Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    વિહારટ્ઠકથાવણ્ણના

    Vihāraṭṭhakathāvaṇṇanā

    ૧૦૩. વિહારટ્ઠકથાયં વિહારોપિ પરિવેણમ્પિ આવાસોપિ વિહારોત્વેવ સઙ્ખં ગચ્છતીતિ આહ ‘‘વિહારં વા’’તિઆદિ. તત્થ વિહારન્તિ મહાવિહારં. પરિવેણન્તિ મહાવિહારસ્સ અબ્ભન્તરે વિસું વિસું પાકારપરિચ્છિન્નટ્ઠાનં. આવાસન્તિ એકં આવસથં. અભિયોગે કતેપિ અવહારસ્સ અસિજ્ઝનતો વુત્તં ‘‘અભિયોગો ન રુહતી’’તિ. ગણસન્તકે પન પરિચ્છિન્નસામિકત્તા સક્કા ધુરં નિક્ખિપાપેતુન્તિ આહ ‘‘દીઘભાણકાદિભેદસ્સ પન ગણસ્સા’’તિ. ઇધાપિ સચે એકોપિ ધુરં ન નિક્ખિપતિ, રક્ખતિયેવ. સબ્બેસં ધુરનિક્ખેપેનેવ હિ પારાજિકં.

    103. Vihāraṭṭhakathāyaṃ vihāropi pariveṇampi āvāsopi vihārotveva saṅkhaṃ gacchatīti āha ‘‘vihāraṃ vā’’tiādi. Tattha vihāranti mahāvihāraṃ. Pariveṇanti mahāvihārassa abbhantare visuṃ visuṃ pākāraparicchinnaṭṭhānaṃ. Āvāsanti ekaṃ āvasathaṃ. Abhiyoge katepi avahārassa asijjhanato vuttaṃ ‘‘abhiyogo na ruhatī’’ti. Gaṇasantake pana paricchinnasāmikattā sakkā dhuraṃ nikkhipāpetunti āha ‘‘dīghabhāṇakādibhedassa pana gaṇassā’’ti. Idhāpi sace ekopi dhuraṃ na nikkhipati, rakkhatiyeva. Sabbesaṃ dhuranikkhepeneva hi pārājikaṃ.

    વિહારટ્ઠકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Vihāraṭṭhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વિહારટ્ઠકથાવણ્ણના • Vihāraṭṭhakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact