Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
6. ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கங்
6. Senāsanakkhandhakaṃ
விஹாரானுஜானநகதா²
Vihārānujānanakathā
294. ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கே – அபஞ்ஞத்தங் ஹோதீதி அனநுஞ்ஞாதங் ஹோதி. விஹாரோ நாம அட்³ட⁴யோகா³தி³முத்தகோ அவஸேஸாவாஸோ. அட்³ட⁴யோகோ³தி ஸுபண்ணவங்ககே³ஹங். பாஸாதோ³தி தீ³க⁴பாஸாதோ³. ஹம்மியந்தி உபரிஆகாஸதலே பதிட்டி²தகூடாகா³ரோ பாஸாதோ³யேவ. கு³ஹாதி இட்ட²காகு³ஹா ஸிலாகு³ஹா தா³ருகு³ஹா பங்ஸுகு³ஹா. ஆக³தானாக³தஸ்ஸ சாதுத்³தி³ஸஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸாதி ஆக³தஸ்ஸ ச அனாக³தஸ்ஸ ச சதூஸு தி³ஸாஸு அப்படிஹதசாரஸ்ஸ சாதுத்³தி³ஸஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ.
294. Senāsanakkhandhake – apaññattaṃ hotīti ananuññātaṃ hoti. Vihāro nāma aḍḍhayogādimuttako avasesāvāso. Aḍḍhayogoti supaṇṇavaṅkagehaṃ. Pāsādoti dīghapāsādo. Hammiyanti upariākāsatale patiṭṭhitakūṭāgāro pāsādoyeva. Guhāti iṭṭhakāguhā silāguhā dāruguhā paṃsuguhā. Āgatānāgatassa cātuddisassa saṅghassāti āgatassa ca anāgatassa ca catūsu disāsu appaṭihatacārassa cātuddisassa saṅghassa.
295. அனுமோத³னகா³தா²ஸு – ஸீதங் உண்ஹந்தி உதுவிஸபா⁴க³வஸேன வுத்தங். ஸிஸிரே சாபி வுட்டி²யோதி எத்த² ஸிஸிரோதி ஸம்பு²ஸிதகவாதோ வுச்சதி. வுட்டி²யோதி உஜுகமேக⁴வுட்டி²யோ ஏவ. ஏதானி ஸப்³பா³னி படிஹந்தீதி இமினாவ பதே³ன யோஜேதப்³பா³னி.
295. Anumodanagāthāsu – sītaṃ uṇhanti utuvisabhāgavasena vuttaṃ. Sisire cāpi vuṭṭhiyoti ettha sisiroti samphusitakavāto vuccati. Vuṭṭhiyoti ujukameghavuṭṭhiyo eva. Etāni sabbāni paṭihantīti imināva padena yojetabbāni.
படிஹஞ்ஞதீதி விஹாரேன படிஹஞ்ஞதி. லேணத்த²ந்தி நிலீயனத்த²ங். ஸுக²த்த²ந்தி ஸீதாதி³பரிஸ்ஸயாபா⁴வேன ஸுக²விஹாரத்த²ங். ஜா²யிதுஞ்ச விபஸ்ஸிதுந்தி இத³ம்பி பத³த்³வயங் ‘‘ஸுக²த்த²ஞ்சா’’தி இமினாவ பதே³ன யோஜேதப்³ப³ங். இத³ஞ்ஹி வுத்தங் ஹோதி – ஸுக²த்த²ஞ்ச விஹாரதா³னங், கதமங் ஸுக²த்த²ங்? ஜா²யிதுங் விபஸ்ஸிதுஞ்ச யங் ஸுக²ங், தத³த்த²ங். அத² வா பரபதே³னபி யோஜேதப்³ப³ங் – ஜா²யிதுஞ்ச விபஸ்ஸிதுஞ்ச விஹாரதா³னங்; இத⁴ ஜா²யிஸ்ஸந்தி விபஸ்ஸிஸ்ஸந்தீதி த³த³தோ விஹாரதா³னங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ அக்³க³ங் பு³த்³தே⁴ன வண்ணிதங். வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘ஸோ ச ஸப்³ப³த³தோ³ ஹோதி, யோ த³தா³தி உபஸ்ஸய’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 1.42).
Paṭihaññatīti vihārena paṭihaññati. Leṇatthanti nilīyanatthaṃ. Sukhatthanti sītādiparissayābhāvena sukhavihāratthaṃ. Jhāyituñca vipassitunti idampi padadvayaṃ ‘‘sukhatthañcā’’ti imināva padena yojetabbaṃ. Idañhi vuttaṃ hoti – sukhatthañca vihāradānaṃ, katamaṃ sukhatthaṃ? Jhāyituṃ vipassituñca yaṃ sukhaṃ, tadatthaṃ. Atha vā parapadenapi yojetabbaṃ – jhāyituñca vipassituñca vihāradānaṃ; idha jhāyissanti vipassissantīti dadato vihāradānaṃ saṅghassa aggaṃ buddhena vaṇṇitaṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘so ca sabbadado hoti, yo dadāti upassaya’’nti (saṃ. ni. 1.42).
யஸ்மா ச அக்³க³ங் வண்ணிதங் , ‘‘தஸ்மா ஹி பண்டி³தோ போஸோ’’தி கா³தா². வாஸயெத்த² ப³ஹுஸ்ஸுதேதி எத்த² விஹாரே பரியத்திப³ஹுஸ்ஸுதே ச படிவேத⁴ப³ஹுஸ்ஸுதே ச வாஸெய்ய. தேஸங் அன்னஞ்சாதி யங் தேஸங் அனுச்ச²விகங் அன்னஞ்ச பானஞ்ச வத்தா²னி ச மஞ்சபீடா²தி³ஸேனாஸனானி ச, தங் ஸப்³ப³ங் தேஸு உஜுபூ⁴தேஸு அகுடிலசித்தேஸு. த³தெ³ய்யாதி நித³ஹெய்ய. தஞ்ச கோ² விப்பஸன்னேன சேதஸா ந சித்தப்பஸாத³ங் விராதெ⁴த்வா, ஏவங் விப்பஸன்னசித்தஸ்ஸ ஹி தே தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தி…பே॰… பரினிப்³பா³தி அனாஸவோதி.
Yasmā ca aggaṃ vaṇṇitaṃ , ‘‘tasmā hi paṇḍito poso’’ti gāthā. Vāsayettha bahussuteti ettha vihāre pariyattibahussute ca paṭivedhabahussute ca vāseyya. Tesaṃ annañcāti yaṃ tesaṃ anucchavikaṃ annañca pānañca vatthāni ca mañcapīṭhādisenāsanāni ca, taṃ sabbaṃ tesu ujubhūtesu akuṭilacittesu. Dadeyyāti nidaheyya. Tañca kho vippasannena cetasā na cittappasādaṃ virādhetvā, evaṃ vippasannacittassa hi te tassa dhammaṃ desenti…pe… parinibbāti anāsavoti.
296. ஆவிஞ்ச²னச்சி²த்³த³ங் ஆவிஞ்ச²னரஜ்ஜுந்தி எத்த² ரஜ்ஜு நாம ஸசேபி தீ³பினங்கு³ட்டே²ன கதா ஹோதி, வட்டதியேவ; ந காசி ந வட்டதி. தீணி தாளானீதி திஸ்ஸோ குஞ்சிகாயோ. யந்தகங் ஸூசிகந்தி எத்த² யங் யங் ஜானாதி தங் தங் யந்தகங், தஸ்ஸ விவரணஸூசிகஞ்ச காதுங் வட்டதி. வேதி³காவாதபானங் நாம சேதியே வேதி³காஸதி³ஸங். ஜாலவாதபானங் நாம ஜாலகப³த்³த⁴ங். ஸலாகவாதபானங் நாம த²ம்ப⁴கவாதபானங். சக்கலிகந்தி எத்த² சோளகபாத³புஞ்ச²னங் ப³ந்தி⁴துங் அனுஜானாமீதி அத்தோ². வாதபானபி⁴ஸீதி வாதபானப்பமாணேன பி⁴ஸிங் கத்வா ப³ந்தி⁴துங் அனுஜானாமீதி அத்தோ². மிட்³டி⁴ந்தி மிட்³ட⁴கங். பி³த³லமஞ்சகந்தி வெத்தமஞ்சங்; வேளுவிலீவேஹி வா வீதங்.
296.Āviñchanacchiddaṃ āviñchanarajjunti ettha rajju nāma sacepi dīpinaṅguṭṭhena katā hoti, vaṭṭatiyeva; na kāci na vaṭṭati. Tīṇi tāḷānīti tisso kuñcikāyo. Yantakaṃ sūcikanti ettha yaṃ yaṃ jānāti taṃ taṃ yantakaṃ, tassa vivaraṇasūcikañca kātuṃ vaṭṭati. Vedikāvātapānaṃ nāma cetiye vedikāsadisaṃ. Jālavātapānaṃ nāma jālakabaddhaṃ. Salākavātapānaṃ nāma thambhakavātapānaṃ. Cakkalikanti ettha coḷakapādapuñchanaṃ bandhituṃ anujānāmīti attho. Vātapānabhisīti vātapānappamāṇena bhisiṃ katvā bandhituṃ anujānāmīti attho. Miḍḍhinti miḍḍhakaṃ. Bidalamañcakanti vettamañcaṃ; veḷuvilīvehi vā vītaṃ.
297. ஆஸந்தி³கோதி சதுரஸ்ஸபீட²ங் வுச்சதி. உச்சகம்பி ஆஸந்தி³கந்தி வசனதோ ஏகதோபா⁴கே³ன தீ³க⁴பீட²மேவ ஹி அட்ட²ங்கு³லபாத³கங் வட்டதி, சதுரஸ்ஸஆஸந்தி³கோ பன பமாணாதிக்கந்தோபி வட்டதீதி வேதி³தப்³போ³. ஸத்தங்கோ³ நாம தீஸு தி³ஸாஸு அபஸ்ஸயங் கத்வா கதமஞ்சோ, அயம்பி பமாணாதிக்கந்தோ வட்டதி. ப⁴த்³த³பீட²ந்தி வெத்தமயங் பீட²ங் வுச்சதி. பீடி²காதி பிலோதிகாப³த்³த⁴பீட²மேவ. ஏளகபாத³பீட²ங் நாம தா³ருபட்டிகாய உபரி பாதே³ ட²பெத்வா போ⁴ஜனப²லகங் விய கதபீட²ங் வுச்சதி. ஆமலகவட்டிகபீட²ங் நாம ஆமலகாகாரேன யோஜிதங் ப³ஹுபாத³கபீட²ங். இமானி தாவ பாளியங் ஆக³தபீடா²னி. தா³ருமயங் பன ஸப்³ப³ங் பீட²ங் வட்டதீதி அயமெத்த² வினிச்ச²யோ. கொச்ச²ந்தி உஸிரமயங் வா முஞ்ஜபப்³ப³ஜமயங் வா.
297.Āsandikoti caturassapīṭhaṃ vuccati. Uccakampi āsandikanti vacanato ekatobhāgena dīghapīṭhameva hi aṭṭhaṅgulapādakaṃ vaṭṭati, caturassaāsandiko pana pamāṇātikkantopi vaṭṭatīti veditabbo. Sattaṅgo nāma tīsu disāsu apassayaṃ katvā katamañco, ayampi pamāṇātikkanto vaṭṭati. Bhaddapīṭhanti vettamayaṃ pīṭhaṃ vuccati. Pīṭhikāti pilotikābaddhapīṭhameva. Eḷakapādapīṭhaṃ nāma dārupaṭṭikāya upari pāde ṭhapetvā bhojanaphalakaṃ viya katapīṭhaṃ vuccati. Āmalakavaṭṭikapīṭhaṃ nāma āmalakākārena yojitaṃ bahupādakapīṭhaṃ. Imāni tāva pāḷiyaṃ āgatapīṭhāni. Dārumayaṃ pana sabbaṃ pīṭhaṃ vaṭṭatīti ayamettha vinicchayo. Kocchanti usiramayaṃ vā muñjapabbajamayaṃ vā.
அட்ட²ங்கு³லபரமங் மஞ்சபடிபாத³கந்தி எத்த² மனுஸ்ஸானங் பமாணங்கு³லமேவ அட்ட²ங்கு³லங். சிமிலிகா நாம பரிகம்மகதாய பூ⁴மியா ச²விஸங்ரக்க²ணத்தா²ய அத்த²ரணங் வுச்சதி. ருக்க²தூலந்தி ஸிம்ப³லிருக்கா²தீ³னங் யேஸங் கேஸஞ்சி ருக்கா²னங் தூலங். லதாதூலந்தி கீ²ரவல்லிஆதீ³னங் யாஸங் காஸஞ்சி வல்லீனங் தூலங். போடகிதூலந்தி போடகிதிணாதீ³னங் யேஸங் கேஸஞ்சி திணஜாதிகானங் அந்தமஸோ உச்சு²னளாதீ³னம்பி தூலங். ஏதேஹி தீஹி ஸப்³ப³பூ⁴தகா³மா ஸங்க³ஹிதா ஹொந்தி. ருக்க²வல்லிதிணஜாதியோ ஹி முஞ்சித்வா அஞ்ஞோ பூ⁴தகா³மோ நாம நத்தி², தஸ்மா யஸ்ஸ கஸ்ஸசி பூ⁴தகா³மஸ்ஸ தூலங் பி³ம்போ³ஹனே வட்டதி, பி⁴ஸிங் பன பாபுணித்வா ஸப்³ப³ம்பேதங் அகப்பியதூலந்தி வுச்சதி. ந கேவலஞ்ச பி³ம்போ³ஹனே ஏதங் தூலமேவ, ஹங்ஸமோராதீ³னங் ஸப்³ப³ஸகுணானங் ஸீஹாதீ³னங் ஸப்³ப³சதுப்பதா³னஞ்ச லோமம்பி வட்டதி. பியங்கு³புப்ப²ப³குளபுப்பா²தி³ பன யங்கிஞ்சி புப்ப²ங் ந வட்டதி. தமாலபத்தங் ஸுத்³த⁴மேவ ந வட்டதி, மிஸ்ஸகங் பன வட்டதி. பி⁴ஸீனங் அனுஞ்ஞாதங் பஞ்சவித⁴ங் உண்ணாதி³தூலம்பி வட்டதி.
Aṭṭhaṅgulaparamaṃ mañcapaṭipādakanti ettha manussānaṃ pamāṇaṅgulameva aṭṭhaṅgulaṃ. Cimilikā nāma parikammakatāya bhūmiyā chavisaṃrakkhaṇatthāya attharaṇaṃ vuccati. Rukkhatūlanti simbalirukkhādīnaṃ yesaṃ kesañci rukkhānaṃ tūlaṃ. Latātūlanti khīravalliādīnaṃ yāsaṃ kāsañci vallīnaṃ tūlaṃ. Poṭakitūlanti poṭakitiṇādīnaṃ yesaṃ kesañci tiṇajātikānaṃ antamaso ucchunaḷādīnampi tūlaṃ. Etehi tīhi sabbabhūtagāmā saṅgahitā honti. Rukkhavallitiṇajātiyo hi muñcitvā añño bhūtagāmo nāma natthi, tasmā yassa kassaci bhūtagāmassa tūlaṃ bimbohane vaṭṭati, bhisiṃ pana pāpuṇitvā sabbampetaṃ akappiyatūlanti vuccati. Na kevalañca bimbohane etaṃ tūlameva, haṃsamorādīnaṃ sabbasakuṇānaṃ sīhādīnaṃ sabbacatuppadānañca lomampi vaṭṭati. Piyaṅgupupphabakuḷapupphādi pana yaṃkiñci pupphaṃ na vaṭṭati. Tamālapattaṃ suddhameva na vaṭṭati, missakaṃ pana vaṭṭati. Bhisīnaṃ anuññātaṃ pañcavidhaṃ uṇṇāditūlampi vaṭṭati.
அத்³த⁴காயிகானீதி உபட்³ட⁴காயப்பமாணானி, யேஸு கடிதோ பட்டா²ய யாவ ஸீஸங் உபத³ஹந்தி. ஸீஸப்பமாணங் நாம யஸ்ஸ வித்தா²ரதோ தீஸு கண்ணேஸு த்³வின்னங் கண்ணானங் அந்தரங் மினீயமானங் வித³த்தி² சேவ சதுரங்கு³லஞ்ச ஹோதி, மஜ்ஜ²ட்டா²னங் முட்டி²ரதனங் ஹோதி. தீ³க⁴தோ பன தி³யட்³ட⁴ரதனங் வா த்³விரதனங் வாதி குருந்தி³யங் வுத்தங். அயங் ஸீஸப்பமாணஸ்ஸ உக்கட்ட²பரிச்சே²தோ³. இதோ உத்³த⁴ங் ந வட்டதி, ஹெட்டா² பன வட்டதி. அகி³லானஸ்ஸ ஸீஸுபதா⁴னஞ்ச பாது³பதா⁴னஞ்சாதி த்³வயமேவ வட்டதி . கி³லானஸ்ஸ பி³ம்போ³ஹனானி ஸந்த²ரித்வா உபரி பச்சத்த²ரணங் கத்வா நிபஜ்ஜிதும்பி வட்டதி. ‘‘யானி பன பி⁴ஸீனங் அனுஞ்ஞாதானி பஞ்ச கப்பியதூலானி, தேஹி பி³ம்போ³ஹனங் மஹந்தம்பி வட்டதீ’’தி பு²ஸ்ஸதே³வத்தே²ரோ ஆஹ. வினயத⁴ரஉபதிஸ்ஸத்தே²ரோ பன ‘‘பி³ம்போ³ஹனங் கரிஸ்ஸாமீ’தி கப்பியதூலங் வா அகப்பியதூலங் வா பக்கி²பித்வா கரொந்தஸ்ஸ பமாணமேவ வட்டதீ’’தி ஆஹ.
Addhakāyikānīti upaḍḍhakāyappamāṇāni, yesu kaṭito paṭṭhāya yāva sīsaṃ upadahanti. Sīsappamāṇaṃ nāma yassa vitthārato tīsu kaṇṇesu dvinnaṃ kaṇṇānaṃ antaraṃ minīyamānaṃ vidatthi ceva caturaṅgulañca hoti, majjhaṭṭhānaṃ muṭṭhiratanaṃ hoti. Dīghato pana diyaḍḍharatanaṃ vā dviratanaṃ vāti kurundiyaṃ vuttaṃ. Ayaṃ sīsappamāṇassa ukkaṭṭhaparicchedo. Ito uddhaṃ na vaṭṭati, heṭṭhā pana vaṭṭati. Agilānassa sīsupadhānañca pādupadhānañcāti dvayameva vaṭṭati . Gilānassa bimbohanāni santharitvā upari paccattharaṇaṃ katvā nipajjitumpi vaṭṭati. ‘‘Yāni pana bhisīnaṃ anuññātāni pañca kappiyatūlāni, tehi bimbohanaṃ mahantampi vaṭṭatī’’ti phussadevatthero āha. Vinayadharaupatissatthero pana ‘‘bimbohanaṃ karissāmī’ti kappiyatūlaṃ vā akappiyatūlaṃ vā pakkhipitvā karontassa pamāṇameva vaṭṭatī’’ti āha.
பஞ்ச பி⁴ஸியோதி பஞ்சஹி உண்ணாதீ³ஹி பூரிதபி⁴ஸியோ. தூலக³ணனாய ஹி ஏதாஸங் க³ணனா வுத்தா. தத்த² உண்ணக்³க³ஹணேன ந கேவலங் ஏளகலோமமேவ க³ஹிதங், ட²பெத்வா மனுஸ்ஸலோமங் யங்கிஞ்சி கப்பியாகப்பியமங்ஸஜாதீனங் பக்கி²சதுப்பதா³னங் லோமங், ஸப்³ப³ங் இத⁴ உண்ணக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதங். தஸ்மா ச²ன்னங் சீவரானங் ச²ன்னங் அனுலோமசீவரானஞ்ச அஞ்ஞதரேன பி⁴ஸிச்ச²விங் கத்வா தங் ஸப்³ப³ங் பக்கி²பித்வா பி⁴ஸிங் காதுங் வட்டதி. ஏளகலோமானி பன அபக்கி²பித்வா கம்ப³லமேவ சதுக்³கு³ணங் வா பஞ்சகு³ணங் வா பக்கி²பித்வா கதாபி உண்ணபி⁴ஸிஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி.
Pañca bhisiyoti pañcahi uṇṇādīhi pūritabhisiyo. Tūlagaṇanāya hi etāsaṃ gaṇanā vuttā. Tattha uṇṇaggahaṇena na kevalaṃ eḷakalomameva gahitaṃ, ṭhapetvā manussalomaṃ yaṃkiñci kappiyākappiyamaṃsajātīnaṃ pakkhicatuppadānaṃ lomaṃ, sabbaṃ idha uṇṇaggahaṇeneva gahitaṃ. Tasmā channaṃ cīvarānaṃ channaṃ anulomacīvarānañca aññatarena bhisicchaviṃ katvā taṃ sabbaṃ pakkhipitvā bhisiṃ kātuṃ vaṭṭati. Eḷakalomāni pana apakkhipitvā kambalameva catugguṇaṃ vā pañcaguṇaṃ vā pakkhipitvā katāpi uṇṇabhisisaṅkhyameva gacchati.
சோளபி⁴ஸிஆதீ³ஸு யங்கிஞ்சி நவசோளங் வா புராணசோளங் வா ஸங்ஹரித்வா வா அந்தோ பக்கி²பித்வா வா கதா சோளபி⁴ஸி, யங்கிஞ்சி வாகங் பக்கி²பித்வா கதா வாகபி⁴ஸி, யங்கிஞ்சி திணங் பக்கி²பித்வா கதா திணபி⁴ஸி, அஞ்ஞத்ர ஸுத்³த⁴தமாலபத்தங் யங்கிஞ்சி பண்ணங் பக்கி²பித்வா கதா பண்ணபி⁴ஸீதி வேதி³தப்³பா³. தமாலபத்தங் பன அஞ்ஞேன மிஸ்ஸமேவ வட்டதி, ஸுத்³த⁴ங் ந வட்டதி. பி⁴ஸியா பமாணனியமோ நத்தி², மஞ்சபி⁴ஸி பீட²பி⁴ஸி பூ⁴மத்த²ரணபி⁴ஸி சங்கமனபி⁴ஸி பாத³புஞ்ச²னபி⁴ஸீதி ஏதாஸங் அனுரூபதோ ஸல்லக்கெ²த்வா அத்தனோ ருசிவஸேன பமாணங் காதப்³ப³ங். யங் பனேதங் உண்ணாதி³பஞ்சவித⁴தூலம்பி பி⁴ஸியங் வட்டதி, தங் ‘‘மஸூரகேபி வட்டதீ’’தி குருந்தி³யங் வுத்தங். ஏதேன மஸூரகங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி.
Coḷabhisiādīsu yaṃkiñci navacoḷaṃ vā purāṇacoḷaṃ vā saṃharitvā vā anto pakkhipitvā vā katā coḷabhisi, yaṃkiñci vākaṃ pakkhipitvā katā vākabhisi, yaṃkiñci tiṇaṃ pakkhipitvā katā tiṇabhisi, aññatra suddhatamālapattaṃ yaṃkiñci paṇṇaṃ pakkhipitvā katā paṇṇabhisīti veditabbā. Tamālapattaṃ pana aññena missameva vaṭṭati, suddhaṃ na vaṭṭati. Bhisiyā pamāṇaniyamo natthi, mañcabhisi pīṭhabhisi bhūmattharaṇabhisi caṅkamanabhisi pādapuñchanabhisīti etāsaṃ anurūpato sallakkhetvā attano rucivasena pamāṇaṃ kātabbaṃ. Yaṃ panetaṃ uṇṇādipañcavidhatūlampi bhisiyaṃ vaṭṭati, taṃ ‘‘masūrakepi vaṭṭatī’’ti kurundiyaṃ vuttaṃ. Etena masūrakaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭatīti siddhaṃ hoti.
மஞ்சபி⁴ஸிங் பீடே² ஸந்த²ரந்தீதி மஞ்சபி⁴ஸிங் பீடே² அத்த²ரந்தி; அத்த²ரணத்தா²ய ஹரந்தீதி யுஜ்ஜதி. உல்லோகங் அகரித்வாதி ஹெட்டா² சிமிலிகங் அத³த்வா. போ²ஸிதுந்தி ரஜனேன வா ஹலித்³தி³யா வா உபரி பு²ஸிதானி தா³துங். ப⁴த்திகம்மந்தி பி⁴ஸிச்ச²வியா உபரி ப⁴த்திகம்மங். ஹத்த²ப⁴த்திந்தி பஞ்சங்கு³லிப⁴த்திங்.
Mañcabhisiṃ pīṭhe santharantīti mañcabhisiṃ pīṭhe attharanti; attharaṇatthāya harantīti yujjati. Ullokaṃ akaritvāti heṭṭhā cimilikaṃ adatvā. Phositunti rajanena vā haliddiyā vā upari phusitāni dātuṃ. Bhattikammanti bhisicchaviyā upari bhattikammaṃ. Hatthabhattinti pañcaṅgulibhattiṃ.
298. இக்காஸந்தி ருக்க²னிய்யாஸங் வா ஸிலேஸங் வா. பிட்ட²மத்³த³ந்தி பிட்ட²க²லிங். குண்ட³கமத்திகந்தி குண்ட³கமிஸ்ஸகமத்திகங். ஸாஸபகுட்டந்தி ஸாஸபபிட்ட²ங். ஸித்த²தேலகந்தி விலீனமது⁴ஸித்த²கங். அச்சுஸ்ஸன்னங் ஹோதீதி பி³ந்து³ பி³ந்து³ ஹுத்வா திட்ட²தி. பச்சுத்³த⁴ரிதுந்தி புஞ்சி²துங். க³ண்டு³மத்திகந்தி க³ண்டு³ப்பாத³கூ³த²மத்திகங். கஸாவந்தி ஆமலகஹரீதகானங் கஸாவங்.
298.Ikkāsanti rukkhaniyyāsaṃ vā silesaṃ vā. Piṭṭhamaddanti piṭṭhakhaliṃ. Kuṇḍakamattikanti kuṇḍakamissakamattikaṃ. Sāsapakuṭṭanti sāsapapiṭṭhaṃ. Sitthatelakanti vilīnamadhusitthakaṃ. Accussannaṃ hotīti bindu bindu hutvā tiṭṭhati. Paccuddharitunti puñchituṃ. Gaṇḍumattikanti gaṇḍuppādagūthamattikaṃ. Kasāvanti āmalakaharītakānaṃ kasāvaṃ.
299. ந பி⁴க்க²வே படிபா⁴னசித்தந்தி எத்த² ந கேவலங் இத்தி²புரிஸரூபமேவ, திரச்சா²னரூபம்பி அந்தமஸோ க³ண்டு³ப்பாத³ரூபம்பி பி⁴க்கு²னோ ஸயங் காதுங் வா ‘‘கரோஹீ’’தி வத்துங் வா ந வட்டதி, ‘‘உபாஸக த்³வாரபாலங் கரோஹீ’’தி வத்தும்பி ந லப்³ப⁴தி. ஜாதகபகரணஅஸதி³ஸதா³னாதீ³னி பன பஸாத³னீயானி நிப்³பி³தா³படிஸங்யுத்தானி வா வத்தூ²னி பரேஹி காராபேதுங் லப்³ப⁴தி. மாலாகம்மாதீ³னி ஸயம்பி காதுங் லப்³ப⁴தி.
299.Na bhikkhave paṭibhānacittanti ettha na kevalaṃ itthipurisarūpameva, tiracchānarūpampi antamaso gaṇḍuppādarūpampi bhikkhuno sayaṃ kātuṃ vā ‘‘karohī’’ti vattuṃ vā na vaṭṭati, ‘‘upāsaka dvārapālaṃ karohī’’ti vattumpi na labbhati. Jātakapakaraṇaasadisadānādīni pana pasādanīyāni nibbidāpaṭisaṃyuttāni vā vatthūni parehi kārāpetuṃ labbhati. Mālākammādīni sayampi kātuṃ labbhati.
300. அளகமந்தா³தி ஏகங்க³ணா மனுஸ்ஸாபி⁴கிண்ணா. தயோ க³ப்³பே⁴தி எத்த² ஸிவிகாக³ப்³போ⁴தி சதுரஸ்ஸக³ப்³போ⁴. நாளிகாக³ப்³போ⁴தி வித்தா²ரதோ தி³கு³ணதிகு³ணாயாமோ தீ³க⁴க³ப்³போ⁴. ஹம்மியக³ப்³போ⁴தி ஆகாஸதலே கூடாகா³ரக³ப்³போ⁴ வா முண்ட³ச்ச²த³னக³ப்³போ⁴ வா.
300.Aḷakamandāti ekaṅgaṇā manussābhikiṇṇā. Tayo gabbheti ettha sivikāgabbhoti caturassagabbho. Nāḷikāgabbhoti vitthārato diguṇatiguṇāyāmo dīghagabbho. Hammiyagabbhoti ākāsatale kūṭāgāragabbho vā muṇḍacchadanagabbho vā.
கலங்கபாத³கந்தி ருக்க²ங் விஜ்ஜி²த்வா தத்த² கா²ணுகே ஆகோடெத்வா கதங், தங் ஆஹரிமங் பி⁴த்திபாத³ங் ஜிண்ணகுட்டபாத³ஸ்ஸ உபத்த²ம்ப⁴னத்த²ங் பூ⁴மியங் பதிட்டா²பேதுங் அனுஜானாமீதி அத்தோ². பரித்தாணகிடிகந்தி வஸ்ஸபரித்தாணத்த²ங் கிடிகங். உத்³த³ஸுத⁴ந்தி வச்ச²ககோ³மயேன சேவ சா²ரிகாய ச ஸத்³தி⁴ங் மத்³தி³தமத்திகங்.
Kalaṅkapādakanti rukkhaṃ vijjhitvā tattha khāṇuke ākoṭetvā kataṃ, taṃ āharimaṃ bhittipādaṃ jiṇṇakuṭṭapādassa upatthambhanatthaṃ bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetuṃ anujānāmīti attho. Parittāṇakiṭikanti vassaparittāṇatthaṃ kiṭikaṃ. Uddasudhanti vacchakagomayena ceva chārikāya ca saddhiṃ madditamattikaṃ.
ஆளிந்தோ³ நாம பமுக²ங் வுச்சதி. பக⁴னங் நாம யங் நிக்க²மந்தா ச பவிஸந்தா ச பாதே³ஹி ஹனந்தி, தஸ்ஸ விஹாரத்³வாரே உப⁴தோ குட்டங் நீஹரித்வா கதபதே³ஸஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங், ‘‘பகா⁴ன’’ந்திபி வுச்சதி. பகுட்டந்தி மஜ்ஜே² க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ ஸமந்தா பரியாகா³ரோ வுச்சதி. ‘‘பகுட’’ந்திபி பாடோ². ஓஸாரகந்தி அனாளிந்த³கே விஹாரே வங்ஸங் த³த்வா ததோ த³ண்ட³கே ஓஸாரெத்வா கதச²த³னபமுக²ங். ஸங்ஸாரணகிடிகோ நாம சக்கலயுத்தோ கிடிகோ.
Āḷindo nāma pamukhaṃ vuccati. Paghanaṃ nāma yaṃ nikkhamantā ca pavisantā ca pādehi hananti, tassa vihāradvāre ubhato kuṭṭaṃ nīharitvā katapadesassetaṃ adhivacanaṃ, ‘‘paghāna’’ntipi vuccati. Pakuṭṭanti majjhe gabbhassa samantā pariyāgāro vuccati. ‘‘Pakuṭa’’ntipi pāṭho. Osārakanti anāḷindake vihāre vaṃsaṃ datvā tato daṇḍake osāretvā katachadanapamukhaṃ. Saṃsāraṇakiṭiko nāma cakkalayutto kiṭiko.
301. பானீயபா⁴ஜனந்தி பிவந்தானங் பானீயதா³னபா⁴ஜனங். உளுங்கோ ச தா²லகஞ்ச பானீயஸங்க²ஸ்ஸ அனுலோமானி.
301.Pānīyabhājananti pivantānaṃ pānīyadānabhājanaṃ. Uḷuṅko ca thālakañca pānīyasaṅkhassa anulomāni.
303. அபேஸீதி தீ³க⁴தா³ரும்ஹி கா²ணுகே பவேஸெத்வா கண்டகஸாகா²ஹி வினந்தி⁴த்வா கதங் த்³வாரத²கனகங். பலிகோ⁴தி கா³மத்³வாரேஸு விய சக்கயுத்தங் த்³வாரத²கனகங்.
303.Apesīti dīghadārumhi khāṇuke pavesetvā kaṇṭakasākhāhi vinandhitvā kataṃ dvārathakanakaṃ. Palighoti gāmadvāresu viya cakkayuttaṃ dvārathakanakaṃ.
305. அஸ்ஸதரீஹி யுத்தா ரதா² அஸ்ஸதரீரதா². ஆமுத்தமணிகுண்ட³லாதி ஆமுத்தமணிகுண்ட³லானி.
305. Assatarīhi yuttā rathā assatarīrathā. Āmuttamaṇikuṇḍalāti āmuttamaṇikuṇḍalāni.
பரினிப்³பு³தோதி கிலேஸபரினிப்³பா³னேன பரினிப்³பு³தோ. ஸீதிபூ⁴தோதி கிலேஸாதபாபா⁴வேன ஸீதிபூ⁴தோ. நிரூபதீ⁴தி கிலேஸுபதி⁴அபா⁴வேன நிரூபதீ⁴தி வுச்சதி.
Parinibbutoti kilesaparinibbānena parinibbuto. Sītibhūtoti kilesātapābhāvena sītibhūto. Nirūpadhīti kilesupadhiabhāvena nirūpadhīti vuccati.
