Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā

    ૬. સેનાસનક્ખન્ધકં

    6. Senāsanakkhandhakaṃ

    વિહારાનુજાનનકથા

    Vihārānujānanakathā

    ૨૯૪. સેનાસનક્ખન્ધકે – અપઞ્ઞત્તં હોતીતિ અનનુઞ્ઞાતં હોતિ. વિહારો નામ અડ્ઢયોગાદિમુત્તકો અવસેસાવાસો. અડ્ઢયોગોતિ સુપણ્ણવઙ્કગેહં. પાસાદોતિ દીઘપાસાદો. હમ્મિયન્તિ ઉપરિઆકાસતલે પતિટ્ઠિતકૂટાગારો પાસાદોયેવ. ગુહાતિ ઇટ્ઠકાગુહા સિલાગુહા દારુગુહા પંસુગુહા. આગતાનાગતસ્સ ચાતુદ્દિસસ્સ સઙ્ઘસ્સાતિ આગતસ્સ ચ અનાગતસ્સ ચ ચતૂસુ દિસાસુ અપ્પટિહતચારસ્સ ચાતુદ્દિસસ્સ સઙ્ઘસ્સ.

    294. Senāsanakkhandhake – apaññattaṃ hotīti ananuññātaṃ hoti. Vihāro nāma aḍḍhayogādimuttako avasesāvāso. Aḍḍhayogoti supaṇṇavaṅkagehaṃ. Pāsādoti dīghapāsādo. Hammiyanti upariākāsatale patiṭṭhitakūṭāgāro pāsādoyeva. Guhāti iṭṭhakāguhā silāguhā dāruguhā paṃsuguhā. Āgatānāgatassa cātuddisassa saṅghassāti āgatassa ca anāgatassa ca catūsu disāsu appaṭihatacārassa cātuddisassa saṅghassa.

    ૨૯૫. અનુમોદનગાથાસુ – સીતં ઉણ્હન્તિ ઉતુવિસભાગવસેન વુત્તં. સિસિરે ચાપિ વુટ્ઠિયોતિ એત્થ સિસિરોતિ સમ્ફુસિતકવાતો વુચ્ચતિ. વુટ્ઠિયોતિ ઉજુકમેઘવુટ્ઠિયો એવ. એતાનિ સબ્બાનિ પટિહન્તીતિ ઇમિનાવ પદેન યોજેતબ્બાનિ.

    295. Anumodanagāthāsu – sītaṃ uṇhanti utuvisabhāgavasena vuttaṃ. Sisire cāpi vuṭṭhiyoti ettha sisiroti samphusitakavāto vuccati. Vuṭṭhiyoti ujukameghavuṭṭhiyo eva. Etāni sabbāni paṭihantīti imināva padena yojetabbāni.

    પટિહઞ્ઞતીતિ વિહારેન પટિહઞ્ઞતિ. લેણત્થન્તિ નિલીયનત્થં. સુખત્થન્તિ સીતાદિપરિસ્સયાભાવેન સુખવિહારત્થં. ઝાયિતુઞ્ચ વિપસ્સિતુન્તિ ઇદમ્પિ પદદ્વયં ‘‘સુખત્થઞ્ચા’’તિ ઇમિનાવ પદેન યોજેતબ્બં. ઇદઞ્હિ વુત્તં હોતિ – સુખત્થઞ્ચ વિહારદાનં, કતમં સુખત્થં? ઝાયિતું વિપસ્સિતુઞ્ચ યં સુખં, તદત્થં. અથ વા પરપદેનપિ યોજેતબ્બં – ઝાયિતુઞ્ચ વિપસ્સિતુઞ્ચ વિહારદાનં; ઇધ ઝાયિસ્સન્તિ વિપસ્સિસ્સન્તીતિ દદતો વિહારદાનં સઙ્ઘસ્સ અગ્ગં બુદ્ધેન વણ્ણિતં. વુત્તઞ્હેતં – ‘‘સો ચ સબ્બદદો હોતિ, યો દદાતિ ઉપસ્સય’’ન્તિ (સં॰ નિ॰ ૧.૪૨).

    Paṭihaññatīti vihārena paṭihaññati. Leṇatthanti nilīyanatthaṃ. Sukhatthanti sītādiparissayābhāvena sukhavihāratthaṃ. Jhāyituñca vipassitunti idampi padadvayaṃ ‘‘sukhatthañcā’’ti imināva padena yojetabbaṃ. Idañhi vuttaṃ hoti – sukhatthañca vihāradānaṃ, katamaṃ sukhatthaṃ? Jhāyituṃ vipassituñca yaṃ sukhaṃ, tadatthaṃ. Atha vā parapadenapi yojetabbaṃ – jhāyituñca vipassituñca vihāradānaṃ; idha jhāyissanti vipassissantīti dadato vihāradānaṃ saṅghassa aggaṃ buddhena vaṇṇitaṃ. Vuttañhetaṃ – ‘‘so ca sabbadado hoti, yo dadāti upassaya’’nti (saṃ. ni. 1.42).

    યસ્મા ચ અગ્ગં વણ્ણિતં , ‘‘તસ્મા હિ પણ્ડિતો પોસો’’તિ ગાથા. વાસયેત્થ બહુસ્સુતેતિ એત્થ વિહારે પરિયત્તિબહુસ્સુતે ચ પટિવેધબહુસ્સુતે ચ વાસેય્ય. તેસં અન્નઞ્ચાતિ યં તેસં અનુચ્છવિકં અન્નઞ્ચ પાનઞ્ચ વત્થાનિ ચ મઞ્ચપીઠાદિસેનાસનાનિ ચ, તં સબ્બં તેસુ ઉજુભૂતેસુ અકુટિલચિત્તેસુ. દદેય્યાતિ નિદહેય્ય. તઞ્ચ ખો વિપ્પસન્નેન ચેતસા ન ચિત્તપ્પસાદં વિરાધેત્વા, એવં વિપ્પસન્નચિત્તસ્સ હિ તે તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰… પરિનિબ્બાતિ અનાસવોતિ.

    Yasmā ca aggaṃ vaṇṇitaṃ , ‘‘tasmā hi paṇḍito poso’’ti gāthā. Vāsayettha bahussuteti ettha vihāre pariyattibahussute ca paṭivedhabahussute ca vāseyya. Tesaṃ annañcāti yaṃ tesaṃ anucchavikaṃ annañca pānañca vatthāni ca mañcapīṭhādisenāsanāni ca, taṃ sabbaṃ tesu ujubhūtesu akuṭilacittesu. Dadeyyāti nidaheyya. Tañca kho vippasannena cetasā na cittappasādaṃ virādhetvā, evaṃ vippasannacittassa hi te tassa dhammaṃ desenti…pe… parinibbāti anāsavoti.

    ૨૯૬. આવિઞ્છનચ્છિદ્દં આવિઞ્છનરજ્જુન્તિ એત્થ રજ્જુ નામ સચેપિ દીપિનઙ્ગુટ્ઠેન કતા હોતિ, વટ્ટતિયેવ; ન કાચિ ન વટ્ટતિ. તીણિ તાળાનીતિ તિસ્સો કુઞ્ચિકાયો. યન્તકં સૂચિકન્તિ એત્થ યં યં જાનાતિ તં તં યન્તકં, તસ્સ વિવરણસૂચિકઞ્ચ કાતું વટ્ટતિ. વેદિકાવાતપાનં નામ ચેતિયે વેદિકાસદિસં. જાલવાતપાનં નામ જાલકબદ્ધં. સલાકવાતપાનં નામ થમ્ભકવાતપાનં. ચક્કલિકન્તિ એત્થ ચોળકપાદપુઞ્છનં બન્ધિતું અનુજાનામીતિ અત્થો. વાતપાનભિસીતિ વાતપાનપ્પમાણેન ભિસિં કત્વા બન્ધિતું અનુજાનામીતિ અત્થો. મિડ્ઢિન્તિ મિડ્ઢકં. બિદલમઞ્ચકન્તિ વેત્તમઞ્ચં; વેળુવિલીવેહિ વા વીતં.

    296.Āviñchanacchiddaṃ āviñchanarajjunti ettha rajju nāma sacepi dīpinaṅguṭṭhena katā hoti, vaṭṭatiyeva; na kāci na vaṭṭati. Tīṇi tāḷānīti tisso kuñcikāyo. Yantakaṃ sūcikanti ettha yaṃ yaṃ jānāti taṃ taṃ yantakaṃ, tassa vivaraṇasūcikañca kātuṃ vaṭṭati. Vedikāvātapānaṃ nāma cetiye vedikāsadisaṃ. Jālavātapānaṃ nāma jālakabaddhaṃ. Salākavātapānaṃ nāma thambhakavātapānaṃ. Cakkalikanti ettha coḷakapādapuñchanaṃ bandhituṃ anujānāmīti attho. Vātapānabhisīti vātapānappamāṇena bhisiṃ katvā bandhituṃ anujānāmīti attho. Miḍḍhinti miḍḍhakaṃ. Bidalamañcakanti vettamañcaṃ; veḷuvilīvehi vā vītaṃ.

    ૨૯૭. આસન્દિકોતિ ચતુરસ્સપીઠં વુચ્ચતિ. ઉચ્ચકમ્પિ આસન્દિકન્તિ વચનતો એકતોભાગેન દીઘપીઠમેવ હિ અટ્ઠઙ્ગુલપાદકં વટ્ટતિ, ચતુરસ્સઆસન્દિકો પન પમાણાતિક્કન્તોપિ વટ્ટતીતિ વેદિતબ્બો. સત્તઙ્ગો નામ તીસુ દિસાસુ અપસ્સયં કત્વા કતમઞ્ચો, અયમ્પિ પમાણાતિક્કન્તો વટ્ટતિ. ભદ્દપીઠન્તિ વેત્તમયં પીઠં વુચ્ચતિ. પીઠિકાતિ પિલોતિકાબદ્ધપીઠમેવ. એળકપાદપીઠં નામ દારુપટ્ટિકાય ઉપરિ પાદે ઠપેત્વા ભોજનફલકં વિય કતપીઠં વુચ્ચતિ. આમલકવટ્ટિકપીઠં નામ આમલકાકારેન યોજિતં બહુપાદકપીઠં. ઇમાનિ તાવ પાળિયં આગતપીઠાનિ. દારુમયં પન સબ્બં પીઠં વટ્ટતીતિ અયમેત્થ વિનિચ્છયો. કોચ્છન્તિ ઉસિરમયં વા મુઞ્જપબ્બજમયં વા.

    297.Āsandikoti caturassapīṭhaṃ vuccati. Uccakampi āsandikanti vacanato ekatobhāgena dīghapīṭhameva hi aṭṭhaṅgulapādakaṃ vaṭṭati, caturassaāsandiko pana pamāṇātikkantopi vaṭṭatīti veditabbo. Sattaṅgo nāma tīsu disāsu apassayaṃ katvā katamañco, ayampi pamāṇātikkanto vaṭṭati. Bhaddapīṭhanti vettamayaṃ pīṭhaṃ vuccati. Pīṭhikāti pilotikābaddhapīṭhameva. Eḷakapādapīṭhaṃ nāma dārupaṭṭikāya upari pāde ṭhapetvā bhojanaphalakaṃ viya katapīṭhaṃ vuccati. Āmalakavaṭṭikapīṭhaṃ nāma āmalakākārena yojitaṃ bahupādakapīṭhaṃ. Imāni tāva pāḷiyaṃ āgatapīṭhāni. Dārumayaṃ pana sabbaṃ pīṭhaṃ vaṭṭatīti ayamettha vinicchayo. Kocchanti usiramayaṃ vā muñjapabbajamayaṃ vā.

    અટ્ઠઙ્ગુલપરમં મઞ્ચપટિપાદકન્તિ એત્થ મનુસ્સાનં પમાણઙ્ગુલમેવ અટ્ઠઙ્ગુલં. ચિમિલિકા નામ પરિકમ્મકતાય ભૂમિયા છવિસંરક્ખણત્થાય અત્થરણં વુચ્ચતિ. રુક્ખતૂલન્તિ સિમ્બલિરુક્ખાદીનં યેસં કેસઞ્ચિ રુક્ખાનં તૂલં. લતાતૂલન્તિ ખીરવલ્લિઆદીનં યાસં કાસઞ્ચિ વલ્લીનં તૂલં. પોટકિતૂલન્તિ પોટકિતિણાદીનં યેસં કેસઞ્ચિ તિણજાતિકાનં અન્તમસો ઉચ્છુનળાદીનમ્પિ તૂલં. એતેહિ તીહિ સબ્બભૂતગામા સઙ્ગહિતા હોન્તિ. રુક્ખવલ્લિતિણજાતિયો હિ મુઞ્ચિત્વા અઞ્ઞો ભૂતગામો નામ નત્થિ, તસ્મા યસ્સ કસ્સચિ ભૂતગામસ્સ તૂલં બિમ્બોહને વટ્ટતિ, ભિસિં પન પાપુણિત્વા સબ્બમ્પેતં અકપ્પિયતૂલન્તિ વુચ્ચતિ. ન કેવલઞ્ચ બિમ્બોહને એતં તૂલમેવ, હંસમોરાદીનં સબ્બસકુણાનં સીહાદીનં સબ્બચતુપ્પદાનઞ્ચ લોમમ્પિ વટ્ટતિ. પિયઙ્ગુપુપ્ફબકુળપુપ્ફાદિ પન યંકિઞ્ચિ પુપ્ફં ન વટ્ટતિ. તમાલપત્તં સુદ્ધમેવ ન વટ્ટતિ, મિસ્સકં પન વટ્ટતિ. ભિસીનં અનુઞ્ઞાતં પઞ્ચવિધં ઉણ્ણાદિતૂલમ્પિ વટ્ટતિ.

    Aṭṭhaṅgulaparamaṃ mañcapaṭipādakanti ettha manussānaṃ pamāṇaṅgulameva aṭṭhaṅgulaṃ. Cimilikā nāma parikammakatāya bhūmiyā chavisaṃrakkhaṇatthāya attharaṇaṃ vuccati. Rukkhatūlanti simbalirukkhādīnaṃ yesaṃ kesañci rukkhānaṃ tūlaṃ. Latātūlanti khīravalliādīnaṃ yāsaṃ kāsañci vallīnaṃ tūlaṃ. Poṭakitūlanti poṭakitiṇādīnaṃ yesaṃ kesañci tiṇajātikānaṃ antamaso ucchunaḷādīnampi tūlaṃ. Etehi tīhi sabbabhūtagāmā saṅgahitā honti. Rukkhavallitiṇajātiyo hi muñcitvā añño bhūtagāmo nāma natthi, tasmā yassa kassaci bhūtagāmassa tūlaṃ bimbohane vaṭṭati, bhisiṃ pana pāpuṇitvā sabbampetaṃ akappiyatūlanti vuccati. Na kevalañca bimbohane etaṃ tūlameva, haṃsamorādīnaṃ sabbasakuṇānaṃ sīhādīnaṃ sabbacatuppadānañca lomampi vaṭṭati. Piyaṅgupupphabakuḷapupphādi pana yaṃkiñci pupphaṃ na vaṭṭati. Tamālapattaṃ suddhameva na vaṭṭati, missakaṃ pana vaṭṭati. Bhisīnaṃ anuññātaṃ pañcavidhaṃ uṇṇāditūlampi vaṭṭati.

    અદ્ધકાયિકાનીતિ ઉપડ્ઢકાયપ્પમાણાનિ, યેસુ કટિતો પટ્ઠાય યાવ સીસં ઉપદહન્તિ. સીસપ્પમાણં નામ યસ્સ વિત્થારતો તીસુ કણ્ણેસુ દ્વિન્નં કણ્ણાનં અન્તરં મિનીયમાનં વિદત્થિ ચેવ ચતુરઙ્ગુલઞ્ચ હોતિ, મજ્ઝટ્ઠાનં મુટ્ઠિરતનં હોતિ. દીઘતો પન દિયડ્ઢરતનં વા દ્વિરતનં વાતિ કુરુન્દિયં વુત્તં. અયં સીસપ્પમાણસ્સ ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદો. ઇતો ઉદ્ધં ન વટ્ટતિ, હેટ્ઠા પન વટ્ટતિ. અગિલાનસ્સ સીસુપધાનઞ્ચ પાદુપધાનઞ્ચાતિ દ્વયમેવ વટ્ટતિ . ગિલાનસ્સ બિમ્બોહનાનિ સન્થરિત્વા ઉપરિ પચ્ચત્થરણં કત્વા નિપજ્જિતુમ્પિ વટ્ટતિ. ‘‘યાનિ પન ભિસીનં અનુઞ્ઞાતાનિ પઞ્ચ કપ્પિયતૂલાનિ, તેહિ બિમ્બોહનં મહન્તમ્પિ વટ્ટતી’’તિ ફુસ્સદેવત્થેરો આહ. વિનયધરઉપતિસ્સત્થેરો પન ‘‘બિમ્બોહનં કરિસ્સામી’તિ કપ્પિયતૂલં વા અકપ્પિયતૂલં વા પક્ખિપિત્વા કરોન્તસ્સ પમાણમેવ વટ્ટતી’’તિ આહ.

    Addhakāyikānīti upaḍḍhakāyappamāṇāni, yesu kaṭito paṭṭhāya yāva sīsaṃ upadahanti. Sīsappamāṇaṃ nāma yassa vitthārato tīsu kaṇṇesu dvinnaṃ kaṇṇānaṃ antaraṃ minīyamānaṃ vidatthi ceva caturaṅgulañca hoti, majjhaṭṭhānaṃ muṭṭhiratanaṃ hoti. Dīghato pana diyaḍḍharatanaṃ vā dviratanaṃ vāti kurundiyaṃ vuttaṃ. Ayaṃ sīsappamāṇassa ukkaṭṭhaparicchedo. Ito uddhaṃ na vaṭṭati, heṭṭhā pana vaṭṭati. Agilānassa sīsupadhānañca pādupadhānañcāti dvayameva vaṭṭati . Gilānassa bimbohanāni santharitvā upari paccattharaṇaṃ katvā nipajjitumpi vaṭṭati. ‘‘Yāni pana bhisīnaṃ anuññātāni pañca kappiyatūlāni, tehi bimbohanaṃ mahantampi vaṭṭatī’’ti phussadevatthero āha. Vinayadharaupatissatthero pana ‘‘bimbohanaṃ karissāmī’ti kappiyatūlaṃ vā akappiyatūlaṃ vā pakkhipitvā karontassa pamāṇameva vaṭṭatī’’ti āha.

    પઞ્ચ ભિસિયોતિ પઞ્ચહિ ઉણ્ણાદીહિ પૂરિતભિસિયો. તૂલગણનાય હિ એતાસં ગણના વુત્તા. તત્થ ઉણ્ણગ્ગહણેન ન કેવલં એળકલોમમેવ ગહિતં, ઠપેત્વા મનુસ્સલોમં યંકિઞ્ચિ કપ્પિયાકપ્પિયમંસજાતીનં પક્ખિચતુપ્પદાનં લોમં, સબ્બં ઇધ ઉણ્ણગ્ગહણેનેવ ગહિતં. તસ્મા છન્નં ચીવરાનં છન્નં અનુલોમચીવરાનઞ્ચ અઞ્ઞતરેન ભિસિચ્છવિં કત્વા તં સબ્બં પક્ખિપિત્વા ભિસિં કાતું વટ્ટતિ. એળકલોમાનિ પન અપક્ખિપિત્વા કમ્બલમેવ ચતુગ્ગુણં વા પઞ્ચગુણં વા પક્ખિપિત્વા કતાપિ ઉણ્ણભિસિસઙ્ખ્યમેવ ગચ્છતિ.

    Pañca bhisiyoti pañcahi uṇṇādīhi pūritabhisiyo. Tūlagaṇanāya hi etāsaṃ gaṇanā vuttā. Tattha uṇṇaggahaṇena na kevalaṃ eḷakalomameva gahitaṃ, ṭhapetvā manussalomaṃ yaṃkiñci kappiyākappiyamaṃsajātīnaṃ pakkhicatuppadānaṃ lomaṃ, sabbaṃ idha uṇṇaggahaṇeneva gahitaṃ. Tasmā channaṃ cīvarānaṃ channaṃ anulomacīvarānañca aññatarena bhisicchaviṃ katvā taṃ sabbaṃ pakkhipitvā bhisiṃ kātuṃ vaṭṭati. Eḷakalomāni pana apakkhipitvā kambalameva catugguṇaṃ vā pañcaguṇaṃ vā pakkhipitvā katāpi uṇṇabhisisaṅkhyameva gacchati.

    ચોળભિસિઆદીસુ યંકિઞ્ચિ નવચોળં વા પુરાણચોળં વા સંહરિત્વા વા અન્તો પક્ખિપિત્વા વા કતા ચોળભિસિ, યંકિઞ્ચિ વાકં પક્ખિપિત્વા કતા વાકભિસિ, યંકિઞ્ચિ તિણં પક્ખિપિત્વા કતા તિણભિસિ, અઞ્ઞત્ર સુદ્ધતમાલપત્તં યંકિઞ્ચિ પણ્ણં પક્ખિપિત્વા કતા પણ્ણભિસીતિ વેદિતબ્બા. તમાલપત્તં પન અઞ્ઞેન મિસ્સમેવ વટ્ટતિ, સુદ્ધં ન વટ્ટતિ. ભિસિયા પમાણનિયમો નત્થિ, મઞ્ચભિસિ પીઠભિસિ ભૂમત્થરણભિસિ ચઙ્કમનભિસિ પાદપુઞ્છનભિસીતિ એતાસં અનુરૂપતો સલ્લક્ખેત્વા અત્તનો રુચિવસેન પમાણં કાતબ્બં. યં પનેતં ઉણ્ણાદિપઞ્ચવિધતૂલમ્પિ ભિસિયં વટ્ટતિ, તં ‘‘મસૂરકેપિ વટ્ટતી’’તિ કુરુન્દિયં વુત્તં. એતેન મસૂરકં પરિભુઞ્જિતું વટ્ટતીતિ સિદ્ધં હોતિ.

    Coḷabhisiādīsu yaṃkiñci navacoḷaṃ vā purāṇacoḷaṃ vā saṃharitvā vā anto pakkhipitvā vā katā coḷabhisi, yaṃkiñci vākaṃ pakkhipitvā katā vākabhisi, yaṃkiñci tiṇaṃ pakkhipitvā katā tiṇabhisi, aññatra suddhatamālapattaṃ yaṃkiñci paṇṇaṃ pakkhipitvā katā paṇṇabhisīti veditabbā. Tamālapattaṃ pana aññena missameva vaṭṭati, suddhaṃ na vaṭṭati. Bhisiyā pamāṇaniyamo natthi, mañcabhisi pīṭhabhisi bhūmattharaṇabhisi caṅkamanabhisi pādapuñchanabhisīti etāsaṃ anurūpato sallakkhetvā attano rucivasena pamāṇaṃ kātabbaṃ. Yaṃ panetaṃ uṇṇādipañcavidhatūlampi bhisiyaṃ vaṭṭati, taṃ ‘‘masūrakepi vaṭṭatī’’ti kurundiyaṃ vuttaṃ. Etena masūrakaṃ paribhuñjituṃ vaṭṭatīti siddhaṃ hoti.

    મઞ્ચભિસિં પીઠે સન્થરન્તીતિ મઞ્ચભિસિં પીઠે અત્થરન્તિ; અત્થરણત્થાય હરન્તીતિ યુજ્જતિ. ઉલ્લોકં અકરિત્વાતિ હેટ્ઠા ચિમિલિકં અદત્વા. ફોસિતુન્તિ રજનેન વા હલિદ્દિયા વા ઉપરિ ફુસિતાનિ દાતું. ભત્તિકમ્મન્તિ ભિસિચ્છવિયા ઉપરિ ભત્તિકમ્મં. હત્થભત્તિન્તિ પઞ્ચઙ્ગુલિભત્તિં.

    Mañcabhisiṃ pīṭhe santharantīti mañcabhisiṃ pīṭhe attharanti; attharaṇatthāya harantīti yujjati. Ullokaṃ akaritvāti heṭṭhā cimilikaṃ adatvā. Phositunti rajanena vā haliddiyā vā upari phusitāni dātuṃ. Bhattikammanti bhisicchaviyā upari bhattikammaṃ. Hatthabhattinti pañcaṅgulibhattiṃ.

    ૨૯૮. ઇક્કાસન્તિ રુક્ખનિય્યાસં વા સિલેસં વા. પિટ્ઠમદ્દન્તિ પિટ્ઠખલિં. કુણ્ડકમત્તિકન્તિ કુણ્ડકમિસ્સકમત્તિકં. સાસપકુટ્ટન્તિ સાસપપિટ્ઠં. સિત્થતેલકન્તિ વિલીનમધુસિત્થકં. અચ્ચુસ્સન્નં હોતીતિ બિન્દુ બિન્દુ હુત્વા તિટ્ઠતિ. પચ્ચુદ્ધરિતુન્તિ પુઞ્છિતું. ગણ્ડુમત્તિકન્તિ ગણ્ડુપ્પાદગૂથમત્તિકં. કસાવન્તિ આમલકહરીતકાનં કસાવં.

    298.Ikkāsanti rukkhaniyyāsaṃ vā silesaṃ vā. Piṭṭhamaddanti piṭṭhakhaliṃ. Kuṇḍakamattikanti kuṇḍakamissakamattikaṃ. Sāsapakuṭṭanti sāsapapiṭṭhaṃ. Sitthatelakanti vilīnamadhusitthakaṃ. Accussannaṃ hotīti bindu bindu hutvā tiṭṭhati. Paccuddharitunti puñchituṃ. Gaṇḍumattikanti gaṇḍuppādagūthamattikaṃ. Kasāvanti āmalakaharītakānaṃ kasāvaṃ.

    ૨૯૯. ન ભિક્ખવે પટિભાનચિત્તન્તિ એત્થ ન કેવલં ઇત્થિપુરિસરૂપમેવ, તિરચ્છાનરૂપમ્પિ અન્તમસો ગણ્ડુપ્પાદરૂપમ્પિ ભિક્ખુનો સયં કાતું વા ‘‘કરોહી’’તિ વત્તું વા ન વટ્ટતિ, ‘‘ઉપાસક દ્વારપાલં કરોહી’’તિ વત્તુમ્પિ ન લબ્ભતિ. જાતકપકરણઅસદિસદાનાદીનિ પન પસાદનીયાનિ નિબ્બિદાપટિસંયુત્તાનિ વા વત્થૂનિ પરેહિ કારાપેતું લબ્ભતિ. માલાકમ્માદીનિ સયમ્પિ કાતું લબ્ભતિ.

    299.Na bhikkhave paṭibhānacittanti ettha na kevalaṃ itthipurisarūpameva, tiracchānarūpampi antamaso gaṇḍuppādarūpampi bhikkhuno sayaṃ kātuṃ vā ‘‘karohī’’ti vattuṃ vā na vaṭṭati, ‘‘upāsaka dvārapālaṃ karohī’’ti vattumpi na labbhati. Jātakapakaraṇaasadisadānādīni pana pasādanīyāni nibbidāpaṭisaṃyuttāni vā vatthūni parehi kārāpetuṃ labbhati. Mālākammādīni sayampi kātuṃ labbhati.

    ૩૦૦. અળકમન્દાતિ એકઙ્ગણા મનુસ્સાભિકિણ્ણા. તયો ગબ્ભેતિ એત્થ સિવિકાગબ્ભોતિ ચતુરસ્સગબ્ભો. નાળિકાગબ્ભોતિ વિત્થારતો દિગુણતિગુણાયામો દીઘગબ્ભો. હમ્મિયગબ્ભોતિ આકાસતલે કૂટાગારગબ્ભો વા મુણ્ડચ્છદનગબ્ભો વા.

    300.Aḷakamandāti ekaṅgaṇā manussābhikiṇṇā. Tayo gabbheti ettha sivikāgabbhoti caturassagabbho. Nāḷikāgabbhoti vitthārato diguṇatiguṇāyāmo dīghagabbho. Hammiyagabbhoti ākāsatale kūṭāgāragabbho vā muṇḍacchadanagabbho vā.

    કલઙ્કપાદકન્તિ રુક્ખં વિજ્ઝિત્વા તત્થ ખાણુકે આકોટેત્વા કતં, તં આહરિમં ભિત્તિપાદં જિણ્ણકુટ્ટપાદસ્સ ઉપત્થમ્ભનત્થં ભૂમિયં પતિટ્ઠાપેતું અનુજાનામીતિ અત્થો. પરિત્તાણકિટિકન્તિ વસ્સપરિત્તાણત્થં કિટિકં. ઉદ્દસુધન્તિ વચ્છકગોમયેન ચેવ છારિકાય ચ સદ્ધિં મદ્દિતમત્તિકં.

    Kalaṅkapādakanti rukkhaṃ vijjhitvā tattha khāṇuke ākoṭetvā kataṃ, taṃ āharimaṃ bhittipādaṃ jiṇṇakuṭṭapādassa upatthambhanatthaṃ bhūmiyaṃ patiṭṭhāpetuṃ anujānāmīti attho. Parittāṇakiṭikanti vassaparittāṇatthaṃ kiṭikaṃ. Uddasudhanti vacchakagomayena ceva chārikāya ca saddhiṃ madditamattikaṃ.

    આળિન્દો નામ પમુખં વુચ્ચતિ. પઘનં નામ યં નિક્ખમન્તા ચ પવિસન્તા ચ પાદેહિ હનન્તિ, તસ્સ વિહારદ્વારે ઉભતો કુટ્ટં નીહરિત્વા કતપદેસસ્સેતં અધિવચનં, ‘‘પઘાન’’ન્તિપિ વુચ્ચતિ. પકુટ્ટન્તિ મજ્ઝે ગબ્ભસ્સ સમન્તા પરિયાગારો વુચ્ચતિ. ‘‘પકુટ’’ન્તિપિ પાઠો. ઓસારકન્તિ અનાળિન્દકે વિહારે વંસં દત્વા તતો દણ્ડકે ઓસારેત્વા કતછદનપમુખં. સંસારણકિટિકો નામ ચક્કલયુત્તો કિટિકો.

    Āḷindo nāma pamukhaṃ vuccati. Paghanaṃ nāma yaṃ nikkhamantā ca pavisantā ca pādehi hananti, tassa vihāradvāre ubhato kuṭṭaṃ nīharitvā katapadesassetaṃ adhivacanaṃ, ‘‘paghāna’’ntipi vuccati. Pakuṭṭanti majjhe gabbhassa samantā pariyāgāro vuccati. ‘‘Pakuṭa’’ntipi pāṭho. Osārakanti anāḷindake vihāre vaṃsaṃ datvā tato daṇḍake osāretvā katachadanapamukhaṃ. Saṃsāraṇakiṭiko nāma cakkalayutto kiṭiko.

    ૩૦૧. પાનીયભાજનન્તિ પિવન્તાનં પાનીયદાનભાજનં. ઉળુઙ્કો ચ થાલકઞ્ચ પાનીયસઙ્ખસ્સ અનુલોમાનિ.

    301.Pānīyabhājananti pivantānaṃ pānīyadānabhājanaṃ. Uḷuṅko ca thālakañca pānīyasaṅkhassa anulomāni.

    ૩૦૩. અપેસીતિ દીઘદારુમ્હિ ખાણુકે પવેસેત્વા કણ્ટકસાખાહિ વિનન્ધિત્વા કતં દ્વારથકનકં. પલિઘોતિ ગામદ્વારેસુ વિય ચક્કયુત્તં દ્વારથકનકં.

