Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૬. વિમુત્તાયતનસુત્તવણ્ણના
6. Vimuttāyatanasuttavaṇṇanā
૨૬. છટ્ઠે વિમુત્તાયતનાનીતિ વિમુચ્ચનકારણાનિ. યત્થાતિ યેસુ વિમુત્તાયતનેસુ. સત્થા ધમ્મં દેસેતીતિ ચતુસચ્ચધમ્મં દેસેતિ. અત્થપટિસંવેદિનોતિ પાળિઅત્થં જાનન્તસ્સ. ધમ્મપટિસંવેદિનોતિ પાળિં જાનન્તસ્સ. પામોજ્જન્તિ તરુણપીતિ. પીતીતિ તુટ્ઠાકારભૂતા બલવપીતિ. કાયોતિ નામકાયો. પસ્સમ્ભતીતિ પટિપ્પસ્સમ્ભતિ. સુખં વેદેતીતિ સુખં પટિલભતિ. ચિત્તં સમાધિયતીતિ અરહત્તફલસમાધિના સમાધિયતિ. અયઞ્હિ તં ધમ્મં સુણન્તો આગતાગતટ્ઠાને ઝાનવિપસ્સનામગ્ગફલાનિ જાનાતિ, તસ્સ એવં જાનતો પીતિ ઉપ્પજ્જતિ. સો તસ્સા પીતિયા અન્તરા ઓસક્કિતું ન દેન્તો ઉપચારકમ્મટ્ઠાનિકો હુત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણાતિ. તં સન્ધાય વુત્તં – ‘‘ચિત્તં સમાધિયતી’’તિ. સેસેસુપિ એસેવ નયો. અયં પન વિસેસો – સમાધિનિમિત્તન્તિ અટ્ઠતિંસાય આરમ્મણેસુ અઞ્ઞતરો સમાધિયેવ સમાધિનિમિત્તં. સુગ્ગહિતં હોતીતિઆદિસુ આચરિયસ્સ સન્તિકે કમ્મટ્ઠાનં ઉગ્ગણ્હન્તેન સુટ્ઠુ ગહિતં હોતિ સુટ્ઠુ મનસિકતં સુટ્ઠુ ઉપધારિતં. સુપ્પટિવિદ્ધં પઞ્ઞાયાતિ પઞ્ઞાય સુટ્ઠુ પચ્ચક્ખં કતં. તસ્મિં ધમ્મેતિ તસ્મિં કમ્મટ્ઠાનપાળિધમ્મે. ઇતિ ઇમસ્મિં સુત્તે પઞ્ચપિ વિમુત્તાયતનાનિ અરહત્તં પાપેત્વા કથિતાનીતિ.
26. Chaṭṭhe vimuttāyatanānīti vimuccanakāraṇāni. Yatthāti yesu vimuttāyatanesu. Satthā dhammaṃ desetīti catusaccadhammaṃ deseti. Atthapaṭisaṃvedinoti pāḷiatthaṃ jānantassa. Dhammapaṭisaṃvedinoti pāḷiṃ jānantassa. Pāmojjanti taruṇapīti. Pītīti tuṭṭhākārabhūtā balavapīti. Kāyoti nāmakāyo. Passambhatīti paṭippassambhati. Sukhaṃ vedetīti sukhaṃ paṭilabhati. Cittaṃ samādhiyatīti arahattaphalasamādhinā samādhiyati. Ayañhi taṃ dhammaṃ suṇanto āgatāgataṭṭhāne jhānavipassanāmaggaphalāni jānāti, tassa evaṃ jānato pīti uppajjati. So tassā pītiyā antarā osakkituṃ na dento upacārakammaṭṭhāniko hutvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇāti. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘cittaṃ samādhiyatī’’ti. Sesesupi eseva nayo. Ayaṃ pana viseso – samādhinimittanti aṭṭhatiṃsāya ārammaṇesu aññataro samādhiyeva samādhinimittaṃ. Suggahitaṃhotītiādisu ācariyassa santike kammaṭṭhānaṃ uggaṇhantena suṭṭhu gahitaṃ hoti suṭṭhu manasikataṃ suṭṭhu upadhāritaṃ. Suppaṭividdhaṃ paññāyāti paññāya suṭṭhu paccakkhaṃ kataṃ. Tasmiṃ dhammeti tasmiṃ kammaṭṭhānapāḷidhamme. Iti imasmiṃ sutte pañcapi vimuttāyatanāni arahattaṃ pāpetvā kathitānīti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. વિમુત્તાયતનસુત્તં • 6. Vimuttāyatanasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. વિમુત્તાયતનસુત્તવણ્ણના • 6. Vimuttāyatanasuttavaṇṇanā