Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણી-અનુટીકા • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā |
વિમોક્ખકથાવણ્ણના
Vimokkhakathāvaṇṇanā
૨૪૮. તન્તિ ‘‘સસન્તતિપરિયાપન્નરૂપ’’ન્તિ વુત્તકેસાદિવણ્ણમાહ. તં પન યસ્મા ખલમણ્ડલાદિ વિય પરમ્પરાય ઝાનસ્સ કારણં, તસ્મા ‘‘ઝાનસ્સ હેતુભાવેના’’તિ આહ. યેનાતિ યથાવુત્તરૂપવિસેસેન. વિસિટ્ઠેનાતિ અતિસયપ્પત્તેન ‘‘રૂપૂપપત્તિયા’’તિઆદીસુ (ધ॰ સ॰ ૧૬૦ આદયો; વિભ॰ ૬૨૫) વિય ઉત્તરપદલોપેન ‘‘રૂપ’’ન્તિ વુત્તેન રૂપઝાનેન. ‘‘વિસિટ્ઠેના’’તિ ઇમિના હિ અતિસયરૂપયુત્તો રૂપીતિ વુત્તોતિ દસ્સેતિ. ‘‘પઠમં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ પથવીકસિણ’’ન્તિઆદિના (ધ॰ સ॰ ૪૯૯) ઝાનાનમેવ કસિણભાવેન પવત્તા. સુત્તે આરમ્મણાનં કસિણભાવેન પવત્તા ‘‘પથવીકસિણમેકો સઞ્જાનાતી’’તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૩.૩૬૦; અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૫).
248. Tanti ‘‘sasantatipariyāpannarūpa’’nti vuttakesādivaṇṇamāha. Taṃ pana yasmā khalamaṇḍalādi viya paramparāya jhānassa kāraṇaṃ, tasmā ‘‘jhānassa hetubhāvenā’’ti āha. Yenāti yathāvuttarūpavisesena. Visiṭṭhenāti atisayappattena ‘‘rūpūpapattiyā’’tiādīsu (dha. sa. 160 ādayo; vibha. 625) viya uttarapadalopena ‘‘rūpa’’nti vuttena rūpajhānena. ‘‘Visiṭṭhenā’’ti iminā hi atisayarūpayutto rūpīti vuttoti dasseti. ‘‘Paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati pathavīkasiṇa’’ntiādinā (dha. sa. 499) jhānānameva kasiṇabhāvena pavattā. Sutte ārammaṇānaṃ kasiṇabhāvena pavattā ‘‘pathavīkasiṇameko sañjānātī’’tiādinā (dī. ni. 3.360; a. ni. 10.25).
વિમોક્ખકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Vimokkhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / ધમ્મસઙ્ગણીપાળિ • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / રૂપાવચરકુસલં • Rūpāvacarakusalaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / ધમ્મસઙ્ગણિ-અટ્ઠકથા • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / વિમોક્ખકથા • Vimokkhakathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / ધમ્મસઙ્ગણી-મૂલટીકા • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / વિમોક્ખકથાવણ્ણના • Vimokkhakathāvaṇṇanā