Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૧. વિજયસુત્તં

    11. Vijayasuttaṃ

    ૧૯૫.

    195.

    ચરં વા યદિ વા તિટ્ઠં, નિસિન્નો ઉદ વા સયં;

    Caraṃ vā yadi vā tiṭṭhaṃ, nisinno uda vā sayaṃ;

    સમિઞ્જેતિ પસારેતિ, એસા કાયસ્સ ઇઞ્જના.

    Samiñjeti pasāreti, esā kāyassa iñjanā.

    ૧૯૬.

    196.

    અટ્ઠિનહારુસંયુત્તો, તચમંસાવલેપનો;

    Aṭṭhinahārusaṃyutto, tacamaṃsāvalepano;

    છવિયા કાયો પટિચ્છન્નો, યથાભૂતં ન દિસ્સતિ.

    Chaviyā kāyo paṭicchanno, yathābhūtaṃ na dissati.

    ૧૯૭.

    197.

    અન્તપૂરો ઉદરપૂરો, યકનપેળસ્સ 1 વત્થિનો;

    Antapūro udarapūro, yakanapeḷassa 2 vatthino;

    હદયસ્સ પપ્ફાસસ્સ, વક્કસ્સ પિહકસ્સ ચ.

    Hadayassa papphāsassa, vakkassa pihakassa ca.

    ૧૯૮.

    198.

    સિઙ્ઘાણિકાય ખેળસ્સ, સેદસ્સ ચ મેદસ્સ ચ;

    Siṅghāṇikāya kheḷassa, sedassa ca medassa ca;

    લોહિતસ્સ લસિકાય, પિત્તસ્સ ચ વસાય ચ.

    Lohitassa lasikāya, pittassa ca vasāya ca.

    ૧૯૯.

    199.

    અથસ્સ નવહિ સોતેહિ, અસુચી સવતિ સબ્બદા;

    Athassa navahi sotehi, asucī savati sabbadā;

    અક્ખિમ્હા અક્ખિગૂથકો, કણ્ણમ્હા કણ્ણગૂથકો.

    Akkhimhā akkhigūthako, kaṇṇamhā kaṇṇagūthako.

    ૨૦૦.

    200.

    સિઙ્ઘાણિકા ચ નાસતો, મુખેન વમતેકદા;

    Siṅghāṇikā ca nāsato, mukhena vamatekadā;

    પિત્તં સેમ્હઞ્ચ વમતિ, કાયમ્હા સેદજલ્લિકા.

    Pittaṃ semhañca vamati, kāyamhā sedajallikā.

    ૨૦૧.

    201.

    અથસ્સ સુસિરં સીસં, મત્થલુઙ્ગસ્સ પૂરિતં;

    Athassa susiraṃ sīsaṃ, matthaluṅgassa pūritaṃ;

    સુભતો નં મઞ્ઞતિ, બાલો અવિજ્જાય પુરક્ખતો.

    Subhato naṃ maññati, bālo avijjāya purakkhato.

    ૨૦૨.

    202.

    યદા ચ સો મતો સેતિ, ઉદ્ધુમાતો વિનીલકો;

    Yadā ca so mato seti, uddhumāto vinīlako;

    અપવિદ્ધો સુસાનસ્મિં, અનપેક્ખા હોન્તિ ઞાતયો.

    Apaviddho susānasmiṃ, anapekkhā honti ñātayo.

    ૨૦૩.

    203.

    ખાદન્તિ નં સુવાના 3 ચ, સિઙ્ગાલા 4 વકા કિમી;

    Khādanti naṃ suvānā 5 ca, siṅgālā 6 vakā kimī;

    કાકા ગિજ્ઝા ચ ખાદન્તિ, યે ચઞ્ઞે સન્તિ પાણિનો.

    Kākā gijjhā ca khādanti, ye caññe santi pāṇino.

    ૨૦૪.

    204.

    સુત્વાન બુદ્ધવચનં, ભિક્ખુ પઞ્ઞાણવા ઇધ;

    Sutvāna buddhavacanaṃ, bhikkhu paññāṇavā idha;

    સો ખો નં પરિજાનાતિ, યથાભૂતઞ્હિ પસ્સતિ.

    So kho naṃ parijānāti, yathābhūtañhi passati.

    ૨૦૫.

    205.

    યથા ઇદં તથા એતં, યથા એતં તથા ઇદં;

    Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;

    અજ્ઝત્તઞ્ચ બહિદ્ધા ચ, કાયે છન્દં વિરાજયે.

    Ajjhattañca bahiddhā ca, kāye chandaṃ virājaye.

    ૨૦૬.

    206.

    છન્દરાગવિરત્તો સો, ભિક્ખુ પઞ્ઞાણવા ઇધ;

    Chandarāgaviratto so, bhikkhu paññāṇavā idha;

    અજ્ઝગા અમતં સન્તિં, નિબ્બાનં પદમચ્ચુતં.

    Ajjhagā amataṃ santiṃ, nibbānaṃ padamaccutaṃ.

    ૨૦૭.

    207.

    દ્વિપાદકોયં 7 અસુચિ, દુગ્ગન્ધો પરિહારતિ 8;

    Dvipādakoyaṃ 9 asuci, duggandho parihārati 10;

    નાનાકુણપપરિપૂરો, વિસ્સવન્તો તતો તતો.

    Nānākuṇapaparipūro, vissavanto tato tato.

    ૨૦૮.

    208.

    એતાદિસેન કાયેન, યો મઞ્ઞે ઉણ્ણમેતવે 11;

    Etādisena kāyena, yo maññe uṇṇametave 12;

    પરં વા અવજાનેય્ય, કિમઞ્ઞત્ર અદસ્સનાતિ.

    Paraṃ vā avajāneyya, kimaññatra adassanāti.

    વિજયસુત્તં એકાદસમં નિટ્ઠિતં.

    Vijayasuttaṃ ekādasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. યકપેળસ્સ (સી॰ સ્યા॰)
    2. yakapeḷassa (sī. syā.)
    3. સુપાણા (પી॰)
    4. સિગાલા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    5. supāṇā (pī.)
    6. sigālā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    7. દિપાદકોયં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    8. પરિહીરતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    9. dipādakoyaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    10. parihīrati (sī. syā. kaṃ. pī.)
    11. ઉન્નમેતવે (?)
    12. unnametave (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૧. વિજયસુત્તવણ્ણના • 11. Vijayasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact