Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
3. விமுத்திகதா²வண்ணனா
3. Vimuttikathāvaṇṇanā
363. இதா³னி விமுத்திகதா² நாம ஹோதி. தத்த² யேஸங் ‘‘வீதராக³சித்தானங் விமுத்திபயோஜனங் நாம நத்தி². யதா² பன மலீனங் வத்த²ங் தோ⁴வியமானங் மலா விமுச்சதி, ஏவங் ஸராக³ங் சித்தங் ராக³தோ விமுச்சதீ’’தி லத்³தி⁴, ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி அந்த⁴கானங்; தே ஸந்தா⁴ய ஸராக³ந்தி புச்சா² ஸகவாதி³ஸ்ஸ, படிஞ்ஞா இதரஸ்ஸ. ததோ ராக³ஸஹக³தந்திஆதி³னா நயேன புட்டோ² மக்³க³க்க²ணே சித்தங் விமுச்சதி நாம. ததா³ ச ஏவரூபங் சித்தங் நத்தீ²தி படிக்கி²பதி.
363. Idāni vimuttikathā nāma hoti. Tattha yesaṃ ‘‘vītarāgacittānaṃ vimuttipayojanaṃ nāma natthi. Yathā pana malīnaṃ vatthaṃ dhoviyamānaṃ malā vimuccati, evaṃ sarāgaṃ cittaṃ rāgato vimuccatī’’ti laddhi, seyyathāpi etarahi andhakānaṃ; te sandhāya sarāganti pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Tato rāgasahagatantiādinā nayena puṭṭho maggakkhaṇe cittaṃ vimuccati nāma. Tadā ca evarūpaṃ cittaṃ natthīti paṭikkhipati.
ஸப²ஸ்ஸந்திஆதி³னா நயேன புட்டோ²பி யதா² ப²ஸ்ஸோ ச சித்தஞ்ச உபோ⁴ ராக³தோ விமுச்சந்தி, ஏவங் ராக³ஸ்ஸ விமுத்திங் அபஸ்ஸமானோ படிக்கி²பதி. ஸதோ³ஸாதீ³ஸுபி இமினாவுபாயேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Saphassantiādinā nayena puṭṭhopi yathā phasso ca cittañca ubho rāgato vimuccanti, evaṃ rāgassa vimuttiṃ apassamāno paṭikkhipati. Sadosādīsupi imināvupāyena attho veditabbo.
விமுத்திகதா²வண்ணனா.
Vimuttikathāvaṇṇanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (23) 3. விமுத்திகதா² • (23) 3. Vimuttikathā