ஸப்³பா³ ஆஸத்தியோ செ²த்வாதி ரூபாதீ³ஸு வா விஸயேஸு ஸப்³ப³ப⁴வேஸு வா பத்த²னாயோ சி²ந்தி³த்வா. ஹத³யே த³ரந்தி சித்தே கிலேஸத³ரத²ங் வினெத்வா. வெய்யாயிகந்தி வயகரணங் வுச்சதி.
Sabbā āsattiyo chetvāti rūpādīsu vā visayesu sabbabhavesu vā patthanāyo chinditvā. Hadaye daranti citte kilesadarathaṃ vinetvā. Veyyāyikanti vayakaraṇaṃ vuccati.
307. ஆதெ³ய்யவாசோதி தஸ்ஸ வசனங் ப³ஹூ ஜனா ஆதி³யிதப்³ப³ங் ஸோதப்³ப³ங் மஞ்ஞந்தீதி அத்தோ². ஆராமே அகங்ஸூதி யே ஸத⁴னா, தே அத்தனோ த⁴னேன அகங்ஸு. யே மந்த³த⁴னா சேவ அத⁴னா ச, தேஸங் த⁴னங் அதா³ஸி. இதி ஸோ ஸதஸஹஸ்ஸகஹாபணே ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகஞ்ச ப⁴ண்ட³ங் த³த்வா பஞ்சசத்தாலீஸயோஜனிகே அத்³தா⁴னே யோஜனே யோஜனே விஹாரபதிட்டா²னங் கத்வா ஸாவத்தி²ங் அக³மாஸி.
307.Ādeyyavācoti tassa vacanaṃ bahū janā ādiyitabbaṃ sotabbaṃ maññantīti attho. Ārāme akaṃsūti ye sadhanā, te attano dhanena akaṃsu. Ye mandadhanā ceva adhanā ca, tesaṃ dhanaṃ adāsi. Iti so satasahassakahāpaṇe satasahassagghanakañca bhaṇḍaṃ datvā pañcacattālīsayojanike addhāne yojane yojane vihārapatiṭṭhānaṃ katvā sāvatthiṃ agamāsi.
கோடிஸந்த²ரங் ஸந்த²ராபேஸீதி கஹாபணகோடியா கஹாபணகோடிங் படிபாதெ³த்வா ஸந்த²ரி. யே தத்த² ருக்கா² வா பொக்க²ரணியோ வா தேஸங் பரிக்கே²பப்பமாணங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞஸ்மிங் டா²னே ஸந்த²ரித்வா அதா³ஸி. ஏவமஸ்ஸ அட்டா²ரஸகோடிகங் நிதா⁴னங் பரிக்க²யங் அக³மாஸி.
Koṭisantharaṃsantharāpesīti kahāpaṇakoṭiyā kahāpaṇakoṭiṃ paṭipādetvā santhari. Ye tattha rukkhā vā pokkharaṇiyo vā tesaṃ parikkhepappamāṇaṃ gahetvā aññasmiṃ ṭhāne santharitvā adāsi. Evamassa aṭṭhārasakoṭikaṃ nidhānaṃ parikkhayaṃ agamāsi.
குமாரஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸீதி க³ஹபதினோ ஏவங் ப³ஹுத⁴னங் சஜந்தஸ்ஸாபி முக²ஸ்ஸ விப்பஸன்னாகாரங் தி³ஸ்வா ஏதங் அஹோஸி. கொட்ட²கங் மாபேஸீதி ஸத்தபூ⁴மிகங் த்³வாரகொட்ட²கபாஸாத³ங் மாபேஸி.
Kumārassaetadahosīti gahapatino evaṃ bahudhanaṃ cajantassāpi mukhassa vippasannākāraṃ disvā etaṃ ahosi. Koṭṭhakaṃ māpesīti sattabhūmikaṃ dvārakoṭṭhakapāsādaṃ māpesi.
அத² கோ² அனாத²பிண்டி³கோ க³ஹபதி ஜேதவனே விஹாரே காராபேஸி…பே॰… மண்ட³பே காராபேஸீதி அபராஹிபி அட்டா²ரஸஹி கோடீஹி ஏதே விஹாராத³யோ காராபேஸி அட்ட²கரீஸப்பமாணாய பூ⁴மியா. விபஸ்ஸிஸ்ஸ ஹி ப⁴க³வதோ புனப்³ப³ஸுமித்தோ க³ஹபதி யோஜனப்பமாணங் பூ⁴மிங் ஸுவண்ணிட்ட²காஸந்த²ரேன கிணித்வா விஹாரங் காராபேஸி. ஸிகி²ஸ்ஸ பன ஸிரிவட்³டோ⁴ க³ஹபதி திகா³வுதப்பமாணங் ஸுவண்ணயட்டி²ஸந்த²ரேன, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ஸொத்தி²ஜோ க³ஹபதி அட்³ட⁴யோஜனப்பமாணங் ஸுவண்ணபா²லஸந்த²ரேன, ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ பன அச்சுதோ க³ஹபதி கா³வுதப்பமாணங் ஸுவண்ணஹத்தி²பத³ஸந்த²ரேன, கோணாக³மனஸ்ஸ உக்³கோ³ க³ஹபதி அட்³ட⁴கா³வுதப்பமாணங் ஸுவண்ணிட்ட²காஸந்த²ரேன, கஸ்ஸபஸ்ஸ ஸுமங்க³லோ க³ஹபதி வீஸதிஉஸப⁴ப்பமாணங் ஸுவண்ணகச்ச²பஸந்த²ரேன, அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ ஸுத³த்தோ க³ஹபதி அட்ட²கரீஸப்பமாணங் பூ⁴மிங் கஹாபணஸந்த²ரேன கிணித்வா விஹாரங் காராபேஸீதி; ஏவங் அனுபுப்³பே³ன பரிஹாயந்தி ஸம்பத்தியோதி அலமேவ ஸப்³ப³ஸம்பத்தீஸு விரஜ்ஜிதுங் அலங் விமுச்சிதுந்தி.
Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati jetavane vihāre kārāpesi…pe… maṇḍape kārāpesīti aparāhipi aṭṭhārasahi koṭīhi ete vihārādayo kārāpesi aṭṭhakarīsappamāṇāya bhūmiyā. Vipassissa hi bhagavato punabbasumitto gahapati yojanappamāṇaṃ bhūmiṃ suvaṇṇiṭṭhakāsantharena kiṇitvā vihāraṃ kārāpesi. Sikhissa pana sirivaḍḍho gahapati tigāvutappamāṇaṃ suvaṇṇayaṭṭhisantharena, vessabhussa sotthijo gahapati aḍḍhayojanappamāṇaṃ suvaṇṇaphālasantharena, kakusandhassa pana accuto gahapati gāvutappamāṇaṃ suvaṇṇahatthipadasantharena, koṇāgamanassa uggo gahapati aḍḍhagāvutappamāṇaṃ suvaṇṇiṭṭhakāsantharena, kassapassa sumaṅgalo gahapati vīsatiusabhappamāṇaṃ suvaṇṇakacchapasantharena, amhākaṃ bhagavato sudatto gahapati aṭṭhakarīsappamāṇaṃ bhūmiṃ kahāpaṇasantharena kiṇitvā vihāraṃ kārāpesīti; evaṃ anupubbena parihāyanti sampattiyoti alameva sabbasampattīsu virajjituṃ alaṃ vimuccitunti.
308. க²ண்ட³ந்தி பி⁴ன்னோகாஸோ. பு²ல்லந்தி ப²லிதோகாஸோ. படிஸங்க²ரிஸ்ஸதீதி பாகதிகங் கரிஸ்ஸதி. லத்³த⁴னவகம்மேன பன பி⁴க்கு²னா வாஸிப²ரஸுனிகா²த³னாதீ³னி க³ஹெத்வா ஸயங் ந காதப்³ப³ங், கதாகதங் ஜானிதப்³ப³ங்.
308.Khaṇḍanti bhinnokāso. Phullanti phalitokāso. Paṭisaṅkharissatīti pākatikaṃ karissati. Laddhanavakammena pana bhikkhunā vāsipharasunikhādanādīni gahetvā sayaṃ na kātabbaṃ, katākataṃ jānitabbaṃ.
310. பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ க³ந்த்வாதி தே²ரோ கிர கி³லானே படிஜக்³க³ந்தோ ஜிண்ணே வுட்³டே⁴ ஸங்க³ண்ஹந்தோ ஸப்³ப³பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²தி. இத³மஸ்ஸ சாரித்தங். தேன வுத்தங் – ‘‘பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ க³ந்த்வா’’தி. அக்³கா³ஸனந்தி தே²ராஸனங். அக்³கோ³த³கந்தி த³க்கி²ணோத³கங். அக்³க³பிண்ட³ந்தி ஸங்க⁴த்தே²ரபிண்ட³ங். அந்தரா ஸத்தீ²னங் கரித்வாதி சதுன்னங் பாதா³னங் அந்தரே கரித்வா.
310.Piṭṭhito piṭṭhito gantvāti thero kira gilāne paṭijagganto jiṇṇe vuḍḍhe saṅgaṇhanto sabbapacchato āgacchati. Idamassa cārittaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘piṭṭhito piṭṭhito gantvā’’ti. Aggāsananti therāsanaṃ. Aggodakanti dakkhiṇodakaṃ. Aggapiṇḍanti saṅghattherapiṇḍaṃ. Antarā satthīnaṃ karitvāti catunnaṃ pādānaṃ antare karitvā.
315. பதிட்டா²பேஸீதி அட்டா²ரஸகோடிபரிச்சாக³ங் கத்வா பதிட்டா²பேஸி. ஏவங் ஸப்³பா³பி சதுபண்ணாஸகோடியோ பரிச்சஜி.
315.Patiṭṭhāpesīti aṭṭhārasakoṭipariccāgaṃ katvā patiṭṭhāpesi. Evaṃ sabbāpi catupaṇṇāsakoṭiyo pariccaji.
விஹாரானுஜானநகதா² நிட்டி²தா.
Vihārānujānanakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi
விஹாரானுஜானநங் • Vihārānujānanaṃ
மஞ்சபீடா²தி³அனுஜானநங் • Mañcapīṭhādianujānanaṃ
ஸேதவண்ணாதி³அனுஜானநங் • Setavaṇṇādianujānanaṃ
படிபா⁴னசித்தபடிக்கே²பங் • Paṭibhānacittapaṭikkhepaṃ
இட்ட²காசயாதி³அனுஜானநங் • Iṭṭhakācayādianujānanaṃ
உபட்டா²னஸாலாஅனுஜானநங் • Upaṭṭhānasālāanujānanaṃ
ஆராமபரிக்கே²பஅனுஜானநங் • Ārāmaparikkhepaanujānanaṃ
அனாத²பிண்டி³கவத்து² • Anāthapiṇḍikavatthu
நவகம்மதா³னங் • Navakammadānaṃ
அக்³கா³ஸனாதி³அனுஜானநங் • Aggāsanādianujānanaṃ
ஜேதவனவிஹாரானுமோத³னா • Jetavanavihārānumodanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā
மஞ்சபீடா²தி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Mañcapīṭhādianujānanakathāvaṇṇanā
இட்ட²காசயாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Iṭṭhakācayādianujānanakathāvaṇṇanā
அனாத²பிண்டி³கவத்து²கதா²வண்ணனா • Anāthapiṇḍikavatthukathāvaṇṇanā
அக்³கா³ஸனாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Aggāsanādianujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / விஹாரானுஜானநகதா²வண்ணனா • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / விஹாரானுஜானநகதா² • Vihārānujānanakathā