Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૩. વિઘાસાદજાતકં (૬-૨-૮)

    393. Vighāsādajātakaṃ (6-2-8)

    ૧૨૨.

    122.

    સુસુખં વત જીવન્તિ, યે જના વિઘાસાદિનો;

    Susukhaṃ vata jīvanti, ye janā vighāsādino;

    દિટ્ઠેવ ધમ્મે પાસંસા, સમ્પરાયે ચ સુગ્ગતી.

    Diṭṭheva dhamme pāsaṃsā, samparāye ca suggatī.

    ૧૨૩.

    123.

    સુકસ્સ 1 ભાસમાનસ્સ, ન નિસામેથ પણ્ડિતા;

    Sukassa 2 bhāsamānassa, na nisāmetha paṇḍitā;

    ઇદં સુણાથ સોદરિયા, અમ્હેવાયં પસંસતિ.

    Idaṃ suṇātha sodariyā, amhevāyaṃ pasaṃsati.

    ૧૨૪.

    124.

    નાહં તુમ્હે પસંસામિ, કુણપાદા સુણાથ મે;

    Nāhaṃ tumhe pasaṃsāmi, kuṇapādā suṇātha me;

    ઉચ્છિટ્ઠભોજિનો 3 તુમ્હે, ન તુમ્હે વિઘાસાદિનો.

    Ucchiṭṭhabhojino 4 tumhe, na tumhe vighāsādino.

    ૧૨૫.

    125.

    સત્તવસ્સા પબ્બજિતા, મેજ્ઝારઞ્ઞે 5 સિખણ્ડિનો;

    Sattavassā pabbajitā, mejjhāraññe 6 sikhaṇḍino;

    વિઘાસેનેવ યાપેન્તા, મયં ચે ભોતો ગારય્હા;

    Vighāseneva yāpentā, mayaṃ ce bhoto gārayhā;

    કે નુ ભોતો પસંસિયા.

    Ke nu bhoto pasaṃsiyā.

    ૧૨૬.

    126.

    તુમ્હે સીહાનં બ્યગ્ઘાનં, વાળાનઞ્ચાવસિટ્ઠકં;

    Tumhe sīhānaṃ byagghānaṃ, vāḷānañcāvasiṭṭhakaṃ;

    ઉચ્છિટ્ઠેનેવ યાપેન્તા, મઞ્ઞિવ્હો વિઘાસાદિનો.

    Ucchiṭṭheneva yāpentā, maññivho vighāsādino.

    ૧૨૭.

    127.

    યે બ્રાહ્મણસ્સ સમણસ્સ, અઞ્ઞસ્સ વા 7 વનિબ્બિનો 8;

    Ye brāhmaṇassa samaṇassa, aññassa vā 9 vanibbino 10;

    દત્વાવ 11 સેસં ભુઞ્જન્તિ, તે જના વિઘાસાદિનોતિ.

    Datvāva 12 sesaṃ bhuñjanti, te janā vighāsādinoti.

    વિઘાસાદજાતકં અટ્ઠમં.

    Vighāsādajātakaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સુવસ્સ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. suvassa (sī. syā. pī.)
    3. ભોજના (ક॰)
    4. bhojanā (ka.)
    5. મજ્ઝેરઞ્ઞે (ક॰)
    6. majjheraññe (ka.)
    7. અઞ્ઞસ્સ ચ (સી॰ સ્યા॰), અઞ્ઞસ્સેવ (પી॰)
    8. વણિબ્બિનો (સી॰ સ્યા॰)
    9. aññassa ca (sī. syā.), aññasseva (pī.)
    10. vaṇibbino (sī. syā.)
    11. દત્વાન (પી॰ ક॰)
    12. datvāna (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૩] ૮. વિઘાસાદજાતકવણ્ણના • [393] 8. Vighāsādajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact