
૧૩૭૦.
1370.
‘‘ભોગવતી નામ મન્દિરે, વાસા હિરઞ્ઞવતીતિ વુચ્ચતિ;
‘‘Bhogavatī nāma mandire, vāsā hiraññavatīti vuccati;
નગરે નિમ્મિતે કઞ્ચનમયે, મણ્ડલસ્સ ઉરગસ્સ નિટ્ઠિતં.
Nagare nimmite kañcanamaye, maṇḍalassa uragassa niṭṭhitaṃ.
૧૩૭૧.
1371.
‘‘અટ્ટાલકા ઓટ્ઠગીવિયો, લોહિતઙ્કસ્સ મસારગલ્લિનો;
‘‘Aṭṭālakā oṭṭhagīviyo, lohitaṅkassa masāragallino;
પાસાદેત્થ સિલામયા, સોવણ્ણરતનેહિ છાદિતા.
Pāsādettha silāmayā, sovaṇṇaratanehi chāditā.
૧૩૭૨.
1372.
‘‘અમ્બા તિલકા ચ જમ્બુયો, સત્તપણ્ણા મુચલિન્દકેતકા;
‘‘Ambā tilakā ca jambuyo, sattapaṇṇā mucalindaketakā;
૧૩૭૩.
1373.
‘‘ચમ્પેય્યકા નાગમલ્લિકા, ભગિનીમાલા અથ મેત્થ કોલિયા;
‘‘Campeyyakā nāgamallikā, bhaginīmālā atha mettha koliyā;
એતે દુમા પરિણામિતા, સોભયન્તિ ઉરગસ્સ મન્દિરં 37.
Ete dumā pariṇāmitā, sobhayanti uragassa mandiraṃ 38.
૧૩૭૪.
1374.
‘‘ખજ્જુરેત્થ સિલામયા, સોવણ્ણધુવપુપ્ફિતા બહૂ;
‘‘Khajjurettha silāmayā, sovaṇṇadhuvapupphitā bahū;
યત્થ વસતો પપાતિકો, નાગરાજા વરુણો મહિદ્ધિકો.
Yattha vasato papātiko, nāgarājā varuṇo mahiddhiko.
૧૩૭૫.
1375.
‘‘તસ્સ કોમારિકા ભરિયા, વિમલા કઞ્ચનવેલ્લિવિગ્ગહા;
‘‘Tassa komārikā bhariyā, vimalā kañcanavelliviggahā;
કાલા તરુણાવ ઉગ્ગતા, પુચિમન્દત્થની ચારુદસ્સના.
Kālā taruṇāva uggatā, pucimandatthanī cārudassanā.
૧૩૭૬.
1376.
‘‘લાખારસરત્તસુચ્છવી , કણિકારાવ નિવાતપુપ્ફિતા 39;
‘‘Lākhārasarattasucchavī , kaṇikārāva nivātapupphitā 40;
તિદિવોકચરાવ અચ્છરા, વિજ્જુવબ્ભઘના વિનિસ્સટા.
Tidivokacarāva accharā, vijjuvabbhaghanā vinissaṭā.
૧૩૭૭.
1377.
‘‘સા દોહળિની સુવિમ્હિતા, વિધુરસ્સ હદયં ધનિયતિ;
‘‘Sā dohaḷinī suvimhitā, vidhurassa hadayaṃ dhaniyati;
તં તેસં દેમિ ઇસ્સર, તેન તે દેન્તિ ઇરન્ધતિં મમં’’.
Taṃ tesaṃ demi issara, tena te denti irandhatiṃ mamaṃ’’.
૧૩૭૮.
1378.
‘‘સો પુણ્ણકો ભૂતપતિં યસસ્સિં, આમન્તય વેસ્સવણં કુવેરં;
‘‘So puṇṇako bhūtapatiṃ yasassiṃ, āmantaya vessavaṇaṃ kuveraṃ;
તત્થેવ સન્તો 41 પુરિસં અસંસિ, આનેહિ આજઞ્ઞમિધેવ યુત્તં.
Tattheva santo 42 purisaṃ asaṃsi, ānehi ājaññamidheva yuttaṃ.
૧૩૭૯.
1379.
‘‘જાતરૂપમયા કણ્ણા, કાચમ્હિચમયા ખુરા;
‘‘Jātarūpamayā kaṇṇā, kācamhicamayā khurā;
જમ્બોનદસ્સ પાકસ્સ, સુવણ્ણસ્સ ઉરચ્છદો.
Jambonadassa pākassa, suvaṇṇassa uracchado.
૧૩૮૦.
1380.
‘‘દેવવાહવહં યાનં, અસ્સમારુય્હ પુણ્ણકો;
‘‘Devavāhavahaṃ yānaṃ, assamāruyha puṇṇako;
અલઙ્કતો કપ્પિતકેસમસ્સુ, પક્કામિ વેહાયસમન્તલિક્ખે’’.
Alaṅkato kappitakesamassu, pakkāmi vehāyasamantalikkhe’’.
૧૩૮૧.
1381.
‘‘સો અગ્ગમા રાજગહં સુરમ્મં, અઙ્ગસ્સ રઞ્ઞો નગરં દુરાયુતં 43;
‘‘So aggamā rājagahaṃ surammaṃ, aṅgassa rañño nagaraṃ durāyutaṃ 44;
પહૂતભક્ખં બહુઅન્નપાનં, મસક્કસારં વિય વાસવસ્સ.
Pahūtabhakkhaṃ bahuannapānaṃ, masakkasāraṃ viya vāsavassa.
૧૩૮૨.
1382.
‘‘મયૂરકોઞ્ચાગણસમ્પઘુટ્ઠં, દિજાભિઘુટ્ઠં દિજસઙ્ઘસેવિતં;
‘‘Mayūrakoñcāgaṇasampaghuṭṭhaṃ, dijābhighuṭṭhaṃ dijasaṅghasevitaṃ;
નાનાસકુન્તાભિરુદં સુવઙ્ગણં 45, પુપ્ફાભિકિણ્ણં હિમવંવ પબ્બતં.
Nānāsakuntābhirudaṃ suvaṅgaṇaṃ 46, pupphābhikiṇṇaṃ himavaṃva pabbataṃ.
૧૩૮૩.
1383.
‘‘સો પુણ્ણકો વેપુલમાભિરૂહિ 47, સિલુચ્ચયં કિમ્પુરિસાનુચિણ્ણં;
‘‘So puṇṇako vepulamābhirūhi 48, siluccayaṃ kimpurisānuciṇṇaṃ;
અન્વેસમાનો મણિરતનં ઉળારં, તમદ્દસા પબ્બતકૂટમજ્ઝે.
Anvesamāno maṇiratanaṃ uḷāraṃ, tamaddasā pabbatakūṭamajjhe.
૧૩૮૪.
1384.
દદ્દલ્લમાનં યસસા યસસ્સિનં, ઓભાસતી વિજ્જુરિવન્તલિક્ખે.
Daddallamānaṃ yasasā yasassinaṃ, obhāsatī vijjurivantalikkhe.
૧૩૮૫.
1385.
‘‘તમગ્ગહી વેળુરિયં મહગ્ઘં, મનોહરં નામ મહાનુભાવં;
‘‘Tamaggahī veḷuriyaṃ mahagghaṃ, manoharaṃ nāma mahānubhāvaṃ;
આજઞ્ઞમારુય્હ મનોમવણ્ણો, પક્કામિ વેહાયસમન્તલિક્ખે.
Ājaññamāruyha manomavaṇṇo, pakkāmi vehāyasamantalikkhe.
૧૩૮૬.
1386.
‘‘સો અગ્ગમા 53 નગરમિન્દપત્થં, ઓરુય્હુપાગચ્છિ સભં કુરૂનં;
‘‘So aggamā 54 nagaramindapatthaṃ, oruyhupāgacchi sabhaṃ kurūnaṃ;
સમાગતે એકસતં સમગ્ગે, અવ્હેત્થ યક્ખો અવિકમ્પમાનો.
Samāgate ekasataṃ samagge, avhettha yakkho avikampamāno.
૧૩૮૭.
1387.
‘‘કો નીધ રઞ્ઞં વરમાભિજેતિ, કમાભિજેય્યામ વરદ્ધનેન 55;
‘‘Ko nīdha raññaṃ varamābhijeti, kamābhijeyyāma varaddhanena 56;
કમનુત્તરં રતનવરં જિનામ, કો વાપિ નો જેતિ વરદ્ધનેન’’.
Kamanuttaraṃ ratanavaraṃ jināma, ko vāpi no jeti varaddhanena’’.
૧૩૮૮.
1388.
‘‘કુહિં નુ રટ્ઠે તવ જાતિભૂમિ, ન કોરબ્યસ્સેવ વચો તવેદં;
‘‘Kuhiṃ nu raṭṭhe tava jātibhūmi, na korabyasseva vaco tavedaṃ;
અભીતોસિ 57 નો વણ્ણનિભાય સબ્બે, અક્ખાહિ મે નામઞ્ચ બન્ધવે ચ’’.
Abhītosi 58 no vaṇṇanibhāya sabbe, akkhāhi me nāmañca bandhave ca’’.
૧૩૮૯.
1389.
‘‘કચ્ચાયનો માણવકોસ્મિ રાજ, અનૂનનામો ઇતિ મવ્હયન્તિ;
‘‘Kaccāyano māṇavakosmi rāja, anūnanāmo iti mavhayanti;
અઙ્ગેસુ મે ઞાતયો બન્ધવા ચ, અક્ખેન દેવસ્મિ ઇધાનુપત્તો’’.
Aṅgesu me ñātayo bandhavā ca, akkhena devasmi idhānupatto’’.
૧૩૯૦.
1390.
‘‘કિં માણવસ્સ રતનાનિ અત્થિ, યે તં જિનન્તો હરે અક્ખધુત્તો;
‘‘Kiṃ māṇavassa ratanāni atthi, ye taṃ jinanto hare akkhadhutto;
બહૂનિ રઞ્ઞો રતનાનિ અત્થિ, તે ત્વં દલિદ્દો કથમવ્હયેસિ’’.
Bahūni rañño ratanāni atthi, te tvaṃ daliddo kathamavhayesi’’.
૧૩૯૧.
1391.
‘‘મનોહરો નામ મણી મમાયં, મનોહરં મણિરતનં ઉળારં;
‘‘Manoharo nāma maṇī mamāyaṃ, manoharaṃ maṇiratanaṃ uḷāraṃ;
ઇમઞ્ચ આજઞ્ઞમમિત્તતાપનં, એતં મે જિનિત્વા હરે અક્ખધુત્તો’’.
Imañca ājaññamamittatāpanaṃ, etaṃ me jinitvā hare akkhadhutto’’.
૧૩૯૨.
1392.
‘‘એકો મણી માણવ કિં કરિસ્સતિ, આજાનિયેકો પન કિં કરિસ્સતિ;
‘‘Eko maṇī māṇava kiṃ karissati, ājāniyeko pana kiṃ karissati;
બહૂનિ રઞ્ઞો મણિરતનાનિ અત્થિ, આજાનિયા વાતજવા અનપ્પકા’’.
Bahūni rañño maṇiratanāni atthi, ājāniyā vātajavā anappakā’’.
દોહળકણ્ડં નામ.
Dohaḷakaṇḍaṃ nāma.
મણિકણ્ડં
Maṇikaṇḍaṃ
૧૩૯૩.
1393.
‘‘ઇદઞ્ચ મે મણિરતનં, પસ્સ ત્વં દ્વિપદુત્તમ;
‘‘Idañca me maṇiratanaṃ, passa tvaṃ dvipaduttama;
ઇત્થીનં વિગ્ગહા ચેત્થ, પુરિસાનઞ્ચ વિગ્ગહા.
Itthīnaṃ viggahā cettha, purisānañca viggahā.
૧૩૯૪.
1394.
‘‘મિગાનં વિગ્ગહા ચેત્થ, સકુણાનઞ્ચ વિગ્ગહા;
‘‘Migānaṃ viggahā cettha, sakuṇānañca viggahā;
૧૩૯૫.
1395.
ચતુરઙ્ગિનિમં સેનં, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Caturaṅginimaṃ senaṃ, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૩૯૬.
1396.
‘‘હત્થારોહે અનીકટ્ઠે, રથિકે પત્તિકારકે;
‘‘Hatthārohe anīkaṭṭhe, rathike pattikārake;
૧૩૯૭.
1397.
સિઙ્ઘાટકેસુ ભૂમિયો, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Siṅghāṭakesu bhūmiyo, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૩૯૮.
1398.
‘‘એસિકા પરિખાયો ચ, પલિખં અગ્ગળાનિ ચ;
‘‘Esikā parikhāyo ca, palikhaṃ aggaḷāni ca;
અટ્ટાલકે ચ દ્વારે ચ, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Aṭṭālake ca dvāre ca, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૩૯૯.
1399.
‘‘પસ્સ તોરણમગ્ગેસુ, નાનાદિજા ગણા બહૂ;
‘‘Passa toraṇamaggesu, nānādijā gaṇā bahū;
હંસા કોઞ્ચા મયૂરા ચ, ચક્કવાકા ચ કુક્કુહા.
Haṃsā koñcā mayūrā ca, cakkavākā ca kukkuhā.
૧૪૦૦.
1400.
‘‘કુણાલકા બહૂ ચિત્રા, સિખણ્ડી જીવજીવકા;
‘‘Kuṇālakā bahū citrā, sikhaṇḍī jīvajīvakā;
નાનાદિજગણાકિણ્ણં, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Nānādijagaṇākiṇṇaṃ, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૦૧.
1401.
‘‘પસ્સ નગરં સુપાકારં, અબ્ભુતં લોમહંસનં;
‘‘Passa nagaraṃ supākāraṃ, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;
સમુસ્સિતધજં રમ્મં, સોણ્ણવાલુકસન્થતં.
Samussitadhajaṃ rammaṃ, soṇṇavālukasanthataṃ.
૧૪૦૨.
1402.
નિવેસને નિવેસે ચ, સન્ધિબ્યૂહે પથદ્ધિયો.
Nivesane nivese ca, sandhibyūhe pathaddhiyo.
૧૪૦૩.
1403.
વેસી ચ ગણિકાયો ચ, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Vesī ca gaṇikāyo ca, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૦૪.
1404.
‘‘માલાકારે ચ રજકે, ગન્ધિકે અથ દુસ્સિકે;
‘‘Mālākāre ca rajake, gandhike atha dussike;
સુવણ્ણકારે મણિકારે, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Suvaṇṇakāre maṇikāre, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૦૫.
1405.
‘‘આળારિકે ચ સૂદે ચ, નટનાટકગાયિનો;
‘‘Āḷārike ca sūde ca, naṭanāṭakagāyino;
પાણિસ્સરે કુમ્ભથૂનિકે, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Pāṇissare kumbhathūnike, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૦૬.
1406.
‘‘પસ્સ ભેરી મુદિઙ્ગા ચ, સઙ્ખા પણવદિન્દિમા;
‘‘Passa bherī mudiṅgā ca, saṅkhā paṇavadindimā;
સબ્બઞ્ચ તાળાવચરં, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Sabbañca tāḷāvacaraṃ, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૦૭.
1407.
‘‘સમ્મતાલઞ્ચ વીણઞ્ચ, નચ્ચગીતં સુવાદિતં;
‘‘Sammatālañca vīṇañca, naccagītaṃ suvāditaṃ;
તૂરિયતાળિતસઙ્ઘુટ્ઠં , મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Tūriyatāḷitasaṅghuṭṭhaṃ , maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૦૮.
1408.
‘‘લઙ્ઘિકા મુટ્ઠિકા ચેત્થ, માયાકારા ચ સોભિયા;
‘‘Laṅghikā muṭṭhikā cettha, māyākārā ca sobhiyā;
૧૪૦૯.
1409.
‘‘સમજ્જા ચેત્થ વત્તન્તિ, આકિણ્ણા નરનારિભિ;
‘‘Samajjā cettha vattanti, ākiṇṇā naranāribhi;
મઞ્ચાતિમઞ્ચે ભૂમિયો, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Mañcātimañce bhūmiyo, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૧૦.
1410.
‘‘પસ્સ મલ્લે સમજ્જસ્મિં, ફોટેન્તે 73 દિગુણં ભુજં;
‘‘Passa malle samajjasmiṃ, phoṭente 74 diguṇaṃ bhujaṃ;
નિહતે નિહતમાને ચ, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Nihate nihatamāne ca, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૧૧.
1411.
‘‘પસ્સ પબ્બતપાદેસુ, નાનામિગગણા બહૂ;
‘‘Passa pabbatapādesu, nānāmigagaṇā bahū;
સીહા બ્યગ્ઘા વરાહા ચ, અચ્છકોકતરચ્છયો.
Sīhā byagghā varāhā ca, acchakokataracchayo.
૧૪૧૨.
1412.
‘‘પલાસાદા ગવજા ચ, મહિંસા રોહિતા રુરૂ;
‘‘Palāsādā gavajā ca, mahiṃsā rohitā rurū;
૧૪૧૩.
1413.
‘‘કદલિમિગા બહૂ ચિત્રા, બિળારા સસકણ્ટકા;
‘‘Kadalimigā bahū citrā, biḷārā sasakaṇṭakā;
નાનામિગગણાકિણ્ણં, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Nānāmigagaṇākiṇṇaṃ, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૧૪.
1414.
‘‘નજ્જાયો સુપતિત્થાયો, સોણ્ણવાલુકસન્થતા;
‘‘Najjāyo supatitthāyo, soṇṇavālukasanthatā;
અચ્છા સવન્તિ અમ્બૂનિ, મચ્છગુમ્બનિસેવિતા.
Acchā savanti ambūni, macchagumbanisevitā.
૧૪૧૫.
1415.
‘‘કુમ્ભીલા મકરા ચેત્થ, સુસુમારા ચ કચ્છપા;
‘‘Kumbhīlā makarā cettha, susumārā ca kacchapā;
૧૪૧૬.
1416.
‘‘નાનાદિજગણાકિણ્ણા, નાનાદુમગણાયુતા;
‘‘Nānādijagaṇākiṇṇā, nānādumagaṇāyutā;
૧૪૧૭.
1417.
‘‘પસ્સેત્થ પોક્ખરણિયો, સુવિભત્તા ચતુદ્દિસા;
‘‘Passettha pokkharaṇiyo, suvibhattā catuddisā;
નાનાદિજગણાકિણ્ણા, પુથુલોમનિસેવિતા.
Nānādijagaṇākiṇṇā, puthulomanisevitā.
૧૪૧૮.
1418.
‘‘સમન્તોદકસમ્પન્નં , મહિં સાગરકુણ્ડલં;
‘‘Samantodakasampannaṃ , mahiṃ sāgarakuṇḍalaṃ;
ઉપેતં વનરાજેહિ, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Upetaṃ vanarājehi, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૧૯.
1419.
‘‘પુરતો વિદેહે પસ્સ, ગોયાનિયે ચ પચ્છતો;
‘‘Purato videhe passa, goyāniye ca pacchato;
કુરુયો જમ્બુદીપઞ્ચ, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Kuruyo jambudīpañca, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૨૦.
1420.
‘‘પસ્સ ચન્દં સૂરિયઞ્ચ, ઓભાસન્તે ચતુદ્દિસા;
‘‘Passa candaṃ sūriyañca, obhāsante catuddisā;
સિનેરું અનુપરિયન્તે, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Sineruṃ anupariyante, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૨૧.
1421.
ચત્તારો ચ મહારાજે, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Cattāro ca mahārāje, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૨૨.
1422.
રમ્મે કિમ્પુરિસાકિણ્ણે, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Ramme kimpurisākiṇṇe, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૨૩.
1423.
‘‘ફારુસકં ચિત્તલતં, મિસ્સકં નન્દનં વનં;
‘‘Phārusakaṃ cittalataṃ, missakaṃ nandanaṃ vanaṃ;
વેજયન્તઞ્ચ પાસાદં, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Vejayantañca pāsādaṃ, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૨૪.
1424.
‘‘સુધમ્મં તાવતિંસઞ્ચ, પારિછત્તઞ્ચ પુપ્ફિતં;
‘‘Sudhammaṃ tāvatiṃsañca, pārichattañca pupphitaṃ;
એરાવણં નાગરાજં, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Erāvaṇaṃ nāgarājaṃ, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૨૫.
1425.
‘‘પસ્સેત્થ દેવકઞ્ઞાયો, નભા વિજ્જુરિવુગ્ગતા;
‘‘Passettha devakaññāyo, nabhā vijjurivuggatā;
નન્દને વિચરન્તિયો, મણિમ્હિ પસ્સ નિમ્મિતં.
Nandane vicarantiyo, maṇimhi passa nimmitaṃ.
૧૪૨૬.
1426.
‘‘પસ્સેત્થ દેવકઞ્ઞાયો, દેવપુત્તપલોભિની;
‘‘Passettha devakaññāyo, devaputtapalobhinī;
૧૪૨૭.
1427.
‘‘પરોસહસ્સપાસાદે, વેળુરિયફલસન્થતે;
‘‘Parosahassapāsāde, veḷuriyaphalasanthate;
૧૪૨૮.
1428.
‘‘તાવતિંસે ચ યામે ચ, તુસિતે ચાપિ નિમ્મિતે;
‘‘Tāvatiṃse ca yāme ca, tusite cāpi nimmite;
૧૪૨૯.
1429.
‘‘પસ્સેત્થ પોક્ખરણિયો, વિપ્પસન્નોદિકા સુચી;
‘‘Passettha pokkharaṇiyo, vippasannodikā sucī;
મન્દાલકેહિ સઞ્છન્ના, પદુમુપ્પલકેહિ ચ.
Mandālakehi sañchannā, padumuppalakehi ca.
૧૪૩૦.
1430.
છ પિઙ્ગલા પન્નરસ, હલિદ્દા ચ ચતુદ્દસ.
Cha piṅgalā pannarasa, haliddā ca catuddasa.
૧૪૩૧.
1431.
‘‘વીસતિ તત્થ સોવણ્ણા, વીસતિ રજતામયા;
‘‘Vīsati tattha sovaṇṇā, vīsati rajatāmayā;
ઇન્દગોપકવણ્ણાભા, તાવ દિસ્સન્તિ તિંસતિ.
Indagopakavaṇṇābhā, tāva dissanti tiṃsati.
૧૪૩૨.
1432.
‘‘દસેત્થ કાળિયો છચ્ચ, મઞ્જેટ્ઠા પન્નવીસતિ;
‘‘Dasettha kāḷiyo chacca, mañjeṭṭhā pannavīsati;
મિસ્સા બન્ધુકપુપ્ફેહિ, નીલુપ્પલવિચિત્તિકા.
Missā bandhukapupphehi, nīluppalavicittikā.
૧૪૩૩.
1433.
‘‘એવં સબ્બઙ્ગસમ્પન્નં, અચ્ચિમન્તં પભસ્સરં;
‘‘Evaṃ sabbaṅgasampannaṃ, accimantaṃ pabhassaraṃ;
ઓધિસુઙ્કં મહારાજ, પસ્સ ત્વં દ્વિપદુત્તમ’’.
Odhisuṅkaṃ mahārāja, passa tvaṃ dvipaduttama’’.
મણિકણ્ડં નામ.
Maṇikaṇḍaṃ nāma.
અક્ખકણ્ડં
Akkhakaṇḍaṃ
૧૪૩૪.
1434.
‘‘ઉપાગતં રાજ મુપેહિ લક્ખં, નેતાદિસં મણિરતનં તવત્થિ;
‘‘Upāgataṃ rāja mupehi lakkhaṃ, netādisaṃ maṇiratanaṃ tavatthi;
ધમ્મેન જિસ્સામ 95 અસાહસેન, જિતો ચ નો ખિપ્પમવાકરોહિ.
Dhammena jissāma 96 asāhasena, jito ca no khippamavākarohi.
૧૪૩૫.
1435.
‘‘પઞ્ચાલ -પચ્ચુગ્ગત-સૂરસેન, મચ્છા 97 ચ મદ્દા સહ કેકકેભિ;
‘‘Pañcāla -paccuggata-sūrasena, macchā 98 ca maddā saha kekakebhi;
પસ્સન્તુ નોતે અસઠેન યુદ્ધં, ન નો સભાયં ન કરોન્તિ કિઞ્ચિ’’.
Passantu note asaṭhena yuddhaṃ, na no sabhāyaṃ na karonti kiñci’’.
૧૪૩૬.
1436.
‘‘તે પાવિસું અક્ખમદેન મત્તા, રાજા કુરૂનં પુણ્ણકો ચાપિ યક્ખો;
‘‘Te pāvisuṃ akkhamadena mattā, rājā kurūnaṃ puṇṇako cāpi yakkho;
રાજા કલિં વિચ્ચિનમગ્ગહેસિ, કટં અગ્ગહી પુણ્ણકો નામ યક્ખો.
Rājā kaliṃ viccinamaggahesi, kaṭaṃ aggahī puṇṇako nāma yakkho.
૧૪૩૭.
1437.
‘‘તે તત્થ જૂતે ઉભયે સમાગતે, રઞ્ઞં સકાસે સખીનઞ્ચ મજ્ઝે;
‘‘Te tattha jūte ubhaye samāgate, raññaṃ sakāse sakhīnañca majjhe;
અજેસિ યક્ખો નરવીરસેટ્ઠં, તત્થપ્પનાદો તુમુલો બભૂવ’’.
Ajesi yakkho naravīraseṭṭhaṃ, tatthappanādo tumulo babhūva’’.
૧૪૩૮.
1438.
‘‘જયો મહારાજ પરાજયો ચ, આયૂહતં અઞ્ઞતરસ્સ હોતિ;
‘‘Jayo mahārāja parājayo ca, āyūhataṃ aññatarassa hoti;
જનિન્દ જીનોસિ 99 વરદ્ધનેન, જિતો ચ મે ખિપ્પમવાકરોહિ’’.
Janinda jīnosi 100 varaddhanena, jito ca me khippamavākarohi’’.
૧૪૩૯.
1439.
‘‘હત્થી ગવસ્સા મણિકુણ્ડલા ચ, યઞ્ચાપિ મય્હં 101 રતનં પથબ્યા;
‘‘Hatthī gavassā maṇikuṇḍalā ca, yañcāpi mayhaṃ 102 ratanaṃ pathabyā;
ગણ્હાહિ કચ્ચાન વરં ધનાનં, આદાય યેનિચ્છસિ તેન ગચ્છ’’.
Gaṇhāhi kaccāna varaṃ dhanānaṃ, ādāya yenicchasi tena gaccha’’.
૧૪૪૦.
1440.
‘‘હત્થી ગવસ્સા મણિકુણ્ડલા ચ, યઞ્ચાપિ તુય્હં રતનં પથબ્યા;
‘‘Hatthī gavassā maṇikuṇḍalā ca, yañcāpi tuyhaṃ ratanaṃ pathabyā;
તેસં વરો વિધુરો નામ કત્તા, સો મે જિતો તં મે અવાકરોહિ’’.
Tesaṃ varo vidhuro nāma kattā, so me jito taṃ me avākarohi’’.
૧૪૪૧.
1441.
‘‘અત્તા ચ મે સો સરણં ગતી ચ, દીપો ચ લેણો ચ પરાયણો ચ;
‘‘Attā ca me so saraṇaṃ gatī ca, dīpo ca leṇo ca parāyaṇo ca;
અસન્તુલેય્યો મમ સો ધનેન, પાણેન મે સાદિસો એસ કત્તા’’.
Asantuleyyo mama so dhanena, pāṇena me sādiso esa kattā’’.
૧૪૪૨.
1442.
‘‘ચિરં વિવાદો મમ તુય્હઞ્ચસ્સ, કામઞ્ચ પુચ્છામ તમેવ ગન્ત્વા;
‘‘Ciraṃ vivādo mama tuyhañcassa, kāmañca pucchāma tameva gantvā;
એસોવ નો વિવરતુ એતમત્થં, યં વક્ખતી હોતુ કથા 103 ઉભિન્નં’’.
Esova no vivaratu etamatthaṃ, yaṃ vakkhatī hotu kathā 104 ubhinnaṃ’’.
૧૪૪૩.
1443.
‘‘અદ્ધા હિ સચ્ચં ભણસિ, ન ચ માણવ સાહસં;
‘‘Addhā hi saccaṃ bhaṇasi, na ca māṇava sāhasaṃ;
તમેવ ગન્ત્વા પુચ્છામ, તેન તુસ્સામુભો જના’’.
Tameva gantvā pucchāma, tena tussāmubho janā’’.
૧૪૪૪.
1444.
‘‘સચ્ચં નુ દેવા વિદહૂ કુરૂનં, ધમ્મે ઠિતં વિધુરં નામમચ્ચં;
‘‘Saccaṃ nu devā vidahū kurūnaṃ, dhamme ṭhitaṃ vidhuraṃ nāmamaccaṃ;
દાસોસિ રઞ્ઞો ઉદ વાસિ ઞાતિ, વિધુરોતિ સઙ્ખા કતમાસિ લોકે’’.
Dāsosi rañño uda vāsi ñāti, vidhuroti saṅkhā katamāsi loke’’.
૧૪૪૫.
1445.
‘‘આમાયદાસાપિ ભવન્તિ હેકે, ધનેન કીતાપિ ભવન્તિ દાસા;
‘‘Āmāyadāsāpi bhavanti heke, dhanena kītāpi bhavanti dāsā;
સયમ્પિ હેકે ઉપયન્તિ દાસા, ભયા પણુન્નાપિ ભવન્તિ દાસા.
Sayampi heke upayanti dāsā, bhayā paṇunnāpi bhavanti dāsā.
૧૪૪૬.
1446.
‘‘એતે નરાનં ચતુરોવ દાસા, અદ્ધા હિ યોનિતો અહમ્પિ જાતો;
‘‘Ete narānaṃ caturova dāsā, addhā hi yonito ahampi jāto;
ભવો ચ રઞ્ઞો અભવો ચ રઞ્ઞો, દાસાહં દેવસ્સ પરમ્પિ ગન્ત્વા;
Bhavo ca rañño abhavo ca rañño, dāsāhaṃ devassa parampi gantvā;
ધમ્મેન મં માણવ તુય્હ દજ્જા’’.
Dhammena maṃ māṇava tuyha dajjā’’.
૧૪૪૭.
1447.
અધમ્મરૂપો વત રાજસેટ્ઠો, સુભાસિતં નાનુજાનાસિ મય્હં’’.
Adhammarūpo vata rājaseṭṭho, subhāsitaṃ nānujānāsi mayhaṃ’’.
૧૪૪૮.
1448.
‘‘એવં ચે નો સો વિવરેત્થ પઞ્હં, દાસોહમસ્મિ ન ચ ખોસ્મિ ઞાતિ;
‘‘Evaṃ ce no so vivarettha pañhaṃ, dāsohamasmi na ca khosmi ñāti;
ગણ્હાહિ કચ્ચાન વરં ધનાનં, આદાય યેનિચ્છસિ તેન ગચ્છ’’.
Gaṇhāhi kaccāna varaṃ dhanānaṃ, ādāya yenicchasi tena gaccha’’.
અક્ખકણ્ડં નામ.
Akkhakaṇḍaṃ nāma.
ઘરાવાસપઞ્હા
Gharāvāsapañhā
૧૪૪૯.
1449.
‘‘વિધુર વસમાનાસ્સ, ગહટ્ઠસ્સ સકં ઘરં;
‘‘Vidhura vasamānāssa, gahaṭṭhassa sakaṃ gharaṃ;
ખેમા વુત્તિ કથં અસ્સ, કથન્નુ અસ્સ સઙ્ગહો.
Khemā vutti kathaṃ assa, kathannu assa saṅgaho.
૧૪૫૦.
1450.
અસ્મા લોકા પરં લોકં, કથં પેચ્ચ ન સોચતિ’’.
Asmā lokā paraṃ lokaṃ, kathaṃ pecca na socati’’.
૧૪૫૧.
1451.
તં તત્થ ગતિમા ધિતિમા, મતિમા અત્થદસ્સિમા;
Taṃ tattha gatimā dhitimā, matimā atthadassimā;
૧૪૫૨.
1452.
‘‘ન સાધારણદારસ્સ, ન ભુઞ્જે સાદુમેકકો;
‘‘Na sādhāraṇadārassa, na bhuñje sādumekako;
ન સેવે લોકાયતિકં, નેતં પઞ્ઞાય વડ્ઢનં.
Na seve lokāyatikaṃ, netaṃ paññāya vaḍḍhanaṃ.
૧૪૫૩.
1453.
‘‘સીલવા વત્તસમ્પન્નો, અપ્પમત્તો વિચક્ખણો;
‘‘Sīlavā vattasampanno, appamatto vicakkhaṇo;
નિવાતવુત્તિ અત્થદ્ધો, સુરતો સખિલો મુદુ.
Nivātavutti atthaddho, surato sakhilo mudu.
૧૪૫૪.
1454.
‘‘સઙ્ગહેતા ચ મિત્તાનં, સંવિભાગી વિધાનવા;
‘‘Saṅgahetā ca mittānaṃ, saṃvibhāgī vidhānavā;
તપ્પેય્ય અન્નપાનેન, સદા સમણબ્રાહ્મણે.
Tappeyya annapānena, sadā samaṇabrāhmaṇe.
૧૪૫૫.
1455.
‘‘ધમ્મકામો સુતાધારો, ભવેય્ય પરિપુચ્છકો;
‘‘Dhammakāmo sutādhāro, bhaveyya paripucchako;
સક્કચ્ચં પયિરુપાસેય્ય, સીલવન્તે બહુસ્સુતે.
Sakkaccaṃ payirupāseyya, sīlavante bahussute.
૧૪૫૬.
1456.
‘‘ઘરમાવસમાનસ્સ, ગહટ્ઠસ્સ સકં ઘરં;
‘‘Gharamāvasamānassa, gahaṭṭhassa sakaṃ gharaṃ;
ખેમા વુત્તિ સિયા એવં, એવં નુ અસ્સ સઙ્ગહો.
Khemā vutti siyā evaṃ, evaṃ nu assa saṅgaho.
૧૪૫૭.
1457.
‘‘અબ્યાબજ્ઝં સિયા એવં, સચ્ચવાદી ચ માણવો;
‘‘Abyābajjhaṃ siyā evaṃ, saccavādī ca māṇavo;
અસ્મા લોકા પરં લોકં, એવં પેચ્ચ ન સોચતિ’’.
Asmā lokā paraṃ lokaṃ, evaṃ pecca na socati’’.
ઘરાવાસપઞ્હા નામ.
Gharāvāsapañhā nāma.
લક્ખણકણ્ડં
Lakkhaṇakaṇḍaṃ
૧૪૫૮.
1458.
‘‘એહિ દાનિ ગમિસ્સામ, દિન્નો નો ઇસ્સરેન મે;
‘‘Ehi dāni gamissāma, dinno no issarena me;
૧૪૫૯.
1459.
‘‘જાનામિ માણવ તયાહમસ્મિ, દિન્નોહમસ્મિ તવ ઇસ્સરેન;
‘‘Jānāmi māṇava tayāhamasmi, dinnohamasmi tava issarena;
તીહઞ્ચ તં વાસયેમુ અગારે, યેનદ્ધુના અનુસાસેમુ પુત્તે’’.
Tīhañca taṃ vāsayemu agāre, yenaddhunā anusāsemu putte’’.
૧૪૬૦.
1460.
‘‘તં મે તથા હોતુ વસેમુ તીહં, કુરુતં ભવજ્જ ઘરેસુ કિચ્ચં;
‘‘Taṃ me tathā hotu vasemu tīhaṃ, kurutaṃ bhavajja gharesu kiccaṃ;
અનુસાસતં પુત્તદારે ભવજ્જ, યથા તયી પેચ્ચ 115 સુખી ભવેય્ય’’.
Anusāsataṃ puttadāre bhavajja, yathā tayī pecca 116 sukhī bhaveyya’’.
૧૪૬૧.
1461.
‘‘સાધૂતિ વત્વાન પહૂતકામો, પક્કામિ યક્ખો વિધુરેન સદ્ધિં;
‘‘Sādhūti vatvāna pahūtakāmo, pakkāmi yakkho vidhurena saddhiṃ;
તં કુઞ્જરાજઞ્ઞહયાનુચિણ્ણં, પાવેક્ખિ અન્તેપુરમરિયસેટ્ઠો’’.
Taṃ kuñjarājaññahayānuciṇṇaṃ, pāvekkhi antepuramariyaseṭṭho’’.
૧૪૬૨.
1462.
‘‘કોઞ્ચં મયૂરઞ્ચ પિયઞ્ચ કેતં, ઉપાગમિ તત્થ સુરમ્મરૂપં;
‘‘Koñcaṃ mayūrañca piyañca ketaṃ, upāgami tattha surammarūpaṃ;
પહૂતભક્ખં બહુઅન્નપાનં, મસક્કસારં વિય વાસવસ્સ’’.
Pahūtabhakkhaṃ bahuannapānaṃ, masakkasāraṃ viya vāsavassa’’.
૧૪૬૩.
1463.
‘‘તત્થ નચ્ચન્તિ ગાયન્તિ, અવ્હાયન્તિ વરાવરં;
‘‘Tattha naccanti gāyanti, avhāyanti varāvaraṃ;
અચ્છરા વિય દેવેસુ, નારિયો સમલઙ્કતા.
Accharā viya devesu, nāriyo samalaṅkatā.
૧૪૬૪.
1464.
‘‘સમઙ્ગિકત્વા પમદાહિ યક્ખં, અન્નેન પાનેન ચ ધમ્મપાલો;
‘‘Samaṅgikatvā pamadāhi yakkhaṃ, annena pānena ca dhammapālo;
અત્થત્થ 117 મેવાનુવિચિન્તયન્તો, પાવેક્ખિ ભરિયાય તદા સકાસે.
Atthattha 118 mevānuvicintayanto, pāvekkhi bhariyāya tadā sakāse.
૧૪૬૫.
1465.
‘‘તં ચન્દનગન્ધરસાનુલિત્તં, સુવણ્ણજમ્બોનદનિક્ખસાદિસં;
‘‘Taṃ candanagandharasānulittaṃ, suvaṇṇajambonadanikkhasādisaṃ;
ભરિયંવચા એહિ સુણોહિ ભોતિ, પુત્તાનિ આમન્તય તમ્બનેત્તે.
Bhariyaṃvacā ehi suṇohi bhoti, puttāni āmantaya tambanette.
૧૪૬૬.
1466.
‘‘સુત્વાન વાક્યં પતિનો અનુજ્જા 119, સુણિસંવચ તમ્બનખિં સુનેત્તં;
‘‘Sutvāna vākyaṃ patino anujjā 120, suṇisaṃvaca tambanakhiṃ sunettaṃ;
આમન્તય વમ્મધરાનિ ચેતે, પુત્તાનિ ઇન્દીવરપુપ્ફસામે’’.
Āmantaya vammadharāni cete, puttāni indīvarapupphasāme’’.
૧૪૬૭.
1467.
‘‘તે આગતે મુદ્ધનિ ધમ્મપાલો, ચુમ્બિત્વા પુત્તે અવિકમ્પમાનો;
‘‘Te āgate muddhani dhammapālo, cumbitvā putte avikampamāno;
આમન્તયિત્વાન અવોચ વાક્યં, દિન્નાહં રઞ્ઞા ઇધ માણવસ્સ.
Āmantayitvāna avoca vākyaṃ, dinnāhaṃ raññā idha māṇavassa.
૧૪૬૮.
1468.
‘‘તસ્સજ્જહં અત્તસુખી વિધેય્યો, આદાય યેનિચ્છતિ તેન ગચ્છતિ;
‘‘Tassajjahaṃ attasukhī vidheyyo, ādāya yenicchati tena gacchati;
અહઞ્ચ વો સાસિતુમાગતોસ્મિ 121, કથં અહં અપરિત્તાય ગચ્છે.
Ahañca vo sāsitumāgatosmi 122, kathaṃ ahaṃ aparittāya gacche.
૧૪૬૯.
1469.
‘‘સચે વો રાજા કુરુરટ્ઠવાસી 123, જનસન્ધો પુચ્છેય્ય પહૂતકામો;
‘‘Sace vo rājā kururaṭṭhavāsī 124, janasandho puccheyya pahūtakāmo;
કિમાભિજાનાથ પુરે પુરાણં, કિં વો પિતા અનુસાસે પુરત્થા.
Kimābhijānātha pure purāṇaṃ, kiṃ vo pitā anusāse puratthā.
૧૪૭૦.
1470.
‘‘સમાસના હોથ મયાવ સબ્બે, કોનીધ રઞ્ઞો અબ્ભતિકો મનુસ્સો;
‘‘Samāsanā hotha mayāva sabbe, konīdha rañño abbhatiko manusso;
તમઞ્જલિં કરિય વદેથ એવં, મા હેવં દેવ ન હિ એસ ધમ્મો;
Tamañjaliṃ kariya vadetha evaṃ, mā hevaṃ deva na hi esa dhammo;
વિયગ્ઘરાજસ્સ નિહીનજચ્ચો, સમાસનો દેવ કથં ભવેય્ય’’.
Viyaggharājassa nihīnajacco, samāsano deva kathaṃ bhaveyya’’.
રાજવસતિ
Rājavasati
૧૪૭૧.
1471.
અલીનમનસઙ્કપ્પો, વિધુરો એતદબ્રવિ.
Alīnamanasaṅkappo, vidhuro etadabravi.
૧૪૭૨.
1472.
યથા રાજકુલં પત્તો, યસં પોસો નિગચ્છતિ.
Yathā rājakulaṃ patto, yasaṃ poso nigacchati.
૧૪૭૩.
1473.
‘‘ન હિ રાજકુલં પત્તો, અઞ્ઞાતો લભતે યસં;
‘‘Na hi rājakulaṃ patto, aññāto labhate yasaṃ;
નાસૂરો નાપિ દુમ્મેધો, નપ્પમત્તો કુદાચનં.
Nāsūro nāpi dummedho, nappamatto kudācanaṃ.
૧૪૭૪.
1474.
‘‘યદાસ્સ સીલં પઞ્ઞઞ્ચ, સોચેય્યં ચાધિગચ્છતિ;
‘‘Yadāssa sīlaṃ paññañca, soceyyaṃ cādhigacchati;
અથ વિસ્સસતે ત્યમ્હિ, ગુય્હઞ્ચસ્સ ન રક્ખતિ.
Atha vissasate tyamhi, guyhañcassa na rakkhati.
૧૪૭૫.
1475.
‘‘તુલા યથા પગ્ગહિતા, સમદણ્ડા સુધારિતા;
‘‘Tulā yathā paggahitā, samadaṇḍā sudhāritā;
અજ્ઝિટ્ઠો ન વિકમ્પેય્ય, સ રાજવસતિં વસે.
Ajjhiṭṭho na vikampeyya, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૭૬.
1476.
‘‘તુલા યથા પગ્ગહિતા, સમદણ્ડા સુધારિતા;
‘‘Tulā yathā paggahitā, samadaṇḍā sudhāritā;
સબ્બાનિ અભિસમ્ભોન્તો, સ રાજવસતિં વસે.
Sabbāni abhisambhonto, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૭૭.
1477.
‘‘દિવા વા યદિ વા રત્તિં, રાજકિચ્ચેસુ પણ્ડિતો;
‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, rājakiccesu paṇḍito;
અજ્ઝિટ્ઠો ન વિકમ્પેય્ય, સ રાજવસતિં વસે.
Ajjhiṭṭho na vikampeyya, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૭૮.
1478.
‘‘દિવા વા યદિ વા રત્તિં, રાજકિચ્ચેસુ પણ્ડિતો;
‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, rājakiccesu paṇḍito;
સબ્બાનિ અભિસમ્ભોન્તો, સ રાજવસતિં વસે.
Sabbāni abhisambhonto, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૭૯.
1479.
‘‘યો ચસ્સ સુકતો મગ્ગો, રઞ્ઞો સુપ્પટિયાદિતો;
‘‘Yo cassa sukato maggo, rañño suppaṭiyādito;
ન તેન વુત્તો ગચ્છેય્ય, સ રાજવસતિં વસે.
Na tena vutto gaccheyya, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૮૦.
1480.
સબ્બત્થ પચ્છતો ગચ્છે, સ રાજવસતિં વસે.
Sabbattha pacchato gacche, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૮૧.
1481.
‘‘ન રઞ્ઞો સદિસં વત્થં, ન માલં ન વિલેપનં;
‘‘Na rañño sadisaṃ vatthaṃ, na mālaṃ na vilepanaṃ;
આકપ્પં સરકુત્તિં વા, ન રઞ્ઞો સદિસમાચરે;
Ākappaṃ sarakuttiṃ vā, na rañño sadisamācare;
અઞ્ઞં કરેય્ય આકપ્પં, સ રાજવસતિં વસે.
Aññaṃ kareyya ākappaṃ, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૮૨.
1482.
‘‘કીળે રાજા અમચ્ચેહિ, ભરિયાહિ પરિવારિતો;
‘‘Kīḷe rājā amaccehi, bhariyāhi parivārito;
નામચ્ચો રાજભરિયાસુ, ભાવં કુબ્બેથ પણ્ડિતો.
Nāmacco rājabhariyāsu, bhāvaṃ kubbetha paṇḍito.
૧૪૮૩.
1483.
‘‘અનુદ્ધતો અચપલો, નિપકો સંવુતિન્દ્રિયો;
‘‘Anuddhato acapalo, nipako saṃvutindriyo;
મનોપણિધિસમ્પન્નો, સ રાજવસતિં વસે.
Manopaṇidhisampanno, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૮૪.
1484.
‘‘નાસ્સ ભરિયાહિ કીળેય્ય, ન મન્તેય્ય રહોગતો;
‘‘Nāssa bhariyāhi kīḷeyya, na manteyya rahogato;
નાસ્સ કોસા ધનં ગણ્હે, સ રાજવસતિં વસે.
Nāssa kosā dhanaṃ gaṇhe, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૮૫.
1485.
નાસ્સ દાયે મિગે હઞ્ઞે, સ રાજવસતિં વસે.
Nāssa dāye mige haññe, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૮૬.
1486.
‘‘નાસ્સ પીઠં ન પલ્લઙ્કં, ન કોચ્છં ન નાવં 135 રથં;
‘‘Nāssa pīṭhaṃ na pallaṅkaṃ, na kocchaṃ na nāvaṃ 136 rathaṃ;
સમ્મતોમ્હીતિ આરૂહે, સ રાજવસતિં વસે.
Sammatomhīti ārūhe, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૮૭.
1487.
સમ્મુખઞ્ચસ્સ તિટ્ઠેય્ય, સન્દિસ્સન્તો સભત્તુનો.
Sammukhañcassa tiṭṭheyya, sandissanto sabhattuno.
૧૪૮૮.
1488.
ખિપ્પં કુજ્ઝન્તિ રાજાનો, સૂકેન’ક્ખીવ ઘટ્ટિતં.
Khippaṃ kujjhanti rājāno, sūkena’kkhīva ghaṭṭitaṃ.
૧૪૮૯.
1489.
‘‘ન પૂજિતો મઞ્ઞમાનો, મેધાવી પણ્ડિતો નરો;
‘‘Na pūjito maññamāno, medhāvī paṇḍito naro;
ફરુસં પતિમન્તેય્ય, રાજાનં પરિસંગતં.
Pharusaṃ patimanteyya, rājānaṃ parisaṃgataṃ.
૧૪૯૦.
1490.
‘‘લદ્ધદ્વારો લભે દ્વારં 141, નેવ રાજૂસુ વિસ્સસે;
‘‘Laddhadvāro labhe dvāraṃ 142, neva rājūsu vissase;
૧૪૯૧.
1491.
‘‘પુત્તં વા ભાતરં વા સં, સમ્પગ્ગણ્હાતિ ખત્તિયો;
‘‘Puttaṃ vā bhātaraṃ vā saṃ, sampaggaṇhāti khattiyo;
ગામેહિ નિગમેહિ વા, રટ્ઠેહિ જનપદેહિ વા;
Gāmehi nigamehi vā, raṭṭhehi janapadehi vā;
તુણ્હીભૂતો ઉપેક્ખેય્ય, ન ભણે છેકપાપકં.
Tuṇhībhūto upekkheyya, na bhaṇe chekapāpakaṃ.
૧૪૯૨.
1492.
‘‘હત્થારોહે અનીકટ્ઠે, રથિકે પત્તિકારકે;
‘‘Hatthārohe anīkaṭṭhe, rathike pattikārake;
ન તેસં અન્તરા ગચ્છે, સ રાજવસતિં વસે.
Na tesaṃ antarā gacche, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૯૩.
1493.
પટિલોમં ન વત્તેય્ય, સ રાજવસતિં વસે.
Paṭilomaṃ na vatteyya, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૯૪.
1494.
અપ્પાસી નિપકો સૂરો, સ રાજવસતિં વસે.
Appāsī nipako sūro, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૯૫.
1495.
‘‘ન બાળ્હં ઇત્થિં ગચ્છેય્ય, સમ્પસ્સં તેજસઙ્ખયં;
‘‘Na bāḷhaṃ itthiṃ gaccheyya, sampassaṃ tejasaṅkhayaṃ;
કાસં સાસં દરં બલ્યં, ખીણમેધો નિગચ્છતિ.
Kāsaṃ sāsaṃ daraṃ balyaṃ, khīṇamedho nigacchati.
૧૪૯૬.
1496.
‘‘નાતિવેલં પભાસેય્ય, ન તુણ્હી સબ્બદા સિયા;
‘‘Nātivelaṃ pabhāseyya, na tuṇhī sabbadā siyā;
અવિકિણ્ણં મિતં વાચં, પત્તે કાલે ઉદીરયે.
Avikiṇṇaṃ mitaṃ vācaṃ, patte kāle udīraye.
૧૪૯૭.
1497.
‘‘અક્કોધનો અસઙ્ઘટ્ટો, સચ્ચો સણ્હો અપેસુણો;
‘‘Akkodhano asaṅghaṭṭo, sacco saṇho apesuṇo;
સમ્ફં ગિરં ન ભાસેય્ય, સ રાજવસતિં વસે.
Samphaṃ giraṃ na bhāseyya, sa rājavasatiṃ vase.
૧૪૯૮.
1498.
૧૪૯૯.
1499.
‘‘વિનીતો સિપ્પવા દન્તો, કતત્તો નિયતો મુદુ;
‘‘Vinīto sippavā danto, katatto niyato mudu;
અપ્પમત્તો સુચિ દક્ખો, સ રાજવસતિં વસે.
Appamatto suci dakkho, sa rājavasatiṃ vase.
૧૫૦૦.
1500.
‘‘નિવાતવુત્તિ વુદ્ધેસુ, સપ્પતિસ્સો સગારવો;
‘‘Nivātavutti vuddhesu, sappatisso sagāravo;
સુરતો સુખસંવાસો, સ રાજવસતિં વસે.
Surato sukhasaṃvāso, sa rājavasatiṃ vase.
૧૫૦૧.
1501.
‘‘આરકા પરિવજ્જેય્ય, સહિતું પહિતં જનં;