    303.Apesīti dīghadārumhi khāṇuke pavesetvā kaṇṭakasākhāhi vinandhitvā kataṃ dvārathakanakaṃ. Palighoti gāmadvāresu viya cakkayuttaṃ dvārathakanakaṃ.

    ૩૦૫. અસ્સતરીહિ યુત્તા રથા અસ્સતરીરથા. આમુત્તમણિકુણ્ડલાતિ આમુત્તમણિકુણ્ડલાનિ.

    305. Assatarīhi yuttā rathā assatarīrathā. Āmuttamaṇikuṇḍalāti āmuttamaṇikuṇḍalāni.

    પરિનિબ્બુતોતિ કિલેસપરિનિબ્બાનેન પરિનિબ્બુતો. સીતિભૂતોતિ કિલેસાતપાભાવેન સીતિભૂતો. નિરૂપધીતિ કિલેસુપધિઅભાવેન નિરૂપધીતિ વુચ્ચતિ.

    Parinibbutoti kilesaparinibbānena parinibbuto. Sītibhūtoti kilesātapābhāvena sītibhūto. Nirūpadhīti kilesupadhiabhāvena nirūpadhīti vuccati.

    સબ્બા આસત્તિયો છેત્વાતિ રૂપાદીસુ વા વિસયેસુ સબ્બભવેસુ વા પત્થનાયો છિન્દિત્વા. હદયે દરન્તિ ચિત્તે કિલેસદરથં વિનેત્વા. વેય્યાયિકન્તિ વયકરણં વુચ્ચતિ.

    Sabbā āsattiyo chetvāti rūpādīsu vā visayesu sabbabhavesu vā patthanāyo chinditvā. Hadaye daranti citte kilesadarathaṃ vinetvā. Veyyāyikanti vayakaraṇaṃ vuccati.

    ૩૦૭. આદેય્યવાચોતિ તસ્સ વચનં બહૂ જના આદિયિતબ્બં સોતબ્બં મઞ્ઞન્તીતિ અત્થો. આરામે અકંસૂતિ યે સધના, તે અત્તનો ધનેન અકંસુ. યે મન્દધના ચેવ અધના ચ, તેસં ધનં અદાસિ. ઇતિ સો સતસહસ્સકહાપણે સતસહસ્સગ્ઘનકઞ્ચ ભણ્ડં દત્વા પઞ્ચચત્તાલીસયોજનિકે અદ્ધાને યોજને યોજને વિહારપતિટ્ઠાનં કત્વા સાવત્થિં અગમાસિ.

    307.Ādeyyavācoti tassa vacanaṃ bahū janā ādiyitabbaṃ sotabbaṃ maññantīti attho. Ārāme akaṃsūti ye sadhanā, te attano dhanena akaṃsu. Ye mandadhanā ceva adhanā ca, tesaṃ dhanaṃ adāsi. Iti so satasahassakahāpaṇe satasahassagghanakañca bhaṇḍaṃ datvā pañcacattālīsayojanike addhāne yojane yojane vihārapatiṭṭhānaṃ katvā sāvatthiṃ agamāsi.

    કોટિસન્થરં સન્થરાપેસીતિ કહાપણકોટિયા કહાપણકોટિં પટિપાદેત્વા સન્થરિ. યે તત્થ રુક્ખા વા પોક્ખરણિયો વા તેસં પરિક્ખેપપ્પમાણં ગહેત્વા અઞ્ઞસ્મિં ઠાને સન્થરિત્વા અદાસિ. એવમસ્સ અટ્ઠારસકોટિકં નિધાનં પરિક્ખયં અગમાસિ.

    Koṭisantharaṃsantharāpesīti kahāpaṇakoṭiyā kahāpaṇakoṭiṃ paṭipādetvā santhari. Ye tattha rukkhā vā pokkharaṇiyo vā tesaṃ parikkhepappamāṇaṃ gahetvā aññasmiṃ ṭhāne santharitvā adāsi. Evamassa aṭṭhārasakoṭikaṃ nidhānaṃ parikkhayaṃ agamāsi.

    કુમારસ્સ એતદહોસીતિ ગહપતિનો એવં બહુધનં ચજન્તસ્સાપિ મુખસ્સ વિપ્પસન્નાકારં દિસ્વા એતં અહોસિ. કોટ્ઠકં માપેસીતિ સત્તભૂમિકં દ્વારકોટ્ઠકપાસાદં માપેસિ.

    Kumārassaetadahosīti gahapatino evaṃ bahudhanaṃ cajantassāpi mukhassa vippasannākāraṃ disvā etaṃ ahosi. Koṭṭhakaṃ māpesīti sattabhūmikaṃ dvārakoṭṭhakapāsādaṃ māpesi.

    અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ જેતવને વિહારે કારાપેસિ…પે॰… મણ્ડપે કારાપેસીતિ અપરાહિપિ અટ્ઠારસહિ કોટીહિ એતે વિહારાદયો કારાપેસિ અટ્ઠકરીસપ્પમાણાય ભૂમિયા. વિપસ્સિસ્સ હિ ભગવતો પુનબ્બસુમિત્તો ગહપતિ યોજનપ્પમાણં ભૂમિં સુવણ્ણિટ્ઠકાસન્થરેન કિણિત્વા વિહારં કારાપેસિ. સિખિસ્સ પન સિરિવડ્ઢો ગહપતિ તિગાવુતપ્પમાણં સુવણ્ણયટ્ઠિસન્થરેન, વેસ્સભુસ્સ સોત્થિજો ગહપતિ અડ્ઢયોજનપ્પમાણં સુવણ્ણફાલસન્થરેન, કકુસન્ધસ્સ પન અચ્ચુતો ગહપતિ ગાવુતપ્પમાણં સુવણ્ણહત્થિપદસન્થરેન, કોણાગમનસ્સ ઉગ્ગો ગહપતિ અડ્ઢગાવુતપ્પમાણં સુવણ્ણિટ્ઠકાસન્થરેન, કસ્સપસ્સ સુમઙ્ગલો ગહપતિ વીસતિઉસભપ્પમાણં સુવણ્ણકચ્છપસન્થરેન, અમ્હાકં ભગવતો સુદત્તો ગહપતિ અટ્ઠકરીસપ્પમાણં ભૂમિં કહાપણસન્થરેન કિણિત્વા વિહારં કારાપેસીતિ; એવં અનુપુબ્બેન પરિહાયન્તિ સમ્પત્તિયોતિ અલમેવ સબ્બસમ્પત્તીસુ વિરજ્જિતું અલં વિમુચ્ચિતુન્તિ.

    Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati jetavane vihāre kārāpesi…pe… maṇḍape kārāpesīti aparāhipi aṭṭhārasahi koṭīhi ete vihārādayo kārāpesi aṭṭhakarīsappamāṇāya bhūmiyā. Vipassissa hi bhagavato punabbasumitto gahapati yojanappamāṇaṃ bhūmiṃ suvaṇṇiṭṭhakāsantharena kiṇitvā vihāraṃ kārāpesi. Sikhissa pana sirivaḍḍho gahapati tigāvutappamāṇaṃ suvaṇṇayaṭṭhisantharena, vessabhussa sotthijo gahapati aḍḍhayojanappamāṇaṃ suvaṇṇaphālasantharena, kakusandhassa pana accuto gahapati gāvutappamāṇaṃ suvaṇṇahatthipadasantharena, koṇāgamanassa uggo gahapati aḍḍhagāvutappamāṇaṃ suvaṇṇiṭṭhakāsantharena, kassapassa sumaṅgalo gahapati vīsatiusabhappamāṇaṃ suvaṇṇakacchapasantharena, amhākaṃ bhagavato sudatto gahapati aṭṭhakarīsappamāṇaṃ bhūmiṃ kahāpaṇasantharena kiṇitvā vihāraṃ kārāpesīti; evaṃ anupubbena parihāyanti sampattiyoti alameva sabbasampattīsu virajjituṃ alaṃ vimuccitunti.

    ૩૦૮. ખણ્ડન્તિ ભિન્નોકાસો. ફુલ્લન્તિ ફલિતોકાસો. પટિસઙ્ખરિસ્સતીતિ પાકતિકં કરિસ્સતિ. લદ્ધનવકમ્મેન પન ભિક્ખુના વાસિફરસુનિખાદનાદીનિ ગહેત્વા સયં ન કાતબ્બં, કતાકતં જાનિતબ્બં.

    308.Khaṇḍanti bhinnokāso. Phullanti phalitokāso. Paṭisaṅkharissatīti pākatikaṃ karissati. Laddhanavakammena pana bhikkhunā vāsipharasunikhādanādīni gahetvā sayaṃ na kātabbaṃ, katākataṃ jānitabbaṃ.

    ૩૧૦. પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો ગન્ત્વાતિ થેરો કિર ગિલાને પટિજગ્ગન્તો જિણ્ણે વુડ્ઢે સઙ્ગણ્હન્તો સબ્બપચ્છતો આગચ્છતિ. ઇદમસ્સ ચારિત્તં. તેન વુત્તં – ‘‘પિટ્ઠિતો પિટ્ઠિતો ગન્ત્વા’’તિ. અગ્ગાસનન્તિ થેરાસનં. અગ્ગોદકન્તિ દક્ખિણોદકં. અગ્ગપિણ્ડન્તિ સઙ્ઘત્થેરપિણ્ડં. અન્તરા સત્થીનં કરિત્વાતિ ચતુન્નં પાદાનં અન્તરે કરિત્વા.

    310.Piṭṭhito piṭṭhito gantvāti thero kira gilāne paṭijagganto jiṇṇe vuḍḍhe saṅgaṇhanto sabbapacchato āgacchati. Idamassa cārittaṃ. Tena vuttaṃ – ‘‘piṭṭhito piṭṭhito gantvā’’ti. Aggāsananti therāsanaṃ. Aggodakanti dakkhiṇodakaṃ. Aggapiṇḍanti saṅghattherapiṇḍaṃ. Antarā satthīnaṃ karitvāti catunnaṃ pādānaṃ antare karitvā.

    ૩૧૫. પતિટ્ઠાપેસીતિ અટ્ઠારસકોટિપરિચ્ચાગં કત્વા પતિટ્ઠાપેસિ. એવં સબ્બાપિ ચતુપણ્ણાસકોટિયો પરિચ્ચજિ.

    315.Patiṭṭhāpesīti aṭṭhārasakoṭipariccāgaṃ katvā patiṭṭhāpesi. Evaṃ sabbāpi catupaṇṇāsakoṭiyo pariccaji.

    વિહારાનુજાનનકથા નિટ્ઠિતા.

    Vihārānujānanakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વિહારાનુજાનનકથાવણ્ણના • Vihārānujānanakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / વિહારાનુજાનનકથા • Vihārānujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact